یادداشت: نگاهی به توافق صلح #آذربایجان و #ارمنستان؛ برنده این مناقشه چه کسی است؟
در ساعات پایانی ۱۹ آبان ماه(۹ نوامبر)، آذربایجان و ارمنستان از آتش بس جدید و توافق صلحی پایدار در قره باغ با وساطت روسیه خبر دادند؛ توافق صلحی که سوالات و ابهامات بسیاری را بوجود آورد، اما برنده ی این مناقشه چه کسی خواهد بود؟!
این توافق صلح در حالی شکل گرفت که تا پیش از این سه آتش بس دیگر در قره باغ اعلام شده بود و هیچکدام از آنها دوامی نداشت اما ورود جدی تر روسیه بعنوان بازیگر اصلی در توافق چهارم، بر آتش بس های شکننده در قره باغ و توافق های نیم بند پایان داد.
توافق صلح آذربایجان و ارمنستان دارای ۹ بند اصلی و بصورت خلاصه از این قرار است:
۱- توقف کامل درگیریها و توقف در مواضع فعلی
۲- تحویل منطقه آقدام به آذربایجان
۳ و ۴- استقرار نیروهای روسیه در قره باغ
۵- ایجاد یک مرکز برای نظارت بر روند اجرای توافق
۶- تحویل منطقه کلبجر و لاچین به آذربایجان
۷- بازگشت آوارگان به قره باغ
۸- تبادل اسرا و اجساد
۹- ایجاد کریدور ارتباطی بین غرب آذربایجان و نخجوان
شاید در نگاه اول اینطور به نظر برسد که این توافق یک پیروزی کامل برای آذربایجان و یک شکست برای ارمنستان باشد و یا حداقل آذربایجان به آنچه که از قره باغ میخواسته رسیده است. اما با بررسی بیشتر این توافق و نحوه استقرار نیروهای روسیه در منطقه قره باغ سوالات، ابهامات و اشکالات بسیاری در خصوص سرنوشت این منطقه بوجود می آید که برای درک بهتر این توافق آن را بروی نقشه بررسی می کنیم.
🔹 هاشورهای سبز مناطقی هستند که در یک بازه زمانی مشخص به جمهوری آذربایجان برگردانده میشوند. منطقه کلبجر تا ۲۵ آبان ماه(۱۵نوامبر)، منطقه آقدام تا ۳۰ آبان ماه(۲۰نوامبر)، منطقه لاچین و مناطق اشغالی در گازاخ تا ۱۱ آذر ماه(۱ دسامبر) به جمهوری آذربایجان تحویل داده میشود.
نکته مهم و اساسی در خصوص این موضوع آن است که “نه” همه ی مناطق(رایونهای) آقدام، کلبجر و لاچین، بلکه مناطقی که خارج از “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” به اشغال نیروهای ارمنی در آمده بودند به آذربایجان برگردانده میشود. بعنوان مثال نیمه شرقی رایون کلبجر در “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” قرار دارد و این مناطق همچنان در کنترل نیروهای ارمنستانی قرار خواهند داشت و تنها نیمه غربی کلبجر به آذربایجان تحویل داده خواهد شد. این موضوع در خصوص بخش کوچکی از غرب آقدام نیز صدق می کند. بعبارت دیگر مکانیزم “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” همچنان در این مناطق پابرجاست.
در خصوص دو نقطه اشغالی در منطقه گازاخ در شمال غرب آذربایجان نیز ذکر این نکته قابل توجه است که علیرغم اشاره توافق نامه به بازگردانی این دو نقطه به جمهوری آذریجان، در بیانیه بعدی که توسط روسیه منتشر شد به وضعیت این دو نقطه اشاره ای نشده است و چگونگی حل این موضوع در هاله ای از ابهام قرار دارد. گفته میشود متن اولیه توافق نامه به بیرون درز پیدا کرده است و در نسخه بعدی که نسخه اصلی می باشد این بخش اصلاح و حذف شده است.
🔹 هاشورهای آبی مناطقی هستند که ۱۹۶۰ نفر از نیروهای حافظ صلح روسیه با ۹۰ زره پوش و ۳۸۰ خودرو و تجهیزات ویژه در آن مستقر میشوند.
اگر به نحوه استقرار نیروهای روسیه در منطقه قره باغ دقت کنید کامل واضح است که این نیروها دقیقا در داخل و در مرزهای “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” مستقر خواهند شد. این موضوع بدان معناست که عملا “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” برای ارمنستان به رسمیت شناخته شده و در اختیار نیروهای ارمنستانی باقی خواهد ماند. هرچند که به این موضوع در متن توافق اشاره ای نشده است اما عملا بدین معنا خواهد بود.
در کنار این مسئله این موضوع را هم باید اضافه کرد که: در متن توافق عنوان شده است نیروهای حافظ صلح روسیه به مدت ۵ سال در منطقه باقی خواهند ماند و در صورت عدم مشکل خاصی، این دوره ۵ ساله مجددا برای ۵ سال دیگر تمدید خواهد شد و این دوره ها عملا تا زمان نامشخصی ادامه خواهند داشت. مشخصا این موضوع نیز بقای خودمختاری در قره باغ را تایید و تمدید میکند.
البته این مناطق منهی مناطقی است که در عملیات اخیر ارتش آذربایجان در منطقه قره باغ آزاد شده است.
اگر به مناطق جنوبی قره باغ و به خصوص مناطق جنوبی “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” دقت کنید، واضحا مشخص است که نیروهای آذربایجان بخش کوچکی از جنوب “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” را به کنترل خود در آورده اند و “بیشتر” آزادسازیها مربوط به مناطقی است که در خارج از “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” به اشغال نیروهای ارمنستانی درآمده بود.
🔸بصورت کلی توافق صورت گرفته فرای آنچه که طرفین درگیر یعنی جمهوری آذربایجان و ارمنستان ادعا و عنوان میکنند نه یک پیروزی مطلق است و نه یک شکست مطلق. بلکه تا اینجای کار هریک از طرفین به میزان مشخصی از اهداف خود دست یافته اند؛ با این تفاوت که سهم آذربایجان از بدست آوردن اهداف بیشتر از ارمنستان است.
جمهوری آذربایجان مناطق اطراف “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” (بعلاوه بخشی هایی از جنوب “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی”) را پس از ۲۸ سال بطور کامل بدست آورد. در طرف مقابل ارمنستان نیز خودمختاری(حداقل بصورت اسمی) و حضور در “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” را بدست آورد.
جمهوری آذربایجان به یک مسیر زمینی مستقیم با منطقه نخجوان دست یافت و در طرف مقابل ارمنستان نیز به یک مسیر زمینی مستقیم به مرکز “ناحیه خود مختار قره باغ کوهستانی” یعنی شهر استپاناکرت دست یافت.
در خصوص آینده منطقه قره باغ با توجه به توافق موجود، موضوعات و ابهامات بسیاری وجود دارد که حداقل در متن قرارداد به آنها اشاره ای نشده است و این مسئله در آینده مشکل ساز خواهد شد و آینده ای نامشخص و نامعلوم را برای قره باغ به ارمغان خواهد آورد. در حال حاضر با ورود مستقیم روسیه به قره باغ، نفوذ و اعمال فشار این کشور در منطقه افزایش پیدا کرده است و از سوی دیگر تحولات سیاسی مهمی در ارمنستان در حال شکل گیری است و از سوی دیگر خطوط تماس و درگیری نیز همواره محلی برای افزایش تنش ها خواهد بود. هرچیزی در آینده ممکن است، همانطور که آذربایجان پس از ۲۸ سال تجدید قوا برای آزادسازی قره باغ اقدام کرد بعید نیست ارمنستان نیز چنین سیاستی را در قبال آذربایجان در پیش بگیرد و یا حتی شرایط منطقه کار را برای ادامه عملیات ارتش آذربایجان در قره باغ مهیا کند…
و همچنان استخوان لای زخم قره باغ باقیست.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴 ماجرای شهادت شهید حسن طهرانی مقدم در سریال گاندو
@hadianbasir
🔴 موافقت آمریکا با فروش ۵۰ فروند جنگنده F-35 به امارات.
🔹️پمپئو از موافقت آمریکا با فروش ۵۰ فروند جنگنده F-35 و پهپاد پیشرفته ام کیو بی و صدها موشک هوا به زمین و هوا به هوا به ارزش ۲۳ میلیارد دلار خبر داد.
@hadianbasir
🔴 رکوردشکنی های کرونا ادامه دارد/ فوت ۴۶۲ بیمار کووید۱۹ در کشور
سخنگوی وزارت بهداشت:
🔹 استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند.
🔹 استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
@hadianbasir
6.59M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴مایك مورل گزینه احتمالی جو بایدن برای ریاست سیا
مایك مورل: "ما باید ایرانی ها و روس ها را وادار كنیم كه بهای حضورشان در سوریه را بپردازند"
چارلی رز: "خوب، چطور ما آنها را وادار می كنیم که بهای حضورشان را بپردازند؟ با كشتن روس ها و ایرانی ها؟
مایک مورل: 'بله، مخفیانه'
@hadianbasir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥چی فکر می کردند و چی شد؟!
♦️مقامات آمریکا، رکود دار دروغ، تقلب و دزدی در دنیا هستند. تا توانسته اند به ملت ها خیانت کرده و آنها را به جان هم انداخته اند.
🔹اگر بقیه مقامات آمریکا ظاهر را حفظ می کردند، مایک پمپئو وزیر خارجه، اردیبهشت امسال در دانشگاه «ای اند ام» تگزاس، با خونسردی گفت: «زمانی که رئیس سازمان CIA بودم، دروغ میگفتیم و تقلب و دزدی هم میکردیم. این کارها یادآور #افتخارات_تجربه_آمریکایی است».
♦️اما حالا داستان فرق کرده و خیاط در کوزه افتاده است. حالا پمپئو می گوید در انتخابات تقلب شده و انتقال قدرت، فقط به ترامپ صورت خواهد گرفت و نه بایدن.
🔹بله دست بالای دست بسیار است. پمپئو تا همین جند ماه قبل سرگرم دو قطبی سازی و آشوب افکنی در ونزوئلا بود و فکر می کرد براندازی دولت توسط مزدورانی مثل گوایدو قریب الوقوع است. او دو سال قبل هم نقشه تابستان داغ را برای ایران کشید.
♦️قبلا گفته می شد در ایالات متحده کودتا نمی شود، چون آمریکا در آنجا سفارت ندارد! اما حالا خود آمریکایی ها به جان هم افتاده اند. ترامپ برای اعتراض بزرگ به تقلب، طرفدارانش را از سراسر آمریکا به واشنگتن فرا خوانده است.
"محمد ایمانی"
@hadianbasir
8.87M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ نظر حاج قاسم سلیمانی در مورد برجام !
◽️کلیپی از سخنان و مواضع رهبر معظم انقلاب و سردار شهید حاج قاسم سلیمانی
▫️"تصور میکنید اگر در برجام ۲ شرکت کردیم، به همین تمام میشود؟ برجام اصلی در داخل ایران است ..!"
#برجام_سه_ضلعی
#منافع_ملی
#سرطان_اصلاحات
#غربگدایان
#سازشگران
@hadianbasir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❌ رهبر انقلاب: این کسانی که دم از مذاکره با آمریکا میزنند یا الفبای سیاست را بلد نیستند، یا الفبای غیرت را بلد نیستند... سعی میکنند یک رنگ و لعابی از فهم سیاسی به کارشان بدهند؛ نه این درست ضد فهم سیاسی است.
✅ این سیاستمداری نیست، این توهین به غیرت ملت ایران است
#یادآوری
🔴 خبر خوش
سید نظام الدین موسوی نماینده مجلس خبر داد:
سرانجام پس از مدتها پیگیری و مطالبه کارگران، نمایندگان و نهادهای نظارتی، پس از جلسه ای که امروز صبح با معاون وزیر اقتصاد داشتیم، درخواست #خلع_ید از مالک شرکت #هفت_تپه از سوی سازمان خصوصی سازی به هیات داوری ارسال شد.
گفته بودیم امید به هفت تپه و کارگرانش باز میگردد.
@hadianbasir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔴مسیح علینژاد بازهم رنگ عوض کرد؛ ارباب جدید را عشق است!
🔹«مسیح علینژاد» در چرخشی ۱۸۰ درجهای پس از انتخابات آمریکا، پس از شکست «دونالد ترامپ»، صفحه اینستاگرامی او را آنفالو کرد و «جو بایدن»، رئیس جمهور جدید آمریکا و «کاملا هریس» را فالو کرد تا سفرهای جدید برای مزدوریِ خود پهن کند!
@hadianbasir
🔸ماجرای هفت تپه به ایستگاه پایانی رسید/ نامه خلع ید به هیات داوری ارسال شد / از حقوق کارگر کوتاه نخواهیم آمد
🔹توئیت دکتر نادری در پی نامه خلع ید از مالک فاسد هفت تپه
🔹ماجرای #هفت_تپه به ایستگاه پایانی رسید. پس از رایزنی ها و جلسات متعدد وفشرده با وزارت اقتصاد و نهادهای نظارتی، امروز نامه خلع ید ازمالک فاسد توسط سازمان خصوصی سازی به هیات داوری ارسال شد.
اکنون توپ درزمین هیات است و بایستی زودتر خلع ید انجام شود.
از حقوق #کارگر کوتاه نخواهیم آمد
@hadianbasir