May 11
✅ نکات مهم ثبت سند در حسابداری مقدماتی (اصول اولیه حسابداری)
1️⃣ صندوق
سرمایه
بابت سرمایه گذاری اولیه
2️⃣ خرید اثاثه
بستانکاران
بابت خرید اثاثیه بطور نسیه
3️⃣ هزینه اجاره
صندوق
بابت پرداخت اجاره ماهانه
4️⃣ هزینه متفرقه
صندوق
بابت پرداخت هزینه های متفرقه
5️⃣ صندوق
درآمد
بابت دریافت درآمد
6️⃣ برداشت
صندوق
بابت برداشت شخصی از صندوق
7️⃣ بدهکاران
درآمد
بابت ارسال صورتحساب به بدهکاران (موسسه)
8️⃣ بستانکاران
صندوق
بابت پرداخت علی الحساب به بستانکاران
9️⃣ ملزومات
صندوق
بابت خرید ملزومات
🔟 پیش پرداخت بیمه
صندوق
بابت پرداخت حق بیمه یکساله
⏸ ملزومات
صندوق
بستانکاران
بابت خرید ملزومات بصورت نقد و نسیه
2️⃣1️⃣ صندوق
بدهکاران
بابت وصول طلب از بدهکاران
3️⃣1️⃣ برگشت از فروش
بدهکاران
بابت برگشت کالا
4️⃣1️⃣بستانکاران
صندوق **
بابت پرداخت بدهی به بستانکاران
📌نکته : حسابداری بر مبنای تعهدی است.
⬅️در حسابداری تعهدی هزینه ها به محض تحقق و درآمدها به محض تحمیل در حسابها منعکس می شوند.
http://hpk.ir/accounting/ArtMID/596/ArticleID/514
@hesabdar_jadid
✅ حسابداری چند سطحی چیست؟
معادله اصلی حسابداری (دارایی = بدهی + سرمایه)، دربرگیرنده سه حساب اصلی و کلی حسابداری است. بهصورت کلی قابل ذکر است که این سه نوع حساب کلی و دائمیای که معادله حسابداری را تشکیل میدهند، سرمنشأ کلیه حسابها در حسابداری میباشند؛ به عنوان مثال داراییها: کلیه اقلام دارایی را شامل میشود مانند صندوق، بانک، حسابهای دریافتنی و ….
دانستن ماهیت هریک از حسابهای تشکیلدهنده معادله مذکور نیز لازمه کاری هر حسابدار میباشد. چرا که وقتی ماهیتهای این حسابها را بدانیم، حسابهای زیر مجموعه را نیز میتوان بهتر شناسایی نمود و موفقتر بود.
به غیر از حسابهای دائمی فوق الذکر، حسابهای موقت نیز وجود دارند. حسابهای موقت بهصورت کلی شامل حسابهای هزینه، درآمد (حسابهای خلاصه سود و زیان) و برداشت و ... میباشند.
✅ طبقه بندی حساب ها
در راستای استفاده بهینه از انواع حسابهای فوق، برای هریک از آنها زیر مجموعههایی تعریف میکنند. به عنوان مثال زیر مجموعه داراییها حسابهای مربوطه تعریف میشود، این حسابها شامل کلیه اقلام دارایی میشود.
اگر تمامی حسابهای دارایی را مستقیم زیر مجموعه حساب اصلی داراییها ثبت نماییم، دسترسی به حجم بالای حسابها بسیار سخت و حتی خارج از امکان است. این قانون شامل بدهیها، حسابهای سرمایهای و کلیه حسابهای موقت نیز میشود.
به منظور سهولت در کار، کلیه حسابهای مذکور، طبقهبندی میشود. در حسابداری حداقل سه نوع حساب برای هر سیستم حسابداری وجود دارد. عناوین این حسابها عبارت است از حسابهای کل، حسابهای معین و حسابهای تفصیلی. این سه طبقه مذکور، حداقل طبقهبندی و تعداد طبقات در حسابداری است.
در ادامه به شرح هریک از این حسابها میپردازیم.
ادامه مطلب در لینک زیر:
✅ http://hpk.ir/accounting/ArtMID/596/ArticleID/515
✅ @hesabdar_jadid
✅ حسابداری چیست؟
به بیانی ساده حسابداری (Accounting) یک زبان است. زبانی که راجع به موقعیت مالی یک سازمان اطلاعاتی را فراهم میکند. میتوان اطلاعات حسابداری را در سه دستهی اصلی طبقهبندی کرد: اطلاعات عملیاتی، اطلاعات حسابداری مالی، و اطلاعات حسابداری مدیریتی.
حسابداری عبارت است از فرایند شناسایی، اندازهگیری و ثبت و گزارشگری اطلاعات اقتصادی برای تصمیمگیری. بر اساس دیدگاهی جامع، «اطلاعات حسابداری» را میتوان «اطلاعات اقتصادی» تلقی کرد.
۱. اطلاعات عملیاتی
این دسته شامل اطلاعاتی است که به صورت روزمره مورد استفاده قرار میگیرد تا یک سازمان بتواند کسبوکار خود را هدایت کند. برای نمونه حقوق کارمندان باید پرداخت شود. فروشها باید ثبت شوند. مبالغ بدهی به سازمانها و اشخاص دیگر باید نگهداری شوند. پولهای سازمان باید تحت کنترل باشند. بدهیهای مشتریان به سازمان باید بررسی شود و صورت داراییها باید شرح داده شوند. فهرست این نوع از فعالیتها طولانی است. اطلاعات عملیاتی بیشترین حجم اطلاعات حسابداری را به خود اختصاص میدهند و مبنای دو دستهی دیگر اطلاعات حسابداری را فراهم میکند.
۲. اطلاعات حسابداری مالی
این اطلاعات را مدیران، سهامداران سازمان، بانکها، بستانکاران، دولت، عموم مردم و… استفاده میکنند تا دربارهی سازمان و عملکرد آن تصمیم بگیرند. سهامداران میخواهند ارزش سرمایهگذاری خود را بدانند تا برای خرید یا فروش سهمشان تصمیم بگیرند. بانکها و بستانکاران مایلاند بدانند آیا سازمان توانایی بازپرداخت بدهیهایشان را دارد؟ مدیران میخواهند بدانند سازمان آنها در مقایسه با سایر شرکتها چطور عمل کرده است؟ اگر هر سازمان برای ثبت موقعیت مالی سیستم خاص خود را به کار میگرفت استخراج این نوع اطلاعات کار بسیار دشواری میشد. اطلاعات حسابداری مالی در مورد قوانین پایهای مربوط به نحوهی گزارش دهی است و هدف یکپارچگی گزارشهای مالی را دنبال میکند.
۳. اطلاعات حسابداری مدیریتی
مدیران برای اتخاذ بهترین تصمیم برای سازمان نیاز به اطلاعات خاصی دارند. آنها از این اطلاعات برای سه عملکرد اصلی مدیریتی شامل برنامهریزی، اجرا و کنترل بهره میبرند. اطلاعات مالی برای تعیین بودجه، تحلیل گزینههای مختلف بر مبنای هزینه، تعدیل برنامهها به موازات نیازهای تازه و کنترل و نظارت بر کارهای در حال اجرا به کار میرود.
چنان که میبینید حسابداری سیستمی چندجانبه است که افراد متفاوتی با نیازهای گوناگون در آن دخیل هستند. با در نظر داشتن کاربردها و استفادههای متنوعی که اطلاعات حسابداری دارد، پاسخ انجمن حسابداری آمریکا به این سؤال که حسابداری چیست ؟ از این قرار است: «فرایند شناسایی، اندازهگیری و انتقال اطلاعات اقتصادی به منظور فراهم کردن امکان قضاوت و تصمیمگیریِ مبتنی بر اطلاعات برای افرادی که از این اطلاعات استفاده میکنند.»
برای اینکه استفاده از اطلاعات مالی آسان باشد، حسابداری باید بر مبنای قوانین و قواعد خاصی که به آنها «اصول» میگوییم انجام شود. اصول حسابداری قوانین یا قواعدی را فراهم میکند که فعالیتهای حسابداری را هدایت میکنند. این قوانین اصول حسابداری پذیرفتهشدهی همگانی (Generally Accepted Accounting Principles) یا به اختصار (GAAP) نامیده میشوند. این اصول توسط هیئت استانداردهای حسابداری مالی تعیین شده که یک کارگزار غیردولتی متشکل از حسابداران و مشارکتکنندگانی از صنایع و سازمانهاست. دلایل قانعکنندهای برای سازمانها، از ممیزی گرفته تا گزارش درآمدها برای درخواست وام از بانک، وجود دارد که به یک استاندار توافقشدهی کلی پایبند باشند.
برای خواندن تعریف و تاریخچه حسابداری به لینک زیر مراجعه کنید:
✅ http://hpk.ir/accounting/ArtMID/596/ArticleID/89
✅ @hesabdar_jadid
حسابداران, [۱۴.۰۹.۲۰ ۱۱:۲۹]
✅ معرفی اجزاء و عناصر حسابداری
در این مطلب ما به توضیح اجزاء و عناصر حسابداری خواهیم پرداخت. اجزاء و عناصر حسابداری شامل داراییها، بدهیها، سرمایه، درآمد و هزينهها هستند که در حسابداری آنها را بصورت زیر تعریف نمودهاند.
داراییها
کلیه اموال، مطالبات و سایر منابع متعلق به یک موسسه که درنتیجه معاملات، عملیات مالی یا سایر رویدادها ایجاد شده و قابل شناسایی به پول بوده و دارای منافع آتی میباشد را دارایی گویند.
اگر بخواهیم چند دارایی اساسی را نام ببریم به موارد زیر اشاره می کنیم:
وجوه نقد
مطالبات (بدهکاران)
موجودیهای جنسی و کالا
داراییهای ثابت و تجهیزات
حال هر کدام از داراییها را تعریف میکنیم.
وجوه نقد: شامل پول نقد در صندوق و چکهای بانکی و موجودیهای نقد در بانکها میباشد.
مطالبات: شامل بدهکاران ما و اسناد دریافتنی و سفتههای دریافتنی ما از دیگران میباشد.
موجودیهای جنسی و کالا: اجناسی هستند که موسسات در جریان فعالیت خود به قصد فروش یا تولید کالا یا مصرف در عملیات خود خریداری و نگهداری میکنند که موجودیهای جنسی خود به سه طبقه تقسیم میشود: الف - مواد ب - موجودی کالا ج - ملزومات
داراییهای ثابت: اموال با دوامی هستند که به قصد نگهداری بلند مدت، خریداری و یا ساخته شده و در عملیات یک موسسه مورد استفاده قرار میگیرند. نمونههای داراییهای ثابت شامل زمین، ساختمان، ماشینآلات، اثاثیه و … میباشد.
بدهیها
بدهیها تعهداتی است که یک موسسه در مقابل اشخاص و موسسات دیگر دارد، از معاملات و رویدادهای گذشته ناشی شدهاند و باید با پرداخت پول یا تحویل کالا یا انجم خدمات یا انتقال سایر القام داراییها تسویه گردند. موسسات برحسب نوع و حجم فعالیت و معاملات خود بدهیهای گوناگون دارند.
نمونههای زیر میتواند از بدهیهای یک موسسه باشد.
بستانکاران
اسناد پرداختنی
وامها
بستانکاران یعنی چه: بستانکاران تعهدات یک موسسه است که در اثر خرید نسیه اموال، کالا و خدمات از اشخاص و موسسات دیگر ایجاد شده است.
اسناد پرداختنی یعنی چه: بدهیهای ناشی از معاملات یک موسسه که در مقابل آن سند تجاری نظیر سفته یا برات صادر شده است را اسناد پرداختنی میگویند.
وام چیست: مبالغی که یک موسسه از بانکها و موسسات اعتباری یا سایر اشخاص یا موسسات استقراض و به موجب قرارداد یا اسناد تجاری مبادله شده تعهد میکند که اصل و فرع (بهره) آن را در موعد معین یا به اقساط بپردازد، وام مینامند.
سرمایه
سرمایه چیست؟ حق مالی صاحب یا صاحبان سرمایه یک موسسه نسبت به داراییهای آن موسسه را سرمایه گویند و ...
ادامه مطلب در لینک زیر:
✅ http://hpk.ir/accounting/ArtMID/596/ArticleID/24
✅ @hesabdar_jadid
✅ بدهکار حساب و بستانکار حساب
حسابها چه هستند؟
ما رویداد مالی را در حسابها ثبت میکنیم. در واقع رویدادهای مالی تحت عنوان حسابها ثبت و نگهداری میشوند. حساب را بهطور معمول به اختصار به شکل (T) نشان میدهند. برای هر رویداد، حسابهای مربوط به نام آن رویداد را ایجاد مینمایند.
مثلا وقتی میگوییم حساب بانک، باید رویدادهای مربوط به بانک را در آن ثبت کنیم یا هر وقت میگوییم حساب سرمایه، رویدادهای مربوط به سرمایه در آن ثبت میگردد.
بدهکار حساب و بستانکار حساب یعنی چه؟
همیشه طرف راست حساب را بدهکار و طرف چپ آن را بستانکار میگویند. یعنی وقتی میگوییم حسابی بدهکار شد، باید در طرف راست آن رقمی را ثبت کنیم و وقتی میگوییم آن حساب بستانکار شده باید سمت چپ آن را ثبت کنیم؛ پس هر حسابی هم طرف بدهکار و هم طرف بستانکار دارد و مطمئن باشید حسابداری موفق است که بهطور دقیق بداند ماهیت چه حسابهایی بدهکار و چه حسابهایی بستانکار خواهد بود.
حسابها ماهیت بدهکار یا بستانکار دارند یعنی چه؟
برخی حسابها ماهیت بدهکار دارند، یعنی همیشه مانده نهایی آنها بدهکار است و زمانی که ثبت بدهکار میشود، افزایش پیدا میکنند و یا با ثبت بستانکار کاهش مییابند؛ اما برخی حسابهای دیگر ماهیت بستانکار دارند، یعنی همیشه مانده نهایی آنها بستانکار است و برعکس حسابهایی با ماهیت بدهکار با ثبت بستانکار افزایش پیدا کرده و با ثبت بدهکار کاهش پیدا میکنند. معادله اصلی حسابداری را به یاد دارید؟ همین معادله به شما میگوید حسابهایی که طرف راست معادله هستند، یعنی داراییها ماهیت و مانده بدهکار دارند و حسابهای سرمایه و بدهی که سمت چپ هستند ماهیت و مانده بستانکار دارند.
دقت کنید چه ارتباط زیبایی وجود دارد. طرف راست حساب را بدهکار و طرف چپ آن را بستانکار گویند. همچنین در معادله حسابداری، حسابهای طرف راست معادله ماهیت بدهکار و حسابهای طرف چپ ماهیت بستانکار دارند. با توجه به اهمیت قضیه برای آن که هیچوقت ماهیت حسابها را فراموش نکنید به مثال ذیل توجه داشته باشید.
شما اگر پدر خانواده باشید در واقع داراییهای خانواده میباشید و فرد پدر همیشه بدهکار فرزندان و خانواده می باشد؛ پس داراییها همیشه ماهیت بدهکار دارند و همسر شما بستانکار شما میباشد و حساب بدهی شماست. پس ماهیت حسابهای بدهی همیشه بستانکار است و فرزند شما که به عنوان سرمایه زندگی شما میباشد هم همیشه بستانکار از پدر میباشد؛ پس سرمایه نیز ماهیت بستانکار دارد.
حال قبل از این که با نحوه ثبت حسابها با یک مثال آشنا شویم بهتر است با حسابداری دوبل آشنا شویم.
حسابداری دوبل چیست؟
باید گفت تمامی عمل حسابداری در سیستم دوبل دارای مفهوم است. سیستم دوبل به این معناست که در هر معامله و رویداد مالی همیشه یک حساب بدهکار و یک حساب بستانکار میگردد؛ یعنی در واقع دو حساب تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و ...
ادامه مطلب در لینک زیر:
✅ http://hpk.ir/accounting/ArtMID/596/ArticleID/90
✅ @hesabdar_jadid
✅ دفتر کل
دفتر روزنامه با توجه به ماهیتش و شکل ثبت اطلاعات درآن، امکان تهیه صورت های مالی را فراهم نمی کند. مثلا نمی توان از روی آن، مانده یک حساب را در یک مقطع بدست آورد. به همین دلیل در حسابداری، دفتر دیگری به نام دفتر کل تهیه می شود.
تمامی اطلاعات دفتر روزنامه، باید در دفتر کل ثبت شود. در دفتر کل، برای هر حساب، یک صفحه جداگانه در نظر گرفته می شود و تمام اقلام بدهکار و بستانکار هر حساب در صفحه مربوط به خودش نوشته می شود. بنابراین دفتر کل، دفتری است که حساب های یک موسسه به تفکیک در آن نگهداری می شود.
کلیه معاملات ثبت شده در دفتر روزنامه باید در هرماه و یا نهایتا تا پانزدهم ماه بعدی به دفتر کل منتقل شود.
دفتر کل شامل ستون های شماره سند، تاریخ، شرح، بدهکار، بستانکار و مانده است.
✅ مانده گیری در دفتر کل
برای مانده گیری هر حساب کافی است که جمع اقلام بدهکار و بستانکار هر حساب را از یکدیگر کسر نمایید. به عبارت دیگر مانده حساب در دفتر کل در هر زمان عبارت است از مابه التفاوت جمع اقلام بدهکار و بستانکار ثبت شده در آن حساب تا آن مقطع.
اگر مانده بدهکار بیشتر باشد، ماهیت مانده بدهکار و در غیر اینصورت مانده بستانکار خواهد بود. معمولا در دفتر کل ستونی به نام تشخیص هم وجود دارد که ماهیت مانده حساب به صورت بد (بدهکار ) یا بس (بستانکار) در آن ثبت میشود.
✅ @hesabdar_jadid
✅ روش ثبت و نوشتن دفاتر روزنامه و کل
قبل از بیان روش ثبت و نوشتن دفاتر روزنامه کل لازم میبینیم اشاره کوچکی به اختلاف دفترداری و حسابداری داشته باشیم.
اگرچه دفترداری لازمه حسابداری است، اما دفتردار تنها کار تحریر دفاتر و تهیه صورتحسابها را برعهده دارد، ولیکن در حسابداری موضوعاتی نظیر شناسایی و تجزیه و تحلیل معاملات مدنظر میباشد و یک حسابدار باید بتواند وقایع پیچیده اقتصادی را تجزیه و تحلیل نماید. پس باید نتیجه بگیریم که هرکس که در بخش حسابداری کار کند و به نوعی فقط در نوشتن دفاتر بدون داشتن قدرت تجزیه و تحلیلهای مالی کاری انجام دهد، حسابدار نخواهد بود.
دفتر روزنامه
برای یادگیری روش ثبت و نوشتن دفتر روزنامه ابتدا باید بتوانیم رویدادهای مالی را بهخوبی تجزیه و تحلیل کنیم و حسابهای بدهکار و بستانکار را از هم بهخوبی تشخیص دهیم و بتوانیم آنها را شناسایی کنیم.
بنابراین به شکل اصولی یک دفتر روزنامه دارای مشخصات زیر میباشد:
1. ستون تاریخ
2. ستون شرح که در آن پس از اینکه رویداد مالی تجزیه و تحلیل شد، حسابهای بدهکار و بستانکار را شناسایی میکنیم.
3. پس از ستون شرح، دو ستون دیگر، یکی ستون بدهکار (که مبلغ حساب بدهکار شده در آن ثبت میشود) و دیگری ستون بستانکار (که مبلغ حساب بستانکار در آن ثبت میشود) وجود دارد.
4. قبل از ستون مبلغ بدهکار، یک ستون باریک به نام عطف وجود دارد. در ستون عطف دفتر روزنامه، جلوی هر حساب، شماره صفحه آن حساب در دفتر کل نوشته میشود و این به جهت سهولت کار در پیگیری ثبت اقلام دفتر روزنامه در دفتر کل میباشد.
نکته: دقت کنید از هم اکنون به بعد برای صرفهجویی در زمان، ثبتهای دفتر روزنامه را بهصورت خلاصه بهشکل زیر نشان خواهیم داد. بهعنوان مثال، خرید ۲۰۰٫۰۰۰ ریال اثاثیه بهصورت نقد را در تاریخ 1399/02/15 برای آنکه در دفاتر روزنامه نشان دهیم بهصورت زیر عمل میکنیم ...
ادامه مطلب در لینک زیر:
✅ http://hpk.ir/accounting/ArtMID/596/ArticleID/91
✅ https://t.me/hesabdar_jadid
✅ ثبت کسرواضافه انبارها
زمانی که انبارها مورد شمارش قرار می گیرند عملاً اختلافاتی بین مقدار واقعی موجودی انبار و مقدار موجودی طبق اسناد و مدارک از جمله کارت انبار وجود دارد که هرگاه موجودی واقعی بیش از مانده کارت مواد باشد اصطلاحاً اضافات انبار و هرگاه موجودی واقعی کمتر از مانده کارت انبار باشد کسری انبار گفته خواهد شد.
حسابداري كاربردي کسری و اضافات انبار می تواند ناشی از عوامل زیر باشد:
1️⃣ اشتباه در ثبت مقدار مواد صادره یا وارده در کارت انبار
2️⃣ اشتباه در ثبت قبضها و حواله های انبار درکارت حساب انبار توسط دایره حسابداری
3️⃣ عدم ثبت برخی از حواله های انبار بنا به دلایلی چون نرسیدن یا دیررسیدن آنها
4️⃣ تقسیم و شکست قطعات بزرگ به تکه های کوچکتر
5️⃣ تبخیر و از بین رفتن موجودی و ضایعات
6️⃣ جذب آب و رطوبت توسط مواد که ممکن است باعث افزایش وزن برخی از مواد گردد.
7️⃣ سوء استفاده های افراد و سرقت
8️⃣ اشتباهات
نحوه ثبت کسری و اضافات انبار:
در صورت وجود کسری انبار، معادل مبلغ کسری، حساب کسری و اضافات انبار، بدهکار و حساب کنترل مواد، بستانکار می گردد.
حساب کسری یا اضافات انبار *
حساب کنترل مواد *
درصورت وجود اضافی انبار معادل مبلغ اضافات، حساب کنترل مواد بدهکار و حساب کسری و اضافات انبار بستانکار می گردد.
حساب کنترل مواد***
حساب کسری و اضافات انبار *
برای بستن حساب کسری و اضافات انبار روشهای متعددی وجود دارد. یکی از این روشها بستن حساب فوق الذکر به خلاصه حساب سود و زیان می باشد.
اگر حساب کسری و اضافات انبار دارای مانده بدهکار باشد، برای بستن آن، حساب خلاصه سود و زیان، بدهکار و حساب کسری و اضافات انبار ، بستانکار می گردد.
حساب خلاصه سود و زیان *
حساب کسری و اضافات انبار***
اگر حساب کسری و اضافات انبار دارای مانده بستانکار باشد، برای بستن آن، حساب کسری و اضافات انبار بدهکار و حساب خلاصه سود و زیان بستانکار می گردد.
حساب کسری و اضافات انبار***
حساب خلاصه سود و زیان ***
✅@hesabdar_jadid