هدایت شده از روزنه
جایگاهشناسی «اندیشه و مبانی انقلاب اسلامی» در مصوبات شورای عالی حوزه علمیه
[صفحه 2 از 4]
◾️بازخوانی اسناد مذکور با تکیه بر اندیشه امام خمینی(قدس سره) که مورد تاکید صریح رهبری معظم نیز بوده، ما را به شناخت هرچه بهتر مسیر فعلی حوزه علمیه در عرصه سیاست ورزی یاری میرساند.
تصویبکنندگان این اسناد از دلدادگان مکتب امام خمینی قدس سره الشریف بوده و این اسناد همچون سایر اسناد شورای عالی حوزههای علمیه دارای نکات مثبت برجسته ای است لذا خوانش مجدد این مصوبات، اولاً گامی است در جهت #ترویج آن و در مرتبه بعدی در ضمن بیان برخی ملاحظات، تلاش می شود قدمی در راه #تکامل و #تسریع در #اجرایی_شدن آن برداشته شود تا در نتیجه آن، ارتقای نهاد روحانیت در عصر انقلاب اسلامی را شاهد باشیم.
🔲بر اساس این مقدمه، ملاحظاتی در پنج سرفصل در این یادداشت دنبال میشود:
1. ابهام در تفسیر مفاهیم بنیادین
2. چالش منظومه معنایی در مفاهیم سیاسی
3. تعیین فصلالخطاب در منظومه فکری و عملی
4. مشخص نمودن جایگاه و ضمانت اجرایی در کنار تبیین راهکارها
5. بررسی تأثیر مصوبات در فضای عمومی حوزه علمیه
1. ابهام در تفسیر مفاهیم بنیادین:
▫️استفاده از کلیدواژههایی که دارای بار معنایی مثبت هستند همواره یکی از بزنگاههای تعیین کننده در اسناد بالادستی است. گاهی یک واژه ارزشی با بار معنایی مثبت، توسط برخی افراد و جریانات سیاسی مصادره یا تحریف میشود لذا با تبیین دقیق و درست از مفاهیم کلیدی، در ساحت اجرا، از تحریف و انحراف و تفسیرهای سلیقه ای و سیاست زده پیشگیری خواهد شد.
◽️یکی از مبانی و ارزشهای حوزه علمیه در سند چشمانداز به این صورت آمده است:
«نقش هدایتگرانه و پدرانه در جامعه»
این نقش، یکی از مبانی و ارزشهای حوزه علمیه در اعصار مختلف بوده است اما همین معنا توسط برخی #سکولارهای_حوزوی که مع الاسف سالهاست برخی از آنان در مسیر #مرجعیت_سازی_نامتعارف نیز گام نهاده اند، مصادره شده و مفهوم «نقش پدری روحانیان» به تساهل و تسامح در ارزشهای دینی یا فقدان مرزبندی دقیق سیاسی، تفسیر شده است.
◽️در همین سند از کلیدواژههایی همچون «آرمانخواهی واقعبینانه و تکلیفگرایی مجاهدانه مبتنی بر فرهنگ عاشورایی» نیز استفاده شده که هم کلیدواژه «واقعبینی» و هم «فرهنگ عاشورایی» توسط عدهای مصادره و تحریف شده است و واقعبینی به معنای تسلیم در برابر وضع موجود در نظر گرفته شده و حتی فرهنگ عاشورایی هم از سوی برخی معممین به مذاکره و سازش با استکبار تعریف شده است!
همین چالش در «طرح حفظ و تقویت روحیه انقلابی در حوزههای علمیه» نیز قابل طرح است و مواردی همچون: «عدم وابستگی به افراد و جریانهای سیاسی»، «عدم تحجر»، «نداشتن انتظارات زیاد از انقلاب اسلامی» و... نیز از این قبیلاند.
🔸کسانی که در متن تحولات داغ سیاسی حوزوی بودهاند میدانند که عدهای با شعار «عدم وابستگی به افراد و جریانهای سیاسی» از ورود مؤثر حوزویان به عرصه کنش گری سیاسی (در برهه های خطیر مانند انتخابات ریاست جمهوری و فتنه ها) جلوگیری میکردند و برخی دیگر به اسم پرهیز از تحجر، عناصر متدین سنتی راسخ در اصول را رمی میکردند و جریاناتی خاص با ترویج تفکر به اصطلاح اعتدالی، حضور دین در عرصههای جزئی زندگی را تخطئه و انتظار حداکثری و تفسیر رادیکال عنوان میکنند البته این طیف خود را معتقد به اسلام سیاسی و تشکیل حکومت اسلامی معرفی میکنند اما عمق کلامشان بریدگی دین از زندگی جاری بشری است که فهم این نکته نیاز به تبیین دقیقی از کلمات امام خمینی قدس سره الشریف درباره گستره دین در قلمرو زندگی بشر دارد.
◽️به علاوه در «نظام جامع امور سیاسی حوزههای علمیه»؛ حوزه علمیه به این ویژگی به عنوان یک آرمان شناسانده شده:
🔻«جامع و توسعهیافته، متناسب با مقتضیات اجتماعی سیاسی جهان اسلام و تشیع» که باید توضیح داد که مراد از «توسعهیافتگی و تناسب با مقتضیات» چیست؟
توسعهیافتگی به خودی خود دارای بار معنایی سکولار است که در بیان مقام معظم رهبری نیز تعریض های روشنی بدان وجود دارد و برخی تصریح دارند که مراد از توسعه، منحل شدن در هاضمه نظام جهانی است.
این مورد قطعا نمیتواند مراد اعضای شورای عالی باشد بنابراین برای سوء استفاده مغرضان بیماردل و بداندیش از خلأهای مفهومی، خاصه #سکولارهای_عرفی (که دامنه نفوذشان تا دل حوزه علمیه نیز کشیده شده) باید این مفهوم و سایر مفاهیم متشابه به نحو جدی بازتعریف شود.
@rozaneebefarda
ادامه👇
هدایت شده از روزنه
جایگاهشناسی «اندیشه و مبانی انقلاب اسلامی» در مصوبات شورای عالی حوزه علمیه
[صفحه 3 از 4]
3. . چالش منظومه معنایی در مفاهیم سیاسی
▫️اسناد مصوب شورای عالی حوزه حتما با نگاهی کارشناسی تولید شده و ابعاد مختلف را مورد نظر قرار داده است و در عین حال، در مواردی کنار هم گذاشتن مجموعهای از مفاهیم پرتکرار سیاسی مثبت، آن هم به نحو استقراء ناقص، مشاهده میشود.
به طور مثال در «طرح حفظ و تقویت روحیه انقلابی در حوزههای علمیه»-بخش بایدها و نبایدها، مجموعهای از مفاهیم سیاسی و اخلاقی به نحو کلی و غیرنظاممند در کنار هم قرار گرفته؛ در حالیکه همگان اذعان دارند که برای انقلابزدایی از حوزه علمیه، طرحهای پیچیده، کارشناسیشده و دقیقی در حال اجراست که داشتن نظام معنایی منسجم و منطقی، لازمه مقابله با آن است.
3. تعیین فصلالخطاب در منظومه فکری و فرایند اجرایی
▪️در اسناد در موارد متعدد به اندیشهها و مطالبات امام خمینی قدس سره الشریف و مقام معظم رهبری مدظلهالعالی توجه شده است. مثلاً در سند چشمانداز-بخش مبانی و ارزشهای اساسی آمده است:
«9. توجه به اندیشهها و رهنمودهای حضرت امام خمینی قدس سره و مقام معظم رهبری مدظلهالعالی و مراجع عظام تقلید
10. حمایت و پشتیبانی از ولایت مطلقه فقیه، ولی فقیه زمان و نظام مقدس جمهوری اسلامی»
همچنین در بخش سیاستهای کلان حوزههای علمیه همین سند آمده است:
«4. اهتمام جدی بر تحقق اندیشهها و رهنمودهای امام راحل قدس سره و مقام معظم رهبری دام ظله العالی و بهرهمندی از منویات و فرمایشات مراجع عظام مدظلهم»
🔸توجه و تصریح به بهرهمندی از منویات و بیانات امام و رهبری و مراجع عظام تقلید مدظلهم، لازم و ضروری است و طبعا این بزرگان در اصول و مبانی اختلافی ندارند و همه در چارچوب نظام اسلامی و حمایت از جمهوری اسلامی و ضرورت حضور حداکثری حوزه در میدان خدمت و حمایت از نظام، متفقاند اما در لایههای پایینتر حوزوی، تفاوتهای بینشی و روشی میان علما و فضلای حوزه، امری طبیعی و قهری است. از این رو، مطالعه دقیق مبانی فکری و الگوهای سیاستورزی هرکدام از جریان های متکثر و عناصر مؤثر حوزوی، لازمه سیاست نویسی برای فضای حوزه است.
چه اینکه در تدوین اسناد راهبردی، از دستیابی به یک منظومه بینشی و عملی منسجم، گریزی نیست و طبیعی است در فرض تزاحم میان روشها و بینشها در مسائل کلان سیاسی، #مبنای_معیار باید مشخص گردد که در این یادداشت از آن تعبیر به فصلالخطاب می کنیم. طبعا وقتی از مبنای معیار سخن می گوئیم، مراد از آن، امری فراتر از اختلاف سلیقه ها در مقام اجرا یا حتی اختلاف نظرهای روبنایی در ساحت فکری است.
طبیعی است صرف ذکر «حمایت و پشتیبانی از ولایت مطلقه فقیه» در اسناد بالادستی، در تضمین معنای مذکور کفایت نمیکند و میبایست با تعمق در نظام معنایی و فرایند عملیاتی، به منظومهای منسجم و مبنای فصلالخطاب دست یافت.
4. مشخص نمودن جایگاه و ضمانت اجرایی در کنار تبیین راهکارها
▪️در اسناد مورد بررسی، راهکارهایی جهت تقویت اندیشه سیاسی و اتقان سیاستورزی حوزویان توصیه شده است اما جایگاه و ضمانت اجرایی آن مشخص نیست. به طور مثال در طرح حفظ و تقویت روحیه انقلابی در حوزههای علمیه، «برنامهریزی جهت مقابله عملی با مقدسنمایی و تفکر جدایی دین از سیاست در حوزههای علمیه» به عنوان یکی از اقدامات و راهکارهای رشد و تقویت روحیه انقلابی ذکر شده است و راهکار دیگر: «تقویت و برگزاری ماده درسی «ولایتفقیه» و «تاریخ انقلاب اسلامی و نهضتهای اسلامی به ویژه نهضتهای صد ساله اخیر برای کلیه طلاب» توصیه شده است.
اما معلوم نیست مجری این راهکارها به صورت مشخص کدام نهاد حوزوی است؟ آیا مسئول برنامهریزی جهت مقابله عملی با تفکرات انحرافی، مدیر حوزههای علمیه است؟ معاونت پژوهشی است؟ معاونت آمار و بررسی؟ یا مجموعهای از نهادها؟ نهادهای بیرونی(خاصه نهادهای انقلابی) چقدر در این مسیر مشارکت یا مدخلیت دارند؟
همچنین «تقویت و برگزاری ماده درسی ولایتفقیه» به عهده چه کسی است؟
آیا قرار است این ماده درسی به عنوان درس الزامی باشد یا جانبی؟
مسئول برگزاری مدیران مدارساند یا معاونت آموزش و سوالاتی از این قبیل که سند مورد نظر پاسخی برای آن ندارد.
◽️البته «طرح جامع ارزیابی و رتبهبندی واحدهای آموزشی حوزوی» یکی از طرحهایی است که ساز و کار اجرایی مشخصی دارد.
این طرح، سندی فراگیر است که کلیه واحدهای آموزشی تحت پوشش مرکز مدیریت حوزههای علمیه را شامل میشود و بنا به مفاد ذکر شده در آن، طرحی جامع است که همه عوامل و عناصر مراکز آموزشی حوزه علمیه در آن لحاظ شده اند و مورد ارزیابی قرار میگیرند و بر اساس معیارهایی مشخص به هر مجموعه آموزشی از مجموع 1000 امتیاز نمره معینی داده میشود.
@rozaneebefarda
ادامه👇
هدایت شده از روزنه
جایگاهشناسی «اندیشه و مبانی انقلاب اسلامی» در مصوبات شورای عالی حوزه علمیه
[صفحه 4 از 4]
🔳در بخشی از متن طرح جامع ارزیابی آمده است:
«برای ارزیابی و رتبهبندی واحدهای سازمانی الگوهای مختلفی وجود دارد، از بین این الگوها، الگوی نظاممند که همه عوامل درونی، کارکردی و خروجی را شامل میشود مناسب برای ارزیابی و رتبهبندی واحدهای آموزشی حوزههای علمیه انتخاب گردید. اگر هر واحد آموزشی را به عنوان یک نظام در نظر بگیریم عناصر ورودی، فرایندها و خروجی آن به شرح ذیل خواهد بود:
الف) منابع و ورودی واحدها: طلاب، اساتید، قوانین مرکز مدیریت، منابع انسانی، مالی و امکانات
ب) فرایندها: آموزش، پژوهش، تهذیب، تبلیغ، امور طلاب(خدمات)، مدیریتی(اجرایی)
ج) خروجی: دانشآموختگان، آثار علمی، خدمات تبلیغی»
◾️گفتنی است این طرح، کمتر از یک ماه بعد از هشدار جدی مقام معظم رهبری مدظلهالعالی مبنی بر لزوم انقلابی ماندن حوزه (1394.12.25) و در تاریخ 1395.1.20 تصویب شد.
بنابراین میبایست دغدغه مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم انقلابی ماندن حوزهها با تبیین دقیق ملاک «انقلابیگری» در آن لحاظ شود و با سنجههای مشخص و با درصد تأثیرگذاری بالا، مراکز آموزشی حوزه علمیه را مورد ارزیابی قرار دهد اما همانطور که پیداست عنصر «سیاست» به صورت مستقل در ضمن عناصر شمرده نشده، گرچه فهم سیاسی برای عموم طلاب، در عرض و در رتبه آموزش و پژوهش و تهذیب، امری مهم و حیاتی است اما ضعف تحلیل سیاسی در سطوح مختلف حوزوی همیشه آسیبزا و جبران ناپذیر بوده است و در طول تاریخ، برخی حوزویان که در جلالت قدر علمی و معنوی مثالزدنی بودند صرفا به خاطر ضعف در این شاخصه، دچار ابتلاهایی در تفسیر یا تطبیق شدند که در این باب، نمونه تاریخی کم نیست.
در این طرح، عنوان مستقلی برای ارتقای سیاسی طلاب در نظر گرفته نشده و فقط ذیل «محور تبلیغ»، زیرشاخه امور فرهنگی، دو عنوان «جهتگیری مدرسه در تقویت بنیانهای نظام» و «برگزاری نشستهای بصیرتافزایی» آمده است که در سطح مدارس مقدمات، هرکدام فقط 2 امتیاز (از مجموع 1000 امتیاز مجموعا معادل 0.4 %) را به خود اختصاص داده است. یعنی اگر مدرسهای در جهت تقویت نظام اسلامی هیچ حرکتی نکرد (و به تعبیر دقیقتر انقلابی نبود) و هیچ نشست بصیرتافزایی هم برگزار نکرد، تنها 0.4% از مجموعه امتیازات آن در جدول ارزشیابی کسر میشود.
البته در بخش «خروجی» این سند، «دانشآموختگان فارغالتحصیل مهذب انقلابی» نیز به عنوان یکی از شاخصهها ذکر شده که البته معلوم نیست با این روش ارزیابی و جهتدهی به مدارس، چگونه این خروجی حاصل میشود؟
هرچند برخورداری از «شخصیت مهذب انقلابی» طلاب نیز تنها 1 امتیاز از 1000 امتیاز را به خود اختصاص داده است!
همانطور که گفته شد ملاکهای فوق در بخش «مدارس سطح 1(مقدمات)» بود اما مدارس تخصصی در این ارزیابی محور «تبلیغ» را ندارند، در نتیجه همان 0.4 امتیاز مربوط به جهتگیری انقلابی و برگزاری نشستهای بصیرتافزایی، در مورد مدارس تخصصی لحاظ نمیشود. هرچند به شاخصه «شخصیت انقلابی فارغالتحصیلان»، 12امتیاز از 1000 امتیاز (1.2%) داده شده است.
◾️در مدارس سطح2و3 جهتگیری مدرسه در تقویت بنیانهای نظام اسلامی تنها 4 امتیاز از 1000 امتیاز را به خود اختصاص داده است. برگزاری نشست بصیرتی هم تنها 4امتیاز دارد و مجموعهای که جهتگیری انقلابی داشته باشد و نسبت به رشد فکر سیاسی-انقلابی طلاب خود اهتمام داشته باشد تنها 0.8% با یک مجموعه غیرانقلابی که بستر مناسبی برای رشد حوزویان غیرانقلابی و...، تفاوت دارد.
طرح مزبور کمتر از یک ماه بعد از سخنرانی 1394.12.25 مقام معظم رهبری تصویب شد که در آن تاکید شده بود: «حوزه باید انقلابی بماند.»
البته حدود یک ماه بعد (95.2.17) «طرح حفظ و تقویت روحیه انقلابی در حوزههای علمیه» تصویب شد که مجموعهای از توصیههاست و ضمانت اجرایی مشخصی ندارد.
5. بررسی تأثیر مصوبات در فضای عمومی حوزه علمیه
▫️بر اساس نکات پیشگفته مصوبات سیاسی شورای محترم عالی از محتوا و رویکردی قابل تقدیر برخوردار است که قطعا زمینه ساز اتفاقات مثبتی در سطوح مختلف گذارده اما تأثیر آن در تربیت و تعالی سیاسی عموم طلاب، قابل بررسی کارشناسی محسوس است که در جای خود باید بدان پرداخت.
🔹لازم به ذکر است که نکات پیشگفته مروری اجمالی بر برخی مصوبات و اقدمات شورای محترم عالی در عرصه سیاست ورزی در حوزه بود و صدالبته نوشتار حاضر ضمن آنکه هیچگاه در صدد نفی زحمات و مجاهدتهای این نهاد خدوم نیست، در صدد ترویج این مصوبات و بازخوانی برخی خلأها و ابهامات، جهت تکمیل و تسریع در فرایند اجرایی است. طبعا با ورود نخبگان حوزوی به این مقوله، ابعاد دیگری مورد توجه قرار خواهد گرفت.
#اسلام_ناب
#حوزه_انقلابی
#حوزه_تمدن_ساز
#سکولارهای_حوزوی
#منشور_روحانیت
#مطالبات_رهبری_از_حوزه
@rozaneebefarda
حوزه انقلابی
🔴گزارش زاکانی از جلسه ۵ ساعته با طراحان استیضاح روحانی 👈 چرا با استیضاح همراه نبودم؟ ⚠️چرا از گذشت
🔴 جناب آقای زاکانی مراقب باشید!!!!
🔺جریان حزب الهی بیدار است و تمام حرکات شما در مخالفت با #استیضاح_روحانی بدون پاسخ نخواهد ماند.
🔺اگر مرد میدان هستید بیایید و مناظره کنیم تا منطق برتر برای مردم آشکار شود.
🔺 نامیدن افراطی به موافقان و طراحان استیضاح اشتباه بزرگی از جانب شما بود و با این منطق شما رهبر معظم انقلاب که طراح استیضاح در زمان بنی صدر بود را نیز افراطی تلقی میکنید.
#ابومفلس!#فاتحه_این_سوار_را_هم_بخوان
#استیضاح_روحانی
@howzehenghelabi
🔴 نمایندگانی که مخالف استیضاح هستند توضیح دهند چطور میخواهند دولت را بهکار بکشند.
.
.
🔻نامه مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه تهران به آقایان محمدباقر قالیباف، علیرضا زاکانی، احمد امیرآبادی فراهانی، علی خضریان، مالک شریعتی
محمود نبویان، مجتبی توانگر و روحالله نجابت
.
🔸️متن نامه:
.
سلام علیکم
.
🔻همانطور که مستحضرید نظارت بر دولتها از وظایف قانونی مجلس و از جمله وعدههای انتخاباتی شما بودهاست که در پیام آغاز به کار مجلس یازدهم هم مورد تاکید مقام معظم رهبری واقع شد. بنا به این وظیفه و پیرو مطالب منتشر شده از حضراتعالی پیرامون مخالفت با استیضاح رئیس جمهور، مجمع دانشجویان عدالتخواه دانشگاه تهران از شما دعوت میکند که در جلسهای با حضور اصحاب رسانه به سوالات دانشجویان در ارتباط با راهکار شما برای مهار دولت پاسخ دهید و با موافقین «استیضاح» مناظره کنید.
.
🔸️لازم به ذکر است که حضور شما در این جلسات بنابر منویات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم حضور مسئولین در دانشگاهها جهت پاسخگویی تکلیف شما بوده و نشان دهنده عیار گفتههای شما خواهد بود.
#استیضاح_روحانی
@howzehenghelabi
هدایت شده از امید صادق | سهیل کیارش
در پی انتشار گسترده متنی منتسب به حجت الاسلام مهدی طائب، مبنی بر اینکه "کسانی که بر طبل استیضاح میکوبند خواسته یا ناخواسته در زمین دشمن بازی می کنند " ،
کانال امید صادق در این خصوص از ایشان استعلام کرده و ایشان متن منتسب به خود را تکذیب نمودند.
هر کدام از کانال هایی که متن منتسب به ایشان را منتشر کرده اند، جهت مشاهده سند تکذیبیه، می توانند به ادمین پیام ارسال کنند.
https://eitaa.com/joinchat/2061434900Cc21bea41cb
📝 مجمع نمایندگان طلاب، در بیانیهای ضمن محکومیت اهانت فرانسه به ساحت پیامبر اکرم (ص)، اعلام کرد که که دنیای غرب باید منتظر غضب اسلام خواهان جهان باشد.
@Farsna
🔴 قابل توجه آقایان قالیباف و زاکانی
🚨دولت، معیشت مردم را گروگان گرفته!
🔺اعتراض جمعی از نمایندگان مجلس به دولت درباره پذیرفته نشدن طرحهای کمک معیشتی مجلس به دلیل کارشناسی نبودن طرح ها!
⚠️حزب اللهی های توییت باز
⛔️⬅️نمایندگان محترمی که در مورد مخالفت دولت با حل مشکلات معیشتی مردم توییت میکنید ؛ این را بدانید که چک سفید امضایی که شما برای عدم استفاده از #ابزار_نظارتی به دولت داده اید باعث شده که اینچنین مقابل حل مشکلات معیشتی مردم بایستد !!
🔴⬅️ اگر قرار به توییت زدن بود پس چرا به مجلس رفتید و حقوق نمایندگی میگیرید ؟ توییت زدن را به مردم وا گذارید و قانون را اجرا کنید ؛
#حزب_اللهی_های_توییت_باز
#ابزار_نظارتی
#استیضاح_روحانی
@howzehenghelabi