#امامت_مستحاضه
سوال) آیا زن مستحاضه قلیله می تواند امام جماعت شود؟
پاسخ) بنابر احتیاط واجب امامت او جایز نیست.
آیه الله مکارم
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
#پاسور
#اُنو
✅ برخی نظرات آیت الله خامنه ای درباره ی پاسور و اُنو
س 1121. آيا اگر افراد بدون شرط بندى و قصد قمار و بُرد و باخت و کسب درآمد بلکه فقط براى سرگرمى و مشغول بودن، مبادرت به بازى با ورق کنند، آن افراد مرتکب حرام شده اند؟ حضور در مجالس بازى با ورق براى تفريح چه حکمى دارد؟
ج. بازى با ورقى که عرفاً از آلات قمار محسوب مى شود، به طور مطلق حرام است و جايز نيست انسان با اختيار در مجلس قمار يا بازى با آلات قمار شرکت کند.
س 1122. آيا استفاده از ورق هاى پاسور در صورتى که براى بازى هاى فکرى محض که بدون شرط بندى بوده و متضمّن مفاهيم علمى و دينى باشند، جايز است؟ بازى با ورق هايى که با چيدن آن ها به نحو خاصى، بعضى از شکل ها مثل موتورسيکلت يا ماشين و مانند آن ايجاد مى شود و در عين حال استفاده از آن ها براى شرط بندى و مسابقه هم ممکن است، چه حکمى دارد؟
ج. بازى با ورق هايى که عرفاً، آلات قمار محسوب مى شوند، مطلقاً جايز نيست ولى بازى با ورق هايى که عرفاً آلت قمار محسوب نمى شوند، بدون شرط بندى اشکال ندارد.
و به طور کلى بازى با هر چيزى که مکلّف تشخيص دهد از آلات قمار است و يا در آن شرط بندى شود، به هيچ وجه، جايز نيست.
و بازى با هر وسيله اى که جزء آلات قمار به حساب نيايد، بدون شرط بندى، اشکال ندارد.
س 1123. بازى باگردو و تخم مرغ و چيزهاى ديگرى که شرعاً ماليّت دارند، چه حکمى دارد؟ آيا اين بازى ها براى کودکان جايز است؟
ج. اگر بازى قمار و شرط بندى باشد، شرعاً حرام است و طرف برنده، مالک چيزى که برده و از طرف مقابل گرفته است، نمى شود. ولى اگر بازى کنندگان غيربالغ باشند شرعاً مکلّف نبوده و تکليفى ندارند، هرچند که مالک چيزى که مى برند نمى شوند.
س 1124. آيا شرط بندى با پول يا غير آن در بازى با غير آلات قمار جايز است؟
ج. شرط بندى در بازى جايز نيست هرچند بازى با غير آلات قمار باشد.
س 1125. بازى با آلات قمار مانند پاسور و غير آن از طريق کامپيوتر چه حکمى دارد؟
ج. اگر بازی بین دو نفر باشد حکم بازى با آلات قمار را دارد و اگر به تنهایی بازی می کند در صورتی که مفسده ای بر آن مترتب نباشد اشکال ندارد.
س 1126. بازى با «أنو» چه حکمى دارد؟
ج. اگر به نظر عرف از آلات قمار محسوب شوند، بازى با آن ها جايز نيست هرچند بدون شرط بندى باشد.
س 1127. اگر بعضى از وسيله هاى بازى در شهرى از آلات قمار محسوب شوند ولى در شهر ديگرى از آلات قمار محسوب نشوند، آيا بازى با آن ها جايز است؟
ج. بايد عرف هر دو مکان رعايت شود به اين معنى که اگر آن وسيله ها در يکى از دو شهر از آلات قمار محسوب شوند و در گذشته هم در هر دو مکان از آلات قمار بوده اند، در حال حاضر هم بازى با آن ها حرام است.
#پاسور
#اُنو
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
#بستن_لوله
✅ حکم بستن لوله
اکثر فقها در این باره میگویند: این عمل، در صورتیکه موجب عقیم شدن دائم نشود و امکان بازگشت داشته باشد، مانعی ندارد. اما برخی[1] از ایشان با وجود عقیم شدن دائم نیز، آنرا جایز می دانند. در هر حال اگر این عمل، مستلزم نظر و لمس نامشروع باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی(مد ظله العالی):
جایز است زن با عمل جراحى لولههاى رحم را ببندد هر چند مستلزم این باشد که دیگر هرگز باردار نشود، ولى در صورتى که متوقف بر کشف قسمتى از بدن که ستر آن واجب باشد، یا دست زدن به قسمتى که لمس آن بدون دستکش حرام باشد این عمل جایز نیست، مگر در صورت ضرورت، همچون کسی که بچهدار شدن براى او ضرر داشته باشد. و جایز نیست عمل جراحى براى برداشتن رحم، یا تخمدانها و مانند آنکه ضرر مهمى مانند قطع عضو دارد، مگر اینکه بیمارى این ضرورت را ایجاب نماید. و حکم این مسئله تماماً درباره مرد نیز جارى است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مد ظله العالی):
برای جلوگیری از انعقاد نطفه، استفاده از هر وسیله مشروعی که بیضرر باشد، و باعث نقص مرد یا زن نشود (یعنی مرد یا زن برای همیشه از قابلیّت تولید مثل ساقط نگردد)، ذاتاً مجاز است؛ ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی(مد ظله العالی):
چنانچه موجب عقیمی کامل شود جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در صورتیکه موجب عقیم شدن دائم نشود و امکان بازگشت داشته باشد، مانعی ندارد.
[1]. آیت الله سیستانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست
#بستن_لوله
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
#جهیزیه
#پول_جهیزیه
🔸(با توجه به اینکه جهیزیه باید در حد شأن باشد و بیشتر از شأن خمس دارد)
✅ آيا به جهيزيه يا پولی که برای آن کنار می گذارند، خمس تعلّق می گيرد؟
امام خمینی(ره):
جهیزیه: اگر انسان نتواند یک جا جهیزیه دختر را تهیه کند و مجبور باشد که هر سال مقداری از آن را تهیه نماید یا در شهری باشد که معمولاً هر سال مقداری از جهیزیه دختر را تهیه می کنند به طوری که تهیه نکردن آن عیب است؛ چنانچه در بین سال از منافع آن سال جهیزیه بخرد، خمس ندارد. ولی اگر پول کنار بگذارد خمس دارد.
(تحریر الوسیله، 1408 هـ ق، ج1، ص 359 و 360، م 177 )
(توضیح المسائل، 1385، ص 253، م 1777)
(استفتائات، 1380، ج1، ص 353، س 28)
آیة الله بهجت(ره):
جهیزیه: تهیه جهیزیه در سال هایی که دختر در معرض شوهر نمودن است، خمس ندارد.
پول آن: اگر پولی را برای تهیه جهیزیه پس انداز نماید در صورتی که با آن پول در یک مرتبه نمی شود تمام آن را خرید و در مدت کمی مثلاً دو یا سه سال می تواند آن چیز را بخرد و عرفاً می گویند محتاج به آن چیز است، خمس ندارد.
(استفتائات، 1386، ج 3، ص 35 و 36، س 3498 و 3499)
(توضیح المسائل، 1381، ص 272، م 1391)
آیة الله تبریزی(ره):
جهیزیه: اگر انسان در شهری باشد که معمولاً هر سال مقداری از جهیزیه دختر را تهیه می کنند. چنانچه در بین سال از منافع آن سال جهیزیه ای بخرد و از شأنش هم زیاد نباشد، بنابر احتیاط لازم خمس آن را بدهد و اگر از شأنش زیاد باشد یا از منافع آن سال در سال بعد جهیزیه تهیه نماید، باید خمس آن را بدهد و آنچه را قبل از سال بلوغ دختر به او تملیک کرده اند تخمیس آن بر دختر حتی بعد از بلوغ واجب نیست.
پول آن: چنانچه پول جهیزیه نگهداری شود و از آن سال بگذرد، خمس آن باید داده شود.
(توضیح المسائل، 1383، ص 263، م 1786)
(استفتائات، 1385، ج2، ص 153،س 714)
(استفتائات، 1385، ج2، ص 177، م 821)
آیة الله خامنه ای(دام ظلّه):
جهیزیه: اگر به علت عدم توانایی از تهیه یکباره آن هنگام نیاز، ناگزیر از تهیه تدریجی و نگهداری آن برای زمان احتیاج باشید و مقدار آن هم به اندازه شان عرفی شما باشد، که در این صورت جز موونه محسوب می شود و خمس ندارد.
پول آن: اگر پول جهیزیه را کنار می گذارند باید سر سال، خمس آن پرداخت شود، مگر آن که بخواهند در آینده نزدیک صرف خرید لوازم ضروری ازدواج نمایند و با پرداخت خمس آن نتوانند باقیمانده لوازم مورد حاجت را تهیه کنند.
(اجوبة الاستفتائات، 1387، ص 191، با استفاده از س 918 و ص 189 با استفاده از س 906)
آیة الله خوئی(ره):
جهیزیه: اگر انسان در شهری باشد که معمولاً هر سال مقداری از جهیزیه دختر را تهیه می کنند چنانچه در بین سال از منافع آن سال جهیزیه ای بخرد و از شأنش زیاد نباشد، خمس آن را لازم نیست بدهد و اگر از شانش زیاد باشد یا از منافع آن سال در سال بعد جهیزیه تهیه نماید، باید خمس آن را بدهد.
پول آن: اگر پول را کنار بگذارد و از آن سال بگذرد خمس دارد.
(توضیح المسائل، 1371، ص 299، م 1786)
(استفتائات، 1381، ص 123 و 124، س 399)
(استفتائات، 1381، ص 123 و 124، با استفاده از س 399)
آیة الله سیستانی(دام ظلّه):
جهیزیه: اگر متعارف چنین باشد که انسان جهیزیه دخترش را در سال های متعدد، تدریجاً تهیه کند و تهیه نکردن جهیزیه منافی شانش باشد هر چند از جهت این که نتواند در وقتش تهیه کند، اگر در بین سال از منافع آن سال مقداری جهیزیه بخرد که از شأنس زیاد نباشد و عرفاً تهیه آن مقدار در یک سال جزء مصارف سالیانه متعارف او شمرده شود، خمس آن را لازم نیست بدهد.
سوال: در صورتی که انسان نتواند یک دفعه جهیزیه را تهیه کند، آیا به پولی که برای خرید آن کنار می گذارد، خمس تعلّق می گیرد؟
خمس دارد.
(توضیح المسائل، 1425 هـ ق، ص 1747 ، م 1747)
(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء قم)
آیة الله شبیری زنجانی(دام ظلّه):
کسی که برای تأمین مخارج زندگی در سال های آینده همچون جهیزیه دختر یا خرید منزل، لازم است پولی یا جنسی را کنار بگذارد و بدون این کار نتواند در سال های آینده مخارج خود را تأمین کند؛ پول یا جنسی را که کنار می گذارد خمس ندارد.
(المسائل الشرعیه، 1428، هـ ق، ص 387، م 1785)
(توضیح المسائل، 1383، ج2، ص 11، م 1786)
آیة الله صافی گلپایگانی(دام ظلّه):
جهیزیه: اگر جهیزیه در وقتی تهیه شود که دختر در معرض ازدواج است و اتفاقاً چند سال بگذارد و شوهر نکرده باشد خمس ندارد ولی اگر مثلاً دختر در سن پنج سالگی باشد و تدریجاً برای او جهیزیه بخرند خمس دارد.
پول آن: اگر تهیه بعض اقلام جهیزیه بدون کنار گذاشتن پول که قهراً سال هم بر آن می گذرد و برای شخص یک جا خریدن ممکن نباشد در این صورت به پولی که جهت تهیه آن کنار گذاشته خمس تعلّق نمی گیرد.
(جامع الاحکام، 1382، ج1، ص 207، س 748 و 750)
آیة الله فاضل لنکرانی(ره):
جهیزیه: اگر انسان
نتواند یک جا تهیه کند و مجبور باشد که هر سال مقداری از آن را تهیه نماید و یا در شهری باشد که معمولاً هر سال مقداری از جهیزیه دختر را تهیه کنند و تهیه آن مورد حاجت باشد خمس ندارد.
پول آن: اگر برای تهیه جهیزیه مورد نیاز و در حد شأن راهی غیر از این نداشته باشید و در موقع نیاز نتوانید تهیه کنید، در این صورت خمس به آن تعلّق نمی گیرد.
(توضیح المسائل، 1384، ص 296، م 1829)
(جامع المسائل، 1379، ج 1، ص 187، م 743)
(جامع المسائل، 1379، ج 1، ص 188، س 746)
آیة الله گلپایگانی(ره):
جهیزیه: اگر موقعی که دختر در معرض ازدواج است اجناس به عنوان جهیزیه مورد حاجت او خریداری نمایند خمس به آن تعلّق نمی گیرد اگر چه سال بر آن بگذرد.
پول آن: اگر پول کنار بگذارند خمس به آن تعلّق می گیرد.
(مجمع المسائل، 1411هـ ق، ج1، ص 337، س 173 و با استفاده از س 171و 172)
آیة الله مکارم شیرازی(دام ظلّه):
جهیزیه: در مناطقی که اگر جهیزیه را قبلاً تهیه نکنند عیب است و یا این که تهیه آن جز به صورت تدریجی مشکل است، خمس ندارد. در غیر این صورت خمس دارد.
پول آن: اگر پول کنار بگذارند خمس به آن تعلّق می گیرد، اما اگر زیاد در زحمت باشد، خمس آن را به آن ها می بخشیم. (برای کسانی که از نظر موقعیت مالی، ضعیف هستند.)
(توضیح المسائل، 1386، ص 281، م 1500)
(استفتائات، 1383، ج 3، ص 112، س 334)
آیة الله نوری همدانی(دام ظلّه):
جهیزیه: اگر در منطقه ای باشد که معمولاً جهیزیه دختر را به تدریج تهیه می کنند به این معنا هر سال مقداری از آن را تهیه می کنند چنانچه در بین سال از منافع آن، جهیزیه بخرد و از شأنش زیاد نباشد، لازم نیست خمس آن را بدهد.
پول آن: اگر نمی تواند وسائل جهیزیه را از درآمد بین سال خریداری نماید و به اندازه احتیاج و متعارف باشد، خمس ندارد.
(توضیح المسائل، 1386، ص 253، م 1773)
(هزار و یک مساله فقهی، 1383، ج1، ص 84، س 294)
آیة الله وحید خراسانی(دام ظلّه):
جهیزیه: اگر انسان در شهری باشد که معمولاً هر سال مقداری از جهیزیه دختر را تهیه می کنند در صورتی که آن شخص نتواند در غیر این صورت جهیزیه را تهیه کند و ندادن جهیزیه منافی شأن او باشد چنان چه در بین سال از منافع آن سال جهیزیه بخرد، خمس ندارد.
پول آن: اگر کنار گذاشتن جنس به دلیل عدم توانایی یا قدیمی شدن مدل آن، مقدور نیست، می تواند پول کنار بگذارد و خمس ندارد.
(توضیح المسائل، 1383، ص 522، و 523 م 1794)
(استفتاء شفاهی از دفتر معظم له)
#جهیزیه
#پول_جهیزیه
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
#جماعت
#امامت_زن
✅ حکم امامت زن در نماز جماعت
آيا زن مي تواند امام جماعت براي زنان ديگر شود؟
امام خميني (ره)
احتياط واجب آن است كه امام زن نيز مرد باشد.
تحرير الوسيله، 1408ه.ق، ج1 ص274، القول في شرايط الامام سطر سوم، توضيح المسائل، ص194، م1453
آیت الله اراکي (ره)
جايز است.
العروة الوثقي،1383، ص629، م8، توضيح المسائل، 1373، ص261، با استفاده از م 1445
آیت الله بهجت (ره)
جايز است.
وسيلةالنجاة، 1423 ه.ق، ج1، ص292، شرايط امام جماعت، م1059، استفتائات، ج2، 1386، ص293، م2618
آیت الله تبريزي(ره)
جايز است. ولي واجب است در صف مأمومين باشد و از صف آنها جلوتر نباشد.
توضيح المسائل، 1378، ص238، بااستفاده از م1467 المسائل المنتخبه، 1382، ص137، م6 ، صراط النجاه، 1385، ج10، ص79، س251
آیت الله خامنه اي (دام ظله)
امامت زن براي زن جايز است.
اجوبة الاستفتائات، 1383، ص120، م596
آیت الله خويي (ره)
جايز است. ولي واجب است در صف مأمومين باشد و از صف آنها جلوتر نباشد.
منهاج الصالحين، ج1، ص213، الفصل الثالث، شرط اول المسائل المنتخبه،1412 ه.ق، ص137، م6
آیت الله سيستاني (دام ظله)
بله ولي احتياط واجب آن است كه امام زن در صف مأمومين باشد و از صف آنها جلوتر نباشد.
المسائل المنتخبه، 1425ه.ق، ص175، م6، العروةالوثقي مع تعليقه، ج2، ص272، م8
آیت الله شبيري زنجاني (دام ظله)
جايز است.
توضيح المسائل،1390، ص306، 305، با استفاده از م1462 و 1467
آیت الله صافي گلپايگاني (دام ظله)
امامت زن براي زن در غير نماز ميّت كراهت دارد.و بهتر است که رديف يکديگر بايستند و امام جلوتر از ديگران نايستد.
توضيح المسائل، 1385، ص251، م1462، ص254،م1490، هداية العباد، ج1، 1416ه.ق، ص211، م1242، جامع الاحكام، ج1، 1383، ص91، س312 و 313
آیت الله فاضل لنكراني (ره)
بنا بر احتياط واجب امام جماعت زن هم بايد مرد باشد.
توضيح المسائل، 1384، ص240، م1467، العروة الوثقي مع التعليقات، 1380، ج1، ص601، م1968
آیت الله گلپايگاني (ره)
در غير نماز ميت احتياط لازم آن است كه زن امامت نكند هر چند مأموم زن باشد
توضيح المسائل،1372، ص253، م1462 ، هداية العباد، 1413ه.ق، ج1، ص249، با استفاده از م1243
آیت الله مكارم شيرازي (دام ظله)
امامت زن براي زن مانعي ندارد.
توضيح المسائل، 1383، ص237، م1267، العروة الوثقي مع تعليقات، ج1، 1413ه.ق، ص238
آیت الله نوري همداني (دام ظله)
امامت زن براي زنان مانع ندارد.
هزار و يك مسأله فقهي، 1383،ج1، ص56، س199 التعليقات علی کتاب العروة الوثقي، ص157، فصل في الشرايط الامام لجماعة ، توضيح المسائل، 1389، ص286، م 1450
آیت الله وحيد خراساني (دام ظله)
امامت زن براي زن در غير نماز ميّت کراهت دارد و بنا بر احتياط واجب آن است که همه رديف يکديگر بايستند و امام جلوتر از ديگران نايستد.
منهاج الصالحين، ج2، ص242، الفصل الثالث، شرايط امام جماعت توضيح المسائل،1383، ص259، م 1416 و ص263، م 1489
#جماعت
#امامت_زن
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
#چشم_روشنی
#نوزاد
✅ مالکیت هدایا و چشم روشنی هایی که به مناسبت تولد نوزاد می آورند، از آن کیست؟
پرسش
هدایایی که به عنوان چشم روشنی بخاطر تولد بچه میآورند، از لحاظ شرعی متعلق به کیست؟ آیا جزو اموال شخصی بچه محسوب میشود و یا والدین میتوانند در آن تصرف کنند؟
پاسخ
مالکیت هدایا و چشم روشنی هایی که به مناسبت تولد بچه داده می شود بستگی به نیت شخصی دارد که این هدایا را می بخشد. اگر قصد او هدیه به پدر یا مادر باشد آنها مالک می شوند و اگر قصد او هدیه به کودک باشد کودک مالک می شود و پدر و مادر نمی توانند اموال فرزند خود را تصاحب کنند، مگر در صورتی که احتیاج شدید داشته باشند (معسر باشند).[1]
البته پدر چون ولی طفل و کودک خود است، می تواند در مال او تصرف کند به شرط اینکه این تصرف در جهت مصلحت او باشد؛ مثل اینکه با مال او تجارتی انجام دهد که برای طفل زیان آور نباشد یا با او شریک شود یا با او مضاربه کند.
پاسخ دفاتر مراجع عظام در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:
دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
تابع قصد و نیت اهدا کنندگان است که هر کدام را قصد کند، مال همان محسوب مىشود.
دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
تعلق به والدین دارد و اگر بستگان پدر بیاورند متعلق به پدر و اگر بستگان مادر بیاورند متعلق به مادر است.
دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله العالی):
ظاهر این است که متعلّق به پدر و مادر است.
[1]. نسبت به فرزند بالغ بعضی از فقها فرموده اند در صورتی که احتیاج پدر و مادر به حدی شدید باشد که که بر جان خود و سلامت خود بترسند می توانند به قدری که جلوی تلف شدن آنان را می گیرد از مال فرزند بالغ خود بدون اجازه او بردارند. إیضاح الفوائد فی شرح مشکلات القواعد، ج1، ص: 410: "یحرم على الرجل ان یأخذ من مال ولده البالغ شیئا إلا بإذنه إلا مع الضرورة المخوف معها التلف".
منبع: سایت اسلام کوئست
#چشم_روشنی
#نوزاد
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
#دعای_عهد
✅زمان خواندن دعای عهد
پرسش
دعای عهد در چه زمانی باید خوانده شود؟
پاسخ
در باره دعای عهد در روایات چنین آمده که هرکس چهل صبح این دعا را بخواند از یاران امام قائم(عج) محسوب خواهد شد و... [1] نتیجه این که این دعا باید صبح خوانده شود و بهترین وقت آن بعد از نماز صبح است و صبح به لحاظ فقهی از طلوع فجر صادق تا طلوع خورشید محسوب میشود. ولی عرفاً تا یکی دو ساعت از بر آمدن آفتاب را هم شامل میشود. ظاهر روایت خواندن متوالی و پشت سر هم در چهل صباح است. خواندن این دعا اصلاً مستحب است.
[1] سَمِعْتُ سَیِّدَنَا الْإِمَامَ جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ الصَّادِقَ ع یَقُولُ مَنْ دَعَا إِلَى اللَّهِ أَرْبَعِینَ صَبَاحاً بِهَذَا الْعَهْدِ کَانَ مِنْ أَنْصَارِ قَائِمِنَا ع وَ إِنْ مَاتَ أَخْرَجَهُ اللَّهُ إِلَیْهِ مِنْ قَبْرِهِ وَ أَعْطَاهُ اللَّهُ بِکُلِّ کَلِمَةٍ أَلْفَ حَسَنَةٍ وَ مَحَا عَنْهُ أَلْفَ سَیِّئَةٍ وَ هُوَ هَذَا الْعَهْد، بحارالأنوار ج83 ص 284.
منبع: سایت اسلام کوئست
#دعای_عهد
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
#ملاک_تحقق_زنا
پرسش
میزان دخول در زنا چیست؟ آیا فقط داشتن رابطه جنسی باعث زنا می شود یا داشتن هر رابطه ای زنا محسوب می شود؟
پاسخ
"إیلاج ذکر الإنسان حتى تغیب الحشفة فی فرج امرأة- قبلاً أو دبراً- محرّمة، من غیر سبب مبیح و لا شبهة"؛ دخول آلت تناسلی مرد در آلت زن (جلو یا عقب) به اندازه حشفه (ختنه گاه) بدون ازدواج، یا شبهه آن را زنا گویند. [1]
غیر از این هر گونه ارتباط جنسی بین زن و مرد نامحرم از نظر فقه زنا نیست، ولی از گناهان کبیره و مخالف شرع است. در اسلام روابط بین مرد و زن تعریف شده است و روابط جنسی فقط در محدوده ازدواج جایز می باشد. انسان باید توجه داشته باشد که شیطان به آرامی او را به سمت گناهان بزرگ می کشاند، پس باید از همان اول جلوی گناهانش را بگیرد.
1] . إرشاد الأذهان إلى أحکام الإیمان، ج2، ص 170. با استفاده از سؤال 7812 سایت: (7857).
منبع: سایت اسلام کوئست
#ملاک_تحقق_زنا
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
✅✅ نکته ی بسیار مهم
دقت داشته باشید معنای دخول در بحث ازدواج و طلاق، همین است.
#مهریه
#مقدار_مهریه
✅ آیا می شود با رضایت زن چیزی به عنوان مهریه قرار نداد یا مبلغ ناچیزی قرار داد؟
پرسش
1. آیا مهریه زن مقدار حداقل دارد؟ مثلاً آیا می شود مهریه را یک عدد صلوات قرار داد؟ 2. آیا می شود با رضایت زن چیزی به عنوان مهریه قرار نداد؟ یعنی قبل از عقد توافق کنیم مقدار مهریه صفر باشد.3. آیا می شود مهریه را چیز معنوی یا ناچیز؛ مثلاً دادن پنجاه تومان به فقیر یا صندوق صدقه، قرار داد؟
پاسخ
باید توجه داشت که در ازدواج حتماً چیزی باید به عنوان مهریه قرار داده شود. خداوند در قرآن می فرماید: "و زنانى را که از آنها تمتع مىگیرید واجب است که مهرشان را بدهید.[1]
چند نکته ای که در مهریه باید دقت شود در این جا بیان می کنیم.
الف. مهریه باید مالیت و ارزش مالی داشته باشد (در قبال آن مالی پرداخته شود) و لو به اندازۀ یک مشت گندم باشد بنابر این اگر امور معنوی به گونه ای باشند که در ازای آن مالی پرداخته شود؛ مثل نماز خواندن، قرائت یا آموزش قرآن، ده هزار تا صلوات و ... اشکالی ندارد اگر مهریه قرار گیرد.
ب. از نظر اسلام در مهریه مقدار معینی به عنوان تکلیف مشخص نشده است.[2] در صحیح بخاری و صحیح مسلم از جابر نقل شده است که در زمان پیامبر و ابوبکر، با مشتى خرما و آرد متعه مىکردیم تا عمرو بن حریث چنین کرد و عمر به سبب عمل او، متعه زنان را حرام گردانید.[3]
ج. مستحب است زوجین مهر السنه (پانصد درهم)[4]را مهریۀ ازدواج خود قرار دهند.[5]
د. مکروه است که مهریه را کمتر از ده درهم قرار دهند، بلکه خوب است بیشتر از آن باشد. امام صادق (ع)، از على (ع)، نقل می کند که آن حضرت فرمود: "من خوش ندارم که مهر را کمتر از ده درهم قرار دهند، بلکه بیشتر از آن قرار دهند تا به مهر زنان نابکار (زانیه) شباهت پیدا نکند.[6]
هـ. اگر کسى مهریۀ زن خود را چیزی قرار دهد که مالیت و ارزش مالی ندارد، یا اصلاً مهریه ای قرار ندهد و با او نزدیکی کند برای این زن مهر المثل (مهریۀ زنان دیگر مثل او) قرار داده می شود.[7]
و. مهریه چون حق زن است با درخواستش باید به او پرداخته شود. البته وی اختیار دارد که که در مال خویش هرگونه دخل و تصرف مشروع انجام دهد. (به فقیر بپردازد و یا در صندوق صدقات قرار دهد و یا به شوهر خود ببخشد).
[1] نساء، 24.
[2] الشهید الثانی، زین الدین بن علی بن أحمد العاملی، الروضة البهیة فی شرح اللمعة الدمشقیة (ط-القدیمة)، ج 2، ص 104.
[3] کهنسال، على رضا، نهج الحق و کشف الصدق، ترجمه کهنسال، ص 291 و 292، ناشر، عاشورا، مشهد، چاپ اول، 1379 ش.
[4] طبق نظر کارشناسان هم اکنون این مبلغ در حدود یک میلیون تومان برآورد می شود.
[5] شیخ صدوق، عللالشرائع، ج 2، ص 499، انتشارات مکتبة الداورى، قم.
[6] همان، ص 501، ترجمه، ذهنى تهرانى، ج 2، ص 601.
[7] حرعاملی، وسائلالشیعة، ج 21، ص 269، تهران المکتبة الاسلامیة، چاپ پنجم، 1398هـ.ق.
؛ موسوی گلبایگانی، سید محمد رضا، مجمع المسائل ، ج 2، ص 168، ناشر: دار القرآن الکریم، چاپ دوم، قم، 1409 هـ ق.
منبع: سایت اسلام کوئست
#مهریه
#مقدار_مهریه
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi
#روزه
#اسپری
✅ حکم استفاده از اسپری برای روزه دار مبتلا به آسم
برخی از مؤمنین به بیماری «آسم» یعنی تنگی نفس مبتلا هستند و نوعى داروى طبى براى اینگونه اشخاص وجود دارد که عبارت است از يک قوطى که در آن مايع فشرده شده وجود دارد و با فشار دادن آن؛ داروى مايع بصورت پودر گاز از طريق دهان وارد ريه بيمار میشود و موجب تسکين حال وى مىگردد. گاهى بيمار مجبور مىشود در يک روز چندين بار از آن استفاده کند، آيا با وجود استفاده از اين دارو، روزه گرفتن جايز است؟ با توجه به اينکه بدون استفاده از آن روزه گرفتن غيرممکن و يا بسيار سخت خواهد بود.
آیةالله العظمی اراكي: اگر مشتمل بر مواد خارجی و دارو نباشد ظاهرا اشکال ندارد بله بخار غلیظ جایز نیست.
آیةالله العظمی خوئی: با هوا دادن از راه گلو روزهاش صحيح است و مانعى ندارد.
آیةالله العظمی تبریزی: موجب بطلان روزه نمىشود.
آیةالله العظمی فاضل لنکرانی: داروى نامبرده در فرض سؤال، كه بر استعمال آن اكل و شُرب صدق نمى كند مبطل روزه نيست.
آیةالله العظمی خامنه ای: اگر ماده مذکور هواى فشرده همراه با دارويى هرچند بهصورت گاز يا پودر باشد و وارد حلق شود، صحّت روزه محل اشکال است و در صورتى که روزه گرفتن بدون استعمال آن، ممکن نيست يا مشقّت دارد، جايز است از آن استفاده کند، لکن احتياط آن است که مبطل ديگرى انجام ندهد و در صورت تمکّن (بدون استفاده از آن) روزه ها را قضا نمايد.
آیةالله العظمی صافی گلپایگانی: این بیماران که محتاج به اسپری هستند روزه بگیرند و از آن به مقدار ضرورت استفاده کنند؛ البته اگر پس از ماه مبارک خوب شدند روزه خود را قضا کنند ولی اگر همیشه به اسپری احتیاج دارند قضا کردن روزه لازم نیست.
آیةالله العظمی سيستاني: اسپری که برای تنگی نفس استعمال می شود اگر دارو را فقط وارد ریه کند روزه را باطل نمی کند.
آیةالله العظمی وحیدخراسانی: به احتیاط واجب روزه باطل می شود، {مقلدین معظم له میتوانند در این مسأله به فالأعم رجوع کنند اگر ایشان اجازه دادند استفاده کنند}.
آیةالله العظمی مكارم شیرازی: اگر به صورت گاز رقیق وارد بدن مى شود مانعى ندارد و روزه اش صحیح است و ما نمونه هاى معمول آن را دیده ایم اشکالى ندارد.
آیةالله العظمی سبحانی: هرگاه ذرات آن دارو وارد حلق نمى شود اشكال ندارد ولى اگر وارد حلق مى شود دارو را به قدر ضرورت مصرف كنيد و روزه را هم بگيريد.
آیةالله العظمی شبیری زنجانی: اگر بهصورت مایع فرو نرود، اشکال ندارد.
آیةالله العظمی نوری همدانی: با اكتفا به مقدار ضرورت، روزه اش صحيح است.
آیةالله العظمی مظاهری: اشکال ندارد و روزه صحيح است.
#روزه
#اسپری
https://eitaa.com/fiqhe_karbordi