امام صادق(علیه السلام): هرگاه نوروز شد غسل کن و پاکیزه ترین لباس های خود را بپوش و خود را با بهترین عطرهایت خوشبو نما. وسائل الشیعه، ج12، ص428
سلام علیکم و رحمت الله
به اطلاع مخاطبان محترم کانال و به خصوص دانشجویان عزیز میرساند ان شاء الله سعی خواهیم کرد سلسله مباحثی که اساتید محترم در نمازخانه دانشگاه بعد از اقامه نماز ظهر و عصر بیان میفرمودند به صورت مجازی و در همین کانال ادامه دهیم.
همچنین روزهای پنج شنبه نیز توسط یکی از اساتید، نکاتی پیرامون مسئله فلسطین و تبیین آن به عنوان مسئله اصلی جهان اسلام به صورت آفلاین بیان خواهد شد.
مزید امتنان است که نکات و پیشنهادهای اصلاحیتان را جهت تقویت این برنامه با شناسه مدیر کانال @culujsas در میان بگذارید.
خدمت حضرت علی علیه السلام عرض کردند،آقاجان ایرانیان عیدی دارند بنام نوروز و در آن لحظه برج حمل (تحویل سال) هفت سینی دارند که از چند چیز تشکیل شده است. نظرتان چیست؟
مولا امیرالمؤمنین حضرت علی علیه السلام فرمود: من به شما هفت سینی یاد می دهم که هرکس در آغاز برج حمل آنها را با گلاب و زعفران بنویسد و خود و خانواده اش از آن بخورد، من ضامنم تا آخر سال با سلامت و تندرستی زندگی کنند:
👈۱ سلامُ علی آلِ یاسین
👈۲ سلامٌ علی اِبراهیم
👈۳ سلامُ عـَلی موُسی و هارون
👈٤ سلامُ هیَ حتّی مَطلَعِ الفـَجر
👈۵ سلامٌ علی نوح ٍ فی العالمین
👈٦ سلامٌ عـَلیکُم طِبتُم فادخـُلوُها خالدین
👈۷ سلامٌ قولاً مِن رَب الِّرحیم
همان هفت آیه قرانی است که با سین شروع می شود.
📚«المخازن ؛صفحه ۳۲۶»
📚«کنزالعوالم ؛صفحه ۳۲»
📚«مجمع الکنوز ؛صفحه ۱۵۴» فضیلت١۴٣٠
مرحوم والد هم اهل رسم و رسوماتی مانند عیدی دادن و یا عید دیدنی بودند؟ نوروز که می شد فامیل و اعاظم قم، برای عیادت ایشان می آمدند. البته ایشان هم برای عیادت آقایان می رفتند اما عیدی نوروز چندان در خانه ما مرسوم نبود. بیشتر در عید سعید غدیر عیدی می دادند.درباره نوروز روایاتی داریم. رجاءً میشود به آنها عمل کرد. البته شریعت کلیاتی را فرموده برخی از آیین های نوروز با این کلیات مطابق است. مثلا در شریعت بر انجام صله رحم خیلی تاکید شده، بر محبت و احترام ومهربانی و صله دادن تاکید شده، روایات زیادی برای اصلاح بین افراد داریم. اینها همه سنتهایی است که در نوروز به آن عمل می شود.
اگر کسی بگوید شریعت با شادی مخالفت است، اشتباه کرده. دین با شاد بودن به شکل حلالش مشکلی ندارد. دین با ظلم، مردم آزاری، اسراف و این شکل مسائل مخالف است. البته اینکه در فضای عمومی مواد محترقه منفجر کنند کار خوبی نیست اگر موجب اذیت دیگران یا یا آسیب جدی به خودش شود حرام هم هست اینکه خرافات وارد این مراسم ها شود کار صحیحی نیست با دورِ هم بودن، میهمانی رفتن و هدیه به یکدیگر دادن و سفر کردن نه تنها مخالف نیست بلکه به آن تشویق می کند.
طلبه ها هم با مردم همراه اند. طلبه باید هم در غم و هم در شادی کنار مردم باشد. آنها هم مثل بقیه نیاز به تفریح و مسافرت دارند. من از طلبه ها می خواهم مردم را به انجام صله رحم تشویق کنند و خودشان هم عامل به این فریضه الهی باشند.
نمی شود به بهانه وجود افراد بدحجاب در اقوام صله رحم را ترک کرد البته باید سعی کرد به گناه نیفتید.
سخنراني پیاده شده و قدیمی از آیت الله استاد احمد عابدی:
بسم الله الرحمن الرحیم
✅ قبلا عرض کرده بودم که اصل عید نوروز و آنچه در روایات هم آمده است، این اول فروردین نیست. آنچه در روایات می فرماید نوروز، اول مهر است که جشن مهرگان است نه جشن اول فروردین. در این باره کتاب خیلی زیاد است.
💠 زمان ائمه هم ایرانیها اول مهر را جشن می گرفته اند و ائمه علیهم السلام نوروز را فرموده اند اول مهر است.
✅ می دانید که اول مهر و اول فروردین خورشید روی دایره معدل النهار یا روی خط استوا می چرخد. یکی را اعتدال ربیعی و یکی را اعتدال خریفی می گویند. روز اعتدال را جشن می گرفته اند اما اعتدال ربیعی در اول بهار یا اعتدال خریفی در اول پاییز!؟
💠 قدما کتابهایی در اینباره نوشته اند که مثلا اول بهار بهتر است یا اول پاییز؟ میوه بهاری بهتر است یا میوه پاییزی؟ میوه بهاری خیار است و آلوچه که خیلی قشنگ و شاداب است ولی خاصیت ندارد.
میوه پاییزی انار و سیب و به و انگور است. به را وقتی نگاه می کنید در صورتش چروک خیلی زیاد است، رنگش هم پریده اما خاصیت خیلی دارد. میوه پاییزی قشنگ نیست ولی خاصیت خیلی دارد.
💠 گفته اند میوه بهاری مثل نوجوان است که زیباست اما عقل درست و حسابی ندارد، میوه پاییزی مثل پیرمرد است که کمرش خم شده است و صورتش چروک دارد اما عاقل است و تجربه خیلی دارد.
✅ ایرانیان باستان می گفته اند جشن مهرگان بگیریم چون پاییز بهتر از بهار است. بعضی هم گفته اند که هر کدام در جای خودش زیباست. و خیلی زیاد نیست که جشن مهرگان تبدیل شده است به اول فروردین.
💠 کتابهای خیلی زیادی هم درباره نوروز نوشته شده تحت عنوان «نوروزیه»، و معمولا این کتابهای نوروزیه بیشتر تفسیر قرآن بوده است. مثلا فلان عالم می خواست روز عید نوروز برود دیدن فلان آقا، می نشست کتاب می نوشت در تفسیر قرآن بعد آنرا برایش هدیه می برد و اسم کتاب را می گذاشت "نوروزیه"، و این کتابهای نوروزیه از این باب است. اینها مربوط به نوروز بوده اما نوروز اول مهر.
💠 الان هم که در هند نوروز را جشن می گیرند چون مقارن با عید غدیرِ سال اول بوده است. این مطلب را برای این گفتم که در این ایام همین سنت و سیره علمای بزرگ این بوده که در نوروز می نشستند و کتابی می نوشتند در تفسیر یک آیه قرآن یا یک سوره و این را هدیه می بردند و به این می گفتند «نوروزیه».
✅ ما هم بنشینیم همین کار را بکنیم یعنی در ایام نوروز اولا یک وقت خوبی بگذاریم روی قرآن مخصوصا که امسال با ماه رجب شروع می شود. کتابهای سیر و سلوک می گویند که سال سیر و سلوک با ماه رمضان شروع می شود، کتاب اقبال سید بن طاووس اگر دیده باشید همان ابتدای کتاب، اعمال شب اول ماه رمضان است و آخر کتاب اعمال ماه شعبان است یعنی سید بن طاووس می گوید این کتاب را در یک سالِ سیر و سلوک عمل کنیم که سال سیر و سلوک از رمضان شروع می شود.
💠 مرحوم شیخ عباس قمی رضوان الله علیه مفاتیح را با ماه رجب شروع کرده است در واقع در ذهن مبارک ایشان این بوده است که رجب و شعبان مقدمه ورود به رمضان است، یعنی این دو ماه را به عنوان مقدمهی ورود به رمضان قرار داده است.
💠 قبلا هم این را عرض کرده بودم آنقدر که دعا در ماه رجب از امام زمان علیه السلام نقل شده است در هیچ ماهی نیست حتی در ماه مبارک رمضان. معلوم می شود امام زمان سلام الله علیه به دعاهای ماه رجب اهتمام ویژه دارد.
💠 و عرض کردم که قرائت قرآن و مطالعه قرآن و تفسیر قرآن باید در برنامه کاری همه ما باشد و واقعا وقت خوبی روی قرآن و مطالعه قرآن و تحقیق در آیات شریفه قرآن بگذاریم.
#نوروز
#نوروزیه
#جشن_مهرگان
#عید_نوروز
#سیر_و_سلوک
#شعبان
#قرآن
#رمضان
#بهار
#پاییز
🆔 @Ahmad_aabedi