🟢کتاب: مبانی نظری قانون اساسی
🔴اسلام شناس بودن، لازمهی نمایندگان مجلس قانون اساسی است.
#اسلام #تخصص #قانون_اساسی #نقد #مردم #انقلاب_اسلامی #مبارزات_انقلاب #گروه_ها #احزاب
⚪(مصاحبه کننده:)اخیراً نظرات مختلفی درباره صلاحیت افراد در زمینه اظهار درباره قانون اساسی ارایه میشود. گروهی میگویند فقط متخصصین اسلامی میتوانند نظر بدهند و عده ای بر این عقیده اند که در مسائل تخصصی از جمله موارد حقوقی اقتصادی و اجتماعی متخصصین فنون بایستی اظهار نظر کنند. نظر شما چیست؟
⚪(شهید:)من نظر خودم را در مصاحبه تلویزیونی که چند روز قبل داشتم به طور روشن بیان کردم گفتم در قانون اساسی کسانی که در جامعه شناسی ،اقتصاد حقوق و حتی روانشناسی اجتماعی تخصص داشته باشند حضورشان لازم است منتها اضافه کردم که همه این کارشناسان باید این شرط را دارا باشند که کارشناسانی باشند که اسلام را به عنوان يك ایدئولوژی زنده پذیرفته باشند چون ممکن است جامعه شناس یا روانشناس یا اقتصاددانی در آن جمع باشد که به مسایل جامعه شناسی و اقتصادی و حقوقی از دیدگاه ماتریالیستی نگاه کند و یا از دیدگاههای غیر اسلامی بررسی کند. این نظرات میتواند برای یک مجلس بحث سودمند باشد ولی در یک مجلس تصمیم گیری طبعاً نمیتواند رأی او رأی سودمندی تلقی شود.
این هم به این جهت است که مردم بر پایه اسلام انقلاب کرده اند. درست است که در این انقلاب گروه هایی هم بودند که اسلامی نبوده اند و آنها هم کمک کرده اند اما توده مردم و محور انقلاب اسلام بود و رهبری عالی انقلاب هم اسلامی است به دنبال آن پیروز شدیم و رفراندومی برگزار شد که در آن مردم اصل رژیم و نظام ایران را معین کردند و گفتند که رژیم و نظام حکومتی ایران جمهوری اسلامی است. حالا قدم سوم این است که عده ای بیایند قانون اساسی جمهوری اسلامی را بنویسند و مردم به آن رأی بدهند. چه کسانی می توانند قانون اساسی جمهوری اسلامی را بنویسند؟ کسانی که در درجه اول این مبنا را پذیرفته باشند. اسلام به عنوان یک دین زنده و دارنده نظام پایه برای نظام حکومتی آینده است. این عده میتوانند جامعه شناس حقوقدان و اقتصاددان باشند و علمای صاحب نظر در علوم اسلامی هم باشند.
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti
🟢کتاب: مبانی نظری قانون اساسی
🔴آزادی گروه های مختلف در جامعه اسلامی
#آزادی #جمهوری_اسلامی #جامعه_اسلامی
⚪(مصاحبه کننده:) روز جمعه عده ای میتینگی را که بنا بود در آن درباره قانون اساسی اظهار نظر شود بهم زدند. آیا چنین روشی منطقی است؟ یا آنکه بایستی فرصت اظهار نظر به همگان داده شود؟
⚪(شهید:) باز در این زمینه ها مکرر نظر خود را اعلام کرده ایم و بدان عمل کرده ایم در نظام اجتماعی ما بایستی به همه گروه ها فرصت اظهار نظر داده شود و امکان آن داده شود که بتوانند نظرهای خود را به صورت فردی و جمعی بیان کنند. این نه تنها دیدگاه شخص من است بلکه نظر حزب جمهوری اسلامی هم هست حزب جمهوری اسلامی معتقد است که باید در محیط اجتماعی سالم افراد و گروه ها توانایی اظهار نظر خودشان را درباره مسایل مختلف داشته باشند حتی اگر نظراتشان مخالف نظر انقلاب اسلامی ماست. بنابراین آنچه در این اجتماع روی داده که عده ای مانع
شده اند اینها اجتماعشان را تشکیل بدهند باید مورد رسیدگی قرار گیرد و معلوم شود اینها چه گروه هایی بودند چه کسانی بودند انگیزه شان چه بوده و چرا حساسیت داشته اند؟ به هر حال تا تمام قضایا روشن نشده نمیتوان نظر قطعی داد ولی نظر کلی حزب جمهوری اسلامی در این زمینه روشن است در جامعه اسلامی همه افراد گروه ها هر چند مخالف اسلام ،باشند امکان دارند رأی و نظر خود را بیان کنند.
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti
🟢کتاب: مبانی نظری قانون اساسی
🔴سوء استفاده سرمایه داری از زن به عنوان نیروی کار
#زنان #سرمایه_داری #اقتصاد
⚪(مصاحبه کننده:)در متن مقدمه آمده است که زنان کشور از موقعیت دون ،انسانی هم به عنوان «شیئی جنسی» و هم بعنوان نیروی کار رها شوند آیا کار کردن را برای زن يك موقعيت دون انسانی تلقی میکنید؟
⚪(شهید:) نه منظور این نبوده منظور این است که به زن صرفاً به عنوان یک نیروی کار اقتصادی نگاه نشود به این معنی که همان طور که میدانید در قرن نوزده تلاش برای کشاندن زن به میدان فعالیتها از طرف سرمایه دارها تعقیب میشد و سرمایه دارها احساس میکردند که برای ارزان تر کردن نیروی کار بایستی مقدار بیشتری نیروی کار به بازار کار بیاورند تا عرضه بیشتر شود و محصولات ارزان شود بخصوص اینکه حتی به این هم اکتفا نمی کردند و اصولاً به زنان مزد کمتری پرداخت میکردند به همین جهت یکی از خواسته های اتحادیه ها و سندیکاهای کارگری این بود مزد مساوی برای کار مساوی اعم از زن و مرد بیان این مطلب بدین منظور است که گفته میشود با آن نگرش تحت عنوان آزاد کردن زن و بالا بردن مقام زن در حقیقت میخواستند آن را بعنوان یک نیروی کار قابل بازخرید وارد میدان کنند این یک کار دون انسانی است ولی نه اینکه کار برخاسته از انتخاب انسان را تأیید نمیکنیم ببینید کار دو نوع است یکی کار برخاسته از انتخاب هر انسان که این تجلی شخصیت و سازنده شخصیت انسانیت است و دوم کار صرفاً اقتصادی که غالباً توسط قدرت های غالب و قاهر دیگر و سلطه های اجتماعی و اقتصادی بازخرید میشود و طبیعی است که در این صورت انسان را آرام آرام به صورت شیئی در می آورد.
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti
🟢کتاب: مبانی نظری قانون اساسی
🔴تصدیگری مسئولیت های سیاسی توسط زنان در روایات
#زنان #مسئولیت #کارگزاران #روایات #قانون_اساسی
دقت بفرمایید ما میگوییم در جامعه زن و مرد وجود دارد مسلّماً، و نه منحصراً، مرد میتواند این سمت را بپذیرد برای پذیرش او نه در کتاب منعی هست و نه در سنت به این ترتیب قدر مسلم این است که مرد میتواند این کار را بکند آنچه در آن سؤال هست این است که آیا زن مسلمان هم میتواند رئیس جمهوری باشد یا خیر؟ چرا این سؤال وجود دارد؟ به دلیل این روایات قرآن نفی کننده آن نیست در قرآن نسبت به این قسمت نه راجع به مرد و نه راجع به زن نصی وجود ندارد درباره نفی زمامداری مرد مطلبی نیست و بنابراین تکلیف مرد روشن میشود اما راجع به زن چون بعضی از روایات هست يك سؤال و يك ابهام به وجود میآید که باید آن را فقیهانه روشن کرد نه با احساسات که ان شاء الله در آینده برای شورای فقها مسأله حل میشود. برای خود من دلایلی که در روایات آورده میشود که زن نمیتواند زمامدار و رئیس جمهوری باشد کافی نیست و هیچ وقت هم کافی نبوده است از ابتدا که در این مسأله به صورت بررسی اجتهادی تحقیق کردم دلایل برایم غیر کافی بوده است ولی تا این نظر به صورت گسترده مورد قبول تحقیقی دو سوم آراء ملت و فقهای ملت در نیاید و مورد قبول قرار نگیرد برای آن شتابزدگی نکنید.
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti
🟢کتاب: مبانی نظری قانون اساسی
🔴لوازم تحقق جامعه اسلامی
#مردم #مسئولیت #مردمی_سازی #تمرکز_قدرت #تشکیلات #تعهد #کارگزاران
زیربنای سوم
اعتراف به این مطلب که شرط عملی به وجود آمدن چنین محیط اجتماعی این است:
۱. دخالت مردم در تعیین سرنوشت و اداره امورشان تا آخرین حد ممکن باید گسترش پیدا کند. یعنی نظام باید تا آنجا که میشود به دست خود مردم اداره بشود.
۲ در جامعه باید مدیریتی به وجود بیاید که در عین نظام ،داشتن همبستگی داشتن سلسله مراتب داشتن انضباط داشتن در آن سانترالیسم و مرکزیت به حداقل برسد.
اداره امور باید در دست مدیریتی قرار بگیرد که انقلاب اسلامی این ملت را خوب درک کرده باشد مورد پذیرش و اعتماد مردم باشد در برنامه ریزی و اجرای برنامه ها به شرایط زمان آگاه باشد و در مسائل اجرایی توانایی و قاطعیت انقلابی داشته باشد. این آگاهیها و این تواناییها و این مورد اعتماد مردم بودنها باید با بینش اسلامی و اجتماعی پویا همراه باشد و مدیریت اجتماعی ما را مصون نگه دارد. اینها زیربنای قانون اساسی آینده ماست.
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti
🟢کتاب: مبانی نظری قانون اساسی
⚪تعداد فیش ها : ۵۴
🔴انتهای فیش ها
⚪الحمدلله رب العالمین
بسم الله...
🟢کتاب ولایت، رهبری، روحانیت
⚪شهید آیت الله بهشتی
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti
🟢کتاب ولایت، رهبری، روحانیت
🔴مراتب معانی ولایت
#ولایت #دوستی #خویشاوندی
⚪كلمۀ «ولايت» در زبان عربى يك معنى اصلى دارد و معانى ديگرى كه از اين اصل ريشه گرفتهاند و شاخههاى اين معنىاند. معنى اصلى كلمه ولاء و ولاء يعنى در پى يكديگر قرار گرفتن و پهلوى هم بودن دو چيز، به طورى كه هيچچيز اين دو را از هم جدا نكند...
⚪اين ولاء و ولايت و پيوندى چنين نزديك، وقتى به زندگى فردى و اجتماعى بشر مىآيد تجلياتى پيدا مىكند. وقتى دو نفر به يكديگر چنان پيوسته شوند كه هيچ عامل خارجى ميان آنها فاصله نشود، آن وقت اين پيوند تجلياتى مىيابد. اولين و سادهترين و نخستين تجلى آن، دوستى و به تعبير راغب در مفردات، صداقت است. يعنى دوستى درست و حسابى؛ دوستىاى كه از صميم قلب يكديگر را دوست داشته باشند. اين مىشود ولاء، ولاء و ولايت....
⚪اين پيوند يك درجه كه بالاتر مىرود، با پيوند خويشاوندى همراه مىشود. يعنى علاوهبر رابطۀ دوستى دو انسان، نزديكى و پيوند خونى نيز به آن اضافه مىشود. گويى آن محبت با خون اينها عجين و آميخته است. اين ولاء به معناى خويشى و خويشاوندى است. «وَ أُولُوا اَلْأَرْحٰامِ بَعْضُهُمْ أَوْلىٰ بِبَعْضٍ فِي كِتٰابِ اَللّٰهِ»....
⚪وقتى به اين ولاء و ولاء در يك سيستم و دستگاه حقوقى جان بيشترى بدهند و منشأ يك سلسله حقوق در ميان افراد مردم نسبت به يكديگر شود، به ولايتى تبديل مىشود كه در فقه وجود دارد؛ آن هم نخستين درجۀ ولايت، از قبيل ولايت پدر بر فرزند. پدر، ولىّ فرزندان خود است...
⚪معمولا اين پيوندهاى حقوقى دو جانبه است. پدر نسبت به فرزندان ولايت دارد؛ يعنى مىتواند نسبت به اموال آنها، نسبت به حقوق آنها، نسبت به تعيين روش تربيت آنها اعمال نظر و اعمال قدرت كند. اختياراتى دارد، اما اين اختيارات يك طرفه نيست. همين پدر در برابر فرزندش تعهداتى نيز دارد....
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti
🟢کتاب ولایت، رهبری، روحانیت
🔴معنای ولایت اجتماعی
#جامعه_اسلامی #ولایت
يك گام و يك درجه كه از اين ولايت(پدر-فرزندی) بالاتر برويم به ولايت اجتماعى مىرسيم. ولايت اجتماعى يعنى داشتن سرنوشت مشترك در زندگى سياسى و اقتصادى و نظامى در يك واحد اجتماعى؛ چه اين واحد، واحد قبيله باشد، چه واحد ملت باشد، چه واحد جامعۀ انسانى باشد. اين نوع ولاء و ولاء، مخصوصا در موقعى كه قرآن كريم براى هدايت، اعراب، در درجۀ اول و مردم جهان در درجۀ بعد آمد، نقش مهمى ايفا كرد.
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti
🟢کتاب ولایت، رهبری، روحانیت
🔴اشتراک و افتراق ولایت و قبیله گرایی
#ولایت #قبیله_گرایی #عصر_جاهلیت
موقعى كه قرآن در سرزمين عربستان آمد، مسألۀ ولايت اجتماعى نقش بزرگى در زندگى آن مردم ايفا مىكرد. افراد يك قبيله، از زن و مرد و كوچك و بزرگ، از ولاء و ولاء قبيلهاى برخوردار بودند. يعنى اگر يكى از افراد اين قبيله از طرف هركس، هر مقام و هر قدرتى، مورد تجاوز قرار مىگرفت، تمام افراد اين قبيله خودشان را در برابر اين تجاوز مسؤول مىشناختند. احساس مسؤوليت اجتماعى در چهارچوب قبيله و ولاء قبيلهاى در ميان اعراب بسيار شديد بود. اگر شما مىشنويد كه در ميان عربها جنگهاى ده ساله و بيست ساله و سى ساله پيش مىآمد، اين مطلب در عين آنكه خيلى زشت است اما نشانۀ مطلبى بسيار مهم است، و آن به هم پيوستگى و مسؤوليت متقابل و تضامن اجتماعى است كه در يك قبيله وجود داشت...
منتها اسلام محور اين تضامن را نمىپسنديد. اصل تضامن خصلت برجستهاى است؛ محور غلط بود؛ ملاك و معيار غلط بود ولى خودش بسيار عالى بود...
📖«فکر بهشتی»، مسیری برای شناخت افکار و آثار فقیه مبارز و انقلابی شهید آیت الله بهشتی.
🔺@fekrebeheshti