تمثیل مولوی
مولوی افسانهای نقل میکند که مردی طالب گنج بود و همیشه دعا و تضرع و زاری و خدا خدا میکرد که خدایا این همه گنجها را مردم زیر خاک کردند بعد رفتند و اینها مانده زیر خاکها و کسی استفاده نمیکند، خدایا به من گنجی را بنمایان که بروم آن را اکتشاف کنم و بعد یک عمر راحت زندگی کنم.
مدتها خدا خدا میکرد، تا بالأخره در عالم رؤیا خوابنما شد که میروی در فلان جا، بالای فلان کوه، فلان نقطه میایستی و تیری هم به کمان میکنی، هر جا که این تیر افتاد گنج آنجاست. بیل و کلنگ و دستگاهش را برداشت و رفت به آن نقطه، دید همه علامتها درست است.
شک نکرد که گنج را پیدا کرده. تیر را به کمان کرد، گفت حالا به کدام طرف پرتاب کنیم، یادش افتاد که به او نگفتهاند به کدام طرف، گفت حالا یک طرف پرتاب میکنم، به قوّت کشید و به یک طرف پرتاب کرد. نگاه کرد تیر کجا افتاد، بعد با بیل و کلنگش رفت برای گنج، کند و کند، هر چه کند پیدا نکرد، بالاخره آنقدر کند که گفت دیگر اگر کسی هم گنجی زیر خاک کند از این بیشتر پایین نمیرود.
حتماً من اشتباه کردهام، باید به یک طرف دیگر پرتاب کنم، رفت به یک طرف دیگر پرتاب کرد، باز آمد کند و هر چه کند پیدا نکرد؛ شمال و جنوب و مشرق و مغرب، چند روز کارش این بود، بعد شمال شرقی و جنوب غربی و همه جهات.
مدتی این بیچاره زحمت کشید چیزی پیدا نکرد. دومرتبه رفت در مسجد و دعا و فریاد، تا بار دیگر خوابنما شد، همان شخص به خوابش آمد؛ به او گفت این چه ارائهای بود که به ما کردی؟! ما که هر چه گشتیم پیدا نکردیم! گفت چکار کردی؟ گفت من رفتم آنجا ایستادم تیر به کمان کردم، یک دفعه از این طرف پرتاب کردم، یک دفعه از آن طرف.
گفت ما کی به تو گفتیم تیر را به قوّت بکش و پرتاب کن؟ ما گفتیم تیر را به کمان بگذار هر جا خودش افتاد. روز بعد رفت و تیر را به کمان کرد و هیچ نکشید، رهایش کرد، همان جا جلوی پایش افتاد، زیر پای خودش را کند و گنج را پیدا کرد.
شخصی بود در مشهد به نام آقای آقا شیخ مجتبی قزوینی، میگفت ما این داستان را در مثنوی خواندیم، به مرحوم میرزای کرمانشاهی (معروف است؛ مرد عارف و با حالی بوده در مشهد؛ منبر هم میرفته) رسیدم و گفتم: آقای میرزا، این ملا در این شعر چه میخواهد بگوید؟ این داستان هدفش چیست؟ فقط یک جمله در جواب من گفت: «وَ فی انْفُسِکمْ افَلا تُبْصِرون».
میخواهد بگوید مطلب در خودت است، کجا این طرف و آن طرف میروی؟!
📕آشنایی با قرآن، ج ۵، ص۱۷۰
🔹حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔸ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
مسخره کردن
این هم از آن چیزهایی است که روی مردم اثر میگذارد ولی هیچ مقیاسی ندارد، یعنی هر چیزی را با منطق مسخره میشود مسخره کرد. چنین نیست که یک چیز را در دنیا بشود مسخره کرد، یک چیز دیگر را نشود مسخره کرد.
هر چه که در دنیا شما پیدا کنید یک آدم مسخرهچی میتواند آن را موضوع مسخره قرار بدهد و اتفاقاً در روح مردم هم اثر میگذارد، یعنی مسخره اثر تبلیغاتی زیادی دارد.
اتفاق افتاده است؛ بعضی افراد، چه مرد چه زن (شاید در زنها بیشتر) [زود تحت تأثیر مسخره شدن قرار میگیرند.] مثلًا شما با هزار دلیل و منطق برای بعضی زنها ثابت کنید که پوشش خوب است به این دلایل، همه را هم قبول میکند، ولی آخرش در یک جلسه که میخواهد شرکت کند که در آن از زنهای جور دیگر هستند، خودش را همرنگ آنها میکند، میگویید چرا؟
میگوید مرا مسخره میکنند. در مقابل مسخره دیگر تاب مقاومت ندارد؛ یعنی همه آن منطقها یک طرف و مسخرهای که بکنند طرف دیگر.
📕آشنایی با قرآن، ج ۵، ص۱۸۳
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
یکی از شرایط موفقیت انسان درک کردن قیمت و ارزش وقت است. اگر جوانی ثروت هنگفتی از پدر به ارث برده باشد و دیوانه وار اسراف و تبذیر کند، همه متأسف و متعجب میشوند، به حال جوان رقّت میکنند، عاقبت شومش را همه حدس میزنند که چه بدبختیها و پشیمانیهاست.
همه ماها کم و بیش با همچو کسانی برخورد کردهایم و بسیار تأسف خوردهایم ولی همین ما، خود ما نسبت به سرمایه بزرگتر و با ارزشتر یعنی وقت و عمر همان معاملهای را میکنیم که آن جوان نسبت به مال و ثروت خود میکند و هیچ گونه متأثر نمیشویم.
این خود نشانه این است که ما ارزش پول را خوب درک میکنیم ولی ارزش وقت و زمان را درک نمیکنیم.
📕حکمتها و اندرزها، ج ۱، ص۵۹
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
دانش و کار که دو شرط اساسی سعادت بشر میباشند هنگامی کافی خواهند بود که مقرون به صفات خوب اخلاقی بوده باشد و اگر نه مانند سلاح برّنده و کاری است که در دست دیوانهای بیفتد.
📕حکمتها و اندرزها، ج ۲، ص۱۸۸
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
امام حسین که مهاجم است و منطقش منطق شهید، آن روزی که پیامش را در صحرای کربلا ثبت میکرد نه کاغذی بود نه قلمی، همین صفحه لرزان هوا بود.
ولی همین پیامش روی صفحه لرزان هوا، چرا باقی ماند؟ چون فوراً منتقل شد روی صفحه دلها؛ روی صفحه دلها آنچنان حک شد که دیگر محو شدنی نیست.
📕حماسه حسینی، ج ۱، ص۱۳۶
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
امام خمینی ارزشها را با معیارهای اسلامی مطرح کردند
ایشان با ظلم مبارزه کردند ولی همان مبارزه با ظلم را با معیارهای اسلامی مطرح کردند که یک مسلمان نباید زیر بار ظلم برود.
مبارزه با ظلم را در زیر پرچم اسلام انجام دادند، مبارزه با اختناق را در زیر پرچم اسلام انجام دادند.
سخن از استقلال گفتند، چرا استقلال؟ زیرا ما مسلمانیم، یک مسلمان و ملت مسلمان به خود اجازه نمیدهد که ذلیل باشد: لَنْ یجْعَلَ اللهُ لِلْکافِرینَ عَلَی الْمُؤْمِنینَ سَبیلًا.
نباید مؤمن زیردست و کافر زبردست باشد، مؤمن فرمانبر و کافر فرمانده باشد.
📕آینده انقلاب اسلامی ایران، ص۸۷
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
مطمئناً اگر کسی در دنیا خودش را از لذتهای دنیا محروم کند به این حساب که در آن دنیا به او لذت بدهند، در آن دنیا روی این حساب به او لذت نمیدهند؛ نمیگویند تو چه بنده خوبی بودی که در دنیا لذت نبردی؛ حالا که در دنیا محرومیت کشیدی عوض آن محرومیت، اینجا به تو لذت میدهیم.
نمیگویند تو از ما یک مقدار لذت طلبکاری، حالا که قبلًا از آن استفاده نکردهای الآن استفاده کن. قطعاً چنین چیزی وجود ندارد؛ یعنی لذتهای آخرت نتیجه محرومیتهای عمدی که بشر خودش برای خودش ایجاد کند نیست، بلکه مولود عوامل دیگر است.
اما طرف دیگر قضیه این است: آیا اگر ما لذت دنیا را بردیم، در آن دنیا میگویند چون لذت دنیا ولو لذت حلال دنیا را بردهاید، دیگر حق ندارید لذت ببرید؟
بنابراین شما یکی از دو بدبختی را باید تحمل کنید: یا در دنیا محرومیت بکشید یا در آخرت، و این دو با هم جمع نمیشوند. این هم از نظر منطق اسلام مردود است.
علی علیه السلام در نهجالبلاغه میفرماید:... انَّ الْمُتَّقینَ ذَهَبوا بِعاجِلِ الدُّنْیا وَ اجِلِ الْاخِرَةِ، سَکنُوا الدُّنْیا بِافْضَلِ ما سُکنَتْ وَ اکلوها بِافْضَلِ ما اکلَتْ متقین و پرهیزکارانی در دنیا هستند که هم نعمت دنیا را بردهاند و هم نعمت آخرت را.
در دنیا در بهترین مسکنها نشستهاند و بهترین غذاها را خوردهاند و در عین حال به نعمت عقبی هم رسیدهاند.
📕احیای تفکر اسلامی، ص۷۵
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
تربیت دو شرط لازم دارد: علم، علاقه:
در تربیت دو رکن اساسی شرط است: یکی علم و اطلاع به رموز تربیت و دیگر علاقه به سرنوشت.
پدران و مادران از نظر علاقه به قدر کافی سرمایه دارند ولی از لحاظ علم واطلاع باید مجهز شوند که ضرر دوست جاهل همیشه از سودش بیشتر است.
صدی نود و نه سوء تربیت فرزندان ناشی از جهالت پدران و مادران است.
آثار سوء تربیت جاهلانه:
پدر و مادر جاهل است که فرزند را لوس یا ضعیف و ترسو یا در اثر بی عدالتی میان اولاد، حقود و کینه توز یا در اثر افسانههای دروغ، وهم پرست یا در اثر تناقض قول و عمل، او را دوشخصیتی و دارای روح متناقض یا در اثر بیاحترامی پدر و مادر به یکدیگر و گفتن مادرسگ به وسیله پدر و یا پدرسگ به وسیله مادر، او را بی احترام وبی تربیت نسبت به والدین بار میآورند یا او را مظلوم پرست و مظلومیت خواه یا در اثر جواب ندادن به سؤالات، او را خمود و جامدالفکر بار میآورند یا در اثر احترام نگذاشتن به شخصیت او، او را بی شخصیت و بی عقیده به خود بار میآورند.
📕یادداشتها، ج ۵، ص۶۳
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
نباید بین کار و علم جدایی بیفتد.
علم هم کار را زیاد میکند و هم اثر و ارزش آن را بالا میبرد. مگر نه این است که کار رابطه مستقیم دارد با نیرو و قدرت و مگر نه این است که علم منبع عظیم قدرت انسان است.
انسان ماشین نیست که قدرتش از بخار و برق و حرارت تأمین شود، اسب و فیل هم نیست که قدرتش همان باشد که در دست و پایش برای راه رفتن و در پشتش برای بار کشیدن است.
قدرت انسان در علم و فکر و مغز وی است و به موجب همین قدرت است که قدرتهای برق و بخار و حیوانها را استخدام کرده است.
توانا بود هرکه دانا بود. حکما هم میگویند علم و قدرت مساوق یکدیگرند.
📕یادداشتها، ج۱۴، ص۳۲۵
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
انسان اگر بخواهد ترقی عمیق و ریشهدار و پابرجایی بکند باید به پیشرفت تدریجی، خود را راضی کند، زیرا ترقیات سریع سقوطهای خردکننده دارد.
سرّ ترقی و رستگاری فقط در این است که انسان در راه حصول آن بتواند صبر نماید (صبر ممدوح). انسان باید بذر بپاشد و بعد صبر کند و آبیاری نماید تا موقع درو برسد، و معنای «العجلة من الشیطان» همین است و این گونه عجلهها مقصود است.
📕یادداشتها، ج۱۳، ص۴۷
🔸حکمت مطهر؛ @Hekmat_motahar
🔹ترویج آثار شهید مطهری به زبان روز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🚩 غدیر منشاء همه مناسبتهاست
🔻برای مشارکت در طرح بزرگ اطعام #غدیر هدایای خود را به شماره کارت زیر به نام #گروه_جهادی_غدیرانه واریز فرمایید
#غدیرانه
👇
6273817010187262(بزنید رو شماره، کپی میشه) https://eitaa.com/joinchat/1842413750Ca925ef39fa