🔴 راستیآزمایی: گرفتن ناخنها در شب باعث کاهش کلسیم میشود؟
🟢 نتیجه بررسی: نادرست
🔶 یکی از ادعاهایی که از دیرباز در بین مردم میچرخیده است این است که گرفتن ناخنها در شب باعث کمبود کلسیم در بدن میشود.
🔶 طرفداران این ادعا میگویند که طبق تحقیقات اخیر دانشمندان، کلسیم اضافه بدن در ساعات پایانی روز در ناخنها جمع میشود و از ناخنها بهعنوان انبار موقت کلسیم بدن استفاده میشود. به همین دلیل گرفتن ناخنها در شب کار درستی نیست.
🔶 آیا واقعاً باید ناخن گرفتن را به ساعات خاصی از شبانهروز محدود کرد؟
نتیجه گیری:
بخش قابل توجه کل کلسیم بدن در دندانها و استخوانها یافت میشود و مقادیر کلسیم موجود در ناخن اصلاً در حدی نیست که بتواند بر روی کاهش یا افزایش کلسیم بدن تاثیر گذار باشد.
در نتیجه نیازی به محدود کردن ناخن گرفتن به ساعات خاصی از شبانه روز نیست و فقط توصیه میشود که این کار بهتر است بعد از حمام یا دوش گرفتن انجام شود.
🔑 اینجا به طور مفصل درباره این موضوع نوشتیم و منابع علمی را نیز آوردیم.
با بررسی شواهد علمی، فکتنامه سلامت این ادعا را درست میداند.
💠 با فکتنامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ Telegram |✅ Website |📱 instagram
۶ آبان ۱۴۰۳
۹ آبان ۱۴۰۳
⏺ یکی از باورهای رایج در جامعه این است که مرغهای امروزی با هورمون پرورش داده میشوند. از طرفی سرطانزا بودن این هورمونها برای انسان مطرح میباشد. این باور از آنجا شکل گرفته که مرغهای امروزی در مدت کوتاهتری (حدود 35 روز) به وزن مناسب میرسند (تاثیر هورمون رشد)، در حالی که در گذشته این زمان تقریباً دو برابر بود.
⏺ سازمان دامپزشکی کشور دلیل شایعه استفاده از هورمونها در مرغداریها را اینگونه بیان میکند که: در سالهای اخیر، در عرض ۳۵ روز، وزن مرغها به حدود ۲.۵ کیلوگرم میرسد، در حالی که این روند قبلاً تقریباً دو برابر این زمان طول میکشید و نیازمند خوراکی بیش از دو برابر آنچه امروز مصرف میشود بود.
⏺ ضرورت صرفه اقتصادی در این صنعت ایجاب کرده است که علاوه بر اصلاح نژاد، در تغذیه مرغها از پروتئینهای مرغوب، ویتامینها و مواد معدنی ضروری، اسید آمینههای لازم و تقویتکنندههای رشد مانند پروبیوتیکها و آنزیمها استفاده شود که هیچکدام از اینها هورمون نیستند.
⏺ با توجه به ممنوعیت یا تعیین حد مجاز استفاده هورمونها در صنعت مرغداری و شواهد علمی مبنی بر عدم تأثیر قابل توجه آنها در رشد طیور، باور رایج درباره تزریق یا خوراندن هورمون به مرغها جهت رشد آنها نادرست است.
✅ نتیجه گیری: در حال حاضر، توجه به بهداشت مرغداری و رعایت اصول پیشگیری از بیماریها از اهمیت ویژهای برخوردار است تا نگرانی در مورد تزریق هورمون به آنها.
باید در نظر داشت که ممکن است در مقاطعی گروههای متخلف به استفاده از برخی ترکیبات شیمیایی و هورمونی غیرمجاز روی آوردند اما این دلیلی بر تعمیم مساله به تمام تولیدکنندگان پرورش مرغ نمیتواند باشد.
🔑 اینجا به طور مفصل درباره این موضوع نوشتیم و منابع علمی را نیز آوردیم.
💠 با فکتنامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۹ آبان ۱۴۰۳
۱۳ آبان ۱۴۰۳
⏺ اخیرا شبکه سه صدا و سیما این ادعا مطرح شده که اسرائیل از طریق واکسنهای کرونایی که قبلا زده شده میتواند دریابد که افراد کجا حضور دارند و مردم دنیا را کدگذاری کرده و از این طریق توانسته سران حزبالله را ترور کند. آیا این ادعا صحت دارد؟
⏺ شایعات درباره استفاده از واکسنها برای اهداف نظارتی و جاسوسی در دوران همهگیری کرونا افزایش یافت و بهویژه در فضای مجازی دستبهدست شد. این ادعا از جوانب مختلف نادرست است:
1- اولا اصلا مشخص نیست افراد ترور شده واکس زده اند یا خیر و اگر زده اند چه واکسنی دریافت کرند.
2- واکسنهای کرونا از لحاظ ساختاری شامل ترکیباتی برای فعالسازی پاسخ ایمنی بدن هستند و نه اجزای ردیابی یا فناوریهای شناسایی مکانی.
3- هیچ مدرکی مبنی بر استفاده از فناوریهای ردیابی در ساختار این واکسنها وجود ندارد.
4- سازمانهای بهداشتی و پژوهشی معتبر بارها تاکید کردهاند که واکسنهای تأییدشده تنها برای تحریک سیستم ایمنی طراحی شدهاند و هیچگونه فناوری مکانیابی را شامل نمیشوند.
5- افزون بر این، مکانیابی دقیق افراد به زیرساختهای پیچیدهای نیاز دارد که مستلزم فناوریهای خاص و اجزای الکترونیکی است، در حالی که واکسنها از ترکیبات بیولوژیکی ساخته شدهاند و فاقد هرگونه قابلیت ردیابی الکترونیکی هستند.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را نادرست میداند.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۱۳ آبان ۱۴۰۳
🔴 راستیآزمایی: مصرف ویتامین سی به عنوان درمان حمایتی سرماخوردگی موثر است.
✅نتیجه بررسی ادعا: درست
⏺سرماخوردگی یکی از شایعترین بیماریهای حاد در جهان است که تأثیر قابل توجهی بر زندگی روزمره ما دارد. این بیماری یکی از دلایل اصلی غیبت از محل کار و مدرسه محسوب میشود.
⏺بیش از ۷۰ سال است که استفاده از ویتامین سی (اسید اسکوربیک) برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی موضوع بحثهای علمی بوده است. محققان در طول این سالها تلاش کردهاند تا تأثیر واقعی این ویتامین بر سرماخوردگی را کشف کنند.
⏺برخی منابع طبیعی تاثیر دریافت ویتامین سی شامل مرکباتی مانند پرتغال، لیمو، نارنگی، کیوی، یا فلفل دلمه، توت فرنگی و ... را در پیشگیری از سرماخوردگی نشان دادند.
⏺ جمع بندی شواهد نشان میدهد مصرف روزانه ویتامین سی میتواند بهعنوان یک درمان حمایتی در کاهش طول دوره و شدت علائم بیماری مؤثر باشد.
⏺همچنین، افراد تحت فشار فیزیکی شدید، مانند ورزشکاران و سربازان یا کارگران ممکن است از فواید بیشتری در پیشگیری و درمان با ویتامین سی بهرهمند شوند.
⏺تأثیر ویتامین سی به دوز مصرفی آن وابسته است و دوزهای بالاتر ممکن است نتایج بهتری در کاهش علائم نشان دهند که تجویزهای درمانی باید توسط پزشکان معالج انجام شود.
🔑 اینجا به طور مفصل درباره این موضوع نوشتیم و منابع علمی را نیز آوردیم.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را درست میداند.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۱۵ آبان ۱۴۰۳
۱۷ آبان ۱۴۰۳
⏺ جرم گیری دندان از رایجترین درمانهای دندانپزشکی است که این روزها نگرانیهایی درباره تأثیر آن بر سلامت مینای دندان به وجود آمده است.
⏺ بسیاری از افراد نگران هستند که آیا این فرآیند میتواند به دندانهایشان آسیب برساند. برای پاسخ به این نگرانی، بیایید با نگاهی علمی و براساس تحقیقات انجام شده به این موضوع بپردازیم.
⏺ اگر جرم گیری بهدرستی و توسط یک متخصص دندانپزشکی آموزشدیده انجام شود، عوارض منفی نخواهد داشت. به یاد داشته باشید که مینای دندان شما از جرم گیر قویتر است.
⏺ زمانی عوارض ناخواستهای تجربه خواهید کرد که فرایند جرمگیری بهدرستی انجام نشده باشد. حتی مسواک زدن نیز میتواند در صورت استفاده نادرست، به مینای دندان یا لثهها آسیب برساند. از طرفی باید در نظر داشته باشیم زمانی که دندانپزشکان شروع به جرمگیری میکنند، صدها ساعت تمرین تحت نظر متخصصان مجرب را سپری کرده است.
توصیه نهایی این است که: قبل از جرمگیری، حتماً معاینه کاملی از دندانها انجام شود؛ شرایط خاص دندانها با دندانپزشک در میان گذاشته شود؛ جرمگیری فقط توسط متخصصین انجام شود؛ و برای دندانهای حساس یا آسیبدیده، از روشهای کمتهاجمیتر استفاده شود. با رعایت این نکات، میتوان از مزایای جرمگیری بهرهمند شد و در عین حال، آسیبهای احتمالی را به حداقل رساند.
مفصل تر با منابع علمی بررسی را اینجا بخوانید.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را درست میداند.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۱۷ آبان ۱۴۰۳
۲۰ آبان ۱۴۰۳
شاید بارها شنیدید که فردی شما را از مصرف یک دارو یا مراجعه به پزشکی منع میکند. چرا که اثر درمانی لازم را ندیده است. پس نباید آن دارو و پزشک را انتخاب کند.
⏺ تجربه فردی با دارو یا درمان به تنهایی نمیتواند نشاندهنده بیاثر بودن دارو یا عدم مهارت پزشک باشد. دلایلی وجود دارند که ممکن است تأثیر درمان را در یک فرد خاص کاهش دهند، از جمله:
تفاوتهای فردی در واکنش به دارو و درمان
⏺ بدن هر فرد به شکل منحصربهفردی به داروها پاسخ میدهد. مثلاً متابولیسم، ژنتیک، و شرایط جسمانی افراد متفاوت است که ممکن است بر جذب، توزیع و تأثیر دارو اثر بگذارد. شرایط هر فرد با دیگری متفاوت است و برای همین بایستی درمان اختصاصی بعد از ویزیت بیمار تعیین شود.
مدت زمان مورد نیاز برای اثرگذاری
⏺ برخی از داروها نیاز به زمان دارند تا تأثیر خود را نشان دهند، و ممکن است با چند دوز یا دوره مصرف کوتاه تأثیرات کامل مشاهده نشود. برای داروهای مربوط به بیماریهای مزمن، مانند فشار خون یا دیابت، معمولاً چند هفته یا بیشتر نیاز است تا اثر درمان به طور کامل مشخص شود.
رعایت دقیق دستورات دارویی یا پزشک
⏺ اگر دارو دقیقاً به میزان و زمان توصیهشده مصرف نشود، احتمال دارد تأثیر کمتری داشته باشد. مصرف درست دارو شرط مهم برای درمان است.
عوامل خارجی و سبک زندگی:
⏺ عواملی مانند رژیم غذایی، خواب، و استرس نیز میتوانند تأثیر دارو را تغییر دهند. از سویی دیگر تغییرات وضعیت بیمار در جوانب مختلف میتواند در اثرگذاری درمان موثر باشد.
تشخیص پیچیدگی بیماری:
⏺ بعضی بیماریها تشخیص سختی دارند و نیاز به بررسیهای دقیقتر دارند. همچنین ممکن است چندین عامل یا شرایط پزشکی همزمان وجود داشته باشد که درمان را پیچیدهتر کند.
✅ نتیجه گیری: عوامل متعددی در تشخیص و درمان بیماران نقش دارند و نمیتوان با یک تجربه شخصی، رای به بطلان و تایید یک درمان یا یک پزشک داشته باشید. این رویکرد غلط قطعا برای سلامتی تان اثر منفی خواهد داشت.
💠 با فکتنامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۲۰ آبان ۱۴۰۳
🔴 راستیآزمایی: کفش های مخصوص دویدن از آسیبهای ورزشی پیشگیری میکنند.
⚫ نتیجه بررسی: شواهد ضعیف
⏺ آسیبهای ناشی از دویدن در اندام تحتانی (شامل مچ پا، ساق پا، زانو و ران) از شایعترین مشکلات دوندگان هستند.
⏺ در سالهای اخیر، شرکتهای تولیدکننده کفش های ورزشی با معرفی انواع مختلفی از کفش های تخصصی دویدن، مدعی شدهاند که محصولات آنها میتواند خطر این آسیبها را کاهش دهد. این ادعا باعث شده بسیاری از ورزشکاران هزینههای قابل توجهی را صرف خرید این کفشها کنند.
⏺ شواهد مرور کاکرین نشان میدهد که انواع مختلف کفشهای دویدن تأثیر قطعی و مشخصی بر کاهش آسیبهای اندام تحتانی در بزرگسالان ندارند. البته سطح اطمینان به این یافتهها، از پایین تا خیلی پایین است. به علاوه، تجویز کفش بر اساس نوع پا نیز لزوماً خطر آسیب را کاهش نمیدهد (1).
⏺ هرچند این شواهد از کیفیت متوسطی برخوردارند و بیشتر بر پایه مطالعاتی روی جمعیتهای نظامی بهدست آمدهاند، که ممکن است برای دوندگان تفریحی قابل تعمیم نباشد.
⏺ پژوهشهای آینده باید با تعریف استانداردی از کفشهای دویدن و مفهوم آسیب در ورزش همراه باشند. برای تقویت شواهد، انجام کارآزماییهای تصادفی کنترلشده (RCT) و بررسی تأثیر انواع کفش در گروههای خاص دوندگان نیز توصیه میشود.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را با شواهد ضعیف میداند.
💠 با فکتنامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۲۰ آبان ۱۴۰۳
۲۱ آبان ۱۴۰۳
⏺ یکی از باورهای بدون پشتوانه علمی که ممکن است وجود داشته باشد، ارتباط مصرف آب سرد با ایجاد کبد چرب است.
⏺ بر خلاف این باور عمومی، هیچ مدرک علمی مبنی بر اینکه آب سرد باعث به دام افتادن مولکولهای چربی در کبد میشود، وجود ندارد (1).
⏺ بر اساس منابع علمی، عوامل خطر واقعی برای ابتلا به کبد چرب غیرالکلی کاملاً متفاوت هستند و شامل چاقی، دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و سطح بالای کلسترول میشوند. بنابراین دمای آب مصرفی هیچ ارتباطی با ایجاد کبد چرب ندارد (3).
⏺ در واقع، مصرف مناسب آب، صرف نظر از دمای آن، نقش مهمی در کنترل کبد چرب و عملکرد صحیح کبد ایفا میکند. کمآبی بدن میتواند بر روی متابولیسم تأثیر منفی گذاشته و توانایی بدن در تجزیه چربی را مختل کند.
⏺ وقتی بدن نتواند چربیها را به درستی برای استفاده سلولها تجزیه کند، این چربیها در کبد ذخیره میشوند که میتواند منجر به کبد چرب شود (۴).
⏺ طبق توصیه ها، برای حفظ سلامت کبد و عملکرد مناسب متابولیسم چربیها، باید روزانه ۸ تا ۹ بار و هر بار حداقل ۸ اونس آب (یک لیوان آب) مصرف کرد. این میزان آب نه تنها به هضم غذا کمک میکند، بلکه به کبد در انجام وظایف مهمش از جمله سمزدایی، تولید صفرا برای هضم چربیها و تنظیم متابولیسم کمک میکند (۴).
⏺ بنابراین حفظ هیدراتاسیون مناسب بدن میتواند به پیشگیری از تجمع چربی در کبد کمک کند.
✅ نتیجهگیری:
برای حفظ سلامت کبد، به جای تمرکز بر دمای آب مصرفی، باید بر عوامل اصلی خطرساز تمرکز کرد. این موارد شامل حفظ وزن سالم، کنترل قند خون و فشار خون، داشتن رژیم غذایی متعادل و مصرف کافی آب در طول روز است.
همچنین مهم است که اطلاعات سلامتی را از منابع معتبر پزشکی دریافت کنیم و فریب شایعات و اطلاعات نادرست منتشر شده در شبکههای اجتماعی را نخوریم که میتواند منجر به تصمیمات نادرست در مورد سلامتیمان شود.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را بدون شواهد میداند.
💠 با فکتنامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۲۱ آبان ۱۴۰۳
🟢 راستیآزمایی: آیا ویروس HPV از طریق آب استخر منتقل می شود؟
✅ نتیجه بررسی: عدم وجود شواهد.
🔸 ویروس های پاپیلومای انسانی (HPV) یک ویروس منتقله از راه روابط جنسی است که فقط انسان ها را آلوده میکنند. ویروس اچپیوی یا پاپیلومای انسانی (HPV) ویروسی است که از طریق تماس پوستباپوست و روابط جنسی منتقل میشود اما آیا این ویروس از راههای دیگری نیز میتواند انتقال یابد؟
ویروس HPV عمدتا از طریق تماس جنسی منتقل میشود اما روشهای دیگری غیر از تماس جنسی نیز برای انتقال این ویروس وجود دارد. این راهها عبارت است از:
🔸 فومیتها: اشیاء آلوده مانند حوله، لباس یا تجهیزات پزشکی می توانند HPV را گسترش دهند.
🔸 انگشتان: افراد آلوده می توانند HPV را از طریق انگشتان خود منتقل کنند، به خصوص اگر ناحیه تناسلی خود را لمس کنند و سپس دیگران را لمس کنند.
🔸 دهان: می تواند از طریق تماس دهانبهدهان، مانند بوسیدن عمیق، که شامل تماس گسترده لبهای داخلی، زبان و دندانها است، منتقل شود.
🔸 تماس پوستی: تماس مستقیم پوستبهپوست با پوست آلوده، به ویژه در نواحی با پوست زخم یا خیس شده، میتواند منجربه انتقال غیرجنسی شود.
🔸 انتقال عمودی: HPV میتواند از طریق مایع آمنیوتیک، جفت یا مخاط تناسلی مادر، از مادر به کودک در طول زایمان و یا هنگام شیردهی منتقل شود.
🔸 انتقال مراقب: مراقبان میتوانند HPV را از طریق تماس پوستی، به ویژه در هنگام تعویض پوشک، به کودکان منتقل کنند.
🔸در مورد انتقال HPV از طریق آب استخر یک مطالعه انجام شده که نشان داد از 14 نمونه آبِ گرفته شده از استخر، در 9 نمونه مقادیر کمی از ویروس HPV تشخیص داده شد اما تاکنون هیچ مطالعهای نتوانسته است انتقال HPV از طریق آب استخر به دیگران را نشان دهد.
✅ نتیجه گیری: HPV از راههای مختلفی از جمله تماس جنسی، تماس پوستبهپوست، اشیاء آلوده و ... میتواند منتقل شود اما شواهد محکمی مبنی بر انتقال HPV از طریق آب استخر وجود ندارد و احتمال اینکه این ویروس بتواند از این طریق منتقل شود بسیار کم است.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید
❤️ Telegram |✅ Website |📱 instagram |❔ Eita
۲۱ آبان ۱۴۰۳
⏺خندهدرمانی (Laughter Therapy) به عنوان یک روش درمانی مکمل، مبتنی بر تحریک خنده و ایجاد احساسات مثبت برای بهبود وضعیت روانی و جسمی افراد است. این روش بهویژه در گروههایی که با استرس، اضطراب یا درد مزمن دست و پنجه نرم میکنند، مورد توجه قرار گرفته است.
⏺ خنده، علاوه بر افزایش سطح انرژی و کاهش استرس، میتواند تأثیرات مثبتی بر سلامتی کلی فرد داشته باشد.
⏺سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا خندهدرمانی بهعنوان یک روش غیرتهاجمی و کمهزینه میتواند در بهبود سیستم ایمنی نیز تأثیری داشته باشد؟ مطالعاتی در این زمینه توسط کاکرین انجام شده است:
مطالعه اول
⏺در مطالعهی اول، ۷۶ زن پس از زایمان بهصورت نمونهگیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش در یک برنامهی خندهدرمانی پس از زایمان شرکت کردند که توسط متخصص خندهدرمانی اجرا میشد.
⏺این برنامه هفتهای دو بار و به مدت ۶۰ دقیقه، به مدت دو هفته ادامه داشت. برای ارزیابی اثرات خندهدرمانی پس از زایمان، سطح sIgA (پادتن ایمنی) در شیر مادران اندازهگیری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که واکنش ایمنی (sIgA) بهطور معناداری بین دو گروه آزمایش و کنترل متفاوت بوده و خندهدرمانی پس از زایمان میتواند بهعنوان یک مداخلهی مکمل و جایگزین در مراقبتهای انتقالی مادر و نوزاد استفاده شود (1).
مطالعه دوم
⏺در مطالعهی دوم، ۳۷ بازمانده از سرطان پستان که شیمیدرمانی و پرتودرمانی را گذرانده بودند، بهصورت نمونهگیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش در ۸ جلسه خندهدرمانی، هر جلسه به مدت ۶۰ دقیقه و دو بار در هفته شرکت کردند. پیشآزمون و پسآزمون برای سنجش سطوح افسردگی، کیفیت زندگی و تابآوری انجام شد و تغییرات سلولهای T کل، T کمکی، T سرکوبگر، نسبت Th/Ts، سلولهای B کل، نسبت سلولهای T به سلولهای B و سلولهای NK بهعنوان شاخصهای پاسخ ایمنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که خندهدرمانی در بهبود کیفیت زندگی و تابآوری بازماندگان سرطان پستان مؤثر بود، اما در افسردگی و پاسخهای ایمنی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (2).
نتیجهگیری:
⏺ بر اساس نتایج این دو مطالعه، میتوان دریافت که خندهدرمانی (Laughter Therapy) میتواند بهعنوان یک مداخلهی مکمل و جایگزین برای افزایش سطح ایمونوگلوبولین A ترشحی (sIgA) در زنان پس از زایمان و همچنین بهبود کیفیت زندگی و تابآوری در بازماندگان سرطان پستان مؤثر باشد. با این حال، تأثیر آن بر افسردگی و سایر شاخصهای پاسخ ایمنی نیاز به بررسیهای بیشتری دارد.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را درست میداند.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۲۸ آبان ۱۴۰۳
🔴 راستی آزمایی: چربی سوزی به تنهایی با نوشیدن آب زیاد امکان پذیر است
🔵 نتیجه بررسی: شواهد ضعیف
⏺ مصرف روزانهی آب به مقدار کافی برای حفظ سلامت عمومی بدن و چربی سوزی توصیه شده است. به علاوه، مطالعات اخیر نشان میدهند که مصرف آب ممکن است در مدیریت وزن و چربیسوزی نقش مثبتی ایفا کند.
⏺ حال برخی افراد در فضای مجازی این ادعا را مطرح میکنند که به تنهایی با نوشیدن آب زیاد، چربی سوزی امکان پذیر است.
⏺ نتایج مطالعات مختلف نشان میدهند که مصرف آب میتواند در مدیریت وزن و چربی سوزی نقش داشته باشد، اما شواهد موجود به طور قطعی اثبات نمیکنند که آب به تنهایی عامل کاهش وزن باشد.
⏺ تحقیقات نشان میدهند که مصرف آب ممکن است از طریق مکانیسمهایی مانند افزایش متابولیسم، جایگزینی نوشیدنیهای پرکالری، و افزایش اکسیداسیون چربی به کاهش وزن کمک کند.
⏺ با این حال، نتایج برخی مطالعات نشان میدهند که نوشیدن آب بیشتر تاثیری بر کاهش وزن افراد با اضافه وزن یا چاقی ندارد. بنابراین، شواهد در این زمینه ضعیف است و نیاز به تحقیقات بیشتری برای تایید قطعی این اثرات وجود دارد.
🔴 مفصل تر با منابع علمی بررسی را اینجا بخوانید.
💠 با فکتنامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ https://t.me/factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۱ آذر ۱۴۰۳
۴ آذر ۱۴۰۳
⏺ اخیرا فیلمی در شبکه های اجتماعی توسط فردی ناشناس در حال انتشار است که مدعی است فلورایدتراپی بدلیل ترکیباتی که دارد، باعث ضرر جدی به سلامت دانش آموز میشود.
⏺ این خبر چند روزی است در شبکه های اجتماعی نگرانی بسیاری برای والدین دانش آموزان ایجاد کرده است.
ما در فکت نامه سلامت ادعای مطروحه را بررسی میکنیم.
⏺ تمام ترکیبات شیمیایی دارویی و بهداشتی از مواد اولیه شیمیایی استفاده میشود که اولا نوع مواد، مقدار آن و سوما تاثیر آن بایستی با دقت انتخاب شوند تا ضرری برای مصرف کننده نداشته باشد. مواد موجود در فلورایدتراپی، اگر به درستی و طبق توصیههای علمی و حرفهای استفاده شوند، به طور کلی ایمن هستند.
⏺ در اکثر ترکیبات مورد استفاده فلورایدتراپی، این مواد با دقت بالایی تعیین میشود و سمیتی ندارند(1).
⏺ با این وجود چندین مطالعه در مرورهای کاکرین وجود دارد که نشان داده است فلورایدتراپی اثر معنی داری در کاهش پوسیدگی دندان دانش آموزان و کودکان دارد (2 و 3).
⏺ شواهد علمی متعدد نشان میدهد استفاده از فلوراید در ترکیبات مشخص و مناسب در ترکیباتی همچون دهانشویه، فیشورسیلانت و خمیردندان نه تنها اثر سمی ندارد بلکه اثر محافظتی معنی دار در کاهش پوسیدگی دندان دانش آموزان دارد.
⏺ مواد شیمیایی که در این ترکیبات وجود دارد، با مواد شیمیایی موجود به شکل خالص و آزمایشگاهی که سمیت دارد متفاوت است و ربطی به این مداخلات بهداشتی فلوراید دار ندارد.
⏺ هرچند استفاده از فلوراید در قالب های مختلف بهتر است تحت نظر مراقب سلامت، دندانپزشک و والدین باشد که مصرف بیش از حد و غیرطبیعی آن منجر به آسیب نشود.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را نادرست میداند.
💠 با فکتنامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ @factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۴ آذر ۱۴۰۳
۴ آذر ۱۴۰۳
⏺ چای سبز، به عنوان نوشیدنی محبوب در سراسر جهان، توجه زیادی را در حوزه سلامت و کاهش وزن به خود جلب کرده است. این نوشیدنی به دلیل دارا بودن غلظت بالایی از ترکیبات پلیفنولی به نام کاتچینها شناخته میشود.
⏺ در میان این کاتچینها، اپیگالوکاتچین گالات (EGCG) بیشترین مقدار را دارد و گستردهترین مطالعات روی آن انجام شده است. امروزه بسیاری از متخصصان تغذیه و پزشکان از چای سبز به عنوان یک مکمل در برنامههای کاهش وزن استفاده میکنند و اما شواهد علمی در اینباره چه میگویند؟
⏺ بر اساس شواهد علمی موجود، چای سبز میتواند به کاهش وزن کمک کند، اما این تاثیر تدریجی است و نمیتوان انتظار کاهش وزن سریع و چشمگیر داشت.
⏺دبرای دستیابی به بهترین نتیجه، باید مصرف منظم و طولانی مدت حداقل 8 تا 12 هفته داشته باشید.
⏺ دوز مناسب بین 500-850 میلیگرم در روز است و حتماً باید با ورزش منظم حداقل 180 دقیقه در هفته همراه شود. همچنین باید همراه با رژیم غذایی متعادل و محدودیت کالری باشد.
⏺ به محدودیتهای فردی مانند ژنتیک و سطح فعالیت نیز باید توجه کرد. انتظار معقول، کاهش وزن تدریجی حدود یک تا دو کیلوگرم در ماه است.
⏺ با این حال مصرف افراطی هر ترکیب گیاهی از جمله چای سبز میتواند اثرات نامطلوبی داشته باشد.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را درست میداند.
🔴 مفصل تر با منابع علمی بررسی را اینجا بخوانید.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید
❤️ @factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۴ آذر ۱۴۰۳
۷ آذر ۱۴۰۳
⏺ همزمان با افزایش واکسیناسیون ، برخی ادعا کردهاند که پس از تزریق واکسنها، بیماریهای عجیب و نادر در میان مردم شایع شده است.
در این مطلب، با استفاده از نتایج مقالات علمی، به بررسی صحت این ادعا می پردازیم:
⏺ واکسیناسیون همچون سایر مداخلات پزشکی ممکن است برخی عوارض نادر داشته باشند که در مقابل اثرات مطلوب جمعی و فردی معنی دار، قابل مقایسه نیست و طبیعتا چنین مداخله ای جزو هزینه اثربخش ترین اقدامات کنترلی لازم بود.
⏺ بخش قابل توجهی از علائم و ابتلا به بیماریها بعد از واکسیناسیون کووید 19 مربوط به بیماری هایی است که در دوران کووید 19 بدلیل محدودیت های رفت و آمد و ترس مردم از مراکز بیمارستانی و درمانی تشخیص داده نمیشد و بعد از شرایط آرام بعد از واکسیناسیون تشخیص داده شدند.
⏺ بخش قابل توجهی از عوارض و علائم پدیدارشده بعد از کنترل پاندمی کووید19، مربوط به پدیده ای به نام کووید طول کشیده است (long-covid) که بسیاری از بررسی های علمی نشان میدهد این عوارض و بیماری ها نتیجه ابتلا به کووید 19 در افراد بوده است و ممکن است تا سالها با افراد باشد.
⏺ همچنین در دوران کووید 19 به دلیل سبک زندگی کم تحرک، استرس ها و نگرانی های ابتلا و علائم کووید 19 و سایر اختلالات همزمان، مقدمه بروز بیماری هایی شد که عملا ربطی به واکسیناسیون نداشت و بیشتر مربوط به شرایط آن زمان پاندمی کووید 19 بود.
⏺ از طرفی در همه واکسن های مورد استفاده هیچیک از این محتویات به گونهای طراحی نشدهاند که بتوانند باعث بروز بیماریهای لاعلاج و خطرناک شوند. ترکیبات مورد استفاده در واکسنها از نظر ایمنی بهطور گسترده آزمایش شدهاند. مطالعات نشان دادهاند که واکسنها بهطور کلی باعث ایجاد عوارض بلندمدت نمیشوند، چرا که محتویات آنها در بدن باقی نمیمانند و سریعاً تخریب میشوند.
✅ نتیجه گیری: واکسیناسیون علیه کووید 19 یکی از اثربخش ترین مداخلات کنترل پاندمی و کاهش معنی دار ابتلا، مرگ و میر و بستری ناشی از کووید 19 بود. بدلیل ساختار واکسن ها و گزارشات و بررسی های متعدد علمی، عوارض واکسن ها به طور معنی داری کمتر از اثربخشی و فایده های این مداخله بوده است. با این وجود بسیاری از مشکلات سلامتی بعد از خاموشی کووید 19 بیشتر مربوط به شرایط دوران کووید 19 بود که به دلیل همزمانی با دوران واکسیناسیون، این مشکلات احتمالی به طور اشتباه به واکسیناسیون علیه کووید 19 ارتباط داده شد.
🔴 منابع این بررسی را اینجا ببینید
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید
❤️ @factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۷ آذر ۱۴۰۳
🔴 راستی آزمایی: آیا مصرف آنتی بیوتیک در ایران 3.5 برابر میانگین جهانی است؟
✅ نتیجه بررسی: درست
⬇️
⏺ اخیرا یک مقام مسئول سازمان غذا و داروی ایران مدعی شده است: مصرف آنتی بیوتیک در ایران، سه برابر میانگین جهانی است (1).
فکت نامه سلامت در این مطلب به بررسی این ادعا میپردازد:
⏺ این ادعا گویا مبتنی بر داده های مطالعه ای است که در این بررسی علمی داده های سالهای 2000 تا 2016 مصرف آنتی بیوتیک ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است (2).
⏺ در این مطالعه نشان داده شده که مصرف آنتی بیوتیک از سال 2000 تا 2016 رشد 2 برابری داشته است که حدودا سه برابر مصرف کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی است.
⏺ سازمان جهانی بهداشت نیز در گزارش جهانی بررسی وضعیت مصرف آنتی بیوتیک ها، وضعیت مصرف را در کشورهای مختلف جهان مقایسه کرده است. براساس این مقایسه نیز، مقدار مصرف آنتی بیوتیک در ایران با شاخص عددی 67.68 DDD، حدودا بیش از 3 برابر سایر کشورهاست (3).
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را درست میداند.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ @factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۷ آذر ۱۴۰۳
۷ آذر ۱۴۰۳
⏺ واکسنها یکی از دستاوردهای بزرگ پزشکی هستند که توانستهاند از شیوع گسترده بیماریهای عفونی جلوگیری کنند.
⏺ با وجود این، نگرانیهایی درباره ارتباط واکسنها با بیماریهای خودایمنی وجود دارد که نیازمند بررسی علمی دقیق است.
⏺ این فکت سنجی بر اساس مطالعات علمی و شواهد موجود، اثر واکسنها، بهویژه واکسنهای کووید-۱۹ بر بیماریهای خودایمنی را بررسی میکند تا پاسخ علمی و روشنی به این پرسش ارائه دهد.
⏺ براساس شواهد علمی موجود، در برخی مطالعات معتبر که برروی جمعیت های انسانی انجام شده است، نه تنها، واکسن ها باعث ابتلای به بیماری خودایمنی نشده است بلکه اثر محافظتی نیز در پیشگیری از این اختلال داشته است.
⏺ برخی مطالعات هم نشان داده است حتی در بیمارانی که تحت درمانهای سرکوبکننده سیستم ایمنی هستند، واکسنها عموماً پاسخ ایمنی کافی ایجاد میکنند.
✅ نتیجهگیری: با توجه به شواهد بررسیشده، واکسنها به ویژه واکسن های کووید-19 نه تنها باعث افزایش خطر بیماریهای خودایمنی نمیشوند، بلکه در برخی موارد اثرات محافظتی نیز دارند. در مقابل، عفونت کووید-19 میتواند خطر بروز این بیماریها را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد. بنابراین، واکسیناسیون یک راهکار ایمن و مؤثر برای محافظت از سلامت عمومی است و شایعات مرتبط با ایجاد بیماریهای خودایمنی توسط واکسنها، فاقد پشتوانه علمی قوی هستند.
🔴 منابع این بررسی را اینجا ببینید
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید
❤️ @factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۷ آذر ۱۴۰۳
🔴 راستیآزمایی: خوردن چای بیش از حد باعث ایجاد سنگ کلیه میشود.
✅ نتیجه بررسی: درست
⏺ یکی از این باورهای رایج، ارتباط مستقیم مصرف چای با ایجاد سنگ کلیه است. این موضوع در افکار عمومی ریشه دوانده است، به نحوی که بسیاری از افراد از نوشیدن چای میترسند.
⏺ اما آیا واقعاً این ترس، پسزمینه علمی دارد؟ برای پاسخگویی دقیق به این پرسش، باید به مطالعات و تحقیقات معتبر علمی مراجعه کنیم.
⏺ به طور کلی، شواهد علمی نشان میدهند که مصرف متعادل چای، به ویژه چای سبز، به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانها و افزایش سطح سیترات ادراری، میتواند به کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه کمک کند.
⏺ با این حال، مصرف بیش از حد چای، به ویژه چای سیاه که حاوی مقادیر بیشتری اگزالات است، ممکن است در برخی افراد، به خصوص بیمارانی که مستعد تشکیل سنگهای کلسیمی-اگزالاتی هستند، خطر تشکیل سنگ کلیه را افزایش دهد.
⏺ تاثیرات چای میتواند بر اساس ویژگیهای فردی، تفاوتهای جنسیتی و شرایط سلامت هر فرد، متفاوت باشد. بنابراین، رعایت تعادل در مصرف چای و مشورت با پزشک برای افرادی که در معرض خطر هستند، توصیه میشود.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را درست میداند.
🔴 منابع این بررسی را اینجا ببینید.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ @factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۱۲ آذر ۱۴۰۳
⏺ چند روز قبل خبری در فضای مجازی با عنوان مرگ مشکوک 2 کودک تهرانی پس از مصرف ماکارونی در فضای مجازی منتشر شد.
⏺ بعد از انتشار این خبر، خبر دیگر از فوت یک کودک در اهواز به دلیل مصرف ماکارونی منتشر شد که موجی از محتوای غیر مستند در شبکه های اجتماعی از جمله اینستاگرام منتشر شد و نگرانی خانواده های ایرانی را ایجاد کرد.
⏺ نگرانی ها به حدی بود که برخی این تصور را میکردند که مصرف ماکارونی میتواند مرگ آفرین باشد.
بررسی فکت نامه سلامت نشان میدهد:
1- رویداد این دو اتفاق در یک زمان یکسان نبوده است که بتوان رابطه علیتی بین مصرف ماکارونی در یک زمان و رخداد مرگ را گزارش داد. از طرفی اگر خوردن صرفا ماکارونی باعث مسمومیت و یا مرگ میشد، بایستی گزارشات متعدد دیگری نیز در یک زمان یکسان را شاهد میبودیم.
2- با این وجود، آنچه محتمل است، مسمومیت مواد غذایی است که به دلایل مختلف این مسمومیت ها رخ میدهد.
3- یکی از این مسمومیت ها، مسمومیت با باکتری باسیلوس سرئوس و یا عامل دیگری به نام بوتولیسم است که بایستی پزشکی قانونی گزارش دهد که عامل این رخدادها مسمومیت با این عوامل بوده یا خیر.
4- با این وجود میتوان گفت که آنچه می تواند باعث این پیامدها شده باشد، مسمومیت ناشی از عواملی است که بدلایل مختلف منجر به مسموم شدن افراد شده است نه الزاما مصرف ماکارونی.
5- حال عوامل متعدد دیگری در افراد نیز وجود دارد که ما و رسانه ها از آن اطلاعی نداریم و پزشکی قانونی باید به تمام ابعاد بپردازد.
✅ نتیجه گیری: هیچ شواهدی مبنی بر ارتباط و همبستگی مصرف صرف ماکارونی و مرگ احتمالی وجود ندارد بلکه ممکن است این مساله به دلیل مسمومیت ناشی از مصرف هر مواد غذایی باشد که ماکارونی هم می تواند باعث ایجاد مسمومیت شود.
⏺ مرگ ناشی از مسمومیت ها نادر هستند اما ممکن است بدلایل مختلف، این مرگ رخ بدهد. توصیه میشود مردم در هنگام مصرف مواد غذایی مراقب مسمومیت غذایی باشند.
⏺ برای پیشگیری از احتمال آلودگی مواد غذایی کنسروی به بوتولیسم، حتما 20 دقیقه قبل از مصرف، در آب بجوشانید و بعد مصرف کنید.
⏺ حتما مواد غذایی را بعد از مصرف در دمای یخچال قرار دهید تا فاسد نشوند.
⏺ مردم بدون هیچ نگرانی نسبت به مصرف ماکارونی سالم اقدام کنند و فقط از مسمومیت ناشی از مواد غذایی پیشگیری کنند.
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید
❤️ @factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۱۲ آذر ۱۴۰۳
🔴 راستی آزمایی: استفاده از آدامس نیکوتین میتواند در ترک سیگار موثر باشد.
✅ نتیجه بررسی: درست
⏺ امروزه در بازار و داروخانهها شاهد فروش و تبلیغ «آدامس ترک سیگار» هستیم، که ادعا میشود با مصرف روزانه نیکوتین موجود در این محصول، مصرف سیگار به تدریج کاهش مییابد.
⏺ در این بررسی برآنیم، با استفاده از نتایج مقالات علمی، به بررسی صحت این ادعا بپردازیم.
⏺ در حال حاضر محصولات متنوعی برای درمان جایگزین نیکوتین در بازار برای ترک سیگار موجود هستند.
⏺ آدامس نیکوتیندار میتواند در کوتاهمدت برای ترک سیگار کمککننده باشد، اما این محصول نیز در درازمدت و با استفاده نامطلوب، عوارض جانبی را بر جای میگذارند.
⏺ اگرچه این محصول بدون تجویز پزشک در دسترس قرار میگیرد، مشورت با متخصصین درمانی حائز اهمیت است.
با بررسی شواهد علمی، فکت نامه سلامت این ادعا را درست میداند.
🔴 منابع این بررسی را اینجا ببینید
💠 با فکت نامه سلامت، صحت و حقایق اخبار سلامت را بررسی کنید.
❤️ @factnamesalamat
🌐 https://factnamesalamat.ir/
📱 https://instagram.com/factnamesalamat
۱۷ آذر ۱۴۰۳