17.77M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠. اثر #روزه در شب نمایان میشود.
- در بیداری شبها علاوه بر #تهجد، #مطالعه کتب بزرگان و کلمات و اشعار اولیاء بسیار مطلوب است.
📼آیت اللَه حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه.
🎞. #شرح_حدیث_عنوان_بصری، جلسه 200، دقیقه 69:52 .
#سلوک #ماه_رمضان #شب_زنده_داری #عبادت #سهر
@ghazi_ir
﷽
📌. خطر تثبیت انانیّت و نفسانیّت در صورت انجام عبادات بدون فراغ قلب
📚 در رساله " سیره سالکان در ماه رمضان، ص ۸۷ " از عالم ربانے و حڪیم متالہ مرحوم آیةاللہ سید محمد محسن حسینے طهــرانے رضوان اللہ علیہ آورده اند:
✍🏻. تا انسان فراغ قلب نداشته باشد نمى تواند به مطلب برسد و هيچ راهى نيست! در غير اين صورت، تمام راه ها و تمام درب ها به روى انسان بسته است و به اندازه عمر نوح اگر روزها را روزه بگيرد و شب ها را به قيام و عبادت و تهجّد برخيزد و در راه خدا انفاق کند و اگر تمام زمين از طلا باشد و آن را در مسير رضاى الهى صرف کند، به اندازه يک سر سوزن، يک ميل حرکت نخواهد کرد و تمام اين اعمال و رفتار در راستاى تثبيت انانيّت تحقق پيدا خواهد کرد، نه در راه تزکيه! و تمام اين مسائل و اعمال و رفتار در راستاى تحکيم موقعيّت نفسانى، وجود خارجى پيدا خواهد کرد نه در راستاى تصفيه باطن و رشد روحانى و تجرّد عقلانى!
❖. کار او در اين مدّت حدّاقل به اندازه يک دستگاه ضبط است که آن را روشن بگذاريد و هر وقت نوار تمام شود، خودش شروع کند به گرديدن و چرخيدن و مدام قرآن بخواند، از سوره حمد شروع کند و به سوره توحيد ختم کند؛ چه فايده اى دارد؟ چقدر بر مقام آن ضبط اضافه مى شود؟ بعد از يک ماه اگر قيمت ضبط پنجاه هزار تومان است، آیا شما مى گوييد این ضبط پنج ميليون مى ارزد؛ چون اينقدر براى ما قرآن خوانده است؟! یا اینکه نه مى گوييد: چون يک ماه کار کرده است، قيمتش ده هزار تومان هم کم شده است!
❖. ولکن در مورد انسان، مسئله بالاتر از اين و خطرناکتر از اين است، مسئله اين است که در صورت عدم تربيت نفسانى و عدم رشد و تجرّد عقلانى و عدم رعايت مراقبات شرعيّه و عدم رعايت رياضات الهيّه، نفس در مقام انانيّت و نفسانيّت خودش با اين اعمال بدتر خواهد شد، خطر اينجاست!
❖. اى کاش اين نمازها را از اول نمیخواند و اين روزه ها را نمیگرفت و اى کاش اين انفاق ها و اين امور مستحسنِ جاذبۀ عرفى را بدون رعايت دستور و اطاعت از فرد خبير و بصير انجام نمیداد، حدّاقل نفسش میگفت ما که خرابيم!
❖. ديده ايد بعضى ها را که اهل گناه هستند؛ ولى دلشان پاک است. اسم خدا که مى آيد، گريه مى کنند و مى گويند: " خدا که مى داند ما کارمان چقدر خراب است! " اينها خيلى جلوترند از اينهايى که يک عمر نوح را به عبادت گذرانده اند، بدون دستور و بدون رعايت موازين تزکيه و تربيت و بدون ارشاد و دستگيرى و هدايت در تحت فرد خبير و استاد کامل به طوری که در آنها اصلا هيچ چيز باقى نمانده است؛ آن اهل گناه از اينها جلوترند، چون لااقلّ در دلشان صفائى باقى مانده است. در دل اينها نورى باقى مانده است، در دل اينها يک نقطه اى براى اتّصال باقى مانده است، راهى در دل آنها با پروردگار هنوز موجود است، و قلب آنها هنوز براى پذيرش دستور آماده است.
#سیره_سالکان_در_ماه_رمضان #مقالات_موضوعی #آیت_الله_طهرانی
@ghazi_ir
30.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
🎬. #تصویری | پرسش و پاسخ | ۰۱
🎙. سخنران: عالم ربانی و حکیم متأله آیة الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی قدس سره
🗃. سلوک خانواده قم ، جلسه ۲۳
#آیت_الله_طهرانی #پرسش_و_پاسخ
@ghazi_ir
﷽
🔵. نعمتِ لغزش !
🔸لغزش و خطایی که از انسان سر میزند باید آن را نعمتی از جانب پروردگار بداند؛ که خدا می خواهد به انسان بفهماند که تو این هستی؛ اعتراف کن به عجز و فقر و لغزش و خطای خود، من هم با غفّاریت و رحمانیّت جلو میآیم.
🔸اینجاست که همه ی انبیا و اولیا در تعامل با خداوند، محوریتِ اصلی را این می گذارند که ما گناهکاریم وخطاکاریم، و تو کریم و غفور و ستّاری.
🔸یعنی سالک باید سنگ بنای سلوکش را عبودیت، استکانت و سرشکستگی قرار دهد.
🎙. آیة اللَه سید محمد محسن حسینی طهرانی، قدّس الله سرّه.
🔊. #شرح_دعای_ابوحمزه_ثمالی، سنه 1438، جلسه 6.
#سلوک #عبودیت #گناه #فقر_سلوکی
@ghazi_ir
﷽
📌. نقش مراقبه در تغییر و دگردیسی نفس در ماه رمضان
📚 در رساله " سیره سالکان در ماه رمضان، ص ۱۰۰ تا ۱۰۲ " از عالم ربانے و حڪیم متالہ مرحوم آیةاللہ سید محمد محسن حسینے طهــرانے رضوان اللہ علیہ آورده اند:
✍🏻. معناى مراقبه این است که انسان خیال خود را دربارۀ مسائل تصحیح کند. توهّمات را از بین ببرد و سعى کند که روى مطالب بیشتر فکر کند..... نفسى که تخيّلات او قوى باشد نمیتواند جاذب آن انوار الهى باشد. هر مقدار که ما بيشتر در جنبه تخيل و قوه واهمه و متخيله نفس بکوشيم از آن طرف محروم خواهيم شد. هر چقدر قوّه متوهّمه و متخيّله خود را کم کنيم از آن انوار عقل و انوار بهاء و جلال و جمال پروردگار بيشتر میتوانيم بهرهمند شويم.
❖. با توجّه به این مراقبه ها، آن خصوصیّات ماه مبارک رمضان، براى انسان کمکم حاصل میشود... صرف امساک از مفطرات کفایت نمیکند. مراقبه نسبت به کردار و رفتار و اقوال و همینطور در تخیّلات و توهّمات هم باید ضمیمه بشود، تا اینکه بتواند آن رحمت اثر خود را در انسان به وجود بیاورد. لذا در ماه رمضان این پوسته میشکند. یک هفت هشت ده روز که از ماه رمضان گذشت، کمکم انسان این تغییر را در خود احساس میکند.
❖. احساس میکند از یک فضایى خارج شده و در یک فضاى دیگر قرار گرفته است. خودش از آنچه قبلا دچار بوده، بدش مى آید. این که بدش مى آید، به خاطر این است که دارد شکل عوض میکند. دارد پوسته عوض میکند. دگردیسى دارد براى او رخ میدهد. آن پوستۀ کهنه را به کناری مى اندازد و به شکل جدیدى مى آید.
❖. لذا در اینجا انسان خیلى باید دقّت کند. یعنى خلاصه، ماهى است که این شرایط را خدا در اختیار ما قرار داده است. ما اگر بخواهیم در غیر از این ماه به این شرایط برسیم، مشکل تر میرسیم. زور بیشترى را باید به کار بگیریم، بیشتر باید با نفس خود کلنجار برویم. بیشتر باید به نفس دهنه بزنیم. ولى در ماه رمضان، نه، کلنجار خیلى ندارد. مثل این که آدم را گذاشتند در سرازیرى، هلش مى دهند.
#سیره_سالکان_در_ماه_رمضان #مقالات_موضوعی #آیت_الله_طهرانی
@ghazi_ir
﷽
📌. عدم مطلوبیّت تکثّر گرایی در عبادات
📚 در رساله " سیره سالکان در ماه رمضان، ص ۲۲۷ " از عالم ربانے و حڪیم متالہ مرحوم آیةاللہ سید محمد محسن حسینے طهــرانے رضوان اللہ علیہ آورده اند:
✍🏻. بنده عرض نمی کنم که همۀ مسائل در این ماه رمضان به دعا و قرآن بگذرد؛ با زیاد خواندن مخالف هستم و هیچ نتیجه اى ندارد. به اندازه و میزان خواندن و فهمیدن، این در نفس تأثیر میگذارد. هر روز فرض کنید که این مقدار مفاتیح را دوره کنیم، هر روز خواندن تأثیرى ندارد!
❖. خدمت مرحوم آقاى حدّاد رضوان الله علیه بودم ایشان یک دستور و برنامە خاصى به بنده دادند. بعد فرمودند: " این دستور را وقتى انجام بدهید که سرحال باشید و خسته نباشید. اگر در غیر اینموقع انجام بدهید، فایده اى ندارد یا خیلى کم فایده دارد! "
❖. عبادتى را که انسان انجام میدهد، اگر از روى رغبت نباشد، چه فایده اى دارد؟! مگر مرحوم قاضى نمى فرمودند که: " باید وقتى براى نماز شب بلند می شوید، حالت نشاط داشته باشید، آبى به صورت بزنید، چیزى بخورید و از آن حالت ضعف بیرون بیایید."
❖. نماز شب خواندن، کارت زدن در اداره نیست که بگوییم: الله اکبر ، بسم الله الرحمن الرحیم بعد هم یازده رکعت تمام می شود و بخوابیم! عرض کردم در این حالت بهره کم است. باید از آن نماز شب ببینید چقدر بهره گرفتید. انسان وقتى نماز شب مى خواند، باید احساس کند آن ربط را؛ آن مى ماند، نه این نحوه خواندن. آنچه که مى ماند، آن جان عبادت است که انسان را عوض مى کند.
#سیره_سالکان_در_ماه_رمضان #مقالات_موضوعی #آیت_الله_طهرانی
@ghazi_ir
﷽
🔳 واقعا حضرت خدیجه به گردن تک تک ما حق دارند. حضرت خودشان را فانی رسول خدا کردند. با آنکه ثروتمند بودند تمام اموالشان را به رسول خدا بخشیدند. وقتی به پیغمبر سنگ می زدند حضرت خدیجه خود را سپر می کرد و سر خودشان می شکست.
🔸در آن شعب ابی طالب که سه سال محصور بودند واقعا حضرت خدیجه پشت به پشت پیغمبر ایستادند و صحنه را خالی نکردند. نمی فرمود: تو رسول خدا هستی و تکلیف داری؛ من چه گناهی کردم که باید پا به پایت بایستم!؟ بلکه ایشان خودش را شریک احساس می کرد! اصلا احساس زن و شوهری نبود! یعنی می گفت: من یکی، پیغمبر یکی! اگر من از پیغمبر دفاع نکنم از مقصدش می ماند!
🔸هفته ای چند بار از مکه به غار حراء می آمد! تا غار حراء یک قدم دو قدم نبود! پیغمبر در مدت یک اربعین حتی چشمش به یک آدم نباید بیفتد! که اگر بیفتد خراب می شود، در این مدت چه کسی باید رسیدگی کند و غذا بیاورد؟ حضرت خدیجه این کار را می کرد. غذا را می گذاشت و برمی گشت.
🔸در بسیاری از موارد که حضرت خدیجه برای پیغمبر غذا و آب می آورد، پیغمبر در سجده بودند و ایشان هرچه می ایستاد پیغمبر سر از سجده بر نمی داشت و حضرت خدیجه می گذاشت و برمی گشت! بارها به این کیفیّت اتفاق افتاده بود! حالت حضور پیغمبر را به هم نمی زد! کجا همچنین چیزهایی را می شود پیدا کرد؟!
📝. آیت اللَه سیدمحمدمحسن حسینی طهرانی قدّس الله سرّه
🔊. #شرح_حدیث_عنوان_بصری، جلسه 200.
#سلوک #نبوت #عبودیت
@ghazi_ir
﷽
📌یک دستور سلوکی اخلاقی از بزرگان...
🌸رفقا این را انجام بدهند؛ مرحوم آقا به بنده می فرمودند: هر وقت به بیمارستان میروید، حمد بخوانید، شفا برای مریض ها...، و هر وقت از قبرستان می گذرید، حمد و قل هو الله بخوانید برای امواتی که هستند...، در جاده دارید مسافرت می کنید، در شهری، روستایی، این طرف فرض کنید که قبرستانی است، یک حمد و قل هو الله برای همهٔ آنها بخوانید.
🌸ببینید چقدر مسائل اخلاقی را این بزرگان در نظر میگرفتند! حالا که دارید می روید خوب بخوان یک ثوابی هم برسد، چرا بُخل می کنید؟! دیگه دست در جیب کردن ندارد که! یک قل هو الله بخوان، یک حمد بخوان، بگذارید آنها هم به یک فیضی برسند، به یک برکتی برسند، درست شد؟
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📀شرح حدیث عنوان بصری مجلس ۲۰۰🕰 ۱۹
🎵حضرت آیت الله حاج سید محمد محسن حسینی طهرانی رضوان الله علیه
#ذکر #حمد #فاتحه #دستور #ثواب
@ghazi_ir
﷽
🔹حاج سید هاشم حدّاد، تربیتشدۀ دستِ مبارک مرحوم حاج سید میرزا علی آقای قاضی بود.
🔹او میدانست دستپروردهاش چیست، و درجات و مقاماتش کدام است، و ایقان و عرفان او در چه حدّ اعلای از ارتقاء و سُمُو راه یافته است.
.
✅ حاج سید هاشم حدّاد بهقدری عظیم و پُرمایه بود که لفظ عظمت برای وی کوتاه است؛
✅ بهقدری وسیع و واسع بود که عبارت وسعت را در آنجا راه نیست؛
✅ بهقدری متوغّل در توحید و مُندَکّ در ذات حقّ متعال بود که آنچه بگوییم و بنویسیم، فقط اسمی است و رسمی؛ و او از تعیّن خارج و از اسم و رسم بیرون بود.
.
.
🔹آری، سید هاشم حدّاد که حقّاً و واقعاً روحی فداه، مردی بود که دستِ کوتاه ما به دامان بلند او نرسید. او رفت و ما هنوز خیره و شرمنده و سربهزیر در برابرِ آن علوّ و آن مقام و آن جلالت، سرافکنده ماندهایم.
رحمةُ اللهِ علیه رحمةً واسعةً.
✍🏻 حضرت علامه آیتالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی قدّس الله سرّه
📚روح مجرد، ص ١۳ و ۶۸۵
@ghazi_ir
﷽
📌 #تذکرة_الصالحین | قسمت ۲ : احوالات عالم بالله و بامرالله حضرت علامه بحرالعلوم رضوان الله علیه | بخش دوم
📚 سیدالطائفتین علامہ سید محمد حسین حسینے طهـرانے قدس اللہ سرہ در ڪتاب شریف " رساله سیر و سلوک بحرالعلوم ص ۳۰ " آورده اند:
✍🏻... [ علامه بحرالعلوم ] مدت کوتاهی در نزد پدر بزرگوار خود که عالمی متقی و پرهیزگار و صالح و نيكوكار بود به فراگرفتن علوم پرداخت و نيز در نزد گروهى از مشايخ كه از جمله آنها شيخ يوسف بحرانى است تعلّم نمود و از آن پس به درس استاد علّامه آقا محمّد باقر وحيد بهبهانى منتقل شد و پس از آن به نجف مشرّف و در آنجا اقامت گزيد. خانه ميمون و مبارك او در اين زمان فعلًا محلّ فرود آمدن و بارانداز علماى اعلام و ملجأ و مفزع استادان فنون از فضلاى عظام است.
❖ بحرالعلوم بعد از استاد علّامه وحيد پيشوا و سالار پيشوايان عراق و بزرگ و سرپرست فضلاء بطور اطلاق است. علماء عراق همگى به سوى او روى آورده و او را ملجأ خود قرار داده اند و عظماى از علماء اعلام از او اخذ علوم مى كنند. بحرالعلوم همانند كعبه اى براى عراق است كه براى استفاده از صحبتش طى مراحل و قطع منازل مى نمايند. اقيانوس موّاجى است كه كرانه اى براى آن يافت نمى شود. به علاوه كرامات باهره و آثار و آيات ظاهره اى كه از او به ظهور پيوسته است بر كسى پوشيده نيست.
❖ چون جماعت انبوه و جمع كثيرى از يهود براهين و معجزات او را نگريستند همگى به دين اسلام و مذهب تشيّع گرويدند؛ و اين داستان در وضوح و روشنى به مرحله بداهت رسيده و شيوع آن به حدّى است كه آوازه آن به هر گوش رسيده و به هر ناحيه اى از جهان سرايت نموده است. و براى پى بردن به عظمت و جلالت اين راد مرد بزرگ كه چنين آياتى از او پديدار گشته است همين بس كه در شب تولّد با سعادتش پدر او كه در حجاز بود در عالم رؤيا ديد كه مولانا حضرت رضا- عليه و على أبائه و أبنائه أفضل الصلاة و السّلام- شمعى را به توسّط محمّد بن اسمعيل بن بزيع فرستادند كه آن را بر فراز بام خانه آنها روشن كند؛ روشنى و نور اين شمع چنان به آسمان بالا مى رفت كه نهايت سيرش ديده نمى شد. در وقت ملاقات و زيارتش چون نظر بر او افتد در عالمى از تحيّر فرو مى رود و با زبان حال خود مى گويد: اين مرد از جنس بشر نيست
❖ مطالبى را كه ذكر كرديم حقائقى است كه در «منتهى المقال» ذكر كرده است درباره اين نشانه و آيت با فضيلت و اين دانشمند با واقعيّت و شخصيّت كه خداوند او را به انواع فنون كمال تأييد فرموده بلكه او را داراى سِحر حلال و سُكْر و مدهوشى خالص از ضلالت در حلّ مشكلات و رفع معضلات و در هم شكستن تفكّرات باطله و فرو ريختن افكار و انديشه هاى نيرومندان علمى روزگار در هنگام مناظره و جدال، قرار داده است. و براى شرف و فضيلت او در تمام اقطار جهان و اقصى نقاط عالم همين بس كه تا به حال كسى همتاى او به لقب بحرالعلوم كه به معنى درياى دانش هاست ملّقب نشده است.
#علامه_طهرانی #مطلع_انوار
#احوالات_علامه_بحرالعلوم
@ghazi_ir
_________
🗃 جهت اطلاع بیشتر رجوع شود به :
• مطلع انوار ، ج۳ ، ص ۱۵۹
• مهرتابناک ، ج۱ ، ص ۳۰۹
• امامشناسی ، ج۵ ، ص ۱۸۲
• عنوان بصری ، ج۳ ، پاورقی ص ۴۹
﷽
صحبت اهل دنیا آتش است، ابراهیمی باید که او را آتش نسوزد.
📚 مقالات شمس تبریزی
@ghazi_ir