#ثمرات_حیات ۴۷
#جلسه۱۴_۱ (۸)
🔻۳.ماجرای انجذاب شیخ
استاد:
یکی از شاگردهای مرحوم شریعت اصفهانی به نام آقا شیخ عبدالعلی برای بنده نقل کرد: در نجف طلبه ای بود به نام شیخ که در یکی از مدارس مشغول تحصیل بود. روزی شنیدیم که وی کتابهای خود را می فروشد و روز دیگر گفتند با پیراهن و شلواری در میان کوچه ها راه میرود و بچه های عرب به او سنگ می زنند. چند سال بعد زمانی که در مسجد کوفه بیتوته کرده بودم او را یافتم دیدم درویشی با موهای بلند می آید. خوب که نظر کردم دیدم همان آقا شیخ الله است. از او احوال پرسی نمودم، گفت: آن قدر بدان که از همه آن درسها فقط یک آیه در نظرم مانده و بقیه را فراموش کرده ام. آن آیه که در خاطر داشت مربوط به بی اعتباری و بی قدری دنیا بود. وقت رفتن از وی تمنا کردم شبی در نجف مهمان من شود. قول شب جمعه را داد و گفت: برایم پلو ماش درست كن من به نجف اشرف برگشتم و جریان را به شیخ شریعت اصفهانی گفتم. در همان زمان بود که پسر مرحوم اصفهانی اختلال حواس پیدا کرده بود. مرحوم اصفهانی به من گفت: میشود او را به خانه ما بیاورید؟ به هر صورت وی شب جمعه مهمان من شد و جریان شیخ شریعت را به وی گفتم و او را تشویق نمودم تا شبی هم مهمان او شود. شب موعود به خانه شریعت آمد. چشم مرحوم شریعت که به او افتاده با وی مزاح کرد. او هم جواب های جالبی داد. مرحوم شریعت از وی پرسید: این پسر من خوب می شود؟ جواب داد: نه مثل اول، سپس مرحوم شریعت گفت: این چه قیافه ای است؟ اگر در مدرسه مانده بودی چیزی می شدی جواب داد: اگر میمانندم و درس می خواندم، خیلی که ترقی
می کردم مثل شما می شدم که شش ماه بیشتر ریاست نمیکنی و به هر کس هم پول می دهی پشت سرت بد میگوید (۱)پس از این ماجرا، دیگر شیخ اله را ندیدم.
____________________________
۱)بعد از شش ماه، شیخ شریعت اصفهانی رحلت کرد.
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
🔹پرسش و پاسخ
(#درمحضر_علّامه_طباطبائی_قدس_سره)
❓س۳۶۶-چند گونه (اجل) از قرآن کریم استفاده می شود؟
✅ج – از قرآن کریم دو گونه اجل استفاده میشود: یکی ، اجل حتمی که آن را (اجل مسمی) نامیده و فرموده است: و اجل مسمى عنده (انعام:۲)
و اجل نام برده در نزد اوست .
به ضمیمه آیه دیگر که می فرماید: و ما عند الله باق (نحل : ۹۶)
و هر چه نزد خداست ، پایدار است.
و دیگری ، (اجل معلق) که مشروط به شرایطی از قبیل دعا و صدقه و صله رحم می باشد.
📚۶۶۵ پرسش و پاسخ (درمحضر علّامه طباطبائی قدس سره)
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
#حوزه_و_روحانیت ۲۴۲
رهبر معظم انقلاب :
🔻حوزه ی علمیه یک موجود زنده است
حوزه ی علمیـه یک موجـود زنده اسـت؛ افـراد در این حـوزه می آیند و می رونـد. یک روز شـما اینجـا را پـُر کردید؛ یک روز هم قبل از شـما جمـع دیگری این فضـا و صحـن را پرُ میکردنـد؛ آنها رفتند و شـما آمدید؛ من و شـما هـم خواهیم رفـت و دیگرانـی خواهنـد آمـد و ان شـاءاللَّه متلألی تـر و پرُشـکوه تر از زمان مـا اینجـا را پرُ خواهنـد کـرد. ماها عوض میشـویم؛ اما آنچـه میماند، حـوزه ی علمیه اسـت. حـوزه ی علمیه، یـک موجود همیشـه زنده اسـت؛ اما حیـات آن به دسـت ما و به دسـت هر نسـل دیگر اسـت. اگر مـن و شـما زندگـی و جوهـر حیـات را در حـوزه تزریق نکنیـم، حیات حوزه ضعیف خواهد شـد و به نسـل های بعد نخواهد رسـید. حـوزه مربوط به افراد نیسـت - افـراد میروند، حـوزه میماند - اما حیات مسـتمر و تاریخی حوزه، وابسـته بـه جهاد و تلاش افراد اسـت. مـا میتوانیم بد عمـل کنیم - العیاذ بـاللَّه - و نتیجه ی بد بگیریـم؛ یا خوب عمـل کنیـم و نتیجه ی درخشـان بگیریم. پس عمل ماسـت کـه تأمین کننـده و تعیین کننده ی آینـده و آثـار و ثمرات حوزه اسـت.
📚بیانات در دیدار جمعی از روحانیون ؛ سال ۷۰
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
#ثمرات_حیات ۴۸
#جلسه۱۴_۱ (۹)
🔻عاشق هجران را نمی پسندد
اگر بر جای من غیری گزیند دوست حاکم اوست
حرامم باد اگر من جان به جای دوست بگزینم(۱)
استاد: این ،کلام از خواجه حافظ عجیب است که به هجران و مفارقت راضی شده مرحوم استاد قاضی له سؤال شد درباره دو بیتی بابا طاهر که می گوید:
یکی وصل و یکی هجران پسندد
یکی درد و یکی درمان پسندد
من از درمان و درد و وصل و هجران
پسندم آنچه را جانان پسندد
ایشان فرمودند: چنین چیزی اصلا تصور ندارد و صحیح نیست که عاشق هجران و درد بخواهد.
تلمیذ: چه زیبا می سراید عمر بن فارض در این معنا که میگوید
غلب بما شئت غير البعد عنك تجد
أوفى مُحِب بِما يُرضيك تبع
وحد بقية ما أبقيت من رفق
لاخير في الحب أن أبقى على المهم
فإن ناى سائراً يا مهجتي از تجلي
وإن دنا زائراً يا مقلتي انتهجي
لم أدر ما غُرْبَةُ الأوطان وَهُوَ مَعى
و خاطري أين كنا غير مريح(۲)
________________________________
۱)دیوان حافظ، تصحیح قدسی، غزل ۳۹۲، بیت ٦
۲)دیوان این فارض، ص ۱۰۲ محبوب من با هر بلایی مرا عذاب کنی مرا باوفاترین و صبورترین عاشق خود می یابی که به هر کاری که تو را خشنود سازد، شادمان و مسرورم ولی مرا با دوری و هجران از خودت عذاب مکن که طاقت تحمل آن را ندارم معشوق من باقيمانده حیات و روح مرا نیز از من بستان چون خیری در آن عشق و محبتی که همراه با حیات و زندگی باشد، نیست.» (عاشق) باید همه هستی اش را در راه معشوق بدهد و فانی گردد.
اگر آن نگار از من جدا شود، ای روح تو نیز از کالبدم جدا شو و اگر به قصد دیدنم به من نزدیک گردد. ای چشمان من شادمان باش»
تا هنگامی که آن محبوب با من بود. سختی غربت و دوری از وطنم را احساس نمی کردم و هرگز اندیشه ام دچار تشویش و اضطراب نمی گشت.
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
🔹پرسش و پاسخ
(#درمحضر_علّامه_طباطبائی_قدس_سره)
❓س ۳۶۷- معنای این آیه شریفه که می فرماید: (و اجل مسمى عنده) چیست ؟
✅ج - ( اجل مسمى ) یعنی اجلی که تغییر پیدا نمیکند؛ زیرا خداوند متعال می فرماید: و ما عند الله باق و آنچه نزد خداست پایدار است .
و در جای دیگر قرآن کریم درباره اجل مسمی می فرماید: اذا جاء اجلهم فلا يستأخرون ساعه ، و لا يستقدمون (یونس : ۴۹)
آنگاه که اجل و سرآمدشان به سر رسد، نه میتوانند لحظه ای از آن تاخیر کنند و نه پیشی گیرند.
همچنین در جای دیگر می فرماید: فاذا جاء أجلهم، لايستاءخرون ساعه و لايستقدمون (اعراف : ۳۴، نحل : ۶۱)
پس آنگاه که اجل شان به سر رسد، نه لحظه ای از آن تاء خیر میکنند و نه پیشی می گیرند.
📚۶۶۵ پرسش و پاسخ (درمحضر علّامه طباطبائی قدس سره)
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
#حوزه_و_روحانیت ۲۴۳
رهبر معظم انقلاب :
🔻نقش طلاب جوان در ثمربخشی حوزه
حالا چـه بکنیم کـه این حـوزه مثمـر بماند؟ یک مسـأله این اسـت کـه طلاب علـوم دینـی و فضلای جـوان، آیـا برای سـازندگی و برای آینـده ی حوزه نقشـی دارند یا نـه؛ جواب این اسـت کـه بلی، دارند. هرکسـی نقـش خـودش را دارد .در یک مجموعـه، همـه ی افـراد دارای نقشـند. در یک بدن سـالم، هر سـلولی مشـغول کار اسـت. اگـر هر کـدام ما در آنجایی که هسـتیم، کار خـود را خـوب انجام بدهیـم، به سـلامت مجموعه کمـک کرده ایـم؛ اما اگـر هر کـدام ما کار خـود را خـوب انجام ندهیـم، به قدر شـعاع وجـودی خـود، به سلامت مجموعـه ضربـه زده ایم؛ «رحـم اللَّه امـرء عمل عملا صالحا فأتقنـه.» کار را بایـد متقن و خـوب انجـام داد؛ درس را باید خوب خواند؛ اخلـاق را باید رعایـت کرد؛ تدین را باید در زندگی خود اصل دانسـت؛ ممشـای بـزرگان را در آداب زندگـی، در خلقیات عبـادی و عملی باید اسـوه و الگو قرارداد. چیزهایی هم هسـت کـه البته به تطـور زمان متطور میشـود؛ آنهـا را هم باید متطـور و متحول کرد. پـس افراد حـوزه، از بـزرگ و کوچک، تـا طلبه ی تـازه به حـوزه آمـده، در عمل شـخصی خـود میتوانند نقشـی ایفا کننـد که آن نقش در سـلامت حال و آینـده ی حوزه اثر خواهد گذاشـت. اگـر طلبه ی امـروز ما بـه درس خواندن بی اعتنایـی کند، یا به دیانـت و تعبـد و تلاش فـردیِ اخلاقی خـود بی اعتنـا بماند، یا اسـتعداد خـود را بـه کار نیندازد، یـا هدف خـود را گم کند - مثل کسـی که به طـرف مقصـدی در حال حرکت اسـت، امـا وقتی وسـط راه بـه قهوه خانـه ی خوش آب وهوایی رسـید، همانجا پیاده بشـود و لنگر بینـدازد و همانجـا بماند و هـدف را فراموش کنـد - یا اگـر در اثنـای راه منظره یی به چشـمش خورد، نشـناخته و ندانسـته به سـمت آن راه بیفتـد و از هدف غافل بشـود، همـه ی این ها آفات راه ماسـت .طلبه بایـد راه را بـا معرفت و علـم و یقین انتخاب کنـد و با معرفـت و علم و یقیـن هـم آن را ادامه دهد؛ آنچـه که مربوط به فرد طلبه اسـت، این هاسـت. البته مسـؤولیت های دیگری هم هسـت که به طور طبیعی کار کسـان دیگری اسـت؛ کار مدیـران و کار اسـتادان و بزرگان اسـت - که آن هم داسـتان دیگـری دارد - کار طلبه ها نیسـت.
📚بیانات در دیدار جمعی از روحانیون ؛ سال ۷۰
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
🔹پرسش و پاسخ
(#درمحضر_علّامه_طباطبائی_قدس_سره)
❓س ۳۶۸ حقیقت مرگ چیست ؟
✅ج – خداوند سبحان حقیقت مرگ را در آیه ای از قرآن بیان نموده و فرموده است : نحن قدرنا بينكم الموت ، و ما نحن بمسبوقين على ان نبدل امثالكم ، وننشاءكم فيما لا تعلمون (واقعه : ۶۰ و ۶۱)
یعنی ما مسبوق به علل نیستیم، و کار ما یعنی میراندن شما روی این اساس است علی ان نبدل امثالكم ، وننشاءكم فيما لاتعلمون بنابراین مرگ انتقال از نشاءه ای به نشاءه دیگر است، و این کار به دست ملک الموت خواهد بود.
📚۶۶۵ پرسش و پاسخ (درمحضر علّامه طباطبائی قدس سره)
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
#حوزه_و_روحانیت ۲۴۴
رهبر معظم انقلاب :
🔻نیاز حوزه به تحول و تطور
در خصـوص آنچه کـه در حوزه ی علمیـه باید دچار تحـول و تطور بشـود - که بخش بسـیار مهمی اسـت - اگر بخواهم به طور اجمـال و خلاصـه مطلبی عـرض بکنم - کـه البته تفصیلـش را بـا جزئیـات و ریز مسـائل، در مجموعـه ی علما و فضلا و اعاظـم حوزه عـرض کـرده ام - این اسـت کـه این مجموعـه ی عظیمی کـه امـروز مایه ی اتـکاء و امیـد نظام جمهوری اسـلامی و آینده ی کشـور اسـت و به منزلـه ی راهنمایی برای حرکت کلی کشـور، نـه فقط امـروز، بلکه برای فردا و فرداهاسـت - که هـر کدام از شـما در یـک بخش باید ایـن راهنمایـی را انجـام بدهید و ان شـاءاللَّه در میان شـما کسـانی باید راهنمایی کل مجموعـه را در دوران و زمانِ خـودش انجام بدهند - ایـن مجموعه یی که امـروز به یک معنا چشـم امید جهانی به اوسـت، باید خـودش را با شـرایط و امکانـات و پیشـرفت های زمـان هماهنگ کنـد؛ همین درس را بخوانـد، همین علـم را بیاموزد، همین سـلوک اخلاقـی و معنوی را داشـته باشـد؛ امـا از ابزارهای جهان هم اسـتفاده کند .
📚بیانات در دیدار جمعی از روحانیون ؛ سال ۷۰
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
#ثمرات_حیات ۴۹
#جلسه۱۴_۱ (۱۰)
🔻اقسام رؤیت در قیامت
یکی از دوستان [حاضر در] جلسه، از مرحوم استاد درباره طریقه جمع میان آیه شریفه: (كلاً بَلْ رَانَ عَلَى قُلُوبِهِم مَّا كَانُوا يَكْسِبُونَ * كَلَّا إِنَّهُمْ عَن رَّبِّهِمْ يَوْمَئِذٍ لَمَحْجُوبُونَ)(۱) و آیات دیگری که دلالت بر رویت پروردگار توسط همه بشر در قیامت دارد، پرسید.
ایشان فرمودند: از استاد قاضی به این معنا را سؤال نمودم، فرمود: رؤیت و حضور دو قسم است: یکی تشریفی و دیگری غیر تشریفی، حضور کفار، تشریفی نیست.
تلميذ: بعضی از آیاتی که دلالت میکنند بر رویت حق عبارت اند از:
_«وَيَوْمَ نَحْشُرُهُمْ جَمِيعًا ثُمَّ نَقُولُ لِلَّذِينَ أَشْرَكُوا مَكَانَكُمْ أَنتُمْ وَشُرَكَاؤُكُمْ فَزَيَّلْنَا بَيْنَهُمْ وَقَالَ شُرَكَاؤُهُم مَّا كُنتُمْ إِيَّانَا تَعْبُدُونَ ، فَكَفَى بالله شهيداً بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ إِن كُنَّا عَنْ عِبَادَتِكُمْ لَغَافِلِينَ وَ هُنَالِكَ تَبْلُوا كُل نَفْسٍ مَا أَسْلَفَتْ وَرُدُّوا إِلَى اللهِ مَوْلاهُمُ الْحَقِّ وَضَلَّ عَنْهُم مَّا كَانُوا يَفْتَرُونَ»(۲)
_«يَوْمَ تَشْهَدُ عَلَيْهِمْ أَلْسِنَتُهُمْ وَأَيْدِيهِمْ وَأَرْجُلُهُم بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ . يَوْمَئِذٍ يُوَفِّيهِمُ اللهُ دِينَهُمُ الْحَقِّ وَيَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ الْمُبِينُ»(۳)
_«وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَاصِرَةٌ وَ إِلَى رَبِّهَا نَاظِرَةٌ»(۴)
________________________________
۱)سوره مطففین آیات ۱۴ و ۱۵ نه چنین است؛ بلکه آنچه مرتکب می شدند زنگار بر دل هایشان بسته است. زهی پندار که آنان در آن روز از پروردگارشان سخت محجوب اند.
۲) سوره یونس، آیات ۲۸ - ۳۰ یاد کن روزی را که همه آنان را گرد می آوریم. آن گاه به کسانی که شرک ورزیده اند می گوییم شما و شریکانتان بر جای خود باشید. پس میان آنها جدایی می افکنیم و شریکان آنان می گویند: در حقیقت شما ما را نمی پرستیدید و گواهی خدا میان ما و میان شما بس است. به راستی ما از عبادت شما بی خبر بودیم. آنجاست که هر کسی آنچه را از پیش فرستاده است می آزماید و به سوی خدا مولای حقیقی خود بازگردانیده می شوند و آنچه به دروغ می ساخته اند، از دستشان به در می رود.
۳)سوره نور آیات ۲٤ و ۲۵ در روزی که زبان و دستها و پاهایشان بر ضد آنان برای آنچه انجام می دادند. شهادت می دهند. آن روز خدا جزای شایسته آنان را به طور کامل می دهد و خواهند دانست که خدا، همان حقیقت آشکار است.
۴)سوره قیامت، آیات ۲۲ و ۲۳ در آن روز چهره هایی شاداب هستند و به سوی پروردگار خود می نگرند.
عضو شوید 👈حوزه آنلاین
🌹حرف خودمونی
از فردا فعالیت های علمی دوباره شروع میشه.
خدا کمک کنه بتونیم وظایفمون رو درست و کامل انجام بدیم.
✍ م.حوزه آنلاین
#رساله_سیروسلوک منسوب به بحرالعلوم
🔻متن رساله ۴۲
بخش دوم: طريق سلوك و مسافرت الى الله ۳
...اما بايد در اين مرحله رفق و مدارا را شعار خود گرداند چنان چه در حديث عبد العزيز گذشت. و هر عملى كه به آن مبادرت كرد بر آن مداومت نمايد، چه در احاديث متواتر است بر اين كه عمل قليل با دوام، افضل است از عمل كثير گاه به گاه.
و بايد «درجة فدرجة» بالا رفت، تا جميع اعضا و جوارح را از حظ آنها از ايمان عطا كرد، تا هيچ عضوى نماند كه از حظ خود بىنصيب ماند.
و رساند كار را به جايى كه جميع حظوظ هر عضوى از اعضاى ظاهره و باطنه، از ايمان، به او عطا شود، از اوامر و نواهى حتميه، و تنزيهيه، كه با اهمال جزئى از آنها، به همان قدر، از ايمان، ناقص است، و با وجود قصور ايمان به قدر رأس ابره، قدم در عالم بالاتر از آن نتوان نهاد. چه گذشت كه عوالم سلوك به راه خدا، مثابه ساعات است، تا بالمره متقدم طى نشود، متأخر را در نيابد.
چه منقول است كه سالكى به طمع مراتب [هدايت] نزد شيخ آمد، او را در مسجد يافت و ديد كه شيخ، آب دهان خود را در آن جا افكند. از همان جا مراجعت نمود و شيخ را مهتدى نيافت...
ادامه دارد....
📚رسائل عرفانی حضرت آیتالله سعادت پرور ، رساله سیروسلوک منسوب به بحرالعلوم ره
عضوشوید 👈حوزه آنلاین
#حوزه_و_روحانیت ۲۴۵
رهبر معظم انقلاب :
🔻لزوم استفاده از ابزارها و روش های نوین در پژوهش حوزه
این نمی شـود کـه در دنیا کامپیوتر باشـد؛ سـرعت از سـاعت و دقیقه به ثانیه رسـیده باشـد؛ بـرای ذره ذره هـای وقت و انرژی حسـاب باز بشـود؛ دانشـگاه ها و مراکز پژوهشـی عالم بـرای دانشـجویان و محققـان و خرده محققانِ خودشـان امکانات تحقیـق را فراهـم کنند؛ امـا ما طبق همـان شـیوه های قدیمی کـه یـک روز بـزرگان ما (قدّس اللَّه اسـرارهم الشّـریفة) عمل میکردنـد - چون دستشـان خالی بـود - عمل بکنیـم؛ مگر چنیـن چیزی ممکن و رواسـت؟ اصلـاً جایز نیسـت. اینها چیزهایی اسـت که باید تطـور پیدا کند. نمیشـود شـما امروز کـه میخواهیـد از اینجـا به تهـران بروید ،الاغی پیدا کنید و سـوار آن بشـوید و قـدم به قـدم از اینجا به کوشـک نصـرت، از آنجا به علی آبـاد و نقاط دیگـر بروید ،تا بعـد از چهـار، پنـج روز به تهـران برسـید؛ چنین چیـزی امـکان ندارد. شـما یـک ماشـین پیدا میکنیـد و سـوار آن میشـوید و یک سـاعت، دو سـاعت دیگر به تهران میرسـید؛ این وسـیله در اختیار ماسـت. ما فقـه هم میخوانیـم، اما از وسـیله ی سریع السـیر هم اسـتفاده میکنیم؛ مگر مانع و منافاتی دارد؟ ما فقـه هم میخوانیـم، اما از کامپیوتـر هم برای فقه اسـتفاده میکنیم. ما فقه هـم میخوانیـم، اما از شـیوه های جدیـد تحقیق هم اسـتفاده میکنیـم.در دنیا روش های ویژه و بسـیار جدیدی برای تحقیق علـوم غیرتجربی وجـود دارد - فقـه از علوم تجربی که نیسـت - از آنها هم اسـتفاده میکنیم. ما فقه هـم میخوانیـم، امـا از ابزارهای کار دسـت جمعی هم اسـتفاده میکنیم. کارهای ما دسـت جمعی نیسـت .من یـک وقت عـرض کردم کـه از ایـن جهت، مثـل جنـاب ابی ذر (سـلام اللَّه علیه) هسـتیم کـه «یعیش وحـده و یموت وحده.» همـه ی کارهای ما تنهاسـت: از اسـتاد، تنهـا درس میگیریم و تنهـا مطالعه میکنیـم. گرچـه مباحثه مان هم کار دو نفری اسـت، اما تنهاسـت؛ یعنی اشـتراک فکری نیسـت. یک روز زید میخواند، عمرو شـاگرد او میشـود و گوش میکند؛ فـردا عمرو میخواند، زید شـاگرد او می شـود و گـوش میکند؛ یعنی کار فردی اسـت. کار دسـت جمعی، اشـتراک مسـاعی و ابزارهای مناسـب را جمع کردن و آوردن، کارهای جدید دنیاسـت. جدیـد که عرض میکنیـم، این بخش آن خیلی هم جدید نیسـت؛ تقریبـاً قدیمی اسـت؛ امـا در عین حـال ما هنـوز با آن چندان آشـنا نیسـتیم!
📚بیانات در دیدار جمعی از فضلای حوزه ی علمیه ی قم ؛ سال ۷۰
عضو شوید 👈حوزه آنلاین