🌷نکته تفسیری صفحه ۱۶۰🌷
👈جانشینان قوم عاد:
خدای بزرگ در کتاب خویش 25 مرتبه از «قوم ثمود» یاد کرده است. مردم این قوم، عرب اصیل بودند و محل زندگی شان، سرزمینی به نام «وادی القری» بین مدینه و شام بود. فاصله ی آنان تا دوران قوم عاد که پیش از آنان می زیستند، زیاد نبوده است. ایشان در روزگار خود دارای تمدّن چشمگیری بودند. در قرآن اشاره شده است که آنان با تراشیدن دل کوه ها، در آن خانه های محکمی می ساختند، و در دشت ها و زمین های هموار، قصرهای مجلّلی بنا می کردند. یکی از مشاغل آنان، زراعت و کشت و کار بوده است. قوم ثمود، طبق سنّت قبایل گذشته که پیرمردها و بزرگترها در قبیله حکمران بوده اند، زندگی می کرده اند. پس از مدّتی، مردم این قوم به بت پرستی و گناه و قتل و خون ریزی روی کردند. به همین سبب، خداوند، حضرت صالح را که از همان قوم بود، برانگیخت و او را مأمور کرد که قومش را به عذاب الهی هشدار دهد. حضرت صالح، قوم خود را به عبادت خدا و پیروی از خود دعوت کرد و آنان را از پیروی افراد فاسد برحذر داشت؛ ولی تنها عدّه ی کمی به او ایمان آوردند و سران و اشراف قومش او را به دروغگویی، بی خردی و جادوگری متّهم کردند و پیروانش را افرادی خوار و بی مقدار خواندند و از او خواستند که برای اثبات ادّعایش، شتر ماده ای را از دل کوه بیرون آورد. آن حضرت، در برابر آزار و اذیت قومش، صبر و تحمّل نشان داد و درخواست آنان را پذیرفت. خداوند نیز برای تأیید پیامبر خود، در برابر چشمان حیرت زده ی آن قوم، ماده شتر را همراه فرزند کوچکش از دل سنگ های کوه بیرون آورد و آن را معجزه ی صالح قرار داد و البته توسط او از مردم عهد گرفت که آب چشمه ای که مردم از آن استفاده می کنند، در یک روز برای آن شتر، و در روز دیگر برای مردم باشد، و هیچ کس حق ندارد به آن شتر ماده و فرزندش کوچک ترین آسیبی برساند؛ که در آن صورت، عذاب سختی به آن قوم خواهد رسید. این معجزه ی بزرگ امّا باز در دل سنگ بسیاری کارگر نیفتاد و دعوت صالح و انکار قومش، تا مدّتی ادامه یافت. سرانجام مردم نگون بخت آن قوم تصمیم گرفتند فرمان خدا را زیر پا بگذارند و آن شتر را به قتل برسانند. پس شقی ترین شخص قومشان را برای این کار انتخاب کردند. پس از این جنایت، حضرت صالح به آنان وعده داد که بیش از سه روز زنده نخواهند ماند؛ ولی آنان باز هم دست از لجاجت برنداشتند و از کارهایشان پشیمان نشدند؛ بلکه در این مدّت، نقشه ی قتل صالح و خانواده اش را در سر پروراندند! سرانجام پس از سه روز، وعده ی صالح عملی شد و آسمان و زمین، مأمور نابود کردن آنان شدند. صاعقه ای از آسمان بر سرشان فرود آمد، زمین زیر پایشان به سختی لرزید و در مدّت کوتاهی، بدن های بی جانشان سرتاسر آن سرزمین را پوشاند. خداوند پیش از نزول عذاب، صالح و پیروانش را نجات داد. پس از عذاب، صالح به قوم هلاک شده اش فرمود: «ای قوم من، براستی که پیام های پروردگارم را به شما رساندم و برایتان خیرخواهی کردم؛ ولی شما افراد خیرخواه را دوست نداشتید.»
#تلاوتروزانهیکصفحهقرآن🕊
✅ چه خوب است یک مقایسه ای بین قرائت قرآن و مداحی داشته باشیم تا عزیزانی که قصد دارند در این وادی گام بردارند آگاهانه تر انتخاب کنند.
✅ قسمت مشکل یک مداح این است که وقتی شعر به دستش میرسد باید آهنگ و ریتم مناسبی برای آن تعیین کند.
هرچند بسیاری از مداحان اشعار را از روی متن میخوانند ولی اگر بخواهند از حفظ بخوانند قطعا کارشان دشوار است همچنین روضه ها رو باید از منابع معتبر دریافت و به مردم ارائه نمایند.
ولی امتیازاتی که یک مداح دارد این است که زبانش، زبان فارسی است وبر متن کاملا تسلط داردو میتواند قسمت های هیجانی متن را با اعضا و جوارح خود نشان دهد و بر مخاطب اثرگذار باشد و مهمش این است که مخاطب هم، متن را متوجه میشود و بعضا در عزاها با گریه و در جشنها با دست زدن احساسات درونیش را بروز میدهد و اشعار ونوحه ها را نیز با مداح همراهی میکند این همراهی، مداح را به سر ذوق می آورد و مستمع هم احساس خستگی نمیکند همین دلایل باعث میشود مردم اقبال بیشتری به شرکت در اینگونه مراسمات داشته باشند.
البته اضافه کنم آماده کردن مستمع برای همراهی، مخصوصا گریه گرفتن، کار دشواری است.
امتیاز دیگری که یک مداح دارد این است که هیچ محدودیتی در کشش ها ندارد و میتواند تنوع و زیبایی خواندنش را دوچندان کند.
✅ واما یک قاری قرآن، زبان عربی، زبان رسمی آن نیست، پس باید تلاش کند لهجه عربی را فرا بگیرد همچنین به خاطر تفاوت زبان تسلطی بر معانی آیات ندارد مگر زحمت بکشد ومعانی وبعضا تفسیر قرآن را فرا بگیرد که این مستلزم وقت است، قاریان قرآن اگر بخواهند قرائتی با حس وحال داشته باشند ناچارند این علوم راهم فراگیرند و از طرفی، بیشتر مستمعین هم معنای قرآن را بلد نیستند، از این رو قاری قرآن، نمیتواند از نظر فهم معنا ومحتوی با مستمع ارتباط برقرار کند، مگر از نظر لحنی، قاری قرآن باید خیلی توانمند باشد تا بتواند با استفاده از الحان مختلف، آن هم با تسلط کافی اجرای برنامه داشته باشد تا از مستمع چهارتا الله الله بگیرد، و الا مستمع زود خسته شده ومجلس را ترک میکند.
دیگر اینکه قاری قرآن نمیتواند از لهجه (لحن) عربی فراتر رود در حالیکه مداحان در وسط مداحی از لهجه ترکی و عربی بهره میبرند، پس در این مورد قاری قرآن محدودتر از یک مداح است.
قاری قرآن، نغمات را در بیشتر مواقع باید در لحظه تعیین کند و این بسیار دشوار است واما مداح اشعار را از قبل آهنگ گذاری میکند.
در قرائت قرآن، قاری باید از نفس طولانی برخوردار باشد چرا که گاهی مجبور است برای کامل نمودن معنا یک متن طولانی را یک نفس بخواند. در صورتیکه در مداحی چنین نیست.
بحث رعایت تجوید و وقف وابتدا برای قاری قرآن، چهارچوبهایی است که باید دقیق رعایت کند و مجاز نیست در هیچ یک تخطی کند، از این رو نمیتواند هرجا دلش خواست صدا را بکشد و کششها، هریک، حد و اندازه ای مشخصی دارد، در مجموع میتوان گفت قاری قرآن محدود است و در این محدویت باید هنر خودش را پیاده کند به طوری که مستمع هم لذت و حظ کافی را ببرد در حالیکه در مداحی چنین محدودیتی وجود ندارند.
تحریرهایی که قاریان قرآن در قرائتشان میزنند علاوه بر تحریرهای کند و بعضا موجی، در اغلب موارد از تحریرهای ریز و تند استفاده میکنند، در حالیکه در مداحی تحریرهای ریز وتند لازم نیست و فقط از تحریرهای کند و موجی استفاده می کنند.
🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹
✅ هرچند ممکن است این مقایسه اشکالاتی بعضا برآن مترتب باشد که مداحان عزیز به بزرگواری خودشان خواهند بخشید، ولی چه خوب است نوجوانان و جوانانی که که میخواهند در این مسیر گام بردارند آگاهانه تر انتخاب نمایند، یعنی ظرفیت وتوانمندیهای خود را در نظر بگیرند تا بعدها از انتخاب خود پشیمان نشوند، چرا که متاسفانه دیده شده بعضیها پس از سالها طی طریق از انتخاب خود پشیمان شده اند.
والسلام ومن الله التوفیق
حسن هادی زاده🌹
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅هرروزیک آیه
🌼 قُلْ لَا يَسْتَوِي الْخَبِيثُ وَالطَّيِّبُ وَلَوْ
🌸 أَعْجَبَكَ كَثْرَةُ الْخَبِيثِ فَاتَّقُوا اللَّهَ
🌼 يَا أُولِي الْأَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ ﴿۱۰۰﴾
🌺 بگو ناپاک و پاک
🍀 [مانند کافر و مؤمن، معصیت و طاعت
🌺 حرام و حلال و معیوب و سالم]
🍀 یکسان نیستند هر چند فراوانی ناپاک ها
🌺 تو را به شگفت آورد
🍀 پس اى خردمندان از خدا پروا كنيد
🌺 باشد كه رستگار شويد (۱۰۰)
📚 سوره مبارکه المائده ✍آیه ۱۰۰
╭ ۞﴾📖﴿۞
استاد عزیز
در کلاس هر جلسه پرسشی مطرح کنید و منتظر جواب دادن دانش أموزان باشید
💢اجازه دهید قران آموزان برای پاسخ به سوالات فرصت کافی داشته باشند. اگر کسی به سرعت برای پاسخ دادن داوطلب نشد برای پر کردن فضای خالی شتاب نکنید. اندکی سکوت فشار ظریفی بر دانش آموزان وارد می کند تا دانسته های خود را مرور کنند و مجددا برای پاسخ دادن پیش قدم و با کلاس همراه شوند.
•| ✨🪴 |•
#آرامش_روحی از دیگر فوائد حفظ قرآن میباشد. 🤩
✨یاد خدا تأثیر بسزایی در روان آدمی دارد و دل ها در پرتو آن آرام میگیرد. خداوند متعال میفرماید:
♥️«أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»
آگاه باش، دلها با یاد خدا آرام میگیرد.
👌یكی از نام های قرآن ذكر است. تلاوت و حفظ قرآن نوعی ذكر خداوند است كه انسان در پرتو آن از هجوم بسیاری از فشارهای روانی و اضطرابات درونی مصون میماند.
یک سوال ؟؟؟
آیا من یک حافظ هستم ؟
بدون استاد حفظ میکنم .
اعتقادی به داشتن استاد ندارم .
ده درس نمیدونم چیه !!!
حوصله مرور کردن ندارم .
هر کس بخواد از محفوظاتم بپرسه میگم فعلا آماده نیستم
جرات مباحثه ندارم
وقت ندارم ترتیل گوش کنم .
آزمون و مسابقه را برای خود لازم نمیدانم
همچنان با سرعت حفظ میکنم تا حفظم تمام شود و بعد تثبیت کنم
کجای کار من اشتباه است ؟؟؟؟
🍃ایجاد فرصت برای حفظ_قرآن:
توفیق کامل در حفظ قران نیاز به فرصت و فراغت کافی و حذف برنامه های متعدد دارد
کسی که علاقه به حفظ قرآن دارد می بایست برنامه های مختلف خود را اولویت بندی کند و مطابق با آن برای خود یک برنامه منظم بنویسد.
هیچ موفقیتی اتفاقی به دست نمی آید
چه بسیار حافظان قرآنی که برای حفظ قرآن, یکسال از درس خواندن هم کناره گرفتند تا با فراغت بیشتر به حفظ بپردازند
و یک مثال معروف هست که میگه:
هرگز در یک زمان دنبال دو خرگوش نرو!
تمرکز برای رسیدن به یک هدف و ایجاد فرصت مناسب برای آن مهم ترین کار است .