🌸آیا به فرزندتان آموخته اید که «بدون اطلاع والدین هرگز رازی بین او و دیگران وجود ندارد؟»
🔹اغلب والدين، مربيان و آموزگاران، كودكان را به #رازدار_بودن تشویق میکنند و به کودکان میآموزند، این #رازداری باعث اعتماد دیگران به آنها میشود.
🔹اما شما باید به فرزندان خود تاکید کنید که هیچ راز بدی نباید بین آنها و افراد بزرگتر، دور از چشم والدین وجود داشته باشد.
🔹چون اکثر افرادی که #کودک_آزاری میکنند، به کودک میگویند بوسیدن یا تماس بدنی بین ما، رازی است که غیر از ما دو نفر کسی نباید آن را بفهمد.
✅برای اموزش این موضوع ، مفهوم «راز خوب» و «راز بد» را به کودک یاد میدهیم؛
🔸راز خوب، رازی هست که یک دوست یا اعضای خانواده به ما می گویند و نگه داشتنش حال منو بد نمیکنه. و کسی اصرار نمیکنه که از مامان و بابا مخفی بمونه، راز خوب ، احساس بدی به ما نمیده .
🔸راز بد ، رازی هست که احساس بدی به من میده و حالمو بد میکنه، نگهداشتنش منو اذیت میکنه، من دلشوره میگیرم و ممکنه دلم بخواد گریه کنم، راز بد رازیه که به نفر به من اصرار کنه نباید به مامان و بابا درموردش چیزی بگم و باید مخفی کنم، اون دیگه راز خوبی نیست و من باید خیلی زود به مامان و بابا بگم.
✅ لازم به ذکر است که برای داشتن چنین انتظاری از فرزندان، باید با آن ها رابطه دوستانه و صمیمانه داشته باشیم و والدینی پذیرا و ایمن برایشان باشیم.
#تربیت_فرزند
#تربیت_جنسی
#خودمراقبتی_کودک
@farzandparvarimosbat
🔸جملات ممنوع برای بچه های خجالتی❗️
🔸یادمون باشه باید عزت نفس و اعتماد بنفس بچه های خجالتی رو بالا ببریم و از بیان جملاتی که فقط اضطراب رو در اونها افزایش میده، بپرهیزیم .
#تربیت_فرزند
#کودک_خجالتی
@farzandparvarimosbat
🌼راهکارهای #پرورش_خلاقیت_کودکان
🍃چرا خلاقیت مهمه؟
بچه هایی که قوه خلاقیت در اونها سرکوب نشده و به درستی تقویت شده،در آینده افراد موفق و با اعتماد بنفس هستند که در برابر مشکلات همیشه امیدوارانه حل مسئله انجام میدهند و سلامت روان بالاتری دارند.
✅کارهای نیمه کاره را تمام کنید.
یکی از تمرینهایی که به بچهها کمک میکند تا #پرورش_خلاقیت در کودکان به صورت محسوسی رشد کند همین موضوع است. سعی کنید از کودکان خود بخواهید که کارهای نیمه تمام خودشان را تمام کنند.
برای مثال داستانی را برای کودک خودتان بخوانید و ادامه آن را رها کنید و از کودک خود بخواهید برای داستان خودش یک پایان بسازد.
برای کودک خود اسباب بازیهایی را خریداری کنید که بتواند خودش آنها را در کنار یکدیگر بگذارد و آنها را تکمیل کند و در هنگام صحبت کردن بعضی از جملات را به او بگویید تا تکمیل کند.
✅بگذارید حتی در حل مسائل، افکار
متفاوت با نظر شما وجود داشته باشند.
کودکان شما برای اینکه بتوانند اکتشافات جدیدی داشته باشند نیاز دارند تا آزادی عمل داشته باشند و کارهای خلاقانه خود را آزمایش کنند و در شرایط مختلف حتی با شما هم نظر نباشند.
با کودک خود مانند یک رئیس نباشید و بگذارید آنها با شما مخالفت کنند و نظر بدهند. اگر میبینید که کودک شما، با شما مخالف است او را تشویق کنید تا یک راهکار به شما بده و سعی کند مشکل و مانعی که به وجود آمده را برطرف سازد.
✅بگذارید کودکانتان آشپزی کنند.
بسیاری از کودکان در سنین ۵ تا ۱۰ سالگی بسیار علاقهمند هستند که آشپزی کنند اما متاسفانه بسیاری از آنها از سمت والدین حمایت نمیشوند و عمل این فرصت طلایی را از دست میدهند.
هیچگاه جلوی آشپزی کردن کودکانتان را نگیرید چرا که این فعالیت کمک میکند تا تمام استعدادها و تواناییهای کودک مشخص شود. بگذارید آنها مواد را ترکیب کنند، آماده کنند و نتیجه کار خود را بچشند و امتحان کنند.
کودکان در آشپزی کردن از تمام حواس ۵ گانه خود استفاده میکنند و درگیر شدن آنها در این هنر کمک میکند تا در #مهارتهای_حرکتی رشد بسیاری کنند.
✅دست از امر و نهی کردن به کودک بردارید.
به کودک اجازه دهید تا خودش ایده هایش را جستجو کند. اجازه دهید کمی آزاد باشد و برای پیدا کردن پاسخ سوال هایش تلاش کند. به او نگویید این مسیر را برو و این کار را انجام بده. گاهی لازم است کودک خودش مسیرش را پیدا کند و خودش چیزهایی را به تنهایی یاد میگیرد. ما تنها نظارتگر و هدایتگریم و نه الگو دهنده.❗️
✅برای افزایش خلاقیت کودک از او سوال بپرسید.
یکی از بهترین روش ها برای پرورش خلاقیت در کودکان این است که او را کنجکاو کنید. مثلاً به او بگویید به نظر تو چرا آسمان آبی است؟ چرا اقیانوس ها و دریاها مواج هستند. این روش برای تقویت تخیل و مهارت های کودک و تشویق او به حل مسئله اهمیت زیادی دارد.
@farzandparvarimosbat
🔸برای داشتن کودک مسئولیتپذیر :
🔹به تناسب سن و توانش ، فضای برای تجربه و کشف را برایش فراهم کنید و مسئولیت های کوچک و در حدتوان به او واگذار کنید
🔹اعطای مسئولیت را با احساس توانمندی و بزرگ منشی همراه کنید و شرایط را تحمیلی جلوه ندهید
بچه ها از طریق همراهی با بزرگترهایشان، احساس #توانمندی و #مهم_بودن میکنند و خودشان برای همکاری با شما پیش قدم خواهند شد.
🔸بچه هایی که در کودکی درخانه مسئولیت داشته باشند و همراه پدر و مادر در کارها فعالیت کنند، #اعتماد_بنفس بالاتری خواهند داشت و راحت تر با محیط اطرافشان تعامل برقرار خواهند کرد.
#مسئولیت_پذیری
#تربیت_کودک
@farzandparvarimosbat
🌼معرفی چند #بازی با هدف تقویت دقت و #تمرکز کودکان:
🍃جسمی را وسط اتاق قرار دهید و به او بگویید هر كس كه به مدت طولانی تری بتواند به این وسیله خیره شود، بی آنكه از آن چشم بردارد، برنده است.
🍃از کودک بخواهید چشمانش را ببندد، آنگاه اشكال هندسی را به او بدهید و از او بخواهید كه نوع آنها را حدس بزند. در مراحل پیشرفته تر اشكال حیوانات مختلف را به او پیشنهاد دهید.
🍃از کودک بخواهید یک شی نورانی مانند یک شمع روشن که در حال حرکت است را با چشم تعقیب کند. شی را در جهات مختلف به صورت صاف یا دورانی حرکت دهید. (کم کم زمان تمرین را افزایش دهید).
🍃شما و فرزندتان مقابل هم روی زمین بنشینید، توپی را به سمت او بفرستید، از وی بخواهید پس از گرفتن توپ مجددا آن را به شما بدهد و این کار را تکرار کنید. (کم کم زمان تمرین را افزایش دهید)
🍃کلمه ای را با کودک قرار بگذارید تا هر زمان شنید دستش را بالا ببرد. شما کلمات مختلف را بگوئید و آن کلمه خاص را نیز به طور نامنظم در میان کلمات دیگر بگوئید.
🍃داستان کوتاهی را برای کودک تعریف کنید و بعد بلافاصله از متن داستان سوالاتی را از او بپرسید.
@farzandparvarimosbat
🔹️بخشی از مباحث کارگاه #خودمراقبتی ، برای آموزش مفاهیم حریم بدن و خصوصی بودن
(#تربیت_جنسی_کودکان)
@farzandparvarimosbat
🌸چهار اصل مهم در #قصه_گویی برای کودکان!
🍃 یکی از ویژگیهای عقلی و ذهنی در دوره کودکی این است که بچهها به #قصه علاقهمند میشوند.
چون در این دوره، ذهن بچهها کنجکاو است و به دنبال کشق داستان با قصه همراه میشود.
🌸بنابراین قصه یکی از ابزارهای مهم تربیت در این دوره است.
از طریق قصه میتوان راه های مقابله با هیجانات، آداب اجتماعی، مهارت های برقراری ارتباط و بسیاری از نکات تربیتی را به کودکان آموخت.
اما لازم است در قصه گویی به مواردی توجه شود:
🔹 شخصیت اصلی داستان، مثبت باشد. چون همزاد پنداری بچهها بالاست و باید الگوی مثبت به آنها معرفی شود.
🔹داستان برای بچهها قابل درک باشد و به تناسب سن انتخاب شود.
🔹 موضوع داستان در هر قسمت تمام شود تا بتواند اثرگذار باشد.
قصه در این حالت با سریالهای تلویزیون متفاوت است که در نقطه اوج آن، تمام میشود. سریال در این حالت ابزار سرگرمی اما قصه برای ما ابزار تربیت است.
🔹 در قصه گفتن از ابزارهای آن مانند افت و خیز در لحن و صدا استفاده شود، مهارت گوینده در ایجاد انگیزه بسیار مهم است.
🔹زمان قصه گفتن برای بچه ها به تناسب سن بین ۵ الی ۱۰ دقیقه باشد ؛ اگر داستان طولانی شود کودکان در ادامه داستان همراه نخواهند شد.
@farzandparvarimosbat
🔹بچه های دو تا چهارسال معمولا از چه چیزهایی میترسند؟
🔸بچه ها به تناسب سن شون، #نگرانی ها و #ترس های متفاوتی سراغشون میاد که بعضی از این ترس ها طبیعی و رایج هست و اگر ما رفتار درست در برابر این ترس ها داشته باشیم، کم کم فرزندمون مهارت مقابله با ترسش رو یادمیگیره
#ترس_کودکان
@farzandparvarimosbat
🌼چرا کودکان به حرف والدین #بی_اعتنایی میکنند و #حرف_شنوی ندارند؟
🌻عوامل سببساز:
🌱 والدینی که زیاد دستور می دهند!
والدینی که مرتب به فرزندانشان امر و نهی میکنند، و بکن! نکن! های مکرر دارند. دستورات زیاد باعث فراموشی و نافرمانی میشود!
پس تعادل را رعایت کنید.
🌻برای کاهش این وضعیت تمرین کنید و حرف های خود را در طول روز بشمارید. چند حرف دستوری غیرضروری میان شما با فرزندتان رد و بدل میشود؟!
🌱والدینی که حرف میزنند، ولی اگر کودک بی اعتنایی کرد پیامد طبیعی یا منطقی خاصی برای آن وجود ندارد.
🌻منظور تنبیه نیست؛ بلکه باید مواجهه با پیامد در صورتی که شرایط اسیب زا نیست و یا محرومیت متناسب با ان اعمال شود.
🌱کودک میداند که والدین اش تکرار خواهند کرد، پس لازم نیست او به حرف آنها گوش کند. پس گاهی تکرار بیش از حد و افراطی، باعث #بی_توجهی_کودکان میشود.
🔸زیاده گویی، مقدمه نشنیدن است.
🌻گاهی والدین کارهای فرزندشان را به جای او انجام میدهند و از او سلب مسئولیت میکنند؛
فقط یکبار یاداوری کنید اما هیچ کاری را به جای فرزندتون انجام ندهید
🌱گاهی دستورات والدین در تضاد با نیاز های اساسی فرزندشان است!
برای مثال والدی که به کودک میگوید از گوشی کمتر استفاده کن اما هیچ جایگزینی برای کودک ارائه نمیکند؛
این کودک ناچارا برای رفع نیاز خود به تفریح، نافرمانی خواهد کرد
@farzandparvarimosbat