هدایت شده از محمد فنایی اشکوری
1_2529596919.mp3
12.56M
هستی شناسی در فلسفه اسلامی
فنایی اشکوری
http://eitaa.com/dreshkevari
18 (22).pdf
272.1K
در روزنامه ایران.
سهم فلسفه و نقش فیلسوف در گذار از بحران های اجتماعی
فنایی اشکوری.
http://eitaa.com/dreshkevari
مقایسه اسلام و مسیحیت در معرفی حضرت مریم
به مناسبت تولد حضرت عیسی (ع) پیام تبریکی به یکی از دوستان مسیحی در آمریکا بنام دکتر شلمبرگر فرستادم و در آن آیات سوره مریم دربارۀ تولد حضرت عیسی (ع) را نقل کردم. بخشی از پاسخ ایشان که برای خوانند گان ممکن است جالب باشد را در اینجا نقل می کنم:
Thank you. We often mention to our friends that Islam and the Quran have more to say about Mary than the Christian texts...
سپاس از شما. ما اغلب به دوستان [مسیحی درآمریکا] می گوییم که اسلام و قرآن بیشتر از متون مسیحی درباره حضرت مریم سخن دارند...
http://eitaa.com/dreshkevari
1_2596734884.mp3
911.4K
چرا گفته می شود پس از آشنایی با فلسفه اسلامی فلسفه غرب را بخوانیم؟
آیا این توصیه با آزاد اندیشی و تفکر آزاد منافات ندارد؟
فنایی اشکوری
شاخصه های عرفان اصیل اسلامی از دیدگاه آیت الله مصباح
برای شناخت عرفان راستین و تمییز آن از جریان های انحرافی توجه به شاخصه های عرفان اصیل اهمیت دارد.
یکی از شاخصه های عرفان اصیل مطابقت با فطرت است. همانطور که دین حق مطابق با فطرت است، عرفان دینی که چیزی جز حقیقت همان دین نیست در اعتقاد و سلوک مطابق با فطرت است. مهم¬ترین اصل فطری در اینجا توحید است که در دین و عرفان اصیل محوریت دارد. در مقام سلوک نیز هماهنگی با فطرت اهمیت دارد. به عنوان مثال، دربارۀ غرایز و خواسته¬های مادی و جسمانی انسان افراط و تفریط خلاف فطرت است و میانه روی و رعایت اعتدال مقتضای فطرت است. نه تعطیل غرایز مطلوب است، نه افسارگسیختگی و زیاده روی. این اصل در همۀ اعمال جاری است.
ویژگی دیگر عرفان راستین همه جانبه بودن است. عرفان راستین رشد همه جانبۀ انسان را اقتضا دارد، نه رشد در یک جنبه همراه با ضعف و نقص در جنبه های دیگر را. سلوک عرفانی نباید به سمتی باشد که فقط یک بعد انسان به کمال برسد. انسان باید به مقام مظهریت جمیع اسماء الهی برسد. از این جهت در روش سلوکی توجه به بارور شدن همۀ استعدادهای انسان ضروری است. سلوک عرفانی باید به گونه ای تنطیم شود که انسان را در همۀ شئون زندگی متوجه خدا کند و به همۀ اعمال انسان صبغۀ الهی دهد.
اعتقاد به تعارض و تضاد میان بعد مادی و معنوی انسان از انحرافاتی است که در بسیاری از سنت ها و فرقه های عرفانی رخ داد است. بی توجهی به نیازهای جسمی و فعالیت های اجتماعی انحراف از عرفان راستین است. از نظر اسلام این ابعاد مکمل یکدیگرند. به مثل، تجارت اگر برای رضای خدا باشد عبادت است. «عرفان صحیح اسلامی روشی است متعادل که در آن، دنیا و آخرت هرکدام بهره و جایگاه خود را دارند. از این کلام موجز و نورانی، روش و دستور صریح عرفانی آشکار می شود: «لیس منا من ترک دنیاه لدینه او ترک دینه لدنیاه»؛ از ما نیست کسی که دنیایش را برای دینش ترک کند، یا دینش را برای دنیایش.»
مطابقت با شریعت شاخصۀ دیگر عرفان اصیل است. هیچ آموزه و دستور العمل سلوکی نباید مخالف با شریعت باشد. قرآن کریم در آیات متعدد تبعیت از وحی، پیروی از پیامبر و عمل به احکام الهی را صراط مستقیمی میداند که تخطی از آن جایز نیست و پیروی از هوای نفس و شیطان را منع کرده است. اسوه و نمونۀ اعلای عرفان، پیامبر خدا (ص) و ائمۀ اطهار هستند.
برگرفته از کتاب: چراغ فروزان حکمت، ص 72.
http://eitaa.com/dreshkevari
چراغ فروزان حکمت
نگاهی به میراث حکمی و معرفتی آیت الله مصباح یزدی
کتاب چراغ فروزان حکمت به مناسبت ارتحال آیت الله مصباح یزدی به منظور معرفی اجمالی اندیشه های وی و سهم او در احیای علوم و معارف اسلامی نگاشته شده است. کتاب مشتمل بر چهار فصل است. در فصل اول جایگاه و خدمات فلسفی ایشان، در فصل دوم سهم ایشان در تولید اندیشۀ دینی، در فصل سوم مرور اندیشۀ عرفانی ایشان و در فصل چهارم ابعاد مختلف شخصیت وی بحث شده است.
در پشت جلد این کتاب آمده است:
وقتی تقدیر چنین باشد که شاگردی مستعد و مشتاق و باانگیزه و پرهمت همچون محمدتقی مصباح یردی توفیق یابد سالهای طولانی از محضر استادانی کم نظیر در علم و عمل، مثل آیت الله بروجردی، امام خمینی، علامه طباطبایی، و آیت الله بهجت، رضوان الله تعالی علیهم، درس حکمت و معرفت و فضیلت بیاموزد، باید منتظر ثمره ا ی درخشان و دوران ساز بود. منظومۀ فکری استاد مصباح اساسی ترین حوزه های معرفت، از فلسفه و الاهیات تا اخلاق و علوم انسانی را دربر می گیرد. تربیت شاگردان بسیار و مجاهدت در عرصه های اجتماعی فصل های درخشان دیگری از زندگی سراسر برکت آن استاد فرزانه است.
چراغ فروزان حکمت از سوی انتشارات موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در سال 1400 منتشر شده است.
مطالعه این اثر را به همه علاقمندان به اندیشه های حکیم فرزانه آیت الله مصباح یزدی توصیه می کنیم.
http://eitaa.com/dreshkevari
1_2661753060.mp3
7.77M
آیت الله مصباح نظریه پرداز در فلسفه اسلامی معاصر
محمد فنایی اشکوری
11/10/1401
http://eitaa.com/dreshkevari
فهرست مباحث مطرح شده در سخنرانی فوق:👆
تنوع فعالیت های فلسفی آیت الله مصباح، تبحر در فلسفه اسلامی، تحلیل و نقد آراء فلاسفه اسلامی، آشنایی با فلسفه غرب، نقد فلسفه های غرب، فلسفه تطبیقی، نوآوری های فلسفی، بسط فلسفه اسلامی، نظام سازی فلسفی، آشنایی آیت الله مصباح با معارف و فرهنگ زمان، آیت الله مصباح و تشخیص اولویت های علمی و پژوهشی، فلسفه کاربردی و زیست فیلسوفانه آیت الله مصباح، آیت الله مصباح و آسیب شناسی فکری، زمینه ها و عوامل درخشش و توفیق آیت الله مصباح، آیت الله مصباح سرمشق و نمونه ای موفق برای فلسفه ورزان، عدم جواز توقف در اندیشه های فلسفی آیت الله مصباح و لزوم بررسی و نقد دیدگاه های وی و ادامۀ راهش.
http://eitaa.com/dreshkevari
ضیافت ناهار ویژه فرمانده بلند پایه مقاومت!
http://eitaa.com/dreshkevari
دفتر کار و مبلمان ژنرال واستراتژیست عالی رتبه مقاومت!
http://eitaa.com/dreshkevari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
خالق جمیل جهان را زیبا آفریده، آن را زشت نکنیم.
http://eitaa.com/dreshkevari
1_2779337086.pdf
198.9K
نقد دیدگاه شفیعی کدکنی درباره ماهیت عرفان و زبان دین
محمد فنایی اشکوری
آفاق عرفان اسلامی، فصل چهارم
http://eitaa.com/dreshkevari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ضمن تقدیر از شعرخوانی زیبا با اجرای خوب آقای صابر خراسانی عزیز سلمه الله دربارۀ حضرت صدیقۀ طاهره سلام الله علیها، دو نکته درباره ابیات قابل طرح است:
1. "السلام علیک یا رزاق" درست نیست. سلام دعا و طلب رحمت و لطف است که برای حق تعالی معنا ندارد. ما به درگاه الهی دعا می کنیم، اما برای خدا دعا نمی کنیم. خدا تنها موجودی است که نیازی به دعا ندارد و کسی هم نیست که بتواند در حق او لطفی کند. لذا خدا به هیچ کس "التماس دعا" نمی گوید.
غیر خدا حتی رسول خدا (ص) و ائمه معصوم (ع) به دعا نیازمند هستند و صلواتی که می فرستیم دعا برای آن ذوات مقدسه است.
2. چنانکه در روایات آمده است خلقت انوار معصومین (ع) پیش از خلقت سایر مخلوقات است و آنها وسایط فیض هستند. چنانکه فرمود: کنت نبیا آدم بین الماء والطین
گر به صورت من ز آدم زاده ام
من به معنی جد جد افتاده
البته خلقت زمینی و جسمانی آنها در این عالم و در تاریخ خاص خودشان صورت گرفته است.
با این حال در استفاده از برخی تعابیر در وصف حضرت زهرا (س) که شائبه معنای نادرستی داشته باشند باید احتیاط و اجتناب کرد، بخصوص که ارائه توضیح و تبیینی برای شنونده این اشعار در هنگام ارائه شعر میسور نیست.
http://eitaa.com/dreshkevari
1_2842710805.mp3
6.24M
معرفه الله و ادب مع الله
فنایی اشکوری
http://eitaa.com/dreshkevari
مدرسه_زمستانی_کلام_امامیه_استاد_فنایی_اشکوری_12_دیماه_98.mp3
21.92M
خداشناسی شهودی و عرفانی
فنایی اشکوری
مشهد مقدس April 2020
http://eitaa.com/dreshkevari
شاهکاری از هنر ایرانی.
فرش با طرح سه بعدی بافته شده در قرن ۱۹ که در کليسای ارامنه جلفای اصفهان نگهداری میشود.
http://eitaa.com/dreshkevari
علت مخالفت برخي متشرعان با عرفان
اگر عرفان بُعدي از دين است چرا بسياري از متدينان و متشرعان در اديان مختلف ازجمله مسيحيت و اسلام با عرفان مخالفاند و عارفان را طرد ميکنند؟
پاسخ: مخالفت برخی متشرعان با عرفان نميتواند دليلي منطقي بر مغايرت عرفان با دين باشد. يکي از ريشههاي مخالفت با عرفان، فهم نادرستي است که مخالفان از برخي دعاوي عرفاني دارند. زبان عرفاني به جهاتي رمزگونه و پيچيده است و با زبان متعارف فرق دارد و اين امر براي بسياري موجب سوءفهم ميشود. جمود بر فهم ظاهري و قشري از دين نيز زمينهاي ديگر براي مخالفت برخي متشرعان با اهالي عرفان است که ميکوشند در سطح ظاهر دين متوقف نشوند. از سوي ديگر، وجود برخي تعبيرها يا تفسيرهاي مخالف با دين در سخنان بعضي از مدعيان عرفان و همچنين بياعتنایي برخي آنها به احکام شريعت و روآوردن به پارهاي آداب و احکام بدعتآميز و تندرويها، عوامل ديگر مخالفت برخي متشرعان با عرفان است.
بعضي از مخالفتها با عرفان و عارفان از سوي کساني است که همة دين را در ظاهر آن خلاصه کرده و معارف باطني دين را ناديده گرفته و از رسيدن به مقصود عرفا بازماندهاند و چون اين کار ندانستهاند در انکار ماندهاند. آنها از اين حقيقت غافلاند که جزء، هميشه جزء عرضي نيست و ما ميتوانيم جزء طولي نيز داشته باشيم، يعني دين ميتواند بُعد طولي، دروني و باطني نيز داشته باشد. همچنين شناخت منحصر به شناخت حصولي و بحثي نيست، بلکه نوع برتري از معرفت بهنام معرفت شهودي وجود دارد که به لايههاي باطني امور راه مييابد؛ چنانکه دينداري نيز صرفاً التزام به ظواهر شرعي نيست، بلکه دين داری برتر، صيرورت وجودي در سايۀ حب الهي و تخلق به اخلاق خداوندي است.
صرفاً نميتوان به کمک علوم ظاهري مثل ادبيات و لغت و از راه نقل يا استدلال عقلي، به باطن دين رسيد؛ بلکه اين معرفت، راه و روشي متفاوت با راه و روش علوم ظاهري دارد. راه نيل به باطن دين همان است که در باب روش تحصيل معرفت عرفاني گفتيم. تنها با تهذيب نفس و هماهنگ شدن و همسنخ شدن باطن انسان با باطن دين و تخلق به اخلاق الهي است که ميتوان به آن راه يافت. تا اين همسرشتي حاصل نشود، آن معرفت بهدست نخواهد آمد.
برگرفته از کتاب آفاق عرفان اسلامی (فصل چهارم) از فنائی اشکوری
http://eitaa.com/dreshkevari
در همین معنا و مضمون می سراید:
به پایان چون رسد این عالم پیر
شود بیپرده هر پوشیده تقدیر
مکن رسوا حضور خواجه ما را
حساب من ز چشم او نهان گیر
http://eitaa.com/dreshkevari