#گزیده_یادداشت
[فصلنامه اقلیما]
▪️شماره ۱و۲▪️
🔷 رهاوردهای عاملیت محور حجاب برای زن
💠 زهرا عسگری
🔷 حجاب به عنوان یک عامل تکاملدهنده، به زنان امکان میدهد تا در ساختارهای اجتماعی و تاریخ سازی نقش داشته باشند. این نقش آفرینی بر پایه تفاوتهای طبیعی و خصوصیات منحصر به فرد زنان و مردان استوار است، که نه تنها به تعادل جامعه کمک میکند، بلکه به تکامل آن نیز منجر میشود. تأکید بر این نکته است که هر دو جنس باید در چهارچوبهای شرعی و عرفی، به گونههای مکمل در ساخت جامعه مشارکت کنند."
💬 کاری از «دفتر مطالعات جنسیت و جامعه»
Gesostu.ir
📝 فصلنامه اقلیما
مجله تخصصی زن، جنسیت و جامعه
📗 @Eqlima_Mag
#گزيده_يادداشت
«داشتهها» و «نداشتهها»ی مسئله حجاب شهید مطهری
🔷کجا باید به اندیشه شهید مطهری رجوع کرد و کجا باید از او عبور کرد؟
🔸 دکتر احمد مهرشاد
عضو هیئتعلمی دانشگاه اصفهان
🔸 در این متن، تعبیری از دو نوع اسلام ارائه شده است:
اسلام شجاع به عنوان اسلامی قوی و مقتدر توصیف میشود که پیامبرش خاتم است و به عنوان بالاترین آموزه برای زندگی بشریت شناخته میشود. این نوع اسلام در مواجهه با چالشها و حریفان قدرتمند، مانند مارکسیسم، از خود قدرت نشان میدهد و توانایی غلبه بر آنها را دارد.
از سوی دیگر، اسلام ترسو به اسلامی اشاره دارد که نیاز به حفاظت و مراقبت دارد تا از تقابل با اندیشههای جدید محافظت شود. این دو دیدگاه نشاندهنده دو رویکرد متفاوت در برخورد با چالشهای فکری و اجتماعی است.
🔸شهید مطهری اسلام را اصولمحور میفهمد، نه گزارهمحور. از نگاه ایشان، اسلام مجموعهای از اصول است که این اصول در زمانهای مختلف مظاهر متعددی پیدا میکند. به همین دلیل ایشان وقتی میخواهند از زندگی اهلبیت صحبت کنند، واژهٔ سیره را بهکار میبرند. سیره یعنی آن اصول حاکم بر زندگیشان، رفتارهایی که بهدلیل پُرتکراربودن به ما اصول میدهد. این را کنار تقریری از اسلام بگذارید که گزارهمحور است. شهید مطهری میگویند ما باید سیره را بهدست بیاوریم، نه اینکه به مصداقها بپردازیم. سیره یعنی اصولی که روی مبنایی تکرار دارد.
💬 کاری از «دفتر مطالعات جنسیت و جامعه»
Gesostu.ir
📝 فصلنامه اقلیما
مجله تخصصی زن، جنسیت و جامعه
📗 @Eqlima_Mag
#گزيده_يادداشت
🔷خانمی با چادر سیاه پشت فرمان یک مرسدسبنز چندصدهزارتومانی!
🔷چطور گلستانِ نهضت زنان چادری از آتش تجدد و تحجر ایرانی سر برآورد؟
🔸محمدرضا امینی
🔸مدیر کارگروه تاریخ اجتماعی پژوهشکدۀ تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم
🔸 دانشجوی دکتری فلسفهٔ اخلاق
دانشگاه ادیان و مذاهب
🔷زن روز در شماره ۲۲۹ (۱۳۴۸) نامهای از زنی به نام فاطمه چاپ کرده که از نوع نگاه و قضاوت زنان بیحجاب به زنان چادری گلایه میکند.
🔷از سالهای آغازین دهه پنجاه، رفته رفته بر تعداد اقبالکنندگان به حجاب و چادر افزوده شد. همین افزایش کمّیِ باحجابها منجر شد به اندکاندک چگالترشدن ادبیات اعتراضی و لحنهای طلبکارانه این دسته از دختران و زنان که ذیل گروه زنان سنتی نیز دستهبندی نمیشدند. زنان سنتی در برابر اموری که در لایههای سطحی یا عمیقتر جامعه میگذشت، اغلب «لابشرط» بودند تا که شب چه زاید باز؛ اما نسبت این دسته از زنان و دختران با مسائل سیاسی و اجتماعی کشور عموماً «بشرط لا» بود و میل اکیدی به درانداختن طرحی نو داشتند.
این زنان و دختران در حال تعریف هویتی مستقل از هر دو گروه زنان مدرن و زنان سنتی بودند.
💬 کاری از «دفتر مطالعات جنسیت و جامعه»
Gesostu.ir
📝 فصلنامه اقلیما
مجله تخصصی زن، جنسیت و جامعه
📗 @Eqlima_Mag
#گزيده_يادداشت
▫️شماره ١و٢ فصلنامه اقليما
از «اشک هم از چشمش دارد میریزد» تا «اهل دیناند، اهل تضرّعاند»
🔷فهم عارضۀ بدحجابی در ظرف «جامعۀ ولایی»
🔸علیرضا ملااحمدی
▪️طلبۀ سطح 4 حوزه
▪️دانشجوی دکترى فلسفۀ تطبیقی
🔳 مسائل اجتماعی در بستر جامعهای معنا میشوند که در آن تکوّن پیدا میکنند. پیششرطِ فهم درست و واقعیِ یک مسئله اجتماعی، شناخت هویتِ آن جامعهای است که مسئله در بسترش تکوّن پیدا کرده است. پس برای اینکه تحلیل درستی از مسئله بیحجابی در جامعه ایران داشته باشیم، ابتدا باید هویت این جامعه را بشناسیم.
🔳 مهمترین مؤلفه هویت تاریخیِ جامعه ایران، در «زیست دینی» آن یافت میشود. جامعه ایران در بنیادیترین لایههای هویتیاش همواره جامعهای دینی بوده و این دو (ایرانی و اسلامی بودن) در روَند تحولات تاریخی چنان با هم تنیده شدهاند که از زمانی به بعد، دیگر تفکیکشان از یکدیگر امکانپذیر نبود و موجودیت خویش را بهمثابه یک «واحدِ مرکّب» به منصه ظهور رساند. جلوههای این امتناع در بیثمربودنِ چند دهه تلاشِ جریان منورالفکری برای حذف نشانههای زیست دینی به کمک چکمههای پهلوی مشاهده میشود که در نهایت منجر به یک «انقلابِ تمامعیار» شد.
💬 کاری از «دفتر مطالعات جنسیت و جامعه»
Gesostu.ir
📝 فصلنامه اقلیما
مجله تخصصی زن، جنسیت و جامعه
📗 @Eqlima_Mag
#گزيده_يادداشت
▪️نقد کتاب
🔶بررسی و نقد اثر جدید «حجاب و تکامل اجتماعی»
▪️مهدی تکلو
🔶پژوهشگر مطالعات جنسیت و جامعه
💠نقد کتاب «حجاب و تکامل اجتماعی» نشان میدهد که نقش زنان در توسعه و تکامل اجتماعی بهدرستی تبیین نشده است. تأکید بر عفاف و حجاب بدون توضیح نقش فعال زنان در این فرایند، و نادیده گرفتن مشارکت آنها در راهبردها، موجب شده تا زنان بیشتر بهعنوان مفعول و نه عامل در پیشرفت دینی دیده شوند. همچنین، کتاب بهطور کلی نتوانسته به مرحله راهبردنگاری واقعی برسد و در نهایت، نقش گفتمان شرقی و تأثیر آن بر جامعه نیز مورد بررسی قرار نگرفته است.
💬 کاری از «دفتر مطالعات جنسیت و جامعه»
Gesostu.ir
📝 فصلنامه اقلیما
مجله تخصصی زن، جنسیت و جامعه
📗 @Eqlima_Mag