#آشنایی_با_تعابیر_قوم
#ملخّص_الکلام
خیلی هامون در هنگام مطالعه کتب قدیم و تراث سلف خیلی دقت به خرج نمی دهیم.و این جای تاسف دارد.البته یکی از منشا های آن انس با کتب غیر دقیق امروزی است.
یادم هست استاد مومنی حفظه الله در توضیح "انقدح" که مرحوم آخوند زیاد در کفایه به کار برده خیلی بحث کردند(۱) و از آن تفسیری لطیف داشتند که بر بسیاری از اساتید کفایه نیز پنهان مانده است.
یکی از تعبیرهایی که در کتب قوم بعضا مشاهده می شود "ملخص الکلام" است. که کثیرا آن را به معنای "خلاصه سخن" معنا می کنیم در حالی که مفاد آن ، دقیق تر از این معنا است، در واقع تفسیر فوق ، اخذ به لازم ِ معنا می باشد.
عبدالحکیم سیالکوتی در یکی حواشی خود "ملخص الکلام" را چنین توضیح می دهد:
"(قوله ملخص الکلام) -- فی التاج: التلخیص : هویدا کردن(۲) -- ای: ما اظهر و حصل بعد التفتیش و التنقیح من الکلام"(۳)
بنابراین "ملخص الکلام" را به "نتیجه سخن" معنا کنیم ادق و اولی است.
____________________________
۱) از نوار کفایه ایشان استفاده بردم اما توفیق درک مجلس درس کفایه را نداشتم و بعضا تقریرات حقیر را دیده و بنده نوازی کرده ، تحسین بسیار نموده اند.
(۲)مراد از التاج، تاج المصادر ، تالیف بوجعفرک بیهقی از اعلام لغت در قرن ششم هجری است.این کتاب مشتمل بر ۱۷۰۰۰ مصدر عربی و ترجمه آنها به زبان فارسی است و به اصطلاح از معاجم دو زبانه محسوب می شود. این فرهنگ لغت در نزد علماء سابق از اهمیت و اتقان بالایی برخوردار بوده است و زیاد به آن ارجاع می دهند از جمله همین سیالکوتی در حواشی خود بر شرح شمسیه و مطول و.. در معنا کردن واژگان زیاد از این کتاب بهره می گیرد.
گفتنی است در منابع لغت عربی متاخر خصوصا اقرب الموارد، نیز گاهی "التاج" گفته می شود که مراد از آن "تاج العروس" است نه "تاج المصادر" فثبت ان فی کتب اللغه تاجین احدهما تاج المصادر للبیهقی من اعلام القرن السادس و ثانیهما تاج العروس للزبیدی من اعلام القرن الثانی عشر.
(۳) نک: شروح الشمسیه، ج۱ ، ص ۲۳۳
#صوت
#منطق
#شرح_شمسیه
#مقاله_ثانیه ۱۴، ۲۵۷ _۲۶۲
تاریخ : ۳۱ / ۲ / ۹۹
◽️توضیح گزاره خارجیه
◽️سه قول در تقسیم قضیه به خارجیه و حقیقیه
👇👇👇👇
#یک_سال_گذشت
سال گذشته شب بیست هفتم ماه مبارک به همراه جمعی از نخبگان حوزه علمیه قم، افطار مهمان مدیریت محترم حوزه های علمیه ، معاونین ایشان و تعدادی از مسوولین حوزه بودیم.
حقیر به عنوان نماینده دوستان نخبه در بخش آموزش حدود ده دقیقه در این جمع صحبت کردم.نصف این زمان به بیان پیشنهادات دوستان و نصف دیگر به بیان دیدگاه های حقیر اختصاص داشت.گرچه از قبل نیز امید چندانی به پذیرش سخنان خود نداشتم ولی در این یک سال نیز اثر محسوسی از آن پیشنهادات مشاهده نکردم.
اینک بعد از یک سال گزارشی از آن جلسه و سپس متن سخنان خود را تقدیم دوستان می کنم
👇👇👇
🔻گزارش تفصیلی از نشست صمیمی نخبگان با آیتالله اعرافی؛
❓پیشنهادات نخبگان حوزه به مدیر حوزههای علمیه چه بود؟
دیدار مدیر حوزههای علمیه با استعدادهای جوان برتر حوزه، عصر شنبه ۱۱ خردادماه در مرکز مدیریت حوزههای علمیه در قم برگزار شد.
🔻حجت الاسلام رهنما:
🔹برای تبدیل رابطه امروزه حوزه و نظام به یک رابطه قوی تر و هدفمند تر، باید شرایطی را ایجاد کنیم؛ ایجاد انگیزه و دغدغه لازم بین طلاب و نخبگان در زمینه نیازهای جامعه، تعریف کارکردهای اجتماعی روحانیت بر اساس نیازهای فعلی نظام و جامعه و تربیت طلاب متناسب با کارکردها و نیاز از جمله این شرایط است.
ابهام در ماموریت اصلی نخبگان و حوزه، ابهام در عرصه سند چشم انداز حوزه های علمیه، عدم استقبال و ارتباط از سوی مسئولان نظام، استفاده نشدن از ظرفیت علمی حوزه در سامان دهی و جهت دهی طلاب، عدم تطبیق آموزش ها و نیازهای جامعه و ... از موانع این مسیر است.
🔻حجت الاسلام سید هادی سیادت:
🔹مقام معظم رهبری بر تشکیل یک مرکز مطالعات راهبردی حوزه تاکید کردند؛ اگر این مرکز، تشکیل شده است باید ثمرات آن به بدنه حوزویان برسد و اگر نشده است باید این دفتر را تشکیل دهیم؛ اگر این کار انجام شود بهانه تراشی های بی مورد از بین می رود؛ تشکیل این دفتر موجب رشد بدنه و خود حوزه می شود.
🔻حجت الاسلام حامد احمدی:
🔹در برنامه دروس سطح، شاهد مظلومیت علوم عقلی و عرفانی و ذوقی هستیم؛ بیش از 85 درصد وقت مفید طلاب به فقه و اصول پرداخته می شود.
میتوان از استعدادهای برتر در جامعه المصطفی بهره بود؛ همچنین حوزه و مدارس باید به فضای آزاد گذشته برگردد و اساتید نیز به شکل آزاد خود را برای تدریس معرفی کنند؛ بهره وری از نخبگان نباید در عرصه تدریس محصور شود و زمینه های دیگری در زمینه بهره وری از نخبگان فراهم شود.
آیا دینی که ادعای متعالی ترین برنامه برای بشر را دارد، یک نظام آموزشی نداشته باشد؟ این نظام آموزشی، تقریبا بدترین مدل آموزشی جهان است که وارد دانشگاه و سپس وارد حوزه شده است و امروزه دانشگاه های مطرح جهان همان سبک های قدیم ما را اجرا می کنند.
🔻حجت الاسلام جلیلی خامنه:
🔹با توجه به چشم اندازی که در حوزه انجام شده است، امیدواریم تمام این موازی کاری ها از بین برود زیرا امروز شاهد 80 نهاد بین المللی در این عرصه فعالیت دارند که همه آنها باید تحت لوای حوزه فعالیت کنند.
متاسفانه موازی کاری در عرصه تبلیغ بین الملل بیداد می کند؛ باید یک فرماندهی کامل جامع در یک کشور یا یک قاره با همکاری و همفکری حوزه و سازمان فرهنگ و ارتباطات و دفتر رهبری تعیین شود.
🔻حجت الاسلام رجبی:
🔹متاسفانه برخی تصور می کنند که امر تهذیب، امری «دلی» است و برنامه پذیر نیست. میزان کلاس های درسی آموزشی و تهذیبی چه نسبتی با هم دارند؟
تدوین سند جامع تهذیبی حوزه، پژوهش در حیطه طلبه تراز انقلاب اسلامی، ارایه راهکارهای تربیت طلبه مهذب، تاسیس مرکز تربیت مربی اخلاق، تربیت مربیان اخلاق برای پژوهش و تدریس به طلاب، تولید کتب اخلاق مضاف و صنفی از دیگر پیشنهادات میان مدت و بلند مدت است.
🔻حجت الاسلام مهدی صداقت:
🔹مقام معظم رهبری در سال 91 فرمودند، مساله رعایت نخبگان و شناسایی آنها را به شکل شبکه ای مبدل کنیم؛ در این عرصه باید مربی گری را تقویت کنیم؛ باید استعدادهای نخبه را از آموزش و پرورش شناسایی کنیم و بهترین ها را انتخاب کنیم و نگهداری و ارتقای آنها را در دستور کار قرار دهیم؛ایشان فرمودند که اگر این کار انجام شود نخبه را باید وارد نخبه پروری کنیم.
🔻حجت الاسلام احمد آذربایجانی:
🔹برنامههای پژوهش محور، نگاه کاملی به آموزش پژوهش محور ندارند؛ تا زمانی که اساتید ما، در فضای پژوهشی قرار نگیرند قطعا نمی توانیم منتظر جوشش طلاب باشیم و این مساله چاره ای جز فعال کردن اساتید ندارد.
پژوهش ها به مسایل ساختاری توجه بیشتری می کنند و نسبت به عرصه های محتوایی غفلت دارند.
آسیب بعدی برخی طلاب در عرصه پژوهش است که یکی از علل آن، تفکیک و جداسازی آموزش، از پژوهش است؛ وقتی وقت طلاب را به شکل کامل در مدارس در عرصه آموزشی پر میکنیم وقتی برای پژوهش باقی نمیماند.
http://hawzahnews.com/detail/News/493964
@HawzahNews| خبرگزاریحوزه
نظام آموزشی..pdf
427.9K
متن سخنان حقیر در دیدار با آیه الله اعرافی با موضوع : "تاملی در نظام آموزشی حوزه"
#صوت
#منطق
#شرح_شمسیه
#مقاله_ثانیه ۱۵ ، ص ۲۶۳ _۲۶۵
تاریخ : ۱ / ۳ / ۹۹
◽️معدوله و محصله
◽️فرق سالبه محصله با معدوله
◽️ جمع بندی معنای ایقاع و انتزاع
👇👇👇👇
#صوت
#منطق
#شرح_شمسیه
#مقاله_ثانیه ۱۶ ، ص ۲۶۶ _۲۶۹
تاریخ : ۳ / ۳ / ۹۹
◽️فرق سالبه محصله با موجبه معدوله
◽️امتناع اجتماع نقیضین در مفردات
◽️قاعده فرعیت
👇👇👇👇
✅ چرا برخی مراجع رؤیت هلال به وسلیه چشم مسلح را قبول ندارند؟
🔻 از زمان قدیم هلال، نزد عرب، میقاتی بوده که با آن ماه قمری را آغاز میکردند و در امور مختلف زندگی خود به آن اعتماد میکردند، اسلام نیز همین امر را تأیید نمود، قرآن کریم در سوره مبارکه بقره در این باره میفرماید: «یسئلونک عن الاهلّه قل هی مواقیت للنّاس والحجّ».
درباره هلالهای ماه از تو سؤال میكنند، بگو: آنها، بیان اوقات (و تقویم طبیعی) برای (نظام زندگی) مردم و (تعیین وقت) حجّ است.
🔻 در حقیقت ماه یک تقویم طبیعی برای افراد بشر محسوب میشود كه مردم أعمّ از باسواد و بیسواد و در هر نقطهای از جهان باشند، میتوانند از این تقویم طبیعی استفاده كنند و بدیهی است نظام زندگی اجتماعی بشر بدون تقویم - یعنی یک وسیله دقیق و عمومی برای تعیین تاریخ - امكانپذیر نیست؛ به همین دلیل خداوند بزرگ برای نظام زندگی، این تقویم جهانی را در اختیار همگان قرار داده است.
🔻 اصولاً یكی از امتیازات قوانین اسلام این است كه دستورات آن بر طبق مقیاسهای طبیعی قرار داده شده است؛ زیرا مقیاسهای طبیعی وسیلهای است كه در اختیار همگان قرار دارد و گذشت زمان اثری بر آن نمیگذارد. امّا به عكس، مقیاسهای غیر طبیعی در اختیار همه نیست؛ به همین دلیل میبینیم اسلام، مقیاس را گاهی وجب، گاهی گام و گاهی بند انگشتان و گاهی طول قامت و در مورد تعیین وقت، غروب آفتاب و طلوع فجر و گذشتن خورشید از نصف النّهار و دیدن ماه قرار داده است.
🔻بدیهی است آنچه که صلاحیّت میقات بودن برای مردم را آن هم به صورت عام دارد (آنچنان که در آیه شریفه آمده است) هلال ماهی است که قابل رؤیت با چشم معمولی و غیر مسلّح باشد؛ امّا هلال ماهی که تنها با دوربین و تلسکوپ دیدن آن امکان پذیر است و بعد از کنار زدن آن ابزار، دیگر قابل دیدن با چشم معمولی نباشد، صلاحیّت ندارد که میقات برای عموم مردم در زمانهای مختلف قرار داده شده باشد.
🔻 همچنان که اگر میزان شرعی، دیدن با تلسکوپ باشد، روزه پیامبر خدا(صلى الله عليه و آله) و ائمه معصومین(علیهمالسلام) و عید فطر آنان و حجّ و سایر اعمالی که در روزهای خاص از سال در شرع قرار داده شده، در برخی از حالات در ایّام واقعی آن واقع نشده باشد و روشن است که آن بزرگواران در مورد آغاز ماه قمری، بر دیدن معمولی اعتماد میکردهاند و روایات و نصوص صادره از معصومین(علیهمالسلام) انصراف از دیدن با ابزارهای بزرگ نمایی مثل دوربین یا تلسکوپ دارد.
🔻همچنان که اگر ذرّه بسیار کوچکی از خون بر روی شیئی باشد که آن ذرّه، با چشم معمولی قابل مشاهده نبوده و فقط در زیر میکروسکپهای بسیار قوی قابل مشاهده باشد را نمیتوان معیار برای نجاست اشیاء قرار داد و حکم نمود که آن شیء نجس است، یا در مبحث حدّ ترخّص که در شرط نهم از شرایط شکسته شدن نماز مسافر توضیح آن گذشت، معیار، دیدن با چشم عادی بود و هرگز نمیتوان دیدن با دوربین یا تلسکوپ را میزان در تعیین حدّ ترخص شهر قرار داد.
خوانندگان محترم برای آشنایی با مبانی فقهی معظّم له در مبحث رؤیت هلال، میتوانند به کتاب (أسئلة حول رؤیة الهلال مع أجوبتها، وفق ما أفاده سماحة السید السیستانی) مراجعه نمایند.
[منبع : رساله توضیح المسائل جامع، آیه الله العظمی سیستانی حفظه الله ، ص ۵۹۰ ]
https://eitaa.com/joinchat/2499805228C7c39fe0c0c
✅ پاسخ سوال پیرامون دیدگاه آیه الله سیستانی
✅ چرا رویت هلال با چشم مسلح کفایت نمی کند؟
https://fa.shafaqna.com/news/948952/
#احکام
#مبانی_فقهی
#رؤیت_هلال
✅ اختلافات و مباحث مربوط به عید بودن یا نبودن امروز همچنان ادامه دارد و تا این لحظه بسیاری از مراجع امروز را سی رمضان اعلام کرده اند.
لازم است به مبانی مختلفی که در مساله رویت هلال وجود دارد توجه کرد، یادداشتی در سایت اجتهاد دیدم که به خوبی مبانی مراجع عظام را به طور مستند در هشت مبنای کلی تقسیم بنده کرده است.متن مربوط به مبانی را تقدیم می کنم : برای مستند فتاوی می توانید به سایت مذکور مراجعه کنید:
1⃣ مبنای یکم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «اشتراط اتّحاد افق»
مبنای فقهی مشهور فقهاء مانند حضرات آیات امامخمینی(ره)، گلپایگانی(ره)، سیّدمحمّد صدر(ره)، محمّدتقی بهجت(ره)، سیّدعلی سیستانی، سیّدموسی شبیریزنجانی، ناصر مکارمشیرازی، سیّدمحمّدتقی مدرّسی
2⃣ مبنای دوم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بیشترِ شب با هم مشترکاند»
مبنای فقهی حضرت آیتالله حسین وحیدخراسانی
3⃣ مبنای سوم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترکاند»
مبنای فقهی حضرات آیات خویی(ره)، لطفالله صافیگلپایگانی، محمّداسحاق فیّاض
4⃣ مبنای چهارم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در هر نقطهای برای همۀ نقاط زمین»
مبنای فقهی حضرت آیتالله بشیرحسین نجفی
5⃣ مبنای پنجم: مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «اشتراط اتّحاد افق»
مبنای فقهی حضرت آیتالله سیّدعلی خامنهای
6⃣ مبنای ششم: مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترکاند»
مبنای فقهی حضرات آیات محمّد فاضللنکرانی(ره)، سیّدکاظم حائری
7⃣ مبنای هفتم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «کفایت رؤیت در هر نقطهای از قارّههای آسیا و استرالیا و آفریقا و اروپا برای تمام همین قارّهها، و کفایت رؤیت در هر نقطهای از قارّههای آمریکا و اقیانوسیّه برای همین دو قارّه»
مبنای فقهی حضرت آیتالله سیّدمحمّدسعید حکیم
8⃣ مبنای هشتم: مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی یا دوربینهای متعارف(و عدم کفایت رؤیت با تلسکوپ)» و «کفایت رؤیت در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترکاند»
مبنای فقهی حضرت آیتالله سیّدمحمود هاشمیشاهرودی(ره)
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ijtihadnet.ir/%25D9%2581%25D8%25AA%25D8%25A7%25D9%2588%25D8%25A7-%25D9%2588-%25D9%2585%25D8%25A8%25D8%25A7%25D9%2586%25DB%258C-%25D8%25B1%25D8%25A4%25DB%258C%25D8%25AA-%25D9%2587%25D9%2584%25D8%25A7%25D9%2584/&ved=2ahUKEwjOhIio98vpAhXOqqQKHfcbCVQQFjACegQIBxAB&usg=AOvVaw0Tr3FQvm36t6uhna22X855
#صوت
#منطق
#شرح_شمسیه
#مقاله_ثانیه ۱۷ ، ص ۲۶۹ تا ۲۷۲
تاریخ : ۶ / ۳ / ۹۹
◽️ادامه فرق سالبه محصله با موجبه
◽️وجه صدق سالبه به انتفاء موضوع
👇👇👇👇
#صوت
#منطق
#شرح_شمسیه
#مقاله_ثانیه ۱۸ ، ص ۲۷۳ _ ۲۷۵
تاریخ : ۷ / ۳ / ۹۹
◽️آغاز بحث موجهات
◽️ماده ، جهت ، صدق و کذب قضیه به اعتبار جهت
◽️عبارات قطب ره در صدق و کذب تصوری و مناقشه در آن
👇👇👇👇
✅ یکی از اساتید فاضل و دقیق النظر که بنده افتخار رفاقت دیرین با ایشان دارم ، برای برخی از تلامذه خود به صورت مجازی تدریس شرح شافیه رضی دارند ، با موافقت ایشان لینک کانالشون رو تقدیم می کنم.
ضمنا بحث اخیرشان در معانی ابواب است که از جاهای پر مطلب شرح رضی محسوب می شود.فاغتنموا فرص الخیر
https://eitaa.com/sharhoshafieraziodin
#صوت
#منطق
#شرح_شمسیه
#مقاله_ثانیه ۱۹ ، ص ۲۷۶ _ ۲۸۰
تاریخ : ۱۱ / ۳ / ۹۹
◽️موجهات (۲)
◽️تعریف موجهه بسیطه و مرکبه
◽️ اقسام موجهه بسیطه
👇👇👇👇
#صوت
#منطق
#شرح_شمسیه
#مقاله_ثانیه ۲۰ ، ص ۲۸۱ تا ۲۸۳
تاریخ : ۱۲ / ۳ / ۹۹
◽️موجهات (۳)
◽️ ادامه اقسام موجهه بسیطه
👇👇👇👇
اتمام تفسیر.mp3
2.62M
✅ سخنان شنیدنی شیخنا الاستاذ آیه الله جوادی آملی حفظه الله در پایان آخرین جلسه درس تفسیر ایشان ، درسی که ۴۰ سال به طول انجامید.و جلسات پایانی آن به جهت مساله کرونا به صورت مجازی برگزار گردید.
✅ ضمنا هنوز تصمیم قطعی ایشان برای درس جدید در سال آینده مشخص نیست ، البته رایزنی هایی پیرامون صحیفه سجادیه و نهج البلاغه (از ابتدا) صورت گرفته است. ان شا الله خداوند سایه بزرگان از جمله ایشان را بر سر ما طلاب مستدام دارد و توفیق استفاده از محضر و مکتب ایشان را نصیب گرداند.
هدایت شده از استاد فتوحی
#در_محضر_استاد
❇️ توصیههایی برای تدریس موفق اساتید
🔸 کسی که میخواهد کتابی را تدریس کند و در تدریس آن موفق باشد، باید اموری را قبل از شروع به تدریس و اموری را در جلسه تدریس رعایت کند.
1⃣ اموری که استاد باید قبل از شروع به تدریس رعایت کند:
۱) کتاب را از اول تا آخر، خوب و با دقت بالا مطالعه کند.
۲) نسخهبدلها را ببیند و در حاشیهی کتاب یادداشت کند.
۳) اَغلاط آن را اصلاح کند.
۴) مواردی را که نمیفهمد با مراجعه به شروح یا با پرسیدن از دیگران حل کند.
۵) نکتههایی را که لازم است در تدریس مطرح کند، اگر کوتاه است در حاشیه کتاب یادداشت کند و اگر طولانی است در دفتر یادداشت کند تا شب مطالعه و هنگام تدریس به آنها رجوع کند.
۶) آدرسهای «کما تقدم» و «کما سیأتی» را که در کتاب آمده، مشخص کند و وجه «فتأمل»ها را یادداشت کند. اگر مطالب یا حواشی مهمی را در کتب دیگر دیده است، آنها را به همراه ذکر آدرس در حاشیه کتاب یادداشت کند.
۷) آیات، روایات و اشعاری که به آنها استشهاد یا تمثیل شده است را خوب بررسی و وجه استشهاد و تمثیل را مشخص کند.
✅ اگر استادی این موارد را رعایت کند، میتواند با اطمینان خاطر شروع به تدریس کند.
2⃣ اموری که استاد باید در جلسه تدریس رعایت کند:
۱) اگر تفهیم مطلبی که در کتاب آمده نیاز به مقدمهای دارد باید در ابتدا آن مقدمه را ذکر کند و سپس مطلب کتاب را؛ چرا که بدون بیان آن مقدمه، فهم مطلب کتاب میسر نخواهد شد.
۲) «مرجع ضمیر»ها و «مشارالیه»ها را دقیقا مشخص کند.
۳) مشخص کند تعلیلهایی که در کتاب آمده به کدام قسمت کتاب ارتباط دارد.
۴) مطالب را منظم و هر مطلبی را در جای خودش مطرح کند؛ چرا که درهم گفتن مطالب موجب بد فهمی بسیاری از شاگردان میشود.
✅ هر استادی با رعایت این نکات، استادی موفق خواهد بود که هم خودش از درس گفتن لذت میبرد و هم شاگردان با لذت و شوق فراوان در درس حاضر میشوند و این موجب ترقّی آنها میشود.
✍ #استاد_فتوحی
🆔 @ostadfotouhi
هدایت شده از تحصیل اجتهاد محور
بسم الله الرحمن الرحیم
به پیشنهاد برخی از دوستان این کانال جهت ارائه ی برخی از دروس حقیر و مطالب دیگر مرتبط با تحصیل اجتهادی تاسیس شده استhttps://eitaa.com/mdianat
👆👆کانال فوق متعلق به یکی از اساتید سنتی است
پیشنهاد می کنم دوستان بهره ببرند.