⁉️کدام دولت بدهی بیشتری برجای گذاشت
🔹 این روزها خبری منتشر شده بدین مضمون که دولت روحانی ۳۲۰ همت اوراق بدهی برای دولت رئیسی باقی گذاشت و دولت رئیسی ۸۷۰ همت برای دولت پزشکیان!
🔹 واقعیت این است که این روال در بودجه ریزی در سالیان اخیر است که دولتها کسری بودجه شأن را با انتشار اوراق تامین میکنند، هرسال مقداری اوراق منتشر میکنند و در عین حال بخشی از اصل و سود اوراق قبلی را تسویه میکنند، در این زمینه تفاوت چندانی بین دولت روحانی و رئیسی نیست، همانگونه که دولت پزشکیان نیز همینطور عمل خواهد کرد.
https://irna.ir/xjR47C
🔹 حکایت این روند بودجه ریزی مثال پدری است که بدهکار است و هر سال وام جدیدی میگیرد و با آن بخشی از بدهیهای خود را تسویه میکند و باقیمانده را هم به زخم زندگی میزند.
🔹آنچه این روند مالی سازی بودجه را خطرناک میکند این است که دولتها معمولاً این اوراق را به بانکها میفروشند و بانکها نیز اضافه برداشت میکنند و نقدینگی جدید خلق میکنند، یعنی دولت میخواهد با انتشار اوراق از بانک مرکزی استقراض نکند و انضباط مالی داشته باشد، در حالی که در این شیوه باز استقراض اتفاق می افتد، دولت از بانکها قرض میگیرد، بانکها از بانک مرکزی قرض میگیرند و در نهایت با ایجاد تورم جیب مردم خالی میشود
🔹 در این حالت دولت هم #چوب را میخورد و هم #پیاز را؛ درحالی که میتوانست با خلق پول مخارجش را تامین کند، الان بانکها (برای خرید اوراق بدهی دولت)خلق پول میکنند و اصل و فرعش را هم از دولت میگیرند. تازه دولت افتخار میکند که من از بانک مرکزی استقراض نکردم!
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 سه مشکل اساسی اقتصاد ایران
✍دکتر همت قلیزاده
🔹اقتصاد ایران از چند مشکل اساسی رنج میبرد که سرنخ همه مشکلات است که به عمد یا به سهو دیده نمی شود.
1⃣ اولین مشکل #کیفیت_نهاد_دولت است که بطور کامل مضمحل شده است و نیازمند باز معماری بنیانی است
2⃣دومین سرنخ، که هزینه و پوشش ناکارآمدی علت اول است #جهانی_سازی_مخفیانه_قیمت_منابع_ملی و طبیعی کشور است که مسأله یارانه پنهان جعلی انرژی، دلاری فروشی منابع ملی و طبیعی کشور به مردم رنجور خودمان و مسأله نرخ ارز در این دسته دوم قرار دارد.
3⃣علت سوم که مانند علت دوم، عامل پوشش ناکارآمدی ها و مشکلات پنهان مانند چرک مشکلات اقتصاد ایران می باشد، مسأله #واگذاری_ها و مولدسازی و در واقع به حراج کشیدن منابع مردم که به امانت در دست دولتها بوده، می باشد. تاریخ و نسل های آینده درباره این همه جنون و سفلگی ما در حوزه اقتصاد بطور متعجبانه خواهند نوشت.
🔹شرایط اقتصاد ایران شرایط یک بیمار به کما رفته و یا سکته زده است، فرصتی برای آزمون و خطا ندارد، باید فهمید که کشور تحریمی و درگیر جنگ اقتصادی را نمی توان به مانند شرایط عادی مدیریت کرد، بلکه هوش بالا، دانش بالا، تجربه بالا، سلامت و پاکدستی ثابت شده و اجماع ملی می خواهد. افراد تکراری، همان نتایج شکست خورده ی تکراری را در پی خواهند داشت، توصیه ام به دولت چهاردهم توجه به همه ی کلماتی است که با دلهرگی تمام نوشتم، ما در فرصت های پایانی هستیم و زمانی برای خطا نداریم، باید اقتصاد ایران را از #باتلاقی که خودمان ایجاد کرده ایم در بیاوریم؛در این راستا همه وظیفه دارند کمک کنند
توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀ساکن روستای نصفجهان در رویای مدرنیته؟!
🔹آقای محسن رنانی به بهانه رای بالای اصفهان به دکتر جلیلی، با یادآوری مقاله قدیمی اش، اصفهان را "روستای نصف جهان" دانسته و عنوان داشته که این شهر از هر چهار منظر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، هنوز رنگ روستا دارد.
🔻وی مینویسد: «مگر میشود شهر دوم یا سوم کشور باشی و روزانه یک تئاتر در تو اجرا نشود؟ (مقایسه کنید با پاریس که روزی ۲۵۰تئاتر در آن اجرا میشود). مگر میشود نخستین شهر گردشگری و دومین شهر صنعتی کشور باشی و روزانه کمتر از پنجاه پرواز داشته باشی؟ (مقایسه کنید با روزانه دو هزار پرواز در استانبول). ... مگر میشود در شهری با بیش از دو میلیون جمعیت هیچ کنسرت موسیقی اجازه برگزاری نداشته باشد؟».
🔹رنانی مینویسد :«امروز که ترکیب آراء اصفهان در انتخابات چهاردهم را دیدم و با آرای دیگر استانها مقایسه کردم، داغ آن مقالهام تازه شد".
🔻 وقتی شاخصهای توسعه در نگاه آقای رنانی رنگ مدرنیته به خود میگیرد، ملاک تمدن میشود تئاتر و کنسرت موسیقی، نه ایمان و تقوا و سابقه تمدن ایرانی-اسلامی اصفهان، در این نگاه زنگزده، عظمت مسجد امام و سی و سه پل و پل خواجو رنگ میبازد.
🔻 در مقاله ای که اخیرا نوشتم، نشان دادم که چگونه ارزشها وارد نظریات توسعه میشوند👇
https://eitaa.com/eqmoq2/1972
🔻در نگاه تمدنی قرآنی که الذین ان مکناهم اقاموا الصلوه و آتوا الزکاه، شاخص پیشرفت اقامه نماز است و دستگیری از محرومین
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌀 جمعههای دلتنگی ظهور
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴برجام نمی تواند مشکلات اقتصادی داخلی را حل کند
🔹دکتر علی اکبر عرب مازار، اقتصاددان، استاد تمام دانشگاه شهید بهشتی:
🔹فرض کنید #برجام همین الان درست شد! رابطه با امریکا برقرار شد، همه تحریمها هم لغو شد! رابطه بانکی هم برقرار شدو مرگ بر آمریکا هم تعطیل شد!
🔷بعد چی؟!
🔸مگه همین الان ترکیه با امریکا و اسراییل رابطه ندارد؟ عضو ناتو هم هست پس چرا تورم ترکیه ۸۰ درصد است؟!
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
هدایت شده از دکتر حسین صمصامی
از سال گذشته تاکنون بیش از ۴۸۵ قلم کالا از شمول ارز ۲۸۵۰۰ خارج شده و این روند در سال جاری شدت گرفته است.
فاجعۀ حذف ارز ۴۲۰۰ اردیبهشت سال ۱۴۰۱، دوباره به شکل چراغ خاموش در حال وقوع است.
این یعنی افزایش قیمتها و برداشت آن از جیب اکثریت مردم به نفع اقلیت.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹 بازار آزاد امداد خودرو با خدمات دیه
🔹 در اتوبان ها بازاری شکل گرفته که امداد خودرویی ها باید سرقفلی کار در اتوبان را ۱۵۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان از دلالها بخرند.
🔹 جالب اینکه این دلالها شبکه بیمه خودشان را هم دارند، اگر بین امداد خودرویی ها دعوا شد از صندوق دیه خودساخته شأن خسارت هم میدهند.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 نظریه اقتصادی دموکراسی
🔹در اندیشههای اقتصاد سیاسی جدید دولت نهادی تلقی میشود که به دنبال منافع خودش است و نه تحقق خیر عمومی. در این کتاب نویسنده ادعا میکند احزاب هم بدنبال بیشینه سازی آرای خودشان میباشند.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 قانون بقای کارشناسان اقتصادی نئولیبرال در دولتها
🔻کارشناسان اقتصادی نئولیبرال از بین نمی روند، بلکه از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشوند!
🔹دکتر پزشکیان هموار استدلال میکرد که کار را به کارشناسان واگذار میکنم. اگر همه کارشناسان در مورد مشکلات اقتصاد ایران و راه حل هایش اتفاق نظر داشتند، مشکلی نداشتیم. ولی مسأله این است که آنها تشخیص و تجویز متفاوت دارند.
🔹باید معیاری برای انتخاب داشت، شاید بررسی تجربه پیشین آنها مناسب باشد، ولی این قدر تفاسیر از واقعیت متفاوت و دادههای آماری ناقص است که هرکسی گذشته را براساس افکار خودش تفسیر می کند، و هیچ کارشناسی هیچ مشکلی را به گردن نمیگیرد.
🔹نمونه تورم را در نظر بگیرید، جریان غالب در اقتصاد ایران تورم را معلول رشدبالای نقدینگی و آن هم نتیجه کسری بودجه میدانند، ولی اثر افزایش نرخ ارز و تاثیر آن بر نقدینه خواهی را نادیده میگیرند.
🔹 متاسفانه در حدود چهار دهه اخیر همواره حرف کارشناسان اقتصادی طرفدار سیاست های نیوکلاسیک تعدیل اقتصادی (از جمله رهاسازی قیمت ارز و کالاها) شنیده شده است و کسی به کارشناسی سایرین از جمله محققان اقتصاد اسلامی گوش نمیدهد. جالب این است که بیش از چهار دهه سیاستهای مخرب تعدیلی در کشور اجرا میشود و مرتب سفره معیشت مردم کوچک و کوچکتر میشود، ولی کسی یقه کارشناسان نئولیبرال ارائه دهنده این سیاستها را نمیگیرد، این کارشناس ها در همه دولت ها حضور دارند چه اصولگرا چه اصلاح طلب.
🔹 بنا به #قوانین_فیزیکی، کارشناسان نئولیبرال #از_بین_نمیروند، بلکه از #حالتی_به_حالت_دیگر تبدیل میشوند.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
1_12517627340.pdf
57.47M
🌀 قانون برنامه هفتم توسعه
📌 ابلاغی مجلس و مصوب ۱۴۰۳/۴/۲ مجمع محترم تشخیص مصلحت نظام
🔹 هدفگذاری رشد اقتصادی سالانه ۸درصدی، نرخ تورم تک رقمی ۹.۵٪، رشد نقدینگی ۱۳.۸٪، ایجاد سالی یک میلیون شغل، سهم بودجه عمرانی ۲۵٪، تامین ۸۰٪ بودجه جاری از مالیات ، ضریب جینی ۰.۳۵, نسبت درآمد دهک دهم به اول بین ۹ تا ۱۰, صفر کردن فقر مطلق، ضریب خودکفایی در گندم، جو، برنج، حبوبات، گوشت قرمز-سفید و شکر ۹۰٪، ضریب خودکفایی ذرت و دانههای روغنی ۴۰٪، توان تولید نفت ۴.۵ میلیون بشکه در روز، تولید بنزین ۱۲۹میلیون لیتر در روز، شاخص دسترسی به مسکن ۷.۵ سال، ساخت ۱.۵ میلیون مسکن شهری و ۱ میلیون مسکن روستایی ، اضافه کردن ۲دهم درصد به ظرفیتهای سکونتگاهی
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 اعتراف رئیس پیشین میز ایران در سازمان سیا به افزایش قدرت منطقهای ایران در کنار چین و روسیه
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀انگور ترش جان الستر
🔹این روزها فرصت دست داده تا دوباره سراغ کتابهای جان الستر در مورد عقلانیت اقتصادی بروم تا فصول کتاب هستیشناسی اقتصاد را تکمیل کنم؛ کتاب انگور ترش الستر از کتابهای ارزشمند اوست؛ متن سنگینی دارد؛ ولی الستر انگار بحث عقلانیت اقتصادی را هضم کرده و بسیار فنی آن را در این کتاب و چند کتاب دیگر تجزیه و تحلیل میکند. او در ابتدای کتاب مینویسند موضوع کتاب در واقع در مورد عدم عقلانیت است به جای اینکه در مورد عقلانیت باشد. این مقولهای است که برای اقتصاددانان وطنی خیلی شناخته شده نیست.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 ترامپ زخمی
🔹ترامپ کم کم دارد به سمت ریاست جمهوری آمریکا خیز برمیدارد و ظاهراً حادثه ترورش به نفع او تمام شده است.
🔻 اگر چنین شود از اکنون باید فکر کرد که #تقابل #ترامپ و #پزشکیان چه مسیری را برای اقتصاد بینالملل ایران رقم میزند.
🔻ترامپ اگر بیاید شمشیر را از رو خواهد بست، هرچند که او ظرفیت جدیدی برای فشار تحریمی به اقتصاد ایران ندارد، آمریکاییها هرچه توانستند انجام دادند. تنها مواجهه فعال با ترامپ میتواند او را سرجایش بنشاند.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
یعنی قیمت عمده فروشی 485 قلم کالا دست کم 47% فقط از محل تغییر نرخ ارز، افزایش یافته است.
حالا متوجه شدید که پایداری تورم در کانال 40% برای 3 سال متوالی گذشته، عمدتاً متاثر از ارز است. در شرایط ما، همه تورم ها و شوکهای تورمی حاصل سیاست های دولت بویژه در حوزه ارز هستند، شک نکنید.
@DrRezaGholami
محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
یعنی قیمت عمده فروشی 485 قلم کالا دست کم 47% فقط از محل تغییر نرخ ارز، افزایش یافته است. حالا متوجه
🌀 ارز ترجیحی مفهومی جعلی برای گران سازی
🔹 فردی نام فرزندش را #رستم گذاشت و به همین خاطر سخت از او #میترسید. این حکایت ارز ترجیحی است؛ چون ارزهای گرانتر از جمله نرخ ارز قاچاق را میپذیریم، این نرخ میشود ترجیحی و به همین خاطر باید حذفش کرد. هیچوقت نمیگوییم که ارز غیرترجیحی را باید حذف کرد.
🔹 در واقع مفهوم ارز ترجیحی مفهومی است برای گران سازی نرخ ارز و سپس تحمیل تورم به سفره مردم!
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 راه طیب
🔻 از نگاه نیکولو ماکیاولی دانشمند قرن چهاردهم ایتالیا «هدف وسیله را توجیه و مباح میکند».
🔹 آیت الله جوادی آملی در یکی از سخنرانی های خود که در سال ۱۳۸۴ تحت عنوان «طریق طیّب» داشتند، بیان کردند:
🔹مطلب مهمی كه سالار شهیدان #حسین بن علی بن ابی طالب به ما فرمودند این است كه هرگز هدف وسیله را توجیه نمی كند؛ یعنی نمی توان گفت ما چون می خواهیم به فلان مقصد برسیم، از هر راهی می توانیم كمك بگیریم!
🔹ایشان ادامه دادند: اگر کسی از هر راهی شروع كرد، به آن مقصد حق نمی رسد، بلکه هر راهی، مقصد و هدف خاصی را تعقیب می كند که فرد به آن می رسد نه به آن مقصد اصیل.
🔹این بیان نورانی را وجود مبارك سالار شهیدان فرمودند: «مَنْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِیةِ اللَّهِ كَانَ أَفْوَتَ لِمَا یرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَجِیءِ مَا یحْذَرُ»؛ اگر كسی بخواهد از راه گناه به مقصدی برسد، زودتر از دیگران به چاه می افتد، چون گناه كژ راهه است، راه نیست! وقتی راه نبود چگونه به هدف می رسد؟!
🔹امام حسین(ع) فرمود هرگز هدف، وسیله را توجیه نمی كند، هر راهی انسان را به آن مقصد نمی رساند، صراط مستقیم است كه انسان را به آن مقصد والا میرساند و لاغیر!
🔹این معنا را قرآن كریم به این صورت تبیین كرد و فرمود: ﴿فَأَیْنَ تَذْهَبُونَ﴾؛ كجا می روید؟!
🔹همین معنا را امام علی تبیین كردند و فرمودند: «فَأَینَ یتَاهُ بِكُمْ»؛ شما را به كجا می برند؟ مگر نمی خواهید به سلامت برسید چرا راه عیبناك را طی می كنید؟ مگر نمی خواهید به كمال برسید چرا در مسیر ناقص قدم می نهید؟!
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀چرا مردم به تداوم راه شهید جمهور رای ندادند؟
🎙دکتر مهدی عسگری نماینده سابق کرج
⁉️چه دلایلی باعث شد ۵۰درصد مشارکت کننده، در انتخاب بین تداوم راه #شهید_جمهور و تداوم #دولت_روحانی گزینه دوم را ترجیح دهند؟
🔹در دولت سیزدهم،با وجود تمام تلاشهای قابل تقدیر در حوزههای گوناگون، به دلیل تجویزِ نسخه شوکدرمانی در حوزه #ارز و بروز تورم سنگین بویژه در کالاهای اساسی(که مستقیما با سفره مردم ارتباط داشت)انتظاری که عموم جامعه از #دولتِ محرومین داشتند برآورده نشد و همین موضوع تبدیل به مهمترین اسلحهی سلبی در انتخابات اخیر شد، به طوریکه هرگاه پزشکیان با سلاح گوشت ۸۰۰هزارتومانی و تورم کمسابقهی موادغذایی حمله میکرد،پاسخ درخوری دریافت نمیکرد.
🔹همانطورکه رفتار انتخاباتیِ بخشی از جامعه با نگاه منفی نسبت به تداوم #دولت_روحانی شکل گرفت،جماعت بیشتری هم با رویکرد سلبی نسبت به ادامهی شرایط دشوار معیشتی، دست به انتخاب زدند.نگرانی مهمی که #جلیلی نتوانست آن را از مخاطبینش، برطرف کند.
🔹وقتی در میان نامزدها،عزم جدی و برنامه روشنی برای مقابله با اقتصاد لیبرالی،سیاست گرانسازی و سیطره ابرسرمایهداران بر اقتصاد مشاهده نشود، طبیعتا نامزدی ترجیح داده میشود که لااقل اعتراض مردم را نمایندگی کند.
🔹علیرغم سیطره رویکرد لیبرالی بر اغلب اطرافیان دکتر پزشکیان،خود ایشان، تأکید زیادی بر #عدالت،مقابله با نظام ناعادلانهی طبقاتی(بویژه در آموزش و سلامت) و مخالفت با شوکدرمانی داشت.
⁉️حال باید ببینیم او چگونه میتواند تعارض بین صدای محرومان بودن را با نگاه کارشناسیِ حاکم بر اطرافش تنظیم کند؟
https://eitaa.com/eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌀 اندکی درنگ
🔻گفتاری از دوست قدیمی دکتر امیرمهرداد خسروی
🔹 حکایت هزینه برای نفس کشیدن
🔹حکایت ملائکه پرکار و ملکی که سرش خلوت است.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀ابالفضل باب الحوائج است و مشکلگشا
🔹این توان را خداوند به کسی میدهد که پا روی هوای نفس خود میگذارد و این گونه اوج میگیرد.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 عزاداری با لیبرالیسم اقتصادی
🔹 در میان اقتصادانان بهشدت لیبرال اقتصادی، تعداد زیادی را دیدم که شدیدا مذهبی و تابع مناسک دینی اند: هیات میروند، نذری می دهند، روزه میگیرند، دخترشان محجبه است، نماز میخوانند و حتی گاهی نماز شب هم میخوانند، آنها وقتی پا به عرصه اقتصاد میگذارند سلطه بازار، نفع شخصی و قوانین طبیعی را میپذیرند
⁉️ ولی آیا میتوان در عمل هم لیبرال اقتصادی بود هم موحد دینی و پیرو راستین امام حسین؟ پاسخ کوتاه خیر است.
🔹 لیبرالیسم اقتصادی سر از لیبرالیسم دینی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی درمیآورد. برای اینکه بازار و نیروهایش را رها بگذاریم و افسار همه چیز را به دست نفع شخصی بدهیم، باید در نهایت از مذهب طبیعی، فرهنگ طبیعی، اجتماع طبیعی و سیاست طبیعی هم حمایت کنیم، کاری که غرب در رنسانس انجام داد و همین همسایه نزدیکمان #ترکیه انجام میدهد: آنتالیا دارد، با اسرائیل رابطه دارد، فیلم ناجور تخریبگر خانواده میسازد و در نهایت آب دجله و فرات را هم برای خودش محبوس میکند و ایران و عراق را درگیر ریزگرد میکند.
🔹 امام حسین به لشکر یزید میگوید شما به سخن من گوش نمیدهید چون شکمهای تان پر از مال حرام شده است، یعنی خودخواهی اقتصادی و بندگی نفع شخصی باعث طغیان سیاسی و فرهنگی شما شده است، و آنگاه ولایت امام را نمیپذیرند و دچار طغیان سیاسی میشوید.
🔻 لیبرالیسم یک بسته به هم پیوسته مبتنی بر ولایت طاغوت و هوای نفس است، نمیتوان بخشی از آن را پذیرفت و بخش دیگر را رها کرد.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀السلام علیک یا اباعبدالله
🔻عاشورا، جدیدترین اثر استاد روحالامینی
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 ایستاده تا ظهور بر علیه دشمنان سفره معیشت مردم
🔹امپراتوری رسانه ای اموی میرفت تا جای حق و باطل را عوض کند، ولی مداومت #رسانه_مقاومت حضرت زینب و امام سجاد(ع) نگذاشت که خون سیدالشهداء پایمال شود.
🔻 امروز هم امپراتوری رسانهای جریان الحاد همه توان خود را بسیج کرده تا از انقلاب اسلامی ایران تقدس زدایی کند، حتی سعی میکند عزاداری امام حسین را هم با المانهای بیحجابی و بدحجابی استحاله کند. همانگونه که سالیانی است که کوشیدند #اقتصاد_تکاثری_یزیدی را سازگار با نهضت حسینی جلوه دهند.
🔹 حضرت زینت و امام سجاد حقانیت را حتی در بزم شراب یزید دست بسته فریاد کشیدند. امام سجاد گفتمان دعا را به ابزاری برای اثبات حقانیت امام حسین تبدیل کرد و هیچگاه خسته نشد.
🔹همینک جنگ با جریان انحرافی لیبرالیسم اقتصادی نیز صبر و استقامتی زینبی و سجادی میخواهد، باید اینقدر انحرافات شوکدرمانی بر علیه سفره معیشت مردم را فریاد کشید، که رسانههای منحط لیبرالی از رو بروند، باید اینقدر علیه مفاهیم جعلی مانند یارانه پنهان نوشت که گفتمان عمومی عوض شود،
🌀 این است درس عاشورا که از استقامت بر مسیر حق خسته نشویم، #ظهور_نزدیک_است و یاران کم شمار حضرت ولیعصر در نهایت پیروز خواهند شد انشالله
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 حماقتی به نام یارانه پنهان
⁉️اگر ثروتمند بیشتر از فقیر، بنزین مصرف میکند، آیا باید بنزین را برای همه گران کنیم؟
🔹 اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #چلوکباب مصرف میکند، باید چلوکباب را برای همه گران کنیم؟
⁉️ اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #استخر میرود، باید بلیط استخر را برای همه گران کنیم؟
⁉️ اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #سینما میرود، آیا باید بلیط سینما را برای همه گران کنیم؟
⁉️..؟
⁉️ و اگر گران کردیم، آیا فقیر پس از آن بیشتر بنزین مصرف می کند، بیشتر چلوکباب میخورد, بیشتر استخر می رود، و بیشتر سینما میرود؟ و آیا ثروتمند از این پس کمتر از این اقلام استفاده خواهد کرد؟
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀 پاسخ به چند شبهه در مورد حماقتی به نام یارانه پنهان
🔹 یکی از اساتید در پاسخ به یادداشت اخیر دو دسته استدلال برای موجه بودن گرانسازی بنزین و انرژی آورده است:
🔹دسته اول: استدلال برای گران کردن بنزین به واسطه تفاوت مصرف فقرا و ثروتمندان
🔻ثروتمندان مستقیم یا غیرمستقیم بیشتر از فقرا بنزین مصرف میکنند
🔻فقرا بیشتر غیرمستقیم از بنزین استفاده میکنند
🔹استدلال برای گران کردن بنزین به خاطر گران شدن سایر کالاها
🔻در تورم بالای ۴۰درصدی چندسال اخیر همه چیز گران شده است، ولی بنزین گران نشده است.
🔻با توجه به تورم، هزینه استحصال بنزین بالا رفته است
🔻قیمت بنزین کمتر از قیمت واقعی آن است
🌀 چند نکته در پاسخ
1⃣ گروه اول استدلال: اگر هم ثروتمندان بیشتر بنزین مصرف کنند (که خیلی هم معلوم نیست اینگونه باشد) با گرانسازی آن مصرفشان کم نمی شود به واسطه کم کشش بودن بنزین، گذشته از آنکه به واسطه توانایی بیشتر ثروتمندان در واکنش درامدی به شوک قیمتی آنها متضرر نمیشوند، بلکه مصرف مستقیم و غیرمستقیم فقرا کمتر میشود چون آنها توان واکنش درآمدی کمی به شوک قیمتی دارند. وانگهی کجای دنیا با نظام قیمت گذاری و احیانا پرداخت یارانه عدالت برقرار میکنند، همه جا مالیات میگیرند و از آن طرف یارانه میدهند. در یادداشت اخیر این استدلال را هم مطرح کردم اگر مصرف بالاتر ثروتمندان توجیه کننده گران سازی انرژی است، این در مورد چلوکباب و استخر و سینما هم صادق است.
2⃣گروه دوم استدلال: بله دولت حق دارد کالای در اختیارش را گران کند، ولی باید توجه داشت که بنزین و انرژی مثل پفک نمکی نیست، گران کردنش اثر تورمی بالایی دارد، و حتی هزینه های دولت را هم به شدت بالا میبرد. جای یک سوال هم باقی است که چرا دولت جلوی افزایش سایر قیمتها را نمیگیرد به جای اینکه خودش هم بر تنور تورم بدمد.
🔹 این استاد عزیز در پایان پرسیده بود پیشنهاد شما چیست، این شد حرف حساب، در یادداشت دیگری به این سوال پاسخ خواهم داد انشالله
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
🌀نامه اعتراضی ۵۰نماینده به گرانیسازیهای اخیر
🔹دکتر حسین صمصامی نماینده مردم تهران، از امضای نامه بیش از ۵۰ نماینده در مخالفت با اقدام دولت در حذف ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی ۴۸۵ قلم کالای اساسی در کشور خبر داد و گفت:
🔹نمایندگان امضا کننده این نامه، به دلیل صیانت از سفره مردم به این اقدام دولت معترض بوده و بر این اساس نامه ای را تهیه و تدوین و امضا کردند که این نامه به دولت ارسال شده است.
🔹دولت در ابتدای سال جاری کالاهایی نظیر «جو، شکر و حبوبات» را از شمول تخصیص ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی خارج کرد. به واقع این اقدام دولت باعث شده که قیمت کالاهای اساسی در کشور بیش از ۵۰ درصد افزایش پیدا کند.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2