🔹معرفی کتاب
🔸مجموعهٔ سه جلدی «گنجینهٔ تربیت» (مجموعه کتابهای تربیت فرزند)
مجموعهٔ گنجینهٔ تربیت، شامل سه کتاب بسیار مفید و کاربردی میباشد.
این سه کتاب عبارتند از:
۱- سرچشمهٔ تربیت: (قبل از بارداری)،
۲- ریحانهٔ بهشتی: (دوران بارداری)
۳- دوران طلایی تربیت: (بعد از تولد تا هفت سالگی فرزند)
🆔 @ezdevaje_elahi
خانواده و زندگی الهی
مجموعهٔ حاضر متشکل از 3 کتاب «سرچشمهٔ تربیت» و «ریحانهٔ بهشتی، یا فرزند صالح» و «دوران طلایی تربیت: تربیت فرزند از تولد تا هفت سالگی» میباشد.
«سرچشمهٔ تربیت» دانستنیهایی پزشکی، اخلاقی و تغذیه قبل از بارداری است. کتاب حاضر درصدد بیان برنامهریزی برای بارداری است تا نشانههای آمادگی روحی و جسمی را ارائه کند. همچنین مراقبتهای پزشکی قبل از بارداری به منظور ایجاد آمادگی روحی و جسمی نیز مد نظر نویسنده در این نوشتار است.
«ریحانهٔ بهشتی، یا فرزند صالح» یکی از بهترین کتابهای منتشر شده مرتبط به زایمان و قبل زایمان که میتوان در آن نکات علمی و بهداشتی و نیز نکات مذهبی را در آن یافت. این کتاب مناسب برای زوجهای جوان است و میتواند هدیهٔ خوبی برای همسر شما باشد.
ریحانهٔ بهشتی گلچینی از توصیههای اخلاقی، عبادی، پزشکی و تغذیه قبل از دوران بارداری تا پایان دوران شیردهی است که حاصل زحمات جمعی از محققین حوزهٔ علمیهٔ خواهران و مورد تأیید پزشکان متخصص زنان میباشد.
کتاب «دوران طلایی تربیت: تربیت فرزند از تولد تا هفت سالگی» به بررسی راهها و روشهای ایجاد تربیت دینی در کودکان از زمان تولد تا هفت سالگی میپردازد. نگارنده که هفت سال نخست زندگی کودک را دوران زمینهسازی و تربیت غیرمستقیم وی دانسته، از آن به عنوان مهمترین دوران شکلگیری شخصیت کودک یاد نموده و معتقد است که تربیت درست این زمان، میتواند آیندهای زیبا را برای کودک رقم بزند.
کتاب اول: «سرچشمهٔ تربیت»
این کتاب، دارای برنامههای فراوان معنوی و پزشکی است که باید ماههای قبل از بارداری و پیش از انعقاد نطفه یا همزمان با آن انجام شود.
اگر پدر و مادری، بدون برنامه و اطلاع قبلی فرزنددار شوند، زمان را از دست داده و نخواهند توانست به این دستورات سرنوشتساز عمل کنند.
علاوه بر این، ویژگیها و صفاتی که در پدر و مادر نهادینه شده باشند به فرزندان منتقل میشوند؛ بنابراین، پدر و مادر باید از چند ماه قبل با رعایت دستورات معنوی و دینی، خویش را وارسته نمایند تا روح و جسم آنها در بهترین حالت معنوی قرار گیرد و این وارستگی به فرزندشان منتقل شود.
اما متأسفانه بیشتر زنان، زمانی متوجه بارداری میشوند که یک یا دو ماه از بارداری آنها گذشته و تعداد زیادی هم وقتی که جنین سه یا چهار ماهه است، اولین مراجعه را دارند؛ در صورتی که حتی ماههای قبل از بارداری بسیار اهمیت دارد. اتفاقات، در این فاصله میتوانند بر سلامت جسمی و روحی کودک تأثیر بسزایی داشته باشند. البته بعد از تولد نیز باید از این مهمان عزیز دردانه پذیرایی کنید و قدرش را بدانید و با ارادهای محکم به دستورات و مراقبتهای ماههای بعد از زمان بارداری عمل کنید؛ زیرا چه بسا این کودک، یکی از عالمان و انسانهای وارستهٔ آینده باشد.
کتاب دوم: «ریحانهٔ بهشتی»
در کتاب ریحانهٔ بهشتی میخوانیم:
دستورهای عبادی و خوراکی هر روز، هر هفته و هر ماه دوران بارداری از زبان گهربار اهلبیت (علیهمالسلام)، گلچینی از سفارشات و توصیههای دینی، پزشکی، تغذیه و بهداشتی قبل از بارداری، دوران بارداری تا پایان شیردهی و پس از آن که مورد تأیید پزشکان و متخصصین زنان میباشد، تأثیر شدید حالات روحی پدر و مادر، خصوصاً افکار و هیجانات گوناگون و آثار آن بر جنین از نظر دین و علم پزشکی، مستحبات و مکروهات قبل از انعقاد نطفه، دوران بارداری و تولد نوزاد، آداب شیردهی، تغذیه و از شیر گرفتن نوزاد، چهل نکته و اصل مهم تربیت فرزند و دهها نکتهٔ آموزنده برای مادران آینده.
کتاب سوم: «دوران طلایی تربیت»
هفت سال نخست زندگی، شیرینترین دوران بازی کودکان است؛ نوزاد در اوایل تولد، هنوز دنیای جدید را نمیشناسد و لحظات تجربه، حس و شناخت اطراف را میگذراند؛ سپس تا دو سالگی دوران حسی – حرکتی را سپری میکند؛ در این دوره کودک از تمرکز طولانی گریزان است و به دنبال تنوع طلبی و آزادی است و این روحیه سبب میشود تا هر چه سریعتر ، اطراف خویش را بشناسد. اگرچه هفت سال اول، دوران امیری، آقایی و بازی کودک است، اما از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ زیرا شکلگیری شخصیت کودک در این دوران رخ میدهد.
گزل روانشناس مشهور میگوید: کودک در 5 و 6 سالگی، نسخهٔ کوچکی از جوانی است که بعدها خواهد شد.
به نظر آلپورت روانشناس معروف: در حدود چهار ماهگی رشد و تقویت یادگیری نوزاد به حدی رسیده است که میتواند صفات و عادتهایی را بیاموزد؛ در این زمان ارتباطش با محیط بیشتر میشود. بنابراین، این دوران مهمترین دوران تربیت کودک است و باید به این دوره توجهی ویژه کرد و لحظه لحظهٔ آن را قدر دانست و با دقت به تربیت پرداخت.
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹معرفی کتاب
🔸«الگوی دینی راهبردی تربیت کودک، نوجوان و جوان» جلد اول
✍ اثر استاد وکیلی
بخشی از مقدمه
در گذشته خصوصاً پس از انقلاب اسلامی کتابهای متعدّدی در باب تعلیم و تربیت از منظر اسلام نوشته شده، این کتابها عموماً یا اصلاً رویکرد دینی ندارند و یا مطالبی را برخاسته از ذوق و فهم نویسنده دیندار یا دینشناس بدون مستندسازی قرآنی و روائی ارائه کرده به طوری که به سختی میتوان محتوای آن را به دین نسبت داد و ما بهندرت به کتابی برمیخوریم که بهدنبال بررسی خالص متون دین باشد. کتابهای معدودی که به دنبال ارائه محتوای منابع دینی به شکل مستند بودند نیز کمتر به ارائۀ نظام و الگو پرداختهاند؛ لذا قدم نهادن در این عرصه، حرکت در مسیری ناهموار و دشوار است.
این کتاب تلاشی برای تدوین الگوی دینی راهبردی تربیت کودک، نوجوان و جوان با رویکرد بررسی خالص منابع دینی است و سعی نموده در این مسیر دشوار، گامی کوتاه رو به جلو برداشته و زمینه را برای بحثهای علمیتخصصی بیشتر در عرصۀ مسائل تربیتی اسلام فراهم نماید.
🆔 @ezdevaje_elahi
🌸 تبیین استعارهی «المرأة ریحانة و لیست بقهرمانة» در کلام علامه طهرانی
مطلبى لطيف: در استعارهاى كه امام عليهالسّلام بكار برده، و زن را ريحانه خوانده، سرّ عجيبى نهفته است كه تمام سخنان گذشته ما را از لطافت، رقّت و احساس و ساير صفات زن دربرمیگيرد. زيرا ريحان يعنى گياه خوشبو مانند گل است. و ريحانه در لغت به دسته گياه خوشبو و گياه معطّر معروف میگويند. و شادابى و طراوت وى تا وقتى است كه در بوستان و باغ و بر شاخسار يعنى محيط طبيعى خود بماند، و در كنار درخت و اصل خويش زندگى كند. و به سبب همين لطافت بسيار است كه بادى شديد، گلبرگهايش را مىپراكند و لطافت و بويش را از بين میبرد. و آن را به وادى تباهى میرساند.
همينطور زن، چون قهرمان روئين تن خلق نشده، كه تحمّل شدائد را داشته باشد و مشكلات رتق و فتق امور را تحمّل كند، بايد در گلزار خانوادگى خود به حفظ شخصيّت و كرامت خود بپردازد و از اين حدّ تجاوز نكند.
ولى اگر در اجتماع مردان داخل شود، و در كار آنان دخالت كند، و متصدّى امور مهمّ گردد، باد كشنده مهالک و آفات و انحرافات، بر وى وزيدن گيرد، و وجودش را درهم شكند، و سجاياى فطرى و خدادادى و غرائز لطيف و مناسب در او را از وى بگيرد، و بوى خوش نفسانيش از بين برود. در نتيجه وجود عزيز و صفات ويژه و خلق نيكوى او به پستى گرايد و ضايع گردد؛ و اين مطلب ظلمى نابخشودنى در حقّ او است.
📚 ترجمهٔ رسالهٔ بديعه، ص۱۹۸-۱۹۹
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹انتخاب عیال
▪️مرحوم علامه آیةالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی
در انتخاب عیال آنچه مهم است تقوا و اخلاق است و جهات ظاهری از جمال و مکنت و امور اعتباری نباید اهمیت داشته باشد. اگر انسان وجهه همت خود را تقوا و دینداری قرار داد خداوند جمال و انس و الفت را هم روزی میکند. عروس و داماد هرچه بیشتر کفو و هم شأن و هم درجه باشند بهتر است.
📚 نور مجرد، ج۲، ص۶۳۳
🆔 @ezdevaje_elahi
🔸مدت زمان عقد چقدر باشد؟
دوران عقد نباید طولانی شود. فاصله میان عقد و عروسی باید دو تا چهار ماه باشد. طولانی شدن فاصله عقد و عروسی زمینه اختلافات را فراهم میکند. داماد و عروس باید زود به منزل بروند و از پدر و مادر جدا شوند و با هم انس بگیرند و خودشان با هم زندگی را تدبیر کنند و از اظهارنظرهای اطرافیان به دور باشند تا محبتشان بیشتر شود.
▪️عارف کامل مرحوم علامه آیتالله حسینی طهرانی
📚 نور مجرد، ج۲، ص۶۵۱
🆔 @ezdevaje_elahi
✅ هنر مرد است که همسرش را مطیع خود قرار دهد
▪️آیةالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی
مرحوم علامه والد میفرمودند:
❤️ درست است که زن باید از شوهرش اطاعت کند، ولی این هنر مرد است که همسرش را مطیع خود قرار دهد و راه اصلی آن فقط و فقط محبت ورزیدن و نیکوئی کردن است. مرد باید کاری کند همسرش به معنای حقیقی کلمه عاشق او باشد و آنقدر محبت کند و در این محبت صادقانه باشد که قلب همسرش را مالک شود.
❤️ وقتی محبت آمد، اطاعت و تبعیت هم به دنبال آن خواهد آمد و همسر در همهی مشکلات با شوهرش همراهی میکند و خواست خود را بر خواستهی او منطبق مینماید و در عمل با شوهرش مخالفت نمیورزد؛ چنانکه راه اصلی وادار کردن فرزندان به اطاعت نیز محبت و احترام به ایشان است.
📚 نور مجرد، ج۲، ص۶۵۶
🆔 @ezdevaje_elahi
◽️کودک نوزاد و عالم توحید
▪️آیةالله حاج سید علی قاضی (قدس سره)
کودک در چهار ماه اول زندگی در عالم فناء است و آنچه از او دیده میشود همهاش از خداوند است و از خود هیچ انانیتی ندارد.
📚 نور مجرد، ج۱، ص۴۳۰
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹تکریم فرزند
▪️آیةالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی
بنای حضرت علامه والد رضوان الله تعالی علیه، بر تکریم فرزند بود و هم در منزل و هم در نزد دیگران با همه با احترام برخورد مینمودند. حتی در صدا زدن فرزندان از ایشان با احترام نام میبردند.
📚 نور مجرد، ج۲، ص۵۸۳
🆔 @ezdevaje_elahi
🔸فرزند سالاری
▪️علامه آیةالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی
در خانواده اسلامی مدیر خانواده پدر است و ادب و تواضع در برابر او و مادر و بلکه تواضع کوچکتر در برابر هر بزرگتری، از اصول است؛ و اثری از فرزند سالاری و پیروی از خواستههای کودکانه اطفال وجود ندارد.
📚 نور مجرد، ج۲، ص۵۸۵
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹چگونه کودک را باید تنبیه کرد؟
▪️آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی
مرحوم آقای حداد (رضوان الله تعالی علیه) میفرمودند: اگر گاهی تنبیه جدی برای کودک نیاز بود طوری عمل کنید که بچه راه فرار داشته باشد، خود ایشان هم همینطور برخورد میکردند و چه بسا بچه را دنبال و ترکه را بلند میکردند و وقتی بچه فرار میکرد ترکه را به در و دیوار میزدند.
📚 نور مجرد، ج۲، ص۵۹۲
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹بوسیدن دست پدر و مادر
▪️علامه آیةالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی
در بوسیدن دست پدر و مادر برکتی است مخصوص خود آن و در جای دیگری پیدا نمیشود.
🦶بوسیدن پای پدر و مادر
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹جهت استعداد و علاقهٔ فرزندان خود را تشخیص دهید و...
جهت استعداد و علاقه فرزندان خود را تشخیص دهید و استعداد آنها را در همان جهت شکوفا و بارور کنید. هیچ کاری را بر فرزندان خود تحمیل نکنید.
زیرا مؤمن که در هر فنی که داخل میشود باید در آن فن ماهرترین باشد.
▪️مرحوم علامه حسینی طهرانی
📚 نور مجرد، ج۱، ص۱۱۳
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹عزت مسلمان اصلاً اجازه نمیدهد...
عزت مسلمان اصلاً اجازه نمیدهد که لباسی بپوشد که زبان کفار که نماد و نشانهٔ فرهنگ آنهاست بر روی سینه آن نقش بسته و دیده میشود.
▪️آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی
📚 نور مجرد، ج۳، ص۳۳۱
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹مؤمن باید برای حفظ سلامتی خود برنامه داشته باشد.
▪️مرحوم علامه طهرانی میفرمودند:
💊 سلامتی انسان در ورزش کردن است و مؤمن باید برای حفظ سلامتی خود برنامه داشته باشد.
🏊♂ در میان ورزشها به شنا خیلی ترغیب میکردند.
🏃♂خودشان مقید به پیادهروی بودند و به ما میفرمودند «بدوید که برای سلامتیتان مفید است».
▫️حضرت آیتالله حاج سید محمدصادق حسینی طهرانی
📚 نور مجرد، ج۳، ص۳۴۰
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹چگونه فرزندانمان را تربیت کنیم؟
والدین در صورتی در امر تربیت موفق میباشند که روح اطاعت و تسلیم را در فرزندان خود با رفق و مدارا و محبت و در موارد لازم با تأدیب زنده نموده و آنرا پیروی حق و تابع امر والدین قرار دهند تا زمینه رشد فرزندان فراهم گشته و سپس آنچه را از دستورات شرع و تربیت الهی میدانند به آنها بیاموزند و اسباب سوق ایشان را به سوی کمال مهیا کنند.
▪️ آیتالله سید محمدصادق حسینی طهرانی
📚 نور مجرد، ج۲، ص۵۸۵
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹 اثر قوی خدمت به والدین در سلوک إلی الله...
اعمالی که از روی صفای باطن سر میزند و هیچکس اطلاع ندارد و بجا و به موقع در محل خود مینشیند، مانند رعد و برق خرمن گناهان را آتش میزند و همانند نور الهی حجابهای نفسانیه را کنار میزند و بالاخص برای سالکان راه خدا چنان مؤثر و مفید و سریع است که حدی بر آن متصور نیست. چه بسیاری از محجوبتن که سالهای دراز در هجران به سر برده اند و به واسطه صِرف آب دادن به دست مادر در هوای سرد زمستان و یا پذیرایی از او در مواقع مرض و شدت، و تحمل آزارها و گفتارهای درشت و زنندهی او به مقامات و درجاتی رسیده اند.
▪️علامه سید محمدحسین حسینی طهرانی
📚 معادشناسی، ج۹، ص۲۳۴
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹راه خدا در متن زندگی همهٔ انسانهاست ولی...
راه خدا در متن زندگی همهٔ انسانهاست ولی از بس مردم نرفتهاند در حاشیه قرار گرفته است.
▪️مرحوم علامه آیتالله حسینی طهرانی
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹مدگرایی
آنچه امروزه مرسوم شده که برخی از زنان برای هر مجلسی هزینهای را بر خود یا همسرشان تحمیل نموده و لباسی نو با طرحی جدید و شکلی تازه تهیه میکنند و ذهن و فکر خود را که باید مشغول عالم توحید و توجه به حضرت حق متعال باشد به این مسائل معطوف میدارند، از آثار شوم فرهنگ غلط کفار و اجانب است که با روح اسلام و تشیع سازگار نیست.
▪️آیتالله سید محمدصادق حسینی طهرانی
📚 نور مجرد ج۲، ص۴۸
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹برای هدایت فرزندم چه کنم؟
اگر پدر و مادر خودشان متخلّق به اخلاق الهی نباشند نمیتوانند فرزند را در این مسیر قرار دهند چراکه تأثیر رفتارشان بر فرزند بیش از تأثیر موعظه و اندرز است و فرزند خواسته یا ناخواسته از نزدیکان الگو میگیرد.
▪️آیتالله سید محمدصادق حسینی طهرانی
📚 نور مجرد، ج۲، ص۵۸۸
🆔 @ezdevaje_elahi
🔹دل مادر گنجینه مِهر خدا و سِرِّ خداست
▪️علامه آیةالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی
چون دل مادر گشوده شود، درِ آسمان باز میشود. دل مادر گنجینه مِهر خدا و سِرِّ خداست. اگر بسته باشد، درهای آسمان بسته است و اگر باز شود، درهای آسمان باز میشود.
دیده شده است: چه بسیاری از أفراد سالک راه خدا به تهجّد و قیام شب، و صیام نهار، و ریاضت های مشروع مدتها به سربردهاند؛ ولی چون رفتارشان با مادر و پدر خوب نبوده است، از زحمات خود طرفی نبسته؛ و پس از سالیان متمادی کشف بابی برای آنها نشده است. ولی أفرادی نظیر همین مرد مذکور که زیاد هم به ریاضات، و مستحبّات، و نوافل، و ترک مکروهات مشغول نبودهاند أمّا در اثر مراعات همین اُموری که به نفوس مردم وابسته است؛ از قبیل نرنجانیدن زیردست، و نرنجیدن از مردم، و توقیر و تکریم در مقابل ذوی الحقوق، از بزرگان، و أولیاء، و والدین، به مقامات عالیه، و درجات سامیه نائل آمدهاند.
📚 نور ملکوت قرآن، ج۱، ص۱۴۸
احترام به والدین
🆔 @ezdevaje_elahi
هدایت شده از نورمجرّد
🔹مراعات مصلحت مؤمن در قضای إلهی🔹
آیةالله حاج سیّدمحمّدصادق حسینی طهرانی مدّظلّه العالی
🌱همانطور که در بعضی از روایات آمده است، علّت ضیق و عدم ضیق، علّت صحّت و مرض، علّت ابتلا و عدم ابتلا برای مؤمن مصلحت و خیر اوست.
🌱خداوند تبارک و تعالی برای خصوص این مؤمن مصلحت می بیند که او را در فقر نگه دارد، و برای خصوص بندۀ دیگر مصلحت می بیند که او را در غنا قرار دهد، با اینکه هر دو از نظر ایمان و تقوا ممکن است در یک رتبه و درج باشند.
📚«بادۀ توحید در کربلای عشق» ص ۱۷۴
🆔 https://eitaa.com/joinchat/3329556481C91ee5b1bac