هر صبح یک آیه:
🌺اعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«وَاذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَمِيثَاقَهُ الَّذِي وَاثَقَكُم بِهِ إِذْ قُلْتُمْ سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ»
و به یاد آورید نعمت خدا را بر شما، و پیمانى را که با تأکید از شما گرفت. آن زمان که گفتید «شنیدیم و اطاعت کردیم». و از (مخالفت فرمانِ) خدا بپرهیزید که خدا، از آنچه درون سینه هاست، آگاه است.
(مائده/۷)
@Farhangesadid
❇️ تفسیر❇️
پیمان هاى الهى
به تناسب بحثى که در آیه گذشته درباره قسمتى از احکام اسلام و تکمیل نعمت هاى الهى گذشت، در این آیه، بار دیگر مسلمانان را به اهمیت نعمت هاى بى پایان خداوند که مهمترین آنها نعمت ایمان و اسلام و هدایت است، توجه داده مى فرماید: نعمت هاى خدا را به یاد بیاورید (وَ اذْکُرُوا نِعْمَةَ اللّهِ عَلَیْکُمْ)
گرچه نعمت در اینجا مفرد است ولى معنى جنس دارد، و جنس در اینجا در معنى عموم استعمال شده و به این ترتیب همه نعمت ها را شامل مى شود.
البته این احتمال نیز در آیه هست که منظور، خصوص نعمت اسلام باشد که در آیه قبل اجمالاً به آن اشاره شده است آنجا که مى گوید: وَ لِیُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکُمْ
و چه نعمتى از آن بالاتر که در سایه اسلام، همه گونه مواهب، افتخارات و امکانات نصیب مسلمانان شد و جمعیتى که قبلاً کاملاً پراکنده، جاهل و گمراه، خونخوار، فاسد و مفسد بودند به صورت جمعیتى متشکّل، متّحد و دانا با امکانات مادّى و معنوى فراوان در آمدند.
پس از آن، پیمانى را که با خدا بسته اند، یادآور شده مى گوید: پیمانى را که به طور محکم خدا با شما بست فراموش نکنید، آن زمان که گفتید شنیدیم و اطاعت کردیم (وَ میثاقَهُ الَّذی واثَقَکُمْ بِهِ إِذْ قُلْتُمْ سَمِعْنا وَ أَطَعْنا)
در این که منظور از این پیمان کدام پیمان است؟ دو احتمال وجود دارد:
نخست، پیمانى که مسلمانان در آغاز اسلام در حدیبیه یا حجة الوداع یا عقبه و یا همه مسلمانان به مجرد قبول اسلام به طور ضمنى با خدا بسته اند.
دیگر، پیمانى که به حکم فطرت و آفرینش، هر کسى با خداى خود بسته و همان است که گاهى از آن به نام عالم ذر تعبیر مى شود.
توضیح این که:
خداوند به هنگام آفرینش انسان، استعدادهاى قابل ملاحظه اى به او داد و مواهب بى شمارى در اختیار او گذاشت، از جمله استعداد مطالعه اسرار آفرینش و شناخت پروردگار به وسیله آنها و همچنین عقل و هوش و ادراکى که به وسیله آن پیامبرانش را بشناسد و دستورهاى آنها را به کار بندد، خداوند با دادن این استعدادها عملاً از آنها پیمان گرفته که این استعدادها را عاطل و باطل نگذارند و از آن در مسیر صحیح بهره گیرند.
افراد انسان نیز به زبان حال و استعداد فریاد بر آورده اند که: سَمِعْنا وَ أَطَعْنا: شنیدیم و به کار بستیم .
این پیمان وسیع ترین، محکم ترین و عمومى ترین پیمانى است که خداوند از بندگان خود گرفته است و همان است که على(علیه السلام) در خطبه اول نهج البلاغه به آن اشاره کرده مى فرماید: لِیَسْتادُوهُمْ مِیْثاقَ فِطْرَتِهِ: پیامبران براى این برانگیخته شدند که مردم را دعوت به وفا کردن به پیمان فطرت کنند .
بدیهى است، این پیمان وسیع، همه مسائل دینى را نیز در بر مى گیرد.
و هیچ مانعى ندارد که آیه اشاره به تمام پیمان هاى تکوینى و تشریعى (پیمان هائى که خدا به حکم فطرت گرفته و یا پیامبر(صلى الله علیه وآله) در مراحل مختلف از مسلمانان گرفت) باشد.
و در پایان آیه براى تأکید این معنى مى فرماید: پرهیزگارى پیشه کنید خداوند از اسرار درون سینه ها آگاه است (وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ عَلیمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ)
تعبیر به بِذاتِ الصُّدُورِ که ترکیبى از ذات به معنى عین و حقیقت و صدور به معنى سینه ها است، اشاره به این است که: خداوند از دقیق ترین اسرارى که در اعماق روح آدمى نهفته است و هیچ کس جز خودش از آن آگاهى ندارد با خبر است.
اما این که: چگونه عواطف، احساسات، نیات و تصمیمات به قلب و درون سینه ها نسبت داده شده؟ ذیل آیه ۷ سوره بقره بحث کرده ایم و در ذیل آیه ۵۷ سوره یونس مشروحاً بحث خواهیم کرد.
«تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۷ سوره مائده »
@Farhangesadid
👈 سردار نقدی تصریح کرد؛
🔹فقدان رویکرد انقلابی دلیل مشکلات اقتصادی کشور است
📌 معاون فرهنگی اجتماعی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه در هیچ کشوری با تغییر رویکرد سیاسی، اقتصاد حل نمیشود گفت: فقدان رویکرد انقلابی دلیل مشکلات اقتصادی کشور است.
در لینک زیر بخوانید
🍀 http://farhangesadid.ir/fa/news/1213
@Farhangesadid
هر صبح یک آیه:
🌺اعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ»
اى کسانى که ایمان آورده اید! همواره براى خدا قیام کنید، و از روى عدالت، گواهى دهید. دشمنى با جمعیّتى، شما را به گناه و ترک عدالت نکشاند. عدالت پیشه کنید، که به پرهیزگارى نزدیکتر است. و از (نافرمانى) خدا بپرهیزید، که خداوند از آنچه انجام مى دهید، آگاه است.
(مائده/۸)
@Farhangesadid
❇️ تفسیر❇️
دعوت اکید به عدالت
این آیه دعوت به قیام به عدالت مى کند و نظیر آن با تفاوت مختصرى در سوره نساء آیه ۱۳۵ گذشت، نخست خطاب به افراد با ایمان کرده، مى گوید: اى کسانى که ایمان آورده اید! همواره براى خدا قیام کنید! و به حق و عدالت گواهى دهید! (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا کُونُوا قَوّامینَ لِلّهِ شُهَداءَ بِالْقِسْطِ).
در این قسمت دو دستور سازنده فرد و اجتماع را صادر کرده:
یکى قیام للّه بدون چشم داشت از کسى و یا رسیدن به غنائمى،
و دیگرى شهادت به قسط و عدل که یک جامعه کامل نیازمند این دو است.
پس از آن، به یکى از عوامل انحراف از عدالت اشاره نموده و به مسلمانان چنین هشدار مى دهد: نباید کینه ها و عداوت هاى قومى و تصفیه حساب هاى شخصى مانع از اجراى عدالت و موجب تجاوز به حقوق دیگران گردد; زیرا عدالت از همه اینها بالاتر است (وَ لا یَجْرِمَنَّکُمْ شَنَآنُ قَوْم عَلى أَلاّ تَعْدِلُوا).
بار دیگر به خاطر اهمیت موضوع روى مسأله عدالت تکیه کرده، مى فرماید: عدالت پیشه کنید که به پرهیزگارى نزدیک تر است (اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوى).
و از آنجا که عدالت، مهمترین رکن تقوا و پرهیزگارى است، براى سومین بار به عنوان تأکید اضافه مى کند: از خدا بپرهیزید; زیرا خداوند از تمام اعمال شما آگاه است (وَ اتَّقُوا اللّهَ إِنَّ اللّهَ خَبیرٌ بِما تَعْمَلُونَ).
تفاوتى که میان این آیه و آیه اى که در سوره نساء آمده است، از چند جهت مى باشد:
نخست این که: در آیه نساء ، دعوت به قیام به عدالت و گواهى دادن براى خدا شده، اما در اینجا دعوت به قیام براى خدا و گواهى دادن به حق و عدالت شده.
شاید این تفاوت به خاطر آن باشد که در آیه نساء ، هدف این بوده که گواهى ها براى خدا باشد نه براى بستگان و خویشاوندان و نزدیکان، اما در اینجا چون سخن از دشمنان در میان بوده تعبیر به گواهى به عدالت و قسط شده، یعنى نه به ظلم و ستم.
دیگر این که: در سوره نساء ، اشاره به یکى از عوامل انحراف از عدالت شده و در اینجا اشاره به عامل دیگرى، در آنجا حبّ افراطى بى دلیل، و در اینجا بغض افراطى بى جهت، ولى هر دو در موضوع پیروى از هوا و هوس که در سوره نساء با جمله: فَلا تَتَّبِعُوا الْهَوى أَنْ تَعْدِلُوا آمده است جمعند، بلکه پیروى از هوا سرچشمه وسیع ترى براى ظلم و ستم است; زیرا گاهى ظلم و ستم به خاطر هوا پرستى و حفظ منافع شخصى است نه به خاطر حب و بغض دیگران.
بنابراین، ریشه واقعى انحراف از عدالت، همان پیروى از هوا است که در گفتار پیامبر(صلى الله علیه وآله) و امیر مؤمنان(علیه السلام) چنین آمده است: أَمَّا اتِّباعُ الْهَوى فَیَصُدُّ عَنِ الْحَقِّ: هواپرستى شما را از حق باز مى دارد .
«تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۸ سوره مائده »
@Farhangesadid
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
👈 دستاوردهای انقلاب اسلامی در قالب یک کتاب
🔹«گلستان انقلاب» منتشر شد
📌 کتاب «گلستان انقلاب» حاصل بررسیها و نقطه نظرات مستند و آمارهای واقعی کارشناسان و متخصصان حوزههای مختلف است که در برنامه «شنبه های انقلاب» در طول ۴۱ هفته از اردیبهشت تا بهمن سال جاری، ارائه شده است.
در لینک زیر بخوانید
🍀 http://farhangesadid.ir/fa/news/1212
@Farhangesadid
📖معرفی کتاب خاطرات رهبر انقلاب توسط سیدحسن نصرالله
🔖حجتالاسلاموالمسلمین سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان، دقایقی پیش در مراسم جشن ۴۰ سالگی انقلاب در مجمع سیدالشهدا(ع) ضاحیهی جنوبی بیروت، به معرفی کتاب خاطرات مبارزات رهبر انقلاب از زبان خودشان که به عربی گفته شده است، پرداخت.
💡این کتاب "#ان_مع_الصبر_نصرا" نام دارد و توسط دفتر حفظ و نشر آثار رهبری چاپ شده است و ترجمه آن به فارسی نیز، بزودی منتشر خواهد شد.
@Farhangesadid
♨️ توصیه جدید رهبر انقلاب به جوانان:
🔰 #آرمانها همیشه باید مقابل چشم باشد و الا راه را گم میکنید
❇️ به گزارش خط حزبالله در آغازین روزهای ماه بهمن، جمعی از خانوادههای شهدا از گوشه و کنار میهن اسلامی میهمان رهبرانقلاب بودند. در این روز سرد زمستانی اما عطر یاد شهیدان و کلام نافذ آقا گرمابخش محفل بود. در جریان گفتگوی صمیمی رهبرانقلاب با آنان، یکی از جوانان حاضر در جلسه از فعالیت فرهنگی هم سن و سالانش در کانونهای فرهنگی گزارشی ارائه کرد و از رهبرانقلاب توصیه و راهنمایی خواست. آقا در جواب اینگونه فرمودند:
✴️ رفتن در گروههای سازندگی و #گروههای_جهادی بسیار خوب است، #راهپیمایی_اربعین بسیار خوب است، سیر مطالعاتی کتب #شهید_مطهری بسیار خوب است؛ همهی اینها خوب است، اینها را باید دنبال کنید و انشاءالله سعیتان این باشد که #ثبات_قدم داشته باشید. عمده این است که شما جوانها سعی کنید در #خط_مستقیم باشید و هدف را گم نکنید.
🔹میگویند کسانی که میخواهند خطی بکشند و میخواهند این خط کج نشود، باید به آن نقطهی نهایی نگاه کنند... آن آخر را نگاه کنید. در رانندگی هم همینجور است، وقتی دارید رانندگی میکنید اگر جلوی پایتان را نگاه کنید حتما ماشین در چاله میافتد یا به دیوار ميخورد؛ باید دور را نگاه کنید.
🔸در حرکت عمومي جوان انقلابی #آرمانها همیشه باید در مقابل چشم باشد و به طرف آرمانها بروید؛ و الا اگر آنها را گم کردید، راه را گم میکنید، مثل اینکه خیلیها هستند که اول انقلاب وضعشان خوب بود، به تدریج تغییر کردند و الان جوری هستند که شما از آنها شکایت دارید؛ علت آن چیست؟ چون آرمانها را در مقابل چشم نگه نداشتند و گم کردند.
🔅آرمان، #اعتلای_اسلام است؛ آرمان عبارت است از رسیدن به حاکمیت به معنای واقعی اسلامی و تحقق شریعت اسلامی در کشور. آرمان این است که ملت ایران به رشد فکری و معنوی و ایمانی و مادی کامل برسد؛ اینها آرمانهای بزرگ است. اگر اینها را در نظر داشته اشید، آنوقت انشاءالله در این راه، خط مستقیم را دنبال خواهید کرد.
@Farhangesadid
👈 دکتر مهدی جمشیدی
🔹انقلاب در برابر دوگانۀ «توسعۀ سکولار/ پیشرفت دینی»
📌 انقلاب اسلامی، انقلابی نبود که در امتداد «تاریخ تجدد» قرار داشته باشد و جامعۀ ما را جامعهای درحالگذار از «سنت» به «تجدد» تعریف کند، بلکه برعکس، انقلاب به صورتی عیان و آشکار، از قلمرو «تجدد» خارج گردید و در برابر آن، صفآرایی کرد. ازاینرو، غرب نتوانست حضور انقلاب را برتابد و بهسرعت، به توطئه پردازی و سنگاندازی بر ضدانقلاب پرداخت.
در لینک زیر بخوانید
🍀 http://farhangesadid.ir/fa/news/1211
@Farhangesadid
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 مظلومیت حضرت زهرا علیهاالسلام
گذشت حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام از حق خود، برای بقای اصل اسلام
✅حضرت آیت الله بهجت قدس سره:
حضرت امیر علیهالسلام شمشیر را برداشت، خواست برود مطالبه حق فاطمه علیهاالسلام را بکند. اذان را شنید. [به فاطمه علیهاالسلام] گفت: «میخواهی این اذان پابرجا باشد یا میخواهی بروم و بکشم کسانی را که مخالفت با نورالله، با فاطمه، میکنند؟». [حضرت فاطمه علیهاالسلام] گفت: «نه! میخواهم اذان [پابرجا] باشد؛ اسلام صوری باشد». همان اسلام صوری را مراعاتکردن، کار را به جایی رساند که [با وجود این روایت که دارد] «إِرتَدَّ النَّاس بَعد رَسُول اللهِ إِلَّا ثَلَاثَة؛ مردم بعد از پیامبر به ورطه ارتداد (و انحراف از مسیر حق) افتادند، مگر سه نفر»، آن «ثلاثه»[١]، بهاندازه مثلاً پانصد میلیون شد. تقیّه این کارها را کرد. و الّا اگر از همان اول، به سب و طعن و اینها مشغول میشدیم، کجا [تعداد شیعیان] زیاد میشد؟! همین زیادیها هم از دست میرفتند!
📚 درس خارج فقه، کتاب جهاد، آبان ١٣٨٧
#پی_نوشت:
1. در برخی از نقلها عبارت «یا چهار نفر، یا پنج نفر» نیز در ذیل روایت آمده است.
@Farhangesadid
👈 «فرهنگ سدید» گزارش میدهد
🔹جریان شناسی هیئتهای مذهبی پس از انقلاب اسلامی
🔹هیئتهای مذهبی از دیرباز جزء مهمترین مکانها به شمار میآید
🔹دشمنان درحال جایگزین کردن گفتمان سکولار در هیئتهای مذهبی هستند
📌 هیئتهای مذهبی در پیروزی انقلاب اسلامی و حماسهآفرینی در طول هشت سال دفاع مقدس نقش مهمی ایفا کردند. به همین جهت انقلاب اسلامی نقطه تحولی در حیات مجالس و هیئت مذهبی در ایران محسوب میشود.
در لینک زیر بخوانید
🍀 http://farhangesadid.ir/fa/news/1210
@Farhangesadid
هر صبح یک آیه:
🌺اعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ ۙ لَهُم مَّغْفِرَةٌ وَأَجْرٌ عَظِيمٌ»
خداوند، به آنها که ایمان آورده و کارهاى شایسته انجام داده اند، وعده آمرزش و پاداش بزرگى داده است.
(مائده/۹)
@Farhangesadid
❇️ تفسیر❇️
سپس، در آیه بعد ـ طبق سنت قرآن ـ که پس از احکام خاصى براى تأکید و تکمیل آن اشاره به قوانین و اصول کلّى مى کند، در اینجا نیز براى تأکیدِ مسأله اجراى عدالت و گواهى به حق چنین مى فرماید: خداوند به کسانى که ایمان آورده و عمل صالح انجام مى دهند، وعده آمرزش و پاداش عظیم داده است (وَعَدَ اللّهُ الَّذینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَ أَجْرٌ عَظیمٌ).
«تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۹ سوره مائده »
@Farhangesadid
هر صبح یک آیه:
🌺اعوذُ باللّهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَّجیم🌺
«وَالَّذِينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِآيَاتِنَا أُولَٰئِكَ أَصْحَابُ الْجَحِيمِ»
و کسانى که کافر شدند و آیات ما را تکذیب کردند، آنان اهل دوزخند.
(مائده/۱۰)
@Farhangesadid
❇️ تفسیر❇️
در مقابل، کسانى که خدا را انکار کنند و آیات ما را تکذیب نمایند از اصحاب دوزخند (وَ الَّذینَ کَفَرُوا وَ کَذَّبُوا بِآیاتِنا أُولئِکَ أَصْحابُ الْجَحیمِ).
قابل توجه این که: آمرزش و اجر عظیم به عنوان یک وعده الهى در آیه ذکر شده و فرموده: وَعَدَ اللّهُ... ولى کیفر دوزخ به صورت نتیجه عمل بیان شده.
مى فرماید:کسانى که داراى چنین اعمالى باشند، چنان سرنوشتى خواهند داشت.
این، در حقیقت اشاره به مسأله فضل و رحمت خدا در مورد پاداش هاى سراى دیگر است، که به هیچ وجه برابرى با اعمال ناچیز انسان ندارد، همان طور که مجازات هاى آن جهان جنبه انتقامى نداشته، بلکه نتیجه خود اعمال آدمى است.
ضمناً تعبیر به أَصْحابُ الْجَحِیْم با توجه به این که اصحاب به معنى یاران و ملازمان مى باشد، دلیل بر آن است که آنها ملازم دوزخ خواهند بود، ولى این آیه به تنهائى نمى تواند دلیل بر مسأله خلود باشد ـ آن چنان که در تفسیر تبیان و مجمع البیان و تفسیر فخر رازى آمده است ـ زیرا ملازمت ممکن است دائمى باشد و ممکن است مدتى به طول بیانجامد و سپس قطع شود، چنان که تعبیر به اصحاب السفینه: یاران کشتى که درباره سرنشینان کشتى نوح در قرآن آمده است دائمى نبوده.
البته شک نیست که کفار خلود در دوزخ دارند ولى در آیه فوق از آن سخنى نرفته، بلکه از آیات دیگرى استفاده مى شود.
«تفسیر نمونه/ ذیل آیه ۱۰ سوره مائده »
@Farhangesadid