✔️ درس خارج فقه آیت الله سید احمد #مددی (1395/2/26)
🔸...«قال لنا احمد بن الحسین» مراد از «احمد بن الحسین» ابن غضائریِ پسر است. ابنغضائریِ پسر تا حدود 410 و 411 ظاهرا مسلّم بوده. حالا اگر فرض کنیم وفات ایشان یا احتمالی که ما دادیم ایشان را ترور کرده باشند قبل از وفات پدرش باشد، سال 410 یعنی زمان نجاشی و شیخ طوسی را کاملا درک کرده است.
@feghh_osoul
✔️ درس خارج فقه استاد محمدمهدی شبزندهدار
1398/06/24
🔸 مرحوم آیت الله مؤمن نقل میکردند از مرحوم امام که ایشان فرموده بودند اگر درس خارج می خواهید بروید، یا بیع بروید و یا طهارت. خود ایشان هم می بینیم که با آن روحیه انقلابی، بیع و طهارت و خلل در صلاة را فرمودهاند. به دلیل اینکه این ابحاث از مباحث بسیار پر چالش هستند و نیرو افزایی را در مشارکین در بحث ایجاد میکند.
#فقه
@feghh_osoul
💢نتوانستیم حقوق شهروندی و کرامت انسانی را براساس فقه و اخلاق پایهریزی کنیم/ فقه توانایی تأمین یک زندگی سالم، کامل و مفرح را دارد
✔️حجتالاسلام والمسلمین عبدالرضا ایزدپناه:
🔹قانون حقوق شهروندی را در زمانی که معاونت قوه قضائیه را در زمان آیتالله شاهرودی برعهده داشتم، خود ما تدوین کردیم و تمام مواد آن براساس موازین فقه شیعه و فقه اهل بیت (ع) است. مقصود از شهروند، فردی از جامعه است یعنی تمام اقشار را در بر میگیرد. به عنوان مثال، حقوق متهم به بهترین وجه در قوانین و آئین نامههای فقهی ما دیده شده است؛ یعنی فقه میتواند زندگی کسی که میخواهد زندگی شهری سالم و کامل و مفرحی داشته باشد را تامین کند.
🔸قانون اساسی ما بر اساس فقه است و در زمان تدوین از نظرات فقهای بزرگ زمان استفاده شده است، اما نتوانستیم وظیفه اداری را از جهت حفظ حقوق شهروندی، حفظ کرامت انسانی و رفتار و اخلاق اداری، براساس فقه و اخلاق و قانون اساسی پایهریزی کنیم.
🔹حوزههای علمیه باید دایره موضوع شناسی و بهره برداری از منابع بویژه قرآن و عقل را گسترش دهند. در فقه امام صادق (ع) قرآن و عقل جایگاه بلندی دارد اما ما در فقه بیشتر سراغ احادیث و روایات رفتیم تا قرآن و سنت؛ لذا باید بیشتربه قرآن و عقل بها دهیم تا به مسائل روز بهتر پاسخ دهیم.
🔸فقه ما که پرتوی از فقه امام صادق (ع) است، براساس تعالیم قرآنی و فطرت انسان و قوانین حاکم بر روح و روان و جامعه تدوین شده است بنابراین نباید قرآن را با زندگی و حکومت و رفتارهای دلخواه خود برش بزنیم.
👈 بیشتر بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=71372
🆔 @feghh_osoul
💢بررسی ادله حجیت شهرت فتوایی
✔️حجتالاسلام محمدرضا ترابی:
📌فقیهان برای استدلال بر حجیت شهرت فتوائیه به ادلهای تمسک کردهاند:
🔹الف) فحوای ادله حجیت خبر واحد به بیانات متعدد:
۱- هرچه مفید ظن است حجت است و ظن حاصل از شهرت به مراتب بیشتر است.
۲- ملاک حجیت خبر واحد، طریقیت است و شهرت این طریقیت را به طریق اولی دارد.
۳- شهادت عدلین حجت است و در شهرت شهادت بیش از دونفر عادل در یک مساله وجود دارد.
🔸ب) مرفوعه زراره: سند این روایت مورد مناقشه واقع شده است ضمن اینکه در این روایت قرائنی وجود دارد که دلالت دارد که مراد از شهرت در اینجا شهرت عملی و روائی است نه فتوائی مثل فرض وجود تعارض بودن مورد و عبارت (یاتی عنکم الخبران ماثوران).
🔹ج) مقبوله عمربن حنظله: مشایخ ثلاث این روایت را نقل کردهاند و آن را تلقی به قبول کردهاند هرچند مرحوم آیتالله خویی (ره) به وجود عمر بن حنظله در سند خدشه میکند، الا اینکه اولا اصحاب به این روایت عمل کردهاند و ثانیا این روایت از مرویات صفوان است و ثالثا مشایخ ثلاث این روایت را نقل کردهاند که همگی از توثیقات عامه هستند.
🔻 اما بررسی مضمون مقبوله: صدر روایت مربوط به باب قضاء است و ذیل روایت در باب مستند قضاوت است و سوالاتی در این مقبوله وجود دارد؟
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=71408
🆔 @feghh_osoul
الاشتغال بالفقه ام بالتفسير والكلام؟
السيد علي الفاني الاصفهاني
خمسون مسألة ص٣٩
#نصيحة
#نصائح_العلماء
@feghh_osoul
❓ما هي الكتب الاُصوليّة التي تنصحون بقرائتها؟
باسمهِ جلّت أسماؤه:
✅ أهمّ الكتب الاُصوليّة هي الكتب المشتملة على فكر الشيخ الأعظم الأنصاري، والمحقّق الآخوند الخراساني، والمحقّقين النائيني والأصفهاني والعراقي والخوئي (قدّس اللّه أسرارهم جميعاً)، فإنّ غاية ما توصّل إليه الفكر الاُصولي هو وليد فكر هؤلاء الأساطين.
المرجع الكبير السید صادق الروحاني ( قدس سره)
#نصيحة
@feghh_osoul
فائدة استظهارية: حول استعمال لفظ (لا أحب) في الروايات الشريفة
يقول المحقق البحراني (قدس سره):
« و أما لفظ لا أحب فإنه و إن اشتهر بينهم أنه من ألفاظ الكراهة، إلا أنا قد حققنا في غير موضع مما تقدم أن هذا من الألفاظ المتشابهة، لاستعماله في الأخبار بمعنى التحريم كثيراً مع استعماله فيها بمعنى الكراهة، فلا يحمل على أحدهما إلا بالقرينة »
📍انظر الحدائق الناضرة ج ١٩ ص٢٨٠
@feghh_osoul
إضاءة_حول_الفرق_بين_مصباح_الفقاهة_والتنقيح_في_شرح_المكاسب_.pdf
63.1K
يوجد تقريران مطبوعان للسيد الخوئي -قدس سره-على مكاسب الشيخ الأعظم -قدس سره-، فما هو الفرق بينهما؟
في هذه الإضاءة أستعرض جوابا قررته من أحد الفضلاء.
#كتاب_المكاسب
#الشيخ_الأعظم
#السيد_الخوئي
@feghh_osoul
«لا شك في أن السبيل الى طاعة الإمام [المهدي] عليه السلام والقرب منه ونيل رضاه هو الالتزام بأحكام الشريعة المقدسة والتحلّي بالفضائل والابتعاد عن الرذائل والجري وفق السيرة المعهودة من علماء الدين وأساطين المذهب وسائر أهل البصيرة التي لا يزالون يسيرون عليها منذ زمن الأئمة عليهم السلام، فمن سلك طريقاً شاذاً أو سبيلاً مبتدعاً فقد خاض في الشبهة وسقط في الفتنة وضل عن القصد».
- السيّد السيستانيّ دام ظله، من جواب له في موقعه الإلكتروني.
@feghh_osoul
📸 تصویر دوران کودکی آیتالله شبیری زنجانی
🗓حدود سال ۱۳۱۰ ه ش
🔺ردیف بالا از راست: سیّد ابوالحسن تهرانی، سیّد محمّد ولائی زنجانی، سیّد روحالله خمینی، سیّد علینقی تهرانی، سیّد احمد لواسانی، فرزندش سیّد محمّد (کودک)، سیّد محمّدصادق لواسانی.
🔻ردیف پایین از راست: شیخ مهدی فرزند شیخ عبّاس تهرانی (کودک) شیخ عبّاس تهرانی، میرزا محمّدعلی ادیب تهرانی، سیّد احمد زنجانی، شیخ عبدالله آل آقا، شیخ عبدالحسین فقیهی رشتی، سیّد موسی شبیری زنجانی (کودک).
🆔 @feghh_osoul
🔺 کتاب «لُمعه» را در واقع خراسانیها به وجود آوردند
✔️رهبر انقلاب در دیدار ستاد مرکزی کنگرهی ملی شهدای سبزوار و نیشابور: شرح کتاب لمعهی دمشقیّه، کتاب درسی امروز طلبههای ما است. اصلاً خود کتاب لمعه به درخواست سبزواریها نوشته شده. سبزواریها در زمان سربداران نامه نوشتند به شهید اوّل در شام، گفتند: آقا ما حکومت تشکیل دادهایم، شما بیایید اینجا بمانید. شهید گفت: من نمیتوانم بیایم امّا این کتاب را برایتان میفرستم. لمعه را در واقع خراسانیها به وجود آوردند. امروز شرح این کتاب بعد از پانصد ششصد سال جزو کتابهای درسی ما است؛ اینها چیزهای کمی است؟ اینها چیزهای کوچکی است؟ اینها شناسنامهی این شهرهای شما [نشابور و سبزوار] است.
🆔 @feghh_osoul
💢مطالبه استاد فاضل لنکرانی از حوزویان برای پرداختن به مکتب فقهی و اصولی امام خمینی (ره)
🔹متأسفانه در حوزههای علمیه هنوز قدر علمی امام (ره) روشن نیست. مظلومیت علمی امام را در حوزهها میبینیم و این حرفی از روی تعصب و علاقه مفرط به امام نیست... بهگونهای در حوزه وانمود کردهاند که امام نسبت به اقران خودش از جهت علمی عقبتر بوده است.
🔸یکی از بزرگان مشهد که از شاگردان آیتالله خوئی بود، در اواخر عمرشان یک دوره اصول شروع کرده بود، گفتم در این دوره اصولتان نمیخواهید مبانی امام را بیان کنید؟ ایشان گفت مگر آقای خمینی اصول دارد؟ خیلی تعجب کردم، با اینکه شخصیتی بود که با امام و انقلاب هم بیارتباط نبود!. گفتم این چه حرفی است؟ وقتی به قم برگشتم به دفتر نشر آثار امام پیغام دادم که اصول امام را برای ایشان بفرستید. سفر بعد که خدمتشان رفتم گفت من از اصول امام هیچ خبر نداشتم.
🔹هر چه بیشتر روی کتاب مناهج امام کار میکنم در مییابم امام این کتاب را به عنوان یک متن درسی نوشتهاند چون قلم شان در مناهج با قلم شان در کتاب البیع خیلی فرق میکند، اما در ذهن آقایان نمیآید که یک بار این مناهج را باز کنند، یا به گروهی بدهند آن را ببینند و متن درسی قرار دهند. متأسفانه در اثر این بیتوجهی مسئولین حوزه، اصلا محلی از اعراب برای مکتب قم باقی نمانده است!
🔸خیلیها 20 تا 30 سال است درس خارج میگویند آخرش قائل به همان فرمایش آقای خوئی هستند. این که مبنا نشد! باید بعد از این همه سال بتواند یک پایه علمی بگذارد.
@feghh_osoul