💠 پهلوی در آینه تاریخ
📌 جریان تنویر
جریان «تنویر» هدف خود را کشف واقعیت تاریخ قرار داده و به دنبال آن است تا با کنارگذاشتن اغراض جانبی، حقیقت فعالیتهای حکومت پهلوی را کشف کند. این جریان اصرار دارد تا برای ادعاهای خود سند معتبر ذکر کرده و از تاریخ، استفاده ابزاری ننماید.
📌 جریان تخریب
جریان «تخریب» از تاریخ پهلوی برای ستیز با جمهوری اسلامی استفاده ابزاری میکند؛ بدین صورت که با تخریب پهلوی و قرینهسازی آن با جمهوری اسلامی، ضعفهای حکومت پهلوی را به جمهوری اسلامی نیز نسبت داده و سرنوشت آن حکومت را برای این حکومت تئوریزه کند.
📌 جریان تلطیف
تلطیفکنندگان که اغلب آنها امروزه در زمره روشنفکران اصلاحطلب یا اعتدالی قرار میگیرند، دوران پهلوی را جامعه آرمانی تصویر نمیکنند؛ اما با روایتی ناقص و جزئینگرانه از این دوران، وضعیت قابل اغماضی را جلوه میدهند. جریان تلطیف به مسائل اجتماعی و حواشی سیاست و قدرت پهلوی میپردازد و از ورود به بخش مهمی از مسائل سیاسی و امنیتی و راهبردی دوران پهلوی پرهیز میکند.
📌جریان تطهیر
فعالترین جریان در موضوع رژیم پهلوی، تطهیر و تمجید نسبت به عملکرد آن است. پروژه «تطهیر پهلوی» در امتداد مسیر جعل تاریخ ایران توسط پژوهشگران و رسانههای وابسته به استعمار، سلطنتطلبان و لیبرالهای غربی است که روزی در قالب القای ایدئولوژی باستانگرایی و روز دیگر در تمجید از فعالیتهای رژیم پهلوی خود را نشان میدهد. این جریان بهطور خاص پس از فتنه88، جان تازهای گرفت و بهشکل قویتری پیگرفته میشود.
📖 دیدهبان اندیشه شماره 25
🆔 @didebane_andisheh
📌 اخلاق مواجهه با امانات الهی
✅ با اشاره به برخی از مهمترین ویژگیهای عالم مثل حیات، توازن، حشر عام و کمالمحوری، میتوان فضایل اخلاقی برآمده از این ویژگیها را اینگونه برمیشمرد:
1️⃣ شفقت: از این منظر شخص بافضیلت همه آفریدگان را به سهم خود مشمول شفقت خود میسازد و این فضیلت را مختص انسانهای پیرامون خود نمیداند. نمونه آشکار این نگرش را در سیره پیامبر اکرم (ص) میتواند دید.
2️⃣ میانهروی: اعتدال یا میانهروی در عرصه زیستمحیطی به این معنا است که به میزانی که نیاز داریم از مواهب طبیعی بهره بگیریم، نه بیشتر. همانگونه که هیچ مسلمانی نباید خودش را از نعمات الهی محروم کند و حلالی را حرام بشمارد نباید در استفاده از مواهب طبیعی بیش از نیاز خودش بهرهبرداری کند.
3️⃣ تواضع: تواضع فضیلت آشکار مؤمنان است و درست همانگونه که تکبر و استکبار نشانه کفر است، این صفت نشان ایمان است. کسی که کل طبیعت را بیجان میداند و زمین را جایی برای لذتطلبی خود میشمارد، ممکن است متکبرانه از آنها بهرهکشی کند؛ اما کسی که عالم را غرضمند و زمین را زنده و جاندار و تسبیحگوی خداوند میداند، متواضعانه با آن برخورد میکند.
4️⃣ فعالیت زیستمحیطی: هر اقدامی که برای حفظ محیطزیست و پیشگیری از تخریب آن صورت گیرد، ستوده و مشمول ثواب است تا جایی که آبدادن به درختان سدر که فاقد میوه بودهاند، همسنگ آبدادن به مؤمنان تشنه شمرده شده است.
📖 دیدهبان اندیشه شماره 39
🆔 @didebane_andisheh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚨 بیژن عبدالکریمی:
✅ متافیزیک غربی، پوچی خود را در خشونت اسرائیلی نمایان کرد...
🆔 @didebane_andisheh
#اختصاصی
#بازنشر
💠 در سودای فقه تجدد؛ ویژهنامه رحلت دکتر داوود فیرحی
📚 شماره هفدهم و هجدهم دیدهبان اندیشه
❇️ مهمترین موارد طرحشده در این شماره:
📌 سنجش فقه با معیارهای اجتماعی و سیاسی غربی؛
📌 جایگزینی مقبولیت به جای مشروعیت در مدل سیاسی اسلامی؛
📌 پذیرش عقلانیت ابزاری و تفسیر فقه بر اساس آن؛
📌 مخالفت با اسلامیسازی علوم انسانی(علیرغم موافقت با بومیسازی فرهنگ اسلامی)؛
📌 خدشهدارکردن هویت و تاریخ ایرانی-اسلامی با تقلید از نسخههای ناسیونالیستی عربی(جابری).
📖 فایل نشریه در پست بعدی👇
🆔 @didebane_andisheh
شماره ۱۷ و ۱۸.pdf
8.49M
#اختصاصی
#بازنشر
💠 در سودای فقه تجدد؛ ویژهنامه رحلت دکتر داوود فیرحی
📚 شماره هفدهم و هجدهم دیدهبان اندیشه
⚠️ در این شماره از دیدهبان اندیشه، علاوه بر مرور حیات زیستی - علمی مرحوم داوود فیرحی، به برخی از نقدهای وارده از سوی فلاسفه و فقها به اندیشه ایشان، پرداخته میشود.
📖 دیدهبان اندیشه شماره 17 و 18
🆔 @didebane_andisheh
دیدهبان اندیشه
💥 فراخوان یادداشت رسانهای ❇️ ویژهنامه نشریه «دیدهبان اندیشه» در حمایت از اندیشه مقاومت 💢 با موض
#اطلاعیه
💥 مهلت ارسال یادداشت در موضوع «سَرمَنزل اِشغالگری» تمدید شد.
🖇محورها
📌تطبیق مبانی مدرنیته بر کنش صهیونیستها
📌تقابل الهیات صهیونیستی و الهیات مقاومت
📌ابعاد فرهنگی و اخلاقی اشغالگری
📌نظریه نظم جهانی و اشغال قدس
📌راهکار حقوق بشر مدرن در برابر جنایات انسانی
📌معنای عدالت در پارادایم اشغالگری
📌نقش تبشیری رسانه در خدمت به اشغالگران
📌سویههای هویتی مقاومت از منظر اندیشمندان
📌زیستجهان انسان مدرن و انسان مقاومت
📌راهبردهای مواجهه اندیشمندان با جریان صهیونیستی
📌جایگاه فرهنگ مقاومت در پازل تمدن اسلامی
📌رد پای عناصر مهدویت در فرهنگ مقاومت
🌐 لینک ارسال آثار: @m110614
🆔 @didebane_andisheh
💠 متولی رهاشدگی فرهنگ
✔️ مرحوم افروغ در کتابش میگوید بعد از جنگ همه به سمت توسعه اقتصادی رفتند و آنجا ما دچار رهاشدگی فرهنگ شدیم و این برهه طولانی شد. دولتهایی که بعد از جنگ آمدند، هیچکدام نگاهشان توسعه فرهنگی نبود. مثلاً دولت آقای هاشمی مانند شرایط بعد از جنگ، به سراغ توسعه اجتماعی رفت. دولت آقای خاتمی به سمت توسعه سیاسی و گفتگو رفت. دولت آقای احمدینژاد هرچند برای عدالت کارهایی کرد، حرفش را زد، شعارش را داد؛ اما پشتوانه نظری محکم نداشت و دولت آقای روحانی مجدداً به توسعه سیاسی و باب مذاکره بازگشت داشت.
✔️ از نظر آقای افروغ چون منابع در اختیار حاکمیت است، میتواند خیرات اجتماعی را توزیع کرده و اقامهعدل نماید. لذا حاکمیت را مسئولِ اول میداند؛ اما در فرهنگ، مهمترین متولی را مردم میداند چرا که در اقتصاد با آراء فکری مردم، خلاقیت، هنر و تولید اثر فکری مردم کاری نداریم؛ بلکه آن چیزی که متعلق بحث توزیع است، مادی، اقتصادی و ثروت است؛ اما در فرهنگ ما بهدنبال انسان هستیم؛ انسان با آن خلاقیت فکری و هنرش؛ در اینجا خود مردم میتوانند بهخوبی نقش ایفا کنند. لذا اینجا بحث مردم و رابطه آن با حاکمیت در عدالت فرهنگی برای آقای افروغ پررنگ میشود.
📖 دیدهبان اندیشه شماره50
🆔 @didebane_andisheh
💠 مصلحت و عدالت
✅ تعارض مصلحت با عدالتخواهی، از مسائل مورد بحث اندیشمندان است که هرکدام به ارائه راهکاری برای آن میپردازند.
📌مهدویارفع در اینباره میگوید:
در خصوص مصلحتاندیشی برخی از نهادها باید مطالبهگری کرد و باید فریاد زد تا با تیغ مصلحت، عدالت را ذبح نکنید. تفریط در مسیر عدالتخواهی این است که اینقدر بر طبل مصلحت نظام و آرامش جامعه بدمیم که هیچکس نسبت به مطالبهگری و عدالتخواهی اقدام نکند و افراط هم این است که فقط مفهوم کلی را بفهمیم ولی در نوع پیادهسازی آن اخلاق، شرع، عقل، مصلحت، موقعیت، دشمن و ... را رها کنیم و صریح و مستقیم سراغ این مسائل برویم.
📌حامد کاشانی میگوید:
در نگاه جامعه ما مدل حکمرانی امیرالمؤمنین یک خطّی است؛ یعنی امیرالمؤمنینی که در رفتارش مصلحت نیست و یک خطّی است. این با امیرالمؤمنین واقعی فاصله دارد. امیرالمؤمنین نماد عدالت و عقلانیت است. امیرالمؤمنینی که مظهر عدل است، گاهی برای اینکه یک ظلم بزرگتری رخ ندهد وارد وادی مصلحت شده است. اقتضای عدالت در حالت عادی این است که همه را در یک روز عزل و نصب کنی؛ ولی حضرت این کار را نمیکند. خود امیرالمؤمنین (ع) در عزل و نصبها تمام آن مواردی را که فرموده بودند نتوانستند اجرا کنند، چون اولاً حضرت نمیتوانستند بیرون از فضای واقعی جامعه اسلامی آدم برای عزل و نصب بگذارد و از بین موجودین باید انتخاب میکرد.
📖 دیدهبان اندیشه شماره 40
🆔 @didebane_andisheh
✅ در تکاپوی حکمرانی فراغت
👤 دکتر سیدحسین شرفالدین
📌امروزه فراغت یکی از ارزشهای مطلقی است که به مثابه میزانی برای توسعهیافتگی اعتبار میشود و در مقابل آن، کار ضد ارزش است. «سرگرميخواهي» به عنوان يکي از ويژگيهاي انسان مدرن، نوعي اراده معطوف به لذتجویی و مسرتخواهی است که فرد درخلال اشتغال به برخي فعاليتهاي غيرالزامي بدان دست مییابد.
📌 در جامعه کنونی غرب «اصل لذت» چون حق مسلمی برای عموم انسانها، اعتبار شده و متناسب با این حکم، «نظامات قانونی» به صورتی شکل گرفته که در آن «امکان اقناع آزادانه شهوات» برای همه افراد فراهم باشد، وظیفه رسانههای گروهی و مخصوصا تلویزیون در این شرایط با فرض این مقدمات معین خواهد شد.
📌 اینها همه در حالی است که به نظر شهید آوینی، کار و اشتغال نقش بالقوهای در هويتبخشي، شکوفايي استعدادها و خلاقيتها، رشد و تعالي قابليتها و ظرفيتهاي انساني، ايجاد خودباوري، احساس مفيدبودن، تربيت بدن، اعطاي منزلت اجتماعي و توسعه و سازندگي جامعه دارد.
📖 دیدهبان اندیشه شماره 49
🆔 @Didebane_Andisheh