توئیت پایین دوشنبه ۱۰ بهمن
توئیت بالا امروز ۱۴ بهمن
البته ماجرا هنوز به پایان نرسیده است...
@ghazanfari58
هدایت شده از مجتبی کاویان
درود دکتر عزیز. تمامیت ارضی مفهوم قابل تاملی است.
اما جا داره که تاریخ رو اگر قراره که نگاه کنیم، با عمق بهتری ببینیم.
متاسفانه در بسیاری از مقاطع دستمان لای ساطور دشمن بوده و تصمیم به موقع نگرفتیم.
نخجوان به دلیل سر سختی روحانیت معزز در مقابل عباس میرزا از دست رفت. وگرنه در همان عهدنامه گلستان می ماندیم. البته آن هم چیز دندان گیری نبود. اما موقعیت را روحانیت آن زمان درک نکردند و جنگ دوباره با روس ها موجب شد نخجوان را که یک عنصر کلیدی بود، از دست بدهیم.
در عوض سیاست قوام السلطنه باعث شد که آذربایجان را از روس ها پس بگیریم. همه چیز را با هم ببینیم. (امیدوارم که بنده را طرفدار پهلویِ تاریخ گذشته محسوب نکنید)
در دنیای آن روزها تمامیت ارضی مهم بود و امروز تمامیت فرهنگی.
امروز با سرسختی هایی که روی محدودیت های مردم ایجاد می کنیم یا اهداف جاه طلبانه منطقهای، حاصلش تجزیه فرهنگی و یک جنگ خانمان سوز داخلی یا خارجی است.
امیدها و دغدغهها-عزیز غضنفری
درود دکتر عزیز. تمامیت ارضی مفهوم قابل تاملی است. اما جا داره که تاریخ رو اگر قراره که نگاه کنیم، با
درباره موضوع تمامیت ارضی کشور و جدایی بخش هایی از خاک ایران در مقاطع مختلف تاریخی که در بالا به آن پرداخته بودم، یکی از مخاطبین محترم کانال نقدی برای اینجانب فرستادند که در ادامه به شرح توضیحاتی در این باره می پردازم.
حقایقی از تحولات شمال ایران
بخش اول
اولا مفروض ارائه شده در این متن دچار خطای تحلیلی و تاریخی است. به عبارتی در این نقد تحریف صورت گرفته است. به این معنا که عباس میرزا و برخی گروه های مذهبی و سیاسی در مقاطع گوناگون جنگ با روس ها از روحانیت کمک خواستند، نه آن که علما بدون توجه به واقعیت ها و خودسرانه ایران را وارد جنگ با روس کرده باشند. نکته مهم آن بود که حتی پس از جدایی بخش هایی از خاک ایران، روس ها بدنبال توسعه طلبی بیشتر بودند و باز این عباس میرزا بود که از روحانیت درخواست کرد تا با فتوای جهاد مردم را به مقابله با روسیه بکشانند. نکته جالب توجه آن که بخش زیادی از مردم نیز دعوت روحانیت را لبیک گفتند و با هر چه که داشتند و با ابتدایی ترین وسایل دفاعی به جنگ با سربازان روس شتافتند. واقعیت قطعی تاریخ نیز آن است که مجاهدت مردم به فرماندهی فرمانده شجاع ایرانی و فتوای جهاد روحانیت سبب شد تا بخش هایی از مناطق جدا شده از سرزمین ایران، مجددا به خاک ایران برگردد. اما متاسفانه بدلیل بافت خیانت پیشه درون دستگاه قجری و خیانت هایی که به عباس میرزا صورت گرفت عملا جنگ با روس ها جز شکست های پی در پی چیزی به همراه نداشت. از حیث مشابهت سازی تاریخی این دوره با مقطع آغازین تجاوز صدام به خاک ایران و ورود بسیج مردمی به جنگ و ضعف و ناکارآمدی بنی صدر قابل مقایسه است. و چنانچه بنی صدر از فرماندهی کل قوا عزل نمی شد روند پیش روی رژیم بعث عراق استمرار پیدا می کرد و کار دفاع را برای رزمندگان بسیار دشوار می ساخت. در حقیقت دستگاه قجری آن چیزی نبود که بسیج مردمی را از طریق سازماندهی و آموزش به مقاومت ملی تبدیل کند.
#عزیز_غضنفری
@ghazanfari58
بخش دوم
این را باید در نظر گرفت نوع اقدامات روس ها علیه مردم ایران، لزوم به واکنش و عکس العمل را قطعی کرده بود. روس ها به گونه ای عمل می کردند که عباس میرزا از شدت و وخامت اوضاع در مناطق شمالی ایران توسط سربازان روسیه تزاری گزارش می دهد. حتی اعلام می کند که روس ها بدنبال اجرای سیاست مسیحی کردن مناطق اسلامی هستند و تعرض به مسلمانان را در دستور کار خودشان قرار داده اند و در نتیجه این شرایط بغرنج اجتماعی از علما درخواست کمک می کند. حتی روس ها در این مقطع شهر خوی را نیز به تصرف خود درآوردند و در نهایت عباس میرزا با تجمیع امکانات و کمک های گوناگون توانست شهر خوی را آزاد سازد. بنابراین مداخله علما در صحنه تحولات نظامی ایران و روس را باید در این چارچوب تحلیل کرد. در حقیقت اقدامات عباس میرزا و علما و نیز برانگیختن خشم مردم، عکس العمل لازم و طبیعی به تجاوزات مکرر روس ها بوده است. قیام شیخ محمد داغستانی و اقدامات به یاد ماندنی او و مردم همراه آن مجاهد نیز در همین مقطع و چارچوب قابل بررسی است.
#عزیز_غضنفری
@ghazanfari58
بخش سوم
نکته بعدی اینکه تحولات این مقطع را باید در چارچوب سیاست جهانی تحلیل کرد. به این معنا که ایران دوره قاجار و حتی پهلوی به عنوان تابعی از روابط و راهبردهای قدرت های بزرگ به شمار می رفت و اینگونه نبود که به عنوان یک بازیگر مستقل در صحنه تحولات جهانی موثر و نقش آفرین باشد. بنابراین موضوع بازگرداندن آذربایجان توسط قوام السلطنه را باید با در نظر گرفتن این شرایط تاریخی مد نظر قرار داد. توضیح بیشتر آن که در آن مقطع یک تقسیم کار بین المللی صورت گرفته بود. پس از جنگ جهانی دوم انگلیس و آمریکا برای آن که جلوی پیش روی روس ها را بگیرند آن ها را وادار به خروج قوای نظامی روس از آدربایجان کردند. البته این همه معامله نبود؛ هندوستان سهم انگلیس شد. آمریکا و انگلیس مشترکا بر ایران متمرکز شدند و در عوضِ خارج ساختن نیروهای نظامی روس از آذربایجان ایران، بخش های از اروپای شرقی نیز سهم روسیه شد. حالا شما خودتان بررسی کنید که خاندان پهلوی و قوام السلطنه کجای این ماجرا قرار دارد! اصولا پهلوی و قوام عددی نبودند که بخواهند یا بتوانند در برابر قوای روس و دیگر نیروهای نظامی از خود ایده و تهاجم و یا مقاومتی نشان دهند. مگر در جنگ اول و مخصوصا جنگ دوم جهانی ارتش رضاخانی توانست کمترین مقاومتی در برابر سیاست جهانی آن زمانه از خود نشان دهد؟! مقاومت، تهاجم و ضربت متقابل به اقدامات، امکانات و راهبردهای نظام سلطه و برخی دولت ها که در برابر ایران رفتارهای خصمانه از خود نشان دادند به جز در دوره انقلاب اسلامی ایران در هیچ مقطع از تاریخ معاصر ایران رخ نداده است.
#عزیز_غضنفری
@ghazanfari58
توئیت ساعت ۱۰:۳۰ از ابتدای مسیر راهپیمایی؛ کاملا مشخص کرد که امروز روز متفاوت و استثنایی خواهد بود.
@ghazanfari58
#امام_خمینی:
من با جرأت مدعی هستم که ملت ایران و توده میلیونی آن در عصر حاضر بهتر از ملت حجاز در عهد رسول الله - صلی الله علیه و آله - و کوفه و عراق در عهد امیرالمؤمنین و حسین بن علی - صلوات الله و سلامه علیهم - میباشند.
@ghazanfari58