🛑 جای ایران و ترکیه در بازار عراق عوض شده است
💬 سید حمید حسینی، عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، در گفتوگو با «نود اقتصادی» اظهار کرد: «در سال گذشته میزان صادرات ایران به عراق حدود ۱۲ میلیارد دلار بود، این در حالی است که ترکیه در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۰.۵ میلیارد دلار صادرات به عراق داشت و نشاندهنده افزایش سهم ایران در بازار عراق و جایگزینی ایران بهجای ترکیه است.»
🔎 مطابق با آمار رسمی گمرک ایران، میزان صادرات غیرنفتی ایران به عراق در سال ۱۴۰۳ برابر با ۱۱ میلیارد و ۹۳۹ میلیون دلار بوده است.
این رقم در سالهای پیش به این شرح بوده است. سال ۱۴۰۲ حدود ۹ میلیارد و ۳۴۹ میلیون دلار و سال ۱۴۰۱ حدود ۱۰ میلیارد و ۲۸۲ میلیون دلار
🔹 مطابق با اطلاعات مرکز آمار ترکیه (TÜİK)، میزان صادرات ترکیه به عراق در سالهای اخیر به شرح زیر بوده است:
• سال ۲۰۲۴: ۱۳.۰۳۴ میلیارد دلار
• سال ۲۰۲۳: ۱۲.۷۵۹ میلیارد دلار
• سال ۲۰۲۲: ۱۳.۷۵۰ میلیارد دلار
این آمار نشان میدهد که ترکیه همچنان از نظر حجم صادرات، در رتبهای بالاتر از ایران قرار دارد.
📌 نتیجهگیری: با توجه به آمارهای رسمی ایران و ترکیه، ادعای مطرحشده مبنی بر پیشیگرفتن صادرات ایران از ترکیه در بازار عراق در سال ۲۰۲۴ نادرست است.
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام ببین!
✅ @ecometr
#گفته
#گفته_نادرست
🛑 بررسی ماجرای محکومیت رژیم صهیونیستی و واکنش سفارت این رژیم در مادرید
💬 نخستوزیر اسپانیا، طی نشست شورای اروپا در ۲۶ ژوئن ۲۰۲۵، گفت: «اسرائیل در حال نقض آشکار مواد حقوق بشری مندرج در ماده ۲ توافق همکاری اتحادیه اروپا و اسرائیل است» و خواستار تعلیق فوری این توافق شد. نخستوزیر اسپانیا در این اظهارات از لفظ «نسلکشی فاجعهبار» استفاده کرده و تأکید کرد که نمیتوان نسبت به چنین اقداماتی سکوت کرد.
🔎 سفارت اسرائیل، در بیانیهای مواضع اسپانیا را «متأسفانه در طرف اشتباه تاریخ»، و آن را «ضد اسرائیلی» و «غیرقابلپذیرش از نظر اخلاقی» خواند. سفارت اسرائیل همچنین اشاره کرد که اسپانیا به طور مشخص در موضوع حملات موشکی ایران به اسرائیل هیچگونه موضعگیری جدی نداشته است.
🔹 رژیم صهیونیستی با استفاده از تکنیکهای مختلف رسانهای، تلاش دارد تا واقعیت را وارونه جلوه دهد و چهرهای مظلوم و قربانی شده از خود به نمایش ببگذارد.
🔹 مظلومنمایی
در بخشی از بیانیه سفارت اسرائیل، اشاره شد که ایران حملات موشکی به اسرائیل انجام داده و اسرائیل از خود دفاع میکند. این در شرایطی است که اسرائیل آغازگر جنگ بوده است.
🔹 چرخاندن واقعیتها
در حقیقت، اسرائیل با چرخاندن واقعیتها، سعی در نمایش ایران بهعنوان آغازگر تنشها دارد و تلاش میکند که هرگونه واکنش دفاعی ایران را بهعنوان «نقض قوانین بینالملل» و «تهدید جهانی» جلوه دهد.
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام ببین!
✅ @ecometr
#گزارش
🛑 سامسونگ دوبرابر اقتصاد ایران ارزش دارد
💬 محمدصادق الحسینی، کارشناس اقتصادی در برنامه دیالوگ مدعی شد:
«سال ۱۳۵۵ کل اقتصاد کره جنوبی نصف اقتصاد ایران بود و امروز فقط اندازه شرکت سامسونگ کره جنوبی دو برابر کل اقتصاد ایران است».
🔎 نسبت GDP کره جنوبی و ایران در سال ۱۹۷۶
• GDP کره جنوبی در سال ۱۹۷۶: ۲۹.۹ میلیارد دلار
• GDP ایران در سال ۱۹۷۶: ۶۸.۰۶ میلیارد دلار
نسبت GDP دو کشور برابر با ۴۴ درصد است، بنابراین ادعای «نصف بودن GDP کره در برابر ایران در ۱۹۷۶» درست است.
🔹 درآمد و ارزش بازار سامسونگ در سال ۲۰۲۴ میلادی به ترتیب ۲۰۶ و ۲۴۳ میلیارد دلار بوده است. همچنین مجموع داراییهای سامسونگ در سال گذشته میلادی حدود ۳۵۰ میلیارد دلار برآورد شده است. این در شرایطی است که GDP ایران در سال ۲۰۲۴ برابر با ۴۰۱ میلیارد دلار اعلام شده است.
🔹 GDP یک کشور مجموع ارزش همه کالاها و خدمات تولیدشده در سال است، اما اندازه یک شرکت - چه از نظر درآمد باشد، چه دارایی یا ارزش بازار - تنها یک بخش محدود از فعالیتهای اقتصادی را میسنجد.
🔹 در دورهای که دیگر کشورها در حال نوسازی و رشد بودند، ایران با هزینههای سنگین جنگ تحمیلی هشتساله با رژیم بعث عراق، دستوپنجه نرم میکرد. جنگی که بخش عمدهای از منابع انسانی و مالی کشور را به خود اختصاص داد و زیرساختهای اقتصادی را بهشدت تخریب کرد.
📌 نتیجهگیری: بنابراین، ادعای «اندازه سامسونگ دوبرابر اقتصاد ایران»، نادرست ارزیابی میشود.
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام ببین!
✅ @ecometr
#گفته
#گفته_نادرست
🛑 اینستاگرام و تلگرام جایی برای گرفتن وام نیست!
📌 این روزها تبلیغات زیادی در فضای مجازی و خیابانها در حال پخش است که به فروش وام با شرایط عجیب و غیرواقعی اشاره دارند. خیلی از این تبلیغات به نام بانکها و نهادهای رسمی برای جلب اعتماد شما طراحی شدهاند، اما باید بدانید که بیشتر آنها کلاهبرداری هستند!
🔻 هشدار بانک مرکزی:
برخی افراد سودجو در شبکههای اجتماعی صفحات جعلی راهاندازی کردهاند و ادعا میکنند که وام با شرایط ویژه میدهند. اما این صفحات هیچ ارتباطی با بانک مرکزی و نهادهای مالی ندارند.
🔻 مراقب دام کلاهبرداری باشید:
از تبلیغات وام در شبکههای اجتماعی خودداری کنید
هیچکس بدون تأیید رسمی حق معرفی وام را ندارد
🔻 هوشیار باشید و از سرمایهتان مراقبت کنید!
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام ببین!
✅ @ecometr
#گزارش
🛑 بهره بانکی اکثر کشورها بین ۰ تا ۵ درصد است
📌 چهارشنبه ۴ تیر ۱۴۰۴، محسن انورینژاد، کارشناس در اظهاراتی مدعی شد: «در اکثر کشورهای دنیا بهره بانکی بین ۰ تا ۵ درصد است.»
🔻 روند تعیین نرخ بهره بانکی در کشورهای مختلف تحتتأثیر عوامل متعددی از جمله سطح توسعه اقتصادی، نرخ تورم و سیاستهای دولتی قرار دارد. بهطورکلی، کشورهای توسعهیافته نرخ بهره پایینتری نسبت به کشورهای درحالتوسعه دارند.
🔻 بر اساس دادههای سایت Trading Economics در سال ۲۰۲۵، از میان ۱۴۵ کشور بررسی شده، ۵۸ کشور (معادل ۴۰%) نرخ بهره بانکی تا ۵ درصد، ۵۷ کشور نرخ بهره بین ۵ تا ۱۰ درصد و ۳۰ کشور نرخ بهره بالای ۱۰ درصد داشتهاند.
🔍 بنابراین، ادعای انورینژاد مبنی بر اینکه «در اکثر کشورهای دنیا بهره بانکی بین ۰ تا ۵ درصد است»، نادرست ارزیابی میشود.
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام ببین!
✅ @ecometr
#گفته
#گفته_نادرست
🛑 صادرات ایران به چین از سال ۲۰۰۷ تا کنون ۲۰ برابر شده است
💬 روز چهارشنبه ۱۱ تیرماه،۱۴۰۴ مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین اعلام کرد: «در سال ۲۰۰۷ مجموع صادرات غیرنفتی ایران به چین، یک میلیارد دلار بوده است درحالیکه امروز مجموع صادرات مستقیم و غیرمستقیم ما به این کشور به ۲۰ میلیارد دلار رسیده است؛ بنابراین صادرات ما به چین ۲۰ برابر شده است».
🔎 طبق آمار گمرک، در سال ۲۰۰۷ مجموع صادرات غیرنفتی ایران به چین یک میلیارد دلار بوده است. همچنین طبق این آمار، مجموع صادرات غیرنفتی در سال ۱۴۰۳ به این کشور بالغ بر ۱۴/۸ میلیارد دلار برآورد میشود.
🔹 بررسی آمار گمرک حکایت از افزایش حدود ۱۵ برابری صادرات مستقیم ایران به چین دارد. اما آمار متقن و رسمی از تجارت غیرمستقیم ایران با چین وجود ندارد
📌 نتیجهگیری: بنابراین ادعای «۲۰ برابر شدن تجارت ایران به چین از سال ۲۰۰۷»، نیمه درست ارزیابی میشود.
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام ببین!
✅ @ecometr
#گفته
#گفته_نیمه_درست
🛑 هر ۳۰۰ سکه مهریه، ۳ میلیارد تومان مالیات
💬 خبرگزاری فارس، ۲۱ تیرماه در صفحات مجازی خود نوشت: طبق قوانین مالیاتهای مستقیم، مهریههایی که بیش از ۱۴ سکه باشند، بهعنوان دارایی قابل مالیات شناخته میشوند و باید مالیاتبردرآمد یا مالیات بر ارزشافزوده آن پرداخت شود، درواقع مهریه ۳۰۰ سکهای، ( با فرض نرخ ۷۰ میلیون تومانی برای هر سکه) مشمول مالیات ۳ میلیارد تومانی میشود.
🔎 مطابق آنچه این رسانه در صفحات مجازی خود منتشر کرده، نحوه محاسبه مالیات مهریه به شکل زیر است:
• تا ۱۴ سکه: معاف
• ۱۵ تا ۱۰۰ سکه: ۱.۱٪ ارزش کل مهریه
• ۱۰۱ تا ۲۰۰ سکه: ۲٪
• بالای ۲۰۰ سکه: ۱۵٪
🔹 بررسیهای اکومتر نشان میدهد که این محتوا، با اصل گزارش خبرگزاری فارس در تناقص است، چرا که در اصل گزارش این رسانه، واژه «طرح» بهکار رفته است نه «قانون جدید».
🔹 بر اساس طرح جدید مالیات بر مهریه، مهریههایی که بیش از ۱۴ سکه باشند مشمول مالیات میشوند، بهطوریکه برای ثبت ۳۰۰ سکه بهعنوان مهریه، بیش از ۳ میلیارد تومان مالیات باید پرداخت شود.
🔹 سازمان امور مالیاتی کشور در واکنش به این اخبار اعلام کرد:
«تا کنون هیچ قانون یا اصلاحیهای درباره لغو یا تغییر معافیت مالیاتی مهریه تصویب نشده است و معافیت مالیاتی مهریه همچنان پابرجاست، اعم از نقدی، سکه، ملک، خودرو یا سایر اقلام.»
📌 نتیجهگیری: ادعای اخذ مالیات میلیاردی از مهریههای بالای ۱۴ سکه، نادرست است. هیچ قانون جدیدی تصویب نشده و معافیت مالیاتی مهریه همچنان برقرار است.
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام ببین!
✅ @ecometr
#بررسی_خبر
#بررسی_خبر_نادرست
ecometr
🛑 تناقض در متن، فراموشی در حافظه/ نگاهی انتقادی به بیانیه ۱۸۰ استاد دانشگاه
💬 بیانیه اخیر ۱۸۰ استاد دانشگاه و صاحبنظر اقتصادی، که پس از حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران منتشر شده، در ظاهر با لحنی ملیگرایانه و خواهان اصلاحات سیاسی و اقتصادی تدوین شده است. اما نگاهی دقیقتر به محتوای آن، حاکی از تناقضهای ساختاری، دوگانگی تحلیلی و یادآوری گزینشی تاریخی است.
🔎 بیانیه طوری نوشته شده که مشکلات اقتصادی را به جنگ اخیر ربط میدهد، در حالیکه ریشه این بحرانها در دههها سوءمدیریت، سیاستگذاری غلط و تحریمها است. نکته مهمتر آنکه بسیاری از امضاکنندگان، خود در ساختارهای کلیدی اقتصادی کشور نقش داشتهاند.
🔹 بیانیه، با تأکید بر ضرورت مذاکره با آمریکا و اروپا، مسیر دیپلماسی را نسخه نجات کشور معرفی میکند. اما سؤالی مهم بیپاسخ میماند: آیا مذاکرهای که در خلال آن طرف مقابل تاسیسات هستهای کشور را بمباران کرده و همچنان از اعمال فشار دفاع میکند، واقعگرایانه است؟
🔹 درخواستها از جمله «آزادی زندانیان سیاسی»، «پایان انحصار رسانهای»، «آزادی بیان اندیشمندان»، خواستههایی مشروع و منطقی دیده میشود. اما هیچ اشارهای به این واقعیت نمیشود که کثیری از امضاکنندگان، در دوران مسئولیت خود نهتنها برای تحقق این مطالبات تلاشی نکردند، بلکه با همین ساختارها همراه بودند.
🔹 بیانیه پر از مفاهیم زیبایی چون شایستهسالاری، مقابله با فساد، اصلاح سیاستهای ارزی و حذف رانت است؛ اما این گزارهها صرفاً در سطح شعار باقی میمانند. هیچ اشارهای به چگونگی اجرای این اهداف، اولویتبندی اصلاحات، یا برآورد هزینههای سیاسی و اقتصادی آنها نشده است.
📌 نتیجهگیری: بیانیه ۱۸۰ استاد دانشگاه، اگرچه ظاهری دلسوزانه دارد، اما در تحلیل نهایی، با تناقض درونی، حافظه گزینشی، و تحلیلهای سطحی از سیاست داخلی و خارجی همراه است.
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام ببین!
✅ @ecometr
#گزارش
🛑 تجارت غیرنفتی ایران در بهار ۱۴۰۴
📌 روند صادرات و واردات ایران در سهماهه نخست ۱۴۰۴ بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سهماهه نخست سال ۱۴۰۴، میزان صادرات غیرنفتی کشور به ۳۴ میلیون و ۴۷۶ هزار تن کالا با ارزش ۱۱ میلیارد و ۶۵۵ میلیون دلار رسید. این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۹.۳ درصد و از نظر ارزشی ۱۴.۴ درصد کاهش داشته است.
🔹 میانگین ارزش گمرکی هر تن کالای صادراتی در این مدت ۳۳۸ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش ۵.۶ درصدی نشان میدهد.
🔹 در حوزه واردات نیز طی همین بازه زمانی، ۹ میلیون و ۱۳ هزار تن کالا به ارزش ۱۳ میلیارد و ۲۹ میلیون دلار وارد کشور شده است.
🔹 متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی ۱۴۴۶ دلار گزارش شده که ۷.۷ درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل است.
🌐 صفحه اینستاگرام اکومتر
✅ @ecometr
#اینفوگرافیک
ecometr
🛑 ایرانیها ۵ برابر مردم عربستان، ترکیه و آمریکا حساب بانکی دارند
💬 روزنامه فرهیختگان در تاریخ ۱۹ تیر ۱۴۰۴در یک گزارش با تیتر «چرا حسابهای بانکی ایران ۵ برابر کشورهای منطقه است؟» این ادعا را مطرح کرده است که ایرانیها ۵ برابر مردم عربستان، ترکیه و آمریکا حساب بانکی دارند.
🔎 طبق دادههای بانک جهانی، تعداد حسابهای بانکی بهازای هر ۱۰۰۰ بزرگسال در ترکیه در سال ۲۰۲۰، حدود ۱۸۷۳ بوده است. برای عربستان، این تعداد در سال ۲۰۲۱، ۲۷۳,۲۵۴ حساب بهازای هر ۱۰۰۰ بزرگسال گزارش شده است. اما برای ایران و آمریکا، هیچ اطلاعات مشخصی از تعداد حسابهای بانکی در این منبع وجود ندارد.
🔹 محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی ایران، در اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در یک همایش سالانه اعلام کرد که در ایران حدود ۶۵۰ میلیون حساب بانکی وجود دارد. باتوجهبه جمعیت حدود ۶۵ میلیون نفر بالای ۱۵ سال، به این معناست که هر فرد بزرگسال در ایران به طور متوسط ۱۰ حساب بانکی دارد.
🔹 طبق دادههای مجله Consumeraffairs در سال ۲۰۲۴، بر اساس نظرسنجی منتشرشده در سال ۲۰۱۹، هر مصرفکننده در ایالات متحده به طور متوسط ۵.۳ حساب در مؤسسات مالی دارد
🔹 تعداد حسابهای بانکی در ایران، با میانگین ۱۰ حساب بهازای هر فرد بزرگسال، بهمراتب بالاتر از سایر کشورهاست. از جمله دلایل این آمار بالا میتوان به افتتاح حسابهای متعدد برای بهرهمندی از یارانهها، تسهیلات بانکی یا بهرهگیری از حسابهای اجارهای در فعالیتهای غیرشفاف اقتصادی اشاره کرد.
📌 نتیجهگیری: ادعای روزنامه فرهیختگان مبنی بر اینکه ایرانیها ۵ برابر مردم عربستان، ترکیه و آمریکا حساب بانکی دارند، نیمهدرست است؛ زیرا نسبت تعداد حسابهای بانکی بهازای هر فرد بزرگسال برای عربستان و ترکیه، نزدیک به ۵ برابر (۵.۸۸ و ۵.۳۵ برابر) را نشان میدهد؛ اما برای آمریکا حدود ۱.۸۹ برابر است.
📖 برای مطالعه بیشتر، تحلیل کامل رو در اینستاگرام و سایت اکومتر ببین!
✅ @ecometr
#بررسی_خبر
#برسی_خبر_نیمه_درست