📌اعتکاف زمینه ساز تحقق سبک زندگی اسلامی در بستر عبودیت و بندگی
آیت الله #دکتر_مختاری
🔸 اسلام دینی کاملاً اجتماعی است لذا اعتکاف؛ ابعاد فردی و اجتماعی دیـن را طرح ریزی می کند که نفی رهبانیت مسئولیت گریزانه در سایۀ مشارکت اجتماعی در اعتکاف، با طرد آسیب های خلوت گزینی توصیه شده در دیگر ادیان توأم شده است.
🔸 بنابراین اعتکاف فرصتی است برای اندیشیدن در مسیر زندگی و تفکر در خلق آسمان و زمین ویادآوری مبدا هستی و مسیر زندگی و مقصد نهایی وبرنامه ریزی صحیح در راه رسیدن به سعات ابدی. 🔻جهت دریافت مقاله به پایگاه اطلاع رسانی آیت الله دکتر مختاری مراجعه شود:
http://www.m-h-mokhtari.com/230-2/
💢 نکوهش غفلت از مرگ
💠 امام دنبال جنازه اى مى رفت شنيد مردى مى خندد، فرمود:
🍃 گويا مردن در اين جهان را براى غير ما ثبت كرده اند، و انگار حق بر غير ما واجب شده، و خيال مى كنى مردگانى كه مى بينيم مسافرانى هستند كه به زودى به جانب ما باز مى گردند، آنان را در قبرهايشان مى نهيم و ارثشان را مى خوريم، گويى ما پس از آنها جاودان خواهيم بود، كه پند پند دهندگان را از ياد برديم، و نشانه هر بلاى سخت و سنگين شديم.
📚 حکمت 122 نهج البلاغه
📎 #اعتقادات
📎 #اخلاق
📎 #امامت
📎 #نهجالبلاغه
🔰اهمیت الهام گرفتن از موضع گیری های عقیله حضرت زینب (س) و به کار گیری آن در سیره ی عملی ، از جمله آن تصدی ظلم و انحراف ، بدون هراسیدن از زوال جاه ، منصب ، مال و یا موقعیت اجتماعی مان است . ایشان از شریف ترین منزل های جهان است ، و هیچ زنی به قدرت و جایگاه حضرت در عصر خویش ترقی نمی کند ، اما ایشان خطرات و وحشت هارا تجربه کرد و خانواده و عزیزانش را از دست داد اما این امر ایشان را از ادامه انجام مسئولیت و تکمیل نقش خود برای استجابت خداوند متعال و طلب رضای الهی باز نداشت.
🏴انالله و انا الیه راجعون🏴
▪️متن پیام تسلیت اعضای پژوهشکده بین المللی عروةالوثقی به مناسبت درگذشت ابو الزوجه آیت الله مختاری ریاست محترم پژوهشکده
▪️محضر محترم آیت الله دکتر مختاری (دامت توفیقاته)؛ ریاست محترم پژوهشکده بین المللی عروة الوثقی
سلام علیکم
◼️درگذشت عالم جلیل القدر، روحانی مهذب، خطیب توانمند، چهره ولایی و عالم پرهیزگار حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ تقی اسلامی فرد "ابو الزوجه" حضرتعالی که سالیان سال در جایگاه خطیر وعظ و خطابه با سخنرانی های ارزشمند، اثرگذار و به یادماندنی در تبیین معارف ناب اسلامی و آموزه های دینی مجاهدت نمودند را صميمانه به جنابعالي و بستگان داغدار تسليت عرض نموده و از پيشگاه حضرت حق جل جلاله، براي آن فقيد سعيد آمرزش و رحمت واسعه الهي و براي بازماندگان معزز، صبر و اجر مسالت مي نماییم.
شاگردان، پژوهشگران و مسئولین پژوهشکده بین المللی عروة الوثقی
انا لله و انا الیه راجعون
◼️درگذشت عالم جلیل القدر، روحانی مهذب، خطیب توانمند، چهره ولایی و عالم پرهیزگار حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ تقی اسلامی فرد که سالیان سال در جایگاه خطیر وعظ و خطابه با سخنرانی های ارزشمند، اثرگذار و به یادماندنی در تبیین معارف ناب اسلامی و آموزه های دینی مجاهدت نمودند را به اطلاع شما عزيزان میرسانیم . مراسم تشییع آن مرحوم یکشنبه مورخ 1 اسفند در قائم شهر ساعت یک و نیم بعد از ظهر از ابتدای محله اسکندرکلا
اقامه نماز توسط حضرت آیت الله محمدی لائینی نماینده مقام معظم رهبری در استان
بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرِّحیم
إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُون
حضرت آیتالله دکتر محمدحسین مختاری زید عزه
درگذشت ابوالزوجة گرامیتان، روحانی پرهیزگار، صالح و خدوم حضرت حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ تقی اسلامیفرد، را به محضر جنابعالی و بیت شریف، همه بستگانِ معزّا تسلیت و تعزیت میگوییم، و برای آن مرحوم در این ایام پُر فیض ماه رجبالمرجب رحمت و مغفرت و بهرهمندی از شفاعت مولای متقیان حضرت علی(علیهالسلام) و برای بازماندگان صبر و شکیبایی مسألت داریم.
#مجمع_نمایندگان طلاب شهرستانهای قائمشهر_جویبار
حجج الاسلام،طاهریالمشیری، نوبخت
💠 با پنج گروه دوستی نکنید. 💠
🌺 امام صادق عليه السلام از پدرشان نقل ميفرمايند: پدرم علي بن الحسين عليه السلام به من فرمود: پنج نفر را در نظر داشته باش و با آنها همراه و هم صحبت و رفيق راه مشو. من گفتم پدرجان آنها چه كساني هستند؟ فرمود:
1️⃣ بپرهيز از همراهي و رفاقت با دروغگو؛ زيرا او به منزله ی سرابی است كه دور را به تو نزديك و نزديك را به تو دور سازد.
2️⃣ و بپرهيز از رفاقت با فاسق؛ زيرا او تو را به لقمه ای بفروشد و يا كمتر از آن.
3️⃣ و بپرهيز از رفاقت با بخيل؛ زيرا او دست ازكمك به تو به وسيله مالش بردارد آنگاه كه تو بي نهايت بدان نيازمندی.
4️⃣ و بپرهيز از رفاقت با احمق؛ زيرا او ميخواهد بتو سود برساند ولي به واسطه ی حماقتش به تو زيان ميرساند.
5️⃣ و بپرهيز از رفاقت با قاطع رحم؛ زيرا من يافتم او را كه در سه جاي قرآن به او لعن شده است: « سوره محمد آيه 23 و سوره رعد آيه 24 و سوره بقره آيه 27 »
📚 اصول كافي ، ج4، ص86.
*بسمه تعالی*
رحلت عالم جلیل القدر، روحانی مهذب، خطیب توانمند، چهره ولایی و عالم پرهیزگار حضرت حجتالاسلام والمسلمین *حاج شیخ تقی اسلامی فرد* که سالیان متمادی در جایگاه خطیر وعظ و خطابه با سخنرانی های ارزشمند، اثرگذار و به یادماندنی در تبیین معارف ناب اسلامی و آموزه های دینی مجاهدت نمودند را به اطلاع شما میرسانیم.
*مراسم سوم و هفتم* روزسه شنبه مورخه ۰۳ / ۱۲ / ۱۴۰۰ ازساعت ۱۵ الی ۱۷ همراه با سخنرانی ومداحی
*مکان* خیابان تهران روستای اسکندرکلا گلزارشهدا
*خانواده اسلامی*
🏴پیام تسلیت مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی «مدظله العالی» درپی درگذشت حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ تقي اسلامي فرد «رحمت الله علیه».
🏷متن پیام معظم له
بسم الله الرحمن الرحيم
آيت الله آقاي محمدحسين مختاري دامت توفيقاته
درگذشت روحاني خدوم ومبلغ ولايي جناب حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ تقي اسلامي فرد رابه جنابعالي وهمه وابستگان تسليت عرض نموده
وازخداوند متعال رحمت ومغفرت براي اين عالم مخلص كه عمرخودرادرترويج فرهنگ اهلبيت عليهم السلام سپري نمود مسئلت مي نمايم.
حسين نوري همداني
نوزدهم رجب المرجب١٤٤٣
قم المقدسه
#پیام_تسلیت
#نوری_همدانی
🏴پیام تسلیت آیت الله اعرافی درپی درگذشت حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ تقي اسلامي «رحمت الله علیه».
🏷متن پیام
انالله وانا الیه راجعون
حضرت حجت الاسلام والمسلمین آقای مختاری(دام عزه العالی)
سلام علیکم بما صبرتم
خبر درگذشت ابوالزوجه مکرم تان موجب تأسف گردید،اینجانب ضمن ابراز همدردی، فقدان آن روحانی وارسته و پارسا را به جنابعالی،خانواده محترم و وابستگان ارجمند تسلیت عرض نموده و از درگاه خداوند متعال برای ایشان،علو درجات و روح ورضوان ربوبی و برای بازماندگان ،آرامش قلبی و صبر جمیل و اجر جزیل مسئلت می نمایم.
علیرضا اعرافی
مدیرحوزه های علمیه
#پیام_تسلیت
#علیرضا_اعرافی
🏴پیام تسلیت آیت الله محمد حسن صافی درپی درگذشت حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ تقي اسلامي فرد «رحمت الله علیه».
🏷متن پیام
بسمه تعالی
جناب مستطاب آیت الله حاج شیخ محمد حسین مختاری دامت تاییداته
رحلت عالم ربانی خدمتگزار با اخلاص حضرت ولی عصر ارواح العالمین له الفدا مرحوم حجت الاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ تقی اسلامی فرد رحمت الله علیه را به جنابعالی و بازماندگان محترم تسلیت گفته رحمت و غفران الهی برای آن فقید سعید رااز خداوند متعال مسئلت دارم.
قم محمد حسن صافی
Feghh-1400-12-04 00-.mp3
2.16M
#موعظه #حکمت_عملی
#درس_اخلاق
🔰بیانات اخلاقی آیت الله دکترمختاری در پایان درس خارج فقه
(چهارشنبه04-12-1400)
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
کانال عمومی:
🆔 @dr_mokhtaree
کانال درسی:
🆔 @Shagerdane_dr_mukhtari
🔆 #حديث_روز
📚صفات جمال و جلال خدا در نهج البلاغه، تألیف آیت الله دکتر مختاری.
قال علی علیه السلام:
🌟إِنَّ اللَّهَ قَدْ أَعَاذَكُمْ مِنْ أَنْ يَجُورَ عَلَيْكُمْ وَ لَمْ يُعِذْكُمْ مِنْ أَنْ يَبْتَلِيَكُمْ وَ قَدْ قَالَ جَلَّ مِنْ قَائِلٍ: «إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ وَ إِنْ كُنَّا لَمُبْتَلِينَ».؛(1)
🌟 (ای مردم) خداوند به شما پناه داده از اینکه به شما ظلم و ستم کند و پناه نداده از اینکه امتحان نماید زیرا خدا فرموده
است:بدون تردید در داستان نوح و هلاکت قوم او نشانه هایی است و ما امتحان می نماییم./مومنون/30
_______
(1). نهج البلاغه خطبه 103
ایتا 👇
http://eitaa.com/joinchat/387842053Cabf245d0fe
سروش👇
https://sapp.ir/dr.mokhtari
تلگرام👇
@MokhtariChannel
▪️پیام تسلیت «حضرت آیت الله العظمی محفوظی» به مناسبت درگذشت "ابوالزوجه" آیت الله دکتر مختاری؛ ریاست محترم پژوهشکده عروة الوثقی و استاد سطوح عالی حوزه و دانشگاه
@dr_mokhtaree
🎙DR MOHAMMAD HOSSEIN MOKHTARI
Confirmed✅
همایش علمی بین المللی دانشجویان و اساتید ایرانی خارج از کشور (ICRE 2022)
Hamayesh.uisae.org
Saturday 26th - Sunday 27th February 2022
📌https://us02web.zoom.us/j/3131103333
Zoom Meeting ID: 313 110 3333
اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان در اروپا
@uisae_official
🔻اسلام دین وسط و اعتدال است، بر این اساس سفارش او نیز در برخورد با بیگانگان بر همین اساس نهاده شده، که نمونههای آن، در رفتار ائمه علیهم السلام دیده میشود.
◀️درست است که اگر شخصی حرفی زد و یا شبههای را مطرح کرد به تعبیر قرآن کریم باید با احترام و ادب به پاسخ او پرداخت؛ ولی گاهی شخصی در جامعه و در بین جمعی، آن هم با ژست متخصص حرف اشتباهی را به خورد مردم میدهد در اینجا نیازمند برخورد متناسب است.
🔸نوع برخوردهای قرآن
◀️با رجوع به قرآن کریم و رفتارهایی که ائمه علیهم السلام داشتند معلوم میشود که گاه قرآن کریم، برخورد به مخاطب را با یک «سلام» تمام میکند.[1] یعنی با یک سلام از کنارش بگذر، یا اینکه در مقابل مخاطب جاهل، کلام درست و صحیح بیان کن، برخی نیز گفتهاند که با بی اعتنایی از کنارش بگذر. گاه قرآن، به استدلالهای محکم و برهانی سفارش میکند.[2]
◀️برخورد ائمه علیهم السلام نیز، گاهی مانند امام صادق علیه السلام، با زندیقی چنان برخورد میکند که خود زندیق، امام را به این معنی ستوده است.[3]
◀️ولی گاه نیازمند برخوردی محکم، تند و چکشی است؛ به خصوص اگر در بین جمعی باشد که دیگران او را الگو، یا از سخنان او سوء استفاده کنند. مانند برخی از برخوردهای امیر المومنین علیه السلام.[4]
◀️بر این اساس باید گفت: درست است که سیره اهل بیت علیهم السلام و علمایی مانند شهید مطهری در پاسخ دادن به شبهات و سوالات دیگران، با استدلال، برهان و با آرامش و متانت بوده است؛ ولی این نکته را نیز باید دقت داشت که بستگی به شخص شبهه کننده نیز دارد؛ زیرا برخی از آنها مغرضانه و به دنبال دامنزدن به برخی جریانهای منحرف در جامعه، شبهه پراکنی میکنند که در این صورت به یقین جواب کوبنده و تندی را می طلبد و این هیچگونه منافاتی با جوابهای استدلالی و برهانی ندارد.
◀️برخورد تند مانع رشد بیتفاوتی
از طرفی عدم برخورد تند با برخی مسائل، زمینههای بیتفاوتي، نسبت به برخی آسیبها را در مردم فراهم میکند و پیداست که بیتفاوتی، از جمله آسیبهای مهم در روابط انسانی است و مانع بزرگی در برابر ترویج سبک زندگی اسلامی به حساب میآید؛ زیرا از حساسیت مردم نسبت به آموزه های دین، میکاهد، به همین خاطر افراد جامعه با بیخیالی و بیتوجهی، فقط به منفعت و لذّت شخصی خود میاندیشند و این همان خودمحوری و خودپرستی است که در دامنِ خود انواع تجاوزها، مظالم و سیئات اخلاقی را پرورش میداد.
🔸پی نوشت🔻
[1]. سوره فرقان، آیه63.
[2]. سوره نساء، آیه9.
[3]. بحار الانوار، مجلسی، ج10، ص203.
[4]. کافی، کلینی، ج1، ص75.
♻️ چهار اصل مهمِ مدیریت وقت در زندگی، از دیدگاه امام موسی کاظم(ع)
✍️امام کاظم علیه السلام برای نهایت استفاده و بهره وری از وقت و برنامه ریزی در زندگی، در یک دستور جامع و کاربردی چنین می فرماید:
🌺 «اجْتَهِدُوا فِی أَنْ یَكُونَ زَمَانُكُمْ أَرْبَعَ سَاعَات»؛ سعی کنید در زندگی، زمان خود را به چهار بخش تقسیم کنید:
✅ 1. سَاعَةً لِمُنَاجَاةِ اللَّهِ : بخشی را به راز و نیاز با خداوند متعال اختصاص دهید.
✅ 2. وَ سَاعَةً لِأَمْرِ الْمَعَاشِ : بخشی را هم به تلاش برای کسب روزی حلال اختصاص دهید.
✅ 3. وَ سَاعَةً لِمُعَاشَرَةِ الْإِخْوَانِ وَ الثِّقَاتِ الَّذِینَ یُعَرِّفُونَكُمْ عُیُوبَكُمْ وَ یُخْلِصُونَ لَكُمْ فِی الْبَاطِنِ:
زمانی هم به معاشرت با برادران و اشخاص مورد اعتمادی بپردازید كه شما را از عیب هایتان آگاه می کنند و از صمیم قلب با شما یک رو هستند.
✅ 4. وَ سَاعَةً تَخْلُونَ فِیهَا لِلَذَّاتِكُمْ فِی غَیْرِ مُحَرَّمٍ وَ بِهَذِهِ السَّاعَةِ تَقْدِرُونَ عَلَى الثَّلَاثِ سَاعَات:
زمانی را هم برای لذتهای حلال قرار دهید که به کمک این بخش است که شما توان گذراندن آن سه بخش را خواهید داشت.
📚 تحف العقول، ص 409.
شناخت شناسنامهای امام کاظم علیه السلام
✅نام: حضرت موسی علیه السلام
✅نام پدر: امام جعفر صادق علیه السلام
✅نام مادر: حمیده مصفّاه (بانویی عالمه)
✅نام همسر: نجمه (تُکتم)
✅کنیه: ابو ابراهیم، ابو الحسن اول
✅شهرت: باب الحوائج
✅القاب: كاظم، صابر، صالح، امین و عبد الصالح
✅مقام امامت: امام هفتم
✅مقام عصمت: معصوم نهم
🌸روز و ماه تولد: ۷ صفر
🌸سال تولد: ۱۲۸ هجری قمری (دوره انتقال قدرت از امویان به عباسیان)
🌸محل تولد: سرزمین ابواء (بین راه مکه و مدینه)
✅فرزندان: ۱۹ پسر و ۱۸ دختر (که بیشتر آنان از شدت ظلم و ستم، متواری شده و برخی هم پس از امام رضا علیه السلام به ایران آمدند)
✅فرزندان معروف: امام رضا، حضرت معصومه و شاهچراغ علیهم السلام
✅آغاز سال امامت: سال ۱۴۸ هجری قمری
✅آغاز سن امامت: ۲۰ سالگی
✅مدت امامت: ۳۵ سال
✅مدت عمر: ۵۵ سال
✔️خلفاء غاصب معاصر: منصور، مهدی، هادی و هارون الرشید
✔️هجرت اجباری: از مدینه به بغداد
☑️روز و ماه شهادت: ۲۵ رجب
☑️سال شهادت: ۱۸۳ هجری قمری
☑️محل شهادت: زندان هارون ملعون در بغداد (فی قعر السجون)
☑️سبب شهادت: مسمومیت با زهر
✔️قاتل: هارون الرشید ملعون، خلیفه عباسی بدست سندی بن شاهک یهودی
✅حرم مطهر: کاظمین در بغداد
✅نصیحت تأثیرگذار: تربیت و دگرگونی بُشر حافی
✅ویژگی خاص: حبس های متعدد و طولانی (در مدینه، بصره و بغداد)
✅سیره اخلاقی عبادی:👇
◀️ سخاوت و بخشش زیاد (که کیسه های پول او ضرب المثل بود)،
◀️ عبادت فراوان (که به عبد صالح معروف شد)،
◀️ کنترل خشم و غضب (که به کاظم معروف گشت)...
✅ برخی از اصحاب امام:👇
(حدود ۳۲۰ نفر) علی بن یقطین، هشام بن حکم، هشام بن سالم، محمد بن ابیعمیر، حماد بن عیسی، یونس بن عبدالرحمن، صفوان بن یحیی و صفوان جمال...
✅ وقایع مهم دوران:👇
◀️ آغاز استبداد و ستمگری بنی عباس (اگرچه با شعار حمایت از اهلبیت به قدرت رسیدند)،
◀️ سخت گیری شدید بر شیعیان،
◀️ قیام نفس زکیه،
◀️ قیام فخّ...
✔️انشعابات در شیعه:👇
ظهور فرقه های اسماعیلیه، فَطَحیه، ناووسیه، واقفیه، بشیریه
✅ برخی از اقدامات برجسته:👇
◀️ مبارزه مستمر با خلیفه غاصب،
◀️ مناظرات با علمای یهودی و مسیحی،
◀️ مناظره با خلفای غاصب،
◀️ اتحاد و انسجام شیعیان،
◀️ گسترش سازمان وکالت و نمایندگی (در کوفه، بغداد، اهواز، قندهار، مصر، نیشابور)،
◀️ بیان مسائل اعتقادی و احکام با نامه نگاری به اصحاب...
#امام_کاظم
#موسی_بن_جعفر
🔻درد و رنج پارسایان در راه هدف
◀️سوره یوسف (ع) را اگر بخوانید می بینید که چگونه برای از بین بردن او نقشه کشیدن و او را در چاه انداختن تا از پدر جدا کنند و امکان زنده ماندن او در حد صفر بود چون طفل کوچکی بود، و او را در چاهی در دل صحرا رها کردن، آیا احتمال زنده ماندن او می رفت؟
🔸اما با این وجود، کاروانی از آنجا می گذشت و دلوی را به چاه می اندازند و یوسف به طناب آن چنگ می زند و او را با خود به مصر می برند و در آنجا به عزیز مصر که عقیم بود می رسد و بعد از مدتی بقول معروف دنیا به او رو می آورد و بر خزائن مصر مسلط شد وعزیز مصر گشت و پس از آن، همان برادرانی که برای از بین بردن او همپیمان شده بودند به او خطاب می کنند: بخدا قسم خداوند تو را بر ما برتری داد. شگفتا از این ماجرا که با این همه اما بر ما برگزیده شدی. اما یوسف (ع) در جواب آنان فرمود: امروز بر شما توبیخ و ملامتی نیست و خداوند شما را میبخشد و او مهربانترین مهربانان است.
🔸این جمله مختصری ایست که درخواست کردید که برای دلگرمی در حرکت و فعالیت برای شما بگویم هر چند که آنچه که شما در مسیرتان می بینید در مقابل آنچه که مصلحان در طول تاریخ دیدند به اندازه یک ذره از آنچه که آنها دیدند نمی شود.
🏴 اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ وَصِيِّ الْأَبْرارِ،
🏴 و إِمامِ الْأَخْيارِ، وَعَيْبَةِ الْأَنْوارِ، وَوارِثِ السَّكِينَةِ وَالْوَقارِ،
🏴 والْحِكَمِ وَالْآثارِ، الَّذِي كانَ يُحْيِي اللَّيْلَ بِالسَّهَرِ إِلَى السَّحَرِ
🏴 بمُواصَلَةِ الاسْتِغْفارِ، حَلِيفِ السَّجْدَةِ الطَّوِيلَةِ، وَالدُمُوعِ الْغَزِيرَةِ،
🏴 والْمُناجاةِ الْكَثِيرَةِ، وَالضَّراعاتِ الْمُتَّصِلَةِ.
شهادت مظلومانه حضرت موسی بن جعفر «علیه السلام» بر ساحت مقدس حضرت ولیعصر «عجل الله تعالی فرجه الشریف» و محبان خاندان عصمت و طهارت تسلیت باد.
#شهادت_امام_موسی_کاظم علیه السلام
📌همایش علمی بین المللی دانشجویان و اساتید ایرانی خارج از کشور با سخنرانی آیت الله دکتر مختاری برگزار شد.🔻
🔷دکتر مختاری در این همایش که از طرف اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان در اروپا به انجام رسید ضمن اشاره به تعاریف مطرح شده برای علوم انسانی، بیان داشت: با توجه به گسترش روزافزون رشته ها و حوزههای مختلف علوم انسانی، به ویژه گسترش دانش های بینارشتهای، ارائه تعریف دقیق و جامع و مانع مشکل است، حتی در صورت ارائه تعریف جامع نمی توان درباره برخی دانش های فرارشته ای داوری دقیقی کرد. بر اساس تعریف خاص، علوم انسانی، دانشی است که درباره کنش های انسان - اعم از فردی و اجتماعی - و آثار و پیامدهای آن بحث می کند .
🔷ایشان افزود: علوم انسانی به معنای خاص آن، یعنی علومی نظیر جامعه شناسی، اقتصاد، روان شناسی، مدیریت و ... که موضوع آن، کنش ها و افعال اختیاری انسان می باشد.
🔷دکتر مختاری خاطرنشان ساخت: در باب روش شناسی علوم انسانی، رویکردهای مختلفی مطرح است. این رویکردها عبارت هستند از: اثبات گرایی، تفسیرگرایی و انتقادی که هر کدام به نوعی، مدعی کمال و جامعیت هستند.
🔷رویکرد اثبات گرایی با توجه به مبانی معرفتی و فضای گفتمانی حاکم، علم را به علوم تجربی محدود ساخته و روش تجربی را تنها روش جامع معرفی می کند.
🔷رویکرد تفهمی یا تفسیری ریشه در تفکر فلسفی ماکس وبر و ويلهم دیلتای دارد. دیلتای با طرح تمایز بین علوم انسانی از علوم طبیعی، نگرشی متفاوت از اثبات گرایی مطرح می کند؛ نگرشی که معتقد است علوم انسانی متکی بر فهم همدلانه یا تفهم از تجربیات زندگی روزمره مردم است که ریشه در یک موقعیت خاص تاریخی دارد و واقعیتی خارج از انسان نیست؛ بلکه در ذهن و آگاهی اوست. واقعیت به لحاظ اجتماعی از طریق تعامل بین کنشگران ساخته شده و مورد تفسیر آنان قرار می گیرد و آنچه اصالت دارد، دید و نگاه افراد مورد مطالعه به جای مشاهده گر است؛
آیت الله دکتر مختاری با بیان اینکه یکی از ویژگی ها و بایسته های روش علوم انسانی اسلامی، ابتنای آن بر اصول و مبانی دینی و اسلامی است، افزود: این ویژگی یکی از عوامل موثر بر اسلامی سازی علوم انسانی، به ویژه روش آن است. مراد از مبانی، اصول و پیش فرضهایی است که علوم، نظریه ها و مسائل علمی بر آن مبتنی اند و داوری ها و موضع گیری ها در علم بر اساس آن شکل می گیرند.
🔷دکتر مختاری در پایان افزود: یکی از تفاوتهای علوم طبیعی و انسانی به تفاوت در روش برمی گردد. در علوم تجربی یا طبیعی روش معرفت و شناخت، همان تجربه است منتها تجربه، تجربهی حسی است. در علوم طبیعی مناسبات علی و معلولی یا روابط علّی و معلولی میان پدیدهها، از طریق آزمون و خطا تجربه یا تبیین میشوند، که از آن به عنوان یک نوع روش و متد تجربی استقرایی یاد میکنند.
⚫️حامی همچون پدر
▪️«[پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله] هشت ساله بود که عبدالمطلب هم از دنیا رفت.
روایت دارد که دم مرگ، عبدالمطلب از #ابیطالب - پسر بسیار شریف و بزرگوار خودش - بیعت گرفت و گفت که این کودک را به تو میسپارم؛ باید مثل من از او حمایت کنی.
▪️ #ابوطالب هم قبول کرد و او را به خانه خودش برد و مثل جان گرامی او را مورد پذیرایی قرار داد.
ابوطالب و همسرش - شیرزن عرب؛ یعنی فاطمه بنتاسد؛ مادر امیرالمؤمنین - تقریباً چهل سال مثل پدر و مادر، این انسان والا را مورد حمایت و کمک خود قرار دادند.
نبیاکرم در چنین شرایطی دوران کودکی و نوجوانی خود را گذارند.»
#حضرت_ابوطالب
۲۶رجب #وفات_حضرت_ابوطالب_تسلیت