فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥علیعلیزاده: برای اولین بار در ۸ ماه گذشته که اوکراین خبر اول، دوم و سوم در رسانههای بین المللی بود، به خبر دوم تبدیل شد و ایران خبر اول شد
▪️تصویری که رسانه ساخت در جریانات اخیر ایران یک نسخه جدیدی از جنگ رسانهای بود.
▪️نمونههای جنگ رسانهای را قبلا دیدیم در سال ۸۸، در بهار عربی و در سوریه به نوعی آپدیت شد. اما در جریانات اخیر یک سطح جدیدی بود که شخصا از کاری که روی ایران انجام شد تعجب کردم.
@HOD8HOD
🔴 خبری که دیده نشد
هماهنگی فرقه ضاله بهائیت با متا (واتس اپ، اینستاگرام، فیس بوک) برای حذف و محدود کردن گروه و افرادی که علیه این فرقه روشنگری میکنند
قبل از اینکه ما به فکر تبلیغ در متاورس باشیم، آنها قوانین جلوگیری از تبلیغات مذهبی را نوشتهاند و در حال اعمال آن هستند.
@HOD8HOD
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 انیمیشنهای ترسناک چه تاثیری بر روی کودکان میگذارد⁉️
سیستم لاکپشتی در جنگ روایتها
✍️ حجتالاسلام دکتر #قربانی_مقدم
🔹یکی از دوستانم که در ادارهای مشغول است (نمیگم کجا!) میگفت: اخیراً بخشنامه شده، برای همکارانی که واکسن نزدن محدودیتهایی ایجاد بشه! میگفت: تو اوج کرونا و واکسن زدن همچین چیزی نبود، چرا الان یاد واکسن افتادن؟!
گفتم: مشکل در سیستم فشل و لاکپشتی ادراه هاست، فکر کنم دو سال در مورد این بخشنامه تصمیمگیری شده، تا اومده اجرایی بشه اینقدر طول کشیده!!
🔹این قضیه تاسفبار است، اما در صدا و سیما که خط مقدم #جنگ_روایتها است، وحشتناک است. فیلم لحظه فوت #مهسا_امینی و بعد اقرار پدرش به عدم ضرب و شتم را اینقدر با تأخیر پخش کردند که روایت بیبیسی و عنترنشنال برای خیلی جا افتاد.
شگفتانگیزتر اینکه مجدداً درباره فوت #سارینا اسماعیلزاده همین خواب آلودگی تکرار میشود تا شایعات خوب تثبیت شود و حتی به دروغ بگویند مادرش هم خودکشی کرده تا اینکه سرداران جنگ روایتها از خواب بیدار شده و مستندی بسازند!!
🔹لات و لوتها هم میدانند که در دعوا هرکس چک اول را زد، برنده دعوا است، اما آیا مسئولان رسمی ترین ارگان روایت وقایع در ایران هنوز این قاعده مسلم رسانهای را باور ندارند که همیشه روایت اول از یک واقعه، مقبولترین روایت است؟ فکر نکنم ندانند. پس مشکل چیست؟ سیستم فشل و لاکپشتی ادارات ما از جمله صدا و سیما.
اگر بخشنامه واکسن به کارمندان دیر برسد اگرچه خطر آفرین است اما قابل مقایسه با تلفات جنگ روایتها نیست!
🔹تو را به مقدساتتان سیستم را چابک کنید.
#سواد_رسانه
@HOD8HOD
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸چه کسی پُشت روایتسازی و هشتکسازی درباره اتفاقات اخیر ایران است؟
🔹روایت CNN از رکوردشکنی #مهسا_امینی
#جنگ_روایتها
@HOD8HOD
هُدهُد(مطالعات رسانه و تحلیل خبر)
🔸چه کسی پُشت روایتسازی و هشتکسازی درباره اتفاقات اخیر ایران است؟ 🔹روایت CNN از رکوردشکنی #مهسا_امی
سلام لطفاً اینو در تلگرام هم نشر بدید
⭕️ایلان ماسک در پاسخ به سوال یکی از کاربران که پرسیده بود آماری از استارلینک در ایران هست جواب داد که در ایران چندین ترمینال فعال شدهاند!
@HOD8HOD
🌐داره جالب میشه!!
♦️ادعایی که خیلی ها آن را نادرست خوانده اند
🛑ایلان ماسک:چند ترمینال اینترنت استارلینک در ایران فعال شده است.
♦️لازم به ذکر است تعداد زیادی از کارشناسان این ادعا را نادرست خوانده اند و معتقد هستند حتی در صورتی که تجهیزات شبکه اینترنت ماهواره ای هم به داخل قاچاق شده باشد به محض برقراری اتصال به ماهواره کاملا قابل رهگیری و کشف خواهد بود.
♦️همین دیروز ایلان ماسک گفته بود که به چین قول داده که اینترنت ماهواره ای را در قلمرو این کشور فعال نکند.و البته چین اخطار داده بود که اینترنت استارلینک را منهدم می کند.
♦️چندی پیش هم ظاهرا روسیه با لیزر و...پوشش اینترنت ماسک در اکراین را با قطعی گسترده مواجه کرده بود.
♦️باید دید آینده اینترنت ماهواره ای و حکومتها به کجا خواهد کشید.
@HOD8HOD
#سواد_رسانه
💢شش قاعده کلی در نظریه سواد رسانه ای
1️⃣ مسئولیت: مسئولیت ارتقا و پیشبرد سواد رسانه ای در خود فرد نهفته است و تا زمانی که شخص مسئولیت میزان سواد خودش را نپذیرد، انگیزه ای برای تغییر وجود نخواهد داشت.
2️⃣ تأثيرات: افراد باید نسبت به حوزه تأثیرات رسانه ها اعم از مثبت و منفی حساس باشند.
3️⃣ تفسیر: انسان موجودی تفسیرگر هست و باید بر فعالیت ساخت معنا مسلط بوده بر آن کنترل داشته باشد.
4️⃣ اهمیت معنا: این قاعده به اهمیت معنای به اشتراک گذاشته شده اشاره کرده و می گوید؛ افراد باید تعداد قابل توجهی تفسير خارج از ذهن خودشان را فرابگیرند؛ به طوری که بتوانند سایر افراد را درک کرده و از نمادهای رایج جهت برقراری ارتباط با آنها استفاده کنند.
5️⃣ قدرت: بر طبق پنجمین قاعده یا قاعده کلی قدرت، دانش قدرت است. چنانچه افراد بخواهند بر ساخت معنی شان کنترل و تسلط داشته باشند نیازمند انواع خاصی از دانش هستند بدون این دانش آنها توانایی ایجاد تغییرات اساسی در جهت مثبت را نخواهند داشت. افراد لازم است بدانند چه ساختارهای دانشی به آنها بسیار کمک می کند و چگونه باید از آن ساختارهای دانش استفاده نمود.
6️⃣ هدف: هدف سواد رسانه ای تجهیز افراد جهت انتقال کنترل از سوی رسانه ها به سمت خودشان است. #سواد_رسانه_ای قدرت و اختیار را به فرد می دهد و بیان می دارد که اگر افراد نتوانند به ساخت معنا کنترل داشته باشند، رسانه ها این کار را انجام خواهند داد.
@HOD8HOD
تحلیل جالب و مهمی است:
.
مهدی محمدی:
۱- هیچ تحلیلی درباره وقایع اخیر، 'واقع نما' نخواهد بود اگر نتواند تلفیقی میان دو نگاه امنیتی و اجتماعی ایجاد کند. دیالکتیک دو حوزه امنیتی و اجتماعی، این پدیده را ساخته است. غفلت از هر کدام، چنان تحلیل را دچار سوگیری می کند که واقع نمایی آن تقریبا صفر خواهد شد.
۲- از حیثامنیتی، طرف خارجی آخرین نسخه استراتژی براندازی را در ایران پیاده کرد که از برخی جهات واقعا خلاقانه بود. هدف، اکثریت نمایی اقلیت با یک جنگ آنلاین ویدئو محور پیشرفته، و سریع و آسان نشان دادن براندازی بود. اما نهایتا شکاف تصویر- واقعیت به مهم ترین باگ پروژه تبدیل شد.
۳- امریکا به دلیل گرفتاری داخلی و با هدف حفظ شانس مذاکرات، یک قدم عقب ایستاد و اسراییل مسئول مستقیم پروژه شد. سعودی و برخی دیگر هم تمام قد وارد شدند. موساد گفته بود ایران در وضعیت انقلابی است. این تحلیل باعث شد یک پروژه نارس را زودتر از موعد سزارین کنند.
۴- وجه ممیزه نسخه جدید پروژه براندازی، خشونت بی سابقه کلامی و فیزیکی آن بود. وادار کردن نیروهای امنیتی و انتظامی به خشونت متقابل و بالا بردن احتمال خطا، تحریک جامعه از طریق تولید مظلومیت و زدن زخم های عمیق با هدف تمام شده نشان دادن کار، اهداف این خشونت بی سابقه بود.
۵- این حجم از خشونت، تصویری از ماهیت آشوب و آینده تداوم آن به مردم داد و همین تصویر، به تفکیک اعتراض از آشوب، سرعت بی سابقه ای بخشید. موساد بار دیگر نشان داد چیز زیادی از جامعه ایران نمی داند. از جمله نمی دانست که در جایی مثل ایران، چرخه خشونت، خودویرانگر است.
۶-اما از جنبه اجتماعی، مسئله اصلی حس ابهام در آینده، در ذهن طبقاتی از جمعیت جوان ایرانی، به اضافه ناکامی تقریبا مستمر در حل مشکلات اقتصادی، زمینه و بستری ایجاد کرد که طرف خارجی بتواند -تاحدی- پروژه خود را بر آن سوار کند. فراموش نکنید: تهدید، همیشه روی آسیب می نشیند.
۷- این یک تصویر ناقص از پدیده بسیار پیچیده ای است که با آن مواجهیم. ساده دلی محض است که با خروج نسبی از فضای امنیتی مسئله را حل شده بدانیم. برنامه دشمن مزمن کردن ناآرامی وخلق پیک های نوبه ای است.به چنین برنامه ای نمی توان صرفا پاسخ های امنیتی یا کوتاه مدت داد. هر چیزی به جای خود!
@HOD8HOD
✍️دکتر سلیمان صمدی،پژوهشگر مسائل سیاسی و بین المللی
🎲رونمایی از تقابل سلبریتی ها با تفکر شیعی اسلامی
هربرت شیلر،اندیشمند غربی در کتاب خویش با عنوان «صنعت ارتباطات» صحبت از امپریالیسم فرهنگی نموده است .
و در توضیح امپریالیسم گفته ،توانایی نفوذ در تمامی اذهان و افکار و برنامه هایی،که کشور امپریال به آن نیاز دارد.
نیل پست من هم در کتاب خویش با عنوان «زندگی در عیش ،مردن در خوشی » سه مرحله نفوذ را بر شمرده ،که مرحله اول نفوذ زبانی ،مرحله نفوذ نوشتاری ،و مرحله نفوذ رسانه ایی،که در مرحله آخر اگر انسان ،مجهز به مسأله ایی،تحت عنوان «دانش رسانه یا media literacy» نباشد سریعا فریب اخبار و اطلاعات رسانه ی خبر پراکنی را خواهد خورد.
جالب است بدانیم این روزها امپریالیسم غربی و تمام دولت های غربگرا در کنار هزینه های سنگین نظامی بر علیه کشورمان به طریق جنگ نیابتی «proxy war» ،ابزار رسانه را نیز محملی برای ایجاد تنش و جنگ و اغتشاش در کشورمان نموده اند.
مالکان و صاحبان امتیاز شبکه شایعه پراکنی «اینترنشنال» (گلوبال مدیا و ولنت مدیا) با مدیریت وابسته سعودی و تحت حمایت مالی عربستان سعودی یکی از صدها رسانه ،شبکه آیی است که این روزها به زعم ناصحیح خویش روزانه ،بر علیه کشورمان مبادرت به جعل و نشر اخبار می نماید.
شبکه رسانه ایی،که این روزها بیشترین هزینه و تبلیغ منفی را در میان رسانه های معاند برعلیه کشورمان اختصاص داده (راه اندازی آن، ۲۵۰ میلیون دلار) و انتظار گردانندگان آن ،به تشنج کشاندن کشورمان است.
یکی از تکنیک های مزورانه این شبکه یارگیری از میان برخی هنرمندان ایرانی و برخی چهره های مطرح است که ،بخاطر اعتقادات ضعیفشان ، و برای نیل به وعده های کلان مالی این شبکه ها ،به راحتی با جبهه عبری،عربی و غربی بر علیه مردم کشورشان هم پیمان شده اند تا از محبوبیت برخی از این چهره های مسأله دار ،و نفوذشان در افکار عمومی طیفی از هواداران ،امنیت پایدار کشورمان را به چالش بکشانند.
«صادق صبا » یکی از مدیران اسبق بی،بی،سی پرده از این تلاش گسترده برداشته و حتی اعلام نموده این قبیل رسانه ها علی رغم هزینه سنگین برای تبلیغ و سیاه نمایی بر علیه جمهوری اسلامی ایران،حتی در مواقع مورد نیاز تریبون رسانه ایی،خویش را در اختیار گروهک های مثل سازمان مجاهدین خلق(منافقین) قرار می دهند.
کلام آخر اینکه باراک اوباما در هنگام حضورش در یکی از شرکتهای انیمیشن سازی هالیوود درطی سالهای ریاست جمهوری خویش صراحتا بیان میدارد ،از طریق رسانه به آموزش وپرورش ،سبک زندگی آمریکایی در جوامع مختلف جهان کمک کنید و جهت پیشبرد این هدف ،هنرمندان محبوب را که از نفوذ در افکار عمومی،برخوردارند ،استخدام نمایید.»
و نتانیاهو نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی هم صراحتا اعلام می نماید:«با ماهواره و تلویزیون به جنگ ایرانی ها بروید.»
ایلان ماسک بنیانگذار شرکت تسلا هم
بعنوان نماینده «Ajancy» و کارگزار سازمان سیا (پیمانکار سازمان جاسوسی آمریکا) صراحتا اعلام می کنند برای کمک به انعکاس صدای مردم ایران ،ماهواره استارلینک (بدون قطعی و بدون محدودیت و دائما متصل) به ایران میفرستم .
حال همین ایلان ماسک در نقاطی از جهان که مردم معترض و منتقد توسط غرب و دولت های دست نشانده اش ،سرکوب و تار و مار می شوند ،ساکت بوده و در اصطلاح عامیانه خفه خون گرفته است »
لذا به گوش باشیم همانطوری که آنتونی بلینکن «وزیر خارجه آمریکا» اعلام داشت و سایر مقامات دیپلماتیک أمریکا مثل وندی شرمن ،رابرت مالی نیز تایید کردند ،آنان پشت حمایت از اغتشاشات ایران قرار داشته و ابراز خوشحالی نیز می نمایند.
حال آنکه طبق ضوابط مصرح حقوق بین الملل برگرفته از کنگره وستفالیا در 1648 میلادی و کنفرانس وین،منشور جامعه ملل و اساسنامه سازمان ملل متحد ،آنان می بایست دست از مداخله «intervention» در امور سایر کشورها برداشته و به تمامیت ارضی آن کشور ،احترام «Respect» بگذارند.
قابل توجه سلبریتی های که شرافت خویش را به منافع اروپایی،آمریکایی و صهیونیستی میفروشند.قطعا در پیشگاه امت اسلام و مردم بزرگ ایران اسلامی محکوم و مطرود ،هستند و روزی نادم میگردند که دیگر دیر است.
@HOD8HOD
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️ کوتاه اما بسیار پر نکته،واقعا از دست ندهید
🔹آیا قرآن گفته بروید کافران را بکشید؟!
👌👌توصیف بسیار جالب و زیبای پژوهشگر آمریکایی خانم «لزلی هازلتون» دربارهٔ جلوهٔ رحمانی قرآن و نگرش آن به انسان، زن و طبیعت که در کتب مقدس دیگر بی سابقه است
✨اگر دقت و حوصله با انصاف همراه شود، حتی یک پژوهشگر «یهودی ندانم گرا» نیز اقرار می کند که قرآن، کتاب رحمت و لطافت است و هیچ کتاب آسمانی دیگری قابل مقایسه با آن نیست.✨
@HOD8HOD
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻راکی کوچولوها و آینده ما!
🔹غیر از #دهه_هشتادی هایی که در رسانه بزرگ شده اند، این کوچولوهای عصر جدید را هم باید دریافت!
▫️اینها در روزهای #نوجوانی با چه دنیایی مواجه خواهند شد یا بهتر بگویم چه دنیایی خواهند ساخت؟! دنیایی که ما هم قرار است ساکنش باشیم، آنها میزبانان ما خواهند بود نه مهمان ما!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #فیلمنوشت | سندروم بیقرار«ما بیشماریم»
🔸آستروتورفینگ به ایجاد توهم یک حمایت گسترده مردمی نسبت به یک سیاست یا فرد میگن که در واقعیت نسبت به اون حمایت کمی وجود داره
🔸در این روش با استفاده از اکانتها و گروههای فشار جعلی افکار عمومی رو طوری گمراه میکنن که انگار نظر اونها نظر رایج جامعه است
@HOD8HOD
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 ۱۷ هزار دروغ در ( ۳ هفته! )
🔹بررسی عملکرد رسانههای معاند فارسی زبان نشان میدهد این رسانهها بیش از ۱۷ هزار خبر دروغ در طول سه هفته دربارهی اتفاقات اخیر ایران منتشر کردند.
🎮 #اینفوتبیان | بازیهای آنلاین چقدر اینترنت مصرف میکنند؟
@HOD8HOD
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 سرقت عکس از کانالهای دوستیابی برای ایجاد حسابهای ضدایرانی در فضای مجازی
🔸 سی ان ان در گزارشی درباره حسابهای جعلی ایرانی گفته فقط در یکی از هشتگهای مرتبط با اعتراضات ایران مشخص شده ۱۳ هزار حساب در ماه سپتامبر ایجاد شده در حالی که حسابهای ایجاد شده در ماههای قبل فقط ۵۰۰ حساب بوده است.
🔸 در این راستا دو موسسه گرافیکا و استنفورد گزارشی مبنی بر حسابهای جعلی که اخبار کذب برای ایران منتشر میکرد مشخص شد کار گروههایی در آمریکا و انگلیس با استفاده از شبکههای اجتماعی مطالبی را ضد ایران منتشر میکردند.
🔸این کار گروهها برای نمایهی حساب هایشان از چهرههایی استفاده میکردند که وجود خارجی نداشتند و یا از کانالهای دوست یابی عکسی را سرقت میکردند.
@HOD8HOD
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢رسانه به همین راحتی، افراد را فریب میدهد‼️
⭕️ مستند #ما_همه_کارگردانیم؛ نگاهی به تغییر نگرش و سبک زندگی و نحوه تعامل مردم با اتفاقات در زندگی روزمره، با افزایش استفاده از فضای مجازی...
🔻دانلود و تماشا:
🌐 b2n.ir/m-krg
@HOD8HOD
لطفاً دستکم این خط سیر را ببینید: نفرتپراکنی در رسانههای ماهوارهای
وقتی رسانههای معاند در اقناع مخاطب عاجز میشوند، دست به ترفندهای دیگر میزنند؛ یکی از این ترفندها جعل لوگوی خبرگزاری ها مشهور و مطرح است.
🔹در یکی از این موارد، جمله ای شاذ و عجیب از انسیه خزعلی معاون امور بانوان رییس جمهور با لوگوی خبرگزاری تسنیم منتشر شده است. در حالیکه خبرگزاری تسنیم آن را هیچگاه منتشر نکرده و با مراجعه به آرشیو گوگل قابل راستی آزمایی است.
نکته عجیب آن است که امیرحسین صادقی بازیکن اسبق باشگاه استقلال و چند تن دیگر نیز برمبنای همین خبرجعلی، توهین و نفرتافکنی هم کردند.
🔹در نمونه دیگری نقل قولی جعلی از آیتالله اعرافی(مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور) مبنی بر یارانه ۵ میلیونی ویژه روحانیون و طلاب شهر قم را با جعل لوگوی خبرگزاری حوزه مطرح کردند، موضوعی که صحت نداشت و خبرگزاری حوزه هم آن را منتشر نکرده بود.
🔹در نمونه دیگری در سال ۹۶ با جعل شمایل خبرگزاری فارس جمله ای در مورد اسیدپاشی به بانوان بدحجاب به آیت الله طباطبایی نژاد امام جمعه اصفهان نسبت داده شد که همان موقع تکذیب شد اما این شایعه مجددا بازنشر شده و محسن کیایی، بازیگر سینما و تلویزیون نیز، آن را استوری کرده است.
🔹در تازهترین اتفاق نیز برخی رسانهها مطلبی شاخدار را به نقل از علیرضا زاکانی منتشر کردند و برای باورپذیر بودن دروغشان لوگوی موسسه همشهری (رسانه شهرداری) را هم جعل کردند.
آن را هم برخی دیگر از بازیگران و سلبریتی ها استوری کرده و در ضمن آن از هیچ توهین و حملهای دریغ نکردهاند!
🔹 نکته #مهم
🔻از ابتدایی ترین آموزش های سواد مجازی آن است که نظرات افراد را از سایت ها و صفحات رسمی خود آنها باید پیگیری کرد و در این راستا لازم است از افتادن در دام صفحات و اکانت های جعلی (فیک) مراقبت کرد.
🔹 نکته #خیلی_مهم
با رصد دیالوگ و محتوای رسانه های ماهوارهای، به وضوح معلوم است که جهتگیری آنها در جهت ایجاد نفرت و بدبینی بین اقشار مختلف مردم است. متأسفانه برخی از چهره های سرشناس نیز دانسته یا نادانسته در همین مسیر حرکت میکنند و با اعتماد به اخبار کذب و شایعات همین هدف را دنبال می کنند. جملاتی مانند: «شما ایرانی نیستید، همینقدر وقیح» و نشر دروغ های شاخدار در مورد مسائل ناموسی، نتیجهای جز نفرتپراکنی و شکاف اجتماعی ندارد.
اگر خدای ناکرده دشمنان در این هدف شوم خود موفق شوند، تجزیه، جنگ داخلی، و ناامنی دور از ذهن نخواهد بود!
لطفاً دستکم این خط سیر را ببینید: نفرتپراکنی در رسانههای ماهوارهای
💬 محمد #قربانی_مقدم
⛔️چطور یک دروغ بزرگ را باور می کنیم؟
#خطای_تائیداجتماعی
#خطای_انسجام
یکم. برخی به خودشان آمدند و متوجه شدند در سالگرد دوم شلیک به هواپیمای اوکراینی یک فرضیه جدید مطرح شده است و آن هم اینکه جمهوری اسلامی از عمد هواپیمای اوکراینی را ساقط کرده است.
دوم. عده ای به خودشان آمدند و متوجه شدند در آبان 98 جمهوری اسلامی انسان های بی گناهی را به رگبار بسته است.
سوم. به خود آمدند و متوجه شدند در زندان های جمهوری اسلامی آدم می کشند مثل آب خوردن.
چهارم. به خود آمدند و متوجه شدند میخواهند بخشی از خاک ایران را به روسیه و چین بفروشند و این گلشیفه فرهانی است که با افشاگری توافق 25 ساله اجازه نداده است.
پنجم. متوجه شدند جمهوری اسلامی سیاست اش تغییر کرده است و حاضر است با دشمن تعامل و همراهی کند.
و ....
بازهم فهرست کنم؟
اما چطور می شود برخی باور می کنند؟ بعد تکرار می کنند؟ و بعد ترویج می کنند؟
این بحث مناسب سوادرسانه ای است و بیش از این کارکردی ندارد. غرضم پرداختن به این دست موضوعات نیست.
سوال اصلی و مساله متن اینست: در چه فرآیندی آنچه باور نداشتیم را باور کردیم و دروغ بزرگ را حقیقت مسلم دانستیم؟
1⃣یکم. خطای انسجام
فرآیند باور کردن یک دروغ بزرگ از خطای انسجام شروع می شود. خطای انسجام چیست؟
خطای انسجام دو بخش دارد.
🔸بخش اول. در بخش اول کافیست رسانه، پازل های یک دروغ بزرگ را به صورت قطره چکانی به شما منتقل کند؛ به نحوی که شما این قطعات ظاهرا نامرتبط را دارای انسجام ببینید. مثلا این چند خبر را ببینید: مسئولین به خانواده کشته شده ها سر نمی زنند/ متهمین با وثیقه یا بدون آن آزادند/ کانادا درخواست دادگاه بین المللی کرده و ایران مخالف است/ ایران به دنبال فرار از پرداخت غرامت است/ سپاه باقی مانده های هواپیمای اسقاطی را فورا جمع کرده است....
این اخبار فارغ از درستی یا نادرستی به صورت جداگانه اهمیت ندارد. مهم نیست هرکدام را به تنهایی باور کنید یا نه. حتا اگر تکذیب شود هم اثرش را روی شما خواهد داشت. به چه نحو؟ این اخبار در کنار هم یک پازل را کامل می کند و آن ایجاد شک است. گویا خبری است در نهان که جمهوری اسلامی نمی خواهد انرا بگوید. این اخبار نه جداگانه و بلکه در کنار هم یک پیام منسجم می سازد و آن همان دروغ بزرگی است که ممکن است روز اول گفته نشود و دو سال بعد شکل بگیرد.
🔸بخش دوم. بخش دوم انسجام چیست؟ انسجام دروغ با شما. رسانه رصد می کند تا ببیند سمت و سوی مخاطب وجامعه به چه نحوی است. به هر سمتی کشش بیشتر پیدا کند اخبار فیک خود را متناسب با همان زمینه اجتماعی می سازد. اینجاست که فرد احساس می کند بین آنچه اعتقاد دارد با اخبار منتشر شده انسجام وجود دارد. ولو خبر دروغ باشد. او از این انسجام درونی و بیرونی لذت می برد. بنابرین به باور خود یقین پیدا می کند. حال آنکه، هم زمینه درونی اولیه و هم اخبار تزریقی بیرونی، همه اش در یک سناریوی منسجم فرد را مسخ کرده است.
2⃣ دوم. خطای تائید اجتماعی
بعد از خطای انسجام نوبت به خطای تائید اجتماعی می رسد. خطای تائید اجتماعی چیست؟ شما در آن چیزی که نه زمان و نه انگیزه و نه مهارت لازم برای بررسی اش را داشته باشید تلاش می کنید به نظردیگران توجه کنید. اینکه دیگران چه می گویند. تعداد نظرات هم شکل و هم راستا نیز است. شاید این ادعای مرا تکذیب کنید اما شما در برخی از موارد، واقعا از کامنت های یک دست و یک شکل یک پست اینستاگرامی اثر می گیرد و این تاثیر کاملا ناخودآگاه است. وقتی همه یک حرف می زنند، مخالفان نیز دچار مارپیچ سکوت می شوند و همین باعث می شود توهم باور اکثریت ایجاد و مسلط شود. اینجاست که رسانه ها تلاش می کنند نشان دهند خبر دروغ شان باور اکثریت است و شما اگر می خواهید مورد تائید اجتماعی قرار بگیرید و منزوی نشوید باید با اکثریت همراهی کنید. حال آنکه نه تنها خبر دروغ است، بلکه باور اکثریت به خبر نیز، دروغ است و تنها توهمی از اکثریت نمایی است.
رسانه در این مدل اولا یک پیام را به شیوه های گوناگون از زبان دیگران تکرار و سپس تلاش می کند با اخبار جهت دار نظر مخاطبین را یک دست و هم راستا نشان دهد. خطای تائید اجتماعی عجیب مسخ کننده است.
✅اما چه باید کرد؟
یک جمله: هوشیار باشیم. در رسانه های اجتماعی، ما تنها از رسانه های مرجع اثر نمی گیریم. از یک کامنت و لایک و ریت هم اثر می گیریم. از سویی دیگر اگر هوشیار بودیم، باید فعال باشیم. یک کامنت و لایک و ریت شما، روی باور دیگران اثر گذار است. شاید تا به حال توجه نکرده باشیم، اما یک وقت هایی سکوت هم در ترویج دروغ های بزرگ موثر است؛ پدیده مارپیچ سکوت.
پس راوی حقیقت باشیم که در یوم تبلی السرائر برای یک لایکی که زدیم و یا حتا نزدیم باید جوابگو باشیم.
✍ محسن مهدیان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 واکنش فعال حقوق بشر آمریکایی و استاد دانشگاه ایالت پنسیلوانیا به مرگ مهسا امینی!
🔶 "دنیل کوالیک" فعال حقوق بشر آمریکایی:
🔺"به قول نوام چامسکی از نظر ایالات متحده قربانیان ارزشمند و قربانیان بیارزش وجود دارد، قربانیان ارزشمند کسانی هستند که در کشورهای دشمن ما هستند، اینها برای ما ارزشمند هستند و باید روی آنها تمرکز داشت!"
🔺"آمریکا ایران را با هرج و مرج کامل میخواهد، آنها میخواهند ایران را مثل سوریه نابود کنند!"
@HOD8HOD
💡ناامیدی اندیشکده وابسته به ناتو از تبدیل آشوب به جنبش در ایران
روزنامه وطن امروز در اینباره به گزارش شورای آتلانتیک که ذیل سازمان نظامی ناتو تشکیل شده، میپردازد و مینویسد: اندیشکده شورای آتلانتیک در گزارشی با تیتر «چگونه یک «آن» را تبدیل به یک «جریان» کنیم» به ارائه تحلیل و راهبرد نسبت به اتفاقات ایران پرداخت. آنچه تأکید نویسنده آن، برزو درگاهی است، این است که اتفاقات امروز ایران یک مومنت (Moment) و یک لحظه است نه یک موومنت (Movement) و یک جریان. انتقادات نویسنده از کنش امروز بازیگران کف خیابانها در ایران این است که برای شور و هیجان، بدون افق مشخص و صرفا شامل بخشی از قشر نوجوان و جوان هستند و همراهی اجتماعی عمومی را ایجاد نکردهاند. این گزارش در ادامه بدرستی اشاره میکند: «جنبش سیاسی پایدار مستلزم نظم و انضباط، رهبری، و حتی سلسلهمراتب است- اگر نه یک زنجیره فرماندهی و حداقل تعیین وظایف- ایجاد یک جنبش، مستلزم زمان و منابع است». آنچه باعث چالش در امید بستن شورای آتلانتیک به نتیجه اتفاقات ایران شده همین فقدان مؤلفههای اولیه است که حتی آن را به جنبش هم تبدیل نمیکند.
از دیگر سو، عدم پیوستن مردم شهرها و کارگران کارخانهها باعث ابهام در آینده این اتفاقات شده است. نویسنده تأکید میکند: «در بهترین حالت، تاکنون، نتایج در شهرهای ایران مبهم بود، و به نظر میرسید کارگران در صنایع کلیدی، مانند نفت و پتروشیمی، حرکتهای کمی در اینباره داشتهاند».
این گزارش با گلایه از ایرانیان خارج از کشور به خاطر درگیری با پلیس در لندن و میلان، بهصورت مشخص از ایالاتمتحده میخواهد به فکر راهاندازی کانال مالی برای حمایت از آشوبگران در ایران باشد: «ایجاد مکانیزمی برای حمایت از اینگونه بازداشتشدگان، موضوعی کلیدی و غالبا نادیده گرفته شده است و راه مؤثرتری برای مشارکت ایرانیان خارج از کشور نسبت به درگیری با پلیس در لندن یا میلان است. واشنگتن میتواند محدودیتهای مالی را کاهش دهد تا به زندانیان و وکلای آنها که همچنان دستگیر میشوند، حمایت مالی بینالمللی بدهد».
از سوی دیگر توجه به فناوریهای ارتباطی و وعدههای ایلان ماسک نیز در این گزارش نمود پیدا کرده است.
آنچه باید بهصورت خاص مورد توجه و تأکید قرار گیرد، اعتراف این گزارش به امکان ناامنی فراگیر و تخریب گسترده در ایران است.
آنچه از دل این گزارش بیرون میآید این است که اتاقهای فکر ایالاتمتحده به هیچ عنوان به نتیجه آشوبهای امروز ایران دل نبستهاند و اعتقاد دارند نه طراحی درستی داشته و نه کنشگران آن، براساس طرح و نقشه عمل کردهاند. درنهایت فقط یک ابزار فشار مقطعی و صرفا یک تصویرسازی منفی رسانهای ایجاد میکند که برای استفاده حداقلی آنان به کار میآید. اصولا انتظاری که از جنبش رباتیک میرود جز همین استفاده رسانهای و تصویری چیز بیشتری نیست.
@HOD8HOD
سخنان عجیب سخنگوی دولت
✍بهادری جهرمی سخنگوی دولت امروز( سه شنبه ۲۶ مهرماه) در دانشگاه علامه طباطبایی گفت: "کشورهایی حاضر به هزینه از جیب خود شدند تا رسانه فارسی زبان راه بیندازند که اصلا فارسی نمی دانند و میخواهند با جنگ رسانهای ما را تحت فشار قرار دهند."
✍کنایه ایشان به شبکه ماهواره ای فارسی زبان ایران اینترنشنال است. شبکه خبری که در طرح مسائل ایران مرزهای حرفه ای را پشت سر گذاشته و خط قرمزی نمی شناسد.! در مواردی به تولید هیجان و نفرت پراکنی مبادرت کرده و فعالیت های یکسویه آن مورد مناقشه دولتمردان ایرانی است.
✍پرسش از سخنگوی دولت این است: مگه ایرانیها زبان عربی می دانند که شبکه عربی زبان العالم را ۲۰ سال پیش راه اندازی کردند.؟ رسانه های بین المللی در ایفای نقش های خود به دهها زبان مطرح دنیا از جمله زبان فارسی برنامه تولید و پخش می کنند و ذات رسانه جریان شناسی و جریان سازی است. معاونت برون مرزی صداوسیما نیز در حال حاضر به ۳۰ زبان زنده دنیا از جمله انگلیسی، اسپانیایی، روسی و چینی و مالایی و فرانسوی برنامه تولید و پخش می کند.
✍شبکه عربی زبان العالم ۲۱ ساعت از شبانه روز برنامه بزبان عربی و بقیه بزبان انگلیسی پخش می کند. روی ماهواره عرب ست و دگر ماهواره ها قابل دریافت است. این شبکه دیرزمانی در اوج بود و در حال حاضر دوران افول خود را طی می کند. فشار عربستان در مقطعی موجب توقف پخش این شبکه از طریق ماهواره عرب ست و دوباره از سر گرفته شد.
✍تعبیر گود عربها برای تمام کارکنان صداوسیما شناخته شده است. کنایه از طبقات واپسین ساختمان برون مرزی صداوسیما در جام جم است که به برنامه سازان برنامه رادیویی عربی و شبکه عربی زبان العالم اختصاص دارد. شبکه ای که برنامه های خبری آن در گذشته مورد مناقشه کشورهای عربی بویژه بحرین، عربستان و مصر و پاره ای از کشورهای عربی بوده است.
✍عربستان همیشه از لحاظ توان و دانش رسانه ای در سطح بسیار پایین تری از ایران قرار داشته ولی در سالهای اخیر درباره آموزش کادرهای خبری در غرب سرمایه گذاری زیادی کرده است. رسانه ملی نیز چهار دهه است که برنامه رادیویی بزبان عربی و دو دهه است که برنامه تلویزیونی به زبان عربی تولید و پخش می کند. سالها قبل از اینکه سرمایه داران عربستانی بفکر راه اندازی شبکه فارسی زبان باشند رسانه ملی به جریان سازی در جهان عرب پرداخت.
✍ واقعیت این است که صداوسیما در سالهای پس از انقلاب بطور پیوسته بخشی از کادرهای حرفه ای خود را به بهانه های ایدئولوژیک و سیاسی تصفیه کرد و زندگی را از آنها گرفت. بخشی از نیروهای حرفه ای را نیز در انزوا قرار داده و یا ابتکار عمل را از آنها گرفته است. شیوه های دروازه بانی اخبار را از معیارهای حرفه ای به معیارهای جناحی تغییر داد و کوچ مخاطبان را رقم زد. به گونه ای که رسانه ملی با خلا نیروی انسانی ورزیده مواجه شده و براحتی در جنگ روایت های رسانه ای میدان را به حریف واگذار کرده است.
✍اغلب نیروهای شبکه ماهواره ای ایران اینترنشنال همین نیروهای رانده شده رسانه ملی و مطبوعات ایران هستند. تاسف آور اینکه این شبکه با تحریریه کادرهای نشسته و با کمک شهروند-خبرنگاران از فرسنگها راه دور در آن سوی آبها، تحریریه کادرهای میدانی صداوسیما با این همه هزینه، امکانات و نیروهای نجومی بی انگیزه را پشت سرگذاشته است. یک سرچ معمولی درباره سوابق مجریان، تحلیل گران و خبرنگاران شبکه ایران اینترنشنال هر فردی را به همین داده ها رهنمون می کند.
✍نکته جالب این است در مطالعه تطبیقی نیروی انسانی، رسانه های عربی زبان ایران کارمند عرب زبان جذب کرده اند. بخش اعظم آنها فاقد دانش رسانه و انگیزه فعالیت هستند. این در حالی است که شبکه فارسی زبان ایران اینترنشنال روزنامه نگاران حرفه ای ایرانی را جذب کرده که اغلب پرانگیزه و مجرب هستند!
✍از عجایب روزگار اینکه کوچ نیروهای حرفه ای رسانه ملی همچنان ادامه دارد و در بر پاشنه سابق همچنان می چرخد. یک هفته پیش دکتر پیمان جبلی رئیس رسانه ملی در واکنش به کناره گیری تعدادی از مجریان و هنرمندان حرفه ای، آب پاکی را روی دستان آنها ریخت و گفت: اگر کسانی نخواهند با صدا و سیما همکاری کنند ما مانع آنها نخواهیم شد.!
✍حجت اله عباسی
@HOD8HOD