📜 تاریخ سازی برای فرار از مشکل
🔹️در روایتی از شیخ طوسی، با اسناد معتبر، درباره اختلاف دیدگاه میان امام باقر و امام صادق، مطلبی در ارتباط با یکی از احکام زکات گزارش شده است.
🏷كنت قاعدا عند أبي جعفر و ليس عنده غير ابنه جعفر فقال: يا زرارة، إنّ أبا ذرّ و عثمان تنازعا على عهد رسول اللّه فقال عثمان: كلّ مال من ذهب أو فضّة يدار و يعمل به و يتّجر به ففيه زكاة إذا حال عليه الحول، فقال أبو ذرّ: أمّا ما اتّجر به أو دير أو عمل به فليس فيه زكاة، إنّما الزكاة فيها إذا كان ركازا أو كنزا موضوعا، فإذا حال عليه الحول ففيه الزكاة، فاختصما في ذلك إلى رسول اللّه فقال القول ما قال أبو ذرّ فقال أبو عبد اللّه لأبيه: ما تريد إلّا أن يخرج مثل هذا فيكفّ الناس أن يعطوا فقراءهم و مساكينهم فقال أبوه: إليك عنّي لا أجد منها بدّا.
📚تهذیب الأحکام: 4، 70-71.
🔺️برخی بر این باورند که اختلاف میان دو امام به هیچ وجه قابل پذیرش نیست. براساس این دیدگاه، می توانیم این روایت را از اساس باطل اعلام کنیم؛ هرچند روایت یادشده، از سند معتبری برخوردار است. در طرف مقابل، گاهی پاره دیگری از عالمان اختلاف میان دو امام را در احکام ثانویه یا شبیه به آن معقول می دانند و از این رو صدور این روایت را تکذیب نمی کنند. (ر.ک: معجم الأحادیث المعتبرة: 5، 318). برای توضیح بیشتر در این زمینه، مناسب است به کتاب «تاریخ یار» بخش ارزش گذاری گزارش ها، قسمت سنجش با باورهای ایمانی مراجعه شود.
🔸️در این میان، میرزا محمد حسن آشتیانی، شاگرد مشهور شیخ انصاری، نه راه اول را انتخاب کرده و نه راه دوم را. ایشان چون معتقد است، میان دو امام هیچ اختلافی پدید نمی آید، اختلاف موجود در روایت را پذیرا نیست و از طرف دیگر چون نمی خواهد این روایت را تکذیب کند، تاریخ سازی کرده و این احتمال را داده که امام باقر دو فرزند به نام جعفر داشته که آن جعفری که امام نیست، با امام باقر اختلاف دیدگاه پیدا کرده است.
🔺️وهذا السؤال والجواب ربما يشعر بأنّ له عليه السّلام ابنا غير أبي عبد اللّه عليه السّلام و أنّه المراد بجعفر فتأمّل.
📚الزکاة: 1، 176.
🏠 @chsiqs
📜چرا در رثای مشرکی شعر گفته ای؟
🔹️سید رضی، به مناسبت در گذشت ابراهیم بن هلال، یکی از شاعران و ادیبان هم عصر خود که نه شیعه بوده و نه مسلمان بلکه مشرک بوده و از صابئیان به حساب می آمده، قصیده ای با بیش ازهشتاد بیت در بزرگداشت او سروده است. در فهرستِ ابن ندیم آمده، سید رضی با او مراسلاتی داشته است.
📚دیوان الشریف الرضي: 1، 355-359، الفهرست: 194.
🔺️بنابر گزارش ابن خلّكان، برخی بر سید رضی اعتراض کرده و این مطلب را مطرح کردند که چه لزومی دارد سید و فرزند پیامبر، فردی که مشرک بوده را تجلیل کند. سید رضی، در جواب این اعتراض گفته بود: من فضیلت او را ستوده ام و نه دینش را. در حالیکه بنابر گزارش صفدی، مورخ قرن هفتمی، برخی از حاضران در مجلسی که سید رضی قصیده خود را برای آنان خوانده، نسبت به آن شاعر بددهنی کرده و او را سگ پسر سگ خوانده اند.
🏷و عاتبه الناس في ذلك لكونه شريفا يرثي صابئا فقال: إنما رثيت فضله.
📚وفیات الأعیان: 1، 54.
🏷 وقد عتب على الشريف الرضي كونه رثاه بمثل ذلك فقال: إنّما رثيت فضله لا دينه ويقال إنّه أنشدها يوما فقال أولها «أ رأيت من حملوا على الأعواد» فقال بعض الحاضرين: كلب بن كلب ويقال إنّه لمّا زار قبره نزل عن مركوبه أول ما وقع عليه.
📚الوافي بالوفيات: 6، 161.
🏠 @chsiqs
📜 یک دهم زمین های مسکونی ایران وقفی است
🔹️مولی نظرعلی طالقانی، یکی از شاگردان صاحب جواهر و شیخ انصاری، بر این باور است که در دفتری نام تمام مناطقی که در کشور ایران، تا آن زمان، به صورت وقف در آمده، نوشته شده که مساحت زمین های یادشده در حدود یک دهم مساحت ایران بوده است. به گزارش طالقانی، در این دفتر، مهر و خط علامه مجلسی و برخی از عالمانی که بعد از ایشان بوده اند، در تصدیق مضمون اوقاف مذکور وجود داشته و صاحب دفتر یادشده بر این اعتقاد بوده که در آن زمان با هیچ یک از زمین های مذکور معامله زمین وقفی نمی شده است.
🏷ولقد رأیت بعیني طومارا كبيرا ذكر فيه من الأملاك ما قد كاد أن يكون عشر أملاك ايران قد وقف كلّها مالكها وفيه خط المجلسي وخاتمه وتصديق كثير من الذين جاؤوا بعده من العلماء الأبرار وقال الذي جاء به: اليوم لم يبق منها شبر وقفا.
📚 مناط الأحكام: 264.
🏠 @chsiqs
📜 داعشیگری از نوع شیعی
🔹️بنابر گزارش عبدالنبی قزوینی، از معاصران مرحوم بحرالعلوم، حیدر علی شیروانی، که نوه دختری علامه محمد تقی مجلسی مجلسی است و پدرخانمش، علامه محمدباقر مجلسی می باشد، باورهای نامألوف و نامأنوسی داشته و مریدانی پیدا کرده بود که به آنان «حیدریه» می گفتند. از باورهای او، اینکه اغلب عالمان شیعه را لعن می کرده یا علاوه بر اینکه غیر از امامیه را کافر می دانسته، کسی را که در این موضوع تشکیک می کرده را نیز کافر و نجس می پنداشته است.
🔺️بنابر این گزارش، او گاهی سنیان را به خانه خود می کشانده و پس از آنکه فرصت مناسب برای کشتن آنان پیدا می کرد، با چاقو آنان را به قتل می رسانده است. یا اینکه گفته شده؛ مریدان او روزه می گرفتند و برای اینکه با مال حلال افطار کنند، به مغازه های سنیان دست برد می زدند و با اموال سرقتی روزه خود را باز می کردند.
🏷سمعت أستادنا و استنادنا الفاضل الأعز و العالم الأكبر مولانا علي أصغر يحكي أنه كان يلعن جميع العلماء الا السيد المرتضى و والده العلامة، و قد تحقق منه أنه كان يضيف أهل السنة إلى بيته و يصبر عليهم إلى أن يحصل له الفرصة و يتمكن مما يريد، فيأخذ المدية بيده المرتعشة لكونه ناهزا التسعين فيضعها في حلق أحدهم فيقتله بنهاية الزجر و" الحيدرية "المنسوبون اليه كانوا يصومون فيريدون أن يفطروا بالحلال، فيمشون إلى دكاكين أهل السنة أو بيوتهم فيسرقون شيئا فيفطرون به ومن آرائهم عدم رجحان صوم يوم الإثنين أو حرمته، و ان وافى ومنها حكمهم بخروج غير الامامية من دين الإسلام و الحكم بنجاستهم، و كذا من شك في ذلك. إلى غيرها من الآراء ورأيت منه رسالة حكم فيها بوجوب الاجتهاد على الأعيان كماهو رأي علماء الحلب و أشبع الكلام في ذلك لكنه مزيف.
📚 تتمیم أمل الآمل: 138.
🏠 @chsiqs
📜روایتی با قدمتِ حدودا چهل و شش سال
🔹️جدای از درستى يا نادرستی مضمون متن متداول "نحن حجج الله وفاطمة حجة الله علينا"، این متن در منابع حدیثی و تاریخی موجود نیامده است، جز آنکه سید عبدالحسین طیّب، که در سال 1370 شمسی از دنیا رفته، در کتاب تفسیری خود، شبیه متن عربی یادشده را به عنوان حدیثی منسوب به امام عسکری معرفی کرده است.
🏷وشاهد بر این معنی، حدیث شریف منسوب به حضرت عسکری است که فرمود: نحن حجج الله علی خلقه وجدّتنا فاطمة حجة الله علينا.
📚 أطيب البيان في تفسيرالقرآن: 13، 226.
🔺️مرحوم طیّب در مصاحبه اش با مجله حوزه، شروع نگارش تفسیرش را سال ۱۳۴۱ شمسی گفته که سال به سال، این تفسیر چاپ می شده و در سال ۱۳۵۹ آخرین جلد آن به اتمام رسیده و چاپ شده است. بنابر این، می توان احتمال داد، جلد سیزدهم این کتاب حدودا در سال ۱۳۵۷ به اتمام رسیده و از این رو، نتیجه گرفت که متن عربی فوق، قدمتی حدودا چهل و شش ساله دارد.
🏷نگارش تفسیر را تقریبا از سال 1341 به صورت مداوم شروع کردم. علت نگارش هم سفارش حضرت حجت بود که در عالم رویا به حقیر داشتند و به بنده امر فرمودند که این تفسیر را بنگارم. که آن زمان من بدون وقفه به نگارش آن مشغول شدم با پایان گرفتن هر یک از جلدها همان را منتشر مى ساختم. به این ترتیب کار تالیف وانتشار تقریبا همزمان به پیش مى رفت. آخرین جلد کتاب یعنى جلد چهاردهم آن در سال 1359 منتشر گردید که به این ترتیب تالیف این دوره تفسیر 18 سال به طول انجامید.
📚 مجله حوزه، شماره ۳۳.
🏠 @chsiqs
📜دیدگاه نراقی درباره برخی از سؤال های بی حاصل
🔹️از ملا احمد نراقی، نویسنده کتاب فقهی مستند الشیعة، درباره برتری حضرت زهرا بر امامانی که نوه های ایشان محسوب می شوند، پرسش شده است. او در پاسخ، دانستن جواب این قبیل پرسش ها را نه واجب و نه مستحب می داند بلکه به باور ایشان، حکم قطعی دادن در این زمینه، خطر ساز است خصوصا که روایت صریحی در این زمینه وجود ندارد.
🔺️به هرحال، مرحوم نراقی، از جهت اینکه حضرت زهرا مادربزرگ امامان محسوب می شود، مادر بزرگی را معیاری برای افضلیت ایشان بر امامان می داند ولی از سه جهت دیگر امامان را از حضرت زهرا بالاتر می داند؛ یکی اینکه به باور وی، امامان دارای مرتبه خلافت کبری هستند، در حالیکه حضرت زهرا صاحب این مرتبه نیست. دو اینکه امامت امامان، به خودی خود، موجب برتری آنان بر حضرت زهرا خواهد شد. سه اینکه، فضایلی که برای امامان در احادیث ذکر شده، بيشتر و برتر از فضایلی است که درباره فضیلت حضرت زهرا بیان شده است.
🏷 آيا حضرت فاطمۀ زهرا بعد از حسنين بر ساير ائمّۀ اطهار افضليّت دارند يا نه ايشان افضلند؟ امثال اين مسائل نه از اصول دينند و نه از فروع، نه دانستن او از واجبات است و نه از مستحبّات، در ندانستن آن تصوّر ضررى نه، و در حكم به آن احتمال خطر، و نه از اخبار ائمّۀ اطهار در اين خصوص حديثى در نظر، و نه عقول امثال ما را در اين مراحل راه... و قطع نظر از فضايل غير محصوره كه هر يك دارند و ما را احاطۀ به عشرى از اعشار آنها نيست از براى حضرت سيّدة النساء مرتبۀ جدودت از براى ائمّه تسعه حاصل بوده و جدّه من حيث هى جدّة فضيلتى دارد كه از براى نبيرگان فضيلت نيست و از براى ائمّۀ طاهرين مرتبۀ امامت و خلافت كبرى حاصل بود كه از براى سيّدة النساء نبود، و مرتبۀ امامت نيز من حيث هى فضيلتى دارد كه از براى غير امام نيست و ظاهر آن است كه فضيلت مرتبۀ امامت بسيار افزونتر از مرتبۀ جدودت است. ديگر آن كه اگر چه در احاديث و اخبار و زيارات و تسليمات فضايل غير عديده از براى همۀ ايشان مذكور، و در كتب احاديث و زيارات و ادعيه مسطور است، و ليكن آن قدر از اوصاف عظيمه و فضايل جسيمه كه از براى ائمّه مذكور است به آن قدر از براى سيّدة النساء مذكور نيست، و به حقيقت حال، خدا و رسول و خزنۀ علم ايشان داناترند.
📚 رسائل و مسائل: 2، 709.
🏠 @chsiqs
📜تحقیق درباره مسأله غیر ضروری
🔹️بنابر گزارش آقابزرگ طهرانی، آقا محمد علی بهبهانی، پسر وحید بهبهانی و فقیه متنفذ در کرمانشاه که به لقب صوفی کش مشهور بوده، کتابی درباره برتری امام حسن و امام حسین بر مادرشان حضرت زهرا با عنوان «تفضیل الحسنین علی امّهما الصدیقة» نگاشته است.
📚الذریعة: 4، 359.
🔺️نسخه ای از این کتاب در کتابخانه مجلس شورای اسلامی وجود دارد. بنابرآنچه در این نسخه آمده، بهبهانی ماجرای نوشتن این نسخه را این گونه بیان کرده که یکی از بزرگان آن زمان به برتری حضرت زهرا بر حسنین باور داشته و به این باور تصریح کرده است. پس از آن، برخی از اطرافیان بهبهانی، از او درباره این مسأله استفسار می کنند. وی اگرچه تصریح می کند که بررسی این مسأله ضروری نیست ولی معتقد است؛ از آن جهت که سکوت از حق گویی موجب ملعون بودن می شود، سکوت در این زمینه درست نیست. از این رو به تألیف چنین رساله ای دست می زند و درباره این مسأله که ظاهرا تحقیق درباره آن بیهوده بوده و در دنیا و آخرت سود بخشی خاصی ندارد و نه از اصول دین به حساب می آید و نه فروع دین، حدود هشتاد صفحه می نگارد.
🏷مسموع شد که بعضی از فضلای اعیان، قائلست به افضلیت سیده زنان عالمیان از دو سید جوانان اهل جنان ... وبعضی از اعاظم اصحاب از قاصر در این باب سؤال نمودند و خواهش تحقیق در این مسأله فرمودند... وهرچند که تحقیق این مسئله چندان ضرور نبود لکن برای رفع توهم و رفع تشکیک لازم نمود و از جناب رسالت مئآب مرویست که هرکس ساکت شود از گفتن حق، پس او ملعون خواهد بود. لهذا عنان بیان به سمت تحقیق آن در ضمن مقدمه و دو فصل معطوف گردید. ومن الله الإعانة والتأیید والتسدید.
🔸️تصویر دو صفحه اول نسخه کتاب یادشده، پس از این فرسته آمده است.
🏠 @chsiqs
📜بحث های تاریخیِ بی فایده
🔹️شهید آیت الله مطهری، بر این باور است که در تاریخ خوانی، جنبه درس آموزی آن است که باید مورد هدف قرار گرفته و از آن استفاده شود. تحقیق درباره مسائلی که از آن نمی توان عبرت گرفت، بی فایده است؛ مثلا بحث وجدل درباره بهشتی بودن و نبودن شخصیت های تاریخی که کاری خدایی است به پژوهشگر تاریخ ارتباطی نداشته و به رشد و تعالی او هیچ کمکی نمی تواند بکند. به باور مرحوم مطهری، بسیاری از افراد در این زمینه لغزیده اند و به جای آن که در مسائل مهم و سودبخش تحقیق کنند، به بررسی مسائل بیهوده رو آورده و خود را به آن مشغول ساخته اند.
🏷شايد عنايت بيشتر در مِثل آيه «تِلْكَ أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ لَها ما كَسَبَتْ وَ لَكُمْ ما كَسَبْتُمْ وَ لا تُسْئَلُونَ عَمَّا كانُوا يَعْمَلُونَ» به اين است كه شما فقط بايد از تاريخ گذشته درس بياموزيد، شما مسئول اعمال آنها از جنبه الهى نيستيد، امر آخرت آنها و مرحوم يا ملعون بودن آنها مربوط به كار خداست نه كار شما، هيچ وقت در اين جهت فكر نكنيد و جدل نكنيد كه آيا آنها ملعوناند يا مرحوم و وقت را صرف اين فكر نكنيد، اگر خدا صريحاً بيان كرده كه كرده و اگر نكرده كشف و تحقيق آن و استدلال و اقامه برهان بر آن مربوط به شما نيست. شما درباره آنچه مربوط به خود شماست فكر و تدبر كنيد كه فكر صحيح اين است. متأسفانه جامعه اسلامى از جمله مواردى كه لغزيد همان فكر كردن در مسائل بيهوده بود؛ از آن جمله راجع به وظايف الهى در عالم آخرت. اين سنخ مجهولات را موضوع تفكر خود قرار دادند.
📚یادداشت های استاد مطهری: 13، 249.
🏷ملّا را ديدند كه چوب بزرگى به دو دست گرفته و كلاهش را روى آن چوب گذاشته و به سرعت مىچرخاند و در اين حال ديدند كه شلوارش پايين افتاده و آنچه بنا نيست پيدا باشد، پيدا شده. گفتند: ملّا شلوارت را بالا بكش. گفت: ببينيد آخر فرصت دارم؟! از اين قبيل است، عمل بسيارى از مردم كه دائماً در تلاش هاى بيهوده هستند و بىجهت كارهايى براى خود درست كردهاند و وقتى و فراغتى براى خود باقى نگذاشتهاند؛ مانند حوزههاى روحانى و مشاغل درسى آنها در برابر وظايف اصلاحى آن ها.
📚 یادداشت های استاد مطهری: 15، 160.
🏠 @chsiqs
📜 آیا کتاب فقهی جواهرالکلام یک نویسنده دارد؟
🔹️بنابر گزارشی که محمد حرزالدین نجفی، فقیه و تاریخنگار، نقل می کند، مباحث عقلی موجود در کتاب جواهر کلام، مطالب ملاباقر ترکی، یکی از افراد نزدیک به مرحوم صاحب جواهر بوده که وی آن مطالب را در کتاب استاد خود جای داده است. چنانچه این گزارش درست باشد؛ می توان گفت، جواهر الکلام، کتابی است که یک نویسنده ندارد. البته حرزالدین بدون آنکه گزارشی را که نقل کرده تکذیب یا تضعیف کند، چنین کاری را از طرف ترکی امری متداول و شایع در موسوعه نویسی می داند. از طرف دیگر، بنابر گزارش حرزالدین، شاگردان صاحب جواهر او را در تصحیح و استنساخ کتاب یادشده کمک کرده، زیرا خط صاحب جواهر خوانا نبوده و برخی از شاگردان ایشان نسخه های کتاب او را تصحیح کرده و پس از آن، کار استنساخ از جواهر برای ناسخان راحت شده است. بدین ترتیب، از این جهت نیز این کتاب، محصول تلاش های یک فرد نبوده است.
🏷وکان معاصرا للشیخ محمدحسن صاحب الجواهر ومن أخصائه، قیل وکل مایتعلق بالعلوم العقلیة فی کتاب جواهرالکلام کان منه وحدث ایضا بذلک الأستاذ الحسین وأخوه الشیخ ملاعلی الخلیلیان أما الأستاذ سمعته منه بلاواسطة والثانی عن بعض تلامذته وهوالشیخ علی الخاقانی العالم الثقة وحدثنا ایضا بذلک بعد ولده الفاضل الشیخ حسن الخاقانی عن والده المقدس، انتهی. اقول والحق إن الشیخ محمدحسن کامل الإجتهاد محیط واسع وان کتابه غیرقابل للطعن فی شیء بل هو ممايمدح به لموافقة نظره نظرغيره من المحققين الأخصائيين بالعلوم العقلية ولوسلمنا ان المترجم له أشرف علي تصحيح كتاب الجواهر وتبويبه ووضع شيئا زائدا على التأليف من الفوائد العلمية فهو غيرضائر بل هو متعارف في اغلب الموسوعات العلمية...
📚معارف الرجال:1، 125-126.
🏷...فتناولها بعض تلاميذه وصححوها في المسودة وكان خط المترجم له ضعيفا جدا وممن صححها تلميذه الشيخ حسن قفطان السعدي... وكان مدار استنساخ الجواهر على يدالشيخ محمد الخمايسي وصحح نسخة منها بدقة الشيخ حسين القمشي بخطه ثم سهل على النساخ.
📚 معارف الرجال: 2، 226.
🏠 @chsiqs
📜 گفتگوی انتقادیِ مکتوب
🔹️ بنابر گزارش نجاشی، فردی با نام ابوالحسین بن مهلوس که اطلاعات خاصی درباره او نداریم و فقط اینکه نجاشی برای او دعا کرده، در مجلسی که سید رضی برگزار کرده و در آن مجلس، شیخ مفید هم حضور داشته، از فردی با نام ابوالحسین سوسنجردی که نجاشی او را از صالحان و متکلمان امامیه معرفی می کند، نقل کرده که بین ابوالقاسم بلخی که یکی از متکلمان مشهور معتزله بوده با محمد بن عبدالرحمن بن قبة که به تعبیر نجاشی، متکلم عظیم القدر و دارای عقیده درست بوده، گفتگوی مکتوب شکل گرفته است.
🔺️این مناظره بدین نحو صورت پذیرفته است که سوسنجردی بعد از اینکه به زیارت مرقد امام رضا در مشهد می رود، به منطقه بلخ رفته تا با ابوالقاسم بلخی دیدار کند. در اثنای دیدار، بلخی کتاب ابن قبة در موضوع امامت که به همراه سوسنجردی بوده را می بیند و پس از مطالعه آن، بر کتاب یادشده نقدی می نویسد و اسم کتابش را المسترشد فی الإمامة می گذارد. بنابر این گزارش، سوسنجردی، کتاب مسترشد را به شهر ری می برد و آن را در اختیار ابن قبة می گذارد و او نیز جواب کتاب بلخی را در کتاب جدیدی با عنوان المستثبت فی الإمامة می دهد. سوسنجردی نیز کتاب جدید را برای بلخی برده و او نقدهای خود را بر دفاعیه های ابن قبه با عنوان نقض المستثبت می نگارد ولی وقتی این نقدها را سوسنجردی به ری می برد تا ابن قبة بر آن مطلع شود، می بیند که ابن قبة از دنیا رفته است.
🔺️جالب اینکه ظاهرا سوسنجردی که بنابر گزارش نجاشی، متکلم و دارای اعتقاد درست بوده، جوابی نوشتاری بر باورهای بلخی نداده و به همین اکتفا کرده که نقدهای او را در اختیار ابن قبة بگذارد تا او جواب بدهد و حتا بعد از وفات ابن قبة نیز نگفته است که من به جای ابن قبة ، پاسخ نقدهای بلخی را به صورت مکتوب می دهم. گفتنی است، بنابر گزارش نجاشی، سوسنجردی همچون معتزلة باور به وعید داشته و مغفرت بدون توبه را محال می دانسته است.
🏷سمعت أبا الحسين بن المهلوس العلوي الموسوي رضي الله عنه يقول في مجلس الرضي أبي الحسن محمد بن الحسين بن موسى، و هناك شيخنا أبو عبد الله محمد بن محمد بن النعمان رحمهم الله أجمعين: سمعت أبا الحسين السوسنجردي رحمه الله و كان من عيون أصحابنا و صالحيهم المتكلمين، و له كتاب في الإمامة معروف به، و كان قد حج على قدميه (قدمه) خمسين حجة- يقول: مضيت إلى أبي القاسم البلخي إلى بلخ، بعد زيارتي الرضا عليه السلام بطوس، فسلمت عليه، و كان عارفا بي، و معي كتاب أبي جعفر بن قبة في الإمامة، المعروف بالإنصاف، فوقف عليه و نقضه ب المسترشد في الإمامة، فعدت إلى الري فدفعت الكتاب إلى ابن قبة فنقضه ب المستثبت في الإمامة، فحملته إلى أبي القاسم فنقضه ب نقض المستثبت، فعدت إلى الري فوجدت أبا جعفر قد مات رحمه الله.
📚رجال النجاشی: 376.
🏷متكلم، جيد الكلام، صحيح الاعتقاد، كان يقول بالوعيد، له كتب، منها: كتاب المقنع في الإمامة، كتاب المنقذ في الإمامة.
📚رجال النجاشی: 381.
🏠 @chsiqs
📜 جواب رد به خواستگاری پیامبر
🔹️ بنابر نقل مرحوم کلینی، با اسنادی قابل قبول، پیامبر از دختر عموی خود، ام هانی، فرزند جناب ابوطالب، خواستگاری می کند ولی او به این دلیل که صاحب فرزند بوده و به تربیت فرزندان مشغول است و مناسب برای همسر پیامبر آنست که سر شلوغی نداشته باشد، خواستگاری پیامبر را قبول نمی کند و به ایشان جواب منفی می دهد. پیامبر که دلیل ام هانی را می شنود، از زنان قریشی که همچون ام هانی هستند، تمجید می کند و آنان را همسرانی می داند که به فکر فرزندان خویشند و اموال شوهرانشان را هدر نمی دهند.
🏷 عن أبي بصير عن أحدهما قال خطب النبي أم هاني بنت أبي طالب فقالت يا رسول اللَّه إني مصابة، في حجري أيتام و لا يصلح لك إلا امرأة فارغة فقال رسول اللَّه ما ركب الإبل مثل نساء قريش أحنى على ولد و لا أرعى على زوج في ذات يديه.
📚 کافی: 5، 327.
🔺️ابن سعد بغدادی، همانندِ این گزارش را در چند روایت و با تفصیل بیشتر و کمی متفاوت نقل کرده است. در یکی از گزارش های ابن سعد در این زمینه آمده که ام هانی پس از خواستگاری پیامبر از ایشان، به پیامبر گفته است که من شما را در زمان جاهلیت دوست داشتم، چه برسد به این زمان که زمان اسلام است ولی می ترسم فرزندانم شما را اذیت کنند. پس از آن پیامبر از زنان قریش ستایش می کنند.
🏷 فخطبها رسول الله إلى نفسها فقالت: و الله إن كنت لأحبك في الجاهلية فكيف في الإسلام؟ و لكني امرأة مصيبة و أكره أن يؤذوك. فقال رسول الله:، خير نساء ركبن المطايا نساء قريش. أحناه على ولد في صغره و أرعاه على زوج في ذات يده.
📚الطبقات الکبیر(الخانجي): 11، 146-147.
🏠 @chsiqs