برای روش سوال (انگیزه سازی ابتدایی)
موضوع: تهاجم فرهنگی مخاطب: بانوان مسجدی
نکته ای که پیش از بیان این مطلب باید به آن توجه کنیم این است که در این مثال، ابتدا به روش سؤال، انگیزه سازی ابتدایی کرده؛ سپس به موضوع سخن که تهاجم فرهنگی است، می پردازیم.
مشروح مثال:
یکی از سؤالاتی که امروز به ذهن برخی از بانوان محترم می آید، این است که چرا دیه زن نصف مرد است؟ مگر شخصیت زنان پایین تر از مردان است؟ که در پاسخ باید گفت: زن و مرد در شخصیت انسانی یکسان هستند و دیه، قیمت انسان ها نیست؛ بلکه جبران خسارت مالی است. اگر مردی کشته شود، به نان آور خانه لطمه زده و ضربه اقتصادی بیشتری وارد شده است؛ به همین دلیل جریمه بیشتری باید پرداخته شود.
اگر کم و زیادی دیه بر اساس شخصیت افراد باشد، باید هر کس یک شخصیت علمی یا معنوی را کشت، قصاص و دیه بیشتری را متحمل شود؛ در حالی که دیه ساده ترین افراد و برجسته ترین افراد از نظر حقوقی یکسان است.
در مسائل حقوقی امام علی(ع) و ابن ملجم یکسان هستند و به همین دلیل، حضرت درباره قاتل خود فرمود: «فاضربوه ضربة بضربة/ در مقابل یک ضربه که او به من زد به او یک ضربة بزنید» اگر دیه و قصاص بر اساس شخصیت افراد باشد، تمام ثروت و پول های دنیا را هم بدهیم، جبران یک ذره از شخصیت علی بن ابی طالب(ع) را نخواهد کرد.
پس نتیجه می گیریم که حساب دیه، حساب شخصیت افراد نیست تا خیال کنیم چون دیه زن نصف مرد است، شخصیت او کمتر از مردان است.
(در اینجا انگیزه سازی ابتدایی را به موضوع اصلی سخن که تهاجم فرهنگی است، وصل می کنیم) یکی از القائات امروز دشمنان عرضه همین شبهات و سوالاتی شبیه به آن همچون: «چرا دیه زن نصف مرد است»، «چرا ارث زن نصف مرد است» و ... به شما بانوان محترم است. دشمن تلاش دارد با ابزاری به نام تهاجم فرهنگی در بانوان، جوانان، دانش آموزان، دانشگاهیان و ... ورود پیدا کرده و ضربه خود را وارد سازد.
تهاجم فرهنگی به این معناست که دشمن برای اجرای مقاصد خود و اسارت یک ملت، به بنیان های فرهنگی آن جامعه هجوم برده و باورهای تازه ای را به زور به آن ملت وارد کند.
در ادامه سخن به موضوع اصلی پرداخته و به ابعاد دیگر تهاجم فرهنگی، راه های مقابله با آن و موضوعات دیگر مرتبط با این موضوع می پردازیم
.
#روش_سوالی
#روش_سخنرانی
از راه های انگیزه سازی ابتدایی در سخنرانی دینی، روش «سؤال» است که سخنران در آن با طرح سؤال های اصلی موضوع سخنرانی، با رعایت شرایط خاص، از حس کنجکاوی مخاطب بهره برده و او را در طول سخن برای شنیدن پاسخ های لازم همراه می کند.
سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری «حوزه» بخش پانزدهم از روش سخنرانی دینی برگرفته از دروس «مؤسسه خطابه أمیر بیان» را منتشر می کند.
*روش های انگیزه سازی ابتدایی
*سؤال
یکی از راه های انگیزه سازی ابتدایی در سخنرانی دینی، روش «سؤال» است که سخنران در آن با طرح سؤال های اصلی موضوع سخنرانی، با رعایت شرایط خاص، از حس کنجکاوی مخاطب بهره برده و او را در طول سخن برای شنیدن پاسخ های لازم همراه می کند.
*نکته
مُبلغ دینی باید برای استفاده از روش سؤال به این نکته توجه کند که از درون مطالب منتخب جمع آوری شده برای سخنرانی، سؤال را انتخاب کرده و بر اساس آن انگیزه سازی نماید؛ نه اینکه در ابتدا سؤالی را برگزیده و سپس به جمع آوری مطالب بپردازد؛ به این معنا که استفاده از روش سؤال برای انگیزه سازی ابتدایی، از مراحل آخر است و سخنران برای ظریف کاری، سؤالی را از مطالب گردآوری شده، انتخاب و بر اساس آن انگیزه سازی می کند.
*ویژگی های روش سؤال
1. فراگیرتر از روش های دیگر بوده و برای مخاطبین گوناگون (هوشمند و غیرهوشمند) با انتخاب سؤال متناسب قابل استفاده است.
2. استفاده از این روش ساده و جذاب است.
3. روش قرآنی و روایی است و در سیره سخنرانان بزرگ گذشته نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
آیه نخست سوره فیل «أَ لَمْ تَرَ کَيْفَ فَعَلَ رَبُّکَ بِأَصْحابِ الْفيلِ/ آیا (به چشم دل) ندیدی و ندانستی که پروردگار تو با اصحاب فیل (سپاه ابرهه که برای تخریب خانه خدا آمده بودند) چگونه رفتار کرد؟!» یکی از مستندات قرآنی روش سؤال می باشد و مرکز ثقل این روش، مقوله کنجکاوی است.
*مثال برای انواع سؤال
1. ما شیعیان اعتقاد داریم که ائمه اطهار(ع) در وجود خود هیچ گونه زشتی و پلیدی راه ندارند و گاهی در محافل خاص گفتگوهایی بر این قضیه است که این توفیق از کجاست و چرا مابقی مردم اینطور نیستند؟
2. چرا دعاهایمان مستجاب نمی شود؟ مگر خداوند متعال در آیه 186 سوره بقره نفرموده است: «وَ إِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ/ و هر گاه بندگان من، از تو در باره من بپرسند، [بگو] من نزديكم، و دعا دعاكننده را- به هنگامى كه مرا بخواند- اجابت مىكنم».
3. داعش چه کسانی هستند و چه اعتقاداتی دارند؟ این گروه چگونه تشکیل شد و هدف آنان چیست؟
4. چرا نماز ما با حضور قلب نیست؟ راه های رسیدن به حضور قلب چه می باشد؟
*تفاوت روش سؤال با روش کشف مسأله (که در درس پنجم بیان شد)
در روش کشف مسأله، محور بحث سخنران، بیان یک سؤال و پاسخ به آن تا پایان سخنرانی می باشد؛ اما در موضوع مورد بحث (روش سؤال) 5 دقیقه نخست سخنرانی برای انگیزه سازی ابتدایی، مختص به سؤال است و تا آخر سخنرانی به آن نمی پردازیم؛ بلکه موضوع اصلی سخن را ادامه می دهیم.
*شرایط روش سؤال
1. سؤال برای مخاطب مطرح باشد یا مطرح بشود
2. برای مخاطب کاربردی باشد-أشرف مواد باشد
3. سؤالات مطرح شده به اندازه و کیفیتی باشد که بی جواب نماند.
4. حتی المقدور سؤال با انشاء و ادبیات مخاطب بیان شود.
*انگیزه سازی میانی
تعریف: روش هایی که به سخنران کمک می کند تا مخاطب او را در ادامه سخنرانی با شوق و انگیزه همراهی کرده و بدون خستگی تا انتها؛ اگرچه طولانی به سخنان او گوش دهد، انگیزه سازی میانی می گویند.
*اهمیت و ضرورت انگیزه سازی میانی
1. در سخنرانی هایی که حدود 45 دقیقه یا یک ساعت است، انگیزه سازی میانی نقش مهمی را ایفا می کند.
2. انگیزه سازی میانی گاهی یک دقیقه به طول می انجامد و گاهی حتی با یک جمله انجام می شود.
*روش های انگیزه سازی میانی
«ابراز احساسات»، «تقسیم»، «تأکید»، «فضاسازی»، «عدم تناسب»، «تبلیغات منفی»، «اعلام برنامه» و «تیترسازی» از روش های انگیزه سازی میانی می باشند.
*ابراز احساسات
تجربه های فردی یا گروهی یک سخنرانی می تواند محرک و عامل مناسبی برای جلب توجه بوده و مخاطب را جذب نماید.
ابراز احساسات بر 2 نوع شخصی و غیرشخصی تقسیم می شود؛ همچنین ابراز احساسات شخصی نیز بر3 نوع حالات شخصی (ابراز احساسات خود از یک آیه یا روایت)، کاربرد شخصی (مثلا سخنران در میان سخن بگوید که من اگر مشکل شخصی پیدا کنم، از مادرم طلب دعا می کنم) و نظر شخصی (در مسائل گوناگون نظر شخصی خود را بیان کنیم) تقسیم خواهد شد که بیان این انواع سبب می شود مخاطب با مطلب جدید مواجه شده و با دقت به سخنان مُبلغ گوش فرا دهد.
منظور از ابراز احساسات غیرشخصی، بیان احساسات دیگران ازجلمه علما، شهدا و شخصیت ها یا بیان موضوعات دسته بندی از آیات و روایات می باشد که برای مخاطب جذاب است.
*مثال
هدایت شده از صوت های مداحی و سخنرانان و تصاویر جلسات مذهبی سراسر کشور
#فنون_مداحی
🔘قرار بود به بيان و معرفى فنونی از مداحی كه حاصل تجربه و زحمت اساتيد بزرگوار در مجالس اهل بيت(عليهم السّلام) است بپردازیم.
🔰۱. شناختن صدای خود:🔰
💠از جمله مسائل مهم و دقيق در هر نوع مداحی ، اين است كه مداح با صداى خود آشنائى كامل را داشته باشد و با اطمينان بخواند.
🔸 زيرا عدم آن يا باعث استفاده ناصحيح حنجره مىشود كه منجر به جواب ندادن حنجره در پرده مورد نظر شده و يا موجب عدم استفاده از قابليتها و استعدادهاى آن مىگردد.
🔹هميشه بايد توجه داشت كه نبايد با آخرين توان حنجره خواند زيرا امكان جواب دادن حنجره در آن پرده بسيار كم است.
❇️اگر پنج پله مى توانىد از صدايتان استفاده كنىد هيچ وقت از پله پنجم استفاده نكنید و چهار پله بالاتر نروید! اما اگر مطمئنىد كه جواب مى دهد آنگاه مىتوانى از پله پنجم هم استفاده كنید.❇️
🔸البته اين آشنائى با تمرين زياد حاصل مىشود. مداح بايد شش دانگ صداى خود را قبلاً امتحان كرده و بر آن تسلط داشته باشد و از آن صحيح و بجا استفاده نمايد.
🔰و این را هم متذکر میشویم که رسیدن به بالاترین کیفیت صدا بستگی به تمرین درست و استفاده از اساتید و اصولی خواندن است.🔰
ادامه دارد...
🔹مباحث قبلی را میتوانید با هشتک ( #فنون_مداحی) دنبال کنید🔹
─┅═𑁍᪥🏳᪥𑁍═┅─
•---✾آموزش جامع مداحی ایتا👇
@maana72_ir
هدایت شده از متن اشعار کربلایی حسین طاهری
﷽
📌 *توصیه امام زمان*
🍂 *امام زمان* علیه السلام فرمودند:
اینطور به حضرت *اباالفضل* متوسل شوید...
مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی (قذس سره) این چنین نقل میکنند:
یکی از علمای نجف اشرف که مدتی به قم آمده بود، برای من چنین نقل کرد:
مشکلی داشتم. به مسجد جمکران رفتم و دردِ دل خود را به محضر حضرت *بقیة الله،امام زمان* (عجل الله تعالی فرجه) عرضه داشتم و از ایشان خواستم که نزد خدا شفاعت کنند تا مشکلم حل شود.
برای این منظور، چندین دفعه به مسجد جمکرن رفتم؛ ولی نتیجه-ای ندیدم.
روزی هنگام نماز، دلم شکست و عرض کردم: مولا جان! آیا جایز است که در محضر شما و در منزل شما باشم و به دیگری متوسل شوم؟ شما امامِ من باشید. آیا زشت نیست که با وجود امام، حتی به *علمدار کربلا، قمر بنی هاشم* (علیه السلام) متوسل شوم و او را نزد خدا شفیع قرار دهم؟!‼️
از شدت تأثر، بین خواب و بیداری قرار گرفته بودم.
ناگهان با چهره نورانی قطب عالم امکان، حضرت *بقیة الله الاعظم* (روحی له الفداء) مواجه شدم. بدون تأمل به حضرتش سلام عرض کردم.
حضرت با محبت و بزرگواری جوابم را دادند و فرمودند: نه تنها زشت نیست و ناراحت نمی-شوم که به علمدار کربلا متوسل شوی؛ بلکه شما را راهنمایی هم می-کنم که به حضرتش چه بگویی.
چون خواستی از حضرت ابوالفضل (علیه السلام) حاجت بخواهی، بگو: *«یا ابا الغوث! ادرکنی! ای فریادرس! مرا دریاب!»*.
📚 آثار و برکات حضرت امام حسین (علیه السلام) ص 32
🍃عضویت در گروه اَنْصارُالْمَهدۍ’عج'👇🏻
https://chat.whatsapp.com/JTsK5AimHgCDibSAOQsvwi
┄┅┅❁🌼❁┅┅┄
#منتظران_ظهور
@Montazeran_Zohour313
☘🍀☘🍀☘🍀☘🍀☘🍀
.
📝#به_آسمون_عشق_کوکب_اومده
🖊 #سرود | #میلاد_حضرت_رقیه
🖊 #ولادت_حضرت_رقیه (سلام الله علیها )
به آسمون عشق کوکب اومده
سه ساله ی عمه زینب اومده
شادی کنید بازم همه ی نوکرا
رقیه ارباب امشب اومده
اومدی با تو شده قشنگ دنیای حسین
جای تو همیشه رو شونه ی سقای حسین
صورت مادرش و توی جمالت میبینه
ای شبیه فاطمه سه ساله زهرای حسین
تویی عشق ارباب و تویی شبه فاطمه
تویی رقیه عشق دل شاه علقمه
عشقمه نوکری
کربلا میبری
عید اومده بازم شب حاجته
آروزی نوکر یه زیارته
راهی بشیم با هم سمت کربلا
بهتر از این چه سعادته
نوکری شدم به دربار حسین بن علی
عاشقم عاشق امثال حسین بن علی
از خدا میخوام که این لیاقتو بهم بده
تا باشم میون زوار حسین بن علی
حسین یعنی اربابم
حسین یعنی زندگیم
حسین یعنی ایثار و وفا و آزادگیم
عشقمه نوکری
کربلا میبری
حاج حسین سیب سرخی 🎤
مرتضی کربلایی ✍
👇
📋نکاتی در باب مجلس داری📋
نکاتی در باب مجلس داری و روضه خوانی:
۱-رعایت شأن اهل بیت علیهم السلام:حفظ جایگاه، عزت، مقام و ...
لذا باید در انتخاب اشعار، نوع صحبتها و روضه ها، سبک ها، حرکات و رفتارمان در جلسه خیلی مراقب باشیم که خدای نکرده حرکتی از ما سر نزند که باعث وهن اهل بیت علیهم السلام بشود.
۲-استفاده از متون عربی مقاتل معتبر: نکات ناب را به صورت متن عربی (عین عبارت مقتل) در حین اجرا و موقعیت مناسب بخوانیم.
۳-توجه به حال مستمع و ارائه مطلب در حد ظرفیت جلسه:در صورت اشباع بودن جلسه، از ادامه کار خودداری کنیم.
#آموزش_مداحی
📋نکاتی در باب مجلس داری۲📋
۴-احساس خوانی، عاطفه خوانی، تصویرسازی مناسب با توجه به معنی اشعار(اشک، آه، شادی، سرور، حماسه، مرثیه و ...)
۵-در نظر گرفتن مقتضیات جلسه:
الف-سن اشخاص
ب-فرهنگ اشخاص
ج-سواد اشخاص
د-مکان جلسه
ه-زمان جلسه
۶-در جلسات فقط مستمعین را مخاطب قرار ندهیم بلکه خودمان را نیز مخاطب قرار دهیم.
.
.
#زمزمه
#مناجات_با_خدا
#حاج_امیر_عباسی 🎤
من غرق جرم و عصیانم/تو قدیمَ الاحسانی
ای خالق بنده نواز/درد مرا درمانی
آمدم با/روسیاهی/یا الهی یا الهی...
تا اوج فلک رسیده/آه دل پر دردم
جز نا فرمانی یا الله/کار دیگر نکردم
عمرم سر شد/در تباهی/ یا الهی یا الهی...
پشت پا بر پیمان خوش/عهدی زدم واویلا
تیری به قلب حضرت/مهدی زدم واویلا
با هر جرم و/هر گناهی/ یا الهی یا الهی...
ای در بی قراری های/دل یاد تو قرارم
جز در کاشانه ی تو/جای دیگر ندارم
بی پناهان/را پناهی/ یا الهی یا الهی...
تو اَحکم الحاکمینی/تو غفّارُ الذّنوبی
تو اسمَع و السّامعینی/تو ستّارُ العُیوبی
من هستم و/این گمراهی/ یا الهی یا الهی...
اِغفِر ذُنوبی یا الله/قَسَمَت دهم تورا
به حقّ آن آقایی که/عاشورا تک و تنها
رو برو شد/با سپاهی/ یا الهی یا الهی...
------------------------------------
👇
📝 #توی_هفت_آسمون_یا_حسینــه_ولی
🖊 #شور | #حاج_محمود_کریمی
🖊 #شب_ششم_محرم_۱۳۹۸
🖊 #هیأت_رایة_العباس "ع"
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
توی هفت آسمون یا حسینه ولی
آقامون میگه یا حسن ابن علی
با تو کامل میشه دهه اولم
یا حسن یا حسین ضربان دلم
نوای من تا پای جون حسین حسینه
حسن حسن برام همون حسین حسینه
🔗 @MAHMOUDKARIMMI
تو خودِ محشری تو شفیع دلم
زائرت اشکمه تو بقیع دلم
ما نفس می کشیم همه با این هدف
که مدینه یه روز بشه مثل نجف
حیات من حیات دین حسین حسینه
حسن حسن دلیل این حسین حسینه
🔗 @MAHMOUDKARIMMI
بقیع تو مثه حرم شاه میشه
شبیه کربلا حرم الله میشه
چقدر صحن برا حرمت لازمه
متولیش خوده پسرت قاسمه
عرض ادب به فاطمه حسینه حسینه
حسین حسین خوده دم حسین حسینه
شور #شب_ششم_محرم_۱۳۹۵
متن اجرای اصلی: t.me/KARIMI_MATN/2666
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
💠نمونه خطبه: شماره ۴
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدُ للهِ ربِّ العالمین، بارئِ الخلائقِ أجمعین، و الصلاه و السلام علی سیّدِ الأنبیاءِ و المرسلین و خاتمِ النبیین، حبیبِنا و حبیبِ إلهِ العالمینَ أبی القاسمِ المصطفی محمد، صلی الله علیه و علی آله الطیبین الطاهرین المعصومینَ، و لا سیّما بقیه الله فی الأرضینَ و اللعن الدائمُ علی أعدائِهِم أجمعینَ إلی یومِ الدین.
امیر حسین یعقوبیان #تهران
وسعت کشتی نجات امام حسین در غیاث با کشتی حضرت نوح نمود بیشتری میکند
نوح پسر گنهکارش رو راه نمیده اما کشتی امام حسین ، نه تنها گنهکاران، از مسلمانان را سوار میکند، بلکه سایر مذاهب هم به امام حسین متوسل میشوند.امام حسین حر را بخشید.
ثواب گریه و اقامه عزا و زیارت امام حسین که مثل تیزاب آلودگی ها را برطرف میکند
در هر عملی اخلاص شرطه، اما در مورد امام حسین حتی توصیه به تباکی شده.
✍بقلم: محسن عرب خالقی
در سجدهی خون، اقامه داری
نه جامه و نه، عمامه داری
اما توی این، دنیای فانی
تنها تویی که، ادامه داری
منم فانی، تویی باقی
که سرمستیِ، عشاقی
همه تشنه، لبت هستم
اَلا یا اَیُهَّا الساقی
هیچ کسی نمیمونه، اِلا حسین
كُلُّ مَنْ عَلَيْها فانٍ، وَ يَبْقىٰ حسین
این ذکریِ که، مَلَک نداره
این نوریِ که، فَلَک نداره
دستِ کسی توو، دنیا به قدر
دستای حسین، نمک نداره
هم از دستت، نمک خوردم
هم از اسمت، شفا بردم
ولی غیر از، بدی آقا
برات چیزی، نیاوردم
با بدا کی میسازه، تنها حسین
كُلُّ مَنْ عَلَيْها فانٍ، وَ يَبْقىٰ حسین
هیچ کسی نمیمونه، اِلا حسین
كُلُّ مَنْ عَلَيْها فانٍ، وَ يَبْقىٰ حسین
سر سلسلهی، وفا ابالفضل
کوهِ ادب و، حیا ابالفضل
با نام حسین، شفا میگیرم
با نام تو، کربلا ابالفضل
روی دوشم، عَلَم دارم
توی قلبم، حرم دارم
درسته، خالیه دستم
تو رو دارم، چی کم دارم
مثل تو نگفت هیچ کس، مولا حسین
كُلُّ مَنْ عَلَيْها فانٍ، وَ يَبْقىٰ حسین
هیچ کسی نمیمونه، اِلا حسین
كُلُّ مَنْ عَلَيْها فانٍ، وَ يَبْقىٰ حسین
#حضرت_ابالفضل_العباس
#سید_رضا_نریمانی🎤
#امام_حسین📜
#شور🎼