♨️ در فضای مجازی «قیامت»ـی برپاست!
✍🏼مرتضی محبی
🔹 آیا پست ها، کامنت ها، تصاویر و فیلم هایی که در فضای مجازی قرار می دهیم، از بین رفتنی است یا ماندگار است و حتی بعد از مرگ صاحب پست و کامنت و تصویر و فیلم، قابل بازیابی است، و از نظر اخلاقی نسبت به آنها مسوول است؟
🔹 این سوال مهمی است که همه کاربران فضای مجازی پیش از ارسال هر مطلب باید به طور جدی درباره اش تامل کنند. به خصوص با توجه به این که به گفته قرآن، در قیامت رازها و اسرار فاش می شوند و باطن و پشت پرده کارها آشکار می گردد: «يَوْمَ تُبْلَى ٱلسَّرائِرُ» (آیه ۹ سوره طارق).
🔹 جواب پرسش بالا را می توان در سخن هشداردهنده امیرالمؤمنین(ع) پیدا کرد، آن جا که می فرماید: «كردار بندگان در دنيا، فردا در پيش روى آنان جلوهگر است» («وَ أَعْمَالُ اَلْعِبَادِ فِي عَاجِلِهِمْ نُصْبُ أَعْيُنِهِمْ فِي آجَالِهِمْ»). از این سخن حکیمانه می توان نتیجه گرفت که پس از مرگ ما، آثار و تبعات رفتارهای ما نه تنها در فضای مجازی، که تا خود قیامت ماندگار و قابل بازیابی است.
📌 پس مراقب پست ها و کامنت ها و تصاویر و فیلم ها، و به طور کلی همه رفتارهایمان در این فضا باشیم.
۹ فروردین ۱۴۰۴
#گزین_گویه_های_اخفایی
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
۹ فروردین
✔️هر طلبه باید #الگو داشته باشد.
✔️هر #طلبه باید گاهی درباره روش و منش الگویش مطالعه ای هم بکند، و ببیند #فاصله اش با آن الگو چه اندازه است.
#علامه_طباطبایی
#طلبه_نوشت
۱۰ فروردین
👩❤️👨 آیا مردان در قبال رفتار ناشایست برخی زنان در فضای مجازی مسوولاند؟
✍🏼شیرین قلندری
▪️ حضور رو به گسترش زنان در فضای مجازی میتواند کارکردهای مثبت و منفی داشته باشد. از یک سو، این به زنان فرصتی برای ابراز شایستگی ها و توانمندی های شان را می دهد، و از سوی دیگر، برای برخی از آنها عرصه ای شده است برای رکیک گویی و رفتارهای غیرعفیفانه.
▪️ این معضل دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها کاهش غیرت برخی مردان، و از جمله همسران این افراد، است.
▪️ غیرت یعنی احساس مسئولیت اخلاقی نسبت به محافظت از حریم و حرمت زنان. غیرت، نه تنها از خانوادهها محافظت میکند بلکه جلوی بسیاری از مفاسد و ناهنجاریهای اجتماعی را میگیرد. از این رو هم در فرهنگ ملی، هم در فرهنگ دینی ما یک ارزش محسوب می شود.
▪️ امام علی(ع) میفرماید: «ای اهل عراق! شنیدهام که زنان شما در معابر با مردان برخورد میکنند. آیا خجالت نمیکشید؟ خدا لعنت کند کسانی را که بیغیرت هستند» («يَا أَهْلَ اَلْعِرَاقِ نُبِّئْتُ أَنَّ نِسَاءَكُمْ يُوَافِينَ اَلرِّجَالَ فِي اَلطَّرِيقِ . أَ مَا تَسْتَحْيُونَ وَ قَالَ لَعَنَ اَللَّهُ مَنْ لاَ يَغَارُ»).
📌 ای کاش برخی مردان امروزی هم خود را مخاطب این سخن امام می دانستند.
۱۰ فروردین ۱۴۰۴
#گزین_گویه_های_اخفایی
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
۱۰ فروردین
۱۰ فروردین
🟢 تقویت تقوا؛ مانع دستبرد به حریم خصوصی در دنیای دیجیتال
✍🏼مهدیه اسماعیلی
🌱 حریم خصوصی در فضای مجازی به شکل اعجاب آوری نقض میشود و وضع قوانین متعدد در جهان، نتوانسته از بروز این ناهنجاری جلوگیری کند.
🌱 برای حل این معضل چه باید کرد؟ راهکارهای مختلفی وجود دارد که یکی از موثرترین آنها کنترل و نظارت درونی یا همان چیزی است که در ادبیات اخلاقی اسلام «تقوا» نامیده می شود.
🌱 افراد برخوردار از ملکه تقوا دیگر نیازی به نظارت و فیلترینگ و وضع قوانین و کیفر و تعزیر ندارند؛ چرا که فرد پرهیزگار با انتخاب شخصی و اختیاری و براساس باور قلبی و اعتقادی اش، خود را به عدم ارتکاب رذائل اخلاقی، از جمله تعدی به حریم خصوصی دیگران در فضای مجازی، که نوعی حقّ الناس است، ملزم می داند.
🌱 این نکته ای است که از سخنان امام علی(ع) فهمیده می شود: «تقوا، دوستان خدا را از ارتكاب حرامها نگه داشته و ترس از خدا را در دلهايشان نشانده است» («إِنَّ تَقْوَى اللَّهِ حَمَتْ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ مَحَارِمَهُ وَ أَلْزَمَتْ قُلُوبَهُمْ مَخَافَتَهُ»).
📌 با تقویت تقوا است که ساکنان فضای مجازی نسبت به حریم خصوصی خود احساس امنیت خواهند کرد.
۱۱ فروردین ۱۴۰۴
#گزین_گویه_های_اخفایی
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
۱۱ فروردین
۱۴ فروردین
💢ضرورت تجربه آموزی و بومی سازی هوش مصنوعی
🔹یکی از وظایف مهم اخلاق پژوهان جامعه ما این است که مزیت ها و چالش های اخلاقی فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی را متناسب با زیستبوم جامعه ایرانی مورد بررسی قرار دهند و برای کاهش چالش ها و افزایش مزایت ها راهکارهایی را متناسب با ویژگی های دینی، اخلاقی و فرهنگی جامعه ایران ارایه کنند.
🔹 بومی سازی کاری است که برخی کشورهای دیگر، از جمله کشورهای آفریقایی انجام داده اند. یکی از دلایل اهمیت بومی سازی این است که امروزه کشورهای پیشرفته در زمینه های نرم افزاری و سخت افزاری هوش مصنوعی جوامعی هستند که به رغم برخی اشتراکات، از نظر فرهنگی، اجتماعی و دینی و اخلاقی با جامعه ما تفاوت های بعضا جدی دارند و این روی پاسخ ها و بروندادهایی که به صورت های مختلف متنی یا صوتی وتصویری و فکری به مخاطب ایرانی مسلمان ارایه میکنند تاثیر میگذارد و گاه هنجارهایی را معرفی میکنند که با جامعه ما تضاد جدی دارد.
📌 بنابراین، بایستی سوگیری (bias) اعتقادی و اخلاقی هوش مصنوعی را جدی گرفت و برای آن، چاره ای اندیشید. چگونگی این کار باید توسط متخصصان مشخص شود.
✍🏼 حسینعلی رحمتی
16 فروردین 1404
💥اندکی اندیشه ضرر ندارد
۱۶ فروردین
هدایت شده از اخلاق پژوهان ایران
✅ انتشار شماره اول نشریه انگلیسی Ethics and Normativity
(اخلاق و هنجارمندی)
به صاحب امتیازی دانشگاه ادیان و مذاهب
شماره جولای 2024
👈دریافت مقالات: https://ean.urd.ac.ir/
┏━━━━🔸🔵🔸━━━━┓
https://eitaa.com/ethical
┗━━━━🔸🔵🔸━━━━┛
اخلاق پژوهان ایران
۱۷ فروردین
این اظهارنظر ،در فضای مجازی بازخوردهای فراوان (و اغلب، مخالف) داشت. بنده بشخصه از طرح این مباحث دفاع می کنم، ولی به هرحال دو سوال باید پاسخ داده شود:
📌با مباحث جدید درباره هوش مصنوعی که توسط #طلبه ها مطرح میشود چگونه برخورد کنیم؟
📌طلبه ها هنگام طرح این مباحث چه نکاتی را باید در نظر بگیرند؟
۲۱ فروردین
اگر #فقط از یک شبکه اجتماعی (داخلی یا خارجی) استفاده می کنید، هنگام #قضاوت و تصمیم گیری براساس یافته های آن بسیار #احتیاط کنید، و مواظب باشید #سوگیری_شبکه_ای آن شما را از مسیر واقعیت دور نسازد.
۲۳ فروردین
‼️زنان و خطرِ فریب خوردن از طریق سایتهای کاریابی:چند نکته کاربردی
⚠️ بازنشر به بهانه دستگیری آزارگری که از طریق سایت دیوار،زنان جویای کار را فریب و آزار میداد
💥برای کاهش قربانیان،توجه به موارد زیر ضروری است:
1. کارهای خدماتی را تا حد امکان از طریق شرکت های معتبر انجام دهید،و از درج اطلاعیه های شخصی در سایت های اطلاع رسانی بپرهیزید.
📌2. از حضور در محل قرار به تنهایی پرهیز کنید و کسی را (حتی اگر شده یک کودک) به همراه ببرید.
📌3. قبل از حضور در محل قرار، اطلاعات کافی و شماره و آدرس آن را به یکی از افراد قابل اعتمادتان بدهید و زمانی برای پیگیری در صورت عدم مراجعه شما مشخص کنید.
4. حتی المقدور از قرار گذاشتن در محل های خلوت و پرت پرهیز کنید.
5. قبل از وارد شدن به محل، راه های احتمالی خروج را بررسی کنید.
6. احتمال وجود دوربین و ضبط صدا را جدی بگیرید، و مواظب گفتار و رفتار خود باشید.
7. از بیان مشکلات شخصی، نیاز مالی،اختلاف با همسر یا احیانا طلاق خودداری کنید.
8. سریع صمیمی نشوید و با ابراز صمیمیت های طرف مقابل با متانت برخورد کنید.
9. از مصرف هرگونه خوردنی در محل ملاقات خودداری کنید.
10. در برابر درخواست های غیرموجه و غیر مرتبط با کار مخالفت جدی کنید، و هرچه سریع تر از محل خارج شوید.
11. نسخه ای از پیام های رد و بدل شده با طرف مقابل را احتیاطا جایی نگهداری کنید.
12. در صورت وقوع هرگونه ضرب و جرح یا تعرض، آثار جرم را حفظ کرده و سریع به پلیس و پزشکی قانونی اطلاع دهید.
📌13. از پنهان کردن ماجرا بپرهیزید و آن را با همسر، والدین، دوستان، یا پلیس در میان بگذارید و ازآنها کمک بخواهید.
۲۴ فروردین