دو خوشخالی وصف ناپذیر برای صائم
++++
حَدَّثَنَا حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ ، حَدَّثَنَا ضِرَارٌ وَهُوَ أَبُو سِنَانٍ ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ، وأبى سعيد ، قَالَا : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم)َ : إِنَّ اللَّهَ يَقُولُ :
إِنَّ الصَّوْمَ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ.
إِنَّ لِلصَّائِمِ فَرْحَتَيْنِ:
إِذَا أَفْطَرَ فَرِحَ ، وَإِذَا لَقِيَ اللَّهَ فَجَزَاهُ، فَرِحَ. وَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ ، لَخُلُوفُ فَمِ الصَّائِمِ، أَطْيَبُ عِنْدَ اللَّهِ، مِنْ رِيحِ الْمِسْكِ.
(مسند احمد حنبل، حدیث ۷۰۰۱)
ترجمه و توضیح:
از رسول الله (ص) نقل شده است که حضرت فرمود:
الله (ج) فرمود روزه برای من است من خودم به روزه دار پاداش می دهم.
برای روزه دار دو خوشحالی هست:
۱. زمانی که افطار می کند خوشحال می شود.
۲. زمانی که خداوند را ملاقات می کند.
قسم به کسی که جان محمد (ص) در دست اوست، بوی دهان روزه دار خوشبوتر و نیکو تر از بوی مشک و عطر نزد خداوند متعال است.
چند نکته:
۱. روز داری محرومیتهای برای انسان در خوردن و آشامیدن و... ایجاد می کند، اما در برابر این محرومیتها خداوند پاداشهای فراوان اعطا می کند. علاوه بر آن پاداشها، دو فرحه ظاهری برای روزه دار وجود دارد:
الف. فرحه در حین افطار؛ هنگام افطار یک حالت معنوی و خوشحالی برای روزه دار ایجاد می شود که غالبا قابل وصف برای دیگران نیست، تنها انسان مکلف روزه دار آن حالت را درک می کند، اما از بس عظیم و زیاد است به دیگران نمی تواند توصیف کند.
ب. فرجه دوم، که لذت آن را احدی جز خدا نمی داند بعد از مرگ هنگام ملاقات با الله (ج) است که رسول الله (ص) از آن خبر داده است.
۲. دهان روزه دار به خاطر امساک؛ نخوردن و نیاشامیدن ممکن است بوی ایجاد کند که در ظاهر آزار دهنده باشد، اما مطابق این روایت این بو نزد خداوند متعال نیکو تر و خوشبوتر از ریح عطر است.
حکمتی ۱۴۰۱.۰۱.۱۵
May 11
اجتهاد در مقابل نص یعنی چه؟ یعنی فقیه تمام نصوص را نادیده بگرید بر خلاف آن فتوا بدهد. فتوا دادن بر خلاف نصوص موجود در مورد قصر نماز و افطار روزه فتوا در مقابل نص است. ثانیا آنچه از روایات استفاده می شود موضعیت داشتن هشت فرسخ است نه غیر آن لذا این مسافت شرعی را چه پیاده یا با شتر یا با وسیله دیگر، هر فردی طی کند نمازش قصر است روزه را باید افطار کند. مطابق روایات زمان موضوعیت ندارد بلکه طی مسافت شرعی (8فرسخ) موضوعیت دارد، بنا بر این هر گاه مسافت شرعی طی شود حکم آن بار می شود. اگر مسافت شرعی موضوعیت نمی داشت باید شارع بین مسافر پیاده و مسافر اسب سوار یا شتر سوار تفکیک قائل می شد، چون مسافتی را که یک شتر سوار یا اسب سوار در یک روز طی می کند به مراتب بیشتر از مسافتی است که یک مسافر پیاده در یک روز طی می کند؛ این عدم تفکیک نشان می دهد که زمان موضوعیت و وسیله موضوعیت ندارد بلکه مسافت شرعی موضوعیت دارد.
اگر در برخی روایات دلیل قصر نماز و افطار روزه در مسافرت به خاطر خستگی راه، بیان شده است از باب حکمت است.
اگر علت بیان شود در نبود علت معلول نیز نیست، ولی در حکمت اینطور نیست، در حکمت حکم ممکن است حکمت حکم نباشد ولی حکم باشد. خستگی در مسافرت حکمت قصر نماز و افطار روزه است نه علت، لذا در نبود حکمت (خستگی راه) باز حکم، یعنی قصر نماز و افطار روزه، موجود است.
درک علت حکم برای مکلف دشوار است به خصوص در امور عبادی که این دشواری مضاعف می شود، بله شاید در احکام اجتماعی، حقوقی که جنبه عبادی ندارد ممکن است علت حکم درک شود ولی درک علت در احکام عبادی، برای غیر معصوم، تقریبا مطلقا امکان ندارد یا خیلی دشوار است.
مخالفت با تحصیل زنان کار درست نیست این نظر قطعا مخالف آموزه های دینی و مخالف صریح آیات قرآن کریم است. قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُولُو الْأَلْبَابِ؛ (سوره الزمر، آیه 9) این استفهام تقریری است یعنی می خواهد بگوید که کسانی که می دانند با کسانیی که علم ندارند برابر نیست. این اطلاق شامل تمام اقشار و تمام اصناف و تمام مردم می شود، تقیید آیه به خصوص مردان، بر خلاف ظاهر صریح آیه است. بنا به اظهار برخی محققین قرآن کریم، ماده علم بیش 500 بار در قرآن کریم با اشتقاقات مختلف آمده است، این در حالی است که ماده تدبر، تعقل، تفکر، که بدون تعلم معنای درست ندارند، نیز بارها در قرآن کریم ذکر شده است.
بنابراین مخالت با تحصیل زنان با انگیزه دینی هیچ مبنائی ندارد. به خصوص ابراز چنین نظری از اهل علم بسیار قبح دارد. همه انسان ها به خصوص زنان حق دارند در پی دانش باشند به خصوص علوم دینی. حق همه است که دین را به تحقیق بیاموزند و یاد بگیرند و این غرض بدون تحصیل حاصل نمی شود. کاش در دنیای اسلام زمینهای فراهم می شد که در هر خانه یک نفر تا دو نفر محصل دینی می بود، هر مقدار آگاهی دینی مردم بالا روند، به همان میزان خرافات، جهالت و نادانی از جامعه رخت بر می بندند. البته آگاهی دینی که مبتنی با خرد انسانی به دور از تحجر و بد فهمی گزاره های دینی باشد. تحجر گرایی مانع بزرگ برای پیشرفت اسلام و گرایش جوانان به اسلام است. میان تحجر و روشنفکری مرز دقیقی است که تشخیص آن کار هرکسی نیست تنها کسانی می توانند در مسیر درست بدور از تحجر و روشنفکری، به معنای عبور از نصوص دینی و مسلمات دینی، گام بردارند که سالها در حوزه و دانشگاه خون دل خورده باشند و مدتی طولانی را با تلاش مضاعف وقت صرف کرده باشند و استاده دیده باشند.
عربستان سرزمین بسیار داغ است تابستان داغ این کشور با بسیاری از کشورهای دیگر قابل مقایسه نیست، در این گرمای داغ مسلمانان درصدر اسلام و نیز در طول تارریخ هم روزه شان را می گرفته اند، و هم کار مشقت بار مانند کشاورزی، دام داری و شتر داری و... را در بیابانها بی نهایت داغ شبهه جزیره انجام می دادند، اما این مسلمانان هیچ گاه برای روزه نگرفتن به قاعده عسر و حرج و نیز قاعده لاضرر متمسک نشدند تا نفی روزه داری کنند، با این حال چطور می توان برای نفی روزه در هوای گرمی مانند هوای تهران یا کابل یا اصفهان و...از قاعده عسر حرج یا قاعده نفی ضرر استمداد جست و نفی روزه کرد؟!
خداوند به برخی افراد کمی عقل و درایت فقهی بدهند تا برخی جوانان ناآگاه را بیش از این گیچ نکنند!
در ماه خداوند #انفاق_به_نیازمندان را فراموش نکنیم!
++++
مرحوم صدوق در روایت مسند از امام صادق (ع) نقل می کند که هشام بن حکم از حکمت روزه داری از امام صادق (ع) می پرسد. حضرت در پاسخ می فرماید:
روزه برای این است که غنی و فقیر مساوی شوند، زیرا در نبود روزه غنی هر وقت چیزی را بخواهد می تواند فراهم کند لذا طعم تلخ گرسنگی را نمی چشد، اما خداوند با جعل وجوب #روزه_رمضان اراده کرده است که بین بندگانش تساوی بر قرار کند تا انسان غنی طعم گرسنگی را بچشد و از این طریق نیازمند را خوب درک کند و به وی طعام بدهد.
حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ زِیَادِ بْنِ جَعْفَرٍ الْهَمَدَانِیُّ قَالَ حَدَّثَنَا عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ بْنِ هَاشِمٍ عَنْ أَبِیهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی عُمَیْرٍ قَالَ حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ الْحَکَمِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (ع) عَنْ عِلَّةِ الصِّیَامِ قَالَ الْعِلَّةُ فِی الصِّیَامِ لِیَسْتَوِیَ بِهِ الْغَنِیُّ وَ #الْفَقِیرُ.
وَ ذَلِکَ أَنَّ الْغَنِیَّ لَمْ یَکُنْ لِیَجِدَ مَسَّ الْجُوعِ فَیَرْحَمَ الْفَقِیرَ لِأَنَّ الْغَنِیَّ کُلَّمَا أَرَادَ شَیْئاً قَدَرَ عَلَیْه،ِ فَأَرَادَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْ یُسَوِّیَ بَیْنَ خَلْقِهِ وَ أَنْ یُذِیقَ الْغَنِیَّ مَسَّ الْجُوعِ وَ الْأَلَمِ لِیُحْسِنَ عَلَی الضَّعِیفِ وَ یُطْعِمَ الْجَائِعَ.
📚مرحوم صدوق، فضایل الاشهر الثلاثه ( رجب ، شعبان ، رمضان )، ص۱۰۲
توضیح:
۱. این روایت از نظر سند تمام است راویان سند همه از بزرگان شیعه و توثیق شده اند. علی و ابراهیم، پدر و پسر از بزرگان شیعه اند و نیز هشام و ابن ابی عمیر از علما و فقهای جلیل القدر اند، احمد ابن زیاد نیز توثیق شده است. بنا بر این سند روایت صحیحه و در نهایت اعتبار است.
۲. گرچه در متن روایت تعبیر به علت شده است، ولی مراد حکمت روزه است. در روایت یکی از حکمت های روزه بیان شده است.
۳. تمایز اصلی حکمت و علت این است که در علت، حکم دایر مدار علت است اگر علت بود حکم هست ولی اگر علت نبود حکم نیز منتفی است.
اما در حکمت، حکم دایر مدار حکمت نیست، در نبود حکمت باز حکم موجود است، گرچه غالبا هرجا حکمت باشد حکم نیز وجود دارد.
درک گرسنگی ثروتمندان در ماه مبارک رمضان، علت وجوب روزه نیست بلکه حکمت آن است.
۴. ماه رمضان ماه رحمت و عبادت است همه وظیفه داریم، به خصوص اغنیا و سرمایه داران وظیفه مضاعف دارند که در ماه مبارک از انفاق به نیازمندان غفلت نکنند، نگذارند سفره های نیازمندان در این ماه رحمت خالی باشند. در کنار عبودیت و طاعت خداوند از کمک به هم نوعان غفلت نکنیم، روزه داری مان را با انفاق در راه خدا با کیفیت تر و مقبول تر در #پیشگاه_الهی کنیم.
#حکمتی ۱۴۰۱.۰۱.۱۶
🔰لینک کانال #تکاپو_برای_بهتر_زیستن👇
💙 تلگرام👇
🆔t.me/hekmati12
🧡ایتا👇
🆔eitaa.com/hekmati12
🔹سروش👇
🆔splus.ir/hekmati12
برخی مراجع عظام تقلید (آیت الله محقق کابلی و آیت الله فیاض) سن تکلیف دختران را 13 سال می دانند، البته اگر دیگر نشانه های بلوغ را نداشته باشند مانند عادت ماهانه زنانه، روئیدن مو روی عانه. کسانیکه دختر در سن 9 سال به بعد دارند، علامت های بلوغ طبیعی را ندارد، از سوی دیگر روزه گرفتن برای این دختران دشوار باشد، می تواند در همین مورد طبق فتوای این مراجع عمل کنند، ولو مرجع تقلید شان دیگر مراجع عالیقدر باشند.
🔰لینک کانال #تکاپو_برای_بهتر_زیستن👇
💙 تلگرام👇
🆔t.me/hekmati12
🧡ایتا👇
🆔eitaa.com/hekmati12
🔹سروش👇
🆔splus.ir/hekmati12
بسمه تعالی
مِّنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ ۖ فَمِنْهُم مَّن قَضَی نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن یَنتَظِرُ، وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا؛
در میان مؤمنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بستند صادقانه ایستاده اند. بعضی پیمان خود را به آخر بردند (ودرراه اوشربت شهادت نوشیدند)، و بعضی دیگردر انتظارند. و هیچ گونه تغییری در پیمان خود ندادند.
(سوره احزاب، آیه ۲۳)
در سومین روز ماه مبارک رمضان، (۱۴۰۱.۱.۱۶) حادثه دلخراشی در حرم مطهر رضوی اتفاق افتاد. در این رخداد تلخ سه روحانی، با سابقه جهاد فرهنگی در شهر مشهد و حومه آن شهر از سوی یک نفر با سلاح سرد مورد حمله قرار می گیرد. این حمله ناجوان مردانه موجب شهادت یک تن از روحانیون و مجروح شدن دو تن آنان می شود. این حادثه تروریستی موجب تاسف و تاثر همه وجدان های بیدار گردیده است و قلبهای بیدار را پر از خون کرده اند.
این واقعه تلخ در حرم رضوی رخ داده است؛ مکانی مقدس برای شیعیان، آنهم در ماه مبارک رمضان، ثانیا روحانیون مضروب شده افرادی بوده اند که سابقه جهاد فرهنگی در شهر مشهد داشته اند. این قراین (انتخاب زمان و مکان خاص و انتخاب افراد مشخص و صنف خاص) به خوبی نشان می دهد که این جنایت فجیع، سازمان یافته با اغراض سیاسی امنیتی مشخص می باشد، یک امری صرفا شخصی نیست، بلکه عاملان جنایتکار پشت صحنه آن، با طراحی حساب شده و توجه به کارکردها و لوازم آشکار و پنهان آن، اقدام به چنین جنایت کرده اند. اما آنچه که پس از حادثه خونین اهمیت دارد مدیریت درست این فاجعه تلخ از سوی مقامات امنیتی و قضایی نظام جمهوری اسلامی ایران و کشف بانیان و
تکاپو برای بهتر زیستن
بسمه تعالی
مِّنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ ۖ فَمِنْهُم مَّن قَضَی نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن یَنتَظِرُ، وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا؛
در میان مؤمنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بستند صادقانه ایستاده اند. بعضی پیمان خود را به آخر بردند (و درر اه او شربت شهادت نوشیدند)، و بعضی دیگردر انتظارند. و هیچ گونه تغییری در پیمان خود ندادند.
(سوره احزاب، آیه ۲۳)
در سومین روز ماه مبارک رمضان، (۱۴۰۱.۱.۱۶) حادثه دلخراشی در حرم مطهر رضوی اتفاق افتاد. در این رخداد تلخ سه روحانی، با سابقه جهاد فرهنگی در شهر مشهد و حومه آن شهر از سوی یک نفر با سلاح سرد مورد حمله قرار می گیرد. این حمله ناجوان مردانه موجب شهادت یک تن از روحانیون و مجروح شدن دو تن آنان می شود. این حادثه تروریستی موجب تاسف و تاثر همه وجدان های بیدار گردیده است و قلبهای بیدار را پر از خون کرده اند.
این واقعه تلخ در حرم رضوی رخ داده است؛ مکانی مقدس برای شیعیان، آنهم در ماه مبارک رمضان، ثانیا روحانیون مضروب شده افرادی بوده اند که سابقه جهاد فرهنگی در شهر مشهد داشته اند. این قراین (انتخاب زمان و مکان خاص و انتخاب افراد مشخص و صنف خاص) به خوبی نشان می دهد که این جنایت فجیع، سازمان یافته با اغراض سیاسی امنیتی مشخص می باشد، یک امری صرفا شخصی نیست، بلکه عاملان جنایتکار پشت صحنه آن، با طراحی حساب شده و توجه به کارکردها و لوازم آشکار و پنهان آن، اقدام به چنین جنایت کرده اند. اما آنچه که پس از حادثه خونین اهمیت دارد مدیریت درست این فاجعه تلخ از سوی مقامات امنیتی و قضایی نظام جمهوری اسلامی ایران و کشف بانیان و عاملان اصلی این رخداد است، تا موجب تفرقه مذهبی و نفرت پراکنی های دیگر نگردد.
پرپر شدن روحانی شهید در ماه مبارک رمضان، در حرم رضوی با دسیسه آشکار جنایتکاران و افراط گرایان مذهبی، برگ پر افتخاری است برای حوزه و روحانیت اسلام که همیشه برای خدمت و جهاد فرهنگی بین مردم حضور دارند، و برای رساندن پیام الهی و ترویج ارزشهای متعالی اسلامی، با جان دل تمام خطرات و جان فشانی ها را صبورانه تحمل می کنند و در راه خدا برای گسترش ارزشهای الهی از جان شان مایه می گذارند.
این جنایت فجیع را به شدت محکوم می کنیم و هتک حرمت به حرم مطهری رضوی (علیه السلام) و شهادت این روحانی خدمت گزار را به رهبر معظم انقلاب اسلامی، مراجع عظام تقلید، ملت شریف ایران، حوزه های علمیه، خانواده، بستگان و ارادتمندان داغدار آن شهید عزیز صمیمانه تسلیت می گوییم و شفای عاجل از خداوند متعال برای مجروحان مسئلت داریم. از خداوند متعال می خواهیم که عامل مباشر و عاملان پشت صحنه این واقعه تلخ را به شدیدترین عذاب اخروی و دنیوی گرفتار گرداند.
حکمتی ۱۴۰۱.۰۱.۱۷
🔰لینک کانال #تکاپو_برای_بهتر_زیستن👇
💙 تلگرام👇
🆔t.me/hekmati12
🧡ایتا👇
🆔eitaa.com/hekmati12
🔹سروش👇
🆔splus.ir/hekmati12
بسم الله الرحمن الرحیم
مِّنَ الْمُؤْمِنِینَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّهَ عَلَیْهِ ۖ فَمِنْهُم مَّن قَضَی نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن یَنتَظِرُ ۖ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِیلًا؛
در میان مؤمنان مردانی هستند که بر سر عهدی که با خدا بستند صادقانه ایستاده اند. بعضی پیمان خود را به آخر بردند (ودرراه اوشربت شهادت نوشیدند)، و بعضی دیگردر انتظارند. و هیچ گونه تغییری در پیمان خود ندادند.
(سوره احزاب، آیه ۲۳)
در ماه مبارک رمضان الکریم متاسفانه در حرم امام رضا (علیه السلام) صحن رسول اعظم (ص) که از اماکن مقدس شیعیان است حادثه تروریستی دلخراش که منجر به شهادت روحانی خدمتگزار جهادی حجت الاسلام و المسلمین شهید اصلانی و مجروح شدن دو روحانی دیگر گردید، قلوب همه احرار و آزادگان جهان و تمام روزهداران مسلمان را جریحهدار ساخت.
نمایندگان علما و طلاب افغانستان در مشاوران منطقهای جامعة المصطفی العالمیة ضمن عرض تسلیت هتک حرمت به حرم مطهر رضوی و شهادت روحانی جهادی، این جنایت هولناک را به شدید ترین وجه محکوم نموده و برای شهید رمضان، علو درجات و برای مجروحین حادثه، شفای عاجل مسئلت می نماید بدون شک اقدام تروریستی عامل این جنایت که اجیر شده استکبار جهانی و صهیونیسم بینالمللی بوده و با اندیشه تکفیری دست به این جنایت زده است، هشدار جدی است به امت اسلامی که باید بیش از پیش متوجه دسیسه دشمنان اسلام در ایجاد رعب، وحشت و تفرقه بین امت اسلامی باشند و نگذارند بنیان مرصوص وحدت امت اسلامی مورد هجمه قرار بگیرد، لذا در شرایط حساس کنونی جهان اسلام لازم است همه اهل اندیشه و اصحاب رسانه با تاکید بر حفظ وحدت و انسجام اسلامی در ترویج تفکر اخوت اسلامی و نفی اندیشه تکفیری تلاش نموده و بر حفظ حرمت اماکن مقدس و دینی و محکومیت این گونه جنایات ضد انسانی و اسلامی اعلام نظر نمایند.
بنا براین از مقامات امنیتی و قضایی نظام جمهوری اسلامی ایران مصرانه می خواهند که عوامل این جنایت را به سزای عمل ننگینشان برسانند.
نمایندگان علما و طلاب افغانستان در مشاوران منطقه ای جامعه المصطفی العالمیه- قم ۱۴۰۱/۰۱/۱۷
🔰لینک کانال #تکاپو_برای_بهتر_زیستن👇
💙 تلگرام👇
🆔t.me/hekmati12
🧡ایتا👇
🆔eitaa.com/hekmati12
🔹سروش👇
🆔splus.ir/hekmati12