هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
آیا دباغی درگذشته خمینی شهر رایج بود؟؟؟؟؟
//////
بر اساس روایت ها دباغی سابقه طولانی در منطقه داشته و شخص به نام آقا علی اکبر در اوایل دوران قاجار در رواج آن نقش داشته است. دباغی در اطراف مادیها انجام می شده و اهالی به آن اعتراض داشته اند. در سال 1281(1319ه.ق) قراردادی شرعی بین دباغان اصفهان و سده بسته شد که در آن محدوده کاری آنها مشخص گردید. طبق این قرارداد که تخلف از آن جرم شناخته میشد اصفهان و چهار بلوک اصفهان (نوآباد الی کارلادان از تخت فولاد الی دستجرد بلوک برزرود، خوراسگان و بلوک جی، رنان و بلوک آن) محدوده حضرات دباغ شهری شناخته شد و سایر بلوکات اصفهان مربوط به دباغ سدهی گردید.
بالا بودن حجم کارهای دباغان و چرم سازان باعث شد تا سایرین نیز به این شغل روی آورده و در نتیجه، کاسبان قبلی به آن اعتراض کنند. سندی با مهر ظل السلطان موجود است که در جواب شکایت دباغان سدهی دستور داده که در سده بیشتر از 5 نفر دباغی نکنند و بقیه پوست های خود را به دباغ های شهری بدهند تا از عهده مالیات دیوان برآینددر دهه 1330 در اصفهان، سده، نجف آباد و شهرضا کارگاه هایی برای آماده سازی روده بز و گوسفند وجود داشت. در سده کارگاهی به این منظور دایر شده بود که به طور مستقیم و انحصاری محصول آن به خارج کشور صادر می شد. ولی بقیه کارگاه های استان محصول خود را به تهران و از آن جا به خارج ارسال می کردند. دباغان سالهای زیادی درون شهر فعال بودند و نهایتا به چرم شهر منتقل شدند.
اگر می خواهید اطلاعات بیشتری از پیشینه مشاغل منطقه کسب کنید دانشنامه خمینی شهر به شما کمک می کند.
http://daneshnam.ir
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
ایوان گزیها
تاریخ ثبت در آثار ملی ایران: ۳ تیر ۱۳۴۹
شماره ثبت: ۸۹۶
نشانی: خمینیشهر، ضلع شرقی محوطه بیرونی امامزاده سیدمحمد
تاریخچه و چرایی این بنا از ابهامات آثار تاریخی شهرستان است. احتمال داده میشود که بنای در دورانهای قدیم ساخته شده ولی در عصر صفوی مرمت شده است. طبق نظر برخی کارشناسان قدمت این ایوان به حدود ۷۰۰ سال قبل و دوره ایلخانیان است. برپایه بعضی باورها ایوان مذکور (ایوان یزدگرد) نام داشته، ولی در حمله محمود افغان به اصفهان عدهای از مردم گز در راه رساندن این خبر به مردم ماربین در پایین این ایوان گرفتار و به دست سربازان محمود اسیر و کشته و در همانجا هم به خاک سپرده شدند و از آن پس به ایوان گزیها معروف شد.
برخی نیز معتقدند شکارچیانی از گز و برخوار برای شکار شغال و آهو به دامنه این کوه میآمدهاند و ایوان محلی برای استراحت آنها بوده است. در دوران اخیر در سال 1390 به همت اداره اوقاف ایوان مرمت گردید.
بیشتر ازhttp://daneshnam.ir /
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
عکسخانه بام سبز
گشایش: نوروز 1403
موزه تاریخ مصور شهر
به منظور حفظ عکس های تاریخی منطقه، عکسهایی از حدود یک صد ساله پیش تا کنون طی چند سال جمع آوری و در قالب تابلو طراحی شده است. این عکس ها در طبقه همکف ساختمان باغ بام سبز در معرض دید مردم قرار دارد. حدود 140 تابلوها به شکل موضوعی در فضاهای مختلف این بنا چینش شده است. بازدید کننده با گشت در بین این تصاویر مروری بر تاریخ شهر می کند
عکسخانه همه روزه تا سیزده فروردین از صبح تا عصر آماده بازدیدعموم شهروندان است
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
نگارخانه بام سبز
در اطاق بزرگ طبقه فوقانی بنای موجود در ساختمان باغ بام سبز نگارخانه دایر است. روی دیوارهای تالار ساختمان قجری از موضوعات مهم تاریخ شهر مانند مقاومت در برابر محمودافغان، نبرد یار احمد خوزانی، سابقه مکتبخانهها، ورزش باستانی و بنای مهربین چندین نقاشی کشیده شده است. همچنین تابلوهایی از کهن پیشه ها و عکس هایی از بناهای تاریخی شهر در این مجموعه در معرض دید قرار دارد
نشانی:
خمینی شهر، انتهای بلوار کوهسار، جاده حاشیه کانال آب به سمت بلوار الغدیر، روبروی سرای سالمندان فرزانگان.
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
رخدادهای نیمه دوم فروردین از سده به خمینی شهر
15 فروردین 1311
گشایش بلدیه در سده
15 فروردین 1389
تاسیس خانه بهشت برین صفا
16 فروردین 1318
درگذشت آیتاله میرسیدعلی امامی
17 فروردین 1316
نامه جوابیه حکومتی مبنی بر محدوده سده
20 فروردین 1393
کسب طلای جهانی مسابقات وزنه برداری فوق سنگین توسط میثم متقیان
21 فروردین 1371
انتخابات دوره چهارم مجلس شورای اسلامی
23 فروردین 1358
صدور آگهی شهرداری همایونشهر پس از پیروزی انقلاب اسلامی
23 فروردین 1333
اهدای زمین برای ساخت اولین دبیرستان سده
26 فرودین 1343
برگزاری جشن به مناسبت آزادی آیتاله خمینی در همایونشهر
28 فروردین 1390
افتتاح دفتر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خمینیشهر
31 فروردین 1309
جلوگیری از دباغی در محدوده قنات اسفریز
31فروردین 1392
احساس زلزله در خمینی شهر
فروردین سال ۱۳۱۵
جلوگیری از برپایی مراسم عزاداری در سده
<<<<<<<<<<<<<<<<<<
اطلاعات بیشتر از روزشمار دانشنامه خمینی شهر
http://daneshnam.ir /
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
ریشه نام خیابان عبد الحق چیست؟؟؟؟
عبدالحق ورنوسفادرانی
مولانا عبدالحق ورنوسفادرانی
شاعر و موسیقی دان
دوران : صفوی
درگذشت :1031 شمسی ( 1063 قمری )
وی از بزرگترين شاعران این دوره به شمار مي رفت. درتذکره نصر آبادی آمده است: «مولانا عبدالحق از قریه ورنوسفادران من اعمال اصفهان است که وسعت آن قریه به مرتبه ای است که دویست دکان پنبه کنی دارد. مشاور الیه در کمال فضیلت و حالت معنوی بود حقا که در اهلیت و مردمی مثل نداشت در فن موسیقی و لغز و معما مربوط بوده در تاریخ سنه1063 فوت شد.». در سال شمار 1400 ساله شعر و موسیقی ایران نام وی در ردیف نام آوران موسیقی ایران آورده شده است. ملا محمد شريف که از مخصوصان او بود فراغ او را اين چنين بيان مي کند:
«گنج علم از کيسه دنيا برفت»
نمونه شعر مولانا عبدالحق:
چه زيان غمزه تو را چو زنی / تيغ بر زخم جان بی تابی
هيچ از بحر کم نمی گردد / گر خورد تشنه ای دمی آبی
منابع:
- تذکره نصرآبادی/ میرزا محمد طاهر نصرآبادی
- سال شمار 1400 ساله شعر و موسیقی ایران
حاج امید، چشم بر جهان فرو بست
****************
غلامرضا مجب محمدی معروف به حاج امید چهره سرشناس صنعت سنگ و خیر برجسته شهرمان چند روز پیش در 84 سالگی درگذشت. او که حامی مالی خیریه های شهر و مدرسه ساز بود . در خاطرات خود گفته است:« زندگیام را از هزار درجه زیر صفر شروع کردهام. پدرم فروشگاه بزرگی در بازار داشت اما بازار که تعطیل شد فروشگاه پدرم هم بسته شد، خانواده فقیری بودیم. از همان بچگی کار را با کارگری و پادویی در معدن شروع کردم. شبانهروز در کوهها، معادن و کارخانهها کار میکردم ... بچه بودم هر جا میرفتم به من کار نمیدادند تا اینکه یک معدن دار ناشنوا مرا به عنوان پادو معدن پذیرفت. یک روز رفتم کلنگ بیاورم که سنگ بزرگی روی پایم افتاد و هر چه داد کشیدم استادم نشنید. وقتی دیده بود که دیر کردهام آمد که مرا بزند که دید زیر سنگگیر کردهام. هنوز جراحت آن روز روی پایم هست».
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
آبادیهای ماربین
منطقه ماربین روزگاری متشکل از حداقل 58 آبادی بود. امروزه حدود نصف این آبادیها به نواحی شهرداریهای اصفهان پیوسته و مابقی شهرستان خمینی شهر با اضافه شدن محلات جدید را به وجود آورده اند. به تدریج و به ترتیب حروف الفبا پیشینه آنها معرفی می شود. البته در کتاب نام ها و نشانه ها، نگارش محمدعلی شاهین وسایت دانشنامه خمینی شهر به طور مفصل به این موضوعات پرداخته شده است.
{{{{{{
کرم و كليچه
پیشینه و موقعیت جغرافیایی
کرم و كليچه دو قریه از روستاهای منطقه ماربین هستند که اکنون ازمحلات اصفهان محسوب می شوند. این دو محله در خيابان آتشگاه، خيابان بهشت در جوار آزادان قراردارند.
ریشه نام
کرم
کرم در اسامی دیگر شهرها مانند کرمان و کرمانشاه به کار رفته است. در فریدن هم روستای به نام کرم وجود دارد. از آنجا که بسیاری از این اسامی به سابقه انتخاب محل برای سکونت برمی گردد، طبق یک قاعده کلی اولین آبادگران که آریایی بودند نام محل ها را گذاشته اند که دلایلی داشته است. یکی ازدلایل رسم قبیله است که بر روی محل اسم خود را می گذاشته است. مثلا خوزها محل خود را خوزان و اندوها محل زندگیشان را اندوان نامگذاری کرده اند. با این فرض کلمه کرم می تواند نام یک دسته از آریاها باشد.
کلیچه
کلی و کری معادل همدیگر بوده و به معنی سود و بهره و ارزش می باشند. این دو در واژه های متعددی در فارسی در نام چندین محل و شهر و رودخانه مانند کلیل و کلیشاد و کلیچه به کار رفته است. باید توجه کرد تعدد و تکرار نام ها نشانه اهمیت و محبوبیت است و در مورد کلی و کری نیز همین قاعده وجود دارد.
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
ریشه نام خیابان و میدان شیوا:
نام این خیابان از نام سید علی طاهری سدهی شاعر و ادیب، متخلص به شیوا، متولد 1280 هجری شمسی در محله ورنوسفادران.گرفته شده است
نام پدر وی حاج سید محمد رحیم بود و نسب وی با چند واسطه به مرحوم آقا سید صالح قصیر مدفون در بیدهن خوانسار، دارای بقعه می رسد.
وی تحصیلات ابتدایی خود را در مکتب خانه و مقدمات عربی را در مدرسه جده بزرگ اصفهان و چندی نیز در مدرسه نیم آورد نزد مرحوم حجت الاسلام حاج سید محمد باقر درچه ای و مرحوم آخوند گزی به پایان رسانید. شیوا به اکثر شهرهای ایران سفر کرده و در بعضی از آنها چون گرگان، مشهد، لاهیجان، قزوین و تهران سالها سکونت بر می گزیند و ضمن تکمیل تحصیلات خود به ویژه در زمینه ادبیات، به نشر احکام و تبلیغ اسلام نیز می پردازد. مدتی نیز در مشهد مقدس در مدرسه میرزا جعفر نزد مرحوم ادیب نیشابوری به فراگیری ادبیات اشتغال داشته است.
در طول این سفرها خدمت اغلب مشایخ اهل عرفان رسیده و کسب فیض می نماید، در انجمن های ادبی نیز شرکت می کند و چند سالی نیز از محضر میرزا محمد علی عبرت مصاحبی نائینی بهره می برد.
اطلاعات بیشتر در خصوص وی را از دانشنامه خمینی شهر بخوانید.
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
جهانگرد دوره فتحعلی شاه در بازدید از ماربین چه نوشت؟
حاج زین العابدین شیروانی متولد 1158 خورشیدی، ۱۱۹۴ قمری متخلص به تمکین سفری ۳۷ ساله، در مسیر طولانی انجام داد و حاصل دیدهها وشنیدههای خود را در کتابی با عنوان «بستان السیاحه» نگاشت. کتاب مشتمل بر اطلاعات بسیار و متنوع جغرافیایی، تاریخی، آرا و عقاید فرقههای گوناگون مذهبی و نحلههای فکری و برخی مطالب متفرقه دیگر است. وی در سفر خود از بغداد، عراق عجم، گیلان، شیروان، مغان، طالش و آذربایجان گذشت و در ۱۲۱۱ به خراسان رسید و سپس سفر خود را به سوی هرات، زابل، کابل، پنجاب، بنگاله، گجرات و دکن ادامه داد و از طریق دریا جزایر هندوستان و سواحل سودان را سیاحت کرد و پس از سیر و سفری در سند، مُلتان، جبال و کشمیر از طریق مظفرآباد، طخارستان و بدخشان به خراسان بازگشت. سپس از طریق جنوب ایران و یمن رهسپار جده و حجاز شد و مراسم حج به جا آورد. آنگاه راهی مصر، شام، روم، آناطولی و آسیای صغیر شد و از طریق آذربایجان به ایران بازگشت. در ایران از همدان، اصفهان، فارس و کرمان دیدن کرد. در سفر خود به اصفهان به منطقه ماربین سفر کرد و در خصوص ماربین نوشت:«ماربین بلوکی است ... قرب سی پاره قریه در اوست و آب و هوای آنجا بغایت نیکوست از کثرت باغات زراعت آنجا بسیار کم و خاکش خرم و مردمش همگی شیعی مذهب، خالی از هوش نباشند راقم را بلوک ماربین بسیار پسند آمد».
https://eitaa.com/danehnameh
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
تغییر ساعت درس های استاد آقا محمدی
از اول اردیبهشت کلاس های استاد آقامحمدی از ساعت قبلی به ساعت 8 بعد از ظهر تغییر یافت:
شنبه ها: شرح مثنوی
دوشنبه ها: کتابهای منتخب از گنجینه ادب فارسی
چهارشنبه ها: تفسیر قرآن مجید
ویژه خانم ها و آقایان
محل برگزاری کلاس ها: مرکز فرهنگی باقرالعلوم خیابان جانبازان
هدایت شده از دانشنامه شهرستان خمینی شهر
از مهربین تا شهرستان خمینمی شهر
>>>>>>
بنای اولیه مهربین(بالای کوه آتشگاه) به دست طهمورث.
بنای آتشکده به دست اردشیر.
وجود دو روستا در پایین آتشکده به نام های بتروکان و مهرگان.
تشکیل شهر مهرین یا مهربین، باقی مانده تا قرن 4
از قرن چهارم: اطلاق عنوان بلوک ماربین به حدود 58 آبادی در اطراف کوه آتشگاه و غرب اصفهان.
تا دوره صفوی: فعال بودن آتشگاه.
دوره صفوی: اطلاق عنوان قرای ثلاثه به سه آبادی خوزان، فروشان و ورنوسفادران.
اواسط دوران قاجار: اطلاق عنوان سده به سه آبادی
خوزان، فروشان و ورنوسفادران
اواخر قاجار و اوایل پهلوی: تاسیس دهستان ماربین با مرکزیت سده وابسته به اصفهان در تقسیمات کشوری.
سال 1326: تصویب تشکیل بخش ماربین با مرکزیت سده.
سال 1337: تغییر نام سده به همایونشهر.
سال ۱۳۴۵: تأسیس شهرداری درچه.
21 اردیبهشت 1359:
تصویب تبدیل بخش ماربين به شهرستان.
تغییر نام همایونشهر به خمینی شهر
از سال 1362:
الحاق حدود 31 آبادی از شهرستان نوپای خمینی شهر به اصفهان.
دهه 1370 به بعد: پیوستن تدریجی آبادی های اطراف شهر به شهر خمینی شهر.
سال 1370: تاسیس دو ناحیه شهرداری یک و دو در خمینی شهر
سال 1372: تبدیل کوشک به شهر.
12 آبان 1383: تصویب تقسیم خمینی شهر به چهار ناحیه شهرداری.
9 مرداد 1390: تصویب تبدیل روستای اصغرآباد به شهر.
سال 1399: بازگشت قلعه فروشان به خمینی شهر.
https://eitaa.com/danehnameh