💠قسمتی از توضیحات «دکتر محمد رضا فریدونی» در شرح دعای مکارم الاخلاق :
•┈┈••✾☘️🕊☘️✾••┈┈•
🔘امام در بخشی از فراز دهم فرمودند: « وَ تَرْكِ التَّعْيِيرِ» یعنی خدایا من را زینت بده به زینت اهل تقوی و افراد صالح که ترک تعییر می کنند.
« تعییر»در لغت معنای سرزنش . یعنی اساس کارشان بر سرزنش خلق و سرزنش مردم به ویژه مؤمنان نیست.
▫️درافتادن با فرد مؤمن و مؤمنان در حقیقت اعلان جنگ است با خدای متعال هست.
💠 لذا در حدیث آمده است که وجود مبارک پیامبر اکرم فرمودند: « مَن عَیرَ مُؤمِناً بِذَنبٍ لَم یمُت حَتّى یرتَکبَهُ»
کسی که مؤمنی را سرزنش کند و برای او عیبی را مشخص کند از دنیا نمی رود، مگر اینکه همان گناه را و همان عیب را شامل او می شود و او را مرتکب می شود.
⬅️بحث این نیست که مؤمن مورد نصیحت واقع نشود ؛ امر به معروف یا نهی از منکر صورت نگیرد ؛ بلکه اساس امر به معروف و نهی از منکر بر اساس قاعده انصاف است.
🔸 یعنی آنچه انسان برای خودش می پسندد برای برادر مؤمنش هم بپسندد و آنچه برای خود نمی پسندد از کارها و افعال برای او هم نپسندد.
اساس نصیحت، به رفق و مداراست . مگر اینکه موردی و مصلحتی پیش بیاید که نیاز به شدت و حدتی داشته باشد که آنهم بر عهده ی حکومت است.
به هر حال یکی از صفات متقین این است که خصوصیت و صفت بد سرزنش کردن مردم را ،ترک می کنند.
💠 اصولاً کسی که سرگرم به یاد خداست و غالب اوقات خود را به یاد و انس با خدا میگذراند چنین وقتی را برای صرف کردن درباره عیبهای مردم پیدا کردن و مردم را عیبناک جلوه دادن ندارد...
✅@dua_sadeqin
🔅 *زیرک ها اینطور دعا می کنند...*
📍از ابراهیم بن هاشم که از بزرگان شیعه است چنین نقل شده که:
«عبد اللّه بن جندب» را در سرزمین عرفات دیدم که در روز عرفه، غرق در دعا و راز و نیاز بود.
دست هاى خود را به سوى آسمان بلند کرده بود و اشک از چشمانش سرازیر بود، و فراوان گریه مى کرد; در پایان نزد او رفتم و گفتم: وقوف و عبادت هیچ کس را مثل تو ندیدم.
گفت: به خدا سوگند! فقط براى برادران مؤمن دعا کردم، زیرا از امام موسى کاظم (علیه السلام) شنیدم که فرمود:
🔻 *هر کس براى برادران مؤمن خود دعا کند، از عرش ندا مى رسد که صدهزار برابر آن براى خود تو خواهد بود، و من نخواستم از صد هزار برابر دعاى فرشتگان که یقیناً مستجاب است، دست بردارم! و براى خودم دعا کنم که نمى دانم مستجاب خواهد شد یا خیر!*
📚مفاتیح نوین، اعمال روز عرفه
@dua_sadeqin
إلهی،
ما همه بیچاره ایم و تنها تو چارهای
و ما همه هیچ کاره ایم و تنها تو کارهای !
#علامه_حسن_زاده_آملی
@dua_sadeqin
📜« يَا مَنْ لَا يُعَنِّيهِ دُعَاءُ الدَّاعِينَ »
💬 ای کسی که دعای دعاکنندگان او را خسته و درمانده نمیکند.
اگر از دل به حق آهى برآيد
زمان غصه و محنت سرآيد
تمام مشكلات جان شود حل
اگر وقت سحر دل بر درآيد
به عجز و لابه و افغان و زارى
تمام حاجت سائل برآيد
ببينى شاهد جان را برابر
اگر دل در حريمش مضطر آيد
📚صحیفه سجادیه دعای۱۳، فراز۱۰
@dua_sadeqin
☘️در سیر و سلوک هرکسی حالت خاص خود را دارد
🔻یک مقدار خلوت برای خودت قرار دهید البته با برنامه باشد , مثل این برنامهای که برای درس دارید در حضور ملکوت عالم بشینید و در دعا مراعات ادب هم بشود خطاب حضوری مشافهه یا غنی یا مغنی تا که حالی پیدا کنید
🔻 این مطلب را باید در نظر داشته باشید که اگر شرح حال کسی را در جایی میخوانید که از ذکری با خلوت خود خبر داده است . مثلاً مرحوم میر صاحب قبسات میفرماید : دیدم که تمام ذرات هستی با من هم زبانند و همه میگویند یا غنی یا مغنی ، شما که این ذکر را انجام میدهید به این انتظار نباشید که عیناً برای شما هم همان پیاده شود و همان حال برایتان پیش آید ، چون بنده و جناب عالی یک بافت دیگری داریم .
🔻هر کسی یک استعداد و بافت خاص خودش را دارد . همانطوری که لحظات فرق دارد نفوس هم فرق دارد اینها رهزن نباشد که حتما باید همان حال پیش آید و این حرف بزرگان است که توضیح این مطلب خود شرحی لازم دارد .
🔻مطلب دیگری که باید در نظر گرفت و بسیار مهم است ، مپندارید که چیزی از خارج وارد میشود ،آنچه میگیرید از درون شما وارد میشود هر چه دارید از خودتان هست
📗#صدو_ده_اشاره
#علامه_حسن_زاده_آملی
@dua_sadeqin
📖 #حدیث_روز | مردم چهار دسته اند!
🍃الإمامُ الصّادقُ عليه السلام:
🔹النّاسُ على أربَعَةِ أصنافٍ : جاهِلٌ مُتَردّي مُعانِقٌ لهَواهُ ، و عابِدٌ مُتَقَوّي كُلَّما ازدادَ عِبادَةً ازدادَ كِبرا ، و عالِمٌ يُريدُ أن يُوطَأَ عَقِباهُ و يُحِبُّ مَحمَدَةَ النّاسِ ، و عارِفٌ على طَريقِ الحَقِّ يُحِبُّ القِيامَ بهِ فهُو عاجِزٌ أو مَغلوبٌ ، فهذا أمثَلُ أهلِ زَمانِكَ و أرجَحُهُم عَقلاً.
🔸مردم چهار دسته اند:
1️⃣نادانِ افتاده در ورطه هلاكت و هماغوش با هوس.
2️⃣عابد متظاهر به تقوا و پرهيزگارى كه هر چه بيشتر عبادت كند بر كبر و غرورش افزوده شود.
3️⃣عالمى كه دوست دارد مردم پشت سرش راه روند و از او مدح و ستايش كنند.
4️⃣داناى آشنا به حقّ كه دوست دارد حقّ را برپا دارد، اما يا توانايى و قدرت ندارد يا مغلوب است. او بهترين فرد روزگار خود و خردمندترين مردم زمانه خويش است.
📚الخصال: 262 / 139.
@dua_sadeqin
💠 آثار بدگمانی
💢 بدگمانی یا سوء ظن از صفات رذیله بوده و به معنای خطور گمان بد نسبت به خداوند و یا مؤمن است. برای بدگمانی آثار بسیاری ذکر شده است.
1️⃣ بیاعتمادی
🔻 کسانی که بدگمان هستند نمیتوانند به دیگران اعتماد کنند؛ زیرا همه را خائن میدانند. آنها هرگز نمیتوانند با کسی مشورت کنند و از او نظر بخواهند. روح تعاون ندارند و در تنهایی به سر میبرند. امام علی (ع) فرمود: «بدترین افراد کسانی هستند که به سبب بدگمانی به هیچ کس اعتماد ندارند و به سبب بدرفتاری هیچ کس به آنان اعتماد نمیکند».[۱]
2️⃣ دوستگریزی
🔻 بدگمانی موجب میشود دوستان از چنین افرادی گریزان شوند. یکی از عوامل پدیدآورنده دوستی، خوشگمانی است؛ چنانکه امام علی (ع) میفرماید: «هر کس به مردم خوشگمان باشد، دوستی و محبت آنان را به دست میآورد».[۲]
3️⃣ تجسس
🔻 انسان بدگمان برای کشف اسرار و رازهای نهانی مردم به جست وجو میپردازد. قرآن، گناه سوء ظن را در کنار تجسس و غیبت ذکر کرده است. شاید به ترتب آنها بر یک دیگر هم نظر دارد. از گمان بد، تجسس آغاز میشود و به دنبال تجسس از عیوب مردم و اطلاع بر آنها، غیبت شروع میشود.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: «بدترین مردم کسانی هستند که بدگمانند و بدترین بدگمانان کسانی هستند که از اسرار مردم جست وجو میکنند».[۳]
4️⃣ کینهتوزی
🔻 محبت و علاقه قلبی دوطرفه است، وقتی شخص به دوستش بدگمان بود منشأ بیمهری و اختلاف و کینه میشود. کینه نیز منشأ نزاع و خیانت و درگیری خواهد بود. کینه افزون بر آثار نامطلوب در جامعه، خود شخص کینه توز را نیز دچار عوارض درونی و فکری میکند.
5️⃣ فساد عبادت
🔻 بدگمانی، منشا گناهانی مانند: غیبت، تهمت، کینه، عجب و... میشود. هریک از این معاصی نیز زمینهساز تباهی عبادت است.
امام علی (ع) میفرماید: «از بدگمانی بپرهیز؛ زیرا بدگمانی عبادت را تباه میکند».[۴]
6️⃣ هلاکت
🔻 امام علی (ع) فرمود: «بدگمانی همراهش را هلاک میکند و دوریکننده از آن نجات مییابد».[۵]
📚 پی نوشت:
۱. کنز الفوائد، ج۱، ص۲۸۳.
۲. غرر الحکم، ص۶۴۱.
۳. مستدرک الوسائل، ج۹، ص۱۴۷.
۴. میزان الحکمه، ج۶، ص۵۷۱.
۵. غرر الحکم، ص۴۰۲.
جهت مطالعهی بیشتر👇👇👇
📲 wikifeqh.ir/آثار_بدگمانی
@dua_sadeqin
❤️ وَكَذَٰلِكَ سَوَّلَتْ لِي نَفْسِي
🔹 ما انسانها دشمنی خانهزاد داریم. هر وقت رفتاری خلافِ قاعده و هنجار از ما سر میزند او فعال میشود تا بر خطایمان سرپوش بگذارد. نامش«نفس مُسوَّله» و کارش توجیهگری است.
📖 طه آیه ۹۶
----------------------------------
@dua_sadeqin