🕊فقط «علما» و «کفتربازها» بخوانند!🕊
🌿عدهای از اهل کوفه ـ که در میانشان (علمایی مانند) «زرارة بن اعین»، «عبدالله بن بکیر»، «محمد بن مسلم»، «ابو بصیر» و «حُجر بن زائده» نیز بودند ـ به امام صادق علیهالسلام نامهای نوشتند و عرض کردند:
👈«مُفضّل بن عمر» با اراذل و کفتربازان و شرابخواران نشستوبرخواست دارد. شایسته است به او نامهای بنویسید و دستور دهید که با آنان مجالست نکند.»
✍پس امام صادق علیهالسلام نامهای خطاب به مفضّل نوشتند و مُهر و موم کردند. نامه را تحویلشان دادند و دستور فرمودند آن را با دست خود، به دست مفضّل برسانند.
✉️آنان نامه را نزد مفضّل بردند و به او تحویل دادند. مفضل مُهر و مومِ نامه را گشود و آن را خواند. در آن نوشته شده بود:
🍃«بسم الله الرحمن الرحیم، فلانچیزها و بهمانچیزها را بخر!»
🔹و در آن، به مطلبی که اصحاب در مورد مفضل تذکر داده بودند، اشارهای نشده بود.
🔁مفضّل، پس از خواندن نامه، آن را به زراره داد، زراره نیز آن را به محمد بن مسلم داد، تا اینکه میان همه، دستبهدست شد.
🔹آنگاه مفضل گفت: «نظرتان چیست؟»
🔹گفتند: «این، مالی بسیار هنگفت است. باید فکر کنیم و جلسه بگذاریم و ببینیم چه میتوانیم بکنیم. آنوقت نظرمان را اعلام میکنیم.»
☕️خواستند متفرق شوند، که مفضل گفت: «صبحانه را پیش من بمانید.»
🔹آنان را برای صبحانه نگه داشت و از طرفی، همنشینانِ خود(همان کفتربازها) را برای انجام کاری، خواست.
📜وقتی (کفتربازها) آمدند، مفضل نامهی امام صادق علیهالسلام را برایشان خواند و آنان از نزد مفضل رفتند.
💰مفضّل، آن عده (علما) را برای صبحانه نگه داشته بود، که آن جوانمردان برگشتند و هریک به قدر توان خود، حدود هزار یا دوهزار (سکه) آوردند.
🔹قبل از اینکه آن عده(علما) از صبحانه فارغ شوند، دوهزار دینار(سکه طلا) و دهها هزار درهم(سکه نقره) حاضر کردند.
👈آنگاه مفضل به آنان گفت:
«شما مرا امر میکنید که این افراد را از خود طرد کنم. گمان کردهاید که خدای بلندمرتبه به نماز و روزهتان محتاج است؟»
📚رجال الکشي(إختيار معرفة الرجال)، ص۳۲۶
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1⃣مطلب ذکر شده، هرگز به معنای رد و طعن بر اصحاب بزرگوار امام صادق(ع) نیست. چراکه در زمان اختناقِ خلفای غاصب، شیعیان، به تقیه و پنهانکاری روی آورده بودند و اطلاعات و اخبار، به صورت شفاف و علنی در جریان نبود. به همین خاطر، گاهی اینگونه شایعات و سوء تفاهمات پیش میآمد، که ائمه علیهمالسلام به نحوی آن را مدیریت میکردند؛
🔺گاهی صلاح میدیدند که با تمهیداتی، اصحاب را از اشتباهشان آگاه سازند.(مانند آنچه ذکر شد)
🔺گاهی نیز خود، برای حفظ شاگردانشان از گزند دشمنان، به این اتهامات دامن میزدند. به این ترتیب، حاکمان به این خیال که در صفوف شیعه تفرقه افتاده است، یا با این تصور که فلان شاگرد امام صادق علیهالسلام، دیگر مورد اعتماد ایشان و شیعیان نیست، از قتل و حبس و آزارشان صرف نظر کنند.(مانند ماجرایی که پیشتر در مورد زراره نقل شدهبود)
2⃣آنچه درباره همنشینان مفضل نقل کردهاند، به این شدت و غلظت هم نبوده؛ که راهزن و شرابخوار و بینماز و... بودهاند.
🌿در روایتی دیگر نقل شدهاست که امام صادق علیهالسلام پس از اینکه مفضل را برای شیعیان کوفه تعیین میکنند تا در برابر فتنهی ابوالخطاب(سردستهی غالیان)، مرجع و راهنمایشان باشد، به آنان میفرمایند:
🍃«...بسیاری از آنچه درباره مفضل میگویند بر او وارد نیست؛ اینکه از او و اصحابش بدگویی میکنند و میگویند اصحابش نماز نمیخوانند و نبیذ مینوشند و کفترباز هستند، و راهزنی میکنند و مفضل به چنین افرادی نزدیک میشود!»
📚رجال الکشي(إختيار معرفة الرجال)، ص۳۲۷
#امام_صادق_علیه_السلام #کفترباز #عالم #کبوتر #تقیه
✅ @hadithona
🔴چه شد که یونس به گریه افتاد؟!🔴
🌿جعفر بن عیسی بن عُبید، نقل میکند:
🔹(با جمعی از شیعیان) نزد امام رضا (علیهالسلام) بودیم و «یونس بن عبدالرحمن» نیز با ما بود. همانموقع عدهای از اهل بصره اجازه ورود خواستند.
🔸امام به یونس اشاره کرد که داخل اطاقی که با پرده پوشیده شده بود، برود و تا وقتی اجازه نفرمودهاند، حرکتی نکند.
🔹سپس اهالی بصره وارد شدند و در مورد یونس، بسیار حرفها زدند و بدگوییها کردند. اما امام به زمین مینگریست و هیچ نمیگفت، تاوقتیکه آنان بلند شدند و خداحافظی کردند و رفتند.
🔸آنگاه حضرت به یونس اجازه داد که (از اطاق) خارج شود.
🔹یونس درحالیکه گریه میکرد، (از اطاق) خارج شد و گفت: «خداوند مرا فدای شما گرداند! من از این مذهب دفاع میکنم و حال و وضعم، در میان یارانم چنین است!»
🔶حضرت فرمودند:
🔸«ای یونس! وقتی امامت از تو راضی است، چه ضرری به تو میرسد؟
🔸ای یونس! با مردم در مورد چیزهایی که میتوانند بفهمند، سخن بگو، و سخنانی را که نمیتوانند بفهمند، با آنان در میان مگذار.
🔸ای یونس! اگر در دست راستت، گوهری گرانبها باشد و مردم بگویند پشکل است، آیا ضرری به تو میرسد؟ یا اگر در آن پشکلی باشد و مردم بگویند گوهر است، آیا نفعی برایت دارد؟»
🔹عرض کرد: «خیر»
🔸حضرت فرمود: «تو نیز چنین هستی، حال که در راه صحیح هستی و امامت از تو راضی است، حرف مردم ضرری به تو نمیرساند.»
📚رجالالكشي، ص۴۸۷
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1⃣«یونس بن عبدالرحمن»، از برجستهترین اصحاب امام صادق، امام کاظم و امام رضا علیهمالسلام بودهاست. وی پس از وفات امام کاظم علیهالسلام، پیشنهاد کلان مالی سران فتنهی وقف را رد میکند و به امام رضا علیهالسلام وفادار میماند. همچنین با روشنگریهای خود، عدهی بسیاری از فریبخوردگان را نیز نجات میدهد. امام رضا علیهالسلام او را سلمان زمان خویش نامیدند و بهعنوان وکیل خاص خود (در امور مالی) و نیز مرجع رفع مشکلات و اختلافات علمی و اعتقادی اصحاب و بزرگان شیعه معرفی فرمودند.
2⃣از آنجا که سطح فهم و معرفت یونس، از دیگر اصحاب بالاتر بود، از مخزن حکمت اهل بیت علیهمالسلام، گوهرهایی در دست داشت، که دیگران از درک آنها عاجز بودند و در مقطعی به دشمنی با وی برخواستند.
3⃣سکوت امام در قبال بدگوییها از یونس، نیز قابل تأمل است. پیشتر، در احادیثی که در مورد زراره ذکر شد، اشاره گشت که ائمه علیهمالسلام، برای حفظ مذهب، گاه اختلافات را دامن میزدند و گاه میان اصحاب ایجاد اختلاف میکردند، تا دشمن به چشم تشکلی منسجم و مخاطرهآمیز به شیعه نگاه نکند و عزم متلاشی کردن آن را ننماید.
#امام_رضا_علیه_السلام #تقیه #امامت #اختلاف_شیعیان #اختلاف_اصحاب #شیعه #رضایت_امام
✅ @hadithona
💠علت تضرع و ترس اهل بیت در برابر خداوند چیست؟💠
🔺گاهی انسان با مطالعه برخی ادعیه و مناجاتهای اهلبیت (علیهمالسلام) مشاهده میکند که ایشان علاوه بر اینکه شکرکننده و حمدکننده پروردگارشان هستند، اما از طرفی تضرّعهای عجیب و غریبی به درگاه خداوند دارند و از آتش و عذاب پروردگار به شدت اظهار ترس و نگرانی میکنند.
🔺آیا ایشان – نعوذ بالله – قصورات و تقصیراتی دارند؟ آیا تعارف و شکستهنفسی میکنند؟ آیا میخواهند به این ترتیب به ما آموزش دهند که چگونه با پروردگارمان مناجات کنیم؟
❓داستان چیست؟
🔷از بزنطی نقل شده است که گفت:
🔹به امام رضا (علیهالسلام) چیزی (از مشکلاتم) عرض کردم.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«صبوری کن! من امیدوارم خداوند کارت را درست کند، إنشاءالله.»
🔷سپس فرمودند:
🔹«آن امور مؤمن که خداوند در دنیا به تأخیر میاندازد (تا در آخرت برایش جبران کند)، برای او بهتر است از آنچه در همین دنیا اجابت میکند.»
🔶بعد حضرت دنیا را کوچک شمردند و فرمودند:
🔸«مگر این دنیا چیست؟»
🔶آنگاه فرمودند:
🔸«بهراستی کسی که نعمتی دارد، در معرض خطر است؛ چراکه حقوق خداوند بهخاطر نعمتی که به او داده، بر او واجب میگردد.
👈به خدا قسم، نعمتهایی از جانب خداوند (عزّوجلّ) بر من ارزانی شده که من همواره در نگرانی هستم – (در این حین) حضرت دستشان را (به نشانه ترس) تکان میدادند – (این نگرانی ادامه دارد) تا زمانی که حقوقی که بهواسطه نعمتهای الهی بر من واجب است، از گردنم ساقط شود.»
🔷بزنطی گوید: عرض کردم:
🔹فدایتان شوم! شما با این قدر و منزلت، چنین میترسید؟!
🔶حضرت فرمودند:
🔸«بله و من (البته) پروردگارم را بهخاطر منتی که بر من نهاده است، حمد میکنم.»
📚الكافي، ج۳، ص۵۰۲
📝پانوشتــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺خداوند نعمتهایش را به طور مساوی میان بندگانش تقسیم نمیکند. بههمینخاطر توقعی که در قبال این نعمتها از بندگانش دارد و مسؤولیتی که بندگانش در قبال نعمتها دارند، مساوی نیست.
🔺هرکه نعمت بیشتری دارد، مسؤولیتش بیشتر است؛ یعنی باید پاسخگو باشد از این نعمتها چگونه استفاده کرده است و چهقدر بهره برده است.
🔺وقتی پدری به یک پسرش دهمیلیون و به پسر دیگرش صدمیلیون پول دهد تا یک سال با این سرمایه کار کنند و سود کسب کنند، مسلماً در آخر سال از کسی که سرمایه بیشتری داشته، توقع سود بیشتری دارد، تا کسی که سرمایهاش کمتر بوده.
🔺اهلبیت (علیهمالسلام) که داراییشان بیش از بقیه است، مسؤولیتشان نیز در قبال این داراییها بیش از دیگران است.
به این توضیح، ترس فوقالعاده ایشان از خداوند، گریهها و تضرعهایشان به درگاه الهی و نیز شکر و حمد و ثنای فوقالعادهشان نسبت به پروردگار، معنا مییابد.
🔺مسلم است؛ این حضرات که بندگان برگزیده پروردگار هستند، از تقصیرات و قصورات دور هستند، اما چون مانند همه انسانها اختیار دارند و در معرض خطا هستند، همواره در این نگرانی قرار دارند.
🔺اساساً اگر با این نگرانیها همراه نباشند، شاید میشد به معصوم بودنشان شک کرد!
#امام_رضا_علیه_السلام #نعمت #مسؤولیت #دنیا #آخرت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
📜متن عربی حدیث:
🌿...عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي نَصْرٍ قَالَ: ذَكَرْتُ لِلرِّضَا ع شَيْئاً فَقَالَ: «اصْبِرْ فَإِنِّي أَرْجُو أَنْ يَصْنَعَ اللَّهُ لَكَ إِنْ شَاءَ اللَّهُ.» ثُمَّ قَالَ: «فَوَ اللَّهِ مَا أَخَّرَ اللَّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِ مِنْ هَذِهِ الدُّنْيَا خَيْرٌ لَهُ مِمَّا عَجَّلَ لَهُ فِيهَا.» ثُمَّ صَغَّرَ الدُّنْيَا وَ قَالَ: «أَيُّ شَيْءٍ هِيَ؟» ثُمَّ قَالَ: «إِنَّ صَاحِبَ النِّعْمَةِ عَلَى خَطَرٍ إِنَّهُ يَجِبُ عَلَيْهِ حُقُوقُ اللَّهِ فِيهَا وَ اللَّهِ إِنَّهُ لَتَكُونُ عَلَيَّ النِّعَمُ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَمَا أَزَالُ مِنْهَا عَلَى وَجَلٍ وَ حَرَّكَ يَدَهُ حَتَّى أَخْرُجَ مِنَ الْحُقُوقِ الَّتِي تَجِبُ لِلَّهِ عَلَيَّ فِيهَا.» فَقُلْتُ: جُعِلْتُ فِدَاكَ أَنْتَ فِي قَدْرِكَ تَخَافُ هَذَا؟! قَالَ: «نَعَمْ فَأَحْمَدُ رَبِّي عَلَى مَا مَنَّ بِهِ عَلَيَّ.»
📚الكافي، ج۳، ص۵۰۲
💠 کانال «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👌اگر چنین کنید، تضمین میکنم فقیر نمیشوید!👌
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که میفرمودند:
🍃«ضَمِنْتُ لِمَنِ اقْتَصَدَ أَنْ لَا يَفْتَقِرَ.»
📚الکافي، ج۴، ص۵۳
🍃«ضمانت میکنم کسی را که میانهروی میکند؛ فقیر نمیشود.»
♦️میانهروی در خرج کردن، فقط به معنای «ولخرجی نکردن» نیست، بلکه رفتاری است میان افراط (ولخرجی) و تفریط (خساست). پس همانطور که بیحساب خرج کردن موجب فقیر شدن است، خرج نکردن (از روی «خساست» یا «ترس از فقر» یا...) هم موجب فقر است!
🌿مؤید برای این ادعا، این حدیث از امام صادق (علیهالسلام) است:
🍃«إِنَّ السَّرَفَ يُورِثُ الْفَقْرَ وَ إِنَّ الْقَصْدَ يُورِثُ الْغِنَى.»
📚الکافي، ج۴، ص۵۳
🍃«بهراستی که اسراف؛ موجب فقر میشود و میانهروی؛ موجب بینیازی.»
♦️ توضیح آنکه: اسراف در عربی، به خلاف معنایش در فارسی، فقط به معنای ولخرجی و زیادهروی نیست، بلکه هم افراط را شامل میشود و هم تفریط را. پس هم ولخرجی موجب فقر است و هم خساست و خرج نکردن.
👈در این میان، این «میانهروی» است، که موجب بینیازی است.
#امام_صادق_علیه_السلام #فقر #میانه_روی #اعتدال #ولخرجی #اسراف #خساست #بخل #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💞روزهداری که هزار فرشته صورتش را مینوازند
🌿...عَنْ يُونُسَ بْنِ ظَبْيَانَ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع:
🍃«مَنْ صَامَ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ يَوْماً فِي شِدَّةِ الْحَرِّ فَأَصَابَهُ ظَمَأٌ وَكَّلَ اللَّهُ بِهِ أَلْفَ مَلَكٍ يَمْسَحُونَ وَجْهَهُ وَ يُبَشِّرُونَهُ حَتَّى إِذَا أَفْطَرَ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُ مَا أَطْيَبَ رِيحَكَ وَ رَوْحَكَ! مَلَائِكَتِي اشْهَدُوا أَنِّي قَدْ غَفَرْتُ لَهُ.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۴
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«هرکس در روزِ گرمی برای خداوند (عزّوجلّ) روزه بگیرد و دچار تشنگی شود،
👈خداوند هزار فرشته بر او میگمارد تا صورتش را نوازش کنند و به او مژده دهند، تازمانیکه افطار کند، خداوند (عزّوجلّ) به او میفرماید:
🔅چه بوی خوش و روح دلپذیری داری!
🔅ای فرشتگان من! شاهد باشید که من او را آمرزیدم.»
#امام_صادق_علیه_السلام #روزه #تشنگی #فرشته #ثواب #پاداش #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
😴حتی خواب روزهدار هم عبادت است، بهشرطیکه...
🔷شنیدهایم که خواب روزهدار هم عبادت است.
🔹به عنوان مثال:
🌿...عَنْ مَسْعَدَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ:
🍃«نَوْمُ الصَّائِمِ عِبَادَةٌ وَ نَفَسُهُ تَسْبِيحٌ.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۴
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«خواب روزهدار عبادت و نفس کشیدنش تسبیح است.»
🔷اما آیا برای هر روزهداری؟
🔹به حدیث زیر توجه کنید:
🌿...عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ طَلْحَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص:
🍃«الصَّائِمُ فِي عِبَادَةٍ وَ إِنْ كَانَ عَلَى فِرَاشِهِ مَا لَمْ يَغْتَبْ مُسْلِماً.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۴
🌿امام صادق از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) نقل فرمودهاند:
🍃«روزهدار (در هر حال) در عبادت است، حتی وقتی در رختخوابش است، (البته) تازمانیکه غیبت مسلمانی را نکرده باشد.»
#امام_صادق_علیه_السلام #روزه #خواب #ثواب #پاداش #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
👀وقتی روزهدار چشمش به کسی بیفتد که چیزی میخورد...🍲
🌿عَنِ السَّمَّانِ الْأَرْمَنِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ:
🍃«إِذَا رَأَى الصَّائِمُ قَوْماً يَأْكُلُونَ أَوْ رَجُلًا يَأْكُلُ سَبَّحَتْ كُلُّ شَعْرَةٍ مِنْهُ.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۵
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که فرمودند:
🍃«هرگاه روزهدار گروهی یا شخصی را ببیند که (چیزی) میخورند، تمام موهایش از جانب او تسبیح میگویند.»
#امام_صادق_علیه_السلام #روزه #ثواب #پاداش #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
🌙حتی احترام نام ماه رمضان را نیز حفظ کنید🌙
🌿...عَنْ غِيَاثِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِيهِ ع قَالَ قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ:
🍃«لَا تَقُولُوا رَمَضَانَ وَ لَكِنْ قُولُوا شَهْرُ رَمَضانَ فَإِنَّكُمْ لَا تَدْرُونَ مَا رَمَضَانُ.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۹
🌿از امام صادق از پدرشان از امیر مؤمنان (علیهمالسلام) نقل شده است:
🍃«نگویید "رمضان"، بلکه بگویید "ماه رمضان"؛ که شما نمیدانید رمضان چه ماهی است!»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنْ سَعْدٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ: كُنَّا عِنْدَهُ ثَمَانِيَةَ رِجَالٍ فَذَكَرْنَا رَمَضَانَ فَقَالَ:
🍃«لَا تَقُولُوا هَذَا رَمَضَانُ وَ لَا ذَهَبَ رَمَضَانُ وَ لَا جَاءَ رَمَضَانُ فَإِنَّ رَمَضَانَ اسْمٌ مِنْ أَسْمَاءِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ لَا يَجِيءُ وَ لَا يَذْهَبُ وَ إِنَّمَا يَجِيءُ وَ يَذْهَبُ الزَّائِلُ وَ لَكِنْ قُولُوا شَهْرُ رَمَضانَ فَإِنَّ الشَّهْرَ مُضَافٌ إِلَى الِاسْمِ وَ الِاسْمُ اسْمُ اللَّهِ عَزَّ ذِكْرُهُ وَ هُوَ الشَّهْرُ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ جَعَلَهُ مَثَلًا وَ عِيداً.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۹
🌿از سعد بن طَریف نقل شده است: ما - هشتاد نفر مرد - نزد امام باقر (علیهالسلام) بودیم که ذکر "رمضان" به میان آمد.
🔶حضرت فرمودند:
🔸«نگویید "الآن رمضان است"، "رمضان رفت"، "رمضان آمد"؛
👌چراکه رمضان یکی از نامهای خداوند (عزّوجلّ) است که نه میآید و نه میرود. این فقط چیزهای نابودشدنی هستند که میآیند و میروند.
👈بلکه بگویید "ماه رمضان"؛ چراکه "ماه" مضاف به اسم است و اسم، اسم خداوند (عزّذکره) است.
🔸این ماه، ماهی است که قرآن در آن نازل شده است و خداوند آن را مَثَل و عید قرار داده است.»
#امام_علی_علیه_السلام #امام_باقر_علیه_السلام #ماه_رمضان #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
⛓شما، در این شبها، چند برده آزاد کردهاید؟⛓
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«(روزی) سَدیر بن حُکیم در ماه رمضان نزد پدرم (امام باقر علیهالسلام) آمد.
🔶ایشان فرمودند:
🔸«ای سدیر! میدانی این شبها، چه شبهایی است؟»
🔷سدیر عرض کرد:
🔹بله، پدرم به فدایتان! این شبها، شبهای ماه رمضان است. چطور مگر؟
🔶حضرت به او فرمودند:
🔸«آیا میتوانی در هر شب از این شبها، ده برده از فرزندان اسماعیل آزاد کنی؟»
🔷سدیر به ایشان عرض کرد:
🔹پدر و مادرم به فدایتان! آنقدر مال ندارم که بتوانم چنین کنم.
🔶امام باقر (علیهالسلام) همینطور (سؤالشان را تکرار کردند و از تعداد بردهها) کم کردند تا به «یک برده در هر شب» رسیدند.
🔷سدیر گفت:
🔹یک برده را هم نمیتوانم آزاد کنم.
🔶حضرت به او فرمودند:
🔸«آیا نمیتوانی در هر شب (از ماه رمضان) یک مرد مسلمان را افطار دهی؟»
🔷عرض کرد:
🔹بله و (میتوانم هرشب) ده نفر (را افطار دهم.)
🔶پدرم به سدیر فرمودند:
🔸«منظورم همین بود، ای سدیر!
👌بهراستی اینکه برادر مسلمانت را افطار دهی، با آزاد کردن یک برده از فرزندان اسماعیل برابری میکند.»»
📚الكافي، ج۴، ص۶۸
#امام_باقر_علیه_السلام #امام_صادق_علیه_السلام #ماه_رمضان #افطاری #اطعام #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
📜متن عربی حدیث:
🌿...عَنْ مَسْعَدَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِيهِ ع قَالَ: «دَخَلَ سَدِيرٌ عَلَى أَبِي ع فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَقَالَ يَا سَدِيرُ هَلْ تَدْرِي أَيُّ اللَّيَالِي هَذِهِ فَقَالَ نَعَمْ فِدَاكَ أَبِي هَذِهِ لَيَالِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَمَا ذَاكَ فَقَالَ لَهُ أَ تَقْدِرُ عَلَى أَنْ تُعْتِقَ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ هَذِهِ اللَّيَالِي عَشْرَ رَقَبَاتٍ مِنْ وُلْدِ إِسْمَاعِيلَ فَقَالَ لَهُ سَدِيرٌ بِأَبِي أَنْتَ وَ أُمِّي لَا يَبْلُغُ مَالِي ذَاكَ فَمَا زَالَ يَنْقُصُ حَتَّى بَلَغَ بِهِ رَقَبَةً وَاحِدَةً فِي كُلِّ ذَلِكَ يَقُولُ لَا أَقْدِرُ عَلَيْهِ فَقَالَ لَهُ فَمَا تَقْدِرُ أَنْ تُفَطِّرَ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ رَجُلًا مُسْلِماً فَقَالَ لَهُ بَلَى وَ عَشَرَةً فَقَالَ لَهُ أَبِي ع فَذَاكَ الَّذِي أَرَدْتُ يَا سَدِيرُ إِنَّ إِفْطَارَكَ أَخَاكَ الْمُسْلِمَ يَعْدِلُ رَقَبَةً مِنْ وُلْدِ إِسْمَاعِيلَ ع.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۸
💠 کـانـال «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠سنت جالب امام سجاد در ایام روزهداریشان💠
🌿...عَنْ حَمْزَةَ بْنِ حُمْرَانَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ:
🍃«كَانَ عَلِيُّ بْنُ الْحُسَيْنِ ع إِذَا كَانَ الْيَوْمُ الَّذِي يَصُومُ فِيهِ أَمَرَ بِشَاةٍ فَتُذْبَحُ وَ تُقْطَعُ أَعْضَاءً وَ تُطْبَخُ فَإِذَا كَانَ عِنْدَ الْمَسَاءِ أَكَبَّ عَلَى الْقُدُورِ حَتَّى يَجِدَ رِيحَ الْمَرَقِ وَ هُوَ صَائِمٌ ثُمَّ يَقُولُ هَاتُوا الْقِصَاعَ اغْرِفُوا لآِلِ فُلَانٍ وَ اغْرِفُوا لآِلِ فُلَانٍ ثُمَّ يُؤْتَى بِخُبْزٍ وَ تَمْرٍ فَيَكُونُ ذَلِكَ عَشَاءَهُ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ عَلَى آبَائِهِ.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۸
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🍃«امام علی بن حسین (سجاد علیهالسلام)، وقتی روزی که در آن روزه میگرفتند، فرا میرسید، دستور میدادند گوسفندی ذبح کنند و اعضایش را جدا کنند و بپزند.
🔸وقتی عصر میشد، در دیگها خم میشدند تا بوی آبگوشت را استشمام کنند، در حالی که خودشان روزه بودند.
🔶سپس میفرمودند:
🔸«ظروف غذا را بیاورید، برای فلانخانواده و فلان خانواده غذا بکشید (و برایشان ببرید.)»
🔸سپس برایشان نان و خرما میآوردند و شام خودشان همین بود.
🔸درود خداوند بر ایشان پدرانشان باد.»
#امام_سجاد_علیه_السلام #روزه #افطاری #اطعام #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠اول افطار کنیم یا نماز بخوانیم؟💠
🌿...عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: سُئِلَ عَنِ الْإِفْطَارِ قَبْلَ الصَّلَاةِ أَوْ بَعْدَهَا قَالَ: «إِنْ كَانَ مَعَهُ قَوْمٌ يَخْشَى أَنْ يَحْبِسَهُمْ عَنْ عَشَائِهِمْ فَلْيُفْطِرْ مَعَهُمْ وَ إِنْ كَانَ غَيْرُ ذَلِكَ فَلْيُصَلِّ وَ لْيُفْطِرْ.»
📚الكافي، ج۴، ص۱۰۱
🔷عبیدالله بن علی حلبی گوید: از امام صادق سؤال شد:
🔹(روزهدار) قبل از نماز (مغرب) افطار کند یا بعد از آن؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«اگر با جمعی باشد که بترسد آنها را از خوردن شام باز دارد، در اینصورت با آنها افطار کند، در غیراینصورت، نماز بخواند و (بعد) افطار کند.»
📝پانوشتــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔺در بعضی جمعهای خانوادگی یا دوستانه، بعضی افراد چون مورد احترام بقیه هستند یا میزبان هستند یا مسؤول آماده کردن افطاری هستند یا به هر دلیلی، تا وقتی افطار نکنند، دیگران نیز افطار نمیکنند.
🔺این افراد هرچند ممکن است دوست داشته باشند نماز مغربشان را اول وقت بخوانند، اما برای رعایت حال دیگر روزهداران، باید اول با آنها افطار کنند، بعد نماز بخوانند.
#امام_صادق_علیه_السلام #افطاری #نماز #مراعات_دیگران #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
🔴کرور کرور بخشیده میشوند، حتی روزهخوارها را‼️
🌿...عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مَرْوَانَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع يَقُولُ:
🍃«إِنَّ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فِي كُلِّ لَيْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ عُتَقَاءَ وَ طُلَقَاءَ مِنَ النَّارِ إِلَّا مَنْ أَفْطَرَ عَلَى مُسْكِرٍ فَإِذَا كَانَ فِي آخِرِ لَيْلَةٍ مِنْهُ أَعْتَقَ فِيهَا مِثْلَ مَا أَعْتَقَ فِي جَمِيعِهِ.»
📚الكافي، ج۴، ص۶۸
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که فرمودند:
🍃«خداوند (عزّوجلّ) در هر شب از ماه رمضان آزادشدگان و رهاشدگانی از آتش دارد؛
✋بهجز کسی که روزهاش را با چیز مستکنندهای افطار کرده باشد.
👈و آنگاه که آخرین شب ماه رمضان فرا رسد، در آن شب بهتعدادی که در تمام این ماه (از آتش) رها شدهاند، رها خواهند شد.»
📝پانوشتــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1⃣بله، فقط روزهخوارانی که با چیز مستکنندهای افطار کنند، مشمول مغفرت خدا در این ماه نمیشوند. پس حتی مسلمانانی که در این ماه روزهخواری هم کردهاند، اگر توبه کنند، ممکن است مشمول بخشش پروردگار کریم باشند.
2⃣و چهقدر این عمل نزد خداوند زشت و نابخشودنی است؛ شرابخواری. نعوذ بالله.
#امام_صادق_علیه_السلام #روزه #مغفرت #آمرزش #شراب #مستی #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠چرا امام صادق روزه آخرین روز ماه رمضان را خوردند؟💠
🌿...عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ:
🍃«دَخَلْتُ عَلَى أَبِي الْعَبَّاسِ بِالْحِيرَةِ فَقَالَ يَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ مَا تَقُولُ فِي الصِّيَامِ الْيَوْمَ فَقُلْتُ ذَاكَ إِلَى الْإِمَامِ إِنْ صُمْتَ صُمْنَا وَ إِنْ أَفْطَرْتَ أَفْطَرْنَا فَقَالَ يَا غُلَامُ عَلَيَّ بِالْمَائِدَةِ فَأَكَلْتُ مَعَهُ وَ أَنَا أَعْلَمُ وَ اللَّهِ أَنَّهُ يَوْمٌ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ فَكَانَ إِفْطَارِي يَوْماً وَ قَضَاؤُهُ أَيْسَرَ عَلَيَّ مِنْ أَنْ يُضْرَبَ عُنُقِي وَ لَا يُعْبَدَ اللَّهُ.»
📚الكافي، ج۴، ص۸۳
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شدهاست که فرمودند:
🍃«نزد ابوالعباس سفّاح1⃣ در حیره2⃣ رفتم.
🔹(به من) گفت: ای اباعبدالله!3⃣ نظرت درباره روزهی امروز چیست؟4⃣
🔸گفتم: این امر به امام (پیشوای مسلمانان) مربوط است؛ اگر روزه بگیری، من هم روزه میگیرم، اگر افطار کنی، من هم افطار میکنم!
🔹(به غلامش) گفت: ای غلام! سفره را برایم پهن کن.
🍃پس من هم با او غذا خوردم، درحالیکه ـ به خدا قسم ـ میدانستم که آن روز، یکی از روزهای ماه رمضان است. اما اینکه روزهی یک روز را بخورم و (بعداً) قضایش را بهجا آورم، برایم آسانتر بود از اینکه گردنم زدهشود و خداوند عبادت نشود.»5⃣
📝پاورقیــــــــــــــــــــــــــــــ
1⃣ابوالعباس عبداللهبنمحمد سفّاح: اولین خلیفه عباسی.
2⃣حیره: شهری اطراف کوفه. (لازم به توضیح است که امام صادق (علیهالسلام) در ابتدای خلافت بنی عباس، که پایتخت خود را کوفه قرار دادهبودند، حدود دو سال ساکن شهر کوفه شدند و در این مدت به پرورش شاگرد و نشر علوم و معارف پرداختند.)
3⃣ابوعبدالله: کنیه امام صادق (علیهالسلام).
4⃣احتمالاً در مورد آن روز تردید بودهاست که آیا آخرین روز ماه مبارک رمضان است یا اولین روز ماه شوال.
5⃣اشاره حضرت به این مسئله است که اگر در آن مقطع کشته میشدند، امکان حفظ اسلام ناب و پرورش انسانهایی که خداوند را عبادت کنند، نبود.
#امام_صادق_علیه_السلام
#تقیه #حفظ_اسلام #عبادت #بنی_عباس #ابوالعباس_سفاح #شهر_حیره #شهر_کوفه
✅ جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهل بیت ﴿علیهمالسلام﴾ در کانال «حـدیـثـنـا»:
✅ @hadithona
🍃وقتی در حیرتِ «نبودن امام» بهسرمیبریم، تکلیف چیست؟🍃
♦️احتمالاً ماجرای پاسخ امام زمان (عجلاللهفرج) در آن توقیع معروف را شنیدهاید:
🔷اسحاق بن یعقوب گوید:
🔹از محمد بن عثمان عَمری (دومین نائب خاص امام زمان (عجلاللهتعالیفرجه) در دوران غیبت صغری) خواستم تا از طرف من نامهای را که در آن چند مسأله که برایم مشکل بود را پرسیده بودم، به امام برساند.
🔶(وقتی پاسخ نامه رسید،) در نامهی مهرومومشدهای که به خط سرورمان صاحبالزمان (عجلاللهتعالیفرجه) بود، چنین نوشته شده بود:
🔸«...وَ أَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَةُ فَارْجِعُوا فِيهَا إِلَى رُوَاةِ حَدِيثِنَا فَإِنَّهُمْ حُجَّتِي عَلَيْكُمْ وَ أَنَا حُجَّةُ اللَّهِ عَلَيْهِمْ...»
📚كمالالدينوتمامالنعمة، ج۲، ص۴۸۴
🔸«...و اما در مورد پیشآمدهای تازهرخداده، به راویانِ حدیثِ1⃣ ما (اهلبیت) رجوع کنید؛ چراکه آنها حجتِ ما بر شما هستند و ما حجت خدا بر آنها...2⃣»3⃣
♦️این نگرانی در زمان امام صادق (علیهالسلام) نیز بودهاست.
🔺حضرت در پاسخ به سؤالی در این رابطه، با ارجاع به آیهای از قرآن کریم، در مورد کسانی که باید مرجع مردم در وقایع روز باشند، توضیح بیشتری دادهاند و مسأله را روشنتر نمودهاند:
🔷یعقوب بن شعیب گوید:
🔹به امام صادق (علیهالسلام) عرض کردم: هرگاه اتفاقی برای امام افتاد، مردم چه کنند؟
🔶حضرت فرمودند:
🔸«مگر این سخن خداوند (عزّوجلّ) در چه موردی است؟ که:
🔆«فَلَوْ لا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَ لِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ»4⃣
🔅«پس چرا از هر دستهای از مؤمنان، جمعیشان رنج سفر نمیکشند تا در دین تفقّه5⃣ کنند و آنگاه که به قوم خود بازگشتند، قومشان را بیم دهند تا شاید (به سبب آگاهی از دین، از نافرمانیِ خداوند) بپرهیزند»6⃣
🔶(سپس) حضرت فرمودند:
🔸«آنها (کسانی که برای تفقّه در دین رنج سفر کشیدهاند) تازمانیکه در طلبِ (علمآموزی و تفقّه) هستند، معذورند و کسانی که (در سرزمین خود ماندهاند و) انتظار سفرکردگان را میکشند نیز تازمانیکه یارانشان به سویشان باز نگشتهاند، معذور خواهند بود.»
📚الكافي، ج۱، ص۳۷۸
📝پاورقیـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1⃣راویان حدیث در عصر ائمه (علیهمالسلام) عالمان دینیِ زمانهشان بودهاند؛ کسانی که با روش صحیح به اخذ و نقل و تصفیه احادیث میپرداختند، با اصول و قواعد آشنا بودند و احادیث صحیح را از احادیث جعلی تشخیص میدادند، کتابها، نسخهها و راویان را میشناختند و در میان احادیث، به فهم مقصود اهلبیت همت میگماردند.
2⃣یعنی شما اگر سخنان آنها را بپذیرید و عمل کنید، نزد ما معذور خواهید بود و آنها نیز اگر سخنان ما را بپذیرند و عمل کنند، نزد خداوند معذور خواهند بود.
3⃣این حدیث، از ادله نقلی اثبات «ولایت فقیه» شمرده میشود.
4⃣سوره توبه، آیه۱۲۲.
5⃣تفقّه؛ یعنی فهمِ عمیقِ حاصل از تأمل و تفکر.
6⃣این آیه (که به آیه «نَفْر» معروف است)، از دلایل تأسیس حوزههای علمیه و هجرت طلاب برای کسب علوم دینی و تفقه در دین شمرده میشود.
#امام_صادق_علیه_السلام #امام_زمان_عجل_الله #فقه #تفقه #فقاهت #اجتهاد #امامت #ولایت #ولایت_فقیه #مرجعیت #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
📜متن عربی احادیث:
🌿...عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ يَعْقُوبَ قَالَ: سَأَلْتُ مُحَمَّدَ بْنَ عُثْمَانَ الْعَمْرِيَّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنْ يُوصِلَ لِي كِتَاباً قَدْ سَأَلْتُ فِيهِ عَنْ مَسَائِلَ أَشْكَلَتْ عَلَيَّ فَوَرَدَتْ فِي التَّوْقِيعِ بِخَطِّ مَوْلَانَا صَاحِبِ الزَّمَانِ ع: «...وَ أَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَةُ فَارْجِعُوا فِيهَا إِلَى رُوَاةِ حَدِيثِنَا فَإِنَّهُمْ حُجَّتِي عَلَيْكُمْ وَ أَنَا حُجَّةُ اللَّهِ عَلَيْهِمْ...»
📚كمالالدينوتمامالنعمة، ج۲، ص۴۸۴
🌿...عَنْ يَعْقُوبَ بْنِ شُعَيْبٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع: إِذَا حَدَثَ عَلَى الْإِمَامِ حَدَثٌ كَيْفَ يَصْنَعُ النَّاسُ؟ قَالَ: «أَيْنَ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ «فَلَوْ لا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَ لِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ»» قَالَ: «هُمْ فِي عُذْرٍ مَا دَامُوا فِي الطَّلَبِ وَ هَؤُلَاءِ الَّذِينَ يَنْتَظِرُونَهُمْ فِي عُذْرٍ حَتَّى يَرْجِعَ إِلَيْهِمْ أَصْحَابُهُمْ.»
📚الكافي، ج۱، ص۳۷۸
💠 کـانـال «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠چرا روزه پنجشنبه اول و آخر ماه و چهارشنبه وسط ماه سنت شده است؟
♦️همانطور که میدانید روزه علاوه بر روزه ماه شعبان که بسیار تأکید شده است، روزه گرفتن در اولین پنجشنبه ماه، آخرین پنجشنبه ماه و چهارشنبه وسط ماه قمری نیز سنت1⃣ است.
🔺اما این روزها چه خصوصیتی دارند که روزه گرفتن در آنها سنت شده است؟
🌿...عَنِ ابْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع: «أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص سُئِلَ عَنْ صَوْمِ خَمِيسَيْنِ بَيْنَهُمَا أَرْبِعَاءُ فَقَالَ: «أَمَّا الْخَمِيسُ فَيَوْمٌ تُعْرَضُ فِيهِ الْأَعْمَالُ وَ أَمَّا الْأَرْبِعَاءُ فَيَوْمٌ خُلِقَتْ فِيهِ النَّارُ وَ أَمَّا الصَّوْمُ فَجُنَّةٌ مِنَ النَّارِ.»»
📚الكافي، ج۴، ص۹۴
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است:
🔶«از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) درمورد (حکمت استحبابِ) روزه گرفتن در دو پنجشنبه و چهارشنبه وسطشان سؤال شد. ایشان فرمودند:
🔸«روز پنجشنبه روزی است که اعمالِ (بندگان) عرضه میشود2⃣
🔸و روز چهارشنبه روزی است که آتش در این روز خلق شده است و روزه محافظی در برابر آتش است.»»
•┈┈••✾•🌿🌺🌿🌺🌿•✾••┈┈•
🌿...عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ: «إِنَّمَا يُصَامُ يَوْمُ الْأَرْبِعَاءِ لِأَنَّهُ لَمْ تُعَذَّبْ أُمَّةٌ فِيمَا مَضَى إِلَّا فِي يَوْمِ الْأَرْبِعَاءِ وَسَطِ الشَّهْرِ فَيُسْتَحَبُّ أَنْ يُصَامَ ذَلِكَ الْيَوْمُ.»
📚الكافي، ج۴، ص۹۴
🌿از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که فرمودند:
🔶«در روز چهارشنبه برای این روزه گرفته میشود که هیچ امتی در گذشته عذاب نشده است، مگر در روز چهارشنبه وسط ماه.
🔸بههمینخاطر مستحب است که در این روز روزه گرفته شود.»
📝پاورقیــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1⃣سنت؛ عبارت است از کارهای نیکی که رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) انجام دادهاند تا در میان امتشان مرسوم شود.
2⃣گویا اعمالی که انسان در طول هفته انجام میدهد و توسط دو فرشتهی نویسندهی همراهش ثبت میشود و در روز پنجشنبه جمعبندی و عرضه(ارائه) میگردد. شاید روزه این روز موجب شود نامه اعمالمان خالی به پروردگار عرضه نگردد.
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #روزه #سنت #شعبان #فرشته #عمل #عذاب #حدیث
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
☀️راهی برای شناخت «شخصیت اطرافیان»، و اصلاح «رفتار خود»
🔷اگر بخواهیم...
🔹شریک، کارمند یا کارگری برای همکاری انتخاب کنیم،
🔹یا همسری برای خود یا فرزندمان،
🔹یا رفیقی برای طی مسیری طولانی،
🔹یا...
🔷باید اول او را بشناسیم و بدانیم تا چه حد مسئولیتپذیر است و کارهایش را به درستی انجام میدهد.
🌿امیرالمؤمنین، علی علیهالسلام، وقتی محمدبنابیبکر را به فرمانرواییِ مصر منصوب کرد، در ضمن عهدنامهای به وی فرمود:
🍃«اِعْلَمْ يَا مُحَمَّدُ أَنَّ كُلَّ شَيْءٍ مِنْ عَمَلِكَ يَتْبَعُ صَلَاتَكَ وَ اعْلَمْ أَنَّ مَنْ ضَيَّعَ الصَّلَاةَ فَهُوَ لِغَيْرِهَا أَضْيَعُ»
📚الغارات، ج۱، ص۱۴۱
🔸«بدان ای محمد، همه کارهایت، از «نماز»ت تبعیت میکند.
🔸و بدان، هرکه «نماز» را تضییع کند(در آن کوتاهی کند)، در غیر«نماز»، بیشتر کوتاهی خواهدکرد.»
📝پانوشتــــــــــــــــــــــــــــــ
♦️با دانستن این نکته، علاوه بر سنجش دیگران، میتوانیم در اصلاح رفتار خود نیز بکوشیم؛ همانطور که حضرت امیر علیهالسلام فرمودهاند، کارهای ما از «نماز»مان تبعیت میکنند. پس...
🔺اگر میخواهیم «سستی در امور زندگی» و «کوتاهی در انجام کارها» را کنار بگذاریم،
🔺اگر میخواهیم مسئولیتپذیر باشیم،
🔺اگر میخواهیم مورد اعتمادِ اطرافیانمان باشیم،
🔺اگر...،
👈«نماز» خود را اصلاح کنیم، تا دیگرکارهایمان نیز اصلاح شوند، إن شاء الله.
#امام_علی_علیه_السلام #نماز #اهمیت_نماز #سستی_در_نماز #سستی_در_کارها #خودشناسی #خودسازی #شناخت_دیگران #مخاطب_شناسی #حدیث
✅ @hadithona
💠پاداش کار نکرده!
🌿...عن أَبی بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ، علیه السلام، قَالَ:
🍃«إِنَ الْعَبْدَ الْمُؤْمِنَ الْفَقِيرَ لَيَقُولُ يَا رَبِّ ارْزُقْنِي حَتَّى أَفْعَلَ كَذَا وَ كَذَا مِنَ الْبِرِّ وَ وُجُوهِ الْخَيْرِ فَإِذَا عَلِمَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ ذَلِكَ مِنْهُ بِصِدْقِ نِيَّةٍ كَتَبَ اللَّهُ لَهُ مِنَ الْأَجْرِ مِثْلَ مَا يَكْتُبُ لَهُ لَوْ عَمِلَهُ إِنَّ اللَّهَ وَاسِعٌ كَرِيمٌ.»
📚الكافي، ج۲، ص۸۵
🌿ابوبصیر از امام صادق، علیهالسلام، نقل میکند، که فرمودند:
🔶«بندهی مؤمنِ فقیر میگوید: "پروردگارا، به من روزی بده، تا (با آن) فلانکارهای خیر را انجام دهم"،
🔸اگر خدا بداند او با نیتی صادق این را میگوید، اجری مانند اجر کسی که آن (کارهای خیر) را انجام داده، برایش مینویسد.
🔸به راستی که خداوند، وسعتدهندهای کریم است.»
#امام_صادق_علیه_السلام #نیت #عمل #پاداش #ثواب
✅ @hadithona
🔺چرا بعضیها به خاطر (نهایتاً) ۱۰۰سال معصیتِ خدا، به آتش ابدی گرفتار میشوند؟
🔺و یا به خاطر (نهایتاً) ۱۰۰سال اطاعت او، به بهشت ابدی میروند؟
🌿قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ، علیه السلام: «إِنَّمَا خُلِّدَ أَهْلُ النَّارِ فِي النَّارِ لِأَنَّ نِيَّاتِهِمْ كَانَتْ فِي الدُّنْيَا أَنْ لَوْ خُلِّدُوا فِيهَا أَنْ يَعْصُوا اللَّهَ أَبَداً، وَ إِنَّمَا خُلِّدَ أَهْلُ الْجَنَّةِ فِي الْجَنَّةِ لِأَنَّ نِيَّاتِهِمْ كَانَتْ فِي الدُّنْيَا أَنْ لَوْ بَقُوا فِيهَا أَنْ يُطِيعُوا اللَّهَ أَبَداً، فَبِالنِّيَّاتِ خُلِّدَ هَؤُلَاءِ وَ هَؤُلَاءِ، ثُمَّ تَلَا قَوْلَهُ تَعَالَى؛ قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلى شاكِلَتِهِ، قَالَ عَلَى نِيَّتِهِ.»
📚الكافي، ج۲، ص۸۵
🔶امام صادق، علیهالسلام، فرمودند:
🔸«اهل آتش، به این خاطر در آتش جاودان میشوند که اگر در دنیا جاودان میشدند، قصدشان این بود که تا ابد خدا را معصیت کنند،
🔸و اهل بهشت، به این خاطر در بهشت جاودان میشوند که اگر در دنیا جاودان میشدند، قصدشان این بود که تا ابد خدا را اطاعت کنند.
🔸پس به واسطه نیّتهاست، که این دو گروه، [در آتش یا بهشت] جاودان میشوند.»
🔆سپس امام، این سخن خداوند را تلاوت کردند:
🔅«بگو هرکس بر اساس شاکلهاش عمل میکند» (الاسراء: ۸۴)
🔶و فرمودند:
🔸«یعنی بر اساس نیّتش.»
#امام_صادق_علیه_السلام
#نیت #خلود_در_بهشت #خلود_در_جهنم #عدل_الهی
✅ @hadithona
🌺نصیحتِ امام باقر به فرزند جوانش، جعفربنمحمد علیهماالسلام
🌿...عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ:
🍃«مَرَّ بِي أَبِي وَ أَنَا بِالطَّوَافِ وَ أَنَا حَدَثٌ وَ قَدِ اجْتَهَدْتُ فِي الْعِبَادَةِ فَرَآنِي وَ أَنَا أَتَصَابُّ عَرَقاً فَقَالَ لِي يَا جَعْفَرُ يَا بُنَيَّ إِنَّ اللَّهَ إِذَا أَحَبَّ عَبْداً أَدْخَلَهُ الْجَنَّةَ وَ رَضِيَ عَنْهُ بِالْيَسِيرِ.»
📚الكافي، ج۲، ص۸۶
🌿ابوبصیر، از امام صادق علیهالسلام نقل میکند که فرمودند:
🍃«پدرم (امام باقر، علیهالسلام) درحالی که طواف میکردم، بر من گذشتند، و من جوان بودم و نهایت کوششم را در عبادت مینمودم.
🔶پس درحالیکه سخت عرق میریختم، مرا دیدند و فرمودند:
🔸جعفر، پسرم! خداوند اگر بندهای را دوست داشتهباشد، او را به بهشت داخل میگرداند، و از او به اندک (عبادتی) راضی میگردد.»
#امام_باقر_علیه_السلام
#امام_صادق_علیه_السلام
#میانه_روی #عبادت #عبادت_زیاد #نصیحت #جوان #نصیحت_جوانان #محبوبیت_نزد_خدا
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
😌«صبر جمیل» چیست؟😌
🌿...عَنْ جَابِرٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ ع يَرْحَمُكَ اللَّهُ مَا الصَّبْرُ الْجَمِيلُ؟ قَالَ: «ذَلِكَ صَبْرٌ لَيْسَ فِيهِ شَكْوَى إِلَى النَّاسِ.»
📚الكافي، ج۲، ص۹۳
🌿از جابربنعبداللهانصاری نقل شدهاست، که گفت:
🔷به امام باقر (علیهالسلام) عرض کردم:
🔹خداوند شما را رحمت کند! «صبر جمیل» چیست؟
🔶 حضرت فرمودند:
🔸«صبری است که در آن عرض شکایتی به مردم نباشد.»
📝پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مقصود این است که انسان نزد دیگران، از ابتلائاتش، گِلِهگذاری و آهوناله نکند؛ که فلان بلاها سرم آمد و بدبخت شدم و...
#امام_باقر_علیه_السلام #صبر_جمیل #صبر
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
⭕️شیعیان از اهل بیت صبورترند‼️
🌿...عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: «إِنَّا صُبُرٌ وَ شِيعَتُنَا أَصْبَرُ مِنَّا.» قُلْتُ: جُعِلْتُ فِدَاكَ كَيْفَ صَارَ شِيعَتُكُمْ أَصْبَرَ مِنْكُمْ؟! قَالَ: «لِأَنَّا نَصْبِرُ عَلَى مَا نَعْلَمُ وَ شِيعَتُنَا يَصْبِرُونَ عَلَى مَا لَا يَعْلَمُونَ.»
📚الكافي، ج۲، ص۹۳
🔶از امام صادق (علیهالسلام) نقل شده است که فرمودند:
🔸«ما (اهلبیت) صبوریم، و شیعیانمان از ما صبورترند.»
🔷(راوی گوید:) عرض کردم:
🔹فدایتان شوم، چطور میشود شیعیانتان صبورتر از شما باشند؟!
🔶حضرت فرمودند:
🔸«زیرا ما بر چیزی صبر میکنیم که به آن علم داریم، و شیعیانمان بر چیزی صبر میکنند که به آن علم ندارند.»
#امام_صادق_علیه_السلام #صبر
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona
💠اگر کسی را دیدیم که دچار بلایی شدهاست، چه کنیم؟
🌿عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص:
🍃«إِذَا رَأَيْتُمْ أَهْلَ الْبَلَاءِ فَاحْمَدُوا اللَّهَ وَ لَا تُسْمِعُوهُمْ فَإِنَ ذَلِكَ يَحْزُنُهُمْ.»
📚الكافي، ج۲، ص۹۸
🌿امام صادق از رسول خدا (صلواتاللهعلیهما) نقل فرمودهاند:
🍃«هنگامی که اهل بلاء را دیدید، خداوند را حمد کنید، اما (حمد خود را) به گوششان نرسانید؛ چراکه اینکار آنها را غمگین میسازد.»
#رسول_خدا_صلی_الله_علیه_و_آله #امام_صادق_علیه_السلام #بلاء #حمد #شکر
💠 جرعهای از احادیث کمترشنیدهشده اهلبیت ﴿علیهمالسلام﴾ در «حـدیـثـنـا»:
💠 @hadithona