کتاب: سکولاریسم تربیتی.
نویسنده: #دکترجمیلهعلمالهدی
تاریخ اولین انتشار: ۱۳۸۶
انتشارات کانون اندیشه جوان
🔹سکولاریسم که مکتبی با هدف دین زدایی در اجتماع مسلمین به شمار می آید، به اشکال گوناگون اندیشه دینی را هدف قرار داده و یکی از مهم ترین حوزه های نفوذ آن نیز تعلیم و تربیت است. در این راستا سکولارها می کوشند با گسترش سیطه بر نظام آموزشی، آن را به سوی علم گرایی بدون معرفت دینی و روشنفکری مبتنی بر تعارض با دین سوق دهند. در ایران نیز ریشه این اقدامات به عهد صفویه بازمی گردد. زمانی که عده ای سست عنصر به دلیل ضعف بینشی خود را تسلیم فرهنگ بیگانه غرب کردند. اینها بیشتر افرادی بودند که برای تحصیل دانش به کشورهای غربی فرستاده می شدند و سوغاتشان برای میهن همانا تنفر از فرهنگ بومی خود بود.
در کتاب حاضر چگونگی شکل گیری و گسترش این جریان دین زدا در نظام تربیتی ایران مورد بررسی قرار می گیرد.
🔹این کتاب شامل پیشگفتار، مقدمه و ۴ بخش است.
عناوین بخش های کتاب عبارتند از: سیر تحول تعلیم و تربیت کهن به تعلیم و تربیت جدید، تکوین و گسترش جریان روشنفکری، تأسیس مدارس جدید و تحلیل مبانی سکولار تعلیم و تربیت جدید
#معرفی_آثار
#کتاب
#سکولاریسم_تربیتی
https://eitaa.com/hodaa313
https://ble.ir/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda/
🔹مناسبات علم و ارزش در دانشگاه
🔹بخش اول
⚜دکتر جمیله علم الهدی:
در نگاه قرآنی، "حقیقت" ارزش بنیادین است و در این نگاه، ارزشها فطری هستند، بنابراین دعوای تمدنی امروز ما و چالش اصلی علم و دانشگاه و فرهنگ، به دعوایی که بین ارزش مطلق "میل" و "خواسته" و ارزش مطلق "حقیقت" وجود دارد، خو و انس به دنیا بدون علم ولی با الهام فجور و تقوی است، پس در هستی شناسی قرآنی "ارزش" بر "علم" تقدم دارد.
همچنین در رویکرد قرآنی منفعت و ضرر وقتی مطرح است که با "حقیقت" گره بخورد نه با "میل و خواسته" و این در حالی است که در نگاه موجود، علم و فناوری بر اساس استعاره های مادی نسبت به جهان شکل گرفته است. یعنی الان وقتی می خواهند چیزی را بشناسند بیشتر از استعاره ماشینها استفاده میکنند به خصوص کودکانی که امروز به دنیا میآیند از استعاره ماشینهای خودکار و پیچیده همانند موبایل استفاده مینمایند، برای این که متوجه شوند جهان چه گونه است. لذا اگر استعاره انسانها برای شناخت جهان، ماشین باشد احساس نیاز به وجود خداوند نخواهند داشت و بنابراین رویکرد صنعتی که الان وجود دارد به طور خود به خودی به توسعه الحاد کمک می نماید و یک تهدید جدی برای اعتقاد به خدای خالق مداخله گر و حاضر و ناظری است که همین امروز و الان رب العالمین است.
ادامه دارد....
🔸🔸🔸🔸
هفته علم جمهوری اسلامی
همایش روسای دانشگاههای ایران و عراق
ایران ، مشهد، مهرماه ۱۴۰۲
https://eitaa.com/hodaa313
https://ble.ir/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda/
🔹بخش دوم
لذا استعاره "ماشین" مفهوم "رب" را بر نمی تابد. بنابراین نگاه صنعتی، کارخانهای و ماشینی به توسعه الحاد کمک میکند به همین دلیل یا خدای "خالق" را القاء میکند که در یک زمانی ماشین بزرگ جهان را ساخته یا به طور کلی "بی خدایی" را تلقین میکند. همچنین سیطرهی رویکرد اقتصاد صنعتی، بر سازمانها و نهادهای علمی، به توسعه الهیات و تقویت باورهای دینی کمک نمیکند و آموزش الهیات به کودکانی که نخستین فهم و شناخت از جهان اطراف را با ماشینهای پیشرفته در خانه شروع میکنند نیز بسیار سخت است.
بنابراین حاکمیت جریان منفعتگرا اقتضا میکند که ما در بهترین حالت، تحت تاثیر آموزههای مارکسیستها، دیگران را در بهره کشی از طبیعت سهیم کنیم. یعنی محرومان را در بهره برداری منفعت طلبانه از طبیعت سهیم نماییم، ولی این نگاه به جلوگیری از نابودی طبیعت و حل بحرانهای زیست محیطی کمکی نمیکند. لذا با مفهوم برابری از جهان دو قطبی به جهان چند قطبی می توان رسید، اما بیش از آن نمی توان کاری کرد و زمین و انسان را نمیتوان نجات داد. لذا در شناخت مناسبات علم و ارزش با دیدگاه قرآنی، تقدم "ارزش" بر "علم" آشکار میشود.
🔸🔸🔸🔸
همایش روسای دانشگاههای ایران و عراق
ایران ، مشهد، مهرماه ۱۴۰۲
#چالش_ارزشها_در_دانشگاه
#نسبت_ارزش_و_علم
#استعاره_های_جهان
#جهان_به_مثابه_ماشین
#نقد_نظریه_سیستم_ها
https://eitaa.com/hodaa313
https://ble.ir/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda/
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
«اَللَّهُمَّ لَکَ الْحَمْدُ حَمْدَ الشَّاکِرینَ لَکَ عَلی مُصابِهِمْ؛ اَلْحَمْدُ للَّهِ عَلی عَظیمِ رَزِیَّتی»
در این ایام غربت، انتظار ظهور است که حرکت و نشاط میآفریند. چه اینکه هنگامهی سپاسگزاری نیز هست، آن جا که جلوههای زیبای توحید در بیان کودکان فلسطینی بازتابید و چشمهای زمین را به شکوفایی انسان روشن ساخت.
▪️اللهم انصر الاسلام و اهله و خذل الکفار و اهله
#غزه
#زیبایی_های_انسان_موحد
#شجاعت_و_مقاومت
#مرگ_باوری
#تربیت_توحیدی
https://eitaa.com/hodaa313
https://ble.ir/hodaa313
🔰کتاب هنر زنانه زیستن ، به قلم #دکترجمیلهعلمالهدی و به همت انتشارات سمت و با مشارکت دانشگاه شهید بهشتی منتشر شد.
🔻این اثر نقدی است بر معنای «زن همچون مرد ناقص، که کمالش را باید در مردانه شدن بجوید و خواهان برابری با مرد باشد». کتاب حاضر با معرفی پیشفرضهای چنین برداشتی از زنانه زیستن که حاصل سیطره نگرش اقتصادی به انسان است و در رویکرد اقتصادی علوم انسانی ریشه دارد، راهی برای کشف حقیقت زن به کمک تعالیم انبیای الهی گشوده است. سپس با بررسی آیات قرآن کریم و ملاحظه انسان در حرکت، دلالتهای نگاه تحولی به زنانه زیستن را آشکار کرده است. این کتاب گام نخست از یک رویکرد تحولی در تحقیقات علوم انسانی است که میتواند با الهام از قرآن کریم توسعه یابد.
"زمان انتشار: مهر۱۴۰۲"
#معرفی_آثار
#کتاب
#حقیقت_زن
#زیبایی_شناسی_تحولی
https://eitaa.com/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda/
https://ble.ir/hodaa313
6.61M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻بداخلاقی، خودپسندیهای سازمانی و انحصارگراییهایی که کشور ما به شدت از آنها رنج می برد!
🔸سخنرانی #خانم_دکتر_علمالهدی در جمع رؤسای بین الملل دانشگاه های کشور
تهران _ شهریور ۱۴۰۲
#انحصارگرایی_سازمانی
https://eitaa.com/hodaa313
https://ble.ir/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda/
🔹جایگاه زنان در توسعه🔹
🔻توسعه نویدبخش آرامش، لذت و رفاه زیاد برای مردم دنیاست . بدون شک آرامش و آسایش و لذت به خودی خود مطلوبی همگانی ست و به طور طبیعی هیچکس از رنج و درد و اندوه استقبال نمیکند. فلذا آرامش و لذت پایدار و همگانی تنها دلیل مشروع بودن و مطلوب بودن توسعه است.
اما فروکاست زیبایی و عاطفه به ابزارهایی برای رسیدن به هدف آرامش و خوشی پایدار و زیاد، مانعی سر راه رشد و کمال زنان است. ابزار شدگی ، بی هویتی و بحران معنا ، بهای سنگینی است که زنان در راستای این مطلق گرایی وحشتناک پرداختهاند.
🔻با تعریف زیبایی و عاطفه به مثابه مزیتهای حرفهای ، جایگاه زنان در توسعه صنعتی تثبیت شدهاست. چنانچه زنان نتوانند در رقابتهای حرفه ای، فرصت فعالیت در ساختار اداری یا شرکتی را از مردان بربایند، ناگزیر از مزیتهای شورانگیز خویش برای افزایش بهره وری و تحقق اهداف حرفهای سازمانها و شرکتها بهره میگیرند.حتی امکان دارد آنها برای کمک به اهداف اجتماعی و غیر حرفهای به بهره کشی جنسی و سوء استفاده از زیبایی طبیعی خویش قانع شوند.
🔻زن زیبا در منطق تجاری به مثابه "سرمایه"، در منطق صنعتی به مثابهی "ماده خام" ، ودر منطق مدیریت به مثابه "نیروی کار" تلقی میشود.زیر سیطره منطق توسعه، زیبایی را نمی توان از چرخه تولید و توزیع و مصرف خارج کرد.
🔰برشی از کتاب هنر زنانه زیستن
به قلم #دکترجمیلهعلمالهدی
#معرفی_آثار
#توسعه
#مصرف_زیبایی_به_مثابه_مزیت_حرفهای
#ابزارشدگی
#بی_هویتی
#خشونت_علیه_زنان
https://eitaa.com/hodaa313
https://ble.ir/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda/
🔸تکنوکراسی در علم🔸
🔻برشی از سخنرانی خانم #دکتر_جمیله_علمالهدی در اختتامیه همایش مرجعیت علمی
◀️ بنده وضعیت علم در ایران را بر اساس مقطع تأسیس دارالفنون به دو بخش تقسیم بندی میکنم. یک بخش قبل از تأسیس دارالفنون و بخش دیگر بعد از تأسیس دارالفنون است. قبل از تأسیس دارالفنون، علم فضیلت و عالِم یک فرد متخلّق و سیر و سلوک و روشی داشت و مردم به دور شخصیت آن جمع میشدند و درخواست مردم از عالِم موعظه و پند، اصلاح، راهنمایی و هدایت بود. اما بعد از تأسیس دارالفنون با علم مدرن روبرو شدیم و به تدریج دانشگاههای مدرن تأسیس شدند و معنای علم از یک فضیلت اخلاقی به یک مزیت اجتماعی و مرجعیت در سازمانهای قدرت و یک برتری اجتماعی تبدیل شد. نگاه اقتصادی سیاسی به علم از نگاه اخلاقی پررنگتر شد ، لذا شخصیت عالِم و منش او چندان مورد توجه نبود، بلکه استفادههای اقتصادی از علم و آنچه به پیشرفت و توسعه کمک میکرد مورد توجه قرارگرفت. در این میان اتفاقهای عجیبی رخ داد و ما به روش تحقیق کردن عالمان توجه کردیم و ویژگیهای شخصی آنان را به کنار گذاشتیم و پلتفرمهایی تحت عنوان "روش تحقیق" ساختیم و از نوع آموزشهای عالمان نیز پلتفرمهایی ساختیم تحت عنوان "روش تدریس" و کم کم عالمان به تکنیکهایی که قابل استفاده همگان باشد تبدیل شدند.
در واقع از علم و عالِم شخصیتزدایی کردیم و بیشتر از خود علم، این نهادهای علمی و سازمانهای علمی بودند که مرجعیت پیدا کردند و اعتبار عالم به اعتبار سازمانی که آنرا تائید میکردند تبدیل شدند و به عبارت خیلی خلاصه تکنوکراسی در علم حاکم شد و تکنیک زدگی در علم اتفاق افتاد.
"تخصص" جای "فرهیختگی" را گرفت، حکمت نظری و حکمت عملی هر دو فروکاست پیدا کردند و عالمان نیز به کارمندان سازمانهای علمی تبدیل شدند، کارمندانی که در ازای کاری که انجام میدادند حقوق دریافت میکردند و در واقع عالِمی از معلمی جدا شد و شور معلمی که قصد هدایت و راهنمایی دارد نادیده گرفته شد...
#دانشگاه
#علم_و_اخلاق
#تکنوکراسی_علمی
https://eitaa.com/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda
https://ble.ir/hodaa313
*🔰کتاب نظریه اسلامی رشد انسان، به قلم دکتر جمیله علم الهدی در سال ۱۳۹۸ به وسیله انتشارات دانشگاه شهید بهشتی چاپ شده است.*
🔻این اثر تلاشی برای پاسخ به پرسش چیستی الگوی رشد انسان بر اساس فلسفه اسلامی حکمت متعالیه، ارجاع به نصوص و بهره مندی از صراحت شواهد نقلی به خصوص ظاهر آیات قرآن کریم است.
🔻تبیینهای فلسفی تاکنون و به طور عمده حاوی توصیفهایی درباره ساختار وجودی انسان یا به تعبیر فلسفی ماهیت انسان بودهاند و از این حیث توانستهاند ابعاد وجود انسان و عناصر تشکیل دهنده اصلی آن را آشکار سازند. با این همه به نظر میرسد این نوع تبیینها رویکردی ایستا دارند و برشی از انسان را به نمایش میگذارند. بسیاری از این تبیینها تنها به ویژگیهای یک انسان تحقق یافته یا یک انسان مطلوب میپردازند، اما به مسیر حرکت و الگوی تغییر و تحولات وجودی و عوامل مداخلهگر در رشد انسان کمتر توجه میکنند. همچنین تاکنون تعالیم اسلامی از این منظر یعنی از منظر انسان در حال تغییر کمتر مورد بررسیهای دقیق قرار گرفته است. تولید این اثر تلاشی برای درک دیدگاه اسلام درباره رشد انسان است.
🔻 این کتاب برای پژوهشگران علوم تربیتی و روانشناسی میتواند الهام بخش و مفید باشد همچنین به دلیل مواجهه انتقادی با عناصر تمدنی مدرن برای پژوهشگران علوم انسانی سیاستگذاران و برنامهریزان حوزههای گوناگون فرهنگی نیز قابل استفاده است.
#معرفی_آثار
#کتاب
#نظریه_اسلامی_رشد_انسان
https://eitaa.com/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda/
https://ble.ir/hodaa313
7.73M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔹وَمَرْيَمَ ابْنَتَ عِمْرَانَ الَّتِي أَحْصَنَتْ فَرْجَهَا فَنَفَخْنَا فِيهِ مِنْ رُوحِنَا وَصَدَّقَتْ بِكَلِمَاتِ رَبِّهَا وَكُتُبِهِ وَكَانَتْ مِنَ الْقَانِتِينَ (سوره مبارکه تحریم)
مسجدالاقصی؛ جایی که خداوند مستقیما به یک زن وحی نموده و او را به کنش گری اجتماعی و انقلاب با رهبری فرزندش امر کرد. حضرت مریم یک زن گوشه نشیننبود، یک زن قیام کننده و پاک بود که به امر خدا وارد صحنه اجتماع شد...
✅ سخنرانی #خانم_دکتر_علمالهدی در جمع بانوان هیات علمی و کارمند دانشگاه علامه طباطبایی (ره)، آذرماه ۱۴۰۲
"انتشار به مناسبت میلاد حضرت مسیح علیه السلام"
#حضرت_مریم
#زن_انقلابی
https://eitaa.com/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda
https://ble.ir/hodaa313
کوثر بودن فاطمه زهرا(س)از چند نظر قابل بررسی است:
🔸یکی از نظر نقش آموزندهای که ایشان برای پیروان خود داشته و آنها را در شرایطی ابهام آمیز هدایت کرده است که با رواج دروغ و تهمت و سایر شیوههای تبلیغاتی فهم تعالیم دین دشوار بوده است.
🔸دوم از نظر پرورش فرزندانی که در عالی ترین مقام هستی قرارگرفتهاند.
🔸سوم از نظر تعداد فرزندانی که غیر مستقیم و به واسطه والدین خود به ایشان منتسباند.
🔸چهارم از نظر تعالیم بسیاری که در قالب دعا، نیایش، سپاس، ستایش و درخواست مغفرت و رحمت امکان جلب نعمتهای الهی و هدایتهایش را فراهم نموده اند.
ادعیه رسیده از امامان معصوم (ع) در واقع مسیر تکامل را برای بشر باز نگه داشتهاند. دعاها به عنوان همتای قرآن یا قرآن صاعد شناخته می شوند. تقریباً بدون این دعاها که به ابتکار فرزندان این بانو پدید آمده و سخاوتمندانه در دسترس ماست، هدایت ما کامل نبود، بلکه جریان تکمیل کنندهای که در میراث نبوی و علوی وجود دارد و ما را برای بالارفتن از نرده بان کمالات و فضایل یاری میرساند،دستاورد ایشان و فرزندانشان است.
"برشی از کتاب هنر زنانه زیستن" به قلم #دکترجمیلهعلمالهدی
https://eitaa.com/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda
https://ble.ir/hodaa313
🔶شخصیتزدایی از طبیعت و جامعه🔶
◀️نگاه انسان به طبیعت از نگاه به یک شخصیت مؤدب، یک شخصیت باهوش، یک شخصیت باشعور، یک شخصیت هدفمند به یک ماشین، یک سیستم و یک اکوسیستم تبدیل شد. به عبارت دیگر طبیعت گرایی سنتی به طبیعت گرایی مدرن تبدیل شد.
در طبیعت گرایی سنتی اشیای طبیعی بسیار مقدس و حتی قابل پرستش تلقی میشوند. در اغلب ادیان سنتی احترام و پرستش طبیعت بخشی از زندگی انسان است؛ ولی در طبیعت گرایی مدرن از طبیعت شخصیتزدایی شد. اما ماجرا تا همینجا پایان نیافت. نه تنها طبیعت به سیستم، و روابط اشیای طبیعی به مکانیسمهای خودکار تبدیل شد بلکه این اتفاق برای جامعه نیز رخ داد. از جامعه نیز شخصیتزدایی شد. جامعه دیگر یک شخصیت باشعور، مستقل، دارای فکر، دارای اندیشه و دارای هدف نبود. «ناس» عبارت دینی جامعه است. این تعبیر در قرآن و تعالیم دینی یک موجود متحرکِ حیاتمندِ باشعور است، امامی دارد، پیرو دارد، طبقهبندیهایی دارد. اما جامعه در معنای مدرن آن از این شخصیت تهی شد.
🔰برشی از یادداشت خانم دکتر علم الهدی با عنوان "نزاع ماشین ها و عدالت" در مجله برداشت اول
#شعورمندی_طبیعت
#شعورمندی_جامعه
#سیستم_های_خودکار
https://eitaa.com/hodaa313
http://facultymembers.sbu.ac.ir/alamolhoda
https://ble.ir/hodaa313