#معرفی_کتاب
💠مولف کتاب به صورت جامع و تفصیلی به بررسی فضائل صحابی بزرگ #پیامبرصلی_الله_علیه_وآله_سلم ، #سلمان_فارسی می پردازد.
🔹از ویژگی های این اثر می توان به موارد ذیل اشاره کرد که شاید روایتی درباره ی سلمان فارسی نباشد که در آن ذکر شده باشد. و نیز لغات غامض و مشکل که در روایات آمده توسط مؤلف کتاب شرح داده می شود. اثر از مباحث روایی، تاریخی و جغرافیایی مهم درباره ی موضوع کتاب غفلت نورزیده است. درباره ی احادیث وارده نیز مؤلف کتاب به ارزش گذاری پرداخته و آنها را بررسی و اعلام رأی می کند.
🔸️وی به نقد آراء باطله اقدام و فساد آنها را تبیین می نماید. مؤلف پس از مقدمه ای در خصوص نام و کنیه و شهر #سلمان، در باب اول به حیات وی قبل از اسلام و شرح وضع و حال وی قبل از تشرّف به اسلام و کیفیت مسلمان شدنش و اینکه او وصی حضرت عیسی(ع) است، می پردازد. باب دوم به معنای حدیث «#سلمان_منّا_اهل_البیت» و برخی فضائل عجم و نیز نقش #سلمان در غزوه ی خندق اختصاص دارد.
🔹️جایگاه والای وی نزد خدا و #پیامبرصلی_الله_علیه_وآله_سلم و ائمه(ع) ، آیات نازل شده درباره ی وی و همقطارانش در ایمان، بیان جایگاه علمی شناخت از خدا و #پیامبرصلی_الله_علیه_وآله_سلم و اولیاء الهی که او را شایسته ی لقب «لقمان منا اهل بیت(ع)» گردانیده، خبر دادن #سلمان از غیب و اشتیاق بهشت برای پذیرش #سلمان از جمله مطالب ابواب این کتاب است.
🔸️بیان برخی کرامات نقل شده در مورد #سلمان_فارسی و منقبت ها و خصلت های وی، سخن در خصوص مسند سلمان، کلام وی، زهد و تواضع و تعداد همسران و فرزندانش و موقعیت وی در هنگام سقیفه، ابواب بعدی کتاب را تشکیل می دهد. دو باب پایانی کتاب به ارتحال وی و کیفیت زیارت ایشان اختصاص دارد.
🔹ارشاد الواعظین
🔻برشی از کتاب
🔹️مدائن که پایتخت ساسانیان بود، به دست مسلمانان فتح شد و حذیفه بن یمان که از صحابه #پیامبرصلی_الله_علیه_وآله_سلم بود، فرمانروای آن شد.
🔸️خلیفه دوم با مشورت #امیرالمؤمنین_علی_ابن_ابیطالب(علیه_السلام) #سلمان را به عنوان حاکم مدائن منصوب کرد. شاید این انتصاب بدین خاطر بود که #سلمان، فارس بود و برای مردم مدائن که فارس زبان بودند، حاکم مناسبی خواهد بود. نام سلمان نیز برای مردم مدائن آشنا بود.
🔹️#سلمان در منزل کوچکی کنار مسجد ساکن شد و زندگی خود را با بافتن حصیر و زنبیل اداره می کرد و حقوق خود را از حکومت به فقرا می داد و بسیار زاهدانه زندگی می کرد که این نحو زندگی ،خلیفه دوم را به خشم آورد.
.
🔸️به همین دلیل طی نامه ای، ناخرسندی خود را از اعمال #سلمان به وی اعلام کرد. #سلمان پاسخ محکم و متقنی به وی نوشت که بخشی از پاسخ او را به لحاظ اهمیتش بیان می کنیم:
🔹️از #سلمان آزاد کرده #پیامبرصلی_الله_علیه_وآله_سلم به عمر بن خطاب. ای عمر، از جانب تو نامه ای به دستم رسید که به سرزنش و توبیخ من پرداخته ای و خاطرنشان کردی که مرا به عنوان حاکم مدائن برگزیدی. دستور دادی که کار حذیفه را بررسی و روش کار او را تحقیق کنم. سپس زشتی های او را به تو بنمایانم. ای عمر، بدان که خداوند مرا از این کار نهی کرده است. من برای اطاعت از تو در پی گیری کار حذیفه از فرمان الهی سرپیچی نخواهم کرد.
🔸️بیان داشتی که من به بافتن برگ خرما و خوردن جو روی آوردم، این کارها از چیزهایی نیست که مؤمن به آن سرزنش و توبیخ شود. به خدا قسم ای عمر، خوردن نان جو، بافتن برگ خرما و بی نیازی جستن از خوردنی و آشامیدنی های آن چنانی، خودداری از غصب حق مؤمن و ادعا کردن ناحق به حق نزد خداوند عزوجل بهتر و محبوب تر و نزدیک تر به تقوا است، زیرا خود دیدم #پیامبرصلی_الله_علیه_وآله_سلم هنگامی که جو را یافت، آن را خورد و خوشحال شد و آن را چیز بدی ندانست. اما آن چه را که از بخششم یادآور شدی، بدان که من آن را برای روز نیاز و احتیاجم تقدیم داشتم. به خدای عزیز سوگند ای عمر، برایم اهمیتی ندارد هنگامی که غذا از گلویم فرو می رود، دانه گندم یا مغز بُز یا پوست جو باشد.
🔹️وقتی خبر انتصاب #سلمان به مردم مدائن رسید، بسیاری از مردم به سوی دروازه شهر روانه شدند تا از او به گرمی استقبال کنند.
🔸️از دور سواره ای را دیدند که آهسته آهسته نزدیک می شود. وقتی به جمعیت رسید، پیرمردی را دیدند ریش سفید که بر الاغی سوار و مشک آب و سفره نانی همراه دارد. از او سؤال کردند: در بین راه، سلمان، حاکم جدید مدائن را ندیده است؟ پیرمرد جواب داد: #سلمان من هستم....
🔹ارشاد الواعظین