🖊دوستان از آنجا که برنامه موشکی ایران جنبه #دفاعی دارد و مسئولان نظام هم به این مهم واقف هستند که واگذاری قدرت موشکی یعنی پایان تاریخ ایران؛ بنابراین حاضر به مذاکره در مورد آن نیستند.
🖊موقعیت راهبردی ایران در منطقه تاثیر عمیقی برروی سیاست های موشکی می گذارد.
کشور ما برخلاف همسایگان، عضو هیچ اتحادیه رسمی امنیتی-نظامی نیست، و از چتر حمایتی قدرتهای بزرگ نیز برخوردار نیست. همچنین در نزدیکی سه کشور اتمی، هند، پاکستان و اسراییل قراردارد، در حالی که خود دارای بازدارندگی هسته ای نیست.
همچنین عضو معاهده عدم اشاعه سلاح های اتمی است درحالی که بزرگترین منبع خطر منطقه یعنی رژیم اشغالگر قدس عضو آن نیست!!!
ما همچنین باتوجه به سوابق شرارت آفرین حضور نیروهای خارجی در خلیج فارس به این نیروها به عنوان یک تهدید عمده و جدی علیه خودمان نگاه میکنیم.
این واقعیت ها طبیعتاً بر درک مسئولین از تهدیدات موجود و سیاست های موشکی مان تاثیر گذار خواهند بود.
4
🖊 عدم دسترسی ما به بازار سلاح های پیشرفته عامل مهم دیگریست؛
دوستان متاسفانه ما به خاطر تحریم های گسترده تا کنون قادر نبوده ایم که به سیستم های نظامی مانند هواپیما، تانک و کشتی های جنگی دسترسی داشته باشیم.
این در حالی است که همسایگان ما به خصوص عربستان سعودی به خریدهای سرسام آور نظامی روی آورده اند.
موسسه بین المللی تحقیقات استراتژیک بودجه نظامی عربستان را در سال ۲۰۱۷ در حدود ۷۶.۷ میلیارد دلار تخمین میزند، رقمی که عربستان را از لحاظ بودجه نظامی در رتبه سوم بعد از ایالات متحده و چین قرار می دهد.
این در حالی است که بودجه نظامی ما در حدود ۱۴ میلیارد دلار است. فروش گسترده سلاح های تهاجمی و سیستم های دفاع ضد موشکی مانند "تاد" به همسایگان ما تنها حساسیت ها نگرانی های امنیتی ما را بیشتر خواهد کرد.
۵
🖊بر طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ما میتوانیم از سال 2021 سیستم های اصلی نظامی مانند هواپیماهای جنگی و تانک بحرین ، ولی دو مشکل عمده وجود دارد. اول اینکه نیاز به سرمایه گذاری گسترده برای باز سازی نیروهای زمینی و هوایی است.
🖊نکته دوم اینکه حتی با رفع تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل، آمریکا با اعمال فشار سیاسی، فروش سیستم های مدرن تسلیحاتی به کشور ما را مختل خواهد کرد. در نتیجه، موشک های بالستیک نقش اصلی را در استراتژی بازدارندگی ما ایفا خواهند کرد.
مطمئنا حاضر به معامله در مورد آنها نیستیم.
این دیدگاه کاملا در بودجه نظامی هم مشهود است، که توسعه برنامه موشکی بخش عمده ای از اعتبارات را به خود اختصاص داده است.
6
🖊عامل مهم دیگری که بر سیاست های موشکی ما تاثیر می گذارد، تجربه تلخ جنگ ایران و عراق، حمایت های گسترده جهانی از صدام و استفاده سیستماتیک عراق از سلاح های شیمیایی علیه ما است.
عراق از سال ۱۹۸۳ (یک سال و نیم بعد از آغاز جنگ) به طور گسترده، از عوامل شیمیایی مانند گاز خردل و اعصاب علیه نیروهای ما استفاده می کرده است.
در مقابل، جامعه جهانی با وجود شواهد غیر قابل انکار و اعتراض های ما در مجامع بین المللی، عراق را برای استفاده از این سلاح ها محکوم نکرد و در عمل دست عراق را در استفاده از آنها باز گذاشت. این تجارب از تجاوز عراق، در خاطره افراد بسیاری از مسئولین زنده است.
🖊اقای عراقچی معاون سابق وزارت خارجه در پاریس در این راستا گفتند: "ما جت های سوپراتاندارد فرانسه، تانکهای چیفتن بریتانیایی، سلاحهای شیمیایی آلمانی، هواپیماهای آواکس آمریکایی و دلارهای سعودی را که به صدام کمک کرد به ایران تجاوز کند را به یاد داریم... برنامه موشکی ما دفاعی است."
کشور ما با در اختیار داشتن یک زرادخانه بزرگ موشکی متعارف، خواهد توانست در یک درگیری احتمالی با مورد تهدید قرار دادن مراکز بزرگ شهری و صنعتی طرف مقابل، نیروی باز دارندگی قابل قبولی از خودمان به نمایش بگذاریم. تجربه جنگ این نکته را به ما آموخته که در زمان نیاز باید به تنهایی و بدون پشتیبانی خارجی از خودمان دفاع کنیم.
موشک ها ستون اصلی سیاست های نظامی کشور ما است که قابل مذاکره نیست.
7
🖊کشورما قربانی هزاران موشک بوده، قربانی سلاحهای کشتار جمعی بوده، مورد تجاوز کشور همسایه قرار گرفته، در منطقهای زندگی میکند که هشتاد درصد از بحرانهای جهان در آن جریان دارد، آمریکا و اسراییل گزینه نظامی را روی میز دارند. از این رو تهدیدات امنیت ملی ایران بالا و جدی است.
طبیعی است که شرایط کشور، باعث میشود اهداف مذاکره بر سر برنامه موشکی فکرنکند. مسئولین درباره این دیدگاه متفقالقول هستند که هدف نهایی تلاشها برای محدود کردن قابلیتهای بازدارندگی و موشکی، تضعیف توانمندی ایران برای دفاع از خود و حفظ تمامیت ارضی است.
اگر در حوزه هستهای وارد مذاکره شدیم به این دلیل بود که در حوزه هستهای هم محدودیتهایی را میتوانستیم بپذیریم و هم در انتهای روند مذاکره خطر سنگینی ایران را تهدید نمیکرد.
8
🖊در حوزه موشکی شرایط فرق میکند و اگر کشور در این حوزه ضعیف شود یا سایتهای موشکیاش برای طرف مقابل شناخته شود امنیت کشور به خطر میافتد و امکان حمله نظامی برای طرف مقابل فراهم میشود. برخی تصور میکنند که مذاکره احتمال حمله نظامی را کمتر میکند، اما باید گفت که مذاکره در رابطه با مساله موشکی احتمال حمله نظامی را افزایش میدهد، بنابراین مذاکره به نسبت برخی عوامل میتواند خوب یا بد باشد. این عوامل عبارتند از موضوع مورد مذاکره و طرف مذاکره. در بحث هستهای مذاکره جایز است و در بحث موشکی نیست.
مسئولین در برابر ادعای مذاکره موشکی بارها و بارها اعلام کرده اند که با احدی مذاکره موشکی نخواهند کرد. برنامه موشکی ما در جهت دفاع از کشور است؛ بنابراین منافع ملی کشور چنین پیشنهادی را نخواهد پذیرفت.
9
اللهم اصلح کل فاسد من امورالمسلمین
با امید به موفقیت روزافزون کشور عزیزمان ایران در همه عرصههای مختلف نظامی و اقتصادی و سیاسی و...
اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم
ارادتمندتان : #قریش_حسین_پور
پایان
🌺 #جناب_استاد_قریش_حسین_پور
با ارزوی موفقیت وسلامتی برای شما
سپاسگزارم از روشنگری حضرتعالی
تشکر از اینکه وقت ارزشمندتون رو در اختیار اعضای کانال قرار دادید
ازدرگاه خداوند تبارک وتعالی توفیق روزافزون جنابعالی را خواستارم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بسم الله الرحمن الرحیم
⁉️چرا مسائل موشکی ایران مورد
#مذاکره_ومعامله قرار نمی گیرد ؟
وخط قرمز است
⭕️#جناب__استادقریش_حسین_پور
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#کانال_تحلیلی_گفتمان_انقلاب_اسلامی
@sameir
بسم الله الرحمن الرحیم
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
⭕️ تحلیل
⬅️ آیت الله #رئیسی چگونه دیپلماتی است؟
🔆 تحلیلگر :
🔰#جناب_دکترقریش_حسین_پور
✅#تحلیلگرسیاسی
✅#فعال_سیاسی_اجتماعی
✅#دکترای_مدیریت_استراتژیک
✅#داروساز
📆 زمان : چهار شنبه ۱۴۰۰/۱۰/۲۲
⏰ ساعت : ۳۰: ۱۷ در
#کانال_تحلیلی_گفتمان_انقلاب_اسلامی
@sameir
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
🔴 #آیت_الله_رئیسی_چگونه_دیپلماتی_است⁉️
#تحلیل
✅ پیوستن ایران به سازمان شانگهای
🖊 ورود رسمی به شانگهای اولین نشانه ای از این بود که #دیپلماسی_دولت_رئیسی می تواند برای رسیدن به دستاورد ملموس از مسیر جدید سیاست خارجه ایران امیدوار بود.
❌براستی در آن مقطع چه اتفاقی افتاد؟!
❌ایران که سالها پشت در سازمان شانگهای مانده بود، چگونه به یکباره مجوز عضویت پیدا کرد؟؟
🖊 دوستان دلایل مختلفی در پاسخ به این سوال میتوان گفت اما در #دنیای_سیاست این مهم است که شما آنقدر #جدی و #هنرمندانه و #واقع_گرایانه ایده های سیاست خارجه خود را به دنیا بیان کنید تا دیپلمات های کشورهای همراه، منتقد و یا مخالف آن را جدی بگیرند و نسبت به سازگار کردن و یا تغییر محاسبات خود با آن ایده و راهبرد انگیزه عملی پیدا کنند که متأسفانه این مهم در دولتهای گذشته وجود نداشت یعنی #پرستیژ_جهانی_داشتن.
🖊 مهمترین بخش از واقعیت پیوستن به شانگهای آن بود که کشورهای عضو این سازمان مهم جهانی، #عزم_حقیقی_سیاست_خارجه_دولت_رئیسی برای #شراکت_راهبردی با محور شرق را باور کردند و دلیلی برای تعلل خود نمیدیدند!
↔️بنظرتون برای تفکری (جدای از گرایشهای سیاسی) که چنین انگیزه و محاسباتی در دیپلمات های قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای ایجاد کرده چه نمره ای باید داد⁉️
✅ نگاهی به قرارداد گازی ایران و ترکمنستان و آذربایجان
🖊پس از عضویت در سازمان شانگهای، اقدام دیپلماسی اقتصادی دیگر دولت رئیسی بحث قرار داد بزرگ گازی میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان بود که به برخی از واقعیت های آن اشاره خواهیم کرد :
1️⃣ ایران گاز مصرفی مورد نیاز خود در 5 استان شمالی کشور – که اتفاقا در زمستان با کمبودهای گازی مواجه میشوند- را از حق #انتقال_ترانزیت (سوآپ) گاز ترکمنسان به آذربایجان برداشت خواهد کرد.!!!
2️⃣ این قرارداد زمینه #کاهش_تنش با همسایگانی همچون #آذربایجان را فرآهم می کند و ضمن اینکه یک نوع #وابستگی مهم نیز در این همسایه گاه بداخلاق، نسبت به ایران بوجود می آورد.(یعنی پایبندی آذربایجان بدون هیچ جنگی)
3️⃣ این قرارداد یک #زمینه_روانی و ذهنی برای افزایش نقش و تاثیر گذاری اقتصادی ایران در سازمان همکاری اقتصادی اکو و منطقه قفقاز ایجاد خواهد کرد.
4️⃣ اگر یکی از #معیارهای_قوت_دیپلماسی در جهان عضویت و داشتن جایگاه مناسب در سازمان های منطقه ای و فرامنطقه است، ایران پس از #عضویت در سازمان شانگهای و ارتقا نقش خود در #سازمان_اکو، رتبه دیپلماسی خود را به سرعت در حال ارتقا دادن است.
🔻حال از کارشناسان سیاسی و اقتصادی باید پرسید که #نمره_دیپلماسی دولتی که برخی رفتارهای خصمانه یک کشور همسایه و بحران سازی طراحی شده در منطقه قره باغ را از طریق دیپلماسی اقتصادی و نه تکیه صرف بر قدرت نظامی، کنترل و تعدیل می کند، چند است؟؟
🔻غرب گرایان داخلی در تمام هشت سال دولت روحانی ادعایشان این بود که با #دیپلماسی_برجام_سایه_جنگ و #افزایش_تحریم ها را از کشور را دور کرده اند ولی بارها نادرستی این ادعا با رفتارهای خصمانه آمریکا و دولت های غربی زیر سوال رفت و ایران به لحاظ عددی بیش از قبل از #برجام_دچار_تحریم شد و اگر نبود #قدرت_موشکی و نشان دادن عزم ایران در پاسخ به طمع های نظامی آمریکا و برخی کشورهای دیگر، قطعا انگیزه اقدام نظامی علیه ایران به مراحل اجرایی تبدیل میشد.!!
🖊حالا همین ادعای غربگراها که از طریق #دیپلماسی می توان تنش ها را کاهش داد و برای خنثی سازی تحریم ها اقدامات عملی برداشت، توسط #دولت_رئیسی در مصادیقی همچون #قرارداد_گازی_ایران_ترکمنستان_آذربایجان در ابعاد #منطقه ای، به صورت عملی در ابعادی واقعی به ظهور رسید.
🖊دوستان جالب است بدانیم که اگر معیار غرب گرایان را هم در نظر بگیریم باز موفقیت چند ماهه عمر۸ #دیپلماسی_دولت_رئیسی نتایج بهتر و بیشتری نسبت به #دیپلماسی هشت ساله دولت روحانی می باشد...
⬅️با آرزوی موفقیت برای دولت انقلابی
#قریش_حسین_پور
۱۴۰۰/۱۰/۲۲
◾️از جناب #دکترقریش_حسین_پور
بابت روشنگری که فرمودند وزمانی که گذاشتند کمال تشکر وقدردانی را داریم .
جزاکم الله
✅ #کانال_تحلیلی_گفتمان_انقلاب_اسلامی
محفلی برای تبیین وتحلیل موضوعات سیاسی واجتماعی وفرهنگی واقتصادی
سخنرانی زنده ونشست مجازی وسایربخشها
با مدیریت وروشنگری :
👈#جناب_استادقریش_حسین_پور
🔰 اگر تمایل داشتید در معرفی آن به دیگران کمک کنید تا دیگران هم عضو شوند واز مباحث آن استفاده کنند.
@sameir
#رهبرعزیزم
دو روز
باقیِ عمرم
فدای جان تو باد ....
#سایه_تان_مستدام
#اللهم_احفظ_قائدنا_امام_الخامنه_ای
#اللهم_عجّل_لولیک_الفرج
#شبتون_مهدوی
#کانال_تحلیلی_گفتمان_انقلاب_اسلامی
@sameir