#آیات_مهدوی
از حارث بن مغیره نقل است که گفت: ما نزد حضرت امام محمّد باقر(ع) بودیم، که حضرت فرمودند:
هر کس از شما که این امر(ظهور و قیام) را بشناسد و منتظر آن باشد، و آن را خیر و نیک محسوب بدارد، به خدا سوگند! مانند کسی است که با شمشیرش همراه حضرت قائم آل محمّد (عج) جهاد میکند.
سپس فرمودند: بلکه، به خدا سوگند! مانند کسی است که با شمشیرش همراه رسول خدا(ص) میجنگد.
سپس فرمودند: بلکه، به خدا سوگند! مانند کسی است که در خیمۀ رسول خدا(ص) به شهادت رسیده است.
و در کتاب خدای متعال آیهای دربارۀ شما وجود دارد، عرض کردم: فدایتان شوم! آن آیه کدام است؟
حضرت فرمودند: فرمایش خدای متعال: «وَ الَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رُسُلِهِ أُولئِک هُمُ الصِّدِّیقُونَ وَ الشُّهَداءُ عِنْدَ رَبِّهِمْ لَهُمْ أَجْرُهُمْ وَ نُورُهُمْ»، (آنان که به خدا و رسولانش ایمان آوردند، آنها راستگویان و گواهان نزد خدای خودشان هستند، پاداش اعمال آنها و نور ایمانشان برایشان هست).
سپس فرمود: به خدا سوگند! شما نزد خدایتان انسانهایى راستین و شهید به شمار آمدهاید.
📌البرهان فی تفسیر القرآن، ج 5، ص 291
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
بسمه تعالی
🔸 به مناسبت میلاد با سعادت امام حسن مجتبی (ع) و ماه مبارک رمضان، موسسه مطالعات راهبردی اسلام معاصر (مرام) برگزار میکند:
🔸سلسله جلسات تحلیلی تاریخ اسلام با عنوان:
«معاویه، آنگونه که بود»
◀️آغاز پخش جلسات: دوشنبه ۱۴٠۳/۱۲/۲۷
مصادف با ۱۶ رمضان ۱۴۴۶
◀️ساعت پخش: هر روز ۱۷:۳۰
🔗لینک صفحه: https://B2n.ir/y43598
🔗تلگرام: @maraminst
🔗ایتا: @maraminstitute
#آیات_مهدوی
جزء 3️⃣2️⃣
از وهب بن جمیع که غلام اسحاق بن عمار است نقل است که گفت: از حضرت امام جعفر صادق(ع) دربارۀ این سخن شیطان: «رَبِّ فَأَنْظِرْنِی إِلى یوْمِ یبْعَثُونَ * قالَ فَإِنَّک مِنَ الْمُنْظَرِینَ * إِلى یوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلُومِ»، (پروردگارا! مهلتم ده تا روزى که مبعوث شوند، فرمود: تو مهلت دارى تا روز وقت معلوم) پرسیدم، به آن حضرت عرض کردم: فدای شما شوم! آن چه روزی است؟
حضرت فرمودند: اى وهب! آیا میپندارى که آن روز، روز رستاخیز مردم است؟ نه، بلکه خدایش مهلت داده تا روزى که قائم ما ظهور کند، و چون قائم ما ظهور کند و در مسجد کوفه باشد، پس ابلیس میآید و برابرش زانو میزند و میگوید: اى واى بر من از این روز! پس در آن روز حضرت قائم(ع) موى جلوی سر ابلیس را گرفته و گردنش را میزند و آن روز، روز وقت معلوم و معیّن است.
📌تأویل الآیات الظاهرة فی فضائل العترة الطاهرة، ص 498
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
#آیات_مهدوی
جزء 4️⃣2️⃣
از مفضّل بن عمر نقل است که گفت: همانا از حضرت امام جعفر صادق(ع) شنیدم، که در بارۀ این سخن خداوند عزوجل: «وَ أَشْرَقَتِ الْأَرْضُ بِنُورِ رَبِّها»، فرمودند: پرورندۀ زمین یعنی امام زمین. عرض کردم: بعد از آن که قیام کرد چه میشود؟ حضرت فرمودند: مردم از نور خورشید و ماه بی نیاز میشوند، و از نور امام(ع) بهره میبرند.
📌البرهان فی تفسیر القرآن، ج 4، ص 733، ح 9293
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
#غزل
#محمّدعلی_بهمنی
آنجا که زبان سرخ است، سر، سبز نمیماند
با این همه، سبز من، جز سرخ نمیخواند
باغی که طراوت را از جاری خون دارد
باغی است که گلبرگش پاییز نمیداند
عشق است و به معناییش تفسیر نشاید کرد
کاین قطره، به دریایی نشناخته میماند
از دایرهات ای عشق، بیرون نروم هرگز
هرگونه که گردونم سرگشته بگرداند
من چرخش تصویرم، سرگیجه نمیگیرم
بگذار که تقدیرم، همواره بچرخاند
گردونۀ آتش را، باید که بگردانند
تا غنچۀ پنهان را در خود بشکوفاند
آن شعلۀ خرد اینک، فوّارۀ آتشهاست
ای کاش تو را هم عشق، اینگونه بگیراند
📚شاعر شنیدنیست، صص 143 _ 144
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
24-Neshane Aftab.mp3
2.52M
فایل صوتی 5 دقیقه ای از دکتر دولتی درباره آیات مهدوی جزء بیست و چهارم
#آیات_مهدوی
جزء4️⃣2️⃣
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
#آیات_مهدوی
جزء 5️⃣2️⃣
از جابر جعفی نقل است که گفت: حضرت امام محمّد باقر(ع) دربارۀ این سخن خداوند عزوجل: «وَ لَمَنِ انْتَصَرَ بَعْدَ ظُلْمِهِ فَأُولئِک ما عَلَیهِمْ مِنْ سَبِیلٍ»، فرمودند: آن، حضرت قائم(ع) است، که هرگاه قیام کند، از بنى امیه و تکذیب کنندگان و ناصبیان انتقام خواهد گرفت.
📌البرهان فی تفسیر القرآن، ج 4، ص 829
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
#داستانک
#عرفان_نظرآهاری
قطاری که به مقصد خدا میرفت، لختی در ایستگاه دنیا توقّف کرد. و پیامبر رو به جهان کرد و گفت: مقصد ما خداست. کیست که با ما سفر کند؟ کیست که رنج و عشق توأمان بخواهد؟ کیست که باور کند دنیا ایستگاهی است تنها برای گذشتن؟
قرنها گذشته است. امّا از بیشمار آدمیان جز اندکی بر آن قطار سوار نشدند.
از جهان تا خدا هزار ایستگاه بود. در هر ایستگاه که قطار میایستاد، کسی کم میشد. قطار میگذشت و سبک میشد. زیرا سبکی قانون خداست.
قطاری که به مقصد خدا میرفت، به ایستگاه بهشت رسید. پیامبر گفت: اینجا بهشت است. مسافران بهشتی پیاده شوند، امّا اینجا ایستگاه آخرین نیست.
مسافرانی که پیاده شدند، بهشتی شدند. امّا اندکی، باز هم ماندند. قطار دوباره راه افتاد و بهشت جا ماند. آنگاه خدا رو به مسافرانش کرد و گفت: درود بر شما، راز من همین بود. آنکه مرا میخواهد، در ایستگاه بهشت پیاده نخواهد شد.
📚پیامبری از کنار خانۀ ما رد شد، صص 24 - 25
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
25-Neshane Aftab.mp3
2.52M
فایل صوتی 5 دقیقه ای از دکتر دولتی درباره آیات مهدوی جزء بیست و پنجم
#آیات_مهدوی
جزء5️⃣2️⃣
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
#آیات_مهدوی
جزء 5️⃣2️⃣
از ابوهریره نقل است که گفت: از رسول خدا(ص) دربارۀ این گفتار خداوند عزوجل: «وَ جَعَلَها کلِمَةً باقِیةً فِی عَقِبِهِ»، (و آن (امامت) را گفتارى پاینده در فرزندان وى نهاد)، پرسیدم؟ حضرت فرمودند: خداوند امامت را در فرزندان حسین(ع) قرار داد، از صلب او نُه نفر از امامان را بیرون خواهد آورد، و از آن هاست مهدى این امّت، سپس فرمودند: اگر مردى بین رکن و مقام همچنان (به عبادت) سر پا بایستد، سپس خدا را با دشمنى اهل بیت من ملاقات کند، داخل آتش شود.
📌بحار الأنوار، ج 36، ص 315، ح 160؛ البرهان فی تفسیر القرآن، ج 4، ص 856، ح 9593
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
#آیات_مهدوی
جزء 6️⃣2️⃣
از ابراهیم کرخى نقل است که گفت: به حضرت امام جعفر صادق(ع) عرض کردم: خداوند امر شما را اصلاح فرماید! آیا حضرت على(ع) در دین خداوند قوی و نیرومند نبود؟ حضرت فرمودند: آرى، نیرومند بود، عرض کرد: پس چرا آن قوم بر او غلبه کردند؟ و چرا آنها را دفع نفرمود؟ و چه چیزی آن حضرت را از این کار باز داشت؟
حضرت فرمودند: آیهاى در کتاب خداوند عزوجل او را از این کار بازداشت، گفت: عرض کردم: کدام آیه؟ فرمودند: این سخن خداى متعال: «لَوْ تَزَیلُوا لَعَذَّبْنَا الَّذِینَ کفَرُوا مِنْهُمْ عَذاباً أَلِیماً»، (اگر از یکدیگر جدامی بودند، کافرانشان را به عذابی دردآور عذاب میکردیم)؛
زیرا براى خداوند عزوجل امانتهای مؤمنی در اصلاب قوم کافر و منافق وجود دارد، پس حضرت على(ع) پدران را نمى کشت تا آنکه آن امانتها خارج شوند، و چون آن امانتها زاده شدند، بر کسانی که غالب بودند غالب آمد و آنها را به قتل رساند، و قائم ما اهل بیت نیز این گونه است، تا زمانی که امانتهای خداوند عزوجل زاده نشوند، هرگز ظهور نمیکند و چون زاده شوند، بر کسانی که غالب شدند، غالب میشود و آنها را به قتل میرساند.
📌تفسیر الصافی، ج 5، ص 43؛ تفسیر القمی، ج 2، ص 316
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam
🔴 فضیلتی بدون حضور امام!
1️⃣ از 2️⃣
آیا ممکن است فضیلتی در قرآن باشد که مؤمنان مشمول آن باشند و امام نباشد؟
وَ السَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَ الْأَنصَارِ وَ الَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِیَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُواْ عَنْهُ وَ أَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِى تَحْتَهَا الْأَنْهَرُ خَلِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ذَالِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيم (توبه: 100)
از آن گروه نخستين از مهاجرين و انصار كه پيشقدم شدند و آنان كه به نيكى از پىشان رفتند، خدا خشنود است و ايشان نيز از خدا خشنودند. برايشان بهشتهايى كه در آنها نهرها جارى است و هميشه در آنجا خواهند بود، آماده كرده است. اين است كاميابى بزرگ. (ترجمۀ آیتی)
________________
شأن نزول آیه کاملا واضح است؛ به هجرت پیامبر(ص) و مؤمنان از مکه به مدینه اشاره دارد. مؤمنان اهل مکه هجرت کردند (مهاجران) و مؤمنان اهل مدینه آنان را یادی کردند (انصار). بر اساس «آنان که به نیکی تبعیت کردند» بعدها اصطلاحی ساخته شد به نام تابعین؛ یعنی کسانی که پیامبر(ص) را ندیدند و صحابه را دیدند؛ یعنی نسل دوم مؤمنان.
________________
مسأله:
اگر بخواهیم این آیه را با دغدغۀ ولایی بخوانیم، به جریان هجرت میرسیم و میبینیم که اتفاقا اولین کسی که با پیامبر(ص) هجرت کرده، همان «صاحب غار» است که طبق مشهور خلیفۀ اول است. یعنی در رأس گروه «السابقون الاولون» قرار میگیرد. در جریان هجرت، امیرالمؤمنین(ع) در بستر پیامبر(ص) خوابید و سه روز بعد، هنگامی که امانات اهل مکه را که نزد رسول الله گذاشته بودند، بازگرداند، حضرت فاطمه (س) و گروهی از زنان هاشمی را با خود به مدینه آورد. یعنی در جریان هجرت، از اولینها هست؛ ولی به طور مطلق اولین نیست.
طبق این تعاریف و تقسیمبندیها امام حسن(ع) و امام حسین(ع) که اصالتا مکی هستند؛ ولی در مدینه به دنیا آمدهاند، نه مهاجر هستند نه انصار. از تابعین هم نیستند؛ چون پیامبر را دیدهاند. اولین امام ما که از ردۀ تابعین است، امام سجاد(ع) است.
________________
خوب، خسته نباشیم؛ توانستیم آیهای پیدا کنیم که مدح مؤمنان است و اهل بیت (ع) در آن حضور ندارند یا سرآمد حاضران نیستند! قاعدتا یک جای کار خراب است.
________________
حل مسأله:
امیرالمؤمنین (ع) در خطبۀ 189 نهجالبلاغه میفرماید:
لَا يَقَعُ اسْمُ الْهِجْرَةِ عَلَى أَحَدٍ إِلَّا بِمَعْرِفَةِ الْحُجَّةِ فِي الْأَرْضِ فَمَنْ عَرَفَهَا وَ أَقَرَّ بِهَا فَهُوَ مُهَاجِر
اسم «مهاجر» بر کسی اطلاق نمیشود مگر به این که حجت خدا در زمین را بشناسد. هر که حجت خدا را بشناسد و به آن گواهی دهد، اوست که مهاجر است.
این منطق شبیه این است که بگوییم «نمازگزار فقط کسی ات که خدا را بشناسد و بپذیرد؛ بدون شناخت خدا، هر خم و راست شدنی نماز محسوب نمیشود.» جالب است که بدانید کافران هم کنار کعبه نماز میخواندند؛ اما «ما كانَ صَلاتُهُمْ عِنْدَ الْبَيْتِ إِلاَّ مُكاءً وَ تَصْدِيَةً»: نماز خواندنشان کنار کعبه جز سوت کشیدن و کف زدن چیزی نبود» (انفال: 35). یعنی فقط فرم ظاهری داشت؛ بدون معنا. آن فرم هم غلط بود.
________________
ریز و درشت اعمال عبادی، بدون ایمان و معرفت، فرم بدون معناست. اگر این را بدانیم، فهم چنین حدیثی برایمان دشوار نخواهد بود:
عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ ص يَقُولُ لَوْ أَنَّ عَبْداً عَبَدَ اللَّهَ أَلْفَ عَامٍ مَا بَيْنَ الرُّكْنِ وَ الْمَقَامِ ثُمَّ ذُبِحَ كَمَا يُذْبَحُ الْكَبْشُ مَظْلُوماً لَبَعَثَهُ اللَّهُ مَعَ النَّفَرِ الَّذِينَ يَقْتَدِي بِهِمْ وَ يَهْتَدِي بِهُدَاهُمْ وَ يَسِيرُ بِسِيرَتِهِمْ إِنْ جَنَّةً فَجَنَّةٌ وَ إِنْ نَاراً فَنَارٌ. (بحار، ج27، ص180).
رسول خدا (ص) فرمود: اگر بندهای خدا را کنار کعبه، بین رکن و مقام، هزار سال عبادت کند آنگاه مظلومانه سر از تنش جدا کنند؛ خدا او را با پیشوایانش که به آنها اقتدا میکرد و از آنان هدایت میجست، برمیانگیزد؛ اگر آن پیشوایان بهشتی بودند، او هم بهشتی میشود و اگر دوزخی بودند، او هم دوزخی میشود.
لَوْ أَنَّ عَبْداً عَبَدَ اللَّهَ أَلْفَ عَامٍ مِنْ بَعْدِ أَلْفِ عَامٍ بَيْنَ الرُّكْنِ وَ الْمَقَامِ ثُمَّ لَقِيَ اللَّهَ مُبْغِضاً لِعَلِيٍّ أَكَبَّهُ اللَّهُ عَلَى مَنْخِرَيْهِ فِي نَارِ جَهَنَّمَ. (کشف الغمه، ج1، ص92)
پیامبر(ص) فرمود: اگر کسی هزار سال بین رکن و مقام خدا را عبادت کند و باز هزار سال … آنگاه خدا را در حالی ملاقات کند که با علی دشمن است، خدا او را با صورت به جهنم میاندازد.
🟢🔵🔴🟡
فهام: فرهنگ. هنر. ادبیات. مذهب
@fahhaam