نشست ادبیات استاد احمدی پیدایش نحو و انتساب به علی (ع)_1.m4a
13.18M
صوت نشست علمی ادبیات عرب
با ارائه استاد ارجمند حجتالاسلام احمدی
هدایت شده از روش سنتیِ تحصیل علوم حوزوی
#سخن_معصوم
#ویژه
✍🏻 استاد علی مومنی
💠 ميلاد پر برکت امام محمد تقی جواد علیه السلام مبارک باد. 💠
امام جواد "علیه السلام " فرمود:
🔅 اَلقَصدُ اِلَي اللهُ تَعالي بِالقُلُوبِ اَبلَغُ مِن اِتعابِ الجَوارِحِ بِالاَعمالِ 🔅
قصد و تقرّب به خداوند متعال به وسيله قلبها بیشتر انسان را به هدف میرساند از به زحمت انداختن و خسته کردن اعضا و جوارح به وسيله اعمال.
📚بحارالانوار ج ۷۸ ص ۳۶۴
✍🏻بیش از صد آیه راجع به قلب نازل شده است قلب مرکز ایمان، معرفت، یقین، تقوی، اخلاص و محبت است اگر قلب اصلاح، تزکیه و تهذیب شود تمامی اعمال جوارحی و بدنی و فعالیتهای اجتماعی او صحیح و مقبول و بهنجار خواهد شد.
خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید:
🔅یَوْمَ لَا یَنفَعُ مَالٌ وَ لَا بَنُونَ إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِیمٍ 🔅
📚( سوره شعرا آیه ۸۸ )
✍🏻معنی قلب سلیم یعنی قلب کسی که خالص است برای خدا و در تمامی کارهایش انگیزهای جز خدا و رضایت او ندارد.
چنانچه امام صادق "ع" فرمود:
🔅 الْقَلْبُ السَّلِیمُ الَّذِی یلْقَی رَبَّهُ وَ لَیسَفِیهِ أَحَدٌ سِوَاهُ 🔅
قلب سلیم را کسی داراست که در وقت ملاقات پروردگار خود، احدی به غیر از او در آن (قلبش) نباشد.
📚( اصول کافی، ج۳، ص۲۶ )
💐 نیست بر لوح دلم جز الف قامت یار
💐 چه کنم حرف دگر یاد نداد استادم
✍🏻و اگر انسان قلبش را از شرک، نفاق، ریا، حب دنیا، شهرت، پست و مقام، کبر و خودخواهی و سایر امراض قلبی پاک و پاکیزه نکند در هیچ عملی موفق نخواهد شد حتی اگر روزها روزه و شبها عبادت کند و شبانه روز خدمات اجتماعی انجام دهد.
💐 بر باد فنا تا ندهی گرد خودی را
💐 هرگز نتوان دید جمال احدی را
✍🏻در روایات وارد شده است که چه بسا روزهداری هست که جز تشنگی و گرسنگی برای او فایدهای ندارد و یا شبزندهداری که شب را تا سحر به عبادت به سر می برد و چیزی جز بیدار ماندن عائدش نمیشود مانند عبادت خوارج نهروان.
✍🏻ولی کسی با معرفت، یقین، اخلاص، تفکر، اندیشه و قلب سلیم دو رکعت نماز سبک بخواند از هزار رکعت نماز بهتر و نتیجهاش صفای باطن و سلامتی ظاهر و راستی و درستی در تمامی کارهای فردی و اجتماعی خواهد شد.
پیامبر اکرم "ص" فرمود:
🔅ركعَتانِ خَفيفَتانِ في تَفَكُّرٍ خَيرٌ مِن قِيامِ لَيلةٍ 🔅
دو رکعت نماز مختصر و سبک با تفکر بهتر است از یک شبی که انسان از اول تا آخرش، نماز بدون حضور قلب بخواند.
📚( بحارالأنوار،ج۸۴،ص۲۴۰ )
✍🏻یکی از خطرناکترین آفتها در آخر الزمان غفلت، فساد، انحراف و قساوت قلبهاست لذا امام صادق علیه السلام توصیه فرمود که این دعا را زیاد بخوانید تا از غرق شدن در فساد و فسق و فجور و گناه و معصیت در امان باشید.
❇️ یا اللهُ یا رَحمنُ یا رَحیم یا مقلِّبَ القُلوب ثَبِّت قَلبِی عَلی دینک ❇️
📚( کمال الدین ، ج٢، ص٣٥٢ )
🔅اللهم عجل لولیک الفرج🔅
👉 @fatemiyeh_aleyasin
👉 @raveshsonnati
هدایت شده از مطول استاد احمدی
⚫️ إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ
خبر ارتحال استاد بزرگ حضرت آیه الله احمد امین شیرازی رحمه الله الیه موجب تأسف و تاثر گردید
به پاس احترام به مقام علم و ادب و حق استادی که بر شاگردان بسیار از جمله این بنده حقیر داشته اند امروز درس مطول تعطیل می باشد.
جزییات مراسم این فقید عزیز متعاقبا اطلاع رسانی می شود.
باسمه تعالی
ارتحال استاد معظم جناب مستطاب مرحوم آقای حاج شیخ احمد امین شیرازی، ابوالزوجه مکرم استاد محترم جناب آقای ناصرالدین انصاری قمی را تسلیت عرض می نمائیم
مراسم تشییع:
فردا، چهارشنبه 4 بهمن 1402، ساعت 10 صبح
از مسجد حضرت امام حسن عسکری (ع)
مجلس ختم:
همان روز، از ساعت 15:30 الی 17
خیابان صفائیه، حسینیه شهداء
با سلام ضمن تبریک میلاد مولا امیرالمومنین علیه السلام امروز درس جامی تعطیل است
«استاد امین»
پس از اینکه توفیق نصیب شد و از شیراز برای ادامه تحصیل به قم مشرف شدم خیلی دوست داشتم اساتید طراز اول قم را از نزدیک ببینم. از جمله این اساتید شیخنا الاستاذ مرحوم احمد امین شیرازی بود.
در ضمن مراجعاتی که به کتاب صرف روان ایشان داشتم اشکالاتی به ذهنم آماده بود و این نیز مزید بر علت بود که به محضر ایشان ارائه دهم.
روزی در مدرسه دارالشفاء خدمت ایشان رسیدم و بعد از عرض ادب و احوال پرسی جسارت کرده و برخی از اشکالات خود را بازگو کردم استاد ره مکثی کردند و فرمودند فردا کتاب را بیاورید و از روی کتاب اشکال را بیان کنید، امتثال امر کرده و فردا مجددا خدمت آن استاد متواضع رسیدم و اشکال خود را مطرح کردم ایشان پذیرفتند و فرمودند در چاپ بعد اصلاح خواهم کرد. پس از آن صحبت از درس خصوصی بلاغت ایشان شد و به حقیر اجازه حضور دادند.
این درس با محوریت کتاب «البلیغ فی المعانی و البیان و البدیع» برگزار می شد و به علت اشتغالات ایشان ، کلاس در روزهای پنج شنبه بعد از نماز عصر در مدرس امام ره مدرسه دارالشفاء برگزار می شد.برای من خیلی درس آموز بود که استادی در سن هفتاد و چند سالگی (استاد ره متولد ۱۳۱۹ بودند در آن سال ها یعنی اوایل دهه نود حدود ۷۳ سال داشتند) روزهای پنج شنبه در روز تعطیل و ساعت استراحت به خود زحمت می دهد و تا دارالشفاء می آید و برای چند طلبه (حدود ۷ نفر) درس بلاغت می گوید آن هم از کتابی که حدود ۴۰ سال قبل از آن را تألیف کرده بود (بدون هیچ گونه بهره مادی و دنیایی حتی کرایه تاکسی و... هم خودشان می دادند)
بعد از حدود دوسال درس البلیغ که از سال ها قبل شروع شده بود به پایان رسید.
بعد از البلیغ بنده و برخی از دوستان درس به استاد فقید پیشنهاد درس عروض و قافیه دادیم و استاد نیز پذیرفتند .
حضرت استاد این دو علم را از محضر مرحوم استاد ادیب نیشابوری ثانی آموخته بود و تقریرات درس ادیب را داشتند.و از روی آن برای ما املاء می کردند و ما در دفتر یادداشت می کردیم. درس عروض در تاریخ ۱۴ آبان نود و چهار آغاز شد و تا ۱۴ آذر نود و هشت ادامه داشت. به ضمیمه دو سال درس بلاغت حدود هفت سال ظهرهای پنج شنبه ما محضر استاد فقید حاضر می شدیم و علاوه بر درس ادبیات از ایشان درس اخلاق، ادب ، ایمان ، تواضع می آموختیم.داب استاد این بود که در پایان هر جلسه ی درس یک حدیث اخلاقی می خواندند و آن را شرح می کردند و به تناسب در ضمن آن اشعار فارسی مناسب می خواند. این روش به طلبه می آموخت که ادب فقط ادب درسی نیست و باید ادب نفسی هم باشد.
در ضمن مدت شاگردی محضر ایشان مطالب ناب فراوانی ایراد می کردند که برخی که در خاطر دارم را به طور کوتاه عرض می کنم تذکرة لنفسي و لاخواني الطلبة:
١.استاد امین ره همیشه در ابتدای کلاس درس جلسه قبل را می پرسیدند و این باعث می شد شاگردان با آمادگی بیشتری در کلاس حضور داشته باشند. حتی وقتی به بیان حدیث می رسیدند از حدیث هفته قبل سوال می کردند.
۲.نسبت به اهل بیت (ع) علاقه وافری داشتند بارها و بارها دیدیم که اسم حضرات معصومین علیهم السلام که می برند از شدت علاقه حالت بغضی در گلویشان جمع می شد.
۳.نسبت به حضور منظم در درس خیلی تاکید داشتند یادم هست یه وقت بنده آخر هفته ای که قرین با تعطیلات بود مشهد مشرف شده بودم و در درس استاد غیبت کردم بعد از بازگشت استاد مرا مواخذه کردند که درس واجب است و زیارت مستحب نباید درس را تعطیل می کردید.
۴.می فرمودند: درس خواندن مثل حلیم پختن است و همان طور که باید هنگام پخت حلیم ، آن را مرتب هم زد تا آماده شود درس را هم مرتب باید هم زد تا خوب پخته شود.
۵.می فرمودند : اگر (در جلسات وعظ و.. ) نصیحت با شعرهای متناسب صورت گیرد خیلی موثر است و برای نمونه این شعر را خواندند:
سنگ بدگوهر اگر کاسه ی زرین شکند
قیمت سنگ نیافزاید و زر کم نشود
۶.درباب سختی های تحصیل علم می فرمودند مرحوم ادیب این بیت معروف را می خواندند:
به هوس راست نیاید به تمنی نشود
کاندرین راه بسی خون جگر باید خورد
«روحشان شاد ، یادشان گرامی و راهشان پر رهرو»
اللهم احشره مع اولیائه محمد و آل محمد
و جعله فی اعلی علیین.
https://eitaa.com/joinchat/2499805228C7c39fe0c0c
هدایت شده از مطول استاد احمدی
با سلام ضمن عرض تسلیت بابت سالروز وفات حضرت زینب سلام الله علیها
درس مطول از فردا عصرها ساعت ۱۶:۱۵ در کتابخانه شهید محقق برگزار می شود.
دروس و بحوث
با سلام ضمن عرض تسلیت بابت سالروز وفات حضرت زینب سلام الله علیها درس مطول از فردا عصرها ساعت ۱۶:۱۵
اصلاحیه : از فردا یکشنبه ....
امروز شنبه مطول برگزار نمی شود
هدایت شده از مطول استاد احمدی
با سلام درس جامی فردا ساعت ۱۰:۳۰ برگزار می گردد ان شا الله
دروس و بحوث
پیام یکی از دوستان که عضو ستاد استهلال هستند
این را برای دوستانی که اعمال را به قصد ورود انجام می دهد گذاشتم. التماس دعا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آيت الله العظمی جوادی آملی:
«اگر خدای ناکرده اين حکومت آسيب ببيند همه ما مسئول هستيم. اين به آسانی به دست نيامده... »
ان شا الله با شرکت در انتخابات از بنای مستحکم انقلاب اسلامی دفاع خواهیم کرد.
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
دیدگاه مرحوم آخوند خراسانی درباره نقش معقول در فهم اخبار اهل بیت علیهم السلام
30 دی ماه1401
توفیق شد روز جمعه گذشته به اتفاق استاد عزیز آقای عرفانیان و دوست فاضل آقای یخکشی به عیادت حضرت استاد حشمت پور حفظه الله و عافاه رفتیم.دیداری که سراسر درس و پند بود و البته بسیار شیرین.
عیادت معمولا کوتاه است ولی این دیدار یک عیادت ساده نبود و تبدیل به یک گعده بسیار دلنشین و پر نکته شد و حدود سه ساعت به طول انجامید.
دیدین استاد حشمت پور عزیز همیشه درس آموز است چه در مجلس درس چه در مسجد مدرسه حجتیه (که مدت ها برای اقامه نماز آنجا می رفتند) و چه در خانه و اتاق ایشان.
برای استفاده خودم و دوستان چند نکته که در این دیدار آموختم را در این جا یادداشت می کنم:
۱.منزل استاد ، بسیار بسیار ساده و بی آلایش بود بی توجهی به دنیا که در تمام شئون استاد هویدا بود در منزل و اتاق ایشان هم جلب توجه می کرد. برای امثال استاد در واقع علم و معنویت هدف است و خانه و سایر امور به قدر کفاف و ضرورت.
هر طلبه ای که این فضا را ببیند اگر خود در ضعیف ترین جای قم هم خانه استیجاری داشته باشد برای درس خواندن شوق پیدا می کند و در عمل می فهمد که زهد و بی توجهی به دنیا یعنی چه.
(و به عکس مواردی را سراغ داریم که زبان قفل است از ابراز آن و البته همه می دانند و می فهمند.)
۲.وقتی خدمت استاد رسیدیم گروهی از فضلاء که قبلا برخی را پای درس استاد دیده بودم برای عیادت آماده بودند و این بسیار مسرتبخش بود که هنوز احترام به استاد در حوزه وجود دارد و البته عیادت از استاد برنامه مستمر این چند روز بوده است. نمی دانم از مسوولان حوزه هم کسی این مدت خدمت استاد رسیده یانه ؟! آیا امید هست که اندکی از فضای سیاسی خارج شده و قدردان استادی باشند که حدود ۵۰ سال مدرس ممتاز حوزه مشهد و قم است و چهل سال استاد برجسته ی علوم عقلیه در حوزه و دانشگاه قم است هیهات هیهات...واقعا دست مریزاد.
البته استاد اصلا در این وادی ها نیست او هرگز به تدریس و صرف وقت برای طلاب نیتی جز احیای علوم دینی و خدمت به اهل علم نداشته است و همواره تمام وقت خود را صرف این مهم کرده است.
۳.عشق و علاقه استاد به علم و دانش و تعهد او به اتمام دروس واقعا مثال زدنی است با حال کسالتی که دارند برگه های شفا کنار دستشان بود می گفتند این روزها گاهی از صبح تا شب مشغول مطالعه قیاس شفا هستم شاید این بخش از شفا که مانده را هم بتوانم درس بدهم تا درس موسوعه شفا تمام شود. هنوز دغدغه اتمام یک جلسه از منظومه که باقی مانده را داشتند. درس و علم برایشان با مفاهیم ترم و واحد و روزمه و... کاملا بیگانه است.
۴.فرمودند : خدا به برخی حافظه خوبی می دهد و به برخی قدرت فهم بالایی می دهد و برای هر یک از میان علماء نمونه هایی ذکر کردند مثلا مرحوم آخوند در قدرت فهم و مرحوم سید کاظم یزدی در حافظه قوی
از استاد معظم آقای عابدی شاهرودی حفظه الله و عافاه نقل کردند که ایشان گفتند : از سی سال قبل به این طرف هر چه را خوانده ام در یاد دارم .
و طبق معمول متواضعانه خودشان فرمودند من حافظه ام قوی نیست. (و البته قدرت و عمق و دقت ایشان مثال زدنی است )
۵. پرسیدم در وقف نامه ای تعبیر دروس دینی آماده است آیا شامل فلسفه و عرفان هم می شود ؟ فرمودند بله علوم دینی ۵۱ علم است ولی در زمان های سابق در برخی جاها منظور خاصی داشتند و گویا در نظر آنها علوم فلسفی را در بر نمی گرفته است.
امیدوارم خداوند به استاد عزیز عافیت کامل عنایت کند سایه ی ایشان را بر سر همه شاگردان مستدام بدارد و با عافیت کامل ان شا الله توفیق شاگردی مجدد نصیب ما شود.
به طلاب جوان توصیه می کنم سیره و منش چنین اساتیدی را که این روزها در نایاب هستند را همواره مطالعه کرده و سرلوحه برنامه علمی و عملی خود قرار دهند.
https://eitaa.com/joinchat/2499805228C7c39fe0c0c
#ویژه
#سخن_معصوم
◼️ وفات اُمّالمؤمنین حضرت خدیجه سلام الله علیها تسلیت باد.
✔️استاد علی مومنی
🔆 پیامبراکرم "ص" فرمود:
یکی از زنانی که به کمال رسیده است خدیجه دختر خُوَیْلِد است.
📚(مجمع البیان، ج۱۰، ص۳۲۰)
✍🏻کمال به چه طریقی حاصل می شود؟
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: عقل سه جزء دارد و اگر کسی هر سه جزء آن را داشته باشد عقلش کامل است و اگر کسی هيچ جزء را نداشته باشد عقل ندارد.
💢(این سه جزء عبارتند از:)
💠 حُسْنِ الْمَعْرِفَةِ بالله،
💠وَحُسْنِ الطَّاعَةِ لله،
💠وَحُسْنِ الصَّبْرِ عَلَى أَمَرِهِ.
داشتن معرفت خوب و شایسته به خداوند
و اطاعت خوب و بایستهی خدای تعالی و صبر زیبا بر اوامر الهی.
📚(بحارالأنوار، ج۱، ص۱۰۶)
➖✍🏻این سه عنصر، جامعِ تمامی ارزشهای حکمت نظری و عملی است؛ مخصوصاً با توجه به کلمه "حسن" که دلالت بر معرفت، اطاعت و صبر کامل و زیبا دارد.
طبق روایات این سه ویژگی در وجود مبارک حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها جمع شده بود، لذا آن حضرت، انسان کامل بود و در اثر حسن معرفت و ایمان قلبی و کمال عقل و اخلاص نه تنها مال و منال و ثروت خودش را بلکه تمامی هستی خودش را بدون منت در راه خدا صرف کرد.
زمینه وراثتی و نجابت خانوادگیشان هم شاهد این قضیه است چون حضرت خدیجه سلام الله علیها و حضرت رسول اکرم "ص" در جدّ چهارم مشترک هستند.
➖ایشان قبل از ازدواج با حضرت پیامبر ص با هیچ کس ازدواج نکرده بود وطبق قول تحقیق شده ۲۵ یا ۲۸ سال داشتند.
📚(الصحیح من سیرة النبی الاعظم "ص" ج ۲ از ۳۵ جلد اثر مرحوم سید جعفر مرتضی العاملی، ص ۱۸۹ تا ص۲۲۱)
🟢 اوج کمال و بندگی:
بر اساس روایات، هم در معراج و هم
وقتی جبرئیل از عرش به محضر پیامبر اکرم "ص" می آمد عرض میکرد یا رسول الله، خداوند متعال به خدیجه سلام میرساند.
📚(بحارالانوار ج ۱۶ ص ۷ و ۱۱ )
🔆 در این سلام رساندن خداوند به حضرت خدیجه "س" نکات فراوان و بسیار مهمی وجود دارد که به یک مورد اشاره میشود، چون
"در خانه اگر کس است یک حرف بس است"
➖✍🏻از آنجا که خداوند خود سلام است هم در ذات و هم در صفات و هم در افعال از هر عیب ونقص سالم است.
( القدوس السلام، حشر آیه ۲۳)
و انسان را آفرید تا مظهر سلام بوده و به مقام قلب سلیم برسد و با قلب سلیم زندگی کند و در نهايت به بهشت برین که دار السلام است داخل شود،
📚 (وَاللَّهُ يَدْعُو إِلَىٰ دَارِ السَّلَامِ، یونس آیه ۲۵)
پس مبدأ، سلام و مسیر، سلام و منتهی، سلام و عالَم هستی سلامستان است.
➖پس میتوان گفت که حضرت خدیجه سلام الله علیها به کمال ایمان، یقین، معرفت، اخلاص و سلامتی قلب رسیده بود که خداوند سلام، به او سلام رسانده و در وقت وفاتش کفنش را فرستاد.
🔸سلامتِ من خسته دل در سلام تو باشد
🔸زهى سعادت اگر دولت سلام تو یابم.
🔅اللهم عجل لولیک الفرج🔅
👉 @fatemiyeh_alyasin
👉 @raveshsonnati
هدایت شده از روش سنتیِ تحصیل علوم حوزوی
#ویژه
#سخن_معصوم
میلاد باسعادت کریم اهل البیت حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام مبارک باد.
🌺 «کرامت چیست؟» 🌺
✍ مرحوم سید علی خان مدنی در تفسیر معنای کرامت می فرماید:
«کرامت یعنی پیراستگی از تمامی نقص ها و عیب ها و آراستگی به همه خوبی ها و زیبایی ها»
📚 ریاض السالکین في شرح صحیفة سید الساجدین علیه السلام، ج ۶، ص ۲۳۸.
امیر مؤمنان امام علی علیه السلام می فرماید:
🔅إِنَّمَا الكَرَمُ التَّنَزهُ عَنِ الْمَساوي🔅
جز این نیست که کرامت، منزه و دور شدن از بدی هاست.
📚 غرر الحکم ودرر الکلم
✍ اصل کرامت صفت خداوند متعال است؛ «وَ رَبُّکَ الأکْرَم» و «غَنیٌّ کَریم» و «بَرَبِّکَ الْکَریم» و «ذِی الجَلالِ و الإکْرام». چون خداوند هم وجودش، هم صفاتش و هم افعالش از هر عیب و نقص بریء بوده و هم زیبا هستند.
در دعای سحر ماه مبارک رمضان چنین آمده است:
🔅اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ آيَاتِكَ بِأَكْرَمِهَا وَكُلُّ آيَاتِكَ كَرِيمَةٌ🔅
✍ تمامی آیات و نشانه های خداوند کریم هستند. از عرش حساب کنید تا فرش؛ «العرشِ الکَریم»، «رسولٍ کَریمٍ»، «عِبَادٍ مُکرَمون»، «صُحُفٍ مُکَرَّمَه»، «قرآن کریم»، «زَوجٌ کریم» و بهشت کریم و ... .
انسان را هم خداوند متعال آفریده است تا مظهر خدای کریم شود.
🔅وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَم🔅
(اسراء، آیهٔ۷۰)
تمامی زندگی انسان باید کریمانه باشد.
🔅إذَا مَرُّوا بِاللَّغوِ مَرُّوا کِرَامًا🔅(فرقان،آیه ۷۲)
علی علیه السلام فرمود:
🔅مَن كَرُمَت نَفسُهُ صَغُرَتِ الدُّنيا في عَينِهِ🔅
هرکس نفسش کریم باشد دنیا در چشم او کوچک می شود.
📚 غرر الحکم ودرر الکلم
✍ تمامی بدبختی های انسان حب دنیا است، ولی اگر انسان، کریم شد دنیا از چشمش می افتد و درنتیجه به خوشبختی دنیا و آخرت می رسد. محور کرامت انسانی نیز " تقوای الهی" است.
🔅إنَّ أکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللهِ أتقَاکُم🔅
به درستی که کریم ترینتان نزد خدا باتقواترینتان است.
(حجرات، آیه۱۳)
✍ امام حسن مجتبی علیه السلام، مجسمه کرامت و معدن بزرگواری بود که متأسفانه فرصت تبیین کرامت آن بزرگوار در این نوشتار کوتاه نیست.
البته همه مان نسبت به چهارده معصوم علیهم السلام هم قاصر و هم مقصریم.
«خداوند متعال همه مان را به حق کریم اهل بیت علیهم السلام از اهل کرامت قرار بدهد ان شاء الله تعالی»
🔅اللهم عجل لولیک الفرج🔅
استاد علی مومنی
👉 @fatemiyeh_alyasin
👉 @raveshsonnati
هدایت شده از دروس و بحوث
«شب جهنی»
در مفاتیح الجنان ذیل اعمال شب بیست و سوم و برخی کتب دیگر آمده است که «این شب جهنی است » این جمله برای بسیاری از مردم نامفهوم مانده است. از این رو بد نیست توضيحی راجع به آن عرض کنیم.
1⃣ «جهنی» بر وزن شدنی (به ضم اول و فتح ثانی و کسر ثالت و یاء مشدده) منسوب به «جهینه» بر وزن غفیله است. چنانکه ابن مالک در الفیه می گوید:
«و فعلی فی فعیلة التزم
و فعلي في فعيلة حتم »
«جهینة» از قبائل بزرگ عرب در حجاز است و شاخه های زیادی دارد. (ر.ک: معجم قبائل العرب القدیمه و الحدیثه ج ۱ ص ۲۱۴) بنابراین «جهنی» یعنی مردی از قبیله جهینه.
2⃣ اما نام گذاری شب بیست و سوم ماه رمضان به «شب جهنی» یا (لیلة الجهني) از باب «اضافه بادنی ملابسه» است مانند: کوکب الخرقاء و این به جهت داستانی است راجع به مردی از قبیله جهینه که در زمان رسول الله ص اتفاق افتاده است. شرح این ماجرا بر اساس نقل مرحوم صدوق ره در من لایحضر بدین نحو است: -« وَ فِي رِوَايَةِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُكَيْرٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَحَدِهِمَا ع قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ اللَّيَالِي الَّتِي يُسْتَحَبُّ فِيهَا الْغُسْلُ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَقَالَ لَيْلَةُ تِسْعَ عَشْرَةَ وَ لَيْلَةُ إِحْدَى وَ عِشْرِينَ وَ لَيْلَةُ ثَلَاثٍ وَ عِشْرِينَ وَ قَالَ لَيْلَةُ ثَلَاثٍ وَ عِشْرِينَ هِيَ لَيْلَةُ الْجُهَنِيِّ وَ حَدِيثُهُ أَنَّهُ قَالَ لِرَسُولِ اللَّهِ ص إِنَّ مَنْزِلِي نَاءٍ عَنِ الْمَدِينَةِ فَمُرْنِي بِلَيْلَةٍ أَدْخُلُ فِيهَا فَأَمَرَهُ بِلَيْلَةِ ثَلَاثٍ وَ عِشْرِينَ.»
در ادامه مرحوم صدوق می فرمایند:
وَ اسْمُ الْجُهَنِيِّ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ أُنَيْسٍ الْأَنْصَارِيُّ.
این ماجرا با تفصیل بیشتر در «دعائم الاسلام» چنین نقل شده است:
وَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ أَنَّهُ قَالَ : أَتَى رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ رَجُلٌ مِنْ جُهَيْنَةَ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ لِي إِبِلاً وَ غَنَماً وَ غِلْمَةً وَ أُحِبُّ أَنْ تَأْمُرَنِي بِلَيْلَةٍ أَدْخُلُ فِيهَا فَأَشْهَدَ الصَّلاَةَ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَدَعَاهُ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ فَسَارَّهُ فِي أُذُنِهِ فَكَانَ الْجُهَنِيُّ إِذَا كَانَتْ لَيْلَةُ ثَلاَثٍ وَ عِشْرِينَ دَخَلَ بِإِبِلِهِ وَ غَنَمِهِ وَ أَهْلِهِ وَ وُلْدِهِ وَ غِلْمَتِهِ فَبَاتَ تِلْكَ اللَّيْلَةَ فِي اَلْمَدِينَةِ فَإِذَا أَصْبَحَ خَرَجَ بِمَنْ دَخَلَ بِهِ فَرَجَعَ إِلَى مَكَانِهِ .
(دعائم الإسلام - 1، صفحه 282)
https://eitaa.com/joinchat/2499805228C7c39fe0c0c