22.61M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📍 #اختصاصی
🎬 #کلیپ
♦️ #بورس ؛بازار مالی شکننده
🔹در ادبیات اقتصادی، بازارهای مالی اساسا بازارهای شکننده هستند.
🔹نوسانات و تلاطمات این بازارها بسیار سریع و آنی اتفاق میافتد.
🔹برخلاف بازارهای واقعی و بازارهای کالا و خدمات که اگرچه نوسانهایی را تجربه میکنند این نوسانها در یک دورههای زمانی گسترده رخ میدهد.
📌کانال فکرت؛
🆔 @fekrat_net
🆔 @QasdWay
📍 #اختصاصی
📝 #مصاحبه
♦️شکنندگی #بورس در ایران
🔹در بازارهای مالی کشور ما بدون دقت به این ظرافتها در چند سال اخیر و به خصوص چند ماه اخیر یک هجوم گستردهای به بازارهای مالی یا بورس از طرف مردم شده است.
🔹به خاطر همین حضور گسترده و افراد زیادی که دارند وارد این بازار میشوند و به جمع متقاضیان این اوراق مالی و به جمع بورس بازان اضافه میشوند این شاخص با سرعت بیشتری افزایش پیدا میکند.
✍نویسنده: دکتر علی سعیدی،عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه قم
🔻ادامه مطلب در لینک زیر:
🌐 http://fekrat.net/1636
📌کانال فکرت؛
🆔 @fekrat_net
🆔 @QasdWay
📝 افسانه #آموزش_رایگان در ایران
🔹حدود ۶۳ درصد دانشجویان شهید بهشتی و ۶۱ درصد دانشجویان علامه از سه دهک #پردرآمد کشور هستند. میانگین دهک درآمدی برای دانشجویان شریف ۸ است.
🔸این آمار تکاندهنده به این معنی است که این دانشجویان در طبقه #ثروتمند قرار میگیرند و نه حتی طبقه متوسط!
🔹این اتفاق اصلا دور از انتظار نیست وقتی ثروتمندترین خانوادهها (دهک دهم) ۵۳ برابر فقیرترین خانوادهها (دهک اول) در کشور برای آموزش فرزندانشان هزینه میکنند.
🗯 ایران سریعترین نرخ #خصوصی_سازی_مدارس در دنیا را دارد! اینگونه، آِیا میتوان ادعا کرد که ایران آموزش رایگان دارد؟
@maktubaat
بررسی نقش و اثر پتروپالایشگاه ها در اقتصاد ایران
پیشنهاد میکنم فیلم زیر را در آپارات ببینید. آقای دکتر مهدی نعمتی از فعالان پالایشگاههای خرد هستند که تجربه گرانبهایی در راهاندازی این پالایشگاهها دارند.
https://m.aparat.com/v/GVjnF
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
توافقنامه ایران و چین
محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش اول:
این روزها توافق ٢۵ ساله ایران و چین یکی تبدیل به یکی از مسائل جنجالی در عرصه اقتصادسیاسی بینالملل شده و به موضوع بسیاری از مجادلات رسانهای و تحلیلهای سیاسی و اقتصادی تبدیل شده است. نوشته حاضر توسط سایمن واتکینز به رشته تحریر درآمده است. او تاجر، روزنامه نگار و محقق و نویسنده است و مطالب زیادی را برای بسیاری از نشریات پیشرو در زمینههای نفت و گاز، فارکس، سهام ، اوراق قرضه، اقتصاد و ژئوپلیتیک نگارش کرده است. علاوه بر این ، وی مؤلف پنج کتاب در زمینه تجارت ، مالی و بازارهای مالی است.
ترجمه متن حاضر دربارۀ موافقنامه ایران و چین بهمعنای تأیید محتوای آن نیست بلکه صرفاً بازتاب یکی از تحلیلهایی است که در رسانههای غربی درحال انتشار است. بطور معمول رسانههای غربی را نمیتوان مرجعی منصف برای قضاوت دانست اما آگاهی از نگرش آنها یا مفاد احتمالی توافقنامه ایران و چین نیز ضرورتی انکار ناپذیر است.
تحلیل حاضر سعی در بزرگنمایی ابعاد نظامی توافق دارد و تحلیل خود را بر اطلاعات یک منبع مطلع بنا میکند درحالی که تاکنون اطلاعاتی از این توافق منتشر نشده است. باید این نکته را مدنظر قرار داد که تحلیل حاضر با دیدگاه منفعت محور غربی که مخالف توسعه توان اقتصادی شرق(روسیه و چین) است انجام شده و دلیل پررنگ کردن بعد نظامی آن نیز همین است. بی شک غرب از این توافق ضرر میکند و دلیل حمله آنها به این توافق نیز عدم منفعت آنها و ضرر از توسعه نفوذ قدرتهای شرقی در حوزه خلیجفارس است لذا تحلیل حاضر تنها بر نکات احتمالی منفی توافق متمرکز شده است و جنبههای مثبت احتمالی آن را مدنظر قرار نداده است. آنچه برای ما اهمیت دارد اثر آن بر بنیه تولیدی کشور و میزان منفعتی است که ایران از این معامله میبرد.
🔹 توافق نظامی پنهان چین با ایران در برنامه پنهانی ٢۵ ساله
آگوست گذشته وزیر امور خارجه ایران بهمنظور ارائه نقشه راه همکاری مشترک راهبردی جامع 25 ساله ایران و چین که براساس توافق پیشین امضا شده در سال ٢٠١۶ تهیه شده است به دیدار خود با همتای خود وانگ لی رفت. بسیاری از ابعاد و جزئیات اساسی این توافقنامه جدید درحالحاضر برای عموم منتشر نشده است اما برای سایت oilprice .com پنهان نیست. هفته گذشته در نشستی در استان گیلان محمود احمدی نژاد رئیسجمهور پیشین ایران برای اولین بار به برخی از قسمتهای پنهان این توافق(معامله) اشاره کرده و اظهار داشت : «ورود به توافقی پنهانی با طرف های خارجی بدون درنظرگرفتن خواست و اراده ملت ایران برخلاف منافع کشور و ملت صحیح نیست و ملت ایران آن را به رسمیت نخواهد شناخت».
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
توافقنامه ایران و چین
محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش دوم:
یکی از بخشهای پنهانی این معامله که سال گذشته امضا شده این است که چین ٢٨٠ میلیارد دلار در بخشهای در حال توسعه گاز، نفت و پتروشیمی ایران سرمایهگذاری خواهد کرد. بخش عمده این مبلغ در ۵ سال ابتدایی این دوره ٢۵ ساله پرداخت میشود و به نظر میآید که در دورههای ۵ ساله بعدی درصورت توافق طرفین میتواند افزایش یابد. ١٢٠ میلیارد دلار دیگر نیز برای ارتقای زیرساختهای صنعتی و حملونقل سرمایهگذاری میشود که بخش زیادی از آن در ۵ ساله ابتدایی بوده و در ادامه با توافق قابل افزایش است. در عوض برای شروع قرارداد، شرکتهای چینی در مزایده طرحهای جدید یا نیمه کارۀ گاز، نفت و و پتروشیمی ایران اولویت خواهند داشت. همچنین چین میتواند نفت، گاز و محصولات پتروشیمی را با حداقل ١٢٪ تخفیف بر روی میانگین قیمت شش ماهه ابتدایی قرارداد به علاوه ۶ تا ٨٪ درصد تخفیف برای جبران پذیرش ریسک خریداری کند. علاوهبراین به چین این حق داده میشود که پرداخت خود را تا دوسال به تأخیر انداخته و مهمتر اینکه میتواند پرداخت را با ارزهای غیراحتیاطی که از تجارت در افریقا و کشورهای اتحادیه شوروی سابق بدست آمده پرداخت کند. یکی از منایع ایرانی تأیید کرده است که: «چین باتوجه به ابهام نرخ ارز در تبدیل این ارزهای نرم به ارزهای سخت که ایران میتواند از بانکهای غربی دوست بدست آورد، در پی کسب ٨ تا ١٢ درصد تخفیف دیگر است که بدین معنا است که چین مجموعاً در خرید نفت، گاز و محصولات پتروشیمی ٣٢٪ تخفیف بدست میآورد».
یکی دیگر از از بخشهای مهم توافق پنهانی ٢۵ ساله این است که چین بطور کامل در تقویت و ساخت زیرساختهای اصلی ایران درگیر خواهد شد که کاملاً در راستای طرح کلیدی ژئوپلتیک بین نسلی چین تحت عنوان یک کمربند یک راه خواهد بود. برای شروع چین در نظر دارد با استفاده از نیروی کار ارزان ایران و توسط شرکتهای تولیدی بزرگ چینی کارخانههایی بسازد که خصوصیات و عملکرد مشابهی با نمونه چینی داشته و توسط آن ها تأمین مالی، طراحی و نظارت میشود. محصولات نهایی تولید شده از طریق پیوندهای حملونقل جدید به بازارهای غربی دسترسی پیدا کرده و همچنین این تولیدات میتواند توسط چین برنامهریزی، مدیریت و تأمین مالی شود.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
توافقنامه ایران و چین
محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش سوم:
در همین راستا تقریباً همزمان با پیشنویس توافق ٢۵ ساله جدید که سال پیش توسط معاون اول رئیسجمهور اسحاق جهانگیری(و چهره های برجسته سپاه پاسداران و مقامات ارشد دستگاههای اطلاعاتی) به رهبر معظم ایران آیتالله خامنهای ارائه شد، جهانگیری اعلام کرد که ایران برای اجرای طرح برقی کردن راهآهن اصلی ٩٠٠ کیلومتری که تهران را به شهر شمال شرقی مشهد متصل میکند قراردادی با چین منعقد کرده است. جهانگیری اضافه کرد که برنامههایی برای ساخت خط قطار سریع السیر تهران-قم-اصفهان و توسعه این شبکه ارتقا یافته تا شمال غربی از طریق تبریز در نظر گرفته شده است. تبریز مکان تعدادی از محلهای کلیدی مرتبط با نفت، گاز و پتروشیمی بوده و نقطه شروع خط لوله انتقال گاز تبریز-آنکارا و نقطه محوری جاده ابریشم جدید ٢٣٠٠ کیلومتری است که ارومچی(مرکز استان سین کیانگ غربی) را به تهران متصل و قزاقستان ، قرقیزستان ، ازبکستان و ترکمنستان را به این مسیر پیوند داده و از طریق ترکیه به اروپا مرتبط میکند.
اما اکنون عنصر دیگری که کل توازن قدرت ژئوپلیتیکی را در خاورمیانه تغییر خواهد داد ، به توافق اضافه شده است. یکی از منابع ایرانی هفته پیش به oilprice.ir گفت که: «هفته گذشته رهبر معظم ایران(علی خامنهای) با پیشنهاد همان چهرههای ارشد سپاه پاسداران و سازمانهای اطلاعاتی که در توافقنامه اصلی حضور داشتند مبنی بر اضافه کردن عناصر نظامی جدید به قرارداد موافقت کرده است؛ این ابعاد جدید شامل همکاری دریایی و هوایی همه جانبه بین ایران و چین خواهد بود و روسیه نیز نقشی کلیدی در آن ایفا خواهد کرد.» وی همچنین گفت که: «در هفته دوم ماه اوت جلسهای بین گروه ایرانی و همتایان چینی و روسی برگزار خواهد شد که بقیه جزئیات در آن توافق خواهد شد، و اگر [توافق] طبق برنامهریزیها پیش رود پس از ٩ نوامبر بمبافکنها، جنگندهها و هواپیماهای حمل و نقل چینی و روسی دسترسی غیرمحدودی به پایگاههای هوایی ایران خواهند داشت.»
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
توافقنامه ایران و چین
محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش چهارم:
وی[منبع مطلع] گفت: این فرایند با استفاده از ساخت امکانات دو منظوره در کنار فرودگاه های موجود در همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان آغاز خواهد شد. oilprice.ir از [اظهارات] منابع ایرانی فهمید که بمب افکن هایی که قرار است مستقر شوند از نوع نسخههای اصلاح شده چینی از توپولوف برد بلند Tu-22M3s با برد 6800 کلیومتر( 2410 کیلومتر با بار سلاح معمولی) و هواپیماهای تهاجمی جنگنده بمب افکن مافوق صوت میان برد سوخو-34 به اضافه جنگنده تهاجمی رادار گریز و تک سرنشین جدید سوخو- ۵٧ خواهند بود. لازم به یادآوری است که در اوت ٢٠١۶ روسیه با استفاده از بمب افکن های توپولوف تو-۲۲ام و جنگنده های تهاجمی سوخو ٣۴ از پایگاه هوایی همدان برای حمله به اهدافی در سوریه استفاده کرد. در همین زمان ، کشتی های نظامی چینی و روسی قادر خواهند بود از تاسیسات دوگانه تازه ایجاد شده در بنادر اصلی ایران در چابهار ، بندر بوشهر و بندرعباس که توسط شرکت های چینی ساخته شده استفاده کنند.
به گفته منابع ایرانی، این استفاده نظامی با توسعه قابلیتها و تواناییهای جنگ الکترونیک چین و روسیه همراه خواهد بود. این امر شامل سه حوزه اصلی جنگ الکترونیک میشود- پشتیبانی الکترونیکی ( شامل هشدار اولیه درباره استفاده دشمن از سلاح) به علاوه حمله الکترونیکی (از جمله سیستم های راداری) و همچنین حفاظت الکترونیکی (از جمله حمله الکترونیک دشمن). طبق گفته منابع ایرانی در ابتدا خنثی کردن سیستم های C4ISR ناتو(فرماندهی ، کنترل ، ارتباطات ، رایانه ها ، جاسوسی ، نظارت و شناسایی) بهعنوان بخشی از توسعه سختافزار و نرمافزار توسط روسیه و چین در ایران، در قالب استقرار سامانه دفاع هوایی ضد موشکی اس ۴٠٠ بهمنظور مقابله با حملات ایالات متحده امریکا و اسرائیل خواهد بود. [به نظر میآید که]احتمالاً سامانههای [جنگ الکترونیک] کراسوخا 2 و با توجه به اینکه کارایی خود را در مقابله با رادارهای هجومی و شناسایی و از کارانداختن هواپیماهای بدون سرنشین در سوریه ثابت کردند در طراحی جنگ الکترونیک نقش برجستهای داشته باشد. کراسوخای 2 میتواند سامانههای کنترل و هشدار هوایی را تا حداکثر 250 کیلومتر و سایر رادارهای هوایی موجود از جمله موشکهای هدایت شونده را به دام اندازد درحالی که کراسودای ۴ سامانه مقابله کننده چندمنظوره است که نهتنها با سامانههای کنترل و هشدار هوایی مقابله میکند بلکه با رادارهای زمینی نیز مقابله میکند، و هردوی این رادارها دارای قابلیت تحرک بالایی هستند.
مجدداً در اینجا مناسب است ذکر کنیم که کل شرکت جنگ الکترونیک[حاضر در ایران] میتواند از ١٠٠ نفر تشکیل شود و به گفته منابع ایرانی بخشی از این همکاریهای نظامی جدید شامل مبادله کارکنان بین ایران و چین و روسیه در قالب اعزام تا ١١٠ نفر از اعضای برجسته سپاه پاسداران به مسکو و پکن در هر سال و اعزام ١١٠ [متخصص]چینی و روسی به تهران برای آموزش است. همچنین این نکته قابل جالب است که سامانه جنگ الکترونیک ایران به تیپ 19 فرماندهی استراتژیک جنگ الکترونیک مشترک جنوب روسیه در نزدیک [شهر] روستوف-نا-دونو پیوند میخورد که به سامانههای فرعی چین پیوند دارد. یکی از منابع ایرانی هفته گذشته به oilprice.com گفت: یکی از سامانههای راداری روسی در حال استقرار در چابهار بوده و قادر خواهد بود بطور کامل پدافند هوایی امارات و عربستان سعودی را بگونه ای غیرفعال کند که آنها فقط دو دقیقه زمان برای دریافت هشدار درباره حمله موشکی یا هجوم هواپیماهای بدون سرنشین از ایران داشته باشند.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
توافقنامه ایران و چین
محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
بخش پنجم (بخش آخر):
یک نشانه از آنچه ایران امیدوار است در ازای همکاری مشترک با چین و روسیه بدست آورد هفته گذشته زمانیکه ژانگ جون نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد در بیانیهای خطاب به شورای امنیت به امریکا گفت آشکار شد: «تحریمهای یک جانبه غیرقانونی بر علیه ایران باید متوقف شود …… ریشه اصلی بحران کنونی ، خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران در ماه مه 2018 و اعمال مجدد تحریم های یک جانبه علیه ایران است. ». وی همچنین با فشار آمریكا برای تعمیم تحریم تسلیحات سازمان ملل به ایران ، كه در ماه اكتبر منقضی می شود ، مخالفت كرد. ژانگ همچنین گفت «این کار تلاشهای مشترک برای زنده نگه داشتن برنامه جامع اقدام مشترک تضعیف کرده است» و اضافه کرد که «موافقنامه برجام بواسطه شورای امنیت سازمان ملل امضا تصویب شده و از نظر قانونی الزام آور است».
وی در پایان گفت که«ما از ایالات متحده میخواهیم که تحریم های یک جانبه غیرقانونی و دخالت قضایی اش را متوقف کرده و به مسیر صحیح رعایت برجام و قطعنامه ٢٢٣١ {شورای امنیت سازمان ملل متحد} بازگردد». تضمین حمایت چین دلیل اصلی بخش پنهانی اصلی این موافقت نامه که سال گذشته همراه با روسیه مورد توافق قرار گرفت، است زیرا این دو کشور، دو پنجم کل آرای اعضای دائمی شورای امنیت را در کنار ایالات متحده، فرانسه و انگلستان دارند. گذشته از این حمایت چین و التزام چین به سرمایهگذاری ۴٠٠ میلیارد دلاری، دلیل دیگری که ایران با چنین نفوذ چینی(و روسی) در کشور خود به توافق رسیدهاند این است که چین تضمین کرده به استفاده از همۀ نفت، گاز و مواد پتروشیمی که ایران بخواهد ادامه دهد.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📍 #اختصاصی
🎬 #کلیپ
♦️استدالی ناقص برای توجیه اقتصادی #بورس
🔹مهم ترین دلیلی که در حال حاضر در بین عموم #جامعه برای توجیه اقتصادی بورس بیان می شود؛این است که بورس به نحوی بخش تولید را تامین مالی می کند.
🔹در صورتی که این دلیل از نظر اقتصاد دانان وجاهت علمی ندارد.
📌کانال فکرت؛
🆔 @fekrat_net
🌀 *برسی و تبیین نظام تأمین مالی در اسلام*
◽️چرا مردم اینچنین به حضور در بازار سرمایه راغب هستند؟
🔹دلالتهای سیاستگذاری در این حوزه چیست؟
📲در گفتگوی زنده با دکتر علی خلیلی، عضو هیأت علمی دانشگاه جامع امام حسین(ع)
⌚️پنجشنبه، ۲۶ تیر ۱۳۹۹
🕠ساعت ۱۷:۳۰
از طریق صفحه اینستاگرامی خاکریز به نشانی:
🔗 @khakriz_eco
⚜️ *خاکریزِ اقتصادِ انقلاب*
⚜️ @jtabasij
دکتر حمیدرضا مقصودی
🌀 *برسی و تبیین نظام تأمین مالی در اسلام* ◽️چرا مردم اینچنین به حضور در بازار سرمایه راغب هستند؟
دکتر خلیلی همیشه برای من ناب و الهام بخش بوده است. حتما این لایو را ببینید.
سال گذشته در جلسه ای گفتم دلار باید به سرعت و کنترل شده و دستوری تا ۲۰ هزارتومان افزایش پیدا کند تا بتواند اثرات روانی خود را بر متغیرهای بخش واقعی اعمال کند و تولید و صادرات را تحریک کند. در آن جلسه و البته جلسات دیگری، خندیدند و رفتند!
اما
امروز دلار ۲۳ هزارتومان است. جهش نکرد اما آرام آرام بالا آمد تا این نرخ. اثرات خود را بر متغیرهای بخش واقعی نگذاشت و امروز در سطح تولید و سطح صادرات به شدت پایین تر، نرخهای تورم بزرگی را تجربه میکنیم.
مثال قورباغه پخته را که یادتان هست؟
اقتصاد ما، مردم را مانند قورباغه پخته میپزد و آماده خوردن میکند. کنشگران اقتصادی تا گرمای یکباره را حس نکنند از دیگ بیرون نمیپرند.
والامر الیکم.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
وقتی دانش اقتصاد سنجی که هیچ، ریاضیات دوران ابتدایی هم ارور میدهد اما ...
شاخص بورس از ابتدای سال بیش از ۲۰۰ درصد رشد کرده و تولید شدیدا رشد منفی را تجربه میکند. و همچنان معتقدند بورس، تولید را هل می دهد.
پاسخ میدهند: در دراز مدت جواب میدهد.
میگویم: درازمدت چیزی نیست جز جمع چند کوتاه مدت..
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
مسئله امروز مردم کشور ما اعدام سه تروریست است.
مدیونید اگه فکر کنید اقتصاد مسئله مردمه.
به جهنم که دلار شد ۲۳ تومن، هر گرم طلا هم شد یک میلیون تومن. ماشین و خونه و اینها هم که نایس بودن و هستن
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
قویترین سلاح سری #آمریکا
چه کسانی آمریکا را سرپا نگهداشتهاند؟
.
#نوکری_ظلم
#زیر_بیرق_کفر
#غرب_باوری
#H1B
#most_powerful_weapon_United_States
#United_States
⚜قرارگاه یاوران اقتصادمقاومتی⚜
🔹🔹قیام🔸🔸
🆔 @Qiam_ir
از حاج قاسم و سردار قاآنی و شهدا خجالت میکشم.
آنها همیشه در صحنه جنگ پیروزند و ما در صحنه اقتصاد بازنده.
شاید بهتر است نام ما «بر باد دهنده پیروزی ها» باشد.
@hamidrezamaghsoodi
۲ میلیون نفر در بهار از بازار کار خارج شدند
رئیس مرکز آمار ایران: « با شیوع کرونا در بهار امسال نسبت به فصل مشابه سال قبل، ۲ میلیون نفر از بازار کار خارج شدند که بیش از ١ میلیون و ٢٠ هزار نفر آن را زنان و ٩٧٠ هزار نفر آن را مردان تشکیل میدهند و ۱.۵ میلیون نفر از شاغلان کم شده است».
در اسفند ماه گفته بودیم که در صورت تداوم بازی کرونا، تا ۵ میلیون نفر در سال ۱۳۹۹ از بازار کار خارج میشوند. تا کنون مرکز آمار تا ۲ میلیون نفر را اعلام کرده است.
امیدوارم سایر پیشبینیهای ما غلط بوده باشد. در غیر اینصورت، پاییز و زمستان سخت تری را خواهیم داشت.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
جو سیاسی حاکم بر تفاهم نامه ایران و چین آنقدر سنگین است که ما جرأت نمی کنیم از مفاد آن سوال کنیم. اگر سوال کنیم یا غرب زده ایم، یا آمریکایی یا خودفروخته.
متاسفم.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
🖊 مظلومترین اقتصاددان تاریخ
(به بهانه انتشار یک کتاب خواندنی)
✍️ محسن رنانی
گزیدههایی از متن:
ـــــــــــــــــــــــــــــــ
☑️ همیشه دلم می خواست کتاب «نظریه عواطف اخلاقی» آدام اسمیت توسط یکی از مترجمان بزرگ کشورمان به فارسی ترجمه شود. یکی این کتاب بود و دیگری کتاب «افسانه زنبوران » برنارد ماندویل که گمان میکردم همه دانشجویان اقتصاد باید بخوانند تا به گستردگی و دشواری و تعارض موضوعاتی که یک اقتصاددان هنگام تحلیل موضوعات اقتصادی باید به آنها توجه داشته باشد پی ببرند.
☑️ اسمیت اما خیلی مظلوم است. او زندگی پرکار، منزه و قاعده مندی داشت و برای دقیق نوشتن آن اندازه حساسیت داشت که حتی اجازه نمیداد دانشجویانش در کلاس یادداشت بردارند، مبادا بعدها جایی مطالب آن یادداشتها به نام نظریات آدام اسمیت مطرح شود. حالا آیا چنین شخصیتی این اندازه بیپروا است که کتاب «ثروت ملل» را جوری بنویسد که همه از آن، رقابت خشن و موضوعیت نداشتن اخلاق در تصمیمات اقتصادی و پذیرش بیعدالتی ناشی از قاعده بازار را برداشت کنند؟ یا این کتاب مروج تقسیم کار خشک و خشن و گاه غیرانسانی باشد که در برخی کتابهای اقتصاد و مدیریت معرفی میشود؟ و یا بکوشد نشان دهد که همه تصمیمات یک آدم معقول باید مبتنی بر محاسبه سود و زیان باشد و بگوید برای بهروزی خودمان و جامعهمان، در تمام زندگی اقتصادیمان باید تنها و تنها یک قاعده را رعایت کنیم و آن «قاعده حداکثر سازی منفعت» است؟
☑️ این جمله را بخوانید:
«چگونه میتوان انسان را تا این حد خودخواه فرض کرد، در حالی که آشکارا اصولی در سرشت او وجود دارد که بر اساس آن نفع خود را در موفقیت دیگران مییابد، و خوشبختی آنان را برای خود به یک ضرورت بدل میسازد، و با این همه هیچ توقعی جز لذت حاصل از دیدن آرامش آنها ندارد.»
آیا با برداشتی که امروزه از آدام اسمیت در میان ما رایج است، میتوانیم باور کنیم که این جمله از همان نظریه پرداز نفع شخصی است؟ در حالی که جمله بالا نخستین جمله کتاب «نظریه عواطف اخلاقی» اسمیت است که آن را ۱۷ سال قبل از کتاب ثروت ملل منتشر کرده است.
☑️ مگر می تواند کسی که در کتاب اولش می گوید:
«بشر ذاتاً مایل است که نه تنها دوستش بدارند، بلکه دوست داشتنی هم باشد، یا آن چیزی باشد که هدف طبیعی و شایستة دوست داشتن است. او ذاتاً نه تنها از مورد تنفر بودن، که از نفرتانگیز بودن، یا از اینکه آن چیزی باشد که هدف طبیعی و شایستة نفرت است، بیم دارد. او مایل است نه تنها تحسین شود، بلکه «شایستة تحسین» هم باشد، یا آن چیزی باشد که هرچند هیچ کس او را تحسین نکند، اما هدف طبیعی و شایسته تحسین باشد. او بیم آن دارد که نه تنها سرزنش شود، بلکه شایستة این سرزنش هم باشد، یا آن چیزی باشد که هرچند هیچ کس او را سرزنش نکند، اما هدف طبیعی و شایستة سرزنش باشد.»
بعد بیاید و کتاب دومی به نام «ثروت ملل» بنویسد و در این کتاب بگوید انسان آنقدر خودخواه است که منافع دیگران هیچ اهمیتی برایش ندارد و در انتخاب هایش فقط و فقط منافع شخصی خود را لحاظ می کند؟
☑️ اگر دو کتاب «نظریه عواطف اخلاقی» و «ثروت ملل» را با هم بنگریم آنگاه نه تنها اسمیت را پدر علم اقتصاد کلاسیک میدانیم بلکه ریشههای اقتصاد رفتاری و اقتصاد نهادی (که دویست سال پس از او پدیدار شدند) را هم در اندیشه های او شناسایی میکنیم.
☑️ یکی از شاهکارهای آدام اسمیت در کتاب نظریه عواطف اخلاقی، ایده «تحسین ناسزاوار» است. با این ایده باید گفت آدام اسمیت دقیقا دویست سال قبل ازاین که لئون فستینگر یکی از مشهورترین و پردکاربردنترین نظریات روانشناسی مدرن، یعنی «نظریه ناهماهنگی شناختی » را مطرح کند، ایده محوری این نظریه را کشف و مطرح کرده و با مثالهای دقیق و فراوان آن را بازشناسی کرده است.
☑️ گاهی فکر میکنم در این دو و نیم قرنی که اقتصاددانان آدام اسمیت را به عنوان پدر علم اقتصاد معرفی کرده اند و دائما نظریه خودخواهی منفعت طلبانه اسمیت را به عنوان هسته مرکزی و ایده اصلی کتاب ثروت ملل بازگو کرده یا تدریس کردهاند، چقدر روح این فیلسوف اخلاقی را آزردهاند! به گمانم اسمیت از هیچ قشری بیش از اقتصاددانان شاکی و دلگیر نباشد که چنین ظلمی به او کردند؛ آن هم به کسی که پیش از مرگش دستور داد تمام یادداشت های ناتمامش را بسوزانند، مبادا پس از مرگش ایدههای خام او منتشر شود و مورد سوء برداشت قرار گیرد.
☑️ این کتاب را بیش و پیش از همه باید آن دسته از اقتصاددانان وطنی بخوانند که سی سال است با ایمانی راسخ به انگارههای اقتصاد کلاسیکی منسوب به اسمیت، و بدون توجه به عواطف انسانی به طور عام، و روحیات ایرانی به طور خاص، دست به توصیه های سیاستی زدهاند که ......
ادامه در👇
https://telegra.ph/-07-03-361
دکتر حمیدرضا مقصودی
🖊 مظلومترین اقتصاددان تاریخ (به بهانه انتشار یک کتاب خواندنی) ✍️ محسن رنانی گزیدههایی از متن:
این که پیروان نئولیبرالیسم ایرانی پی برده اند که دیگر در ایدههای شارپ آنها همچون بیشینه طلبی و خودخواهی خیری نیست و باید به ایدههای دیگری پناه ببرند جای تعجب ندارد.
دنیای آینده، دنیای خودخواهی و طمعورزی نیست. ناکارایی ایده دست نامرئی هم نمایان شده است.
لذا ناچار میشوند با کندوکاو در میراث باستانی خود، جملاتی را در رد همین ابرایده شناسایی کنند تا ضامنی باشد برای بقای آنها در فضای نظری کشور.
ادامه بدهید. به زودی مجبور خواهید شد، جملات نهج البلاغه را از ثروت ملل بیرون بکشید آقای زیبانویس...
یا شاید هم از لویاتان...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
تنها یک شوک اساسی است که میتواند رفتار قیمتها را در ایران تغییر دهد. شوکی که امید آفرین، حرکت آفرین و غرور انگیز باشد.
این شوک میتواند امنیتی باشد یا سیاسی.
چیزی از جنس حمله به اسرائیل یا استیضاح یا چنین اتفاقی...
البته میتواند اقتصادی هم باشد که این دولت بنای آن را ندارد. یعنی شروع یک ابرپروژه ملی در تراز مسکن مهر و هدایت پول پرقدرت به سوی آن...
در غیر این صورت، ابرتورم انکارناپذیر است. طلیعۀ آن را از ماهها قبل گزارش کرده ایم...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
⭕️ امروز یه بسته پستی به دستم رسید که خستگی چند ساله عدم پیگری مسئولین را درباره مشکلات #هپکو از تنم بیرون کرد.
راننده لودری که پس از ۱۷ سال "دغدغه" برگرداندن یک آچار را به شرکت داشت.
حالا این روحیه را مقایسه کنید با افرادی که ۱۲ ساله دنبال نابودی شرکت هستند.
شرح در عکس زیر
👤 سیدامیرمیرناصری(اکانت جدید)
@TWTenghelabi
چه کسانی پولهای امریکایی را نگهداری میکنند؟
مترجم: محمدجواد معصومی نیا
پژوهشگر اقتصادی
این متن ترجمه صفحه ٩١ کتاب اقتصاد کلان بلانچارد است.
🔹 براساس تحقیقاتی که در باره خانوادهها انجام شده است، در سال ٢٠٠۶ خانوارهای آمریکایی بطور متوسط ١۶٠٠ دلار پول نقد(بصورت اسکناس و مسکوک ) نگهداری میکردند. با ضرب این عدد در تعداد خانوارهای امریکایی در آن زمان (که ١١٠ میلیون بود) مشخص میشود که میزان دلاری که بصورت نقدی توسط خانوارهای امریکایی در آن زمان نگه داری می شده نزدیک به ١٧٠ میلیون دلار بوده است.
🔹 طبق اظهارات هیئتمدیره فدرال رزو- که منتشر کننده دلار بوده و از میزان دلار در گردش مطلع است- میزان اسکناس دلاری در گردش بسیار بیشتر از 750 میلیارد دلار بوده است. اگر این میزان دلار توسط خانوارهای امریکایی استفاده نمی شده است پس این همه دلار کجا رفته است؟
🔹 بدیهی است که بخشی از این اسکناسها بهجای خانوارها توسط بنگاهها نگهداری میشود. و بخشی از آن نیز در دست کسانی است که درگیر فعالیتهای زیرزمینی و غیرقانونی هستند. در معاملههای مواد مخدر به جای چک ها، دلار کاغذی(و در آینده بیت کوین؟) ابزار تسویه[تعهد] است.
🔹 مطالعه شرکتها و برآوردهای سازمان خدمات درآمدهای داخلی آمریکا(Internal Revenue Service) از اقتصاد زیرزمینی نشان میدهد که حجم این فعالیتها حداکثر ٨٠ میلیارد دلار است. این بدین معنا است که تکلیف حدود ۵٠٠ میلیارد دلار یعنی نزدیک به ۶۶٪ حجم دلار کاغذی مشخص نیست.
🔹 برخی از کشورها مانند اکوادور و السالوادور دلار را بهعنوان پول رایج انتخاب کردهاند[درواقع پول ملی ندارند و از دلار بهعنوان پول استفاده می کنند]. بنابراین مردم این کشور برای معاملات خود از دلار استفاده میکنند. اما این کشورها کوچک تر از آن هستند که به این معما پاسخ دهند که مابقی دلارها کجا میرود.
🔹 در تعدادی از کشورهای دیگر که در گذشته از تورم بالا رنج بردهاند[و هنوز هم می برند] مردم آموختهاند که پول رایج داخلی آنها ممکن است بهسرعت بی ارزش شود و [به همین دلیل] دلار را دارایی امن و مناسبی میدانند. آرژانتین و روسیه از این دسته کشورها هستند. برآوردهای خزانه داری ایالات متحده نشان میدهند که آرژانتین بیش از ۵٠ میلیارد دلار و روسیه بیش از ٨٠ میلیارد دلار، دلارکاغذی نگه داری میکنند که درمجموع نزدیک به میزان اسکناسی است که خانوارهای امریکایی نگه داری میکنند.
🔹 همچنین مردمی که به ایالات متحده مهاجرت کردهاند به کشور خود دلار کاغذی میفرستند و توریستهایی که مبادلات و پرداخت های خود را بصورت دلاری انجام میدهند موجب رسوب دلار کاغذی در این کشورها میشوند. مکزیک و تایلند نمونهای از این کشورهای هستند.
🔹 این حقیقت که خارجی ها حجم عظیمی از دلار کاغذی در گردش را نگه داری میکنند دو مفهوم اساسیِ اقتصاد کلانی دارد. اولین مفهوم آن این است که بقیه جهان با تمایل به نگه داری پول آمریکا در حال اعطای ۵٠٠ میلیارد دلار وام بدون بهره به امریکا هستند.
🔹 مفهوم دوم آن این است که برخلاف تصور ما پیرامون تابعیت تقاضای پول (که شامل اسکناس و مسکوک و سپردههای دیداری است) از نرخ بهره و حجم مبادلات یک کشور، تقاضای پول امریکا به عامل دیگری نیز بستگی دارد. بهعنوان مثال آیا میتوانید حدس بزنید که اگر میزان ناآرامی های مدنی و آشوب در بقیه کشورهای دنیا افزایش یابد چه تغییری در تقاضای پول آمریکایی(دلار) میافتد؟
🆔 QasdWay@
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
قابل تأمل.
چرا یک سال پیش از کرونا، قانونی با محتوای ۶ تریلیون دلار حمایت از آسیبهای کرونا در کنگره آمریکا تدوین شد؟
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
این که بانک های عامل (خصوصی و دولتی) هم خلق پول میکنند را حتی در کتب درسی دوره کارشناسی هم وارد کرده اند. اما هنوز بسیاری از اقتصاددانان ما نه با خلق پول و نه با خلق پول بانکی آشنا نیستند! و لذا نقش بانکهای عامل را در این فرایند باور ندارند.
این قطعه ای از کتاب اقتصاد کلان بلانچارد (۲۰۱۷) است.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
یک مهندس می شود مسئول دیوان محاسبات و یک پزشک هم میشود رئیس مرکز پژوهشهای مجلس.
انتخابهای مجلسی که خود را انقلابی می داند برچه اساسی است؟
آیا یک حقوقدان، اقتصاددان یا یک مدیر مالی برای نشستن بر صندلی دیوان محاسبات وجود نداشت که انقلابی هم باشد؟
آیا یک متخصص در حوزه علوم اجتماعی و قانون گذاری برای نشستن بر مسند ریاست مرکز پژوهشهایس مجلس وجود نداشت که بتوان در این جنگ اقتصادی که کارکرد اصلی مجلس را تشکیل میدهد به او اتکا کرد؟
کدامیک از این دو فرد سابقه تیمسازی در حوزه پژوهشهای اقتصادی و مدیریتی داشتهاند؟
دوستان انقلابی از من ناراحت نشوید. متاسفانه انتخابهایمان بسیار سیاسی است...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
📚#مکتوبات_نهضت
❇️ کتاب «پارادوکس بانکداری قرضالحسنه» به کوشش جناب محمد گلیج، کارشناس ارشد حوزه پول و بانکداری؛ اثریست که به سراغ یکی از موضوعات فوقالعاده مهم رفته است و با بیانی ساده و روان سعی داشته تا پرده از واقعیتهای بانکی که در مفاهیم پیچیده اقتصادی گم و پوشیده شدهاند بردارد.
🔻نگارنده این تصور رایج و عمومی مردم را که بانکها را واسطهگر مالی میدانند به مثابهی یک خرافه معرفی میکند و از خواننده میخواهد تا با ارتقای سواد مالی و دانستن واقعیتها با این خرافه که نقش بانکها واسطهگری است مبارزه کند.
📌 مستند بودن در حین اختصار، و حجم کم در حین عمیق بودن مطالب از دیگر ویژگیهاییست که مخاطب را ترغیب به مطالعه این اثر میکند.
🖇 میتوانید به صورت رایگان این کتاب را از طریق لینک زیر مستقیماً دانلود کنید.
🔗 ydac.ir/mabth
#قرضالحسنه
#خلق_پول
#کتابخانهنهضت
#معرفی_اجمالی
🔅مؤسسه فقه اقتصادی طیبات
🌐 www.Tyb.ir
🆔 @Tayebat_Public
💐💐💐💐💐
دربازار بورس چه می گذرد؟
محمد امیدوار؛ دانشجوی کارشناسی اقتصاد دانشگاه قم
قسمت اول
شاید از اولین بار که واژه ی "بورس" را شنیدید مدت زمان زیادی نگذشته باشد اما در همین مدت شاهد رشد سرسام آور شاخص کل بورس بوده اید.
بازار بورس اوراق بهادار مشخصا از دیرباز تا کنون محلی مناسب برای سرمایه گذاری بوده است ، سرمایه گذاری که علاوه بر کمک در تامین مالی بنگاه ها به کسب سود شخصی توسط افراد نیز منجر می شود.
البته منظورمان از بازار ، بازار اولیه ای است هنگام مبادله سهام شرکت با سرمایه افراد شکل میگیرد نه هنگامی که افراد به مبادله سهام با یکدیگر پرداخته و بازار ثانویه شکل میگیرد ، که البته می توان گفت وجود داشتن سازوکاری مناسب برای فروش سهام توسط افراد نیز الزامی بوده و همچنان نیز می باشد ، به هرحال این بحث بسیار گسترده است و ما بحث درباره ی آن را به کارشناسان و مسئولان این امر محول می نماییم.
این که بورس چه رسالتی داشته است و چگونه باید می بود، یا این که رفتار دولت و مردم در قبال آن چگونه باید بود ، در این بحث نمی گنجد و نیاز به ساعت ها بحث کارشناسی دارد ، اما چیزی که ما قصد بررسی آن را داریم این است که بدانیم امروز در بازار بورس چه می گذرد؟
باسدىی باسار بورص:
بازدهی واقعی بازار بورس اوراق بهادار بر اساس مقدار متغیر P/E یا همان "نرخ بازگشت سرمایه " تعیین می شود که این متغیر در پایان روز شنبه 4 مرداد 9911 برابر با 94.49 بوده است ، به عبارتی یعنی با در نظر گرفتن رشد واقعی سهام بر اساس فعالیت شرکت ها و قیمت فعلی آن ها با خرید سبدی متنوع و وزنی از سهام شرکت ها انتظار داریم تا ظرف 4..98 سال سودی معادل سرمایه اصلی داشته باشیم.
و این درحالی است که میزان رشد شاخص کل بورس ظرف یک سال گذشته معادل 657 درصد بوده است، حال خود این مورد را با سود بانکی یا اوراق مشارکت (بخوانید قرضه) مقایسه کنید.
با احتساب قیمت های کنونی سهام شرکت ها ، این شرکت ها سود آوری بسیار کمی دارند ، یا این که اصلا زیان ده هستند ، اما با این وجود بدون توجه به میزان سودآوری و حتی ارزش جایگزینی شرکت ها ، به قیمت هایی بسیار بالاتر از ارزش واقعی خود معامله می شوند.
رفتار دولت و مردم:
در واقع خبری از "افراد عقلایی" یا "انسان اقتصادی" در کار نیست و افراد بدون
توجه به گزارشات شرکت ها و بازدهی و ارزش واقعی آن ها دست به معامله می زنند، از طرف دیگر دولت ، صدا و سیما ، کارگزاری ها و... نیز مردم را به سمت بازار سرمایه هدایت و به سرمایه گذاری در آن تشویق می کنند و این عوامل حباب بورس را همچنان بزرگ و بزرگتر میکند.
تاثیز پذیزی متقابل نزخ ارس و باسار سزمایو:
از طرف دیگر نرخ ارز به خصوص این روزها تاثیر مستقیم و زیادی بر روی بازار سرمایه دارد ، افزایش نرخ ارز در همین رشد دوماهه اخیر شاخص تاثیر زیادی داشته است ، که این امر به دو دلیل صورت می گیرد:
9. افزایش نرخ ارز به عنوان لنگر اسمی تاثیرش را بر روی بازار بورس گذاشته است و سبب افزایش قیمت بی حساب و کتاب اکثر شرکت ها شده است
2. البته به میزان کمی هم می توان رشد شاخص را به دلیل افزایش نرخ دلار نیمایی که مبنای محاسبه عملکرد و ارزیابی شرکت ها است دانست.
و از طرف دیگر رشد نامعقول بازار بورس سبب تشدید انتظارات تورمی و دوباره افزایش نرخ ارز می گردد و این چرخه ی افزایش نرخ ها و قیمت ها ادامه پیدا میکند.
و مانند همیشه دولت و بانک مرکزی نیز بر کنترل نرخ ارز تسلطی ندارند، البته عده ای هستند که معتقدند دولت برای جبران کسری بودجه دست به افزایش نرخ ارز می زند که این حرف اصلا با عقل جور در نمی آید ، زیرا منفعت آن کمتر از آسیبی
است که به اقتصاد کشور وارد میکند.
ىجوم نقدینگی:
عامل اصلی رشد شاخص بورس بدون شک هجوم نقدینگی به سوی این بازار سرمایه بوده که توسط افراد حقیقی و حقوقی صورت گرفته که به دلیل کسب سود ، سوداگری ، یا حفظ ارزش دارایی خود در برابر کاهش ارزش پول ملی بوده است.
ادامه دارد...
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
ایران ۱۱امین کشور در ابتلا و ۷ امین کشور در مرگ و میر کروناست. یعنی درجه مرگ و میر مبتلایان بالاست. چرا؟
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi