💢بخش دوم جلسه مهارتی💢
⏺ مقدمتاً به خاطر داشته باشید، استفاده از بخش دوم جلسات مهارتی، مستلزم طی کردن دروس الحان موسیـقایی قرآن همین کانال می باشد.
👈دروس الحان موسیقایی کانال
🔹قـرآن پـژوهـان گـرامی، در صـورت نیاز میتوانید مجدداً بخـش توضیحات جلسات مهارتی را مطالعه نمایید.
✳️ تمرین مهارت لحنی قرائت ✳️
🔹قـرآن پـژوهان گـرامی در ایـن جلـسه از میان الحان موسیقایی قرآن، مقام بیات به عنوان الگو برای تمرین ارائه می شود.
1⃣ الگـوی(قطـعه صوتی) پایـین را تـقـلیـد کنید، یعـنـی با تکـرار و تـمـرین سـعی کنـید شکل الگو بخوانید.
2⃣ پـس از تقلیـد الگـو، سعـی کنـید آیـاتی دیـگر را به سبـک و سیاق الگو قرائت کنید.
💢نحوه تقلید الگو💢
👇
🔸استماع:
همزمان با مشاهده آیه به دفعات این قطعه صوتی را گوش دهید.
🔸استماع+زمزمه:
در دفـعات بعدی همـزمان با استماع قطعه صـوتی، خودتـان نیـز با آن همنـوا شـده و قطعه صوتی را زمزمه کنید.
🔸اجرا:
پس از چندبار استماع و زمزمه، سعی کنید به تنهایی و بـدون پخـش نمودن صوت، به همـان سبک و سیاق، خودتان قطعه صوتی را بخوانید.
_________________________________
*⃣ تمرین مختصر:
در صورتـی که فرصـت کافی بـرای تمرینات بالا را نـدارید در ابتـدا، چندین مرتبه پشـت سر هم فایل صوتی را استماع و سپس آنرا زمزمه کنید در ادامه در حالی که ذهنتان از آهنگ الگو پر شده، شروع به خواندن پشت سـر هم آیـات با همـین آهنـگ نمایـید. البتـه انجـام تمـرین به شـکل کامـل اثربخش تر از انجام مختصر تمرین می باشد.
کانال«فنون قرائت قرآن»
مقام بیات-استاد خاکی.mp3
108.7K
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ [سوره بَقَره/۳]
کانال«فنون قرائت قرآن»
💢تذکرات پایانی این جلسه💢
🔹کل تمرینات ذکر شده این جلسه، فقـط مختـص این زمـان نبـوده و لازم اسـت در هر زمان تا حصول نتیجه انجام و پیگیری شود.همچنین هدف اصلی از تمرینات ارائه شده، آشنایی با روش تمریـن می باشد، تـا انشاءالله از این پس با انجام این تمرینات به اندازه مورد نیاز، ارتقاء پیدا کنید.
🔹بعد از انجام تمرینات، قرائت در حضور اساتید و رفع اشکال توسط ایشان از رموز موفقیت بیشتر در این راه می باشد.
🔹انشاءالله هـر هفـتـه یک جلـسه مهارتی بارگزاری می گردد، بنابرایـن در ایـن فاصـله فرصت برای انجام تمرینات به قرآن پژوهان داده می شود.
کانال«فنون قرائت قرآن»
💢مقدمه💢
صـوت یا صـدا یکـی از نعمـتهای ارزشـمند خداوند متعال است که به بندگانش عنایت کرده است. ممکن است فردی خوش صدا و دیـگری بـه نسـبت سایر افـراد از صوت خوبی برخوردار نباشد. البته این موضوع جای نگرانی ندارد زیرا حتی این افراد هم با رعایت قواعد تجوید و بکارگیری الحان موسیـقایی با تمـرینـاتی که تحـت نظارت استـاد خـود انجـام می دهـد، می توانـنـد تلاوت زیبا و قابل قبولی از خود به نمایش بگذارد. بسیاری از قاریان مطرح جزء این دسته از افراد هستند.
✅ جلسات مهارتی قرائت قرآن در این کانال شامل دو بخش می شود:
1⃣ تمرین مهارتی قرائت قرآن
2⃣ تمرین مهارت لحنی قرائت
✅ هدف ما از بخش اول جلسات مهارتی چیست؟
🔹هـمـه مـا می دانـیم، یادگـیـری قـواعد تجویدی به تنهایی و بدون پیاده کردن در آیات قرآن فایده خاصی برای ما ندارد.
🔹پـس هدف ما از بخش اول جلـسات مهـارتی ایـن است که:👇
🔸اولاً: بدانیم در آیـات قرآن چـه قواعد تجویدی وجود دارد؟!
🔸ثانیاً: با تمـرین، این قواعد را در آیات پیـاده سازی کنـیم و بـه مـهـارت لازم در قرائت قرآن دست پیدا کنیم.
✅ تمرینات عملی با استماع تلاوت:
در طول برگزاری جلسات مهارتی قرائت قرآن کریم در بخش اول از تمرین کاربردی و بسیار مــوثـر اسـتـماع هوشمـنـدانه بـهـره گـیـری می نمایـیم.
✅ استماع هوشمندانه چیست؟
اگـر تمرین ارزشمند استـماع تلاوت اساتید مـصـری، هوشـمندانه انجـام بشـود، یعـنـی شنـونده بـدانـد و ببـیـنـد چـه قـواعـدی در آیات پیـش روی او موجود است و همزمان اجرای ماهـرانه این قواعد را از لسان استاد بشنود، یادگیری یا بازآموزی قواعد برای وی سریع تر و میـزان پیشرفت و ارتقاء سطح قرائـت هـم بـرای او خیلی بیشتر می شود.
🔸استـماع هوشمـندانه: گـوش دادن بـه تلاوت با آگاهی از قواعد موجود در آیات.
💢فهرست قواعد تجوید💢
قواعدی که در طی دروس تجوید و قرائت بایـستـی یادگـرفته و در جـلسـات مهـارتی قـرائت لحـاظ شوند به شرح زیر هستند.
⬇️ ⬇️ ⬇️
١—نحوه تلفظ صحیح«حرکت کسره»
٢—نحوه تلفظ صحیح«حرکت ضمه»
٣—نحوه تلفظ صحیح«حرف حاء»
۴—نحوه تلفظ صحیح«حرف ثاء»
۵—نحوه تلفظ صحیح«حرف ذال»
۶—نحوه تلفظ صحیح«حرف صاد»
٧—نحوه تلفظ صحیح«حرف ضاد»
٨—نحوه تلفظ صحیح«حرف طاء»
٩—نحوه تلفظ صحیح«حرف ظاء»
١٠—نحوه تلفظ صحیح«حرف عین»
١١—نحوه تلفظ صحیح«حرف غین»
١٢—نحوه تلفظ صحیح«حرف واو»
١٣—استعلاء
١۴—قلقله
١۵—لـیـن
١۶—تغلیظ و ترقیق لام
١٧—تفخیم حرف راء
١٨—ترقیق حرف راء
١٩—تفخیم و ترقیق الف مدی
٢٠—ادغام
٢١—اظهار نون ساکن
٢٢—ادغام نون ساکن
٢٣—اقلاب نون ساکن
٢۴—اخفاء نون ساکن
٢۵—ادغام میم ساکن
٢۶—اخفاء میم ساکن
٢٧—اظهار میم ساکن
٢٨—غـنّـه
٢٩—مد متصل
٣٠—مد منفصل
٣١—مد عارضی
٣٢—مد لازم
٣٣—مد لین
💥تـوجـه: قواعد مشـخص شده بر اسـاس قواعد دروس آموزش تجوید و قرائت قرآن کانال بوده که از این میان، چون ذکر قاعده «اسـتـفال» ضـروری نبـوده و رعـایـت ایـن قاعـده نیـازمند انجـام کـار خـاص و اضافـه ای نیست، و به عـبارتـی ایـن قـاعده معمولاً خود به خود رعایت می شود، ذکر نگردیده است.
کانال«فنون قرائت قرآن»
🔹به منظور یادآوری اجمالی و مجدد قواعد تجویدی در زیر فایلPDF خلاصه کتاب حلیة القرآن سطح یک اثر سید محسن موسوی بارگزاری می گردد. 👇
خلاصه حلیة القرآن سطح یک.pdf
407.1K
فایلPDF خلاصه کتاب حلیة القرآن سطح یک اثر سید محسن موسوی
کانال«فنون قرائت قرآن»
✅ هدف ما از بخش دوم جلسات مهارتی چیست؟
🔹هـمـه مـا دوسـت داریـم کـتـاب خـدا را زیبا بخوانیـم ولی شایـد به صوت و صدا خودمان امیدی نداشته باشیم یا واقعاً دارای صوت خدادادی خوبی نسبت به سایر افراد نباشیم. هر چند شاخصه های صوت افراد با شرکت در کلاسهای صداسازی ممکن است تقویت شود ولی اصل صوت را در حالت عادی نمی توان تغییر داد.
🔹هدف ما از بخش دوم جلسات مهارتی کانال: 👇
بکارگیری الحان موسیقایی قرآن در جهت زیبا خوانی قرآن به روش قرائت مبسوط خوانی می باشد.
✅ روش اصولی یادگیری الحان قرآنی چیست؟
🔹روش اصـولی یـادگـیـری الـحـان قرآنی، تقلید از سبک تلاوت یکی از اساتید مصری می باشـد که در قـرائـت های مجلسی خود اجـرا نموده اند، کـه زمـان نسبـتاً زیـادی می طـلبد تا به نتیـجه برسـد و استفاده از راهنمایی اساتید نیز از ملزومات آن میباشد و مـا در ایـن جلسـات، قصـد ورود بـه آن را نداریم.
✅ تقلید و پیاده سازی الگو در قرائت مبسوط خوانی
🔹قرآن پژوهان گرامی، شما می توانید از میان الحان موسیقایی که در بخش آموزش الحان به آنها اشـاره شد، در اولین گام از لحنـی که مورد عـلاقـه شمـاسـت، به عنـوان الگـو تقلـید و با پیـاده سـازی آن بر روی تعـدادی از آیات، قرائت مبسوط خوانی به شکل ساده انجام بدهیـد تا علاوه بر خـودتان دیگـران نیـز از قرائت شما لذت ببرند. در ادامه با همین روش یعنی تقلید الگو می توانید قرائت های مجلسی اساتید را بصورت فراز به فراز به سبک استاد تقلید و پیاده سازی نمایید.
🔹لازم به ذکر است در قـرائـت مبسـوط خـوانی قاری قرآن بجای استفاده از الحان مختلف از ابتـدا تا انـتـهای تلاوت خـود تنها از یـک لحـن موسیـقایی مانـند بیـات، رست، صـبا و... استفاده می کند. این نوع قرائت ساده هسـت و در قرائت تحقـیق آمـوزشی کاربرد دارد. البته قرائت مبسوط خوانی که توسط اساتیـد اجرا شـده کـامل تـر بـوده و شامـل قسمتهای مختلف و سایر ردیفهای یک لحن نظیر قرار، جواب و جواب جواب می باشد.
کانال«فنون قرائت قرآن»
گفتگو با معلم قرآن محله امام هادی که بزرگترین گروه مجازی آموزش قرآن را در کشور مدیریت میکند
الهام ظریفیان
خبرنگار شهرآرا محله
علیرضا زارع ۳۵ سال است که یک جلسه قرآنی بزرگ و معروف در محله امام هادی (ع) دارد. در همین محله به دنیا آمده و بزرگ شده و بیشتر وقتش را در مسجد امام هادی گذرانده است. همه محل او را با عنوان قاری میشناسند. اما آنچه این روزها آقای زارع را خاص کرده گروه قرآنی بزرگی است که در یکی از پیامرسانهای مجازی با هدف آموزش قرآن راهاندازی کرده است. گروهی که ۴ سال پیش از ۲۰۰ نفر شروع شد و حالا با ۲۳ هزار عضو بزرگترین گروه قرآنی کشور محسوب میشود. در واقع خیلی پیشتر از اینکه شیوع یک بیماری همهگیر سیستمهای آموزشی غیرآماده را وادار به روی آوردن شتابزده به فضای مجازی کند، آقای زارع در این وادی قدم گذاشته بود و بستر آموزش مجازیاش را حسابی پخته بود. با وی گفتوگویی کردم و از وی پرسیدم که علیرضا زارع کیست و چطور از جلسههای قرآن به گروه ۲۳ هزار نفری مجازی رسیده است.
استاد نیستم، ولی به من میگویند استاد
اصالتم به یزد برمیگردد، اما سال ۵۴ در محله امام هادی (ع) به دنیا آمدم و همینجا بزرگ شدم و در این ۴۵ سال توفیق شاگردی قرآن را داشتم. به صورت جدی تنها کسی که در فامیل، منطقه و محل خودمان به سمت قرآن رفت من بودم. سال ۶۵ اولین مسابقه قرآن را شرکت کردم. ۲ سال قبل از آن قرآن را به صورت هِجایی در مکتبخانه یاد گرفته بودم. بعد از آن در جلسههای قرآنی بسیاری از استادان مشهد شرکت میکردم. از سال ۷۲ مدیریت یک جلسه قرآنی در امام هادی که از سال ۶۳ تأسیس شده بود به من سپرده شد که هنوز هم دایر است. بچههایی که آن زمان به جلسهها میآمدند الان خودشان بابا شدهاند و باز بچههای آنها دارند به این جلسه میآیند. همه استادان مشهد در این جلسه شرکت کردهاند.
پدرم کشاورزی و دامداری میکرد. تا سال ۷۸ در شهرک حجت گاوداری و زمین کشاورزی داشتیم. در این سال منطقه مسکونی شد و گاوداریها همه جمع شدند. با ارث پدری مغازههایی را خریدم و دنبال کسب و کار رفتم. الان دو، سه سالی است که به دلیل کمردرد و پادرد نمیتوانم کار کنم و مغازهها را اجاره دادهام. در تمام این سالها یک پایم در جلسههای قرآن بود و یک پایم در کسب و کار و کاسبی. هیچ وقت مشوقی نداشتم. هیچکس به من نگفت برو قرآن یاد بگیر. مرحوم حاج کاظم حسنزاده میگفت شما نمیدانید اگر ۳ سال زحمت بکشید یک عمر راحت هستید. پدر و مادرها خبر ندارند که اگر بچههایشان در قرآن به سطح بینالمللی برسند، زندگیشان عوض میشود تا دوم دبیرستان بیشتر نتوانستم درس بخواندم. مسئولیت گاوداری با ۱۲۰ گاو با من بود. سال ۶۳ سه ماه تعطیلی بود که برای اولین بار برای یادگیری قرآن به مکتب رفتم. سال بعد که رفتم معلم ترکه آلبالو دستش میگرفت و میگفت «اگر تو جواب بدهی میزنمت! هیچی نگو تا بقیه جواب بدهند.» همیشه در صبحگاه مدرسه نفر اولی بودم که سر صف قرآن میخواند. مقامهایی را در دوره راهنمایی آوردم. سال ۶۷ رضا عابدینزاده، حافظ کل قرآن، مربی ما بود و آن سال من نفر اول مدرسه شدم و برای مسابقات کشوری رفتم. سال ۶۸ که در مدرسه اول شدم دیگر همه جا من را میشناختند؛ در منطقه، محله و جلسههایی که میرفتم قرآن را به سبک طبلاوی میخواندم که سبک شیرینی است. تلاوت در این سبک طوری است که وقتی میخوانی فکر میکنی در یک جمع صدها نفره هستی. شور دارد. من به دلایل مختلف در مسابقات کشوری شرکت نکردم. کسانی که در مسابقات مقام میآوردند، شناخته میشوند و میشوند قاری فلان و استاد فلان. کسی که مقام ندارد، هیچ جایگاهی ندارد، ولی با اینکه استاد نیستم در جلسهها به من میگویند استاد.
از مکتبخانه تا گروه ۲۳ هزار نفری مجازی
سال ۹۵ وقتی طرز حرف زدن جوانها را میدیدم که خیلی مناسب نبود یک گروه مجازی آموزش قرآن تشکیل دادم. با خودم گفتم ما برای چی داریم قرآن می