🔰یکی از مقدمات فقاهت و استنباط از متن، توجه به واژگان قرآنی و حدیثی و #معنایابی آن هاست. اولین گام این مسیر مراجعه به منابع لغوی است؛ اما
کدام منبع؟
کدام لغوی؟
با کدام معیار؟
در تعارض اقوال لغویان با کدام مرجح؟
💠 اینجاست که همانند انتخابات سیاسی در دو راهی یا چندراهی های انتخاب افتاده و باید #معیار_گزینش داشته باشیم و بر اساس #حجت گزینه و قول #اصلح را انتخاب کنیم
🆔 مجموعه علمی ابنسکّیت اهوازی ره
♨️ به زودی انشاءالله درباره
#حجیت_قول_لغوی
به عنوان یکی از سرفصل های اساسی دانش فقه اللغة خواهیم نوشت
منتظر باشید ...
🆔 مجموعه علمی ابنسکّیت اهوازی ره
❗️صعود و صعید!
◽️ «صعید» یکی از همان کلماتیست که بحث از معنای آن قدمتی بیش از ۱۰ قرن دارد! برخی نظرشان این است که تراب را گویند و برخی هر آنچه از زمین و بر سطح آن باشد را مسمای آن میدانند. این واژه اما چالشی دیگر دارد، گویا معنا و ریشه اش با هم نمیسازد!
◽️ ماده «ص.ع.د» دارای #مقوم_معنایی «بلندی و بالا رفتن» است. اما در میان استعمالات این ماده، واژه «صعید» معنایی #ضد دیگر استعمالات دارد. واژه صعید همواره در مواردی استعمال شده که پستی و دارای بلندی نبودن از #مقومات آن است. استعمال «صعید» و «صعدات» به معنای راه ها ، باغی که درختانش از بین رفته و به زمین پست و بایر تبدیل شده و... همگی در یک امر مشترک اند و آن پستی و ضدیت با بلندی و صعود است.
❓ اما سوال این است که چطور این ماده در این هئیت چنین معنایی دارد؟ مگر نه آنکه مشتقات ماده باید معنای ماده را در خود داشته باشند و روندی طیف گونه این معنا را در مشتقات سریان دهد؟ چگونه معنایی ضد و مقابل معنای ماده در یکی از مشتقات آن نمود پیدا کرده است؟
✅ پاسخ یک کلمه است: #اضداد. ویژگی واژه ضد همین است، «دو واژه از یک ماده که معنایی کاملا ضد یکدیگر دارند». همانطور که "تشابه" علاقه میسازد، "ضدیت" نیز قابلیت ایجاد ارتباط و علاقه را داراست و عرب به خوبی از این ظرفیت استفاده کرده است.
این واژگان در عربی به حدی گسترده و موثر اند که لغویان یکی از گونه های واژگان در زبان عربی را واژگان اضداد میدانند.
🔵 «صعید» نیز یکی از همین واژگان است. واژه ای که معنایی ضد معنای ماده خود را دارد و همین است که میتواند وجه تسمیه و اشتقاق آن را توجیه کند.اما توجه به این نکته ممکن است بتواند در جهت حل اختلافات پیرامون معنای آن نیز راهگشا باشد. اگر مقوم معنای صعید در ضدیت با معنای ماده آن است، کدام معنا با این مقوم معنایی سازگارتر است؟ "تراب" یا "وجه الارض"؟
#اضداد #تراب #وجه_الارض #فقه
✍ سید محمد علی هاشمی
@feghhalloghat
🆔 مجموعه علمی ابن سکّیت اهوازی
📣📣📣
شروع دوره های جدید آموزشی مجموعه علمی ابن سکیت اهوازی ره
🔰 یازدهمین دوره آشنایی با کلیات دانش فقه اللغة
#حضوری
#مجازی
با توجه به جای خالی دانش بنیادی فقه اللغه در سبد تحصیلی و مطالعاتی پژوهشگران علوم دینی، مجموعه علمی ابن سکیت اهوازی (ره) اقدام به برگزاری دوره های #متوالی و #کوتاه_مدت آشنایی با دانش فقه اللغة می نماید.
#شروع_دوره: اول آبان ۱۴۰۳
—————————————————
📝 فرم ثبت نام👇
https://forms.formool.ir/qs13f
#مهلت_ثبت_نام: ۳۰ مهر ۱۴۰۳
—————————————————
🗞 اطلاعات بیشتر: @mykarin
🆔 مجموعه علمی ابن سکیت اهوازی ره
@feghhalloghat
مجموعه علمی ابن سکّیت اهوازی (ره)
🔰 یازدهمین دوره آشنایی با کلیات دانش فقه اللغة #حضوری #مجازی با توجه به جای خالی دانش بنیادی فقه ا
💎 هزینه دوره: ۷۰ هزار تومان
♻️ تعداد جلسات: حدود ۱۵ تا ۲۰ جلسه
🆔 مجموعه علمی ابنسکّیت اهوازی ره
📚 کتاب "سیبویه پژوهی"
#معرفی_کتاب
🔰 بیگمان یکی از پرآوازهترین و اثرگذارترین دانشمندان ایرانی، «عمروبن عثمانبن قنبر»،معروف به «سیبویه»، دانشمند بزرگ ایرانی سده دوم هجری است که یکی از کهنترین آثار ارزشمند در جهان اسلام را به نام «الکتاب» به نگارش درآورده است.
🔰مجموعه حاضر تلاش گروهی از دانشمندان، صاحبنظران، استادان، نویسندگان و مترجمانی است که به تبیین بخشی از دیدگاههای علمی سیبویه پرداختهاند.
🔰 این مجموعه دربرگیرنده 39 مقاله است که طی آن مهمترین دستاوردهای علمی سیبویه و دانش او در زمینههای مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرارگرفته است.
🔰 مقالات این مجموعه در بخشهایی با عناوین «کلیات»، «قرآن و حدیث»، «صرف و نحو»، «زبان و زبانشناسی» و «شعر» سامان یافته است.
✴برگرفته از «شبکه جامع کتاب گیسوم»
#روش_شناسی_لغویان
#سیبویه
🆔 مجموعه علمی ابنسکّیت اهوازی ره
مجموعه علمی ابن سکّیت اهوازی (ره)
📚 کتاب "سیبویه پژوهی" #معرفی_کتاب 🔰 بیگمان یکی از پرآوازهترین و اثرگذارترین دانشمندان ایرانی، «ع
🎯 پیشنهاد مقاله
الكتاب و نمونه هايي از اجتهاد سيبويه در جعل و وضع اصول نحوي
https://rasekhoon.net/article/show/1039161
#روش_شناسی_لغویان
#سیبویه
🆔 مجموعه علمی ابنسکّیت اهوازی ره