💡تبیین واژه های کلیدی ...
« حیا »☺️
یکی از واژه های همردیف با عفت، واژة حیا است که به معنای شرم و آزرم میباشد.
📚 در برخی منابع، اجتناب نفس از اموری که هراس، ملامت و مجازات را به دنبال دارد، حیا نامیدهاند.
📖 «ابن ابی الحدید» در تعریف حیا، از برخی حکما چنین نقل کرده:
حیا، عبارت است از گرفتگی نفس از زشتیها، و این از خصایص انسان است ... و در بچه ها اولین چیزی که از قوة فهم آنان آشکار میشود حیاست و خدا آن را در انسان قرار داده تا کناره گیری کند از زشتی هایی که نفس، انسان را به سوی آن میکشاند، و مانند حیوان نشود، و حیا مرکَّب از ترس و عفت است... .
در ادبیات مذهبی، واژه عفت و حیا، اغلب در کنار هم به کار میروند و گاه در ترک یک کارِ نادرست، مترادف باهم آورده میشوند.
البته حیا در جایی تحقق پیدا میکند که حضور ناظری محترم درک و احساس شود و آدمی به خاطر این درکِ حضور، از ارتکاب گناه باز ایستد.
ولی عفاف ورزی، بدون حضورِ ناظر محترم نیز قابل تحقق است.😃
مثلاً کسی به خاطر فواید فراوان عفافگرایی و یا به جهت زیان های فراوان بی عفتی، به عفاف ورزی روی میآورد بدون اینکه حضورِ ناظر، و شرمِ از دیگران سبب عفاف ورزی وی شده باشد.☺️
نکتة دیگر اینکه دامنة حیا از جهتی گسترده تر از دامنة عفاف است و علاوه بر عفاف شامل موارد غیر عفت هم میشود.
مثلا انسان با حیا به هنگام غذا خوردن،🍲 اگر حیوانی 😿 او را تماشا کند از روی شرم به او هم غذا میدهد.😻 و یا به خاطر شرمِ از خدا، از ارتکاب همة گناهان خودداری میکند.
و حال اینکه عفافِ در بحث مورد نظرِ ما، فقط محدود به پرهیز از 🔞عوامل تحریک نامشروع غریزة جنسی🔞 و ⛔️انحرافات اخلاقی⛔️ است.
تفاوت دیگر اینکه حیا، هم بازدارنده است و هم وادارنده. بازدارنده از گناهان و کارهای زشت و وادارندة به واجبات و کارهای نیک.
به اینصورت که انسانِ باحیا، در حضور ناظر محترم شرم میکند که کار نیک را انجام ندهد. مثلا به خاطر شرم، میهمان را اکرام میکند. ولی عفافِ در بحث مورد نظرِ ما، تنها بازدارنده از گناهانِ مربوط به غریزة جنسی است.
البته عفاف در معنای لغوی خود شامل ارضای مشروع نمیشود و بنابراین همانند حیا وادارنده نیست.
✅از سوی دیگر اگرچه در روایات فرموده اند: عفت و پاکدامنی به اندازة شرم و حیا است.
📚«عَلي قَدرِ الحَياءِ تَكُونُ العِفَّة»📚
و عفیف ترین شما، با حیاءترین شماست. «اَعَفَّكُم اَحياكُم» ولی تا آدمِ با حیا نسبت به گسترة وسیع مباحث عفافگرایی علم و آگاهی نداشته باشد از برخی رفتارها و اعمالِ منافیِ عفت پرهیز نمیکند.
⛔️مثلاً سخن گفتن غیرضروری با نامحرمان😑، یا استعمال عطر بانوان در حضور نامحرمان😟، و یا دست دادن به نامحرمان😳، و یا نمایان بودن روی پای بانوان در حضور نامحرمان😣، از دیدگاه آموزه های دینی نوعی بی عفتی به شمار می آید ولی از آنجا که برخی به علت ناآگاهی، موارد این چنینی را بی عفتی نمی دانند لذا از انجام آن هم حیا نمی کنند. ⛔️
پس با این توضیح لازم است انسان های باحیا نیز از گسترة وسیع مباحث عفافگرایی آگاه شوند تا از روی شرم و حیا، از رفتارهای منافیِ با عفت بپرهیزند.
البته حیا یکی از یاری کننده های آدمی در عرصة عفافگرایی می باشد که در یکی از درسهای بخش سوم، به این موضوع پرداخته شده است.
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
💡تبیین واژه های کلیدی ...
« غیرت »
یکی از واژه های هم مرز با عفت، واژة غیرت است که در اصطلاحِ خاص، به معنای واکنش نشان دادن در برابر بی عفتی ها می باشد؛ بدین صورت که انسانِ غیور، نه بی عفتی دیگران را بر می تابد و نه خود آلوده به بی عفتی میشود.
📚 اميرمؤمنان( میفرماید:
وَ عِفَّتُهُ عَلَي قَدرِ غَيرَتِهِ.
عفت و پاكدامني هر شخصي به اندازة غيرت اوست. 📚
📚 و در بیان دیگر فرمودند:
مَا زَنَي غَيُورٌ قَطُّ.
انسان غيور هرگز مرتكب زنا نميشود. 📚
با این توضیح ممکن است کسی اینگونه برداشت کند که پس باید تنها روی غیرت ورزی افراد کار شود تا عفافگرایی تحقق یابد.
💡در پاسخ میگوییم:
تا هنگامی که انسانِ غیور، با گسترة وسیع مباحث عفافگرایی آشنا نشود نسبت به برخی رفتارها و اعمالِ منافی با عفت، غیرت نمی ورزد و واکنش نشان نمی دهد. مثلاً سخن گفتن غیرضروری با نامحرمان، و استعمال عطر بانوان در حضور نامحرمان، و دست دادن به نامحرمان، و نمایان بودن روی پای بانوان👠👡 در برابر نامحرمان، و نیز خانه های مدل غربی🗽 و به صورت اُپن، از دیدگاه آموزه های دینی نوعی بی عفتی به شمار می آید ولی از آنجا که برخی به دلیل ناآگاهی، موارد این چنینی را بی عفتی نمی دانند لذا در برابر آن غیرت نمی ورزند و واکنش نشان نمیدهند. 😑
پس با این توضیح لازم است انسانهای غیور نیز از گسترة وسیع مباحث عفافگرایی آگاه شوند تا از روی غیرت، هم خود عفاف ورزند و هم در برابر اعمال و رفتارهای منافیِ با عفت، واکنش نشان دهند.
😊 ناگفته نماند غیرت ورزی یکی از یاری کننده های آدمی در عرصة عفافگرایی می باشد ....
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
💡تبیین واژه های کلیدی ...
« تقوا »
📖 تقوا اسم مصدر از ریشه «و ق ی»، در لغت به معنای پرهیز، حفاظت و مراقبت شدید و فوق العاده است 📖
و در اصطلاح به معنای پیروی از فرامین اِلهی می باشد😇 که شامل انجام همة واجبات و مستحبات، و ترک همة محرمات و مکروهات می شود و از این جهت گستره ای بسیار وسیع دارد و تمام آداب و احکام مربوط به عفاف را نیز در بر می گیرد و از همین رو در نزد مسلمانان گاهی واژة تقوا و پاکدامنی مرادف با هم آورده می شوند و همچنین تقوا و صبر، تقوا و حیا، و ... .
چرا که تقوا اگر بخواهد عملیاتی شود و به کار آید، باید تحت یکی از عناوین زیر مجموعة خود، تجسّم پیدا کند.
به عنوان مثال،🙂
تقوا اگر بهمعنای تحمّل سختیها باشد در قالب صبر تجلّی میکند. و اگر به خاطر شرم از حضور ناظری محترم، کاری ترک و یا انجام شود در قالب حیا تحقق می یابد. و هرگاه بخواهد از شهوات ⛔️نامشروع⛔️ پرهیز شود در قالب عفاف محقق میگردد.
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
💡تبیین واژه های کلیدی ...
«شهوت»
شهوت از واژة «الشَّهوَة» در لغت عرب گرفته شده است که به معنای خواهش و رغبت شدید نفساني می باشد و کاربرد آن در خواهش و اشتياق جنسي بسیار است،
📚 به طوری که در قرآن کریم نیز آمده:
« إِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الرِّجَالَ شَهْوَةً مِنْ دُونِ النِّسَاءِ بَلْ أَنْتُمْ قَوْمٌ مُسْرِفُونَ »
بي شك قسم نامشروعِ اشتیاقِ جنسی منافات با عفاف و پاكدامني دارد و در تقابل با آن مي باشد. و به عكس پايداري ورزيدن، كنترل كردن و مبارزة با آن، همان عفاف پيشگي است.
📚 چنانکه اميرمؤمنان ميفرمايد:
غلبةُ الشَّهوةِ مِن اَكبَرِ العَفاف.
چيره شدن بر شهوت، بزرگترين عفت است.
📚 و در بيان ديگر فرموده است:
اَلصَّبرُ عَنِ الشَّهوَةِ عِفَّةٌ.
صبر و پايداري در برابر شهوت، عفت است.
📚 نيز فرموده:
اَلعِفَّةُ تُضعِفُ الشَّهوَةَ.
عفاف و پاكدامني، شهوت (نامشروع) را ضعيف ميكند.
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
💡تبیین واژه های کلیدی ...
«غريزه»
براي غريزه تعريف هاي مختلفي ارائه شده است از جمله:
1⃣ غريزه، پاسخ يا عكس العملي غير ارادي از سوي يك حيوان در قبال يك محرك خارجي است كه به يك رفتار قابل پيش بيني و نسبتاً ثابت منجر شود؛
2⃣ غريزه، توانايي ذاتي براي انجام دادن يك تكليف رفتاري پيچيده است؛
3⃣ غريزه، توانايي فطري است كه به هيچگونه يادگيري نياز ندارد و موجود زنده را به فعاليت معيني برميانگيزد؛
4⃣ تمايل ذاتي به ارضاي نيازهاي اساسي و مخصوصاً زيستي كه در تمام موجودات، موجود مي باشد.
✅ از مجموعه تعريف هايي كه مطرح شد، مي توان اين نتيجه را به دست آورد كه : 💡💡💡💡
غريزه، امري دروني و توانايي فطري است كه نيازي به يادگيري ندارد؛ بلكه هنگام تولد با انسان يا موجودي كه آن را دارا است، همراه مي باشد و در راستاي تمايل ذاتي به ارضاي نيازهاي اساسي به خصوص زيستي، او را به فعاليت معيني برميانگيزد.
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
💡تببین واژه های کلیدی ...
🔴 جنسي (مفهوم جنسيت) 🔴
انسانها مانند بيشتر موجودات از دو جنس مذكر و مؤنث تشكيل شده اند.
📚 چنانكه قرآن كريم مي فرمايد:
« یا أَیهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ »
ای مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و شما را تیرهها و قبیلهها قرار دادیم تا یکدیگر را بشناسید؛ [اینها ملاک امتیاز نیست بلکه] گرامیترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست؛ خداوند دانا و آگاه است!
اين دو جنس، با تفاوت هاي آشكار در سطح مسائل زيستي، فيزيولوژيك و روانشناختي، آفریده شده اند و همين تفاوت ها است كه آن دو را مكمل يكديگر قرار مي دهد و بدون شك، هر كدام از آنها بدون ديگري، در تداوم نسل و زندگي اجتماعي، با شكست كامل روبه رو ميشود.
🔬 زيست شناسان عقيده دارند كه زن و مرد، با يكديگر تفاوت هاي بنيادي دارند؛ بدين معنا كه تفاوت ها در درجه اول، ارثي اند، نه محيطي.
✅ آنها معتقدند كه هر سلول بدن زن، با هر سلول بدن مرد، تفاوت دارد و قبل از آنكه به دنيا بيايند و تحت تأثير نفوذهاي اجتماعي قرار گيرند، كاملا از يكديگر تمايز پيدا مي كنند و براي زن يا مرد شدن، آماده مي شوند.
🔗 به قول استاد محمود بهزاد: «اگر اوضاع اجتماعي، موجب تفاوت هاي زن و مرد مي شود، فقط آنچنان را، آنچناني تر ميكند».
خالق حکیم هورمون هاي جنسي متفاوتي در وجود دختر و پسر قرار داده است (آندروژن در پسرها و استروژن در دخترها) كه باعث ايجاد تفاوت هاي جنسيتي، در دو جنس ميشوند.
📖 «حافظ ثابت» نيز در مفهوم جنس و جنسيت ميگويد:
گاهي از جنس، معناي عام اراده مي شود؛ به طوري كه به تفاوت هاي جسمي و رواني دو جنس اشاره دارد؛ مثلاً گفته مي شود هوش دختر بيشتر است يا پسر؟ 🤓
در اينگونه موارد جنسيت مورد نظر است و در منابع انگليسي واژه Gender identity يا Gender به آن اشاره دارد.
گاهي معناي خاص از آن اراده مي شود كه به غريزة جنسي، كاركرد جنسي، بلوغ جنسي، آموزش جنسي و رشد جنسي اشاره دارد.
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
🔴تبیین واژه های کلیدی🔴
«غريزة جنسي»
حافظ ثابت در تعريف غريزة جنسي مي گويد:
توانايي و نيرويي ذاتي كه انسان هنگام تولد با خود دارد و در جهت ارضاي نيازهاي جنسي، وي را به فعاليت معيني وادار ميكند.
👥 برخي معتقدند كه در حقيقت غريزة جنسي به صورت وجداني و دقيق تعريف نشده است و نميتوان آن را توصيف كرد. در عين حال گفته اند:
به نظر ما كليه هيجاناتي كه هدف اصلي و طبيعي آن توليد نسل است، غريزة جنسي است.
🔬 هدفيلد معتقد است:
غريزة جنسي به تدريج رو به رشد مي رود و از مراحل مختلف مي گذرد و در دوران هاي مختلف زندگي به مقاصد مختلف بستگي پيدا مي كند.
فقيهي نيز معتقد است:
يكي از ابعاد وجودي مهم در زن و مرد، جنبة جنسي و شهواني است كه به صورت غريزه اي بسيار قوي، در آنها قرار داده شده است. اين غريزه بايد ارضا گردد و اگر مسير ارضاي آن، به صورت صحيح طرّاحي نشود، از مسير طبيعي خلقت، منحرف خواهد شد و به ابعاد ديگر زندگي نيز آسيب خواهد زد. به همين دليل، در گام نخست بايد ويژگي هاي مؤثر مرد و زن در غريزة جنسي را به خوبي شناخت و در گام بعد، مهارت هاي لازم را براي برقراري ارتباط جنسي صحيح به دست آورد.
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
🔴تربیت اعضا و جوارح، مقدّم است بر دیگر تربیتها🔴
📚 آيت الله مجتبي تهراني در اين باره ميگويد:
« یکوقت میگوییم: تربیت عقل، تربیت قلب، تربیت نفس، امّا يكوقت میگوییم: تربیت اعضا و جوارح...
ميگوييم: ابتدا اعضا و جوارحت را تربیت کن. گوشت را، چشمت را، زبانت را، دستت را و پایت را تربیت کن. یعنی اعضا و جوارحت را به روش رفتاری و گفتاری بر طبق امر اِلهی مؤدّب کن و اينها را در وادي اطاعت امر اِلهي قرار بده.
در اینجا سراغ این میرویم که هسته مرکزی تربیت انسان، عبارت از این است که اعمالش را سر خود انجام ندهد و رضای خداوند را در نظر بگیرد. چرا انبيا و اوليا بر روی این تکیه میکنند؟
اهل معرفت در این باب مطلبی دارند که بهوسیله آن، برای ما روشن میسازند، چرا انبيا و اوليا، اینقدر روي اصلاحِ عمل تكيه ميكنند.
من خلاصهاش را برایتان میگویم.
آنها میگویند: انسان یک صورت مُلکیِ ظاهری و یک صورت ملکوتیِ غیبی دارد. صورت مُلکیِ ظاهری انسان، همین ظاهر انسان است که من ظاهر شماها را میبینم و شما هم ظاهر من را؛ این صورت ظاهری است. سازنده صورت ملکوتیِ غیبی ما که ديده نميشود، خود ما هستیم؛ بر خلاف صورت مُلکیِ ظاهریمان که ما سازنده آن نیستيم.
این مطلب خیلی دقیق است.
صورت ظاهري ما با تولّد و رشد بر اساس وراثت شکل میگیرد، مثلاً من که خودم را از نظر ظاهری اینگونه نساختم، خدا مرا ساخته است. امّا مسأله، صورت ملکوتیِ غیبی است كه من خودم آن را میسازم. صورت غيبي را با ابزار مادّی نمیسازند،
مثلاً اینکه برایش نقشه بکشند و آن را طرّاحی کنند، بلکه بهشیوه دیگری شکل میگیرد. حتّی ما این را داریم عمده چیزی که سرنوشت انسان، در عوالم بعد از دنیا به آن بستگی دارد، همین صورتِ ملکوتیِ غیبی است، چه در برزخ و چه در قیامت؛ و ما اين صورت ملكوتيِ غيبي را با اعمالمان میسازیم.»
✅ بنابراين آنچه در تربيت جنسي صحيح، از تربیت اعضا و حواس بدن همانند: رعايت عفت بينايي، گويايي، شنوايي، بويايي و ... گفته میشود همگي بر اساس حكمت است چرا كه همين ها صورت ملكوتي ما را در آن جهان ميسازد و آخرت نیک ما را رقم میزند.
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
🔴تبیین واژه های کلیدی ...
«تربيت جنسي»
تعريف هاي فراواني براي تربيت جنسي، مطرح شده است از جمله:
فراهم آوردن زمينة رشد غريزة جنسي، به گونه اي كه ضمن استفادة لازم از اين غريزه، از انحرافات و لغزش هاي جنسي نيز پيشگيري شود.
« حافظ ثابت » نيز ميگويد:
منظور ما از تربيت جنسي اين است كه زمينه ها و عوامل مربوط به مسايل جنسي طوري فراهم شود كه استعدادهاي شخصي در جهت رسيدن به كمال اختياري فرد شكوفا شود و او را براي رسيدن به كمال مطلوب ياري كند.
فقيهي نيز معتقد است:
تعريف هاي پيش گفته، از ابهام برخوردارند. به نظر ميرسد كه تربيت جنسي، عبارتست از اينكه «فرد در دوره هاي رشد كودكي، نوجواني و جواني، به گونه اي پرورده شود و آموزش ببيند كه ...
✅ با جنسيت خود آشنا گردد و آن را بپذيرد؛ قدردان وجود خويش باشد و به آن افتخار كند؛
✅ نقش مذكر يا مؤنث بودن از لحاظ اجتماعي را ياد بگيرد؛ و احكام و آداب ديني در ارتباط با مسائل جنسيِ مربوط به خود و روابط با همجنس و جنس مخالف را فراگيرد؛
✅ آمادگي رواني براي ازدواج و تشكيل خانواده را پيدا كند؛
✅ با مسائل مربوط به زندگي خانوادگي و روابط با همسر آشنا گردد و در ساية آن، به آرامش برسد؛
✅ به گونه اي توانمند شود كه عواطف و فعاليتهاي جنسي خويش را در جهت قرب الي الله و جلب خشنودي خداوند، بهكار گيرد.
کانون فرهنگی تبلیغی و مردمی «امین» موسسه تخصصی ترویج فرهنگ عفاف😇
✅به ما بپیوندید ...
@efaf_amin
📚
امام علی علیه السلام فرمودند :
« مَا اَلْمُجَاهِدُ اَلشَّهِیدُ فِی سَبِیلِ اَللَّهِ بِأَعْظَمَ أَجْراً مِمَّنْ قَدَرَ فَعَفَّ لَکَادَ اَلْعَفِیفُ أَنْ یَکُونَ مَلَکاً مِنَ اَلْمَلاَئِکَةِ »
پاداش مجاهد شهید در راه خدا، بزرگتر از پاداش عفیف پاکدامنى نیست که قدرت بر گناه دارد و آلوده نمىگردد، همانا عفیف پاکدامن، فرشتهاى از فرشتههاست »
📚 نهج البلاغه حکمت ۴۷۴
با عرض سلام و ادب
بنده سید احمد معلمی مسئول دفتر آیت الله العظمی جوادی آملی در استان خراسان هستم
مطالبی جدیدا منتشر شده توسط یک حساب شخصی در توییتر است که در ابتدای صفحه تصریح کرده است بدون وابستگی به بنیاد اسراء.
لکن متاسفانه تمام اقدامات این شخص به نام آیت الله العظمی جوادی آملی و دفتر ایشان تمام میشود .
خواهشمند است نسبت به شفاف سازی این مطلب در کانال اقدام فرمایید