📜فردی که ناصبی باشد، کمیاب یا نایاب است
🔹️شهید ثانی بر این باور است که شخصی که نسبت به اهل بیت کینه بورزد و با آنان دشمن باشد، به ندرت پیدا می شود.
🏷متى عرف منه البغض لأهل البيت عليهم السلام فهو ناصبيّ و إن لم يعلن به...فهذا أمر عزيز في المسلمين الآن لا يكاد يتّفق إلّا نادرا فلا تغترّ بمن يتوهّم غير ذلك.
📚مسالک الأفهام: 7، 404.
🔺️شیخ محمد حسن نجفی، نویسنده جواهر الکلام با دیدگاه شهیدثانی همصدا بوده و معتقد است، حدیثی که در آن، امام معصوم گفته در این زمانه کسی را نمی یابی بگوید من کینه آل محمد را به دل دارم، مؤید باور شهید ثانی است.
🏷الظاهر ندرة ذلك في هذا الزمان أو عدمه، كما اعترف به في المسالك و أومأ اليه عليه السلام في خبر .. بقوله: «إنك لا تجد أحدا يقول: إنى أبغض آل محمد» فلا يلتفت الى دعوى كون الناصب مطلق المخالف.
📚جواهر الکلام: 30، 103.
🏠 @chsiqs
📜 ناصبی، كمياب است و سنی مُحِب
🔹️حاج آقا رضا همدانی، یکی از فقهیان قرن سیزدهم، همانند شهید ثانی و صاحب جواهر بر این باور است، کسانی که با اهل بیت دشمنی کنند و کینه آنان را در دل داشته باشد، نایابند.
📚مصباح الفقیه:7، 288.
🔸️در این راستا، آیت الله محمدرضا گلپایگانی معتقد است، نبایستی به مجرد اینکه فردی به امامت بلافصل امام علی اعتقاد ندارد و ایشان را خلیفه چهارم می داند و نسبت به حاکمانِ پس از پیامبر خوشبین است،تصور کرد او با امام علی دشمن است و کینه امام را به دل دارد، زیرا به هر حال آن کسی که امام را خلیفه و از اصحاب پیامبر می داند، ایشان را دوست دارد و به مناقب امام اقرار دارد.
🔺️به این مناسبت، مرحوم گلپایگانی داستانی از سفر خود به مدینه نقل می کند. به گزارش وی، در یکی از زیارت های دست جمعی که باکاروانیان همراه به مسجد النبی می روند، بخت با آنان یار می شود تا در مسجد النبی نماز جماعت اقامه کنند. پیش از اقامه نماز، یکی از افراد کاروان، اذان می گوید و در اذانش شهادت ثالثه (اقرار به ولایت امام علی) را می گنجاند. مؤذن دستگیر شده و به دادگاه برده می شود ولی تبرئه می شود؛ در این دادگاه، قاضی جمله ای گفته که مورد توجه مرحوم گلپایگانی قرار گرفته است، قاضی اذعان کرده هرچند در اذان، گنجاندن شهادت ثالثه نادرست است ولی به هرحال، به باور اهل تسنن نیز امام علی، ولی الله است و نه عدوالله. از این رو گفتن این جمله اشکالی ندارد.
🏷وامّا الحكم بعدم حرمة ماله ونفسه فهو مترتّب على النصب بمعناه المصطلح المعروف وكيف يمكن الحكم بكفر مطلق من قدّمهما وان كان مقرّا بخلافة أمير المؤمنين لكنه يراه رابع خلفاء الرسول؟ وعلى الجملة فهم ايضا يحبّون ويقرّون بفضائله ويعترفون بمناقبه الضاحية. وقد وقعت- في المرّة الاولى من تشرّفي بحجّ بيت اللّه الحرام- قضيّة لطيفة يناسب ذكرها في المقام وهي انّه: عند ما تشرّفنا بالمدينة الطيبة لزيارة قبر النبيّ الأقدس وقبور الأئمة فقد سمحت بنا الظروف وساعدنا الأمر فكنّا نصلّي بالناس جماعة في مسجد النبيّ واذّن مؤذننا واجهر بشهادة الولاية فأفضى المخبر الدؤلي هذه القضيّة إلى قاضي القضاة وأخبره أنّ مؤذّن جماعة الشيعة قال في أذانه: اشهد انّ عليّا وليّ اللّه ولكن القاضي اجابه: وانا أيضا أقول: اشهد انّ عليّا ولى اللّه أفهل أنت تقول اشهد انّ عليّا عدوّ اللّه؟ فأجابه بقوله: لا واللّه وانا أيضا أقول: انّه وليّ اللّه وعلى الجملة فقاضيهم ايضا قد صرّح بأننا نقول انّه وليّ اللّه؛ غاية الأمر انّا لا نقول به في الأذان وبذلك اطفئت نائرة الفتنة.
📚نتائج الأفکار في نجاسة الكفار: 243.
🏠 @chsiqs
📜جلسه ای با امام جواد و پرسش از سی هزارمسئله
🔹️بنابر گزارش مرحوم کلینی، برخی از شیعیان از نقاط مختلف، خدمت امام جواد رسیده و در جلسه ای که با امام داشتند، سی هزار سؤال از ایشان پرسیدند و امام در همان جلسه به سی هزار سؤال آنان پاسخ داد.
🏷عليّ بن إبراهيم عن أبيه قال: استأذن على أبي جعفر عليه السّلام قوم من أهل النواحي من الشيعة فأذن لهم فدخلوا فسألوه في مجلس واحد عن ثلاثين ألف مسألة فأجاب عليه السّلام و له عشر سنين.
📚الکافی: 1، 496.
🔺️چنانچه هر سؤال و جوابی به طور متوسط یک دقیقه زمان ببرد، مدت زمانی که امام جواد و شیعیان پرسشگر سی هزار سؤال و جواب را رد و بدل کرده باشند، سی هزار دقیقه یعنی پانصد ساعت خواهد شد، در حالیکه برگزاری یک جلسه پانصد ساعته که تقریبا بیست شبانه روز می شود، نشدنی می نماید.
📚تاریخ یار: 129.
🔺️به نظر می رسد، راوی در صدد بوده تا عظمت امام جواد را ضمن این گزارش منتقل کند و به مخاطب این را برساند که امام جواد با اینکه ده ساله بود، سی هزار پرسش را جواب داد. البته در این صورت ممکن است، عظمت امام را نه با جواب سی هزار سؤال بلکه به صورت کمتر با جواب سی سؤال رساند. از اين رو ممکن است کسی ادعا کند که کلمه "الف" یعنی هزار در این گزارش اضافی است. گفتنی است، این ادعا بدون شاهد است.
🏠 @chsiqs
📜 آیا احترام به همسران پیامبر واجب است؟
🔹️بنابر باور برخی از عالمان متقدم و متأخر، از جمله شیخ طوسی، علامه حلی، شهید ثانی، محدث بحرانی و علامه طباطبائی، مفاد آیه ششم از سوره احزاب که در آن، همسران پیامبر، امهات المؤمنین خوانده شده اند، دو حکم است: یک- وجوب احترام به همسران پیامبر دو- حرمت ازدواج با آنان پس از رحلت پیامبر.
🏷و المعنی أنهنّ كالأمهات في الحرمة وتحريم العقد عليهن.
📚التبیان: 8، 317.
🏷...انّ ذلک وقع علی وجه المجاز لا الحقيقة کنایة عن تحریم نکاحهن و وجوب احترامهن.
📚تذکرة الفقهاء: 568، جامع المقاصد: 12، 64، مسالک الأفهام: 7، 81، الحدائق: 23، 105.
🏷قوله ازواجه امهاتهم جعل تشریعی ای انهن بمنزلة امّهاتهم فی وجوب تعظیمهن وحرمة نکاحهن بعد النبی.
📚المیزان: 16، 277.
🏠 @chsiqs
📜 ماه ولادت امام علی
🔹️بر اینکه ولادت امام علی در چه زمانی رخ داده، در گزارش های تاریخی فقط به یک ماه اشاره نشده است. پاره ای از گزارشگران، ولادت امام را در سیزدهم رجب دانسته اند. شیخ مفید، اولین گزارشگری می باشد که ولادت امام را در سیزده رجب دانسته است، البته بدون اینکه دیدگاه خود را به حدیثی از امامان نسبت دهد. پس از ایشان ظاهرا بسیاری، به تبعیت از ایشان، روز ولادت امام را سیزدهم رجب دانسته اند.
🏷ولد بمكة في البيت الحرام يوم الجمعة الثالث عشر من رجب سنة ثلاثين من عام الفيل.
📚الارشاد: 1، 5.
🔺️بنابر گزارشی از شیخ طوسی از صفوان جمال از امام صادق، امام در هفتم شعبان به دنیا آمده است.
🏷عن صفوان الجمال عن أبي عبد الله قال: ولد أمير المؤمنين عليه السلام في يوم الأحد لسبع خلون من شعبان.
📚مصباح المتهجد: 852.
🔺️در کتاب اثبات الوصیة ماه ولادت امام علی رمضان معرفی شده است. کراجکی، شاگرد شیخ مفید هم دیدگاه اثبات الوصیة را پذیرفته است.
🏷وكانت فاطمة حملت بعلي عليه السّلام في عشر ذي الحجة وولدته في النصف من شهر رمضان.
📚اثبات الوصیة: 138، کراجکی كنز الفوائد، 1، 255.
🔸️بنابر گزارش خاتون آبادی، در زمان شاه حسین صفوی، آخرین پادشاه سلسله صفویه، در اینکه چه روزی را به مناسبت ولادت امام علی جشن بگیرند، میان عالمان آن روز اختلاف افتاد؛ جمع زیادی، سیزدهم رجب را پیشنهاد دادند و برخی هفتم شعبان را. شاه حسین، روز سیزدهم رجب را پسندید و آن را روز عید قرار داد.
🏷 پادشاه از علماء تفتيش نمود روز تولّد حضرت أمير المؤمنين عليه السّلام را ... و بعد از منازعات، آقا جمال و مير محمّد باقر سلّمهما اللّه و قريب هشتاد نفر ترجيح دادند كه روز ولادت آن حضرت سيزدهم رجب است، و شيخ الاسلام و پسرش مير محمّد حسين و دامادش ملا عبد الكريم هفتم شعبان را روز ولادت آن حضرت گمان كردند، و هركس اعتقاد خود را نوشته محصّل امر مزبور بنظر اشرف رسانيد، و اين مجمع در شنبه يازدهم شهر رجب منعقد شد، و پادشاه والاجاه ترجيح مجمع عليه داده سيزدهم را عيد قرار داد و شب تا صبح بطريق ساير اعياد نوبه را فروكوفتند و آن روز را مجلس ساختند واین عید از مخترعات شاه سلطان حسین بن شاه سلیمان ...
📚وقایع السنین والأعوام: 2، 561-562.
🏠 @chsiqs
📜چه کسی پیش از ولادت امام علی در جریان امامت ایشان بوده است؟
🔹️بنابر گزارش مرحوم کلینی، با اسنادی نامعتبر از امام صادق، وقتی پیامبر به دنیا آمد و فاطمه بنت اسد خبر ولادت پیامبر را به جناب ابوطالب رساند، او پیشگویی کرد که امام علی سی سال بعد به دنیا خواهد آمد و در خطاب به همسرش به این اشاره کرد که فرزندشان شبیه پیامبر خواهد بود جز اینکه پیامبر نیست.
🏷إنّ فاطمة بنت أسد جاءت إلى أبي طالب لتبشّره بمولد النبيّ صلّى اللّه عليه و آله فقال أبو طالب: اصبري سبتا أبشّرك بمثله إلّا النبوّة وقال: السبت ثلاثون سنة و كان بين رسول اللّه و أمير المؤمنين ثلاثون سنة.
📚الکافی: 1، 452.
🔺️بنابر این گزارش، ظاهرا فاطمه بنت اسد و جناب ابوطالب از پیامبری پیامبر پیش از بعثت و پس از ولادتشان آگاه بوده اند ولی اینکه فاطمه بنت اسد، سی سال پس از ولادت پیامبر، دارای فرزندی می شود که آن فرزند شبیه پیامبر خواهد بود را فاطمه نمی دانسته و ابوطالب در جریان آن بوده است.
🔺️درباره اسناد این گزارش به دو نکته بایستی اشاره کرد: یک- چهار راوی در این اسناد، اطلاعاتی درباره آن ها وجود ندارد و معلوم نیست، این سه چه کسانی هستند و فقط در این گزارش و گزارش دیگری نام آنها آمده است. دو- گزارشگر مباشر این روایت از امام ، عبدالله بن مسکان می باشد که بنابر باور نجاشی ابن مسکان روایتی از امام صادق نقل نکرده است. علاوه بر این، بنابر گزارش کشی، عیاشی هم بر این باور بوده که ابن مسکان از امام صادق بدون واسطه نقل نمی کرده است.
🏷وقيل: إنه روى عن أبي عبد الله وليس بثبت.
📚رجال النجاشی: 214، اختیار معرفة الرجال: 2، 680.
🏠 @chsiqs
📜تعبیری اشتباه از کلینی درباره امام علی
🔹️بنابر باور مرحوم کلینی، امام علی اولین فردی از بنی هاشم است که هم از طرف پدر و هم از جانب مادر، هاشمی نسب محسوب می شود.
🏷وهو اول هاشمي ولده هاشم مرتين.
📚الكافي: 1، 452.
🔺️به نظر می رسد چنین تعبیری درست نیست، زیرا امام علی، سه برادر (طالب، عقیل، جعفر) بزرگتر از خود داشت که هر سه مانند ایشان، از جانب پدر و مادر، از بنی هاشم به حساب می آمدند. بنابر این، اگر قرار باشد، اولین هاشمی از بنی هاشم که از طرف پدر و مادر، هاشمی نسب محسوب می شود، معین گردد، بایستی به طالب، اولین پسر جناب ابوطالب و فاطمه بنت اسد، اشاره کرد.
🏠 @chsiqs
📜صدق الله العظیم
🔹️اینکه امروزه پاره ای از سنی ها در پایان خواندن قرآن، اصرار بر خواندن صدق الله العظیم دارند و برخی از شیعیان در انتهای قرائت خود صدق الله العلی العظیم می گویند و بر این تعبیر پافشاری می کنند، مستند خاصی نداشته و خواندن هردو جمله درست است.
🔺️ به هرحال، از چه زمانی تمایزی که آوردن جمله یادشده میان شیعه و سنی ایجاد کرده، متداول گشته است، ظاهرا قابل تعیین نیست ولی می توان شواهدی یافت که در گذشته شیعیان نیز از تعبیر صدق الله العظیم بدون هیچ احساس گناه و سختی استفاده می کردند.
1️⃣بنابر گزارش شیخ طوسی، در یکی از اعمال نیمه ماه رجب که به عمل ام داوود مشهور است، برخی از سوره های قرآن خوانده می شود و در انتهای قرائت سوره ها صدق الله العظیم گفته می شود.
🏷ثمّ يقرأ بعد ذلك سورة الإنعام وبني إسرائيل والكهف ولقمان ويس والصافات وحم السجدة وحم عسق وحم الدخان والفتح والواقعة والملك و ن و إذا السماء انشقت وما بعدها إلى آخر القرآن فإذا فرغ من ذلك قال وهو مستقبل القبلة صَدَقَ اللهُ الْعَظِيمُ ...
📚مصباح المتهجد: 807.
🔸️گفتنی است، سید بن طاووس در اقبال الأعمال، عمل ام داوود را نقل کرده و همانند گزارش شیخ طوسی، صدق الله العظیم آورده است ولی در نسخه چاپی بحار الأنوار که به نقل از اقبال الأعمال این عمل گزارش شده، صدق الله العظیم تبدیل به صدق الله العلی العظیم شده و در گزارش سید بن طاووس تصرف شده است.
🏷...فاذا فرغت من ذلك وانت مستقبلة القبلة تقولي بسم الله الرحمن الرحيم صدق الله العظيم.
📚اقبال الأعمال: 2، 606.
🏷فاذا فرغت من ذلك وانت مستقبلة القبلة تقولي بسم الله الرحمن الرحيم صدق الله العلي العظيم.
📚بحار الأنوار: 95، 400.
🔺️جالب اينكه علامه مجلسی در گزارشی از کتابی قدیمی و بی نام ونشان که به صورت وجاده به دست وی افتاده بوده، نقل می کند که ابتدای قرآن بسم الله است و آخر آن صدق الله العظیم ولی در نسخه چاپی بحار الأنوار، کلمه العلي در پرانتز اضافه شده است.
🏷ماابتداء القرآن وماختمه قال یا بن سلام ابتداؤه بسم الله الرحمن الرحیم وختمه صدق الله {العلي} العظيم.
📚بحار الأنوار: 57، 243.
2️⃣در برخی از موارد در نسخه های تفسیر فرات کوفی، برای نشان دادن انتهای سوره یا آیه از صدق الله العظیم استفاده شده است.
📚تفسیر فرات الکوفي: 534، 298، 607، 242.
3️⃣احمد بن طاووس، برادر سید بن طاووس، از این جمله استفاده کرده و درکنار آیه ای از قرآن آن را آورده است.
📚عین العبرة في غبن العترة: 34.
4️⃣علامه حلى هم از بهره بردگان از این عبارت است.
📚نهج الحق وکشف الصدق: 324.
5️⃣میرزا رفیعا نائینی، از استادان علامه مجلسی، نیز در حاشیه خود بر اصول کافی تعبیر صدق الله العظیم را به کار برده است.
📚الحاشیة علی اصول الکافی: 489.
6️⃣ میرزای نائینی نیز وقتی آیه از قرآن را تبیین می کند از تعبیر صدق الله العظیم استفاده می کند.
🏷..صدق اللّه العظيم و كذلك يقول ثم کان عاقبة الذین اساؤوا السوای..
📚تنبیه الأمة وتنزیه الملة: 37.
🔸️شایسته اشاره است؛ در قرآن در دو جا العظیم به همراه العلي آمده و خبر «هو» قرار گرفته و در آیه ای جلاله «الله» با کمک العظیم وصف شده است. در سه جا نیز العظیم در کنار تعبیر «اسم ربّک» آمده است.
🏷وهو العلي العظيم.🧷بقرة: 255، الشوری: 4.
🏷انّه كان لايؤمن بالله العظیم.🧷الحاقة: 33.
🏷فسبح باسم ربّك العظيم.🧷الواقعة: 74، 96، الحاقة: 52.
🏠 @chsiqs
📜باقیمانده ناصبی گری در گویش شامی
🔹️شمس الدین ذهبی، به مناسبت شرح حالِ یکی از افرادی که به خاطر علاقه به امام علی از منطقه دمشق رانده شده، گزارش کرده که پسمانده های ناصبی گریِ قدیم در ساکنان دمشق وجود داشته است.
🔺️شعیب ارنؤوط، محقق مشهورکتاب ذهبی که متولد دمشق و بزرگ شده آنجا می باشد، در پاورقی این گزارش، ناصبی گری را به مسلکی که در آن، دشمنی با امام علی به عنوان امری دینی شناخته می شود، تفسیر می کند و در ادامه از این خبر می دهد که در عبارت های عامیانه لهجه سوری، نشانه هایی ناصبی گری یافت می شود؛ در حالیکه کسانی که از این عبارت ها بهره می برند، خبری از معنای نادرست ندارند. ارنؤوط چنین امری را دلخراش دانسته و بدین صورت اعتراض خود را به بازمانده های دشمنی با امام علی در لهجه شامی ابراز کرده و محبت خود را به امام علی نشان می دهد.
🏷ویقال أخرج من دمشق لتشیعه و کان حسن السمت، ملیح الشارة وکان في الدماشقة بقايا نصب.
🏷وأهل النصب: هم المتدينون ببغض علي بن أبي طالب - رضي الله عنه - لانهم نصبوا له أي عادوه. ومما يحز في القلب أنه ما زالت بعض العبارات العامية في اللهجة الدمشقية تحمل هذه البقايا دون إدراك لمعناها.
📚سیر أعلام النبلاء: 15، 478.
🏠 @chsiqs
📜 پیامبرِ رنگین پوست
🔹️بنابر گزارش طبرانی، از محدّثان قرن سوم و چهارم، از جابر بن یزید جعفی، یکی از اصحاب امام باقر و امام صادق، از امام علی، خداوند در منطقه حبشه (اتیوپی) برده ای سیاه چهره که اهل آن منطقه بود را به پیامبری برگزید. در این گزارش آمده که این پیامبر از کسانی نیست که داستانشان برای پیامبر بازگو شده است.
🏷عن علي في قول الله منهم من قصصنا عليك ومنهم من لم نقصص عليك قال بعث الله عبدا حبشيا نبيّا فهو ممن لم يقصص على محمد.
📚المعجم الأوسط: 9، 127.
🔺️آلوسی، یکی از مفسران حنفی بغدادی، بر این باور است که مراد امام از این که داستان آن پیامبر بازگو نشده، به این معناست که داستان آن پیامبر به تفصیل داستان های پیامبران دیگر تبیین نشده است وگرنه حتما پیامبر اعظم از اینکه پیامبری رنگین پوست در منطقه حبشه مبعوث شده آگاه بوده و فقط امام علی نیست که از پیامبر وی باخبر بوده است؛ زیرا امکان ندارد باب مدینة العلم که امام باشد، از چیزی خبر بدهد که شهر علم از آن باخبر نباشد.
🔺️از طرف دیگر، آلوسی، واژه عبد در گزارش را به معنای برده و مملوک نمی داند چرا که به باور او برده نمی تواند پیامبر شود، زیرا مردم جذب پیامبری که برده است نمی شوند و برده استقلال در تصرف ندارد، بلکه عبد در گزارش یادشده به معنای سیاه پوستی که عرفا بر او عبد اطلاق می شده است.
🏷و المراد بذلك ... أنه لم تذكر له قصصه و آثاره و لا أوردت عليه أحواله و أخباره كما كان في شأن موسى وعيسى وغيرهما من المرسلين ولا يمكن أن يقال: المراد أنه لم يذكر له بعثة شخص موصوف بذلك إذ لا يساعد عليه اللفظ وأيضا لو أريد ما ذكر فمن أين علم علي كرم اللّه تعالى وجهه ..وهل يقول باب مدينة العلم على علم لم يفض عليك من تلك المدينة حاشاه ثم حاشاه ...واستشكل هذا الخبر بأن فيه رسالة العبد و قد قالوا العبد لا يكون رسولا، و أجيب بأن العبد فيه ليس بمعنى المملوك و هو الذي لا يكون رسولا لنقصان تصرفه و نفرة النفوس عن اتباعه بل هو أحد العبيد بمعنى السودان عرفا و لو قيل: إن العبد بهذا المعنى لا يكون رسولا أيضا لنفرة النفوس عن اتباعه كنفرتها عن اتباع المملوك قلنا: على تقدير تسليم النفرة إنما هي فيما إذا كان الإرسال لغير السودان و أما إذا كان الإرسال للسودان فليست هناك نفرة أصلا.
📚روح المعاني: 12، 340.
🏠 @chsiqs
📜گزارشی از تفاوت یهود و مسلمانان در طهارت
🔹️بنابر گزارش شیخ طوسی، با اسنادی معتبر، از امام صادق، یهودیان در هنگامی که قطره ای از ادرار به قسمتی از بدنشان برخورد می کرد، بایستی آن قسمت از بدن را با قیچی می بریدند ولی خداوند بر مسلمانان منت گذاشت و آب را پاک کننده ادرار قرار داد.
🏷کان بنواسرائيل اذا أصاب أحدهم قطرة بول قرضوا لحومهم بالمقاريض وقد وسّع الله عليكم بأوسع مابين السماء والأرض وجعل لكم الماء طهورا فانظروا كيف تكونون.
📚تهذیب الأحکام: 1، 356.
🔺️بسیاری از فقیهان و اصولیان، این گزارش را در بحث های خود آورده و از آن بهرده برده اند؛ بدون آنکه در آن ابهام یا مشکلی بیابند در حالیکه به نظر می رسد، حکمِ موجود در این گزارش نسبت به یهود اجرایی نباشد و امکان تحقق آن از جهت عملی وجود نداشته باشد. از این رو برخی که متوجه این اشکال شده اند، در صدد توجیه روایت بر آمده و این احتمال را داده اند که پوست بدن گذشتگان ضخیم و کلفت بوده چنین حکمی برای آنان معقول بوده است. یکی از فقهیان نیز این احتمال را داده که بریدن گوشت بدن، در گذشته، درد آور نبوده و از این رو چنین حکمی تحق پذیر می نماید. فقیه دیگری نیز بریدن گوشت بدن را تحقق ناپذیر دانسته و این احتمال را داده که مراد، قیچی کردن گوشت بدن نبوده بلکه از بین بردن عین نجاست بوده که راوی به اشتباه آن را تبدیل به گوشت بدن کرده است.
🏷ولعلّ قرضهم لحومهم كان علىٰ نحوٍ لا يكون خارجاً عن قدرتهم بواسطة ضخامة جلدهم
📚لئالي الأصول: 5، 321.
🏷الظاهر ان الضمير في قوله «قرضوها» راجع الى النجاسة يعنى قرضوا النجاسة و آثارها لا انهم كانوا يقرضون لحومهم؛ و قرض عين النجاسة و آثارها عن أبدانهم لعله كان مثل حلق الشعر عنها و يشتمل على مشقة كثيرة و إلا فوجوب قرض اللحوم عليهم أمر بعيد جدا و ما ورد في بعض الروايات من «ان بنى إسرائيل كانوا إذا أصابهم قطرة من بول قرضوا لحومهم بالمقاريض» لعله سهو من الراوي عند النقل بالمعنى، و المقروض كان عين النجاسة و أثرها فتأمل.
📚القواعد الفقهیة (مکارم) : ۱، ۱۷۴.
🏷فان قلت حكمت بقبح التّكليف بعامة الناس فى القسم الاوّل من الثلاثة مع ما نقل من تكليف بنى اسرائيل بقرض اللّحوم بالمقاريض لو اصابها قطرة من البول فالوقوع يدل على الجواز قلنا اوّلا انه لم يثبت هذا التكليف على بنى اسرائيل لعدم وجود المتواتر و عدم حجية الآحاد و ثانيا ندعى قابلية المحل لم لا يجوز ان يكون لحومهم كالاعقاب فى عدم الالم النفسانى فى قرضها بالمقراض
📚ضوابط الأصول: ۳۹۴.
🔺️در این میان، مرحوم شعرانی، با توجه به شبیه گزارش بالا که در تفسیر منسوب به علی بن ابراهیم قمی آمده دال بر اینکه اگر ادرار به بدن فردی از یهودیان برخورد می کرد، با او قطع رابطه می کردند، بر این باور است که روایت یادشده به درستی توسط راوی نقل نشده بلکه در نقل آن، راوی اشتباه کرده و گمان کرده که مراد از واژه «قطع» که در گزارش اصلی آمده، بریدن گوشت های بدن بوده و از این رو در گزارشش که به صورت نقل به معنا می باشد، این اشتباه راه یافته است.
🏷واعتقادى أن من ذلك: الحديث الذى ورد فى قطع البول بالمقاريض إذا أصاب البدن فى شريعة موسى فقد قال على ابن إبراهيم: «إذا أصاب شىء من بدنه البول قطعوه» و المظنون أن لفظ الحديث كان كذلك و المعنى: «إنهم كانوا يقطعون الرجل من الجماعة و لا يعاشرون و لا يعاملون معه مدة» و هذا القطع فى بعض النجاسات و الأحداث معهود فى شريعة موسى ولما نظر بعض الرواة فى هذا الحديث فهم منه رجوع ضمير قطعوه إلى البول و رواه بالمعنى على ما فهمه و قال: «قرضوا لحومهم بالمقاريض» و لعل الناظر فى هذه السطور أيضا يستبعد هذا الاحتمال الذى ذكرناه أول وهلة لعدم أنسه بقطع الرجل عن الجماعة.
📚المدخل إلی عذب المنهل: ۳۴.
🔸️به نظر می رسد، احتمالی که شعرانی داده کاملا مقرون به صحت نباشد، زیرا گزارشی که در تفسیر منسوب به قمی آمده نیز چالش برانگیز است؛ اگر قرار بود فردی که بدنش با ادرار نجس شده، برای طهارت خود کاری بکند، او بایستی کاری انجام می داند نه دیگران، به عبارت دیگر، او بایستی با دیگران قطع رابطه می کرد، نه اینکه دیگرانی که معمولا خبری از نجس شدن او ندارند با او قطع رابطه بکنند. علاوه بر اینکه در معنایی که شعرانی از روایت قمی ارائه داده، قطع رابطه دیگران با فرد نجس شده با ادرار مقید به مدت معینی شده است در حالیکه در روایت چنین چیزی وجود ندارد.
🏠 @chsiqs
📜اشکال مقدس اردبیلی بر برخی از شیعیان
🔹️مقدس اردبیلی بر این باور است که هرچند امام علی، امیر المؤمنین بوده و ولی الله است ولی اقرار به چنین چیزی در اذان و اقامه درست نیست. از این رو معتقد است، کسانی که بر خلیفه دوم خرده گرفته و معتقدند وی در اذان واقعی که در زمان پیامبر گفته می شده، تغییر ایجاد کرده و جمله الصلاة خیر من النوم را افزوده، نبایستی همان اشتباه او را مرتکب شوند و در اذان و اقامه چیزی را اضافه کنند که در زمان پیامبر مرسوم نبوده است.
🏷ولا شك في ان عليا ولى الله و انه أمير المؤمنين حقا... انتهی فينبغي اتباعه لأنه الحق، ولهذا يشنع على الثاني بالتغيير في الأذان الذي كان في زمانه صلى الله عليه و آله فلا ينبغي ارتكاب مثله مع التشنيع عليه.
📚مجمع الفائدة والبرهان: 2، 181.
🔺️به نظر می رسد، اشکال مرحوم اردبیلی زمانى موجّه می باشد که برخی از شیعیان که شهادت ثالثه را در اذان می آورند، آن را به قصد اینکه یکی از اجزای اذان را می گویند، ذکر کنند. از طرف دیگر، زمانی می توان بر خلیفه دوم خرده گرفت که وی به قصد تشریع، در اذان جمله ای را افزوده باشد و گرنه اگر کسی در میان اجزای نماز چیزی نه به قصد تشریع بر آن بی افزاید، معمولا افزودن آن چیز تشریع به حساب نمی آید، همچنانکه در عرف معمولِ فقیهان، افزودن شهادت ثالثه نه به قصد تشریع، بدعت محسوب نمی شود.
🏠 @chsiqs