دو معما در بازار سرمایه
دکتر تیمور رحمانی
مدتها است ایدهای در میان تحلیلگران و صاحبنظران مطرح است که چنانچه مردم به بازار سرمایه روی بیاورند و بنا به واژگان مورد استفاده این صاحبنظران، نقدینگی به سمت بازار سرمایه هدایت شود، اولا از بروز آثار تورمی آن جلوگیری میشود و ثانیا نقدینگی در خدمت تولید قرار میگیرد و در آن صورت نه تنها نباید نگران گرایش مردم به بازار سرمایه بود، بلکه باید با ابزارهایی اسباب تشویق مردم را در این زمینه فراهم ساخت.
اکنون در عمل نیز چنین شده است و در واقع، با وجود آنکه بهطور سنتی سفتهبازی در بازار کالاها و داراییها در میان تحلیلگران و از جمله اندیشمندان اقتصاد اسلامی مذموم بوده است، سفتهبازی در بازار سرمایه نه تنها مذموم تلقی نشده، بلکه مورد تشویق قرار گرفته است یا حداقل اهمیتی به احتمال زیانبار بودن آن داده نشده است. از پاییز سال گذشته و با شدت بیشتر از بهمن ماه ۱۳۹۸، نویسنده نگرانی خود را راجع به تحولات بازار سرمایه پنهان نکرده و در حد امکان به دستگاههای سیاستگذاری نیز این نگرانی را منتقل کرده است که در شرایط کنونی کشاندن مردم به بازار سرمایه کمکی به کنترل پایدار تورم نمیکند و حتی اثر موقتی این کشاندن مردم به بازار سرمایه در کنترل تورم، با وقفهای نه چندان طولانی خنثی شده و خود به تشدید تورم دامن میزند و در عین حال کمکی به بخش حقیقی اقتصاد و بهویژه جلوگیری از روند منفی رشد سرمایهگذاری نمیکند. با این حال، این نگرانی نه تنها در میان تحلیلگران مالی و محافل سیاستگذاری جدی تلقی نشد، بلکه حتی اقتصاددانان نیز از کنار آن گذشتند و همچنان به تحلیل تورم از ناحیه رشد نقدینگی ادامه دادند. موارد اندکی از نگرانی راجع به تحولات بازار سرمایه نیز عمدتا حول محور وجود حباب و امکان ترکیدن حباب متمرکز بوده است. اما با گذشت چند ماه، جمع بیشتر و بیشتری از اقتصاددانان و حتی متخصصان مالی دارای بینش عمیق متوجه این نگرانی شدهاند. در ماههای اخیر دو پرسش راجع به این نگرانی تحولات بازار سرمایه مطرح شده است که عمدتا بر اساس درک خوانندگان از نوشتهها و تحلیلهای نویسنده شکل گرفته است. پرسش اول این است که آیا افزایش قیمت سهام کارکردی شبیه به افزایش حجم نقدینگی در ایجاد فشار تورمی دارد و اگر دارد از چه کانالی رخ میدهد؟ پرسش دوم این است که آیا همانطور که در مورد سیاست پولی و رشد نقدینگی مشکل ناسازگاری زمانی وجود دارد و در نتیجه به تورمی بالاتر از حد بهینه اجتماعی میانجامد، آیا در مورد افزایش قیمت سهام نیز این مشکل موضوعیت دارد یا خیر؟
https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3678269
دکتر حمیدرضا مقصودی
دو معما در بازار سرمایه دکتر تیمور رحمانی مدتها است ایدهای در میان تحلیلگران و صاحبنظران مطرح اس
دوستان مدعی اقتصاد اسلامی تحویل بگیرید. همین مانده بود که دکتر رحمانی که در این زمینه نظریه پردازی نکرده و ادعایی هم ندارد به شما کنایه بزند. دریابید و خواهید دید کنایههای بیشتر را .
هل بدهید طلبهها و بسیجیها و مذهبیها را به سوی بازار مکاره سرمایه.
ما که شنیده نمیشویم. شما که شنیده میشوید مخاطب این کلام هستید.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
این هم طلیعه قحطی که از ماه ها قبل هشدارش را داده بودیم. در همان گزارش ۱۴ صفحهای
سازمانملل: 11 میلیون نفر در آمریکای لاتین در آستانه قحطی قرار دارند
آژانس غذای سازمان ملل هشدار داد که وخامت شرایط اقتصادی در آمریکای لاتین سبب شده تا 11 میلیون نفر از ساکنان این منطقه در آستانه قحطی قرار بگیرند.
«دیوید بیسلی» رئیس آژانس غذای سازمان ملل هشدار داد که وخیم شدن شرایط اقتصادی به دلیل شیوع ویروس کرونا سبب شده تا بیش از 11 میلیون نفر در کشورهای آمریکای لاتین در آستانه قحطی قرار بگیرند.
وی طی بیانیهای پس از سفر به اکوادور و پاناما اعلام کرد: «همهگیری کووید-19 در آمریکای لاتین ویرانگر بوده، جایی که پیشتر ابرهای طوفان اقتصادی نیز جمع شدهاند.»
بیسلی اضافه کرد: «خانوادهها در حال کوشش برای خرید نیازهای اولیه نظیر غذا و دارو بوده این در حالی است که زندگیها ویران شده و تعداد افرادی که کار خود را از دست دادهاند به 44 میلیون نفر رسیده است.»
وی هشدار داد: «بیش از 11 میلیون نفر در حال حرکت به سوی آستانه قحطی هستند که افزایش قابل توجهی را نشان میدهد.»
بیسلی پیش از سفر به اکوادور و پاناما در مصاحبه با شبکه سیبیاس آمریکا هشدار داده بود که آمریکای لاتین یک «بمب ساعتی» است. وی پس از بازگشت از این سفر تاکید کرد که آژانس غذای سازمان ملل به دست کم 328 میلیون دلار بودجه بیشتر در راستای حمایت از عملیات امداد و بازیابی در منطقه نیاز دارد.
«شازا موقرابی» یکی از سخنگویان آژانس غذا نیز هشدار داد که همهگیری کرونا بر زندگی میلیونها آدم تاثیر گذاشته که پیامدهای آن ممکن است به وقوع بی ثباتی در منطقه آمریکای لاتین منجر شود.
بر اساس تحلیلی که آژانس غذای سازمان ملل ارائه داده، انتظار میرود که کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب طی ماههای آتی با افزایش 269 درصدی در تعداد افرادی مواجه شوند که ناامنی غذایی شدید خواهند داشت.
منبع:
https://b2n.ir/429405
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
دکتر حمیدرضا مقصودی
این هم طلیعه قحطی که از ماه ها قبل هشدارش را داده بودیم. در همان گزارش ۱۴ صفحهای سازمانملل: 11 می
هنوز هم می گویم. ایران اگر خوب تدبیر کند، میتواند در این ماجرا هم جهش تولید کند و هم بخشی از دنیا را نجات دهد.
اما گوش شنوایی نیست که بشنود.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
شاخص بورس از ۲ میلیون گذشت. تا انتهای سال به ۴ هم می رسد.
لطفا این نکته را به عنوان سیگنال در نظر نگیرید. این جمله را کسی میگوید که تا کنون به خود اجازه نداده حتی یک سهم خرید و فروش کند.
این یک اتفاق واضح از جنس اقتصاد سیاسی است. و این نشانهای از افول اندیشه در اقتصادسیاسی ماست.
دولت و بخشی از حاکمیت تصمیم گرفته است که بورس داغ شود و به هر روی، شاخص نیز بالاتر از این خواهد رفت.
اتفاقی که کاملا ضد جهش تولید است و سرمایهها را به تورم تبدیل و جیب عموم مردم را خالی میکند.
پس آنهایی که پول میدهید تا سیگنال بخرید، این باشد گوارای وجودتان. پول خودتان را هم به مثلا تحلیل گران آبکی ندهید.
اما آنهایی که دل در گرو اقتصاد این کشور دارید بدانید که داغ کردن این بازار، ایران را بحرانزدهتر خواهد کرد.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
دکتر حمیدرضا مقصودی
شاخص بورس از ۲ میلیون گذشت. تا انتهای سال به ۴ هم می رسد. لطفا این نکته را به عنوان سیگنال در نظر ن
تنها در صورتی داغ شدن بورس متوقف می شود که ما موفق شویم جامعه را قانع کنیم. که البته این هم بعید است. 😜
بخشی از گزارش که در آن به قحطی قریب الوقوع پرداخته ایم. این گزارش در فروردین ماه منتشر شد.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
🔅 اقتصاد و اخلاق اسلامی
دکتر #علی_سعیدی
🔸در اینکه اقتصاد اسلامی یا اخلاق اسلامی چیست و چه مؤلفههایی دارد، بحث زیاد است، اما خیلی وقتها میبینیم که بهجای فهم اسلام از منابع اصلی آن (کتاب و سنت) بیراهه میرویم و در شیپور از طرف گشاد آن میدمیم! یعنی مطالعاتی در اندیشۀ غربی انجام میدهیم و با یافتن اندک قرابت معنایی، اسلام را در دستهبندیهای متعارف علوم سکولار طبقهبندی میکنیم. در زمینۀ اخلاق اسلامی و اقتصاد اسلامی هم چنین است.
🔸لباس فضیلتگرایی همانقدر برای اخلاق اسلامی تنگ و ناجور است که لباس وظیفهگرایی و لباس فایدهگرایی! با این کلیشهها نمیشود اسلام را فهمید. اگر فیلسوفی یونانی که در موحدبودنش تردید بسیار است، میتواند بنیانگذار اخلاق اسلامی باشد، دیگر چه نیازی به بعثت نبی اکرم و ائمه اطهار است؟
🔸به نظرم باید برای اخلاق اسلامی جایگاهی ورای این سهگانه اخلاقی بیابیم. در اسلام فضیلتهای اخلاقی بسیار مهماند، اما اسلام 'فضیلتگرا' نیست! همانطور که در اسلام ذات افعال و انگیزه انجام وظیفه بسیار مهم است، اما این اهمیت آن را'وظیفهگرا' نمیکند، دقیقا همانطور که در اسلام منافع و مصالح و غایات افعال بسیار مهماند و این امر اسلام را 'پیامدگرا' یا 'فایدهگرا' نمیکند!
🔸فهم اسلام اجتهاد میخواهد و خواندن هایک و فریدمن یا ارسطو و کانت برای یافتن 'نزدیکترین چیز به اسلام' دردی را از اسلام دوا نمیکند! البته من با خواندن و نقدکردن اندیشههای غربی و شرقی مخالف نیستم، آن را بیفایده هم نمیدانم بلکه ضروری هم هست ولی نباید به محض یافتن مشابهتهایی بین آنها و برخی آموزههای اسلامی، گمان کنیم کلید حل مشکل را پیدا کردهایم.
🔸درباره فهم متفکران اسلامی و دیدگاههای اقتصادی و سیاسی فقها هم همینگونه است.
🔸متاسفانه وقتی با همین کلیشهها به سراغ متفکران اسلامی میرویم، شهید صدر را مارکسیست و آیت الله خامنهای را لیبرال تفسیر میکنیم در حالیکه هر دوی این فقها یک چیز میگویند، اگرچه شدت و ضعف تاکیداتشان بر مصادیق به خاطر ظروف زمان و مکان، متفاوت است.
🆔@QasdWay
تو شانگهای و گوانجو هر خانواده حق داشتن بیشتر از یک خونه رو نداره و تو پکن هرسال از بین هر هزار نفر قرعهکشی میکنند فقط دو نفر حق داشتن ماشین شخصی و پلاک رو داره! این کار باعث رشد روستاها و شهرهای کوچک چین شده و خونه رو از سبد کالای سرمایهای خارج کرده
×ممدپوری×
✍ @tanzotwitt 🧐
دکتر حمیدرضا مقصودی
تو شانگهای و گوانجو هر خانواده حق داشتن بیشتر از یک خونه رو نداره و تو پکن هرسال از بین هر هزار نفر
این راهکار متفاوت از مالیات بر عایدی است. سیاستهای جیرهبندی در بسیاری از موارد کاراتر از مالیات عمل میکنند. فقط دولتها به خاطر هزینه بر بودن و درآمد نداشتن است که کمتر از این سیاستها استفاده میکنند.
حادثه بندر بیروت هم مهر تأییدی بر این مطلب است که در اوج جنگ سرد قرن ۲۱ قرار گرفتهایم. بدون شک یک سوی این جنگ سرد، جبهه مقاومت است.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
دنیای اقتصاد
- بانکها ۹۶هزار میلیارد تومان سهام خریدند
دنیای اقتصاد از بانکهای بورسباز گزارش داده است: نگاهی به تحولات بازار سهام در سه ماه ابتدای امسال، از رشد چشمگیر ارقام سرمایهگذاری بانکها در بورس حکایت میکند. بانکها همواره بهطور سنتی به بازی در زمین بورس متهم بودهاند؛ حالا محاسبات آماری «دنیای اقتصاد» نشان میدهد: مجموع سرمایهگذاری ۱۸ بانک ایرانی در بورس، تا پایان خرداد امسال به ۹۶ هزار میلیاردتومان رسیده است.
این آمارها نشان میدهد در پایان خرداد ۳۷ درصد از کل ارزش داراییهای واقعی این ۱۸ بانک را اوراق سهام تشکیل میدهد، به بیان دیگر کل ارزش داراییهای واقعی این بانکها که در ترازنامه شامل ردیفهای «داراییهای مشهود»، «دارایی نامشهود»، «سرمایهگذاری در سهام و اوراق بهادار» و «سایر داراییها» میشود، ۲۵۹/۱ هزار میلیارد تومان است که مجموع بخش «سرمایهگذاری در سهام» آنها به ۳۷ هزار میلیارد تومان رسیده است. جذابیت این بازار برای برخی بانکها به حدی بوده که تنها در بهار امسال حجم سرمایهگذاری خود را در این بازار تا ۵۷۰ درصد افزایش دادهاند؛ امری که از رغبت شدید مدیران بانکها به سود بردن از تنور گرم بازار سهام حکایت دارد.
☘کانال تحلیل های اقتصادی دکتر حمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi