#عیبیابی
❓ هنگام ترمز گرفتن، خودرو به یک طرف کشیده می شود
▫️شایع ترین علل بروز آن:
📎 اگر بالاتر از 20 کیلوتر بر ساعت، با گرفتن ترمز، خودرو به یک طرف کشیده می شود (به راست یا به چپ) و تا رها کردن پدال ترمز ادامه پیدا می کند، معمولترین دلیل آن عدم توازن در اعمال نیروی ترمز به چرخهای راست و چپ است، که در اثر:
1- خراب شدن پمپ اصلی ترمز
2- درست کار نکردن سیلندر ترمز چرخها
3- نشت روغن از سیلندر ترمز چرخها
4- چرب شدن یکی از دیسکها با روغن، گریس و یا ... است
#آیا_میدانید
❇️⇦ظروف آلومینیوم موجب↯↯
❌آلزایمر
❌کمخونی
❌لرزش دست
❌ضعف اعصاب
✍و ظروف لعابدار حاوی ترکیب سرب
بوده و سرطانزاست
♨️ظروف زودپز،تندپز و ماکروویو
همگی مضرند
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🏊 این وسیله ساده از ساحل کنترل میشه و میتونه زودتر از هر نجات غریق زبدهای خودش رو به فردی که در حال غرق شدن در دریاس؛ برسونه و نجاتش بده!
#عیبیابی
🎯 بررسی مشکلات سوخت رسانی هنگامی که خودرو روشن نمی شود
⬇️اگر استارت خودرو کار می کند و شمع خودرو را هم بررسی کرده اید و برق به آن می رسد و جرقه می زند، به احتمال بسیار زیاد مشکل از سیستم سوخت رسانی خودرو است.
⬅️ اگر سیستم سوخت رسانی خودروی شما انژکتوری باشد آنگاه چندین قسمت از سیستم سوخت رسانی شما می تواند مورد اتهام قرار گیرد
⬅️برای این منظور باید یک کار تعمیراتی و عیب یابی جدی روی خودرو انجام گیرد اما برای پیدا کردن عیب سیستم سوخت رسانی هنگامی که در جاده گیر کرده اید یا در گاراژ خانه خود می توانید تا حد ممکن عیب را پیدا کرده یا به آن نزدیک شوید. حتی ممکن است بدین ترتیب بتوانید هزینه های تعمیر را کاهش دهید خوب برویم سر آنچه که باید بررسی شود
🎯اتصالات الکتریکی:
⬅️درست است که شما از مشکلات برقی خودرو اطمینان پیدا کرده اید اما فراموش نکنید که سیستم سوخت رسانی انژکتوری خودرو مقدار زیادی اتصالات الکتریکی دارد. هر انژکتور اتصالات الکتریکی مختص به خود دارد که در بالای آن قابل مشاهده است. اتصالاتی در قسمت سیستم تامین هوای موتور روی سر سیلندر وجود دارد. در حقیقت باید تمام اتصالات الکتریکی و کانکتور ها بررسی شوند.
🎯 پمپ سوخت و رله:
⬅️برای اینکه پمپ سوخت را چک کنید باید یک تست فشار انجام شود. البته این در صورتی است که تجهیزات مربوطه را داشته باشید. و از آنجا که بیشتر ما چنین تجهیزی نداریم بنابراین می توانیم پمپ را از نظر الکتریکی بررسی کنیم تا مطمئن شویم برق به آن می رسد. برای این منظور سمت ولتاژ مثبت را بررسی کنید می توانید از یک مولتی متر استفاده کنید. قبل از هر چیز از باز بودن سوییچ اطمینان حاصل نمایید. اگر جریان در این سمت جاری می شود یعنی همه چیز درست است و می توانید به مرحله بعد بروید. و اگر در این مسیر برق ندارید باید سراغ فیوز ها بروید و اگر فیوز مشکلی نداشت مشکل از رله پمپ سوخت است.
🎯فیلتر یا صافی بنزین ️
⬅️اگر پمپ سوخت کار می کند اما سوخت به موتور نمی رسد ممکن است مشکل از فیلتر بنزین باشد و فیلتر شما آنقدر آشغال و کثیفی گرفته باشد که مسیر سوخت را مسدود کرده است. فیلتر سوخت را باید هر 20 هزار کیلومتر تعویض نمایید و اگر چنین کاری انجام نداده اید احتمال اینکه مشکل از فیلتر سوخت باشد بسیار زیاد است.
✅ اینها کارها و آزمایشاتی است که می توانید آنها را هر روز و با ابزاری بسیار ساده انجام دهید. البته قسمت های دیگری از سیستم تزریق سوخت هستند که نیاز به عیب یابی الکترونیکی دارند. و بهتر است این بازدید ها را به افراد خبره بسپارید مگر اینکه تجهیزات لازم را داشته باشید و برای این کار آموزش دیده باشید.
#متفرقه
🚨افزایش سایز رینگ و لاستیک؛ خوب یا بد
✅این روزها خیلی از رانندگان بر این باورند که افزایش سایز رینگ و لاستیک اتومبیل، در افزایش قدرت مانور و فرمانپذیری آن بسیار موثر است، برخی نیز این کار را به منظور اسپرت کردن خودرو و افزایش زیبایی آن انجام میدهند.
تعویض لاستیکها و استفاده از لاستیکهایی با پهنای بیشتر و رینگهایی با ابعاد بزرگتر میتواند تا حدودی باعث فرمانپذیری اتومبیل مخصوصاً در پیچهای تند شود و به همین علت است که از این نوع لاستیکها در خودروهای مسابقهای استفاده میشود. اما در مقابل معایبی هم دارند که استفاده از آنها را در خودروهای عادی محدود میکند. در ادامه مروری بر مزایا و معایب افزایش سایز رینگ و لاستیک خواهیم داشت.
✅مزایا
افزایش سایز رینگ و لاستیک در صورتی که اصولی انجام شود میتواند قدرت مانور و فرمانپذیری اتومبیل را تا حد قابل توجهی افزایش دهد. این مساله در پیچهای تند و در سرعت زیاد محسوستر است.
کاهش خط ترمز و کاهش سرعت توقف اتومبیل در ترمزهای شدید نیز از مزیتهای این کار به شمار میرود. البته باید توجه داشت که این موضوع با جنس و نوع طراحی عاجهای لاستیک رابطه مستقیم دارد و ممکن است پس از تعویض لاستیک با یک لاستیک پهنتر نتیجهای معکوس به دست آورید.
مزیت دیگر این کار، افزایش زیبایی اتومبیل میباشد چرا که چرخهای اتومبیل معمولاً اولین قسمتی از آن است که جلب توجه میکند.
❌معایب
اولین مشکلی که در افزایش سایز لاستیک به وجود می آید، هزینه سنگین آن است.
تغییر سایز لاستیک در اکثر مواقع منجر به تعویض رینگ می شود و هزینه را چند برابر میکند. مساله بعدی تخصصی بودن این کار است. چرا که در صورت استفاده از سایز نادرست و بهینه و عدم توجه به فاکتورهایی که قبلاً بیان شد، میتواند مزایای عنوان شده را تا حد قابل توجهی کاهش دهد. لاستیکهای پهن با ارتفاع کم، نرمی و راحتی سواری را بسیار کم میکند و کوچکترین دستاندازها تاثیر محسوسی را در اتاق اتومبیل منعکس میکنند.
این موضوع باعث به صدا افتادن زودهنگام اتاق شده و عمر فنرها را کم میکند چرا که بسیاری از ضربات که تاکنون با کمک لاستیک خودرو جذب میشدند اکنون به طور مستیقم به سیستم تعلیق و جلوبندی خودرو منتقل میشود و این فشار اضافه میتواند به مرور این بخشها را مستهلک کند ضمن آنکه به دلیل طراحی سیستم تعلیق با توجه به سایز مشخصی از رینگ و لاستیک، بخشی از ضربات مستقیم وارد اتاق میشوند.
موضوع بعدی سفت شدن فرمان است چون سطح اتکای لاستیک بر روی زمین بیشتر میشود و چرخش فرمان نیروی بیشتری را میطلبد.
این مطلب به حدی است که حتی در خودروهای مجهز به فرمانهایی با سیستم کمکی مانند فرمانهای هیدرولیک هم میتوان تاثیر آن را دید. یکی دیگر از مشکلات افزایش سایز لاستیک، عدم پایداری بر روی برف است. این لاستیکها با توجه به سطح اتکای وسیعی که دارند مانند یک چوب اسکی عمل میکنند و بر روی برف حرکت میکنند. البته طراحان لاستیک با تغییراتی که در نحوه طراحی عاجها انجام دادهاند این مساله را تا حدی کنترل کرده اند.
در کنار اینها در صورتی که استفاده از رینگ و لاستیک بزرگتر همزمان با کاهش ارتفاع خودرو نیز باشد، احتمال گیر کردن لاستیکها به لبههای گلگیر در زمان پیچیدن و برخورد با ناهمواریهای سطح جاده وجود دارد.
در کنار اینها، لاستیکهای پهنتر به دلیل اصطکاک بالاتری که دارند برای حرکت بر روی جاده نیاز به نیروی بیشتری دارند که این امر باعث افزایش مصرف سوخت این خودروها میشود. این چسبندگی بالاتر هر چند در زمان یک رانندگی اسپرت میتواند بسیار مفید باشد، اما مصرف سوخت بالاتر را به دنبال دارد.