🌺مکاسب محرّمه با محوریّت درس خارج مقام معظم رهبری (حَفِظَه اللهُ)🌺
🍀https://eitaa.com/doros_howze_asghari🍀
سلام عليكم.
عرض ادب و احترام محضر طلاب و اساتید محترم؛
این کانال جهت ارائه مطالب تدریس شده در سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۳۹۹ در حوزه علمیه فخریه "مروی"
راه اندازی شده است.
به عنوان مقدمه مختصری پیرامون شخصیت شیخ اعظم انصاری (قُدّس سِرُّهُ)،
و تألیف فقهی ایشان (مکاسب)
مطالبی را تقدیم نموده، سپس به توضیح مطالب کتاب می پردازیم.
ضمناً فایل pdf کامل مطالب هم در نهایت ارائه می گردد.
درخواست دعای خیر از تمام رفقاء دارم.
وفقكم الله لمرضاته.
🌺دروس حوزوی؛ حامد اصغری🌺
🌺مکاسب محرّمه با محوریّت درس خارج مقام معظم رهبری (حَفِظَه اللهُ)🌺 🍀https://eitaa.com/doros_howze_a
این کانال را سابقاً با هدف بیان مطالبِ معظّم له به صورت منظم و کامل راه اندازی کردم،
اما در اثناء کار با مشکلاتی مواجه شدم، که فرصت تکمیل دست نداد،
إن شاء الله امسال پر قوت ادامه می دهیم، و مباحث را تکمیل می نمایم.
البته مباحث را مجدداً از اول بحث پی می گیریم.
🌹شیخ مرتضى انصاری
☉ ولادت☉
«شيخ مرتضى انصارى» در روز عيد غدير سال ۱۲۱۴ ه.ق در شهر دزفول در خانواده علم و ادب، متولد شد.
🌸خانواده🌸
نسبش به جابر بن عبدالله انصارى (م ۷۸ ق) صحابى بزرگ پيامبر (صلی الله علیه و آله) مى رسيد و بيشتر اعضاى خاندانش نيز عالمان دين بودند.
او بزرگترين فرزند شيخ محمد امين انصارى بود، پدرش عالمى پرهيزكار بود كه در سال ۱۲۴۸ ق بدرود حيات گفت.
مادر شيخ نيز از زنان پرهيزكار و متعبده عصر خود بود و نوافل شب را تا هنگام مرگ ترك نكرد و چون اواخر عمر نابينا شده بود شيخ مقدمات تهجد وى را فراهم مى كرد حتى آب وضويش را در موقع احتياج گرم مى كرد.
مادر او در شب ولادت شيخ در خواب ديد كه امام صادق عليه السلام قرآنى به او هديه كرد و در تعبير خواب او گفتند خداوند فرزند سرشناسى به تو خواهد داد.
از مادر شيخ نقل شده كه در ايام خردسالى، همواره بعد از وضو گرفتن به او شير مىداد.
اين بانوى مكرمه به سال ۱۲۷۹ ق در نجف اشرف از دنيا رفت.
🌿تحصیلات🌿
مراحل ابتدايى تحصيلات ايشان نزد عموى بزرگوار و پدر محترمشان بود. در سال ۱۲۳۲ هجرى قمرى، (۱۸ سالگی) همراه والد مكرم خود جناب ملا امين انصارى به زيارت ائمه در عراق مشرف شد.
يك روز در درس آقا سيد محمد مجاهد فرزند آقا سيد على صاحب رياض، مسألهاى عنوان شد. شيخ انصارى هم عقيدۀ خود را بيان كرد. نظر او سخت مورد توجه آن استاد قرار گرفت. استاد، از پدر شيخ درخواست كرد او را در نجف بگذارد تا تحصيلاتش را ادامه دهد و اين درخواست مورد قبول پدر واقع گشت.
و در كربلا به مدت چهار سال از محضر سيدمحمد مجاهد (م ۱۲۴۲ ق) و شريف العلماى مازندرانى (م ۱۲۴۵ ق) بهرهمند گرديد.
در سال چهارم، عدهاى از مردم دزفول كه به زيارت كربلا آمده بودند، به وى گفتند: پدرت شوق ديدار تو را دارد. شيخ به دزفول بازگشت اما بيش از يكسال نتوانست در دزفول بماند و مجدداً به كربلا بازگشت. پس از گذشت يك سال عازم نجف گرديد و در مجلس درس شيخ موسى فرزند شيخ جعفر كاشفالغطاء شركت كرد.
(نقلی دیگر: شيخ انصارى چهار سال در نجف ادامه تحصيل داد تا اينكه داود پاشا، والى بغداد، از طرف سلطان روم به محاصرۀ كربلا مأمور شد و در نتيجه، اكثر طلاب و محصلين به كاظمين مهاجرت كردند و شيخ مرتضى انصارى هم به وطن اصلى خود يعنى دزفول برگشت.
پس از دو سال، شيخ انصارى تصميم مراجعت به نجف اشرف گرفت. مادرش اين بار طاقت فراق نياورده و راضى به سفر فرزندش نشد. اصرار فرزند ادامه يافت و بالأخره قرار بر اين شد كه استخاره كنند.
در استخاره اين آيۀ شريفه آمد كه: "وَ لاَ تَخَافِي وَ لاَ تَحْزَنِي إِنَّا رَادُّوهُ إِلَيْكِ وَ جَاعِلُوهُ مِنَ الْمُرْسَلِينَ" ﴿قصص - ۷﴾
«نترس و محزون مباش. ما او را به تو باز خواهيم گرداند و او را از پيامبران قرار خواهيم داد.»
آن بانوى پرهيزگار در مقابل حكم الهى سر تعظيم فرود آورده و با رفتن فرزند موافقت نمود.
شيخ مرتضى به نجف رفته و در درس مرحوم شیخ موسی كاشف الغطاء حاضر شد.)
(جمع بندی: ۱۲۳۶ سفر به کاظمین و بعد به دزفول به خاطره محاصره داود پاشا – ۲ سال بعد بازگشت به نجف – ۲ سال بعد (۱۲۴۰) بازگشت به دزفول و...)
🌟زيارت امام رضا (علیه السلام)
در سال ۱۲۴۰ ق پس از بازگشت به زادگاهش، رهسپار زيارت بارگاه ثامن الحجج گرديد و بر سر راهش به مشهد از حوزههاى علميه شهرهاى بروجرد، اصفهان و كاشان ديدن كرد.
وى مدت چهار سال در كاشان توقف نمود و در خدمت ملااحمد نراقى (م ۱۲۴۴ ق) به تكميل معلومات خود پرداخت.
(به نقلی (آیت الله سبحانی): در اين مسافرت به اصرار اهالى متدين كاشان ۴ سال در آنجا اقامت نمود و بدينسان مدت مسافرتش ۶ سال به طول انجاميد.)
پس از گرفتن اجازه روايت و اجتهاد از نراقى رهسپار مشهد گرديد و پس از پنج ماه توقف در اين شهر به تهران و از آنجا به زادگاهش دزفول مراجعت نمود.
شيخ در دزفول بساط تدريس گسترد و در رأس حوزه علميه اين شهر قرار گرفت.
جمع بندی: در سال ۱۲۴۹ ق براى هميشه به عتبات رفت و مدتى را در نجف در مجلس درس شيخ على فرزند شيخ جعفر كاشف الغطاء (م ۱۲۵۳ ق) حاضر شد.
🌿مرجعيت🌿
پس از يك سال شيخ مستقلاً به تدريس و تصنيف روى آورد و روز به روز بر شهرت و عظمت شيخ افزوده مىگشت. نبوغ علمى و فكرى او زبانزد خاص و عام شده بود و همه او را مرجع و ملجأ خود مىشناختند.
شيخ در نجف كرسى استادى داشت تا اينكه در سال ۱۲۶۶ هجرى قمرى، از طرف شيخ محمد حسن نجفی صاحب جواهر به مرجعيت عامه رسيد. صاحب جواهر در بستر مرگ دست شيخ را گرفت و گفت: اين مرد بعد از من مرجع شما خواهد بود.
اين عمل صاحب جواهر به آن جهت بود كه شيخ بيشتر معرفى گردد.
شيخ با سعيد العلماء مازندرانى در كربلا همدرس بود و او را بر خود ترجيح مىداد. به اين سبب بعد از فوت صاحب جواهر از فتوا دادن خوددارى نموده، نامهاى به اين مضمون به ايشان نوشت:
"هنگامى كه شما در كربلا بوديد و با هم از محضر شريف العلماء استفاده مىنموديم، فهم تو از من بيشتر بود، حال سزاوار است به نجف آمده و اين امر مهم را متكفل شوى."
و سعيد العلماء در جواب نوشت:
"آرى، لكن شما در اين مدت در آنجا مشغول به تدريس و مباحثه بوديد و من در اينجا گرفتار امور مردم مىباشم و شما در اين امر از من سزاوارتر هستى."
شيخ پس از رسيدن اين نامه به حرم مطهر حضرت على عليه السلام مشرف شد و از حضرت خواست كه وى را در اين امر مهم يارى فرمايد.
از سال ۱۲۶۶ هجرى قمرى تا هنگام وفات شيخ، يعنى ۱۵ سال تمام، رياست حوزۀ علميّۀ نجف اشرف در دست با كفايت او بود و عامۀ شيعيان جهان از وى تقليد مىكردند و مورد احترام پادشاهان و سلاطين نيز بود.
مرجعيت دينى مطلق شيخ سبب گرديد كه بيشتر وجوه شرعى شيعيان هند تا مغرب اقصى كه پيش از وى به روحانيان محلى پرداخت مى گرديد براى او فرستاده شود. شيخ زندگى بسيار زاهدانه و سادهاى داشت و چون درگذشت، دو دخترش كه تنها فرزندان وى بودند چندان توانايى مالى نداشتند كه براى وى مراسم سوگوارى برپا دارند.
🍃وفات🍃
شيخ انصارى در شب ۱۸ جمادى الثانى سال ۱۲۸۱ هجرى قمرى، در نجف اشرف دار فانى را وداع گفت و پس از ۶۷ سال زندگى پر بار، روح بلندش به عالم ملكوت پرواز نمود.
پيكر آن مرجع بىمثال و عالم نامدار، با حضور خيل بيشمار علما و شيعيان با عظمت خاصى تشييع شد، و در باب قبله صحن مطهر مولاى متقيان حضرت امیر (عليه السلام) در نجف اشرف به خاك سپرده شد.
☘مقام علمى شيخ☘
وى از برجسته ترين نوابغ فقهى شيعه و مبتكر علم اصول جديد به شمار مي رود.
دانش شيخ در علوم چندان گسترده بود كه او را «خاتم الفقهاء و المجتهدين» لقب داده اند.
به زبان عربى تسلطى استادانه داشت و آثار خود را ساده و روان مى نوشت و همين سادگى زبان سبب گرديد كه نوشته هاى وى در مدارس دينى در شمار كتب درسى درآيند.
وى علم اصول و فقه را وارد مرحله تازه اى كرد و در هر دو زمينه ابتكارات بي سابقه اى دارد.
شيخ در عصرى زندگى و زعامت نمود كه در حوزههاى علميّه، علماى بزرگى چونان ستارگان فروزان مىدرخشيدند، با اين همه او توانست در عالَم علم و دانش به مرتبهاى نايل آيد كه ماه مجلس شود و زبانزد خاص و عام گردد.
شيخ پيشواى مذهبى ۴۰ ميليون شيعه در آن روز بود و وجوهات فراوانى دريافت مىكرد با اين همه، همانند مستمندان زندگى مىكرد.
شيخ در موقع تدريس خارج فقه و اصول در توضيح مطالب علمى، چنان خوش بيان بود و با استدلال، آراء ابتكارى خود را پيرامون مبانى اصولى و فقهى تقرير مى نمود كه همه انديشوران را مجذوب و شيفته خود مى كرد.
او استادى بى بديل، پدرى مهربان و مربى دلسوز و داراى همتى بلند، اخلاقى نيكو و زهد و تقوايى بى نظير بود.