💠 #حديث_روز شنبه 2 آذر 1398
🔺 جایگاه عقل
🔅 #امام_رضا_علیه_السلام :
🔸 بِالعُقولِ يُعتَقَدُ التَّصديقُ بِاللّهِ .
🔹«به واسطه خردهاست كه اعتقاد به خدا حاصل مى شود.» .
📚 التوحيد : ص ٤٠ ح ٢
🔸 @hadithnet
۲ آذر ۱۳۹۸
🗓 #مناسبتها
💠هفته بسیج
🌏 بسیجیان، زمینه سازان حکومت جهانی اسلام
💐 #پیامبر_اکرم_(ص): يَخرُجُ ناسٌ مِن المَشرِقِ فَيُوَطِّئونَ للمَهدِيِّ سُلْطانَهُ .
▫️ مردمى از مشرق قيام مى كنند و زمينه حاكميت مهدى را فراهم مى آورند.
📚 كنز العمّال ج 14 / ص263 / ح38657 .
🌼 #امام_باقر_علیه_السلام:كَأنّي بِقومٍ قد خَرَجوا بِالمَشرِقِ يَطْلُبونَ الحَقَّ فَلا يُعطَونَهُ ، ثُمّ يَطلُبونَهُ فلا يُعطَونَهُ ، فإذا رَأَوا ذلِكَ وَضَعوا سُيوفَهُم عَلى عَواتِقِهِم ، فيُعطَونَ ما سَألوا فلا يَقبَلونَهُ ، حتّى يَقوموا ، ولا يَدفَعونَها إلاّ إلى صاحِبِكُم . قَتلاهُم شُهَداءُ ، أمَا إنّي لَو أدرَكتُ ذلِكَ لَأَبقَيتُ نَفسي لِصاحِبِ هذا الأمرِ.
▫️ گويا مردمانى را مى بينم كه در خاور زمين، قيام كرده اند و حق را مى طلبند؛ امّا به آنان نمى دهند. دوباره مى طلبند، باز به آنان داده نمى شود. چون چنين ديدند، شمشيرهاى (سلاحهاى) خود را بر شانه هايشان مى نهند. در اين هنگام، خواسته شان داده مى شود؛ امّا آنها نمى پذيرند تا آنكه بر مى خيزند ، [ حكومت تشكيل مى دهند ] و [ پرچم ]آن را جز به مولاى شما تسليم نمى كنند. كشتگان آنان ، شهيدند. بدانيد كه اگر من آن زمان را دريابم، خود را براى [ يارى ]صاحب اين امر ابقا خواهم كرد .
📚 بحارالأنوار ج52 / ص243 / ح116.
🌸 #امام_صادق_علیه_السلام:إنَّ صاحِبَ هذَا الأَمرِ مَحْفوظَةٌ لَهُ أصحابُهُ لَو ذَهَبَ النّاسُ جَميعا ، أَتَى اللّهُ لَهُ بِأَصْحابِهِ ، وَهُمُ الَّذينَ قالَ اللّهُ عز و جل : «فَإِن يَكْفُرْ بِهَا هَـؤُلاَءِ فَقَدْ وَكَّلْنَا بِهَا قَوْمًا لَّيْسُواْ بِهَا بِكَـفِرِينَ» وَهُمُ الَّذينَ قالَ اللّهُ فِيهِم: «فَسَوْفَ يَأْتِى اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَـفِرِينَ»
▫️ به راستى صاحب اين امر (امام زمان عليه السلام) ، يارانش براى او نگهدارى شده اند . اگر همه مردم نيز از بين بروند ، خداوند يارانش را به او مى رساند ، و آنان همان كسانى هستند كه خداى عز و جل فرموده:
🔅 «و اگر اينان بدان (به اسلام) كفر ورزند ، بى گمان ، گروهى [ديگر] را بر آن گماريم كه كافر نباشند»
و آنان همان كسانى هستند كه خداوند درباره آنان فرموده:
🔅 «خداوند به زودى گروهى را خواهد آورد كه آنان را دوست مى دارد و آنان [نيز ]او را دوست دارند . [اينان] با مؤمنان ، مهربان و فروتن اند و با كافران سختگيرند» .
الأنعام : 89 . ، المائدة : 54 .
📚 الغيبة للنعماني ص 316ح 12 .
▶️ http://hadith.net/post/37067/
🔸@hadithnet
۲ آذر ۱۳۹۸
💠 #حديث_روز یکشنبه 3 آذر 1398
🔺 شروط اکمال نماز
🔅 #امام_صادق_علیه_السلام :
🔸 ..لا تَتِمُّ الصَّلاةُ إلّا لذِي طُهرٍ سابِغٍ ، وتَمامٍ بالِغٍ ، غَيرِ نازِعٍ ولا زائِغٍ ، عَرَفَ فَوَقَفَ ، وأخبَتَ فَثَبَتَ ،...
🔹«..نماز كامل نمىشود، مگر براى كسى كه طهارتى تمام و اهتمامى كامل دارد، بى وسوسه و انحراف؛ آن كه شناخت و درنگ كرد و با خشوع و طمأنينه به نماز ايستاد.....» .
📚 فلاح السائل : ص ٦٤ ح ٢
🔸 @hadithnet
۳ آذر ۱۳۹۸
🗓 #مناسبتها
💠 ۲۶ ربيع الاول صلح #امام_حسن_علیه_السلام با معاوية بن ابی سفيان (۴۱ ق)
✍️ پس از شهادت امام علي(ع) شيعيان كوفه با امام حسن مجتبي(ع) پسر ارشد آن حضرت بيعت كرده و او را به خلافت برگزيدند. امام، لشگري دوازده هزار نفري به رهبري قيس بن سعد به جنگ معاويه فرستاد و خود روانه ي مداين شد.
هنوز بين سپاه امام و معاويه جنگي روي نداده بود كه شايعه ي كشته شدن قيس بن سعد، شيرازه ي سپاه حضرت را از هم گسيخت. در اين ميان، جمعي حتي سراپرده ي امام را نيز غارت كرده و يكي از آنان خنجري بر ران حضرت وارد نمود. با اين وضع، مسلّم شد كه با چنين مردمي به جنگ معاويه و لشكر منظم او رفتن صلاح نيست.
▫️بدين ترتيب، امام حسن با معاويه وارد مكاتبه و مذاكره گرديد و قرار بر اين شد كه امام از خلافت كناره گيري كند به شرط اين كه معاويه پس از خود، فرزندانش را به خلافت معين نكند، از امام علي(ع) به زشتي ياد ننمايد و... .
#امام_حسن_علیه_السلام عليرغم ميل باطني، اين صلح را پذيرفت و پس از پنج ماه و نيم، از خلافت كناره گرفت و با اهل بيت خود عازم مدينه گرديد.
🚩#امام_علی_علیه_السلام پس از ضربت خوردن به وسیله ابن ملجم، در سفارش به فرزند بزرگوار خود حسن علیه السلام فرمود:
🔅اعلَمْ أنّ معاویةَ سَیخالِفُک کما خالَفَنِی، فإن وادَعتَهُ و صالَحتَهُ کنتَ مُقتَدِیا بِجَدِّک صلی الله علیه و آله فی مُوادَعَتِهِ بَنِی ضَمرَةَ و بَنِی أشجَعَ ... فإن أرَدتَ مُجاهَدَةَ عَدُوِّک فَلَن یصلُحَ لک مِن شِیعَتِک مَن یصلُحُ لأبیک.
▫️بدان که معاویه همچنان که با من مخالفت کرد با تو نیز مخالفت خواهد کرد. پس اگر با او از در صلح و آشتی درآیی به جدّت تأسّی جسته ای که با بنی ضمره و بنی اشجع... صلح کرد و اگر بخواهی با دشمنت بجنگی [بدان که ] هرگز آن صلاحیت و وفاداری که پیروان پدرت داشتند پیروان تو نخواهند داشت.
📚نهج السعادة: ۲/ ۷۴۲
🔅#امام_حسن_علیه_السلام :
إنَّ مُعاوِیةَ نازَعَنی حَقّاً هُوَ لی فَتَرَکتُهُ لِصَلاحِ الاُمَّةِ و حَقنِ دِمائِهِم
▫️معاویه در حقی که از آنِ من بود با من ستیز کرد و من برای صلاح امّت و جلوگیری از ریختن خونشان آن را واگذاردم
📚بحار الأنوار ، ج ۴۴ ، ص ۳۰ .
▶️ http://hadith.net/post/5146/
🔸 @hadithnet
۳ آذر ۱۳۹۸
💠 #حديث_روز دوشنبه 4 آذر 1398
🔺 یاری اهل بیت علیهم السلام
🔅 #امام_صادق_علیه_السلام :
🔸 أمَا وَاللّهِ إنَّكُم عَلى دينِ اللّهِ ودينِ مَلائِكَتِهِ، فَأَعينونا عَلى ذلِكَ بِالوَرَعِ وَالاِجتِهادِ وكَثرَةِ العِبادَةِ، وعَلَيكُم بِالوَرَعِ.
🔹«.هان! به خدا سوگند كه شما بر دين خدا و دين فرشتگان او هستيد. پس با پارسايى و سختكوشى و عبادتِ زياد، ما را در اين امر، كمك كنيد. بر شما باد پارسايى!» .
📚 إرشاد القلوب : ص ١٠١
🔸 @hadithnet
۴ آذر ۱۳۹۸
#اشارات_قرآنی روایات
💠 بی اعتنایی به نعمت های دیگران
💢 نعمت هايى كه خداوند به برخى عطا كرده است ، نبايد موجب برانگيختن آرزوهاى دور و دراز و دست نيافتنى و يا كينه و حسادت شود.
#امام_صادق_علیه_السلام میفرمایند در دعا اینگونه بگو :
💐 ... إِنّي أتوبُ إلَيكَ مِنهُ ومِن سَفكِ الدَّمِ ، وعُقوقِ الوالِدَينِ ، … وَالحَسَدِ وَالبَغيِ وَالدُّعاءِ إلَى الفاحِشَةِ وَالتَّمَنّي بِما فَضَّلَ اللّهُ و... .
▫️... من به درگاهت توبه مى كنم ، از آن [ گناه] و نيز از: ريختن خون ، نافرمانى پدر و مادر ، ... و حسد ورزيدن ، ستم كردن ، دعوت به فحشا ، آرزوى داشتن آنچه خداوند [ به ديگرى] عطا كرده است و...
📚 الإقبال ج ۱ ص ۱۱۹
✨ اشارت قرآنی:
جمله آخر اشاره اى است به آيه ۳۲ سوره نساء
☘️ و لاٰ تَتَمَنَّوْا مٰا فَضَّلَ اَللّٰهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلىٰ بَعْضٍ لِلرِّجٰالِ نَصِيبٌ مِمَّا اِكْتَسَبُوا وَ لِلنِّسٰاءِ نَصِيبٌ مِمَّا اِكْتَسَبْنَ وَ سْئَلُوا اَللّٰهَ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ اَللّٰهَ كٰانَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيماً
▫️و نعمت ها و مال و ثروتی که خدا به سبب آن برخی از شما را بر برخی برتری داده آرزو مکنید، برای مردان از آنچه کسب کرده اند بهره ای است، و برای زنان هم از آنچه کسب کرده اند بهره ای است. و از بخشش خدا بخواهید، یقیناً خدا همواره به همه چیز داناست.
🚩 يعنى برترى ها و نعمت هايى كه خداوند به برخى عطا كرده است ، نبايد موجب برانگيختن آرزوهاى دور و دراز و دست نيافتنى و يا كينه و حسادت شود، اگر چه آرزوى داشتن شبيه آنها، بدون لطمه زدن به نعمت ديگران، غبطه و بى اشكال است .
▶️ http://hadith.net/post/44495/
🔸 @hadithnet
۴ آذر ۱۳۹۸
💠 #حديث_روز سه شنبه 5 آذر 1398
🔺 مردمان پیشوا و الگو
🔅 #پیامبر_اکرم_(ص) :
🔸 يَرفَعُ اللّهُ بِهذَا القُرآنِ وَالعِلمِ بِتَأويلِهِ وبِمُوالاتِنا أهلَ البَيتِ وَالتَّبَرّي مِن أعدائِنا أقواما، فَيَجعَلُهُم فِي الخَيرِ قادَةً؛ تُقَصُّ آثارُهُم، وتُرمَقُ أعمالُهُم، ويُقتَدى بِفِعالِهِم.
🔹«خداوند، مردمانى را به واسطه اين قرآن و علمِ به تأويل آن و به سبب دوستى و پيروى[ شان ] از ما خاندان و بيزارى از دشمنانمان، بلندى مىبخشد و آنها را در خوبىها پيشوا مىگرداند، به طورى كه ديگران از آنها پيروى مى كنند و چشم به كارهاى آنان مىدوزند و از رفتارشان الگو مىگيرند.»
📚 التفسير المنسوب إلى الإمام العسكري عليه السلام : ص ١٦ ح ٢
📅 مناسبت امروز : ۵ آذر [ روز بسیج مستضعفان ]
🔸 @hadithnet
۵ آذر ۱۳۹۸
#زلال_معرفت
💠 بصيرت، حاصل عبرت آموختن است يا عامل آن؟
بر پايه شمارى از روايات ، پندآموزى، عامل پديد آمدن بصيرت است :
🔅 منِ اعتَبَرَ أبصَرَ . هر كه عبرت بياموزد، بينا مى شود .
اما به عكس، برخی دیگر، دلالت دارند كه بصيرت، پديدآورنده عبرت آموزى است :
🔅 بالاِستِبصارِ يَحصُلُ الاِعتِبارُ . با بصيرت است كه عبرت آموختن، حاصل مىشود .
🚩 چگونه مىشود بصيرت، هم حاصل عبرت آموزى باشد و هم عامل آن؟
🚩 آيا روايات اين دو باب، با هم تعارض ندارند؟
▫️پاسخ، منفى است؛ زيرا بصيرتى كه پديدآورنده اعتبار است با بصيرتى كه حاصل آن است تفاوت دارند .
✍️ بصيرت نخست، بينشى است كه ذاتا همه انسان ها از آن برخوردارند و با ره نمودهاى انبياى الهى، تقويت مىشود. عمل به مقتضاى اين بصيرت، «اعتبار (عبرت گرفتن)» ناميده مى شود و اعتبارى كه محصول بصيرتِ نخست است، خود نيز عامل پديدآورنده بصيرت جديدى است كه اعتبار جديدترى را به همراه دارد.
🔺 همچنين ، هر چه بصيرتْ افزايش يابد، اعتبار و پندآموزى، بيشتر مىگردد و هر چه پندآموزى بيشتر شود ، ديده بصيرت، قوّت بيشترى پيدا مى كند؛ همانند رهروى كه در تاريكى شب ، در پرتو نور حركت مى كند . در اين جا نيز ديدن ، مقدّمه رفتن ، و رفتن ، مقدّمه ديدن ادامه راه تا رسيدن به مقصد است .
👈 بصيرت ، هم حاصل عبرت آموختن است و هم عامل آن ؛ ولى اين دو بصيرتْ با هم متفاوت اند ، چنان كه در فرهنگ روايات اسلامى ، علم ، هم حاصِل عمل است ، و هم محصّلِ آن ؛ امّا علمى كه حاصل عمل است و علمى كه محصّلِ آن است ، با هم تفاوت دارند .
📚 فرهنگنامه بصيرت ص ۹۶
▶️ http://hadith.net/post/42371/
#بصیرت
🔸 @hadithnet
۵ آذر ۱۳۹۸
💠 #حديث_روز چهارشنبه 6 آذر 1398
🔺 اذان گویان..
🔅 #پیامبر_اکرم_(ص) :
🔸 يُحشَرُ المُؤَذِّنونَ مِن اُمَّتي مَعَ النَّبِيّينَ وَالصِّدّيقينَ وَالشُّهَداءِ وَالصّالِحينَ .
🔹«مؤذّنان امّت من ، با پيامبران و صدّيقان و شهيدان و صالحان محشور مى شوند.»
📚 الخصال : ص ٣٥٥ ح ٣٦
🔸 @hadithnet
۶ آذر ۱۳۹۸
💠 #حديث_روز پنج شنبه 7 آذر 1398
🔺 ثمرات نماز شب
🔅 #پیامبر_اکرم_(ص) :
🔸 صَلاةُ اللَّيلِ مَرضاةُ الرَّبِ، وحُبُّ المَلائِكَةِ، وسُنَّةُ الأَنبِياءِ، ونورُ المَعرِفَةِ، ....
🔹«نماز شب، [مايۀ] خشنودى خداوند و محبّت فرشتگان مىشود و سنّت پيامبران، و نور معرفت...است..» .
📚 إرشاد القلوب: ص۱۹۱
🔸 @hadithnet
۷ آذر ۱۳۹۸
#شرح_حدیث
💠 حق مسلمان بر مسلمان
🔅#امام_صادق_علیه_السلام فرمودند:
🔸 حقُّ المُسلِمِ عَلَی المُسلِمِ اَن لا یَشبَعَ وَ یَجُوعُ اَخُوهُ؛
🔹حق مسلمان بر مسلمان آن است که خودش سیر نباشد و برادرش گرسنه بماند.
📚 کافی، ج۲، ص۱۷۰
✍️ شرح حدیث:
بنی آدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
تو کز محنت دیگران بی غمی
نشاید که نامت نهند آدمی(گلستان، سعدی.)
▫️علاوه بر حقّ انسانی و وظیفه ای که در برابر همنوع، بر دوش ماست، تکلیف دینی نیز نسبت به هم کیش و هم آیین دارم.
مسلمان، در برابر مسلمان دیگر وظیفه مند است، ادای این تکلیف نیز واجب است.
یکی از این وظایف، مواسات، ایثار و خدمت است.
🔅 #پیامبر_اکرم_(ص) فرموده است: «کس که سیر بخوابد، در حالی که همسایه اش گرسنه است، به من ایمان نیاورده است». این سخن اشاره به این گونه حقوق و وظایف دارد.
اگر برادر دینی کسی گرسنه، تشنه عریان و فقیر باشد و او تمکّن مالی داشته باشد و بتواند کمک کند، ولی در عین حال بی خیال باشد، طعم ایمان و مسلمانی را نچشیده است.
اگر این حسّ عاطفی و همبستگی دینی در جامعه زنده باشد، محرومیّت و فقر، از امّت مسلمان رخت برمی بندد.
در سیره ی پیشوایان دین، نمونه های فراوانی دیده می شود که به همنوعان و هم کیشان خود مساعدت و انفاق می کردند و به طور ناشناس و بی خبر، به آنان کمک می رساندند. این است، راه و رسم مسلمانی.
📗 حکمت های صادقی، #جواد_محدثی .
▶️ http://hadith.net/post/63406/
🔸 @hadithnet
۷ آذر ۱۳۹۸
💠 #حديث_روز جمعه 8 آذر 1398
🔺 زمین بدون حجت نمی ماند!
🔅 #امام_باقر_علیه_السلام :
🔸 وَاللَّهِ، ما تَرَكَ اللَّهُ أرضاً مُنذُ قُبِضَ آدَمُ عليه السلام إلّا وفيها إمامٌ يُهتَدى بِهِ إلَى اللَّهِ، وهُوَ حُجَّتُهُ عَلى عِبادِهِ، ولا تَبقَى الأَرضُ بِغَيرِ إمامٍ حُجَّةٍ للَّهِِ عَلى عِبادِهِ.
🔹«به خدا سوگند، خداوند از هنگامى كه آدم عليه السلام را قبض روح كرد، زمين را بدون امامى كه با او به خدا ره جويند رها نكرد و او حجّت بر بندگان خداست و زمين، بدون امامى كه حجّت خدا بر بندگانش باشد، باقى نمیماند».
📚 الکافی ج ١ ص ١٧٨ ح ٨
🔸 @hadithnet
۸ آذر ۱۳۹۸