فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🍂امام جواد علیهالسلام:
📿کسى كه عمهام را در قم زيارت كند، پاداش او بهشت است.
#معصومه
#فاطمه_معصومه_س
📖کامل الزیارات ص٣٢٤
-------------------
◾️. @ghafari_ir
▪️فرمایش امام صادق علیهالسلام پیش از ولادت حضرت معصومه سلاماللهعلیها و پیش از ولادت امام کاظم علیهالسلام:
▪️«إِنَّ لِلَّهِ حَرَماً وَ هُوَ مَکَّة؛ أَلَا إِنَّ لِرَسُولِ اللَّهِ حَرَماً وَ هُوَ الْمَدِینة؛ُ أَلَا وَ إِنَّ لِأَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ حَرَماً وَ هُوَ الْکُوفة؛ أَلَا وَ إِنَّ قُم الْکُوفَة الصَّغِیرة؛ُ أَلَا إِنَّ لِلْجَنَّهِ ثَمَانِیَةَ أَبْوَابٍ ثَلَاثَةٌ مِنْهَا إِلَى قُم؛ تُقْبَضُ فِیهَا امْرَأَةٌ مِنْ وُلْدِی اسْمُهَا فَاطِمَةُ بِنْتُ مُوسَى وَ تدْخلُ بِشَفَاعَتِهَا شِیعَتِی الْجَنَّهَ بِأَجْمَعِهِمْ»
▪️آگاه باشید که خدا حرمی دارد و آن مکه است، و پیامبر خدا حرمی دارد و آن مدینه است و امیرالمومنین حرمی دارد و آن کوفه است. آگاه باشید که حرم من و فرزندان من بعد از من، قم است. آگاه باشید که قم، کوفهٔ کوچک ماست. آگاه باشید که بهشت هشت در دارد، سه در آن به سوی قم است. بانویی از فرزندان من به نام فاطمه دختر موسی در آنجا رحلت میکند که همهٔ شیعیان ما با شفاعت او وارد بهشت میشوند.
📚بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۲۸.
▪️ @ghafari_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸بیژن عبدالکریمی، مدرس فلسفه دانشگاه تهران:
🔸با چند آیه و حدیث نمیشود جامعه را اداره کرد! با این مدیریت اسلامی، گند زدید به تمام تجربیات بشریت، و مردم ایران را به خاک سیاه نشاندید!
🔅پاسخ:
🔹پیشفرض اول این سخن، این است که هماکنون مدیریت کشور، اسلامی است.
🔹پیشفرض دوم این سخن، این است که مدیریت اسلامی، برخلاف تجربهٔ بشری است.
🔹پیشفرض سوم این سخن، این است که هماکنون غالب مدیران کشور، در حال اجرای آیات و احادیث در جامعه هستند.
🔹نیز، پیشفرض چهارم این سخن، این است که همان بخشی که مجری آیات و روایات هستند، یا همان مدیران اسلامی، سبب نابسامانی کشور شدهاند.
🔹و پیشفرض پنجم این است که مردم این کشور، به خاک سیاه نشستهاند.
🏵هر پنج پیشفرض فوق، غیرموجّه هستند.
🏵حکیم کسی است که بیشتر فکر کند و کمتر سخن گوید، تا در یک عبارت کوتاه به پنج اشتباه مبتلا نشود.
🆔 @ghafari_ir
هدایت شده از گروه کلام و فلسفه دین موسسه امام خمینی ره
✍نقدی بر امکان امر دینی :
✍چندی است بیژن عبدالکریمی پیش و پس از چاپ کتاب امکان امر دینی در جهان معاصر ،در این دانشگاه و آن دانشگاه به تییین امکان امر دینی می پردازد و گویا مانند اسلاف روشنفکر خود بنا بر آن دارد که به عنوان یک ایدئولوگ در این عرصه شناخته شود . بنده کتاب را نخوانده ام اما یکی دو سخنرانی را از وی در این زمینه شنیده ام و بر پایه همان چند نکته را متذکر می شوم : ✍ایشان در مباحث خود به دنبال نفی علم دینی و به تعبیر دقیقتر علوم انسانی دینی است اما عنوان کتاب و یا سخنرانی هایشان ،به هیچ وجه وافی به مقصود نیست . زیبنده یک کار علمی، شفافیت مفاهیم کلیدی آن است . این اشکال به کار قبلی عبدالکریمی هم که تحت عنوان پایان تئولوژی به چاپ رسیده بود، وارد است که مراد از پایان یافتن الهیات در دوره معاصر چیست ؟ و غرض وی از این ایهام و ایهامها چیست ؟
✍ عبدالکریمی مدعی آن است که امر دینی در عرض امر عرفی قرار گرفته است و از دستاوردهای آن خود را محروم نموده است. اگر مراد از امر عرفی، تجدد و مبانی آن باشد این ثنویت کاملا قابل دفاع است زیرا مبانی تجدد کاملا سکولار است . اما هیچ گاه نگرش دینی خود را از دستاوردهای دنیای مدرن نه در عرصه علمی و نه در عرصه فناوری محروم نکرده است . هیچ یک از اندیشمندان برجسته و صاحب نظر حوزوی در عرصه علوم انسانی ، اسلامی سازی را به معنای نفی علوم رایج انسانی غرب نگرفته اند بلکه تاکید بر پالایش و تکمیل آن بر اساس مباحث عقلی و دینی دارند اما وی آگاهانه این نگرشها را مغفول قرار می دهد و صرفا از برخی نظریات شاذ سخن می گوید . لذا این مقوله که ما از ظرفیتهای تمدنی عرفی یا غربی بی بهره مانده ایم ، اساسا ادعایی است بی دلیل.
✍ نقطه دال مرکزی اندیشه عبدالکریمی در راستای نفی حکومت دینی است و دفاع از سکولاریسم . پایان کار او هم مانند سایر روشنفکران چه دینی و چه لائیک از همین الان روشن است : نفی دین و دیانت در عصر حاضر . اساسا جامعه سکولار که در آن دین هیچ نقشی در نظامات اجتماعی ندارد ، جامعه ای دیندار نیست و نهایتا دین در این جامعه به محاق می رود . عبدالکریمی آگاهانه یا ناآگاهانه در این راستا حرکت می نماید گرچه خود تاکید نماید که نظریه اش نافی اعتقادات و مناسک دینی نیست بلکه صرفا جهان دینی و قدسی را نفی می کند؛ نفی جهان قدسی یعنی نفی حضور و ضرورت تحقق دین در دنیای مدرن . عبدالکریمی نهایتا به همین نظریه خواهد رسید . ✍ محمد جعفری
🌳نقل است که یک روز، یکی را دید زار میگریست.
🔸گفت: چرا میگریی؟
🔹گفت: دوستی داشتم، بمرد.
🔸گفت: ای نادان! چرا دوستی گیری که بمیرد؟
🆔@ghafari_ir
✨﷽✨
🔸در خصوص رفتار زشت نماینده سراوان با کارمند گمرک، سه نکتهٔ مهم را نباید غفلت نمود:
① نمایندگان مجلس از این عصبانی نیستند که یکی از نمایندگان، توسط مردم به بیرون از ادارهٔ گمرک هدایت شده است، بلکه از این عصبانیاند که مردم «#دیدند» که میشود نمایندهٔ خاطی مجلس را بیرون کرد.
② اینکه مردم چنین امکانی را در خود ببینند که در مقابل جفای آشکار یک نماینده، قاطعانه در مقابل او بایستند، از موهبتهای انقلاب اسلامی است، که نمایندگان مجلس را صرفاً در جایگاه «خادم» نشانده است، نه بیشتر.
③ از اشکالات قانون موجود، نبود اختیارات کافی شورای محترم نگهبان برای «#شایستهگزینی» است. با نظارت حداقلی موجود، نمیتوان از شورای نگهبان، توقع بیش از این داشت.
🔅@ghafari_ir
.
✨﷽✨
▪️خاطره آقای ضرغامی رییس سابق صداوسیما از بازدید حضرت آیتالله شاهرودی:
🍂پس از بازدید ایشان از صداوسیما، خانم جوانِ خبرنگار با عنوان حجتالاسلام، سؤالی را مطرح کرد.
🍂اطرافیان خندیدند و من راجع به عنوان ایشان، به خبرنگار تذکر دادم.
🔅آقای شاهرودی برخلاف من، راجع به جایگاه بالای عنوان حجتالاسلام مطالبی فرمودند که برای من آموزنده بود.
🍂ضمناً سؤال شد که آیا با کنترل موالید (جمعیت)، موافقید؟
🍂فرمودند: بله!
🍂پرسیدند: مثلا چند فرزند برای کنترل جمعیت خوب است؟
🔅فرمودند: ٧ تا ٨ تا خوب است!
🍂خود ایشان صاحب ١٢ فرزند هستند.
▪️ @ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔸وقتی غزالی، ابوحنیفه را مخرّب دین میشمارد!
🔸به جملهای از مرحوم محدث قمی در سفینة البحار برخوردم. ایشان جملهای را از غزالی در توصیف ابوحنیفه نقل کرده که در ضمن آن، غزالی ابوحنیفه را مخرب دین و منهدم کنندهٔ شریعت رسول خدا ص دانسته است:
🔸أقول: أبو حنيفة هو النعمان بن ثابت التيملي الكوفيّ، ... و فی (منتهى المقال): قال أبوحامد محمّدبنمحمّد الغزالی الشافعی في كتابه الموسوم بالمنخول فی الأصول ما لفظه:
🔸فأمّا أبو حنيفة فقد قلّب الشريعة ظهراً لبطن و شوّش مسلكها و غيّر نظامها، و أردف جميع قواعد الشريعة بأصلٍ هدم به شرع محمّد المصطفى صلّىاللّهعليهوآلهوسلّم، و من فعل شيئا من هذا مستحلّا كفر، و من فعل غير مستحلّ فسق، ثمّ أطال الكلام فی طعنه و تفسيقه، انتهى.
✍سفينة البحار، ج۲، ص: ۴۷۱.
🆔 @ghafari_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🍂السلام علیک أیها العبد الصالح المطیع لله و لرسوله و لأمیرالمؤمنین
🍂 @ghafari_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔅آخرین تصاویر از رزمندگانی که کسی از آنها خبری ندارد...
🔅ساعتی پیش از آغاز عملیات کربلای ۴ ، زمستان ۶۵، که منجر به شهادت حدود ۶ هزار رزمنده و مجروحیت ۷ هزار رزمنده شد...
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔅حجتالاسلام دکتر غفاری، عضو هیئت علمی مؤسسه حکمت و فلسفه ایران، فعالیتهای علمیپژوهشی موسسهٔ حکمت و فلسفهٔ ایران در طول سالهای اخیر را تشریح کرد.
🔅محورهای اصلی این یادداشت:
🔹نشستهای مستمر در راستای گفتگوی علمی میان صاحبنظران علوم مختلف طبیعی، با اندیشمندان شاخههای مختلف فلسفی.
🔹ارتقاء مجلهٔ علمیپژوهشی جاودان خرد به جمع مجلات با رتبهٔ A+
🔹انتشار ۸ جلد مجموعه کتابهای تخصّصی در حوزه فلسفه علوم سیاسی اسلامی با عنوان «فلسفه سیاسی اسلامی» و مجلدات مربوط به تبیین مکتب فلسفی اصفهان
🔹تسهیل ارتباط پژوهشگران و دانشپژوهان محترم با اساتید شاخص
🔹اهتمام به برقراری روابط متقابل با مراکز علمی و شخصیتهای تاثیرگذار معاصر جهان
🔹سامان یافتن پژوهشهای اعضای هیئت علمی آن مؤسّسه پژوهشی و نظارت پژوهشی بر حسن اجرا و انجام آن پژوهشها
🔹نگرانی دکتر غفاری از ارتحال فضیلت اخلاقی.
🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳
🏵متن کامل یادداشت دکتر غفاری در خبرگزاری مهر:
🔅mehrnews.com/news/4487862
🆔 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔹کتمان حقیقت
🎐طبری در کتاب تاریخش، در نقل مجلس «يوم الدار» که پیامبر اکرم برای ابلاغ رسالت به خويشاوندان، برگزار کردند، بطور کامل به نقل ماجرای دعوت حضرت رسول برای برادری و وزارت، اهتمام ورزیده است، و عبارت حضرت رسول صلیاللهعلیهوآله خطاب به حضرت امام علی علیه السلام که فرمودند:
🔻«فأيّكم يؤازرني على هذا الأمر، على أن يكون أخی و وصيی و خليفتی فيكم».
🎐همانگونه که این عبارت حضرت رسول را در پاسخ به سهبار اعلام آمادگی حضرت امیرالمؤمنين فرمودند:
🔻«إنّ هذا أخی و وصيّی و خليفتی فيكم، فاسمعوا له و أطيعوه».
🕸ولی طبری در کمال بیانصافی، در کتاب تفسیریاش، به هنگام نقل همين ماجرا، بجای نقل صريح دو عبارت فوق، سخن رسولالله را اينگونه نقل میکند:
🕸«فأيّكم يؤازرنی على هذا الأمر، على أن يكون أخی و كذا و كذا».
🕸«إنّ هذا أخی و كذا و كذا، فاسمعوا له و أطيعوه».
📘آدرس تفسير طبری: ج ۱۹، ص ۷۵.
📘آدرس تاريخ طبری: ج ۱، ص ۲۱۷.
✍@ghafari_ir
✨﷽✨
🔻در مورد حصر سران فتنه سال ۸۸، دو نکته قابل تأمل وجود دارد:
① اگر اندک التفاتی به برخی از کشورهای اسلامی دیگر بیندازیم، به اوج همدلی نظام جمهوری اسلامی با معترضین سیاسی پی خواهیم برد.
🔹هم اکنون در کشور عربستان، هیچ کس، اعم از مردم یا جریانهای سیاسی، و حتی شخصیتهای دربار سعودی، حق اعتراض سیاسی ندارد؛ وگرنه به سرنوشت ولید بن طلال سعودی دچار می شود که علیرغم تمایلات فراوان به ساحتارهای سیاسی عربستان، صرفاً به دلیل ابراز آراء سیاسی ناهمسو در موارد فرعی، راهی زندان شد.
🔹در کشور بحرین، هیچ انتخاباتی وجود ندارد، و هم اکنون در زندان اين کشور، زندانيانی حضور دارند که تنها منشأ حبس آنها، درخواست اعمال دموکراسی و برگزاری انتخابات آزاد، در آن کشور است.
🔹در کشور مصر، دولتی که پس از حکومت منحوس حسنی مبارک، و با انتخاب مردم به روی کار آمد، با کودتا سرنگون شد، و اعضای اصلی حزب اخوانالمسلمين مصر، که حامی اصلی محمد مُرسی بود، همگی به زندان افتادند.
🎐اما در کشور ایران، سران فتنه خيابانی، که سبب آغاز تحريمهای اقتصادی بر عليه ايران شدند، و خسارت های فراوانی را بر ملّت روا داشتند، به حصر در منزل خودشان محکوم شدند، و اين ميزان از تفاوت در برخورد، ميان کشور اسلامی ایران و سایر دولتهای اسلامی، قابل تأمل است.
②به راستی! اگر حکم کسانی مانند باقری درمنی و سایر مفسدان اقتصادی، اعدام است، حکم فساد سیاسی و فرهنگی، چیزی بیش از آن است. فساد فیالارض، حکم فقهی برای کسانی است که فساد گستردهای را برای جامعه تحمیل میکنند؛ آيا در ميان انسانهای منصف، کسی پیدا میشود که خسارت فرهنگی و شقاق سیاسی امروز را مایه فساد برای جامعه اسلامی نداند؟! و يا خسارت جانی و روانی ناشی از حوادث آن ايام را قابل اعتنا نداند؟! میزان مسئولیت سران فتنه در ایجاد این شقاق چیست؟
🔹حیطه فرهنگ و سیاست، از فقر تقنینی رنج میبرد؛ اگر فتنه اقتصادی موجب حکم فساد فیالارض شده، و حکم اعدام را در پی دارد، فتنههای فرهنگی و سیاسی نیز ارتداد فرهنگی را در پی داشته و به همان میزان، و یا بیش از فتنه اقتصادی، سبب خسارت بر جامعه میشوند، و حکمی بیش از حکم حوزه اقتصاد را در سرانجام خود دارند.
🎐و اين است رأفت حاکم اسلامی، که در امور اجتماعی، نهایت رأفت و شفقت را اعمال می کند. هرچند نادانهایی هستند که بر اساس همین حکم رحيمانه، به حاکميت میشورند.
🆔@ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔻دلّالی علمی/ابتکار علمی
💫 بخشی از سخنرانی اخیر آیتالله جوادی آملی در رونمایی کتاب تحریرالأصول:
🔹من به حوزه خيلی ارادتمند هستم؛ اما ما يک دلّال داريم، يک مبتکر!
🎐فلان آقا اينطور گفته، مبنای فلان کس اينطور است! الآن شما در بازار و ميدان که میرويد، اين دلّالها میدانند که تمام اين ميوهها را از کجا بياورند، قيمت آن را هم میدانند، پخت و پز آن را هم میدانند، شيرين آن را هم میدانند؛ اما هيچکدام توليدکننده نيستند. آقای نائينی اينطور گفته، آقا ضياء اينطور گفته، آخوند اينطور گفته، اين دلّال علم شدن است؛ اين فضيلت نيست.
🎐الآن حوزه به برکت امام و شهدا، غنیترين دورانش را میگذراند، پنجاه هزار کم نيست! اين طلبه افغانی بود، الآن يک قرن ما را دارد به دنبال خودش میکشاند. صد سال قبل اين طلبه افغانی؛ منتها هرات، خراسان شرقی بود و مشهد خراسان غربی؛ صد سال اين طلبه افغانی درس خوانده مشهد و بعد رفته نجف و درس خوانده کفايه نوشته الآن ما صد سال است دنبال او هستيم. پای درس مرحوم آقای نائينی خيلیها بودند، جمعيت هزار نفر هم در نجف نمیشد؛ سه تا طلبه ـ حالا بزرگان فراوانی هستند که ما يا نمیشناسيم يا نمیخواهيم نام آنها را ببريم ـ اين سه تا طلبه آمدند ميداندار شدند: يکی شده علامه امينی که به تنهايی الغدير نوشت؛ يکی شده علامه طباطبايی که به تنهايی الميزان نوشت؛ يکی شده علامه آقا سيد محسن حکيم.
🎐آيا ما الان در بين پنجاه هزار نفر سه طلبه اينگونه داريم؟
🎐دلّال بودن غير از علامه امينی شدن است. ... دلّال بودن، آشنا بودن به اقوال ديگران، غير از نوآوری است. ....
🎐غرض اين است که اين راه باز است، راه حکيم شدن، راه مفسّر شدن، راه فقيه شدن، راه اصولی شدن باز است. راه دلّال شدن را بايد ببنديم. علم محدود نيست.
📘خدا شيخ اشراق را غريق رحمتش کند! گفت: تاکنون وقفنامهای در نيامده که علم را خدا وقف فلان زمان و زمين کرده باشد. چرا ما نباشيم؟ چرا به دست ما نباشد؟ «وَ إِنِ اسْتَطَعْتَ أَنْ لَا يَكُونَ بَيْنَكَ وَ بَيْنَاللَّهِ ذُو نِعْمَةٍ فَافْعَل»
🆔@ghafari_ir
.
✨﷽✨
🏵روایت اول:
🌸زمستان سردی بود و برفی؛ همراه با استاد مرحوم آیتالحق انصاری شیرازی، که جنسش نور بود و فصلش نور، از پلههای مسجد سلماسی پایین میآمدیم، دستش را گرفته بودم که سُر نخورد، و همزمان، دستش را بوسیدم؛ معطل نکرد، همانجا خَم شد و به زور و در مقابل دیدگان شاگردانش، دستم را بوسید. خودم اشکهای چشمانش را دیدم که ملتمسانه به من فرمود: آقاسید! نکن این کار را؛ شرمندهٔ مادرتان میشوم.
🏵🏵روایت دوم:
➖با شخصی که علیرغم میل قلبی اعضای کلاس، استاد کلاس شده بود، بعدها در جلسهای همکلام شدم و در عالم طلبگی گفتم «شیخنا! فلان مطلب، فلان شکلی است». او هم معطل نکرد، و با حالت برافروختهای به من گفت: من دکتر هستم و استاد شما! برای من تعبیر بهتری بکار ببر!»
🔸عرضم این است که عزت فقط برای خدا است، و فقط او است که عزیز میکند؛ مرحوم انصاری شیرازی، استاد مسلّم فلسفه و عرفان بود؛ اما برای طلبههای مبتدی مدرسهٔ عترت، خودش را کوچک میکرد، و گاه، حتی پلههای مدرسه را جارو میزد و آب میپاشید. و این، خدا بود که او را محبوب دلها کرد.
✍خوشحالم که قسمتم شد اساتیدم، غالبا همسنخ روایت اول بودهاند.
🆔 @ghafari_ir
🔅پدر و مادر آن سه نوجوان سیرجانی و تهرانی، در تربیت نادرست فرزند خود مقصر هستند. در این، شکی نیست.
🔅ولی ننگ بر آنهایی که به هنگام طرح پیشنهاد فیلتر بدافزارهایی مثل اینستاگرام، فریاد گوشخراش آزادیطلبی سر میدهند، و به هنگام بروز چنین آفاتی، ژست روشنفکری گرفته، و از ضعف فرهنگی کشور سخن میرانند.
🆔@ghafari_ir
🔅آیتالله جوادی آملی: هرگاه با مسئول آمریکایی دست میدهید، انگشتان خود را بشمارید.
🔅آیتالله جوادی آملی در اظهاراتی با اشاره به دشمنی تاریخی آمریکا فرمود:
🔅کفاری که از دشمنی دست برنمیدارند، شما هم با آنها دشمن باشید؛ حواستان جمع باشد.
🔅پنج سال قبل که مسئولان امور خارجه آمده بودند، به آقایان گفتم پس از اینکه با آمریکاییها دست میدهید، انگشتانتان را بشمارید.
🕌 @ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔅بهمناسبت سالگرد آسمانیشدن سردار احمد کاظمی
#مدیر_جهادی
🔸یک روز صبح، احمدآقا از یک ماموریت چند روزه برگشت و گفت: خانم! من سه روز است که شب و روز بیدار بودم؛ اگر بشود، کمی بخوابم.
🔸من هم بچهها را آرام کردم تا بخوابد. نیم ساعت از خواب احمد نگذشته بود که در زدند. رفتم دم در؛ دیدم چند نفر دنبال احمدآقا آمدند؛ گفتم امکان ندارد، ایشان کار دارند. ولی آنها بشدت اصرار کردند. تا اینکه گفتند ما از بیت رهبری آمدیم و جلسه فوری پیش آمده.
🔸میدانستم اگر به احمد نگویم، بعدا از من شاکی میشود؛ پس رفتم و بیدارش کردم. فوری بلند شد و رفت.
🔸دو روز بعد، احمدآقا برگشت، چشمهایش را که دیدم، گریهام گرفت؛ قرمزِ قرمز شده بودند. احمد گفت:
🔸خانم! من پنج روز است که نخوابیدم؛ اگر بشود، کمی بخوابم.
🆔@ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔹یکی از نکات چالشی در میان پژوهشگران و اعضای هیئت علمی، محوریت نگارش مقالهٔ پژوهشی، در فرایند جذب و ارتقاء و ترفیع اعضای محترم هیئت علمی است.
🔹در این خصوص، به چند نکته باید التفات کرد:
① هر جامعه پژوهشی، معیاری برای اثبات و فهم توانایی پژوهشگر، برای پژوهش، لازم دارد؛ طبیعی است که یک پژوهشگر دقیقالنظر را با نوشتههایش میشناسند، همچنانکه یک معلم توانمند را با بیان سلیس و نقادی در مجلس درس میتوان تشخیص داد.
② منتقدین به این رویکرد، غالباً از کسانی هستند که به دلیل ناتوانی در ارائهٔ پژوهشهای موفق، از جامعهٔ پژوهشی عقب ماندهاند. بهتر است بجای تهمتزدن به پژوهشگران و ساختار پژوهشی، سعی در ارتقاء علمی خود نمایند.
③ برخی دیگر از منتقدان، التفات به این نکتهٔ مهم نمیکنند که الزام بر پژوهش، تنها راه پرهیز از رکود جامعه علمی، و در جا زدن اساتید حوزه و دانشگاه است.
🔹با تأسف، باید اذعان کرد که برخی از اساتید، بدون هیچ پیشرفتی در رشتهٔ درسی خود، همان مطالبی را در کلاس درس تدریس میکنند که سالهای سال به آن، عادت کردهاند. بیچاره دانشپژوه، که به توهم دستیافتن به پژوهش و نوآوری، به دورههای تحصیلات تکمیلی وارد میشود، و اثری از نواندیشی در برخی اساتید خود نمیبیند.
🆔@ghafari_ir
.
✨﷽✨
🔅برهان و ایمان
✍نقدی بر دیدگاه آقای مصطفی ملکیان در باب برهانناپذیری متعلق ایمان
⬅️سخن آقای ملکیان:
↩شكی نيست كه اديان و مذاهب، مخصوصاً اديان و مذاهب ابراهيمی، برای ايمان ارزش قائلند؛ اگر چيزی بخواهد متعلق امر يا متعلق نهی واقع شود، بايد امر اختياری باشد. از طرفی، اگر كسی مطلبی را قبول نداشته باشد، و ديگری برای او، برهان بر آن مطلب بياورد و او نتواند در هيچيك از مقدمات برهان او تشكيك كند، در اين صورت اگر بخواهد بدان مطلب معتقد شود، از روی اختيار نيست، بلكه از روی جبر است. برهان اگر خدشه ناپذير باشد، نتيجهٔ برهان را شخص جبراً قبول میكند. در آنجا گزينش ميان رد و قبول ندارد. گزينش وقتي است كه برهان چندان مستحكم نباشد. پس براي اينكه چيزی فضليت داشته باشد، چارهای جز اين نيست كه استدلالی به نفع آن چيز، وجود نداشته باشد.
🔅پاسخ:
۱. تفکیک علم و پذیرش:
↩ایمان، همانگونه که آقای ملکیان میپذیرد، از مقولهٔ پذیرش است، نه صِرف علم و یقین. ارائهٔ برهان یقینآور برای یک مطلوب، ملازمهای با پذیرش آن مطلوب ندارد؛ برهان، علم آور است، نه پذیرشساز. به همین دلیل است که در آیه شریفه قرآن چنین آمده است که «جَحَدوا بِها واستَیقَنَتها أَنفُسُهُم». بر این اساس، پذیرش، برای کسی که دارای برهان است، جبری نیست.
۲. بیدقتی در فهم معنای اختیار و جبر
↩اگر اشکال فوق را نادیده بگیریم، باز هم برهانِ یقینآور، منافی اختیار در ایمان نیست. زیرا اختیار آنگاه منتفی میشود که عاملی غیر از مؤمن و خارج از مؤمن، در ایمانِ مؤمن دخالت کند، و مؤمن، شبیه کلنگی در دست انسان شود، که به ارادهٔ انسان، نه به ارادهٔ خودش، به زمین کوبیده میشود. حالآنکه ایمان مؤمن، محصول تصمیم و ارادهٔ خودش است، نه ارادهٔ شخص دیگر، و همین مقدار، کافی برای تحقق اختیار است.
۳. عدم امکان ایمان در فرض عدم برهان:
↩اگر بپذیریم که نمیتوان برای متعلق ایمان، برهان آورد، پس ایمان به یکی از دو طرف نقیض، مستلزم ترجیح بدون مرجّح است.
🆔 @ghafari_ir
✨﷽✨
🎐اتمام مدیریت استاد خسروپناه و آغاز راهی هموار برای استاد ذکيانی
🔻در مديريت، قانونی وجود دارد که هر آغازی سرانجام دارد، و آنچه برای يک مدير، شايسته و الزامی است، قدر دانستن فرصت مديريت و انجام اقدامات مصلحانه و در خور تقدير است.
🔻اتمام مديريت استاد خسروپناه بر مؤسسه حکمت و فلسفه ايران، مستثنی از اين اصل نيست؛ وی در مدّت تقريباً هفت سال مديريت بر مؤسسه حکمت، خدمات فراوانی به يادگار گذاشت؛ صاحبان انصاف، سختکوشی او را در ساماندهی به امور، تحسين میکنند، و البته سختگيریهایش نسبت به حضور و موظفی اعضای هیئت علمی، در همين راستا ارزیابی میشود.
🔻در یادداشت خودم که در خبرگزاری مهر، منتشر شد، ابعادی از خدمات استاد خسروپناه را متذکر شدهام. فقط يک نمونه از آن را مجددا یادآور میشوم که در مدّت حضور استاد خسروپناه در سمت رياست مؤسسه و با همکاری صادقانه معاونت های پژوهش و اداری، از میان ۱۸۳ اثر منتشره در کل سنوات تشکیل این مؤسسه فاخر از ابتدای تأسیس تاکنون، ۱۳۵ کتاب مربوط به دوره مدیریتی جدید است، و هم اکنون، دهها طرح پژوهشی داخلی و خارجی در این مؤسسه، در حال انجام یا آماده انتشار است.
🔹يکی از نکات مهم در دوران مدیریت استاد خسروپناه، احترام به پیشکسوتانِ خدمتگزار به مؤسسه است؛ وی در ابتدای ورود به مديريت مؤسسه، از مدیر پیش از خود، استاد دکتر اعوانی، و سایر بزرگانی که کرسی تدريس در مؤسسه داشتند، خواهش کرد تا تدریس خود را ادامه دهند. و همین، سبب شد که کرسی تدریس اساتید محترم، آقايان دکتر اعوانی و دينانی و محقق داماد، از گرم ترین مجالس امروزین دروس فلسفه و عرفان در تهران محسوب شود.
☀️جناب آقای دکتر غلامرضا ذکيانی در شرایطی به مدیریت مؤسسه حکمت نائل شده است، که مسیر نيل به موفقيتهای فراوانِ پیش رو، فراهم و هموار شده است، و با توسل به عنایت الهی و با توجّه به خصلت بیآلايگی و پشتکار که همگان از او سراغ دارند، و با توجه به علقهٔخاطرش به منطق و حکمت اسلامی، میتواند در تعالی و پيشرفت اين مؤسسه، گامهای بلندی بردارد.
🎐برای جناب آقای دکتر ذکیانی، دعای موفقیت و بهروزی و تأييد الهی میکنم.
🆔@ghafari_ir