💠 حدیث روز 💠
💎مهمترین دشمن انسانها کدام است؟
🔻امام صادق علیه السلام:
اِحذَروا أهواءکُم کما تَحذَرونَ أعداءکُم ، فلَیسَ شَیءٌ أعدی لِلرِّجالِ مِن اتِّباعِ أهوائهِم و حَصائدِ ألسِنَتِهِم.
🌸همان گونه که از دشمنان خود حذر می کنید، از هوس هایتان حذر کنید؛ زیرا برای مردان دشمنی بدتر از پیروی از هوس ها و محصولات زبان هایشان (سخنان بیهوده و یاوه) نیست.
📚 کافی، ج ۲، ص ۳۳۵
💠 به اسفل میروی یا اعلا؟!
🔹«صراط» انسان از «اسفل سافلین» شروع، و به «اعلا علّیّین» ختم شود؛ و این صراط آنهایی است که حق تعالی به آنها انعام فرموده به نعمت مطلقه، که آن نعمت کمال جمع اسمایی است که بالاترین نعمتهای الهیّه است؛ و صراطهای دیگر، چه صراط سعدا و «منعم علیهم» باشد و چه صراطهای اشقیا باشد، به قدر نقصان از فیض نعمت مطلق، داخل در یکی از دو طرف افراط و تفریط خواهد بود.
📚تفسیر سوره حمد،۷۷
💠عدالت و مبارزه با فساد
عدالت و مبارزه با فساد، لازم و ملزوم یکدیگرند.
دستگاهی کارآمد با نگاهی تیزبین و رفتاری قاطع در قوای سهگانه، حضور دائم داشته باشد و به معنای واقعی با فساد مبارزه کند.
نسبت فساد در میان کارگزاران جمهوری اسلامی در مقایسه با بسیاری از حکومتها بسی کمتر است ولی حتّی آنچه هست غیرقابل قبول است.
آنچه تاکنون شده با آنچه باید میشده و بشود دارای فاصله ژرف است.
دلهای مسئولان به طور دائم باید برای رفع محرومیّتها بتپد.
کسب ثروت مورد تشویق است، امّا تبعیض در توزیع منابع عمومی و ویژهخواری و مدارا با فریبگران اقتصادی به شدّت ممنوع است.
غفلت از قشرهای نیازمندِ حمایت، مورد قبول نیست.
معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم
سلام بر ابراهیم. فصل 49
50.pdf
78.9K
سلام بر ابراهیم. فصل ۵۰
نشست علمی روش نوین مطالعه به مناسبت روز پژوهش به صورت آنلاین با حضور دکتر جهانگیری عضو هیات علمی دانشکده علوم قرآنی بندرعباس.
فرهنگی و دانشجویی دانشکده علوم قرآنی بندرعباس
هدایت شده از انجمن علمی دانشکده علوم قرآنی آمل
هدایت شده از انجمن علمی دانشکده علوم قرآنی آمل
به مناسب #هفته_پژوهش و روز #وحدت_حوزه و #دانشگاه نشست نقد علمی با موضوع "نقد نگاه مفسران در تفسیر آیه لا اکراه فی الدّین" از سوی انجمن علمی دانشجویی دانشکده علوم قرآنی #آمل و با همکاری امور پژوهش، با ارائه دکتر حبیب الله حلیمی،مدیر دکتر سیدقاسم حسینی و با ناقدی حجت الاسلام غلامیان بصورت زنده و به مدت ۸۰ دقیقه در سامانه ادوب کانکت با حضور دانشجویان محترم قرآنی برگزار گردید.
مختصر مطالبی از نشست نقد علمی:
✅سخن ارائه دهنده:
جناب آقای دکتر حلیمی ابتداً معنایی از اکراه گفتند و دیدگاه بسیاری از مفسرین به ویژه علامه طباطبایی رحمة الله علیه که فرمودند پذیرش دین اجباری نیست و اینطور معنا کردند که دین یک معارفی است که خلاصه آن ها اعتقادات است و در اعتقادات اجبار راه ندارد و دیگران هم همین معنا را مثل شیخ طوسی گرفته تا آیت الله مکارم شیرازی هم این معنا را میپذیرند که مهمترین ویژگی دین همان معارف اعتقادی و عقلی است و دین اساساً اجبار بردار نیست آقای دکتر حلیمی گفتند آنچه که به نظر ایشان میرسد این است که مبنای فطری را آیه قرآن می خواهد بیان کند که اساساً دین چون مطابق با فطرت است اجبار بردار نیست؛ و در اینجا نمیخواهد سخن عدم اجبار یا اجباری بودن را بیان کند و ایشان به آیات دیگری استدلال کردند که در آنجا خداوند سبحان بحث اختیار و عدم اختیار،اجبار و عدم اجبار را مطرح کرده است مثل آیه اِنّا هَدَیناهُ السَّبیل اِمّا شاکِراً وَ اِمّا کفورا و همینطور در پایان بحث به کلمه "فی" و "عَلی" اشاره کردند که برخلاف اکثر مفسرین که معتقدند در اینجا "فی" به معنای "عَلی" است ایشان گفتند که نباید به این معنا باشد و خداوند اگر می خواست "فی" به معنای "عَلی" باشد؛ "عَلی" را به جای "فی" قرار می دادند و اشاره کردند که تعدادی از مفسرین هم اعتقاد ایشان را دارند که "فی" به معنای خودش آمده و ایشان تشبیه کردند به آیه "ما جعلکم فی الدین من حرج" دین یعنی متن دین احکام دین و این امور و آنچه که در دین است اجبار و حرج نیست یا اکراه وجود ندارد.
پس آیه لا اکراه فی الدین در مقام این نیست که بفرماید: "دین اجباری نیست" بلکه در مقام این است که بفرماید: "آنچه در دین از امور اعتقادی، عبادی و اخلاقی وجود دارد ملائم و موافق فطرت انسان است؛ یعنی آنچه در دین آمده برای فطرت بشر حالت زورکی و تحمیلی ندارد.
✅سخن ناقد:
یک نکته مهم و کلیدی در مباحث قرآنی و تفسیری آن است که هرچند امکان دارد از یک آیه قرآن، برداشت های متفاوتی صورت گیرد، اما اگر قرار است یک معنایی به صاحب قرآن و نازل کننده آن نسبت داده شود، باید با مستندات قابل قبول و ادله و براهین انجام گیرد.
وی گفت: "دین" در آیه فوق به معنای خطوط کلی و اصول است نه منهاج الشریعت و فروع. در فروع دین، پس از قبول اصل آن اکراه و اجبار وجود دارد که بخشی از آن در پوشش امر به معروف و نهی از منکر، حدود و تعزیرات نمود پیدا می کند تا موجب دفع گناه در جامعه شود اما در اصول دین، اکراه و اجبار وجود ندارد و واژه "دین" در این آیه، به معنای اصول اعتقادی است.
حجت الاسلام غلامیان افزود: اگر "لا إکراهَ فِی الدّین" به معنای آزادی باشد، باید حدود آن مشخص گردد. این عبارت، به معنای جواز نیست که هرکس، هر عملی دلش خواست انجام دهد چرا که نظم اجتماعی از بین رفته و بنیان های نظام اسلامی آسیب خواهد دید. اگر آیه مذکور به معنای اجبار نباشد، پس دلیلی هم وجود ندارد تا افرادی که اصول دین و دستورات الهی را زیرپا می گذارند، مجازات گردند مانند روزه خوردن در ملاء عام یا زنا که باید با این گونه موارد برخورد شده و حد اجرا شود.
وی در ادامه تأکید کرد: وقتی شخصی دین را پذیرفت، دستورات دینی به عنوان تعبدیات محسوب شده که کسی حق دخالت و عمل دلخواه را ندارد و باید بر همان اصول و دستورات پایبند بوده و به آن عمل نماید.
✅جمع بندی کلی و پایانی از ۸۰ دقیقه نقد و نظر:
دکتر سیدقاسم حسینی گفتند:
آیه لا اکراه فی الدّین و دلایلی که آقایان ذکر کردند ظاهرا معنایش همین است که اجباری در دین نیست و همین ظاهر هم مراد است اما دیدگاه آقای غلامیان این است که در کلیات اصول و فرعیات اجباری نیست و آقای حلیمی گفتند که تمام آن مسائلی که در دین مطابق با فطرت باشد اجباری در آن نیست.
✅پیشنهاد می گردد فیلم کامل این نشست را در #آپارات به آدرس👇👇👇
https://www.aparat.com/v/mzsJL
مشاهده بفرمایید🌺
#انجمن_علمی_دانشجویی
#علوم_قرآنی_آمل
@quran_amol