هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
🌀 حماقتی به نام یارانه پنهان
⁉️اگر ثروتمند بیشتر از فقیر، بنزین مصرف میکند، آیا باید بنزین را برای همه گران کنیم؟
🔹 اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #چلوکباب مصرف میکند، باید چلوکباب را برای همه گران کنیم؟
⁉️ اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #استخر میرود، باید بلیط استخر را برای همه گران کنیم؟
⁉️ اگر ثروتمند بیشتر از فقیر #سینما میرود، آیا باید بلیط سینما را برای همه گران کنیم؟
⁉️..؟
⁉️ و اگر گران کردیم، آیا فقیر پس از ان بیشتر بنزین مصرف می کند، بیشتر چلوکباب میخورد, بیشتر استخر می رود، و بیشتر سینما میرود؟ و آیا ثروتمند از این پس کمتر از این اقلام استفاده خواهد کرد؟
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
نئولیبرالیسم و آزادی کامل ثروتمندان
🔸 دستورالعمل ابداعی فریدمن برای بازار آزاد و راهبردهای زیرکانه او برای تحمیل آن، برخی افراد را بینهایت ثروتمند کرده و برای آنان چیزی نزدیک به آزادی کامل به ارمغان آورده است.
🔸 آزادی کامل در بیاعتنایی به مرزهای ملی، آزادی کامل در پرهیز از مقررات و مالیات و آزادی کامل در ثروتاندوزی هر چه بیشتر و بیشتر
🔸بر اساس تفکر نئولیبرالیستی، اگر در اقتصاد بازار آزاد ایرادی وجود دارد، مثلا تورم شدید و بیکاری فزاینده، علتش این است که بازار کاملا آزاد نیست! راه حل مکتب اقتصادی شیکاگو همیشه یکی است: اِعمال جدیتر و کاملترِ اصول بنیادی
#دکترین_شوک ۱۱
@haad1442
هدایت شده از -| گفتارمدیا |-
💢 کارشناسان اقتصاد یا پیشگویان هراسافکن؟!
⚠️ گفتاری کوتاه درباره پیشگوییهای محقّقنشده
⭕️ گزارش بانکجهانی درباره وضعیت اقتصادی ایران در سال۲۰۲۴ منتشر شد و رقمی که برای تورّم در این گزارش ذکرشده، ۳۵.۳درصد است. این درحالیست که از ابتدای دولتسیزدهم تا همین چندماهقبل، بعضی از رسانههای مشهور اقتصادی درباره وقوع "ابرتورّم" یعنی تورّمهای بالای هزاردرصد هراسافکنی بیسابقهای داشتند و برای اثبات ادعای خود حتی به یادداشت دانشجویان رشتهاقتصاد متوسل میشدند.
⭕️ البته در میان چهرههای ناشناسی که ابرتورّم را پیشگویی میکردند نامهای مشهور هم هستند؛ مانند علینقی مشایخی (مؤسس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف)، علی مروی (مدیر اندیشکده حکمرانی شریف)، مسعود نیلی (مشاور اقتصادی روحانی)، علی سعدوندی (فعال فضای مجازی) و عبدالناصر همتی (رئیس پیشین بانکمرکزی).
➡️ @GoftarMedia
⭕️ کلیدواژهی ابرتورم اولینبار در یکی از جلسات شهیدرئیسی با اقتصاددانها مطرحشد. در آن جلسه مسعود نیلی از «قریبالوقوع بودن ابرتورّم» خبر داد. پس از این پیشگویی بود که رسانههایی مانند دنیایاقتصاد و تجارتنیوز با بزرگنمایی خطر ابرتورّم، زمینههای شکلگیری انتظارات تورّمی را بالا بردند و عرصه را برای حکمرانی اقتصادی دولتسیزدهم در موضوع ارز و سکّه تنگ کردند.
⭕️ بهجز مسعود نیلی، عبدالناصر همتی هم با انتشار یک ویدئو از خود در ۲۷اردیبهشت۱۴۰۲ اشاره میکند که بحثهای دلارزدلایی بیهوده است و بهجای این کارها باید جلوی ابرتورم را گرفت.
همچنین علینقیمشایخی در ابتدای سال۱۴۰۳ میگفت چالش ابرتورم برای اقتصاد ایران جدی است و علیسعدوندی کشورمان را در آستانه ابرتورم میدانست.
⭕️ نکته جالب اینجاست که مهمترین چالش دولتسیزدهم حذف ارز ترجیحی (معروف به ارز جهانگیری یا ارز۴۲۰۰) بود که منشاء تورّم سنگین سال۱۴۰۱ شد. اما در اکثر پیشگوییهای پیش از این تصمیم، نقش حذف ارز۴۲۰۰ مورد توجه قرارنگرفتهبود.
➡️ @GoftarMedia
هدایت شده از تأمُّلاتِ نظری
5.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔰 توصیه ی اقتصاددانانِ #نئولیبرال به دولت #دکتر_روحانی چه بود؟
1️⃣ کسانیکه مستمرا در حال القاء این مطلبند که؛ آقا #گران_کنید تا فضای اقتصادی بهبود یابد، یا جهلِ به تجاربِ گذشته دارند و یا اساسا ذی نفعِ این گران سازی ها هستند.
2️⃣ در طی دهه ی گذشته که #ارز یک سیر صعودی به خود گرفت، آیا فضای اقتصادی بهبود یافت؟ آیا این سیر صعوی تورم زا نبود؟ و کسانی که امروز مجددا می خواهند ارز ۲۸۵۰۰ را گران کنند، آیا نباید از این تجارب درس بگیرند؟!
3️⃣ مضاف بر این، دائما در حالِ پمپاژِ این مطلبند که؛ آقا، چون انرژی در ایران #یارانه می گیرد (ارزان است)؛ اولا: قاچاق سوخت اتفاق می افتد، ثانیا: مصرف و اسراف بسیار رخ می دهد، ثالثا: بی عدالتی در توزیع انرژی بین اقشار مختلف رخ می دهد. پس بهتر است که ما #انرژی را گران کنیم تا این اتفاقات رخ ندهد و مضاف بر این شرائط اقتصادی بهبود یابد!!!
4️⃣ واقعا آدمی تعجب می کند از اشخاص و جریان هایی که مدام بر روی #گران_کردن تمرکز می کنند!!! خب شما اگر می خواهید جلوی قاچاق سوخت را بگیرید، یا اصلاح الگوی مصرف کنید و یا توزیع عادلانه انرژی کنید، راه ها و طرق گوناگونی وجود دارد، چرا مستقیما انگشت گذاشته اید بر روی #گران_کردن!!! آیا نمی دانید این آزاد کردنِ قیمت ها، خاصتا در بخشِ #ارز و #انرژی، آثارِ تورمیِ وحشتناکی دارد؟؟؟
5️⃣ دوستان! #نئولیبرالیسم یک اندیشه است در اقتصاد که بصورتِ افراطی معتقدِ به #بازار_آزاد است و نیز معتقدِ به انباشت و تداولِ ثروت در دست اغنیاء. باید آن را دقیق شناخت و با آن بصورت جدی مبارزه ی فکری، فرهنگی و رسانه ای کرد.
🆔️ @taammolatenazari
علم ابزاری در اختیار سرمایه داری نئولیبرال
🔸بخشی از جذابیت "مکتب اقتصادی شیکاگو" ناشی از این بود که در برههای که اندیشههای مارکسیستی درباره قدرت کارگران در اطراف جهان پا میگرفت، مکتب اقتصادی شیکاگو راهی برای دفاع از منافع سرمایه داران ارائه میکرد که به همان اندازه رادیکال و آرمانخواه بود.
🔸وقتی رئیس یک بانک از مزایای سرمایهداری سخن میگفت، طبیعی بود که او را ثروتمند راهزن بنامند. ولی وقتی فریدمن، ریاضیدان ممتاز و صاحب مهارت در بحث و جدل، همین استدلالها را کرد، همه چیز شکل کاملا علمی به خود گرفت.
🔸 علمی سازی نظرات شرکتها از مسیر نهادهای آکادمیک یا به ظاهر آکادمیک مزایای عظیمی داشت:
🔸 اولا سیل کمکهای مالی را روانه ترویج مکتب اقتصادی شیکاگو کرد.
دوما در مدتی کوتاه، شبکهای جهانی از موسسات و اندیشکدهها را ایجاد کرد که سربازان پیاده نظامِ سرمایهداری نئولیبرال را در سراسر جهان بیرون میداد.
#دکترین_شوک ۱۲
@haad1442
انتقال ثروت های عمومی به بخش خصوصی از اصول بازار آزاد
🔸دیدگاه فریدمن اگرچه در لفافهای از واژگانِ ریاضیات و علوم بیان می شد، ولی دقیقا با منافع ابرشرکتهای چند ملیتی منطبق بود که به اقتضای طبیعتشان، تشنه بازارهای عظیمِ عاری از مقررات بودند.
🔸 جنگ فریدمن علیه "دولت رفاه" و "دولت بزرگ" سرچشمه تازهای از ثروتهای سریعالحصول و بادآورده را نوید میداد.
🔸در جنگ نئولیبرال ها، به جای فتح سرزمینی جدید(استعمار) دولت خود سرحدّی جدید است که باید فتح شود و خدمات عمومی و داراییهایش به بهایی بسیار کمتر از آنچه می ارزد به حراج گذاشته شود.
🔸داراییهای دولتی که فریدمن مصّر به فروششان است، محصول نهاییِ سالها سرمایهگذاریِ منابع مالیِ عمومی و دانش فنی ست که به ساخت آن داراییها انجامیده. تمامی این ثروت های عمومی باید به بخش خصوصی منتقل شوند.
#دکترین_شوک ۱۳
@haad1442
هدایت شده از محمدجواد توکلی- یادداشتهای اقتصادی
🌀نامه اعتراضی ۵۰ نماینده درباره گرانیسازیهای اخیر دولت سیزدهم
🔹 دکتر حسین صمصامی نماینده مردم تهران، از امضای نامه بیش از ۵۰ نماینده در مخالفت با اقدام دولت در حذف ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی ۴۸۵ قلم کالای اساسی در کشور خبر داد و گفت:
🔹نمایندگان امضا کننده این نامه، به دلیل صیانت از سفره مردم به این اقدام دولت معترض بوده و بر این اساس نامه ای را تهیه و تدوین و امضا کردند که این نامه به دولت ارسال شده است.
🔹دولت در ابتدای سال جاری کالاهایی نظیر «جو، شکر و حبوبات» را از شمول تخصیص ارز ۲۸.۵۰۰ تومانی خارج کرد. به واقع این اقدام دولت باعث شده که قیمت کالاهای اساسی در کشور بیش از ۵۰ درصد افزایش پیدا کند.
✍️توکلی https://eitaa.com/eqmoq2
اصول ذکر شده در کتاب "سرمایه داری و آزادی" فریدمن
🔸دولتها باید تمام قواعد و مقررات موجود بر سر راه انباشت سود را از میان بردارند.
🔸دولت ها باید داراییهای تحت اختیارشان را که شرکتها بتوانند به نحو سودآوری اداره کنند به فروش برسانند.
🔸دولت ها باید تامین مالی برنامههای اجتماعی را به میزان چشمگیری کاهش دهند.
🔸 مالیاتها در صورت ضرورت وجود، باید اندک باشد و از دارا و ندار با یک نرخ ثابتِ غیرتصاعدی وصول شود.
🔸شرکتها باید آزاد باشند محصولاتشان را هر جای دنیا خواستند بفروشند
🔸دولتها نباید برای حمایت از صنایع محلی یا حمایت از مالکیت سرمایهداران محلی بر صنایع هیچ تلاشی به خرج دهند.
🔸همه قیمتها از جمله قیمت نیروی کار، باید بوسیله بازار آزاد تعیین شود. نباید هیچ حداقل دستمزدی تعیین شود.
🔸 بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، سازمان بازنشستگی و حتی پارکهای ملی باید خصوصیسازی شوند.
#دکترین_شوک ۱۴
@haad1442
کتاب #قدرت_و_پیشرفت دکتر سید یاسر جبرائیلی را در کنار #دکترین_شوک مطالعه می کنیم تا منازعات تفکر انقلابی و تفکر نئولیبرال را بهتر درک کنیم
@haad1442
آنچه در کتابِ #قدرت_و_پیشرفت می خوانیم:
🔸روایت مبارزه فکری با نرمافزارهایِ تجویزی دشمن و تلاشی برای دستیابی به استقلال نرمافزاری
🔸در حال حاضر دو نرمافزار(تفکر) در حال جدال هستند، نئولیبرال و انقلاب اسلامی.
🔸تفاوت جریان های سیاسی موجود در کشور در نسخهها و نرمافزارهای متفاوت برای اداره کشور نیست، اردوگاه سیاسی متفاوتشان است. در نسخه ها شباهت دارند.
#قدرت_و_پیشرفت 1⃣
@haad1442
ظهور حمایتگرایی و ملیگرایی در نیمه اول قرن بیستم
🔸جنگ جهانی دوم و سقوط اقتصادی سال ۱۹۲۹ به ضرورت مبارزه با فقر شدت بیشتری بخشید. قدرت های غربی بعد از جنگ جهانی دوم، این اصل را پذیرفتند که کشورهای دارای اقتصاد بازار لازمست تا حدی حقوق اولیه شهروندان را رعایت کنند تا شهروندانِ سرخورده دوباره به جستجوی ایدئولوژیهایی جذابتر مثل کمونیسم و فاشیسم نروند.
🔸همین ضرورت بود که در آن دوره به خلق سرمایه داریِ معقول انجامید. یعنی تامین اجتماعی در ایالات متحده، بهداشت و درمان عمومی در کانادا، رفاه عمومی در بریتانیا و حمایت از کارگران در فرانسه و آلمان
🔸جوّ مشابهی در جهانِ در حال توسعه شکل گرفت که به آن توسعهگرایی یا ملیگرایی جهان سومی اطلاق می شد.
🔸 اقتصاددانان توسعه گرا استدلال می کردند که کشورهایشان فقط در صورتی می توانند از چرخه فقر خارج شوند که به جای خام فروشی منابع شان به اروپا و آمریکا (که قیمت هایشان روند نزولی طی می کرد)، راهبرد درونزای صنعتی شدن را پیش بگیرند.
#دکترین_شوک ۱۵
@haad1442
وجود دو بینش در عرصه اقتصاد کشور
🔸بینش اول: بخش خصوصی موتور محرک اقتصاد است، و دولت نقش حامی؛ هادی و ناظر را باید ایفا کند.
🔸بینش دوم: سپردن کامل اقتصاد به دست نامرئی بازار و عدم دخالت کامل دولت بر بازار (نئولیبرالیسم)
بسیاری از ناکامی ها و تلخکامی های اقتصادی ما در عرصه های مختلف، ناشی از غلبه بینش دوم است
🔸نئولیبرالیسم، پوپولیستی ترین و مردم فریب ترین مکتب فکری است، راه غلبه بر آن آگاهی و همراهی مردم است.
#قدرت_و_پیشرفت 2⃣
@haad1442