هدایت شده از کانال رسمی موسسه آموزش عالی اخلاق و تربيت
🔸پنجمین فراخوان جذب هیأت علمی مؤسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت استان قم
✨به اطلاع میرساند واحد جذب و امور هیأت علمی مؤسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت بر اساس نیاز به نیروهای طلبه جوان متعهد و متخصص علمی و نیز در راستای طرح آمایش آموزشی و نیل به اهداف سند #تحول و #تعالی این مؤسسه اقدام به درخواست #جذب #هیأت_علمی نموده است.
◽️متقاضیان میتوانند در ماه جاری با مراجعه به #سامانه جذب اعضای هیأت علمی به آدرس uniuser.markazjazb.ir پس از مطالعه دقیق قوانین و مقررات و نیز در صورت وجود اعلام نیاز متناسب با رشته #گرایش خود نسبت به ثبت نام در این مؤسسه اقدام نماید.
◽️قابل ذکر میباشد در فراخوان جدید جذب در چهار گرایش اخلاق، تربیت، روان شناسی و مشاوره در این مؤسسه انجام خواهد شد.
📌واحد جذب و امور هیأت علمی مؤسسه آموزش عالی اخلاق و تربیت
ــــــــــــــــــ
#موسسه_آموزش_عالی_اخلاقوتربیت
🆔 @akhlaqtarbiat
🌐 http://www.ueae.ir
🟢 مسوولیت سنگین رهبران ادیان درباب اخلاق فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی
به مناسبت میلاد حضرت مسیح(ع) 🌷
🔸اخلاق، گوهر ادیان؛ و اخلاقی زیستن هدف بنیادین تلاش پیشوایان دینی است. انسان امروز که در چنبره فناوری های اطلاعات و هوش مصنوعی قرار گرفته است بیش از هر زمان دیگری نیازمند آموزش و پرورش اخلاقی است. از آنجا که چالش های اخلاقی ناشی از فناوری های جدید متوجه کل بشریت است، تلاش برای اخلاقی سازی آن هم باید در مقیاس جهانی انجام شود تا تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد.
🔸و این مسوولیت سنگین همه باورمندان دینی، به ویژه رهبران ادیان است که در این زمینه پیشگام شوند و پیش از این که اخلاق در پای فناوری قربانی شود کاری بکنند. مناسبت هایی چون تولد پیامبر اسلام(ص) یا حضرت مسیح(ع) فرصت بسیار خوبی است که روحانیون ارشد ادیان، مانند مراجع تقلید و اسقف ها، ضمن هم اندیشی در این باره، زمینه اقدامات عملی را فراهم کنند.
🔸 البته از آنجا که فناوری اطلاعات سیری توقف ناپذیر دارد، بایستی این همفکری ها و همگرایی ها هم تداوم داشته باشد. برای این کار می توان دبیرخانه ای راه اندازی کرد تا جریان امور را مدیریت و پیگیری نماید.
حسینعلی رحمتی
۷ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
🔵 فیلترینگ، و کمکاری اخلاق پژوهان
#اخلاق_فیلترینگ(۳)
🔻فیلترینگ چه در سطح فعلی باقی بماند، چه کم یا زیاد شود در هر صورت از منظر اخلاقی مسائل و موضوعاتی دارد که باید بررسی و تحلیل شود. و این وظیفه افراد و مراکز اخلاق آموز و اخلاق پژوه حوزوی و دانشگاهی است.
🔻 واقع مطلب این است که از دو سه دهه قبل که تازه اینترنت وارد کشور ما شد بایستی اندیشه ورزی اخلاقی درباره فیلترینگ هم آغاز می شد، اما کمبود آثار منتشرشده در این باره نشان می دهد که متاسفانه در این زمینه آنگونه که باید کار نشده، و هنوز شاهد پژوهش قابل اعتنایی در این عرصه نیستیم. در حالی که این موضوع دارای ابعاد اخلاقی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است و امروزه میلیون ها نفر با آن دست به گریبان هستند.
🔻 نخستین گام در اخلاق پژوهی فیلترینگ، موضوع شناسی و مسئله شناسی آن است. برای این کار بایستی از محققان اخلاق و فناوری کمک گرفت. و طبیعتا در این زمینه از حوزه های علمیه انتظار بیشتری می رود، چرا که مهم ترین رسالت آنها تبلیغ و ترویج اخلاق در جامعه است.
حسینعلی رحمتی
۸ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
♨️ حلقه مفقودۀ فیلترینگِ اخلاقی
#اخلاق_فیلترینگ(۴)
🔹چه فیلترینگ را به مثابه یک کُنش اخلاقی در نظر بگیریم چه به عنوان ابزاری جهت پیشگیری از رذائل اخلاقی، در هر صورت تاثیرگذاری آن منوط است به ایجاد یک رابطه مبتنی بر «اعتماد» بین دو طرف قضیه: یعنی سیاستگذاران و کاربران. این حلقه واسطه ای است که فعلا مفقود به نظر می رسد و یکی از عواملی است که موجب شده فیلترینگ در جامعه ما به یک چالش جدی تبدیل شود.
🔹 لازمه اعتماد به این سیاست ها، «اقناع» است، و برای ایجاد اقناع بایستی یک «گفت وگو»ی منطقی بین دو طرف شکل بگیرد. در غیر این صورت، چون کاربران خود را در این فرایند سهیم نمی دانند در برابر اجرای آن مقاومت خواهند کرد.
🔹 بی تردید بین سیاستگذاران و کاربران درباره فیلترینگ وجوه اشتراک و افتراقی وجود دارد، و تا وقتی گفت و گو بین طرفین شکل نگیرد این دو به یک افق مشترک نمی رسند.
📌 نهادهای حاکمیتی باید آغازگر این گفت وگو باشند و برای وصول به این مقصود می توانند گفتگو را با افراد و گروه های موثر درباب فضای مجازی، مانند مدیران پلتفرم ها و سایت ها و کانال های بزرگ شروع کنند.
حسینعلی رحمتی
۹ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
🌀فیلترینگ و دشواری تصمیمگیری اخلاقی
#اخلاق_فیلترینگ(۵)
🔸انجام یا عدم انجام فیلترینگ، چه در سطح خُرد آن مثلا توسط والدین برای فرزندان، چه سطح کلان آن مثلا توسط حکومت برای شهروندان، یک نوع «تصمیم» است و از نظر اخلاقی دشواری های خاص خود را دارد، از جمله این که تصمیم گیرنده را گاهی بر سر دوراهه یا «تزاحم اخلاقی» قرار می دهد.
🔸به عنوان مثال، یک استاد دانشگاه گاه مجبور می شود از سایت های فیلترشده برای دسترسی به محتوای علمی استفاده کند و از سوی دیگر به خاطر استفاده از فیلترشکن حریم خصوصی خود را در معرض خطر قرار می دهد. یا یک نهاد حاکمیتی از یک سو دغدغه حفظ کلان دیتاهای شهروندان در پلتفرم های خارجی را دارد و از سوی دیگر پیشگیری از ناراحتی و ناامیدی آنها به خاطر اعمال فیلترینگ را. این گونه تزاحم ها مصادیق فراوان دارد.
🔸بنابراین، هنگام قضاوت درباره مجریان فیلترینگ، از والدین و رئیس یک اداره گرفته تا سطح کلان حاکمیتی، بایستی از این منظر هم به موضوع نگاه کنیم تا نسبت به آنها قضاوت واقع بینانه و منصفانه ای داشته باشیم.
📌برای اطلاع بیشتر درباره انواع تزاحم های اخلاقی مربوط به فیلترینگ ر.ک: حسینعلی رحمتی، «تزاحم اخلاقی در شبکه های اجتماعی»، قم: پژوهشگاه قرآن و حدیث، ۱۴۰۱.
حسینعلی رحمتی
۱۰ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
💢«من و تو» رفت؛ خیال مان «نا»راحت
این یادداشت بهمن 402 هنگام تعطیلی شبکه «من و تو» نوشته شد، و اینک با افزایش احتمال راه اندازی مجدد آن، تقدیم فعالان عرصه رسانه، فضای مجازی، اخلاق، و تعلیم و تربیت می شود. قسمت دوم یادداشت جداگانه ارایه خواهد شد.
🔹بالاخره شبکه تلویزیونی «من وتو» طبق اعلام قبلی، پس از چهارده سال فعالیت در یازدهم بهمن ماه 1402 پخش برنامه های خود را متوقف کرد. این که علل و عوامل این کار چه بوده و بعدا چه خواهند کرد فعلا مورد بحث نیست. تاکید یادداشت حاضر بر این است که این کار نباید موجب آسایش خیال افراد و نهادهایی شود که متصدی و مسوول تبلیغ و ترویج اخلاق و تربیت، و سیاستگذاری و برنامه ریزی فرهنگی برای جامعه اند؛ بلکه اتفاقا باید موجب افزایش تلاش های فرهنگی و تبلیغی، و ساخت برنامه های جذاب و متناسب با تحولات جامعه ایران بشود.
🔹من و تو چندین سال جزو پربیننده ترین شبکه های ماهواره ای فارسی زبان در کشورمان بود و به طور ملموسی بر روی تغییر هنجارها و ارزش های سبک زندگی ایرانی تاثیر گذاشت. انتقاد به این شبکه به خاطر کژکاردهای آن بود؛ از ترویج هنجارهایی متفاوت از ارزش های اخلاقی دینی و فرهنگی ما گرفته تا ارایه گزارش های تاریخی یک سویه و جانبدارانه.
🔻با تعطیلی من و تو این کژکارکردها تعطیل نمی شود و توسط این شبکه یا دیگران ادامه خواهد یافت، هرچند نه لزوما به صورت ماهواره ای، بلکه با استفاده از شبکه های اجتماعی. از این منظر، فضای مجازی تداوم تاثیرگذاری هنجاری این رسانه را بر عهده خواهد گرفت.
حسینعلی رحمتی
12 بهمن 1402
بازنشر: 11 دی 1403
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
🌀«من و تو» برگشت؛ «ما» چه کنیم؟
🔻ظاهرا شبکه «من وتو» از راه اندازی مجدد خود خبر داده است. گرچه در یک سال گذشته هم برنامه هایش در فضای مجازی کم وبیش موجود بود. این نشان می دهد که در دنیای امروز به مدد فضای مجازی، و اخیرا هوش مصنوعی، تعطیلی یک رسانه لزوما به معنای پایان تاثیرگذاری آن نیست، بلکه زمینه ظهور لحظه به لحظه عوامل موثر بر اخلاق و فرهنگ و تربیت جامعه فراهم است و دیگران برای این کار منتظر فعالیت های ما باقی نمی مانند. به گفته امام علی(ع): «هر که از دشمن آسوده بخوابد، دشمن نسبت به او نخواهد خُفت » (نهج البلاغه).
🔻 از این رو همه سازمان های فرهنگی و تبلیغی و رسانه ای ما، به ویژه صداوسیما، اگر می خواهند میدان را به رقبای پای کارِ خود واگذار نکنند، بایستی فعالیت خود را با توجه به موارد زیر ده چندان کنند:
▪️۱. شناسایی علل موفقیت شبکه هایی چون «من و تو» در جذب مخاطب داخلی
▪️۲. آسیب شناسی رسانه هایی چون صداوسیما از جهت «مرجعیت رسانه ای» و تاثیرگذاری بر مخاطب
▪️۳. سیاستگذاری و برنامه ریزی تبلیغی با توجه به مختصات خاص جامعه امروز ایران به مثابه جامعه ای متکثر و شدیدا در حال تغییر
▪️۴. ساخت برنامه های جذاب با بهره گیری از افراد کاربلد، با هدف گذاری نسل جوان به عنوان مخاطب اصلی، و لحاظ کردن «نیازها» و «اولویت های» این نسل
📌۵. و بالاخره، توجه جدی به این موضوع که در عصر «رسانه»، هرکس که رسانه و مخاطب آن را بهتر بشناسد و از آن «درست تر» و «زودتر» استفاده کند در انتقال هنجارهای فرهنگی و ارزش های اخلاقی خود موفق تر خواهد بود.
حسینعلی رحمتی
۱۲ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
هدایت شده از گفتار پسندیده
#یادداشت
📜 خدای من کیست؟
🔸 نقطه امید همه خیرات
يَا مَنْ أَرْجُوهُ لِكُلِّ خَيْرٍ،
🔹 منطقه امن همه شرها
وَآمَنُ سَخَطَهُ عِنْدَ كُلِّ شَرٍّ،
🔸 به اندک ما، پاداش بسیار دهد
يَا مَنْ يُعْطِى الْكَثِيرَ بِالْقَلِيلِ،
🔹 عطابخش غیر مشروط
يَا مَنْ يُعْطِى مَنْ سَأَلَهُ، يَا مَنْ يُعْطِى مَنْ لَمْ يَسْأَلْهُ وَمَنْ لَمْ يَعْرِفْهُ تَحَنُّناً مِنْهُ وَرَحْمَةً،
🤲🏻 درخواست من از این خدا:
🔸 پس ای نقطه امید، خیر دنیا و آخرت را به من ده
أَعْطِنِى بِمَسْأَلَتِى إِيَّاكَ جَمِيعَ خَيْرِ الدُّنْيا وَجَمِيعَ خَيْرِ الْآخِرَةِ،
🔹 و ای نقطه امن، مرا از همه شرهای دنیا و آخرت ایمن ساز
وَاصْرِفْ عَنِّى بِمَسْأَلَتِى إِيَّاكَ جَمِيعَ شَرِّ الدُّنْيا وَشَرِّ الْآخِرَةِ،
🔸 که آنچه تو دهی، بینقص است
فَإِنَّهُ غَيْرُ مَنْقُوصٍ مَا أَعْطَيْتَ،
🔹 و افزون بر آنچه خواستهام، به من ده که تو کریمی...
وَزِدْنِى مِنْ فَضْلِكَ يَا كَرِيمُ...
🎈🎈به نسل بِتّا، نخستین نسل عصر هوش مصنوعی سلام کنیم
#اخلاق_نسل_بتا (۱)
🔸آغاز سال ۲۰۲۵ میلادی نه تنها شروع یک سال جدید که آغاز شکل گیری نسل جدیدی است که آنها را «نسل بِتّا» (Beta Generation) نامیده اند و متولدین سال های 2025 تا سال 2039 میلادی را در بر می گیرند. این نسل به نوعی فرزندان نسل آلفا (متولدین۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴) و نسل زد (متولدین ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۹) محسوب می شوند و از منظر فناوری اطلاعات، وجه اشتراک همه آنها استفاده از شبکه های اجتماعی است.
🔸 البته نسل بتا از هوش مصنوعی استفاده بیشتری خواهد کرد و چه بسا شبکه های اجتماعی پیشین را با بهره گیری از هوش مصنوعی تغییر دهد. براین اساس، نسل بتا بیش از نسل های گذشته با فرصت ها و تهدیدهای اخلاقی هوش مصنوعی سروکار خواهد داشت.
📌 از این رو بر همه افراد و نهادهای متولی اخلاق و فناوری لازم است از هم اکنون این موضوع جهانی را موضوع جامعه ایران هم قلمداد کنند و پیش از آن که (مثل نسل زد) دیر شود، با انجام اقدامات لازم، این نسل را برای حضور اخلاقی در عصر هوش مصنوعی آماده کنند.
حسینعلی رحمتی
۱۳ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
🧕🙎♂️ آیا اخلاق «نسل بتا» مسئله جامعه ما «هم» هست؟
#اخلاق_نسل_بتا (۲)
کم کاری های مربوط به پژوهش های اخلاقی درباره نسل زد و آلفا درباب فناوری اطلاعات چنین به ذهن می آورد که گویا برای افراد و نهادهای اخلاق پژوه ما، این گونه موضوعات مسئله دیگر کشورهاست و مسئله ما نیست. و اینک ترس از آن است که درباره «نسل بتا» هم خواسته یا ناخواسته چنین خطایی رخ دهد؛ این در حالی است که:
▪️اولا، فضای مجازی و هوش مصنوعی اینک بیش از گذشته جوامع را به هم نزدیک کرده و مرزهای جغرافیایی هر روز کم رنگ تر می شود.
▪️ثانیا، هر کشوری که دست بالاتر را در فناوری داشته باشد بهتر می تواند ارزش های فرهنگی و اخلاقی خود را به دیگران منتقل کند.
▪️ ثالثا، نسل بتای کشور ما چون بیش از نسل های گذشته با فاوا و هوش مصنوعی مانوس است پس بیش از آنها تحت تاثیر ارزش های اخلاقی دیگران قرار می گیرد.
📌 بنابراین، همه مرتبطان با اخلاق و تعلیم و تربیت و فناوری در کشور ما بایستی از هم اکنون به طور جدی مسائل اخلاقی مربوط به نسل بتا را با توجه به مختصات دینی و فرهنگی و ارزشی جامعه ما مورد بررسی قرار دهند تا غافلگیر نشوند.
حسینعلی رحمتی
۱۴ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
💢 چرا حوزههای علمیه نسبت به اخلاقِ نسل بتا مسوولیت بیشتری دارند؟
#اخلاق_نسل_بتا (۳)
🔹نسل بتا به عنوان نخستین بومیان هوش مصنوعی، برای زیست اخلاقی در این فضا و استفاده درست از آن نیازمند «آگاهی و تربیت اخلاقی» هستند. برآوردن این نیاز هرچند برعهده همه دستگاه ها و نهادهای متصدی اخلاق و تعلیم و تربیت وتبیلغ است ولی در این میان، حوزه های علمیه مسوولت بیشتری دارند؛ هم به خاطر این که مهمترین وظیفهشان تبلیغ دین و ترویج اخلاق است، هم به خاطر جایگاه شان در نظام سیاسی، و نهادهای گوناگون فرهنگی، تبلیغی و فناوری کشور.
🔹حوزه ها در این زمینه باید به چند کار اهتمام بورزند:
▪️ا. شناخت فرصت ها و چالش های اخلاقیِ زندگی در عصر هوش مصنوعی، با نگاهی آینده پژوهانه
▪️۲. شناخت روحیات، علایق و اولویت های نسل بتا، از منظر تحولات نسلی و ارزشی، و یافتن زبان تعامل و مفاهمه با آنها
▪️۳. تولید محتوای آموزشی لازم برای استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی
▪️۴. تربیت نیروهای متخصص اخلاق هوش مصنوعی.
📌 طلاب و روحانیون باید توجه کنند که زمان خیلی سریع می گذرد و به زودی نسل بتا دوران کودکی را پشت سر می گذارد و به جمع مخاطبان حوزه های علمیه افزوده می شود.
حسینعلی رحمتی
۱۵ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد
🟢🔻 آیا نسل بتا اخلاقی تر خواهد بود؟
#اخلاق_نسل_بتا (۴)
👈 هرچند افراد نسل بتا تازه به دنیا آمده یا هنوز متولد نشده اند ولی تا چشم به هم بزنیم جزو کاربران هوش مصنوعی خواهند شد. از این رو، یکی از موضوعاتی که از هم اکنون باید نسبت به آن تامل کنیم نوع «ارزیابی اخلاقی» ما نسبت به این نسل است. این قضاوت روی نوع تعامل و زبان گفت وگوی ما با آنها تاثیر می گذارد. در این زمینه باید از برخوردمان با نسل زد و نسل آلفا تجربه کسب کنیم.
👈 واقع مطلب این است که با توجه به نامشخص بودن سنخ تحولات هوش مصنوعی در آینده و با توجه به این که این نسل هنوز به عرصه زندگی اجتماعی وارد نشده است، نمی توان با قاطعیت درباره نوع دینداری و اخلاق مداری اش سخن گفت، ولی به احتمال زیاد این نسل بیش از نسل گذشته اش، از الگوهای اخلاقی سنتی فاصله خواهد گرفت و معرفت و رفتار اخلاقی خود را با توجه به آنچه هوش مصنوعی برایش تعریف می کند تعیین خواهد کرد.
📌 این البته یک چالش جدی برای کانون های سنتی اخلاق از قبیل خانواده، حوزه های علمیه، و نهادهای رسمی خواهد بود که باید از هم اکنون برایش فکری بکنند.
حسینعلی رحمتی
۱۶ دی ۱۴۰۳
💥«اندکی اندیشه» ضرر ندارد