🌀 نقدی بر خط فقر 32 میلیون تومانی
🔹🔸اخیرا وحید محمودی –عضو هیاتعلمی اقتصاد دانشگاه تهران- در مصاحبه با تجارتنیوز ادعا کرده است که «خط فقر مطلق برای یک خانوار دو نفره ساکن شهر تهران، 32 میلیون تومان است.» فقر مطلق وضعیتی است که در آن افراد از منابع ضروری برای ادامه زندگی بهکلی محروم هستند و در تداوم زندگی دچار مشکل میشوند. آنان از تامین نیازهای اساسی از قبیل خوراک، پوشاک و سرپناه ناتوانند.
🔹🔸بالاترین معیار بانک جهانی برای فقر مطلق، 5.5 دلار (برابری قدرت خرید) برای هر نفر در هر روز بود. اخیرا این موسسه مالی بینالمللی با توجه به افزایش قیمتهای جهانی استاندارد خود را بالاتر برده و رقم 6.85 دلار را انتخاب کرده است. بنابراین برای یک خانواده دو نفره، این رقم در بیشترین حالت 13.7 دلار در روز و 411 دلار در ماه است.
🔹🔸اگر این استاندارد را بهعنوان خط «فقر مطلق» بپذیریم و فرض کنیم 32 میلیون تومان صحیح باشد، درواقع نرخ دلار مورد استفاده در چنین محاسبهای باید 77 هزار و 860 تومان باشد؛ یعنی بیش از دو برابر نرخ ارز در بازار آزاد! این در حالی است که برای کشور در حال توسعهای مانند ایران، حتما نرخ دلار برابری قدرت خرید کمتر از نرخ ارز بازار آزاد است. بنابراین فرض ما (که همان نتیجه محاسبات آقای محمودی است) صحیح نیست.
🔹🔸یک بررسی ساده –مثلا در سایت دیوار- نشان میدهد که با اجاره ماهانه 15 میلیون تومان (بدون ودیعه) میتوان یک واحد آپارتمان 60 متری در تعداد زیادی از محلات تهران اجاره کرد. همچنین با 15 میلیون تومان باقیمانده هم یک خانواده دو نفره میتوانند بهراحتی از خوراک و پوشاک نسبتا مناسب بهرهمند شوند. این در حالی است که مطابق محاسبات وحید محمودی، یک خانواده 2 نفره با حقوق ماهانه 30 میلیون تومان در تهران باید از تامین حداقل خوراک، پوشاک و مسکن عاجز باشند!
لینک متن کامل در روزنامه فرهیختگان
🆔 @danialdavoudi
🔹 نشست علمی با موضوع
ریشه های اقتصادی نارضایتی های اجتماعی
🗓 یکشنبه، 27آذرماه 1401
از ساعت 16 الی 18
لینک نشست:
umz-meet.iranlms.org/join/da۹vv
🌀 چرا مقایسه درآمد با «استاندارد طلا» غلط است؟
🔹🔸 در فضای مجازی چنین محاسبهای دست به دست میشود: «حقوق معلم دیپلمه در سال ۱۳۵۰ که برابر ۵۶۴ تومان بود با توجه به قیمت سکه طلا چیزی معادل ۳۶ میلیون تومان اکنون است!» آیا چنین استدلالی صحیح است!؟
🔹🔸 اگر «استاندارد طلا» روش درستی باشد، باید بپذیریم که در سال 2017 قدرت خرید یک معلم در ایالاتمتحده کمتر از یکپنجم سال 1970 شده است. درحالیکه میدانیم اتفاقا قدرت خریدش بیش از دوبرابر شده. این مثال نقض نشان میدهد استفاده از «استاندارد طلا» برای مقایسه قدرت خرید در دوسال، کاملا غلطانداز است.
🔹🔸 این شیوه استدلال در دانش اقتصاد جایی ندارد و هر اقتصادخواندهای میداند که مقایسه درآمد در دو برهه از زمان با استفاده از «استاندارد طلا» بهوضوح غلط است. بر اساس همه آمارها و محاسبات بینالمللی امروز قدرت خرید یک ایرانی بهطور متوسط، حتما بیش از دوبرابر سال 1350 است نه کمتر از نصف آن!
لینک متن کامل یادداشت در روزنامه فرهیختگان
.
🛢️ پس چرا نفت آمریکا در 2021 تمام نشد!؟
1️⃣ آیتالله خامنهای در سخنرانی 1 فروردین 1391 (مارس 2012) گفتند:
«طبق محاسباتی که کارشناسان کشورمان کردهاند -که آمارشان متکی به آمار خود آمریکائیهاست- نفت این کشور تا سال ۲۰۲۱ تمام خواهد شد.»
سال 2023 هم آمد. چرا این پیشبینی محقق نشد!؟
2️⃣ در پاسخ ادعا میشه که آیتالله خامنهای از یک حلقهی معدود و ضعیف کارشناسی مشورت میگیرند و همون افراد، اطلاعات غلط به ایشان دادند.
درحالیکه هیچ کار کارشناسی جدیای رو تا پیش از 2012 (زمان سخنرانی) نمیشه به زبان فارسی پیدا کرد که رشد تولید نفت (شیل) آمریکا رو برآورد کنه.
3️⃣ بلکه اتفاقاً کارهای دانشگاهی موید ادعای رهبری هستند. مثلاً آماری که زمستان 89 دکتر سیدجعفر حسینی و استادش در مقاله علمی-پژوهشی «نگاهی به علل شکلگیری اقتصاد سیاسی نفت و گاز در خلیج فارس و...» به نقل از BP استفاده کردند، فرضیه اتمام نفت آمریکا تا پیش از 2021 رو تایید میکنه.
4️⃣ یا مثلاً از خانم الهه کولایی -استاد اصلاحطلب دانشگاه تهران- یک مقاله علمی-پژوهشی با عنوان «نقش ایران در امنیت انرژی در منطقه و جهان» منتشر شده و در اون تاکید میکنه که نقش ایران در تامین امنیت نفت و گاز جهان زیاد بوده، حضور آمریکا در منطقه این اهمیت رو بیشتر هم کرده!
5️⃣ کولایی دقیقاً زمانی این حرف رو میزنه که اتفاقاً تولید نفت شیل در آمریکا، در حال اوجگیری هست و عملاً نقش ایران در تامین امنیت انرژی جهان و منطقه داره از دست میره.
توضیح بیشتر این موضوع رو بهطور مبسوط میشه در آثار آقای دکتر مجید شاکری دید.
6️⃣ من فکر میکنم رهبری ممکنه گاهی از بین نظرات کارشناسی، نظر اشتباه رو بپذیرند و بعداً در فرایند چک و بالانس، نظرشون رو اصلاح کنند. ولی طبعاً ما انتظار نداریم ایشان با علم غیب در مورد اقتصاد نظر بدن یا خودشون در حوزههای مختلف اقتصاد، گزارشهای کارشناسی غیرفارسی بخوانند.
7️⃣ کارشناسها معمولاً از زمین و زمان شاکی هستند ولی من تا حالا ندیدم یک سوزن به خودشان بزنند و بگن در فلان موضوع ما اشتباه میکردیم. گویی کارشناس ایرانی همیشه در مرزهای دانش هست!
در مورد ذخایر آمریکا و نفت شیل اما، بهنظرم بهوضوح کمکاری از سوی بدنه کارشناسی کشور بود.
🔗 لینک مطلب در توییتر
🆔 @danialdavoudi
❄️ پس «زمستان سخت» چه شد!؟
🔹🔸 این نمودار، سهم کشورها از اقتصاد جهان هست. سهم چین از اقتصاد جهان در سال 2017 از سهم آمریکا بیشتر شده و برآورد صندوق بینالمللی پول اینه که سهم چین در سال 2027 از سهم مجموع کشورهای اروپایی هم بیشتر میشه.
🔹🔸 بنابراین منظور از «زمستان سخت»، صرفاً این زمستان نیست. بهطور کلی روند قدرت اقتصادی آمریکا و اروپا نزولی و روند قدرت اقتصادی آسیا صعودی هست. اصلاً همینکه کشورهای عربی، به سمت چین آمدهاند یعنی زمستان اقتصادی غرب مدتی هست که آغاز شده.
🆔 @danialdavoudi
💸 فقط ۳۰ میلیون دلار!؟
🔸 فارغ از اینکه به لحاظ نظامی احتمالا چند تا از پایگاههای بسیج محلات برای ایرانیهای ارتش آمریکا کافی باشند، ۳۰ میلیون دلار هم رقم ناچیزی هست :)
▫️ مجموع هزینههای مستقیم و غیرمستقیم آمریکا در منطقه غرب آسیا و افغانستان بین سالهای 2001 تا 2017، 4.79 تریلیون دلار بوده؛ یعنی بهطور متوسط سالانه 281 میلیارد دلار.
🔸 با چنین مخارجی، آخرش مجبور شدند منطقه رو ترک کنند. ۳۰ میلیون دلار واقعا رقمی نیست. ایرانیهای ارتش آمریکا پولهاشون رو بریزن در قلک، شاید ۱۰۰ سال دیگه بتونن بیان در منطقه، یک شکست مفتضحانهی دیگه بخورند و برن :)
🆔 @danialdavoudi
پیشرفت ایران | دانیال داودی
🔹 نشست علمی با موضوع ریشه های اقتصادی نارضایتی های اجتماعی 🗓 یکشنبه، 27آذرماه 1401 از ساعت 16 الی 1
🔹 لینک دسترسی به فیلم نشست
ریشه های اقتصادی نارضایتی های اجتماعی
🔸 مهمان نشست:
دکتر حسین درودیان
دکتر مجید شاکری
🔹 برگزار کننده: انجمن علمی اقتصاد اسلامی دانشگاه مازندران، پژوهشکده سیاست پژوهی و مطالعات راهبردی
https://live845.webinarplus.online/playback/presentation/2.3/21df018ca05f4159d40f1f3578b4ee0dd21f2f22-1671364812758
🆔 @danialdavoudi
⚛️ صنعت هستهای و محیط زیست
🔸🔹 فقط تولید برق هستهای در واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر در ده سال گذشته، باعث شده انواع گازهای آلایندهی زیستمحیطی، 54 میلیون و 261 هزار تن کمتر منتشر بشه.
🔸🔹 حالا اگر توسعهی صنعت هستهای 20 برابر (20 هزار مگاوات) بشه، این رقم به بالای یک میلیارد تن در هر دهه میرسه.
🎯 بنابراین کسی که طرفدار تعطیل کردن توسعهی صنعت هستهای ذیل هر نوع توافقی در سیاست خارجی هست، دیگه نمیتونه ادعای حمایت از محیط زیست داشته باشه و هشتگ #برای_پیروز_و_احتمال_انقراضش بزنه!
🆔 @danialdavoudi
shoar sal.mp3
15.96M
♨️ کدام مهار تورم، چگونه رشد تولید!؟
سلام
سال نو مبارک 🌹
امروز در گفتوگو با برنامهی «پا به پای بهار» رادیو گفتوگو در مورد شعار سال عرایضی تقدیم کردم.
محورهای کلی:
- ضرورت نگاه به شعار سال
در منظومهی فکری آیتالله خامنهای
- اولویت تولید اشتغالآفرین
- شعار سال و منحنی فیلیپس
- نسبت «مهار تورم» با «رشد تولید»
- پیچیدگیهای «مهار نقدینگی»
- اهمیت «هدایت رشد نقدینگی به سمت تولید»
- بده بستان اقتصاد و سیاست خارجی
🆔 @danialdavoudi
⭕️ ضرورت فهم شعار سال در منظومه اندیشه اقتصادی امام خامنهای (حفظهالله)
🔹🔸 رشد تولید میتونه به مهار تورم کمک کنه. علاوه بر اون، مهار رشد نقدینگی هم به مهار تورم کمک میکنه. منتهی این راه دوم، پیچیدگیهایی داره. اگر به اون پیچیدگیها دقت نشه، ممکنه مهار تورم به رشد تولید آسیب بزنه. در این صورت، مهار تورم مذموم هست.
🔹🔸 رهبر انقلاب هم بر مهار تورم از طریق رشد تولید تاکید دارند و هم بر مهار تورم از طریق مهار نقدینگی. ایشان پیشتر هم کسری بودجه رو امالمصائب خوانده بودند و هم در سخنرانی یکم فروردین، از کسری بودجه به عنوان یک «بلای بزرگ اقتصادی» یاد کردند.
🔹🔸 علاوه بر کسری بودجه، «هدایت اعتبارات بانکی به سمت تولید» هم همواره مورد تاکید ایشان بوده. بنابراین در «مهار تورم» مدنظر ایشان، هم به رشد تولید باید توجه کرد و هم به مهار رشد نقدینگی (البته با توجه به پیچیدگیها و دشواریهاش).
🔹🔸 در «رشد تولید» هم تولیدِ دانشبنیان و اشتغالآفرین همچنان در اولویت هستند. در این یادداشت، بیشتر توضیح دادم.
🆔 @danialdavoudi